2019. október 24., csütörtök

HIFI a ChiFI ellen, azaz Fiio FH7 és KZ ZSX belső fülesek összehasonlítása

2018 ősze óta használom nagy élvezettel a kínai ChiFI gyártó (értsd = Chinese Fidelity, azaz kínai hangzáshűség) a Knowledge Zenith (KZ) ZS5 hibrid belső fülesét. Rendkívül muzikális, segítségével a Hiby W5 légzene játszóról, mint forrásról szeptember első hetében Puglia nagyon kellemes tengerpartján sokkal jobb minőségben hallgattam zenét, mint amikor még egy AIWA minidisc lejátszóm volt, amelyhez az apró lemezek többe kerültek, mint ma egy családi TIDAL HIFI (Masters) előfizetés (4500 Ft. 6 főre havonta!).

Azért bevallom izgatott, hogy egy év alatt vajon mennyit fejlődött az a kínai gyártó, amely körül a  legnagyobb felhajtás volt az elmúlt időszakban és nem is véletlenül.

A KZ augusztusban dobta piacra legújabb belső fülesét, az általuk nemes egyszerűséggel csak Terminátor-nak titulált ZSX-et. Hogy miért Terminátor? Talán ezzel arra utaltak, hogy a filmbéli Terminátorhoz hasonlóan ez a csatornánként egy dinamikus (DD) és 5 (!) armatúrás (BA) meghajtót magában foglaló hibrid belső füles minden konkurens terméket eltöröl a föld színéről (?)


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Kinézete korántsem a Terminátorra emlékeztet,
inkább egy birodalmi rohamosztagos (Star Wars) ruhájára 😎
Azért a ZS5-nél (2 DD + 2 BA) sokkal nagyobb
akril testet terveztek hozzá, és alumínium előlapot


Amikor megtudtam, hogy a ZSX-be összesen 12 hangkeltő elemet építenek bele utánanéztem és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az igazán neves gyártók (pl. Westone, 64 Audio, Campfire Audio, Noble Audio) egyike sem gyárt csatornánként 1 DD + 5 BA konfigurációjú belső fülest!!!

Ettől azért még nem kell hasra esni, hiszen vannak olyan gyártók, akik a sok meghajtós hibridektől eltérően egyetlen dinamikus (DD) meghajtóval is hasonlóan élvezetes hangot produkálnak (pl. TinHIFI T3), tehát a sok meghajtó nem garantálja automatikusan a legjobb hangzást.

Egy hete volt nálam az új ZSX, amikor tesztelésre megkaptam a Fiio csúcs belső fülesét az FH7-et a hazai importőrtől, amely lehetőséget ezúton is hálásan köszönök.

Tudom, hogy ez erős hasonlat de egy nagyon tehetséges fiatal futót nem az minősít, ha a megyei bajnokságot fölényesen megnyeri, hanem az, ha egy a 100 m-es síkfutást 10 mp-en belül futó klasszissal méri össze a tudását.

Márpedig az FH7-ről eddig szinte minden tesztelő ódákat zengett, volt olyan, aki az 1000 dollár alatti legjobb belső fülesnek nevezte a 450 dollárba kerülő zenehallgató eszközt.


Prémium minőség prémium áron, 160 ezer Ft.-ért,
1 DD + 4 BA konfiguráció csatornánként


Már a két készülék doboza is jól jelzi az áruk közötti 15-szörös (!!!) különbséget, nem beszélve a kínált tartozékokról :


Megint csak Dávid Góliát ellen...


Mielőtt rátérnénk az FH7 tartozékaira fontos megemlítenem, hogy a KZ ZSX egyik Achilles-sarka a szokásosnál hosszabb hangcsöve (angolul nozzle):


A kép közepén látható alumínium hangcsőre kell ráhúzni a füldugót


Ez a hosszú hangcső teszi nehézkessé a legmegfelelőbb füldugó kiválasztását, amely tökéletesen szigetel, mégis órákig kényelmesen használható. Sokat kellett kísérleteznem, míg előbb ezt találtam megfelelőnek:

NICEHCK memóriahabos füldugó, párja 294 Ft. (!!!)

Később azonban az ennél is jobb szigetelés érdekében ezt kezdtem el használni a KZ ZSX-en:

Comply Comfort memóriahabos füldugó, párja 2330 Ft.


Azért a Comfort-ot és nem az Isolation-t, mert az előbbi kicsit tömzsibb, az utóbbi kicsit hosszabb és egy idő után mind a NICEHCK, mind az Isolation elkezdte nyomni a fülemet. Ez persze nem az ő hibájuk, hanem a már említett átlagnál hosszabb hangcsőjé.
Ez az egész kis apró gondnak tűnhet, de tapasztalatom szerint egy rosszul szigetelő füldugó (a KZ gyári szilikon füldugóit azonnal le kell cserélni!) néhány kategóriával lejjebb helyezi a belső fülesünk hangminőségét!
Egy nem megfelelő füldugóval pedig fél óra után erős nyomást érzünk a fülünkben, a Comfort-al viszont órákig gond nélkül hallgathatunk zenét.


