2019. december 31., kedd

2019 legjobb hordozható audió készülékei

Már többször leírtam a blogomon, hogy egy digitális zenei forradalom zajlik a világban, amely 2019-ben szinte robbanásszerű fejlődést hozott. Az utóbbi években 2019 hozta a legtöbb izgalmas készüléket.

Nézzük először időrendben a legfontosabb fejleményeket:

  • Év elejétől a TIDAL Androidos és később IOS-es alkalmazása már képes kibontani az MQA fájlokat (első kibontás maximum 24bit / 96 kHz-ig), amely révén a mobil eszközeink képessé válnak a TIDAL Masters távzene szolgáltatás keretében nagy felbontású zenék lejátszására, már nem csak a kompatibilis eszközökön (ugyanerre a legjobb Android-os zenelejátszó az UAPP már tavaly karácsonykor képes volt),
  • Már hazánkban is kapható a lengyel Feliks Echo csöves fejhallgató és előerősítő, amelyet hihetetlenül jó bevezető áron (369 euró) kínálnak a cég weboldalán (komolyabb csöves erősítőket korábban 1500 euró alatt nem lehetett kapni),
  • Márciusban a Fiio új készülékeket jelent be nagyon komoly specifikációval
    (M5, M11, Q5S)
  • A kínai Hiby cég 59 dolláros bevezető áron kínálja a fejlesztésre indított internetes kampány keretében az új, kisméretű és nagyon dizájnos W5 légzene játszóját, a nagy sikerű LG V30 mobiltelefon DAC-jához hasonló DAC-al,
  • Az Audioquest a tavasz végén bejelenti új Dragonfly Cobalt USB-s zenelejátszóját a korábbi Dragonfly Red és Black-nél is kisebb méretben, de komolyabb beltartalommal és 300 eurós árért,
  • Megjelenik az Audeze Mobius gamer fejhallgatója, amely egyesíti magában a minőségi zenehallgatást és a játékokhoz szükséges térhangzást,
  • A Fiio július végén újabb és még komolyabb készülékeket jelent be (M11 Pro, K5 Pro és BTR5),
  • A feltörekvő kínai gyártók a korábbi felső kategóriás készülékekhez hasonló specifikációval jelentenek be középkategóriás készülékeket 400 dolláros áron (Hiby R5 és Ibasso DX160) a Cirrus Logic új DAC-jaival szerelve,
  • Az Amazon elindítja veszteségmentes Amazon HD és nagy felbontású Ultra HD távzene szolgáltatásait, de nem az MQA technológiát használva, hanem direktben sugározzák a nagy felbontású albumokat, kihasználva az egyre nagyobb sávszélességű internetet, mindezt 15 dolláros havi áron (!),
  • A ChiFI (olcsó audió eszközöket gyártó kínai cégek) folyamatosan ontják magukból az egyre jobb minőségű belső füleseket (ma már 16-18 meghajtóval szerelt hibrid modellekről szólnak a hírek), és karácsony után például a KZ 20 eurós áron kínál Bluetooth 5.0-s vezeték nélküli fülhallgató szettet!
  • Az Ibasso meglepi a világot két 50 dollár körüli árú nagyon komoly specifikációval bíró kábeles audió adapterrel a DC01-el (szimmetrikus kimenettel) és a DC02-vel (aszimmetrikus kimenettel).


Alapvető trendek 2019-ben

  • Ez az év ideális volt azoknak a vásárlóknak, akik nem a sok százezres készülékekre gyűjtöttek, hanem arra vártak, hogy mikor jelennek meg elérhető árú, mégis nagyon jó hangú készülékek,
  • Általános trend, hogy a fejhallgató erősítővel ellátott készülékek kimeneti jelszintje lényegesen magasabb, mint akárcsak egy évvel ezelőtt, lehetővé téve, hogy az egyre kisebb méretű eszközökről nehezen meghajtható fejhallgatókat, vagy belső füleseket tudjunk kellő tartalékkal megszólaltatni,
  • Egyre több készülékbe építenek be szimmetrikus erősítést, mivel egyértelműen kijelenthető, hogy a szimmetrikus kimenetről (2,5 mm-es, vagy 4,4 mm-es) sokkal jobban szólnak a készülékek, mint a hagyományos (3,5 mm-es) aszimmetrikus kimenetről (alacsonyabb zaj, magasabb kimeneti jelszint, jobb részletgazdagság, természetesebb hangzás),
  • Egyre nő az MQA képes készülékek köre, a nagy felbontású zenék hallgatását lehetővé tevő MQA technológia használata egyre olcsóbb készülékeken jelenik meg,
  • Korábban csak 800 ezer - 1 millió Forintért elérhető műszaki tartalmat magában foglaló mobil zenelejátszókat (MOZEL) ma már 150 - 250 ezer Forintért is megkaphatunk.


