2020. február 23., vasárnap

iFi ZEN DAC - Brexit Fidelity, azaz Brexit után is van élet.....a zenében


Az egész történet úgy kezdődött, hogy egyik kedves barátom felhívott, és nem panaszképpen, de elmondta, hogy habár a nappaliban nagyszerű hangú házimozi erősítője és remek hangfalai vannak, de az imádott felesége és lánya viszonylag sűrűn tartózkodnak ott és nézik a TV-t, így ritkán jut zenei élvezethez. Ezért, mivel van most neki két nem használt kisméretű, de jó hangú angol hangdoboza arra gondolt, hogy kiépítene egy zenelejátszó rendszert az irodájában.
Megígértem neki, hogy átgondolom mi lenne a legjobb megoldás.

A hagyományos hangszórós zenehallgatás digitális forráskészülékének megtalálása nem is olyan egyszerű dolog.

Jól emlékszem, amikor 2016 őszén meghallgathattam egy Brüsszeli audió kereskedőnél az egész világ által istenített Chord Mojo kisméretű, hordozható (akkor még csak USB-s kapcsolattal működő) zenelejátszót, amely a Meze fejhallgatómmal nagyszerűen szólt, de amikor egy Rega (erősítő) - Harbeth (hangsugárzó) rendszerre rákötöttük, akkor bizony csalódást keltett a hangja, mivel nincs rajta klasszikus értelemben vett vonali szintű (Line) kimenet és bebizonyosodott, hogy a fejhallgató kimenet nem igazán alkalmas arra, hogy egy otthoni hangsugárzós rendszert meghajtsunk. Ezt a Mojo-val csak úgy tehetnénk meg, hogy az optikai (digitális) kimenetet összekötjük egy DAC-al (digitális - analóg átalakítóval) és azt egy erősítővel, vagy egy olyan erősítővel, amelybe DAC-ot építettek.
Ugyanezt tapasztaltam amikor az AQ Dragonfly Cobaltot beillesztettem az otthoni rendszerembe.

Ezért hát a 2019. évben a hordozható zenelejátszó kategóriában dobogós készülékek egyike sem ajánlható jó szívvel egy ilyen irodai ("desktop") rendszer forráskészülékének.

Szükség lenne tehát egy olyan eszközre, amelybe beépítettek egy hagyományos (2 RCA) analóg kimenetet, amelyet össze tudunk kötni egy erősítő analóg bemenetével.

Ilyen analóg kimenet van a Yamaha WXAD-10 kisméretű zenelejátszóban, de azon nem hallgathatunk fejhallgatóval zenét, és nem képes MQA kibontásra.

Természetesen ilyen az általam az otthoni rendszer digitális forráskészülékeként használt nagyszerű kanadai termék a Bluesound Node2, de annak az új 2i változata 185 ezer Forintba kerül, a régebbi változat pedig 150 ezerbe (külföldről behozva). Egy irodai rendszerhez ez kicsit túl komoly készülék, persze akinek a pénztárcája ezt megengedi... (itt most nem Elon Musk-ra gondoltam, aki 2020-ban eddig minden nap 500 millió dollárt keresett 😎).

Körülnéztem a piacon és találtam valami nagyon érdekeset. És lássunk csodát ez a figyelemre méltó készülék nem Kínából jön, illetve mégis, mert ott rakják össze (reméljük nem Vuhan-ban...), de angolok tervezték. Erről Csisztu Zsuzsa örökbecsű az Athén-i olimpia megnyitóján mondott mondata jut eszembe: "Ez a futó aki az olimpiai lánggal fut nem a szülőföldjén látta  meg a napvilágot, oda csak 21 évesen települt vissza" 😚.


Az iFi cég az elmúlt években piacra dobott néhány nagy sikert aratott, elsősorban hordozható digitális készüléket, mint az iDSD Black Label, vagy az xDSD, de a zajt csökkentő, a hangzáshűséget növelő kiegészítőkkel is remekelt, mint az általam is használt AC iPurifier, vagy az iPower tápegység, vagy az iPurifier 2, 3 eszközök, amelyek az USB-s kapcsolaton megjelenő zajokat és zavarokat képesek hatékonyan kiszűrni.

Az iFi számomra azért is szimpatikus cég volt, mert csatlakoztak az MQA képes készülékek családjába.


 Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Az iFI jelenlegi DAC választéka
A legújabb a pár napja bejelentett hip dac, amely a ZEN DAC
hordozható változata, kb. 10 óráig használható akkumulátorral,
szimmetrikus erősítéssel és MQA kibontó funkcióval,
de analóg vonali kimenet nélkül. Ára 170 euró!
A Fiio Q5S nagyjából kétszer ennyibe kerül!


Az iFi ZEN DAC a múlt év végén került piacra. A legmeglepőbb tulajdonsága az ára! Ha a tengerentúlon élnénk (USA) akkor mindössze 129 dollárt (!) kellene kifizetnünk érte, de az öreg Európa polgáraitól 149 eurót (kb. 50 ezer Forintot) kérnek érte.

Amíg a kínai gyártók (Fiio, Ibasso, Hiby, Shanling) egyre több funkcióval ellátott készülékeket dobnak piacra, addig az európai gyártók képtelenek voltak (egészen eddig) még egy aptX HD és LDAC Bluetooth kodeket fogadni tudó (értsd minőségi vezeték nélküli lejátszást lehetővé tevő) készüléket is összeeszkábálni.
Nyilvánvaló volt, ahogy ezt az év végi összefoglalómban is jeleztem, hogy valamit tenni kell a "fejlett" Nyugat gyártóinak is, ha fel akarják emelni az eléjük dobott kínai kesztyűt a földről.

Az iFi úgy döntött, hogy nem funkciókat halmoz egyetlen készülékbe, hanem inkább "célgép"-eket állít elő a kifejezetten az adott funkciókra vágyó vásárlóknak.

Ezért dobta piacra az iFi a ZEN Blue nevű vezeték nélküli lejátszóját.





iFI ZEN Blue csak vezeték nélküli lejátszásra kitalált eszköz 
(nincs rajta USB bemenet), és fejhallgatóval sem használható.
Tudja a mai legjobb Bluetooth kodekeket (aptX HD, LDAC),
és van rajta analóg, optikai és koaxiális digitális kimenet.
Az eddigi tesztek alapján hangminősége elmarad a ZEN DAC-étól.
Ugyanakkor a legújabb tesztek kiemelik, hogy ha van egy jó
DAC-unk (digitális-analóg átalakítónk), akkor a ZEN Blue egészen
kiváló transzport-ként (digitális forráskészülékként) szolgál,
az optikai, vagy koaxiális (digitális) kimenetet összekötve a DAC-al.
Ára: 149 euró


Ezt követően dobták piacra a ZEN DAC készüléket, amely a ZEN Blue-val ellentétben semmilyen vezeték nélküli lejátszásra nem képes, csak vezetékesre (USB B típusú csatlakozón keresztül).
A készülék hagyományos, hangsugárzós rendszerbe illeszthető a hátlapján található 2 RCA analóg kimenet révén, de van rajta speciális installációt lehetővé tevő analóg szimmetrikus kimenet is (!).



Választhatunk fix, vagy a hangerő szabályozóval állítható szintű kimenet között.
Az 5 V-os hálózati tápegység csatlakozó csak lehetőség, a dobozban ilyen nem található,
mivel az USB A - USB B kábelek tápellátásra is alkalmasak.
Felhívom a figyelmet az MQA logóra, ilyen a ZEN Blue hátán nincs,
mert ma még nincs olyan Bluetooth kodek amely képes lenne vezeték nélkül
átvinni az MQA technológiával "becsomagolt" digitális zenei fájlokat, ehhez legalább
1500 Kb/s-os bitráta kellene, de a SONY LDAC kodekje "csak" 990 Kb/s-ra képes




Balról jobbra a hangzatos POWER MATCH kapcsoló fölé akár azt is írhatták volna,
hogy GAIN, mivel ez egy kimeneti jelszint kapcsoló (magas, és alacsony jelszintek 
közül választhatunk, a magas szükséges a nehezen meghajtható fejhallgatókhoz),
a TRUEBASS egy mély hang kiemelő, amely meglepően jól sikerült, mivel
alig befolyásolja a felsőbb frekvencia sávok tisztaságát. Ezt inkább a mélyhang
"függők"-nek (basshead) ajánlanám, én a zeneszámok többségénél nem kapcsoltam be.
Középen az elegáns hangerő szabályozó található, amely mögötti szín jelzi a
készülék által USB kapcsolaton fogadott zenei jel típusát:

Zöld = 44 - 96 kHz PCM
Sárga = 176 - 384 kHz PCM
Ciánkék = DSD64 / DSD128
Kék = DSD256
Bíbor = MQA

A készülék jobb felén található a hagyományos 6,3 mm-es (aszimmetrikus) fejhallgató
csatlakozó és a 4,4 mm-es (Pentaconn típusú) szimmetrikus fejhallgató kimenet.
A csatlakozók méreteiből is érzékelhető, hogy ez nem igazán hordozható készülék 
(a fél kilogrammos súlya sem ezt sugallja), inkább asztali lejátszónak szánta a gyártó.