A Fiio FH7 tulajdonosoknak nem a használati kényelem miatt kell aggódniuk, mert az első rangú, hanem amiatt, hogy túl sok lehetőség közül kell kiválasztaniuk a  legjobbat:


A Fiio földugó "cunámi"-ja, alapból jár a vevőnek


Még a hangcső végén található szűrő cseréjével is játszhatunk,
amelyek között van a magas és mély hangokat kiemelő is


A teszt során én csak az úgynevezett referencia szűrőt használtam, viszont kipróbáltam az összes füldugót. A legrosszabbnak az úgynevezett double flange ("dupla szoknyás") a képen alul középen látható fehér füldugó bizonyult. Ezzel hallgatva az FH7-et mélyen tudása alatt szólt. A képen jobb oldalt látható Bass és Vocal füldugók között sok különbséget nem tapasztaltam, és egyik sem volt ideális. A memóriahabos (Memory foam) füldugó sokkal minőségibb, mint az általam korábban kipróbált, olcsó Fiio füldugó, de ez sem volt ideális, mert a mély hangokat kicsit a kelleténél is jobban feldúsította, míg a magas hangokból kicsit levett. A legjobb hangzást a képen bal oldalon látható SpinFit és Balanced ("kiegyensúlyozott") szilikon füldugókkal lehet élvezni (ezek minőségi szilikon füldugók, nem olyanok, amelyeket alapból a ChiFI gyártók adnak a készülékeikhez).
Végül a legjobb komfort érzést és szigetelést a Balanced típusú füldugóval találtam meg. A Fiio alapból ezt teszi az FH7-re (lehet, hogy értenek a témához 😄). Az én fülemhez a legjobb méret az L volt és annak ellenére, hogy ez nem töltötte ki a hallójáratomat, mint a memóriahabos változat, hanem inkább csak rátapadt, mégis jól szigetelt.


A Fiio FH7-hez még egy nagyon esztétikus bőr hordozó doboz is jár


KZ ZSX a fülben, a nagy mérete miatt kicsit kiáll,
a QDC csatlakozó használata viszont nagyon kényelmes


"Robbantott" ábra, a kerek a DD, a szürke, hosszúkás 
elemek a BA meghajtók (2 dupla + 1 szimpla)




Kábelek

Már jó előre gondolkodtam azon milyen kábelt vegyek a KZ ZSX-hez, mivel a gyári kábele nem igazán minőségi. 
A head-fi.org fórumon sokan dicsérték egy kínai gyártó, a JCALLY termékeit. 
Úgy döntöttem, hogy rendelek egy 6N anyagminőségű, réz anyagú kábelt, de őszintén meg kell valljam ez zsákutcának bizonyult!


JCALLY réz kábel, 16 euróért, remek minőség, de nem a KZ ZSX-hez való


A kábel minősége kifogástalan volt, az eddigi legkorrektebb csomagolással érkezett, de azonnal feltűnt a többi kábelnél lényegesen nagyobb súlya, amely kissé kényelmetlenné tette a használatát.
A kábelt már előre bejárattam, majd amikor megérkezett a ZSX és amikor nagy lelkesedéssel elkezdtem hallgatni az új belső fülest a kábellel kissé elszomorodtam, mert nem szólt jól, nem volt természetes a hang, alig hallhatóak voltak a mély hangok.
Talán a 12 meghajtó miatt is, de a ZSX kezdetben nagyon nyersen szólt, nem úgy ahogy vártam.

Szerencsére a Fiio FH7 mellé a hazai Fiio képviselet adott egy M11 mobil lejátszót is, amelyen található szimmetrikus kimenet is, amely révén a zajszint sokat csökken és minőségibb hangzás állítható elő általa.

Mivel egyre több hordozható audió eszközbe szerelik be a szimmetrikus kimenetet (amely nem csak egy csatlakozóból áll, hanem a teljes erősítést szimmetrikus módon kell megoldani) vettem, egy az ezt megelőző bejegyzésemben már ajánlott 16 szálas ezüstözött (természetesen kínai) Yinyoo szimmetrikus kábelt a KZ ZSX csatlakozójához megfelelő úgynevezett QDC (ferde) csatlakozóval és 2,5mm-es  szimmetrikus jack dugóval:



Yinyoo szimmetrikus kábel, ára: 13 USD


Aki a mostani teszt alapján úgy dönt, hogy venne egy KZ ZSX-et előre felhívom a figyelmét, hogy a ZSX legjobb formáját csak 5 (!) nap folyamatos bejáratás után érte el!

Azután viszont a fenti szimmetrikus kábellel megjött a ZSX hangja és az M11-ről a kezdeti bénázás után igencsak megdöbbentő hangminőséget hallottam 😘.