Most pedig következzék az abszolút szubjektív véleményem alapján összeállított 
dobogós lista az egyes kategóriák legjobb készülékeiről:


 Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében


Ebben a kategóriában volt a legegyértelműbb a sorrend. A tavalyi legjobb a Fiio BTR3 idén még dobogóra sem tudott felkerülni, annyit fejlődtek a légzene játszók!

A BTR5-el a Fiio megalkotta a jelenlegi legjobb vezeték nélküli lejátszót (ára: 40 ezer Forint). Aki azon gondolkodik, hogy vegyen egy Bluetooth zajelnyelős fejhallgatót, vagy egy légzene játszót és hozzá egy belső fülest (hallójárati fülhallgató = IEM) én mindenkit az utóbbira beszélek rá (főleg ha már van egy szeretett fej-, vagy fülhallgatónk). 
A BTR5 hangminősége az asztali fejhallgató erősítők szintjét hozza, szerény véleményem szerint ilyen hangminőségre még a legjobb Bluetooth fejhallgató sem képes.

A Hiby W5 (ára: 30 ezer Forint) elsőrangú eszköz sportolásra, strandra, kis méretű, vízhatlan (!), esztétikus, és LDAC Bluetooth kodeket használva abszolút élvezhető hangminőségre képes egy jó belső fülessel.

A Shanling egyre minőségibb termékeket gyárt és az Up2 megalkotásánál újra felfedezte a kereket (értsd a kerek hangerő szabályzót). Az Up2 a legolcsóbb a három közül (ára: 25 ezer Forint), de hangminősége kitűnő.

Ami a három készüléket összeköti, az a kiváló ESS gyártmányú ES9218P DAC, amelyből a W5 és az Up2 egyet, a BTR5 pedig csatornánként egyet, összesen kettőt foglal magában.








Hoppá!!! Nemrég még azt írtam, hogy igen nehéz lesz megakadályozni, hogy az Audioquest Dragonfly Cobaltot (Kék szitakötőt) nevezzem meg az év legjobb hordozható zenelejátszójának, de íme ez szürreális módon mégis sikerült az Ibasso DC01 szimmetrikus kimenettel ellátott audió adapternek!

Ennek elsődleges oka a DC01 ár - érték aránya, amely egészen szenzációs. 16 ezer Forintért olyan készüléket kapunk, amely ugyan hangminőségben kismértékben alulmarad a 99 ezer Forintért kapható Cobalt-tal szemben, de a különbség nem számottevő, és ugye az árkülönbözet 1:6-hoz! 

Igazából akkor mutatta meg valós tudását a DC01, amikor beszereztem a Meze 99 Classics fejhallgatómhoz a Meze új "extra" ezüstözött réz szimmetrikus kábelét. Ezzel a kábellel hallgatva a Meze fejhallgatómat a DC01 hangja olyan szintre került, amely hangminőségért tavaly még több, mint fél millió Forintot kellett kiadnunk!!!

Kék szitakötő egészen szenzációs készülék, hangminősége igencsak megközelítette a fél millió Forintért vásárolt otthoni rendszerem hangminőségét, mégis a 6-szoros árkülönbözetet nem támasztja alá a két készülék (AQ DRF Cobalt és Ibasso DC01) hangja közötti különbség.

A harmadik helyre egy neves angol gyártó a Cyrus terméke került (ára: 30 ezer Forint). Idén nem sok dobogós helyezést adtam hagyományosan elismert gyártóknak, jó volt látni, hogy egy sok ezer Fontos készülékeket kínáló cég is "leereszkedik" a megfizethető lejátszók szintjére és még jó hangú készüléket is képes alkotni.







Ez az a kategória, amely némileg keveredik az USB-s zenelejátszókkal, mivel azokat is USB kapcsolaton keresztül kell használni, de a DAC/fejhallgató erősítő kategóriába inkább azokat a készülékeket soroltam, amelyek méretüket tekintve a MOZEL-ekhez (mobil zenelejátszók) hasonlóak, de nem rendelkeznek képernyővel (ez a méret sokkal nagyobb teret ad a tervezőknek minőségi DAC chipek, a jelet javító műszaki megoldások és korrekt hangú erősítők elhelyezésére, mint a kisujjnyi USB-s lejátszók).