Úgy döntöttem, hogy beszerzek egy iFi ZEN DAC-ot, mert nagyon kíváncsi voltam rá, hogy szólhat egy ilyen komoly technika ilyen kevés pénzért.
Sajnos az Amazon.de már vagy két éve leállt azzal az akcióval, hogy 39 euró feletti rendelést ingyen szállítanak Magyarországra, ezért körülnéztem, hogy tudom alapárért (149 euró) beszerezni a készüléket. Találtam egy német webshopot, akiknél nagyon komoly választék van és ingyen szállítanak Európán belül mindent! Ráadásul ha meg kívánunk szabadulni egy már nem használt készülékünktől, akkor annak árát beszámítják (!) értelemszerűen egy nagyobb értékű készülék vásárlásakor magasabb értékkel. Például ha vettem volna náluk egy AQ Cobaltot, akkor mivel a meglévő AQ Red készülékemet beszámították volna 125 euróval, a Cobalt 299 euró helyett "csak" 174 euróba került volna (!). E szerint mai árfolyamon 42 ezer Forintért beszámítják/megveszik a Piros szitakötőt, miközben annak új ára tavaly Black Friday-kor 45 ezer Forint volt. A vásárlók szempontjából nem hangzik rossz üzletnek. 👍
Mivel a ZEN DAC ára jóval kevesebb mint az AQ Cobalt-é (149 euró), ezért az én Piros szitakötőmet 100 euróval azaz 34 ezer Forinttal számították be, így nekem a ZEN DAC mindössze 49 euróba került! Ez nem egyszeri akció, folyamatos lehetőség!
Kedves magyar kereskedők, el kellene gondolkodni hasonló konstrukciókon itthon is 😘.

A felvételek többségénél az alacsony kimeneti jelszintet használtam (POWER MATCH kikapcsolt állapotban), mert mind a Meze 99 Classics fejhallgatómhoz az új "extra" szimmetrikus kábellel használva, mind a KZ ZSX belső fülesemhez elég volt az alacsony jelszint. Néha, főleg komolyzenei felvételek meghallgatása során bekapcsoltam a POWER MATCH funkciót.

Az iFi a specifikációban nem adja meg a DAC (digitális analóg átalakító) típusát, csak azt, hogy Burr Brown gyártmányú (néhány éve ezt a céget megvette a Texas Instruments) de nem kell hozzá komoly nyomozás, hogy megtudjuk a pontos típust.



Az iFi weboldalán lévő képen jól látszik a DAC típusa: DSD1793.
Talán azért nem tették közzé, mert egy régebbi típus, de ez senkit ne vezessen félre.
Az iFi ZEN DAC rácáfol a DAC-ok törzsfejlődéséről korábban kifejtett nézeteimre,
amely szerint az újabb DAC-ok egyértelműen jobban teljesítenek, mint a régebbiek.



Nagyon kíváncsi voltam, hogy az új ZEN DAC hogyan szerepelne egy nálam hang tekintetében a tavalyi évben a 100 ezer Forint alatti kategóriában a hordozható zenelejátszók között etalonnak számító Audioquest Dragonfly Cobalt-al szemben ezért kértem egyet a hazai importőrtől. Hálás köszönet azért, hogy kölcsönadták.


iFi ZEN DAC összehasonlítása az Audioquest Dragonfly Cobalt-al

Mind a Cobaltot, mind a ZEN DAC-ot a LENOVO notebookomról az AQ Jitterbug USB zajszűrő közbeiktatásával hallgattam meg ebben a sorrendben:

(1) AQ Cobalt (Kék szitakötő)
(2) iFi ZEN DAC a dobozában lévő USB kábellel tápegység nélkül
(3) iFi ZEN DAC a dobozában lévő USB kábellel tápegységgel (iFi iPower)
(4) iFi ZEN DAC Wireworld Ultraviolet USB kábellel tápegység nélkül
(5) iFi ZEN DAC Wireworld Ultraviolet USB kábellel tápegységgel 