Bizony a belső fülesek világa már csak ilyen, hiába van egy jó autónk, ha nem találjuk meg hozzá a jó gumit és a megfelelő üzemanyagot...

Miután a JCALLY réz kábelt eltettem egy szekrénybe, kerestem a ZSX-hez egy aszimmetrikus kábelt. Szerencsére tavaly év végén vettem kipróbálásra egy ZSN (1 DD + 1 BA) belső fülest, és rendeltem hozzá egy a KZ által kínált csere kábelt 7 euróért (!) Akkor a ZSN gyári kábeléhez képest semmit nem adott hozzá a hangzás minőségéhez, de lássunk csodát amikor ezt a viccesen olcsó kábelt feltettem a már bejáratott ZSX-re nem nagyon hittem a fülemnek, mert lényegesen jobban szólt vele, mint a 16 eurós JCALLY réz kábellel!!!


KZ csere kábel 7 euróért, néha egy olcsó kábel is csodákra képes


Az FH7-hez gyárilag adott kábel nagyon korrekt minőség. Mivel az FH7 úgynevezett MMCX csatlakozóval szerelt, tehát az én két tűs kábeleim nem használhatók hozzá, tehát az FH7-et sajnos csak aszimmetrikus kábellel tudtam kipróbálni.



Összehasonlítás teszt számokkal Fiio M11-ről
FH7 saját, aszimmetrikus kábellel, ZSX szimmetrikus és aszimmetrikus kábellel




Férfi és női énekhangokban szinte nincs különbség. A szaxofon hangja az FH7-en kicsit természetesebb, de nincs lényeges különbség. 
Elképesztő, hogy a szimmetrikus kábel és a legújabb ChiFI technológia szinte eltünteti a két 15-szörös árkülönbségű belső füles közötti különbséget!
Aszimmetrikus kábellel hallgatva is nagyon kellemes, életszerű hangzást produkál a KZ ZSX.

FH7 = 100    ZSX (szimmetrikus) = 95   ZSX (aszimmetrikus) = 90








FH7
Az aszimmetrikus kimenet jelszintje jóval alacsonyabb a szimmetrikusnál így fel kell venni a hangerőt 55-ről 65-re. Az FH7-en a "Balanced" szilikon füldugóval sokkal életszerűbbek a hangok, mint a Nicehck memóriahabos füldugóval. Callas hangja nagyon szép, természetes, a kórus transzparensen, életszerűen szólal meg hátul, a női és férfi kórus jól elkülöníthető, a nagyon erőteljes zenekari részek természetesen, nagy energiákkal, nem tolakodóan szólalnak meg, mint a memóriahabos füldugóval.

ZSX
Callas hangja szép, de nem olyan élettel teli, mint az FH7-en, a kórus nagyon szép, a nők hangja erőteljesebben hallatszik, mint a férfiaké. A nagyzenekari részek nagyon dinamikusak, de kissé kevésbé életszerű a megszólalásuk, mint az FH7-en.
Összességében az FH7 hangja kicsit természetesebb, kellemesebb, de a KZ ZSX közel kerül hozzá. 
Aszimmetrikus kábellel a ZSX-et hallgatva a kórus egész jó, de a dinamikus részek messze kerülnek az FH7 "robbanás"-ától.

FH7 = 100    ZSX (szimmetrikus) = 90   ZSX (aszimmetrikus) = 80






FH7
Ezen a felvételen a transzparencia terén az FH7 nagyon megveri a memóriahabos füldugóval használt KZ ZSX-et. Nagyon jó térhatás. A dobok természetesebbek. Remek szubbasszus. 

ZSX
Jó térhatás, nagyon "ütős" hangzás, de nincs az FH7 szintjén. Dobok dinamikája nagyon komoly. Abszolút élvezetes előadásmód, a szimmetrikus erősítés és kábel kihozza a legfinomabb részleteket is! A nagy dinamikájú elektronikus zenék remekül szólalnak meg a KZ ZSX-en! Ha egyáltalán lehet hiányérzetünk, akkor a szubbasszus relatíve visszafogott mértéke említhető meg, de azért így is nagyon kellemes mély hangok szólalnak meg. Zajról szimmetrikus kábellel hallgatva szinte nem is beszélhetünk.
Ennél a felvételnél a KZ ZSX legjobban a Comply füldugó használatával közelítette meg az FH7-et, de azzal sem tudott nagyon közel kerülni hozzá.
Aszimmetrikus kábellel a ZSX szubbasszusa nagyon visszafogottá válik, de az elektronikus részek továbbra is élvezetesek.

FH7 = 100   ZSX (szimmetrikus) = 80   ZSX (aszimmetrikus) = 70




ZSX
A kórus életszerűen, de kicsit masszában szólal meg az egyes énekesek hangja külön nem kivehető. Garbarek szaxofon hangszere levegősen és a levegőben lebegve szólal meg, de térben nem túl hátul. Ez inkább egy színház színpada, mintsem egy nagyon jó akusztikájú templomi hangzás. Enek ellenére nagyon kellemes, életszerű.