Ebben a kategóriában évekig a Chord Mojo volt a bajnok, de idén több készülék is elérte és volt, amelyik meg is haladta a Mojo képességeit.

Fontos szempont volt az is, hogy a három dobogós közül a második és harmadik helyezett készülék is tud teljes MQA dekódolást, tehát az eredeti stúdió felvétel felbontását elérhetővé teszik.
Ráadásul az iFi xDSD (ára: 142 ezer Forint) még rendelkezik egy úgynevezett S-Balanced technológiával is, amely révén a szimmetrikus erősítés előnyei egy aszimmetrikus kábellel szerelt fejhallgató, vagy belső füles esetében is élvezhetők.

A Fiio Q5S (ára: 120 ezer Forint) az alapból hozzá járó erősítővel is nagyszerű hangminőségre képes, de ezen felül még lehetőséget teremt az erősítő modul cseréjére (még spéci csavarhúzót is mellékelnek a gyári csomagban), és a THX által gyártott AM3D modul (45 ezer Forint), amelyen van 4,4 mm-es szimmetrikus kimenet is lényegesen javítja a hangminőséget.
A Q5S az AM3D modullal együtt egy Fiio M11 MOZEL áráért, igaz képernyő nélkül, de jobb hangminőségre képes, mint az M11.
Egyes vélemények szerint a Q5S jobban szól, mint a Chord Mojo!

Ráadásul a Q5S vezeték nélküli képességei messze kiemelkednek a dobogósok közül. Az összes kiforrott Bluetooth kodeket tudja fogadni (beleértve az aptX HD-t és az LDAC-ot), míg az xDSD csak (jóval alacsonyabb bitrátájú, azaz gyengébb minőségű) aptX és AAC kodek fogadására képes, a Kék szitakötő pedig nem rendelkezik vezeték nélküli képességekkel.

A Kék szitakötő az eggyel magasabb kategóriában is dobogós tudott lenni, amely jól tükrözi a kiváló minőségét.





MOZEL = mobil zenelejátszó (DAP)


Az M11 Pro a második helyezett SP 1000M technológiai szintjén kiemelkedő hangminőséget produkál, úgy, hogy árban az SP 1000M közel 3,5-szer annyiba kerül, mint az M11 Pro (240 ezer Forint).
Nagyszerűen sikerült az M11 Pro hangolása, nagyon élvezetes a hangszíne, a THX AAA erősítő révén nagyon sok finom részletet képes megjeleníteni, nagyon neutrális, természetes levegős hangzással. Szoftverje kiemelkedően gyors és megbízható, nem okoz problémát, hogy alapból nem tartalmazza a Gooogle Play áruházat, a távzene alkalmazások így is könnyedén letölthetők (igaz az Android Oreo több más előnnyel járna).
A hangok megszólaltatása is extra gyors, a tranziensek (a hanghullám elején hallható rövid idejű, nagy amplitúdójú hang) visszaadása tökéletes.
Az M11 Pro minden ma lényeges technológiát (MQA, 5.0-s Bluetooth LDAC-al és aptX HD-vel, szimmetrikus erősítés) magában foglal, csatornánkénti kiváló DAC-al (AK4497) és extra minőségű erősítővel (THX AAA) látták el.

Amikor tavaly ősszel teszteltem az akkor legjobb Astell & Kern MOZEL-t az SP 1000-t, amely akkor 1,3 millió Forintba került már megállapítottam, hogy ez a készülék bizony a kiváló hangminősége ellenére is túlárazott. A fejlemények engem igazoltak, mert múlt év végén az Astell & Kern megjelentette az SP 1000-nél kisebb, de technológiában és hangban is jobb SP 1000M modellt, kb. fél millió Forinttal olcsóbban, mint az SP 1000.

Az SP 1000M nagy sikert aratott és a csúcs kategória szereplői közül (pl. Lotooo Paw Gold és Cayin N8) még mindig a legjobb áron kínálják.