A meghallgatáshoz a Meze 99 Classics fejhallgatómat használtam, a Cobalt-hoz a gyári (aszimmetrikus, 3,5 mm-es csatlakozós) kábelt, míg a ZEN DAC-hoz az "extra" (40 ezer Forintért kapható) szimmetrikus, 2,5 mm-es csatlakozójú Meze kábelt használtam, amelyet egy Fiio BL 44 típusú 2,5 mm-ről 4,4 mm-es csatlakozóra átalakító adapterrel tudtam csatlakoztatni a ZEN DAC szimmetrikus kimenetéhez. A Fiio kábeles adapterei kiváló minőségűek, mivel a világhírű japán Oyaide cég által gyártott kábeleket és csatlakozókat használják.

(2) A ZEN DAC már a dobozából kivett, átlagos minőségű kábellel sem maradt el sokkal a Cobalt hangminőségétől, amiről az ismert népdal jut eszembe: én elmentem a vásárba félpénzzel... 
Hogy miért? Azért mert a ZEN DAC ára fele az AQ Cobalt árának.
Azért azt megállapítottam, hogy a Cobalt magas hang visszaadása és az összhangzás élettel telibb volt, mint a ZEN DAC az alapkábellel.

(3) Amikor a ZEN DAC tápellátását az iFi iPower (15 ezer Forintos) külön megvásárolt (alapból nem adják a készülékhez) tápegység biztosította, akkor jobb lett a dinamika, az élő felvételeken sokkal jobb lett a transzparencia (azaz az emberi énekhang és a hangszerek több rétegét jelenítette meg), javult a térérzet is. A basszusgitár és a dobok hangja is életszerűbb volt.
Figyelem az iFi iPower tápegység akkor hatásos, ha egy egyszerű hálózati aljzatba dugjuk bele, egy audiofil elosztóba bedugva inkább egész kicsit romlik a hangminőség, ahhoz képest, amikor csak az USB kábellel használjuk a ZEN DAC-ot.
Én egy egyszerű alzathoz csatlakoztattam az irodámban, és ott érzékelhetően javult a hangminőség, ekkor hozta a ZEN DAC a Cobalt szintjét. (ne feledjük, eddig 65 ezer Forintot költöttünk, míg a Cobalt 99.500 Forintba kerül egyelőre, de lehet, hogy hamarosan már nem tartozik a 100 ezer alatti kategóriába, ha a Forint ilyen ütemben leértékelődik).


(4) A Wireworld USB kábel segítségével (tápegység nélkül) a dobozból kivett USB kábelhez viszonyítva a hang még kifinomultabb, kellemesebb, életszerűbb lett.
A térhatás sokkal jobbá vált, a hangszerek hangja jobban idézte az élő koncertek varázsát.
Az énekhang kellemesebb volt, mint a Cobalt-é, nem beszélve a basszusgitárról, amely több réteget volt képes megjeleníteni, mint a Cobalt.

Mivel a gyári USB kábel - iPower tápegység kombináció után hallgattam meg a ZEN DAC-ot a Wireworld Ultaviolet USB kábellel (tápegység nélkül) így különösen érdekes volt a két hangot összevetni. Nos magával az Ultraviolet kábellel egy kicsivel kellemesebb volt az összhatás, mint a gyári USB kábel + iPower tápegységgel együtt, de a különbség nem volt számottevő.
A Wireworld lila színű USB kábele kiváló produktum ehhez semmi kétség nem fér. A fejlesztők még egy trükköt is bevetettek: az adatjelet továbbító szálakat és az 5V-os táp szálat a lehető legmesszebbre tették egymástól, így a tápjel nem zavarja meg az adat továbbítást.



Wireworld Ultraviolet 7 USB kábel, jól látható az adatjel továbbító rész
(bal oldalon) és a tápellátó rész (jobb oldalon) teljes szétválasztása



(5) A rendelkezésemre álló tartozékokból összeállítható legjobb rendszer (Wireworld Ultraviolet USB kábel + iFi iPower tápegység + iFi ZEN DAC) együttes ára 80 ezer Forint, ami sokak számára már átlép egy küszöböt, mégis azt mondom ennyi pénzért még mikroszkóppal tanulmányozva a kínálatot sem kapunk ilyen hangminőségre képes zenelejátszót.