FH7
A kórus életszerűbben szólal meg, Garbarek hangszere kicsit hátrébbről, visszafogottabban, de mégis nagyon dinamikusan szólal meg, visszaidézve a templom nagyszerű akusztikáját. Gyönyörűen zenél az FH7, élmény hallgatni. Itt őszintén meg kell állapítanom, hogy amikor a Fiio M11 tesztjében azt írtam, hogy "behatárolt térélmény" akkor nem gondoltam, hogy egy prémium belső fülessel a tér kitágul, igaz még az FH7-el hallgatva is elmaradt az otthoni rendszerem csodás térleképezésétől.
Aszimmetrikus kábellel a ZSX szép hangszer zengést produkál, de nem képes a templom különleges akusztikáját visszaadni olyan szinten, mint az FH7


FH7 = 100    ZSX (szimmetrikus) = 85    ZSX (aszimmetrikus) = 80




FH7
Nagyszerű, levegős, természetes megszólalás, élmény minden pillanata. Félelmetesen szépen visszaadja a hangszerekkel megszólaltatható nagyon sokféle hangszínt. 
Nagyon alacsony zaj annak ellenére, hogy aszimmetrikus kábelt tudok csak használni az FH7-hez. Gyönyörűen levegős hangzás. Az ottlét érzet nagyon jó. A Knowles meghajtók minőségi fölénye ezen a felvételen jól hallható.

KZ ZSX
Kicsit más hangszínt hallunk, kevésbé természetes gitárhangokat, de a különbség nem számottevő. Nagyon jó hangzás, de kevésbé levegős, mint az FH7-en.
Azért a szimmetrikus kábel sokkal közelebb hozza a KZ ZSX hangzását az FH7-hez, mintha mindkettőt aszimmetrikus kábellel hallgatnánk.
Nagyon élvezetes hangzás, de kevesebb hangszínt jelenít meg a KZ ZSX, mint az FH7.  Ugyanakkor a közönség reakcióit jobban lehet hallani a ZSX-en, talán a csatornánkénti 
egy extra BA meghajtó miatt. Úgy is fogalmazhatnék, hogy amíg az FH7 a zenészek produkciójára koncentrál és nem lebbenti fel a fátylat a közönség reakcióiról, addig a ZSX
révén olyan az érzetünk, mintha a koncertteremben lennénk, igaz a gitárok hangja kevésbé természetes, mint az FH-en hallgatva. A megszólalás feltűnően gyors, a gyors gitárpengetéseket nagyon jól idézi fel.
Aszimmetrikus kábellel is életszerűen szólal meg a ZSX, de kicsit kisebb a transzparencia. Ami érdekes, hogy a közönség reakcióinak részletező megszólaltatása nem igazán függ a kábeltől.

FH7 = 100   ZSX (szimmetrikus) = 85   ZSX (aszimmetrikus) = 80




Az FH7-el hallgatva Gardot hangja kicsit öblösebb, természetesebb. Az FH7 hangkaraktere kicsit hűvösebb, neutrálisabb, míg a ZSX kicsit melegebb, muzikálisabb. A szaxofon hangjának finom rétegzettségét az FH7 adja vissza jobban. A mély hangok kicsit erőteljesebbek és természetesebbek az FH7-en.

Ugyanakkor a ZSX-nek semmilyen szégyellni valója sincs az FH7-el szemben, hiszen nagyon kellemesen, életszerűen szólaltatja meg ezt az MQA technológiával lesugárzott nagyszerű felvételt, és nem marad el sokkal az FH7 hangzásától.
Aszimmetrikus kábellel a ZSX hangzása kicsit visszafogottabb, a mélyek nem elég határozottak, a szaxofon nem olyan varázslatos, habár így is kellemes.

FH7 = 100   ZSX (szimmetrikus) = 90   ZSX (aszimmetrikus) = 80





Összehasonlítás az otthoni (csöves) rendszert használva

Bluesound Node 2 távzene vevő / DAC,
Feliks Echo csöves fejhallgató erősítő


Csak akkor hallani nagyon halk sziszegést, amikor még nem indítottam el a zenét, amint a zene elindult semmilyen zavaró zaj nem hallatszik a rendszerből.
Az FH7-et a saját "Balanced" típusú szilikon füldugójával, míg a ZSX-et a Comply Comfort memóriahabos füldugóval hallgattam meg, mert ezekkel szóltak a legszebben.