Az SP 1000M máig az egyik legjobb hangú készülék a piacon, sajnos a hazai forgalmazó minden darabot eladott belőle karácsony előtt, így csak jövőre fogom tudni összehasonlítani az M11 Pro-val, de mivel az M11 Pro hangminősége egyértelműen jobb az Astell & Kern tavalyi csúcsmodelljénél (SP 1000) az már most megállapítható, hogy 240 ezer Forintos áron idén az M11 Pro verhetetlen a MOZEL-ek között, igazi óriásölő!

Talán meglepetést kelthet a dobogó harmadik fokára került Hiby R3 Pro, de ezt a 200 dolláros árért kínált rendkívül sok funkcióval (két Cirrus Logic DAC, nagy kimeneti jelszintű, szimmetrikus kimenettel ellátott erősítő, MQA, LDAC, stb.) és az árához képest kiváló hangminőséggel érte el. Bizony 60 ezer Forint körüli áron nem kínálnak a gyártók sok az R3 Pro-hoz hasonlítható készüléket.





Mindhárom dobogós készülék igazi szenzáció


Fanfárok zengjenek, igen megtörtént a csoda. Egy 16 ezer Forintért kapható a mobiltelefonunkhoz, vagy a számítógépünkhöz könnyedén csatlakoztatható, egyszerű de nagyszerű szerkezet olyan hangminőségre volt képes, amely szívet lelket gyönyörködtető.
Bevallom nem volt egyszerű meghozni ezt a döntést. Sokáig a Fiio BTR5 volt a favoritom, mint a ma kapható legstabilabb és legjobb hangú légzene játszó, amely szimmetrikus kábellel összekötve a fejhallgatónkkal, vagy a belső fülesünkkel elképesztően muzikális, élvezetes, természetes zenei minőséget hoz az életünkbe.

Bevallom akkor változtattam a végső sorrenden, amikor az új Meze szimmetrikus kábellel hallgatva az Ibasso DC01 hangja megnyílt, a legfinomabb részletet is képes volt közvetíteni, a zaj szinte teljesen eltűnt, nagyon életszerű lett a hangzás, különösen az emberi énekhangok természetessége volt feltűnően jobb, de a térhatás, és a hangszerek hangjának sokszínűsége is sokat javult.

Amikor már úgy éreztem, hogy kezdek elfogult lenni az olcsó kínai audió adapter irányába, akkor megkértem a fiamat, a sógoromat, a lányomat, és a feleségemet hogy egy nagyszerű minőségű jazz felvételt


meghallgatva mondják meg szerintük az Ibasso DC01, vagy a Fiio M11 Pro hangja tetszik nekik jobban. Én magam kicsit jobbnak éreztem az M11 Pro-t mivel visszafogottabb, kevésbé "zabolátlan" volt a hangzása.
A fiam csak annyit mondott, nehéz megmondani melyik a jobb, talán az M11 Pro hangja kicsit selymesebb (igen jó meglátás).
Sógorom egyenesen azt találta mondani, hogy az Ibasso DC01 hangja neki jobban tetszik.
Lányom véleménye: az M11 Pro érezhetően jobban szól. Amikor megkértem, hogy próbálja meg %-osan kifejezni a kettő közötti különbséget, azt mondta, hogy 70-80%-os szinten van a kábeles eszköz (DC01) hangja a mobil zenelejátszó-hoz (M11 Pro) képest.
Feleségem szerint mivel az M11 Pro szól jobban, annak ad 100%-ot és a kábeles eszköz (DC01)-nek 70-80%-ot. Szerinte egy jazz zenekar akkor élvezetes ha a szóló szaxofon hangja nem dominál, nem akar előtérbe kerülni, ha a zenekar egésze egységes egészként szólal meg.
Egyikük sem tudott semmit a készülékek áráról a meghallgatás előtt.

Ebből is látszik, hogy menyire szubjektív, hogy kinek milyen hang tetszik jobban és ugye műfajonként is változhat egy zenelejátszó megítélése.

Ami a lényeg, az eredeti M11 DAC-jával (AK4493) szerelt DC01 az Audioquest Jitterbug zavarszűrővel kiegészítve (még mindig csak 30 ezer Forintos áron) képes volt, igaz egy szenzációs szimmetrikus kábel és egy elképesztően muzikális fejhallgató segítségével megközelítően olyan szinten muzsikálni, mint az idei év nálam legjobbjának bizonyult 8-szoros árú MOZEL (M11 Pro), amely ráadásul olyan szinten zenél, mint a csúcskategóriás, félmillió Forintot meghaladó áron kapható MOZEL-ek!