A külön vásárolható USB A - USB B kábel és tápegység hatását a hangminőségre úgy tudom érzékeltetni, hogy együtt három lépést jelentenek előre, amelyből kettőt az USB kábellel, további egyet a tápegységgel tehetünk meg, és feltétlenül ajánlom mindkettő megvételét, de akinek a kerete alacsonyabb annak legalább az USB kábel megvásárlását javaslom (ha a 15 ezer Forint is sok, akkor érdemes megvenni a Wireworld Chroma 7 USB kábelt, vagy a QED Performance USB kábelt,  esetleg a Supra Blue USB kábelét, ezek ára 10 ezer Forint környékén van). Az iFi maga is árul USB kábeleket, de azok ára jóval magasabb az itt ajánlott típusoknál.

Ellenőrzésképpen újra meghallgattam a tesztszámokat az AQ Cobalt-tal és meg kellett állapítanom, hogy bizony a ZEN DAC szimmetrikus erősítője jelenti a különbséget, ami azt eredményezi, hogy a "felspécizett" 80 ezer Forintba kerülő ZEN DAC összességében  jobban szól a 99.500 Forintért árult Kék szitakötőnél! Nincs ég és föld különbség de nekem egyértelműen a ZEN DAC hangja tetszett jobban.
A hangzás életszerűbb, levegősebb volt, mint a Cobalt-nál, a basszusgitár mintha előttünk szólalt volna meg, az összhangzás tele volt élettel, és lendülettel.


További tesztszámok



Nincs lényeges különbség ezen a CD minőségű felvételen a Cobalt és a "felsépcizett" ZEN DAC hangzása között, talán Barber hangja kellemesebb és a zongora hangja természetesebb a ZEN DAC-on.






A különbség ezen az MQA felvételen inkább érzékelhető, természetesebben szólalt meg a zene a ZEN DAC-on. Callas hangja varázslatosabb volt, a dinamikai váltásokat jobban jelenítette meg a ZEN DAC, a nagyon dinamikus zenekari részek félelmetes energiával szólaltak meg. A kórust is jobban elhelyezte a térben, és az énekhangok is nagyon szépen szóltak.






Ennél az MQA felvételnél a ZEN DAC transzparenciája, a hangszerek térbeli elhelyezése jobb volt, mint a Cobalt-é. A gitár felhangjait is jobban visszaadta, de a Cobalt is kiválóan teljesített.
A ZEN DAC hangja elképesztően zenei és élvezetes, főleg MQA felvételeken!

Azért azt ne feledjük el, hogy az AQ Cobalt egy igazán hordozható (két kisujjpercnyi méretű) készülék, amelynek súlya a ZEN DAC fél kilójával szemben 118 gramm (!), tehát azért igazi szenzáció, mert ekkora méretből azért valljuk meg sokkal nehezebb ilyen minőségi hangot kihozni, mint egy ZEN DAC méretű készülékből.
Ez azonban nem kicsinyíti az angol mérnökök remek teljesítményét a ZEN DAC megalkotása során.


És ezután jött az igazi meglepetés. Természetesen kipróbáltam a ZEN DAC-ot a Xiaomi MI8 mobiltelefonommal összekötve is. Van nekem egy német tervezésű Nonda USB C - USB A adapterem, de mivel a telefont szilikon tokban használom, eléggé bizonytalan volt a kapcsolat a Nonda adapterrel. Ezért hát kipróbáltam az AQ Cobalt dobozából kivett Audioquest Dragontail OTG kábellel (OTG = On The Go, azaz útra való), amelynek a kábel része Carbon szintű, amelyről itt írtam.
Amikor a Wireworld Ultraviolet 7 USB kábellel és az Audioquest Dragontail OTG kábellel összekötöttem a mobilomat az iFi ZEN DAC-al bizony nem nagyon akartam hinni a fülemnek, mert ez a rendszer egyértelműen jobban szólt, mint akár a Windows 10 PC-vel, akár a notebookkal összekötve!
Ennek oka szerintem a legjobb Androidos zenelejátszó alkalmazás az USB Audio Player Pro (UAPP) használata, amely ezek szerint jobb hangminőséget nyújt mint akár a TIDAL Windows-os alkalmazása, akár az épp kipróbálás alatt lévő ROON Windows alá telepített változata.

A ROON egy nagyon komoly szoftver, amely nem egyszerűen zenelejátszó, annál sokkal komolyabb, egy szoftveres multiroom zenelejátszó, amelyik révén a távzene szolgáltatónk "felhőjében" tárolt zenéket és az otthoni hálózaton, vagy eszközökön lévő zenéinket egy tárolóba tehetjük és bármilyen számítógéppel, vagy mobil eszközzel vezérelve eldönthetjük, hogy melyik otthoni zenelejátszó eszközünk segítségével szeretnénk zenét hallgatni.