Ez az első felvétel, ahol a KZ ZSX összességében jobban tetszett, mint a Fiio FH7!
A  ZSX melegebben, muzikálisabban szólalt meg, míg az FH7 hangja kicsit analitikus, kicsit száraz volt.
A nagybőgő mély hangja az FH7-en nekem kicsit túl dús volt, míg a ZSX tökéletesen életszerű mély hangokat produkált. Ugyan az FH7 kicsivel több magas hangot tudott megszólaltatni, de ez egy kicsivel erőteljesebbé tette a hangzást, mint a ZSX elegáns, tökéletesen neutrális hangzása.
A transzparencia terén nagyon hasonlóan szerepelt a két eszköz, a "lihegős" nagybőgő szóló alatt a dob és cin hangok ugyanolyan távolról és ugyanolyan finoman szólaltak meg.
Talán az FH7 picivel nagyobb dinamikát vonultatott fel, de a dob hangok a ZSX-en hallgatva jobban tetszettek. Mindenesetre elképesztő volt átélni azt a pillanatot, amikor egy
15 x drágább készülék nem képes semmilyen téren fölényt mutatni az olcsó ChiFI belső fülessel szemben, pedig a hordozható lejátszókon (Fiio M11 és Hiby W5 - Vorzüge Pure II+) az FH7 fölénye egyértelműen kidomborodott.

ZSX = 100    FH7 = 95




Az otthoni rendszeren hallgatva a KZ ZSX igazi levegős, a templom terében lebegő hangzást produkál, sokkal jobb térérzettel, mint a hordozható eszközökön. Élmény hallgatni.
A szaxofon hangja  szétterjed a térben és soha egy pillanatra sem tolakodó.
Ennél a felvételnél az FH7 transzparencia terén érzékelhetően jobb a ZSX-nél. A dinamikai váltások erőteljesebbek. A férfi kórus és Garbarek szaxofon játéka tökéletesen harmonizálnak egymással.
Ugyanakkor a ZSX  kicsit jobban adja vissza a templomi tér monumentalitását.

FH7 = 100    ZSX = 90




Ez az új rock felvétel manapság szinte minden fórumon, tesztben megemlítésre kerül, kvázi megkerülhetetlen. Mind zeneileg, mind hangmérnöki munkát tekintve nagyszerű felvétel.
Az FH7 jó dinamikával hozza ezt a remek rockzenét. A zenekar és az énekes egy síkban zenélnek, de azt hiszem itt a hangmérnöki koncepció is ez volt. A hangzás remekül elegyíti az elektronikus effekteket és a hagyományos gitár-dob rockot.
A ZSX széltében kicsit széthúzza a teret. Nagyszerű, nagyon élvezetes a hangszín, amit produkál.
Érdekes, hogy ugyanazt a felvételt a két belső füles mennyire eltérő módon szólaltatja meg.
Úgy tűnik az otthoni rendszerem és a KZ ZSX szinergiája kicsit jobb, mint az FH7-tel.
Még ha a Knowles meghajtókkal szerelt FH7 kicsit életszerűbb gitár és énekhangokat képes is megszólaltatni,  mégis a ZSX hangzása nekem muzikálisabb, élményszerűbb!
Az énekes hangja jobban kiválik a hangszerek hangjából, mint az FH7-en.

KZ ZSX = 100    Fiio FH7 = 90 


Nagyon érdekes, hogy mitől kezdett el szárnyalni a KZ ZSX a 7 dolláros kábellel az otthoni rendszeremben azután, hogy igaz nem nagyon, de alulmaradt a Fiio M11-et hallgatva.

Ezért mondom azt, hogy az audió eszközöknél az egyes eszközök tudásszintje mellett azok szinergiája (egymással való összhangja) legalább olyan fontos.




Fiio FH7

Ami tetszett

Példa értékű minőség, a készülék, a kábel és a tartozékok terén is,
Nagyon életszerű, nagyon természetes hangzás, könnyed megszólalás,
Nagyszerű dinamika, remek transzparencia,
Nagyon jó mély és szubbasszus hangzás,
Élettel teli középtartomány, az énekesek hangjának 
különleges hangszíneit is képes tolmácsolni,
Nagyon szép, tiszta magas hangok, soha nem hangzik "szúrósan",
Az egyik legkényelmesebb belső füles amit eddig próbáltam,
Azáltal, hogy legjobban a saját szilikonos füldugójával szól,
nem kell sokáig bajlódni a szigetelés optimalizálással,
Nagyon szép dizájn, minőségi fémház,
Knowles meghajtókkal szerelt, amelyek kiemelkedően 
természetes megszólalást biztosítanak



Ami nem tetszett

A csöves erősítőmmel hallgatva a hangkaraktere kicsit "szárazzá" vált, 
nem volt olyan természetes, mint az M11-el hallgatva, ilyet eddig 
más eszközzel még nem tapasztaltam,
A finom részleteket kevésbé képes megmutatni, mint a KZ ZSX