Itt kell megemlítenem, hogy egyik kedves olvasóm jelezte, hogy ő a Jitterbug-nál lényegesen jelentősebb hatást gyakorló iFi iPurifier3 eszközzel hallgatja a DC01-t amivel szerinte még egy szinttel magasabbra kerül a minősége. Itt viszont nem szabad elhallgatni, hogy az iFi eszköz Amerikában több, mint kétszer, Európában pedig több, mint 3,5-szer annyiba kerül, mint az AQ Jitterbug, igaz a rendszer ára még ezzel együtt is 200 euró körül van, és nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy ennyiért nem lehet más ilyen hangminőségű eszközt vásárolni.

Az Ibasso DC01 kiválóságára álljon itt bizonyítékként az egyik legismertebb, magas színvonalú teszteket közzétevő portál véleménye, amely néhány napja közzétette az év legjobb készülékeit és ezek között a hordozható kategóriában egyik szakírójuk a DC01-et jelölte meg a legjobbnak.

A szakíró szerint a DC01 meglepően jól szól, jobban mint 
az Audioquest Piros szitakötője, majdnem olyan jó,
mint az Audioquest Kék szitakötője, csak töredék áron.
A másik ismert tesztoldal a Headfonics.com az Ibasso DC01-t


A Kék szitakötő-ről már mindent leírtam, csak az ára miatt került az év végi összesítésben a harmadik helyre, hangminőségét tekintve a három dobogós közül minimális különbséggel ugyan, de a legjobb hangú készülék.





A fenti sorrend a hordozható zenelejátszók gyártóinak teljesítményét tükrözi, az asztali készülékek közül nem hallottam olyan sokat, hogy sorrendet hirdethetnék.

Ez a sorrend jól tükrözi azt az alapvető trendet, hogy a hordozható zenelejátszók piacán a kínai cégek ahogy mondani szokták jönnek föl, mint a talajvíz. 😉

A konkurensek közben képtelenek lépést tartami, jó példa erre a már tavaly előtt beharangozott Amerikában kitalált és Lengyelországban gyártani tervezett Mytek Clef, amelyet úgy tűnt, hogy piacra dobtak, majd hirtelen eltűnt a süllyesztőbe, talán azért, mert nem sikerült jól, talán csak azért mert a kínai vetélytársak olyan ütemben száguldottak el a Clef mellett, hogy a megalkotói nem láttak benne fantáziát.

A Fiio idei elsőségéhez semmi kétség nem fér, három kategóriában is ők adták az év legjobbját, és összesítésben is csak egy hajszállal maradtak le a végső győzelemtől.

A Fiio az a cég, amelyik az elmúlt években a legtöbbet fejlődött, az M11 Pro MOZEL olyan jól sikerült, hogy nehéz elképzelni miben tudnak majd fejlődni 2020-ban.

2019 december 28-án a Fiio három új készüléket jelentett be:
  1. M15 MOZEL (mobil zenelejátszó), ára 1300 dollár:
    A Fiio új csúcs zenelejátszójába a ma elérhető legjobb DAC-ból (AK4499EQ) kettő került, valamint három típusú, alacsony zajú erősítőből összesen 10 db-ot (!) építettek bele. Számomra meglepetés, hogy a nagyszerű M11 Pro után az M15-be már nem THX erősítő található.
  2. Egy a Fiio belső füleseihez tervezett (mivel MMCX és 2 tűs csatlakozós változat is kapható lesz más gyártók belső füleseivel is használható lesz), nyakba tehető Bluetooth eszköz az LC-BT2 (aptX HD és LDAC kodekeket is tud, árát még nem közölték).
  3. FH1 hibrid (1 13,6 mm átmérőjű DD + 1 Knowles BA) belső füles, ára 60 dollár.
        
  4. 2020 január 3-án (!) a Fiio bejelentette az LA-UA1 USB zajszűrő készülékét, amely 23 euróba kerül (az AQ Jitterbug árának fele, az iFi iPurifier3 árának hatoda!!! Kérdés mennyit javít a hangzáson....). 