A ROON nem olcsó, de nagyon profi rendszer, és egyre több eszköz kompatibilis vele.
Nagyon sok hasznos információt tartalmaz az előadókról, albumokról, még a koncertekre is van jegyvételi link benne. Hasznosak a ROON ajánlásai is, találtam segítségükkel néhány kiváló zenét.
Az meg már hab a tortán, hogy egy kattintás és a zeneszám hallgatása közben elolvashatjuk a dalszöveget (már ha van ilyen).


Képernyőkép a Roon megjelenéséről.
Az előadó melletti "pötty"-re kattintva jól látható a digitális FLAC 
fájlban a TIDAL-ről érkező zenei információ átalakításának menete.
A ZEN DAC MQA kibontó (renderer), vagyis a szoftveres első kibontást
követően elvégzi a további kibontásokat a stúdió felvétel felbontásáig



iFi ZEN DAC összehasonlítása az Ibasso DC01 audió adapterrel


Tavaly év végén a külföldről  16 ezer Forintért megvásárolható Ibasso DC01 audió adaptert neveztem meg az év hordozható zenelejátszójának. Tettem ezt azért, mert a nagyon minőségi AK4493 DAC-al és szimmetrikus erősítéssel ellátott pehelysúlyú eszköz hangminősége a sokszoros árú készülékeket idézte. Vajon ez a nagyon olcsó, de ennek ellenére kiváló zenelejátszó fel tudja-e venni a versenyt az eddig remeklő ZEN DAC-al?

Ezúttal a ZEN DAC-ot a dobozában található USB kábellel, majd a Wireworld Ultraviolet 7 USB kábellel hallgattam meg, majd miután kölcsönkaptam egy még magasabb kategóriát képviselő Audioquest Carbon USB kábelt, azt is bekötöttem a rendszerbe az Audioquest fent említett Dragontail OTG kábele segítségével. Meg akartam ugyanis vizsgálni, hogy vajon az alapkábel és a 15 ezer Forintos Ultraviolet között tapasztalható nagyon jelentős hangminőség különbség egy még drágább (40 ezer Forint körüli árú) kábellel tovább javítható-e, vagy van egy optimum, aminél többet már nem érdemes kiadni.



Tesztszámok



       


Az alapkábellel a ZEN DAC a DC01-hez nagyon hasonló szintet hozott, csak nüansznyi különbségeket lehetett megfigyelni, talán a ZEN DAC-ról hallható térhatás kicsit jobb volt.

Ultraviolet kábellel egy nagyon jelentős minőségi ugrást érzékelhetünk. Az emberi énekhang és a hangszerek sokkal életszerűbben szólnak. A hangok szétválasztása, a transzparencia, a hangzás tisztasága jelentősen javul.

Meg merem kockáztatni, ha megmutatnánk ezt a hangot 100 embernek, legalább 90 azt mondaná, neki ez a hangminőség bőven jó, nem vágyna ennél komolyabb hangra. Ezért a minőségért 50 ezer (iFi ZEN DAC) + 15 ezer (Wireworld Ultraviolet kábel) + 6 500 Dragontail USB átalakító, azaz összesen 71 500 Forintot kell kifizetnünk, feltéve ha mobiltelefonról akarunk zenét hallgatni, ha viszont számítógépről, akkor 65 ezer Forintért kapunk ilyen minőséget.

Az AQ Carbon USB kábellel kellemes, tiszta élvezhető hangot lehetett elérni, de az Ultraviolet kábel nagyon hasonlóan szólt, sőt egyes esetekben a magas hang visszaadása jobb volt, mint a Carbon-é. Látszik tehát, hogy az iFi ZEN DAC esetében van egy optimum, aminél nem érdemes több pénzt kiadni és ez a Wireworld Utraviolet 7 USB kábel szintje.



Az iFi ZEN DAC mobiltelefonnal való használata még a mobiltelefon akkuját sem szívja le nagy ütemben (főleg ha tápegységgel használjuk 😎)
Ez remek hír, mert az erkélyen, a teraszon, vagy a kertben egy székben, vagy nyugágyban ülve is minőségi zenehallgatást élvezhetünk ezáltal. A jobbik USB kábel önmagában is remek minőséget szolgáltat, úgyhogy ahol nincs hálózati áram csatlakozó, oda nem feltétlenül kell kivinni hosszabbítót a tápegység csatlakoztatásához.