KZ ZSX

Ami tetszett

Megfelelő kábellel, és kellő bejáratást követően 33 euróért félelmetes hangminőség,
amely mobil zenelejátszón megközelítette, és az otthoni rendszeremben pedig
egyes felvételeken képes volt jobban szólni, mint a 15-szörös árú FH7,
A ZS5-nél jóval nagyobb teret képes visszaadni, olyan finom részletekkel,
amelyek tolmácsolására még a sokszoros árú FH7 is csak ritkán képes,
Magával a Hiby W5 légzene játszóval is lenyűgöző hangzásra képes,
Nagyszerű hangkaraktert adtak neki a fejlesztők, nagyon muzikális,
például a fúvós hangszerek sokszínű hangszíneit képes visszaadni, 
Bejáratás után nagyon szép, életszerű mély hangok,
Kellemes, természetes énekhangok és közép tartomány,
Szép, természetes magas hangok, amelyek 
hozzájárulnak a remek transzparenciához,és az élő
felvételek élettel teli, nagyon levegős megszólaltatásához




Ami nem tetszett

A szubbaszusa nem elég erőteljes,
Nagyon kényes arra, hogy megfelelő füldugót válasszunk hozzá,
különben 20 perc után erős nyomást érzünk a fülünkben,
kisebb fülmérettel rendelkezőknek még jó füldugóval sem biztos, 
hogy kellően komfortos lesz a használata,
még ha megtaláltuk is hozzá a kényelmes füldugót, akkor 
is eléggé kiáll a fülünkből, ami nem mindenkinek tetszik majd




Természetesen egyidejűleg nem lehet a szimmetrikus 
és az aszimmetrikus kimenetről zenét hallgatni!
KZ ZSX (balra) a Yinyoo (nagyon vékony) szimmetrikus kábellel,
Fiio FH7 (jobbra) a gyári aszimmetrikus kábellel,
Fiio M11 mobil zenelejátszó


Végső, pontozásos értékelés



Final scoring by points





Összességében az a véleményem, hogy minden csak pénztárca kérdése. A legjobb ChiFI gyártók ma belső füles tervezés és technológia terén felnőttek a legjobbakhoz, de egyelőre a tengernyi eladott darabszámon nyerhető aprócska profitot favorizálják, ezért használják no name BA gyártók termékeit. Isten óvja a nagy nevű gyártókat attól, hogy egyszer a KZ Knowles meghajtókat építsen a belső füleseibe, mert ha a no name alkatrészekkel ennyire jól szólnak, akkor egy kiemelkedő meghajtóval szerelve igazi óriásölőkké válhatnának. Szerintem Knowles meghajtókkal szerelve sem kerülnének többe 300 dollárnál.

Aki nem híve a kompromisszumoknak, továbbá nem akar együtt élni kényelmi (komfort) problémákkal, és van elég pénze rá bátran vegye meg a Fiio FH7-et, mert az egy elképesztő élményt nyújtó belső füles.

Aki viszont még nincs ezen a szinten, annak ha kompromisszum kész, akkor ajánlom a KZ ZSX megvásárlását, a neki legalkalmasabb füldugóval és kábellel együtt, mert ennyi pénzért aligha fog csalódni, sőt pupillatágító hatása lesz a zenehallgatóra.

Aki kevéssé kompromisszum kész, de nincs 160 ezer Ft.-ja egy belső fülesre, annak a KZ ZS10 Pro megvásárlását ajánlom, amely a közelgő 11.11 akcióban az Aliexpress-en várhatóan 30 dollár alatt megkapható lesz. Aktuális: sajnos 32 USD alá nem mennek az árak...
Kicsit kevesebb magas hangot és kevesebb részletet kapunk majd, de összességében hasonlóan zenei hangkaraktert és nagyszerű ár-érték arányt nyújt.



KZ ZS10 Pro (1DD + 4BA) hibrid belső füles,
az új színekben remek karácsonyi ajándék ötlet


A vetélytársak


Miután megtudtuk, hogy a 11 ezer Forintos KZ ZSX a 2 ezer Forintos kábellel és a 2300 Forintos memóriahabos füldugóval, azaz összesen kicsit több, mint 15 ezer Forintért olyan minőséget produkál, amely nem áll távol a 160 ezer Forintos Fiio FH7 minőségétől az ember azt gondolná, hogy ezzel a KZ ZSX messze kiemelkedik a ChiFI mezőnyből, de ez nem így van! 👀

Mint eső után az erdei gombák sorra nőnek ki a földből (értsd az ismeretlenség homályából) új ChiFI gyártók, akik a KZ ZSX-el abszolút versenyképes belső füleseket dobnak piacra!



Íme a kínálat legjobbnak tartott készülékei:


Blon BL-03 Ára: 30 USD 
11.11 akcióban várhatóan 25 USD alatt lesz az ára!
10.29: már fent vannak a 11.11 árak! 
Trump Kína politikája elintézte, hogy idén 
sokkal kisebbek az engedmények, mint tavaly 😌
Blon BL-03 = 27 euró!