A Fiio esetében a hordozható készülékek mellett meg kell említeni az árához képest kitűnő K5 Pro asztali DAC/ fejhallgató erősítő készüléket és a fantasztikus FH7 belső fülest is, de vannak akiket érdekelhet a 75 ezer Forintért kínált zajelnyelős, hordozható Bluetooth fejhallgató az EH3 NC, amelyet megkaptam kipróbálásra és mondhatom kellemes hangja van (LDAC kodekkel hallgatva), de azért a Fiio BTR5-el a Meze 99 Classics még aszimmetrikus (gyári) kábellel is sokkal jobban szól.

Ilyen árakon és ilyen technikai és hangminőség színvonalon a Fiio akár le is tarolhatja a piacot, annyira kiemelkedőek a készülékeik. 

Az Ibasso szintén nem csak hordozható zenelejátszóival tűnik ki, hanem van nekik egy IT04 típusú a ChiFI árszínvonalat messze meghaladó, ikonikusnak tekintett belső fülesük is. 
Nagyon komoly minőségű a cserélhető erősítő modullal kínált DX220 MOZEL (akár Korg csöves erősítő modul is beszerezhető hozzá), és a nemrég piacra dobott DX160, az árához képest kiemelkedő specifikációval, és különlegesen élvezetes hanggal rendelkező MOZEL.
Ez a cég gyártja a nálam az év legjobb hordozható zenelejátszójának bizonyult, döbbenetesen jó DC01 kisméretű, kis súlyú audió adaptert is.

A Hiby is nagy fejlődésen ment keresztül idén, előbb az R6, majd az R6 Pro, később az R5 és nemrég az R3 Pro MOZEL-eket dobták piacra, és mindegyik komoly elismerést kapott a szakíróktól.
A W5 légzene játszójuk korrekt áron nagyon élvezetes hangminőséget nyújt, nagyon kis méretben, amely sportolásra és strandra, vagy fürdőbe is ideálissá teszi egy belső fülessel hallgatva.



Az év csalódásai

Két olyan készüléket hallgattam meg idén, amely számomra csalódást okozott, az egyik a Fiio M5 lejátszója, de lehet csak azért mert nem tartozom sem az Y, sem a Z generációhoz, akiknek a zenei ízlésére hangolták ezt a készüléket.

Ennél sokkal meglepőbb, hogy az idei HIFI Show-n meghallgatva a világ egyik legdrágább fejhallgatós rendszerét a Sennheiser HE1 elektrosztatikus rendszert, tőlem nagyon idegen, nagyon sok részletet megmutató, de idegesítően magasba húzó (kiegyensúlyozatlan) hangzást hallottam, pedig 7000-es bitrátájú DSD felvétel szólt.
Amikor ezt szóvá tettem a hazai képviselet munkatársánál, azt mondta, hogy ez a 15 millió Forintba kerülő (!!!) rendszer olyan, hogy teljesen át kell állítanunk az agyunkat ennek a sok részletnek a befogadására, és ez bizony kb. negyed óráig tart. Nekem sajnos csak 5 percem volt, mert másnak is át akartam adni az "élmény" lehetőségét.


Sennheiser HE1 Carrarai márványra szerelt saját
csöves erősítővel. Ára: 15 millió Forint (!!!)



Ajánlott (megfizethető) fejhallgatós rendszer


Nyár elejétől amikor megérkezett a nagyszerű Hiby W5 légzene játszó a mobil zenehallgató rendszerem így nézett ki:


Hiby W5 légzene játszó Fiio aszimmetrikus kábellel összekötve
a Vorzüge VorZAMP Pure II+ erősítővel. Ennek a vezeték nélküli
zenelejátszó rendszernek az ára: 200 ezer Forint.

Ősszel azonban megérkezett az Ibasso DC01 audió adapter, majd az új Meze szimmetrikus kábel, és az az új zenehallgató rendszer, amelyet kialakítottam egy még magasabb és még élvezetesebb szintre emelte a zenehallgatást. Tapasztalataim alapján 2019 év végén ezt a zenehallgató rendszert javaslom:



Minden várakozást felülmúló hangminőség: Audioquest Jitterbug
zavarszűrő, Ibasso DC01 audió adapter (DAC/fejhallgató erősítő),
Meze 99 Classics dinamikus fejhallgató Meze szimmetrikus kábellel



Néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb



Ez a rendszer az általam eddig valaha hallott legjobb hangminőségű mobil zenelejátszó, a Fiio M11 Pro szintjét nagyjából 80%-ig képes volt megközelíteni, annak töredékéért (1/8-ad áron!).