Amikor a készülék hátlapján lévő aljzathoz csatlakoztatjuk a tápegységet, akkor az aljzat melletti zöld LED jelzi, hogy aktív, ilyenkor a készülék automatikusan a tápegységet használja tápellátásra. Ezt onnan is észre lehet venni, hogy lassabban merül a mobil eszközünk akkumulátora, mert azt ilyenkor csak a zenelejátszó alkalmazás veszi igénybe, a ZEN DAC nem.


A fantasztikus négyes
Otthoni fejhallgatós rendszer összehasonlítása az iFi ZEN DAC-al,
az Audioquest Dragonfly Cobalt-al és az Ibasso DC01-el


Otthoni fejhallgatós rendszerem:
Bluesound Node 2 távzene vevő / DAC,
Feliks Echo csöves fejhallgató erősítő...

...és a versenytársak, felülről lefelé:
iFi ZEN DAC (50 ezer Forint),
Ibasso DC01 (16 ezer Forint).
AQ Dragonfly Cobalt (99.500 Forint)





Az AQ Cobalt a nagyon dinamikus részeket egy kicsit túl harsányan reprodukálja.
Az otthoni rendszeremnél tökéletes a harmónia, az erős és a halk részek között, szép nagy térrel jeleníti meg a dinamikus zenekari részeket, egyértelműen jobb, mint a Cobalt hangzása.
Az Ibasso DC01 összességében nagyon kellemes produkciót nyújt, habár itt kicsit kisebb a tér, kevesebb részlet hallgató, az emberi énekhang nem annyira természetes, mint a másik három készüléken, viszont a dinamikus részek természetesebben szóltak, mint a Cobaltról!
A ZEN DAC-on Callas hangja kicsit visszafogottabb volt, mint az otthoni rendszerről, de ahogy egy korábbi bejegyzésemben már említettem ez tükrözi a hangmérnök elképzelését. A térhatás, a kórus természetessége hasonlított az otthoni rendszerre.




Elképesztő hangminőségű világzenei felvétel, Vanessa Redgrave a híres 
színésznő nagyon szép hangján megszólaló monológgal


Az iFi ZEN DAC nagyszerűen szólaltatta meg ezt a felvételt, a kórus a színésznő hangja mögül szólalt meg, nagyon tisztán.
Az Ibasso DC01-nél a térhatás nem volt olyan jó, mint a ZEN DAC-on, a kórus a színésznővel egy síkban szólalt meg, de abszolút élvezhető hangzás volt ez is.
Az AQ Cobalt nagyon szépen, tisztán szólt. A Cobalt hangképe kicsit magasba húz, a ZEN DAC-nál a harmónia jobban megvan a magas és a mély hangok között. Ezt leszámítva ezen a felvételen a ZEN DAC és a Cobalt nagyon hasonló szintet hozott.
Az otthoni rendszeren az énekhang nagyon szép, természetes volt. A leginkább levegős legtranszparensebb megszólalást az otthoni rendszer hozta. Ugyanakkor a kórus nem volt annyira természetes, mint a ZEN DAC és a Cobalt esetében. 
Ez volt a tesztjeim során az első eset, hogy összességében a ZEN DAC és a Cobalt hangzása kicsivel ugyan, de jobban tetszett, mint az otthoni rendszerem hangzása.





Ez az élő felvétel különleges zenei kavalkád, Gardot csodás hangja, 
zongora, egy nagybőgő szóló, két oldalról megszólaló fúvós hangszerek, jó térrel

A ZEN DAC-ot hallgatva nagy élmény ez a felvétel, nagyon tisztán, jó térhatással, levegősen szólalt meg. A nagybőgő hangja viszont kicsit kevésbé volt természetes, mint a teszt legjobbjainál.
Az Ibasso DC01-nél a nagybőgő kicsit visszafogottabban szólalt meg és a két oldalról hallható fúvósokat nem tudta olyan szinten elválasztani egymástól, mint a másik három készülék. Mégis azt kell hogy mondjam a DC01 mind a mai napig az általam kipróbált hordozható eszközök között ár-érték arányban verhetetlen (!) 16 ezer Forintért olyan minőséget produkál, amely alig marad el ezen az MQA felvételen az MQA kompatibilis ZEN DAC hangminőségétől!
Az AQ Cobalt szinte kifogástalanul szólalt meg, nagyon szép teret megjelenítve.
Az otthoni rendszer nyújtotta a legnagyobb élményt. Gardot hangja varázslatos volt, a csöves erősítés életszerűbb, természetesebb, és a koncert hangulatát idézi. Az ütőhangszerek finom hangját az otthoni rendszer volt képes a legfinomabban megszólaltatni, és a nagybőgő is kifogástalanul szólt.