Az utóbbi hetekben a legnagyobb hype (értsd: felhajtás) e körül a korábban teljesen ismeretlen gyártó által gyártott egyetlen - igaz kiemelkedően jó - dinamikus (1 DD) meghajtóval szerelt belső füles körül alakult ki. Általános vélemény szerint a 30 dollár alatti kategória új királya, ezért az árért hihetetlenül jól szól! 




TRN V90
11.11 akciós ára = 29 euró!

A TRN már két éve (!) létező cég, és ismert a nagyon jó minőségű kábeleiről és néhány korábbi belső füleséről is, de az igazi áttörést az 1 DD + 4 BA (penta driver) készülékével érte el, amely jelenleg valamivel 40 dollár alatt kapható, de a 11.11 akcióban biztosan 35 USD alatt lesz az ára. Szerintem formatervezési díjra nem számíthatnak, de ugye nem is ez e lényeg.
Állítólag nagyon zenei, remek hangminőségre képes, csak annyit írtak még róla, hogy óvatosan kell a fülünkbe helyezni, mert ha eltakarjuk a szellőzőnyílásait, akkor sokat romlik a hangminőség.

A TRN V90 a fórumozók véleménye szerint a KZ ZSX minőségi szintjén van (egyes vélemények szerint kicsit még jobb is annál), míg a BLON BL-03 a két másik sztár készülék minőségének közelében van.


És akkor még nem beszéltünk a közeljövőben érkező TinHIFI T4-ről, amely várhatóan nagy durranás lesz...

Mi lesz, ha ezek a gyártók követik a TinHIFI céget és piacra dobnak egy-egy planár mágneses belső fülest is megfizethető áron? Na akkor mondhatjuk, hogy itt van már a Kánaán. 😍
Vagy a témához kapcsolódva inkább Kínaán (?) 😄
Aktuális: az Aliexpress hagyományos 11.11 akciójának idei legnagyobb dobása: TinHIFI P1 planár mágneses belső füles = eredeti ára 169 USD volt, most az akciós ára Androidos mobil applikációból rendelve (ahol kicsivel olcsóbb) = 138 USD!!! 41 ezer Forint! Insane mondja a művelt angol, azaz őrület!!!


A TinHIFI P1 a ChiFI belső fülesek jelenlegi királya!

Kiegészítés 11.01-én: Most jelent meg a TinHIFI P1-hez hasonló planár mágneses rendszerű belső füles az RHA CL2 tesztje. Összpontszámban ugyan egyetlen tizeddel több pontot kapott a 900 USD-be kerülő (!) CL2, mint a 11.11 akcióban 138 USD-ért kínált (!!!) P1, de a P1 hangminőségét magasabbra értékelték a tesztelők, mint a CL2-ét! A több, mint 6-szoros árkülönbséget figyelembe véve ez elég tisztességes szereplés a TinHIFI P1-től 😊

18 megjegyzés:

  1. Kedves András!
    Kíváncsi vagyok, hogy a KZ füleshez képest mit nyújt a Pioneer se-ch5t. Fiókával használom, bár sajnos a Xiaomi Redmi note4 Bluetooth-on nem tudja az aptX-et, de nekem már így is elég jól szól. Esetleg van a Pio-ról tapasztalata, vagy infókat összehasonlítás képpen?
    Köszönettel, Hrabovszki Viktor
    Egy lelkes olvasója.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos a Pioneer-t még nem hallottam, de az a tény, hogy a KZ ZSX közel tudott kerülni hangban a jóval drágább Fiio FH7-hez azt mutatja, hogy a KZ sokat fejlődött az elmúlt időszakban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves András!
      A TinHiFi T2-ről vannak információk, hogy valóban van olyan jó, mint pl. a KZ ZSX?
      Sajnos nekem gyenge az angol tudásom, így max a Google fordítóra hagyatkozik a külföldi tesztek olvasása során.
      Néztem, hogy a T2 kisebb, de alapból memória habos füldugóval adják.
      https://www.linsoul.com/collections/headphones-iems/products/tinhifi-t2
      Köszönöm.
      Viktor

      Törlés
    2. A TinHiFi T2 jó belső füles, de ott volt egy nagy minőségi ugrás a T3-al, igaz az ára is jóval magasabb.
      Amelyik nagyon jó árban és hangban is, az a Blon Bl-03. Vettem egyet a 11.11 akcióban 23,5 euróért és nagyon jól szól!

      Törlés
  3. Köszönöm a választ. A Blon bl03 minősége a KZ ZSX-éhez hasonló?
    Egy rövid összehasonlítót írnál, hogy miben más a hangja?
    A Pioneer ch-5t-nek szép magasak vannak, alul sem rossz, a nagybőgő is elég kellemesen szól. Lehet nem megy le olyan mélyre, mint más, de a gitár húrok pendülése és a vocal is elég jól szól.
    Csak jó lenne összehasonlítani egy KZ-vel, vagy a Blonnal, mert lehet számomra nem nyújtanak többet.
    A Blonnak kellemes az ára 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár az év végi YouTube összefoglalókban ritkán említik a KZ ZSX-et, de szerintem szuper. A Blon azért gyengébb, főleg mély hangokban. Azt sportoláshoz használom, ahhoz nagyon jó...