A két rendszer közül valamivel jobban szól a notebookkal használt rendszer, de a mobiltelefonról is nagyon élvezetes a hangzás. A rendszer lényegi eleme az árához képest elképesztően jó Ibasso DC01 audió adapter. Az AQ Jitterbug kis mértékben csökkenti a zajt és hozzájárul a még jobb transzparenciához és térhatáshoz.


Mobiltelefonról is nagyszerűen zenél az ajánlott rendszer,
sőt ez a zenehallgató együttes "csak" 151 ezer Forintba kerül.
Ajánlott Androidos alkalmazás: USB Audio Player PRO (UAPP)



Nézzük mibe kerül ez az ajánlott rendszer:

Audioquest Jitterbug zavarszűrő = 14 ezer Forint
Ibasso DC01 audió adapter = 16 ezer Forint
Meze 99 Classics fejhallgató = 95 ezer Forint
Meze "extra" szimmetrikus kábel = 40 ezer Forint

Összesen = 165 ezer Forint

Ugyanez a fejhallgató az új szimmetrikus kábellel a Fiio M11 Pro-val együtt (ez a párosítás varázslatos hangminőségre képes) 375 ezer Forintba kerül.

Ennek a könnyedén hordozható rendszernek a hangminősége egészen lenyűgöző, vetekszik a jóval drágább asztali és hordozható készülékek hangjával.


Íme az utazó csomag. A Meze 99 Classics gyári kemény tokján belüli 
tartóba könnyedén befér az AQ Jitterbug, az Ibasso DC01 és a Meze kábel




Mit hoz a jövő?


Mindenki szeretné tudni mire számíthat a jövő évben. A Hollywoodi sztárok szeretnék tudni, hogy karrierjük jövőre is felfelé ível-e, a politikusok azt, hogy kezükben tudják-e tartani a hatalmat.
Az idei trendekből kiindulva én azt várom, hogy jövőre valóságos digitális zenelejátszó dömping lesz! (A Fiio most bejelentett új készülékeiről fent már írtam).

A mai csúcskategóriás hordozható készülékgyártóknak (Astell & Kern, Lotoo, Cayin, SONY) el kell majd gondolkodniuk azon, hogy a feltörekvő kínai cégektől várható komoly konkurenciaharcra hogyan készüljenek fel. Szinte biztosan csökkenteni kell majd az áraikat, mert egy idő után a vásárlók ki fogják mondani: A király meztelen! (értsd: ha a 240 ezer Forintért kínált M11 Pro technikai színvonala és hangminősége vetekszik egy 820 ezer Forintért kínált Astell & Kern SP1000M-el, akkor a vásárlók miért vennék meg a drágább készüléket?)

A piac átrendeződésére mutatok most egy nagyon jó példát. Pár éve még senki nem hallott a Shanling cégről. Ma már a fejlődésük oda jutott, hogy nemrég bemutatták új koncepció készüléküket, amely egy szép új jövőt vetít előre a "megszállott" audiofilek számára:



Shanling M30 digitális zenelejátszó koncepció



Moduláris felépítése révén kiválaszthatjuk a nekünk tetsző
alkotó elemeket (DAC, vezeték nélküli modul,
akkumulátor), akár a Korg csöves erősítő moduljait is.
A bal oldali kijelző (Digital Player module) egy mobiltelefon
kijelzőjének felel meg, tehát az M30 inkább "átvihető", 
mint hagyományos értelemben hordozható készülék lesz.
Az M30-at ellátták szinte minden ma létező 
szimmetrikus és aszimmetrikus kimenettel.



Nagyon egyedi, de esztétikus dizájn



Lám lám a nemrég még ismeretlen kínai cég a nagyok területére kíván lépni. A SONY mutatott be egy éve egy hasonló koncepciójú készüléket a DMP-Z1-et, csakhogy az 8500 dollárba kerül (!), míg a hírek szerint a Shanling az M30-at 1300 dollár körüli áron (!!!) kínálja majd.

Ez a készülék mindennél jobban rávilágít arra, hogy az egyre magasabb szintet képviselő kínai gyártók nagyon komolyan képesek lesznek "befűteni" a nagyoknak, akik valljuk meg a felső tízezer pazarló költekezését is belekalkulálják az áraikba, de jövő év végén meggyőződésem, hogy már a "köznép" is képes lesz megvenni a ma számukra még elérhetetlen technikai szintet.