      Törlés
  4. Ne feledjük el megemlíteni, hogy a KZ társtulajdonosa (a másik egy kínai, komolyzenét játsszó muzsikus) korábban az AudioTechnika mérnöke volt. Részletek angol nyelvü blogokban olvashatók.

    VálaszTörlés
  5. Még egy rövid megjegyzésem volna...
    A cikedben ezt írod: "Aki a mostani teszt alapján úgy dönt, hogy venne egy KZ ZSX-et előre felhívom a figyelmét, hogy a ZSX legjobb formáját csak 5 (!) nap folyamatos bejáratás után érte el!"
    Ha volna IsoTek CD-d, az összes fej-és fülhallgatódat valamint a komplett otthoni HiFi rendszeredet (erősítőstől, hangfalastól) bejárathatnád és optimalizálhatnád néhány óra leforgása alatt. Ez a CD igazán megér 10-12 ezer forintot...

    Az IsoTek igazi nagyágyú a szakmában, már rengeteg díjat és elismerést begyűjtött.
    A CD nálunk iskapható és itt is:
    https://www.ebay.co.uk/itm/Isotek-High-Resolution-System-Enhancer-CD-2nd-Edition-Tune-Up-Your-System/233243428252?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

    A cég honlapja:
    https://www.isoteksystems.com/

    VálaszTörlés
  6. Az IsoTek-et jól ismerem, hisz van több elektromos hálózati jelet javító készülékem tőlük.
    Köszönöm a tippet, mindenki maga döntse el, hogy hisz-e ebben a módszerben vagy nem.

    VálaszTörlés
  7. Hello!
    Olvasgatom a blogodat...
    Elég sok hasznos infót találtam már, köszönet érte!
    S6ükségem lenne egy kis segítségre- nem tudom jó útját választottam-e?!
    Szeretnék egy szimm. Füles kábelt mindkét végén végén 2,5-es 4 pólusú jack dugóval!kb 1m hosszban. Előre is köszönöm a tippet!
    Üdv' Csikai Bertalan

    VálaszTörlés
  8. Egy ilyen kábelt mihez használnál?

    VálaszTörlés
  9. Hello
    Először is köszi a a cikket, nagyon hasznos volt.
    Én is rendeltem egy KZ ZSX fülest (sajnos a yinyoo kábel még nem érkezett meg, de így is nagyon tetszik a hangja), viszont tényleg elég kényelmetlen a füldugója és a többi is, amiket adtak hozzá. Látom, hogy neked a Comply Comfort vált be. Viszont néztem a honlapján, hogy ennek is nagyon sok verziója van : Ts 100-500ig és ezeken belül is többféle méret. Neked melyik vált be?
    Attila

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Szia,
    Én a ZSX-hez a Comply Comfort-ot használom a TS-500 a jó méret.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, de a TS-500-on belül is van L/M/S méret. Gondolom átlagos fülhöz jó lesz az M, de azért inkább megkérdem.
      Amúgy közben megjött a Yinyoo kábel, sajnos ennek nincs visszahajlítva a vége fülreakasztósan, így elég könnyen kiesik vagy elmozdul a vele füles :( Neked nem volt zavaró?
      (Én amúgy nem vettem észre vele olyan nagy minőségbeli különbséget.)

      Törlés
  12. Az M méret jó lesz valószínűleg.
    Ne feledd mindin kábelt be kell járatni, kb. 4-5 nap múlva jobban fog szólni. Nekem nem volt gondom azzal, hogy nincs hozzá műanyag "héj" ami a fül vonalát követi.

    VálaszTörlés
  13. Rendeltem egy KZ ZSX fülest, rendelnék hozzá egy jobb kábelt, de nem találtam olyat amit te rendeltél (bár a bejegyzés is régi kicsit). Honnan lehetne rendelni hozzá egy jó minőségű kábelt? Előre is köszi ha válaszolsz. Üdv Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahonnan én rendeltem, ott még kapható:
      https://www.aliexpress.com/item/33053672425.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.26b332b5k9rRLC&algo_pvid=91c3e2ab-e419-4f2d-9e1c-5f3425e8ab04&algo_exp_id=91c3e2ab-e419-4f2d-9e1c-5f3425e8ab04-0&pdp_npi=3%40dis%21HUF%2110431.92%215248.58%21%21%2128.78%21%21%402101d91e16908763750575148e480a%2112000018965542919%21sea%21HU%210&curPageLogUid=XPYWLmaKBryU

      Törlés