Idén az eddigi legtöbb, szám szerint 14 bejegyzést jelentettem meg a blogomon, amelyeket (mivel egyes teszteket megosztok a headfi.org fórumokkal) olyan egzotikus országokban is olvasnak, mint India, Malajzia, vagy Chile. Remélem a fejlődés üteme olyan lesz, hogy jövőre is sok-sok bejegyzésben méltathatom a legújabb készülékek egyre jobb minőségét.

Addig viszont kívánok minden Kedves Olvasómnak Boldog Új Évet, amelybe férjen bele minél több stresszoldó, pihentető, boldogságot hozó......zenehallgatás. 😍







8 megjegyzés:

  1. András!
    Lesz lehetőséged kipróbálni a Shanling up4-et?
    Kíváncsi lennék milyen a minősége, tudása a Fiio btr5 és a btr3-hoz viszonyítva. Jelenleg az utóbbi van nekem, amit szeretek nagyon, csak előfordul hogy szakadozik a vétel pl. ha a telefon a jobb nadrág zsebben van, a fióka pedig a kabát bal felső zsebében.
    Üdv. Viktor

    VálaszTörlés
  2. A Shanling-nak tudomásom szerint nincs még hazai képviselete, tehát akkor tudom kipróbálni a Shanling UP4-et ha veszek egy tesztpéldányt, vagy valaki ad nekem egyet itthon. Néztem már az UP4-et, tudása hasonló a BTR5-höz (két DAC, szimmetrikus kimenet), a tesztelők elmondása szerint a hangminősége is hasonló, talán egy kicsit kevésbé neutrális, mint a BTR5 (kicsit melegebb a hangzása). Abban biztos vagyok, hogy a BTR3-nál az UP4 jobb, de a mérete szintén kicsit nagyobb az ideálisnál (rövidebb a BTR5-nél, de szélesebb és vastagabb, igaz a súlya pár grammal kevesebb). Biztos vagyok abban, hogy 2020-ban (talán a Hiby) ki fog hozni a BTR5 és az UP4 technikai szintjén álló, és méretben ideálisabb készüléket. Lehet, hogy ezt azzal fogják elérni, hogy az Ibasso DC01-hez hasonlóan csak szimmetrikus kimenettel gyártják majd...

    VálaszTörlés
  3. Értem, köszönöm a választ.
    Akkor ebben a kategóriában is a Fiio a kedvezőbb, ha a minél természetesebb hangzás elérése a cél.
    Füles terén végül a KZ ZS5 lett a puding evés alanya, mert 5 000 Ft alatt megvolt Aliról, ami bőven áfa mentes árú.
    Hamarosan megkapom, kíváncsi vagyok milyen a Pioneer se-ch5t hangjához képest.

    VálaszTörlés
  4. A ZS5 nagyon füles. Én már otthon a ZSX-et használom, edzéshez pedig a Blon BL-03-at, de a ZS5 nagy kedvenc marad.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Van egy ibasso dx50 (Soundmagic E80s fülessel) mennyire aktuális még a tudása-hangminősége?
    Már kapható olcsóbban(-20-30-40e) jobb hangú eszköz? Hol helyezkedik el a palettán?

    VálaszTörlés
  6. Bár még nem hallottam, azt hiszem ennél van azért ma már jobb.
    Ebben az árkategóriában a Shanling M0-at, vagy az XDUUO X3II-t ajánlanám.
    Ha fel tudsz menni 200 dollárig, akkor már inkább a HiBy R3 Pro-t ajánlom, ár érték arányban most az a legjobb.

    VálaszTörlés
  7. Szia András,

    Az Ibasso DC01 -el nem hiányzik neked a teljes MQA képesség kihasználtsága ? Elég csak az amit a szoftver megmutat és a szimmetrikus kábel ? E kettő együtt nagyobb élmény, mint egy Cobalt ?

    Köszi:
    Csaba

    VálaszTörlés
  8. Kedves Csaba,
    A Cobalt összességében valamivel jobban szól, mint a DC01, de ne feledjük a Cobalt kb. 6-szor annyiba kerül, mint a DC01.
    Ár-érték arányban egyértelműen jobb a DC01, mivel hangminőségben csak kicsivel marad el a Cobalt-tól.
    Egyébként az úgynevezett "mag" szintig történő szoftveres kibontás az MQA technológia előnyeink jelentős részét megmutatja, a további kibontások javítanak ugyan a hangminőségen, de nem annyit, mint az első kibontás.

    VálaszTörlés