Tudom, hogy egy százalékos értékelés túlságosan szubjektív, mégis azoknak, akik jobban hisznek a pontozásos értékelésben álljon itt az általam kialakított végső sorrend:


1. Otthoni rendszer  100%
2. iFi ZEN DAC   88%
3. AQ DF Cobalt  85%
4. Ibasso DC01     75%


Fentiek alapján kimondhatjuk, mint vevő addig nyújtózkodjunk ameddig a pénztárcánk ér. Bármelyiket vásároljuk meg a fenti készülékek közül aligha fogunk csalódni benne,
ezért adtam a (felejthető) Hollywood-i film után a Fantasztikus négyes címet.




iFi ZEN DAC az otthoni (erősítő - hangfal) rendszerbe illesztve

Ahogy már említettem az iFi ZEN DAC nagy előnye a hordozható zenelejátszókkal szemben, hogy található a hátlapján egy (2 RCA) vonali kimenet, amellyel a készüléket beilleszthetjük egy otthoni rendszerbe is. Van a hátlapon egy átkapcsoló: variable (változtatható) és fixed (rögzített) állások közül választhatunk. Aki hangsugárzóval akar zenét hallgatni az iFi ZEN DAC segítségével, annak mindenképpen a fixed állásba váltást javaslom, mert ily módon sokkal magasabb a kimeneti jelszint. Ekkor az otthoni erősítőnk hangerő szabályzójával változtathatjuk a hangerőt és a ZEN DAC  saját hangerő szabályzója nem játszik. 
Az alábbi tesztszámokkal hasonlítottuk össze (feleségemet is bevontam a tesztbe) a Bluesound Node2 távzene/hálózati lejátszó hangminőségét az iFi ZEN DAC-éval:





Funkcionalitás szempontjából nem azonos a Node 2 és a ZEN DAC, mivel előbbibe beépítettek egy távzene vevőt (streamer), amely hálózati (Ethernet), vagy WIFI kapcsolaton is fogad digitális zenei jelet, míg utóbbi csak USB kábelen, azaz praktikusan inkább egy irodába való, mint egy nappaliba, mert nem igazán távvezérelhető a fotelünkből.
Ezt leszámítva viszont van hasonlóság a két készülék között, mindkettőben Burr Brown DAC található, és ezáltal a hangkarakterük is nagyon hasonló egymáshoz.

A fenti tesztszámok meghallgatását követően feleségem úgy nyilatkozott, hogy hasonló szintet hoz a két készülék, lényegi különbséget nehéz felfedezni a kettő között. Ő amikor ezt nyilatkozta még nem tudta, hogy alapáron a Bluesound Node 2 háromszor annyiba kerül (150 ezer Forint), mint az iFi ZEN DAC, amely "felspécizve"sem kerül sokkal többe, mint a Node 2 árának a felébe!

Ehhez képest az iFi ZEN DAC igazán remekül szerepelt az összehasonlító tesztben, nagyon tisztán, természetesen, transzparens módon szólalt meg, sok finom részletet megjelenítve.
Karakterében kicsit élénkebb a ZEN DAC hangképe, ez a Garbarek templomi felvételen oda vezetett, hogy feleségem szerint egy kicsit természetesebb volt a hangzás a Node2-n.

A legszebben az iFi ZEN DAC a Katie Melua felvétel meghallgatásakor szólt, a Node2 a Green Day nagyon dinamikus felvételét kicsit több energiával (rockosabban) szólaltatta meg, mint a ZEN DAC.

A ZEN DAC az otthoni rendszerben is nagyon szép mély hangokat produkált, de legnagyobb erőssége a középtartomány volt, az emberi énekhangot különösen szépen tolmácsolta.
Az élő felvételeken nagyon jó teret jelenített meg, és szép természetes hangokat.

Örömhír tehát, hogy ami a hordozható zenelejátszók között az AQ Dragonfly Cobalt, amely hihetetlenül kis méretben mesésen képes megszólalni, az az otthoni rendszerbe illeszthető, megfizethető árú készülékek között az iFi ZEN DAC, amely valamivel jobban szól, mint a Cobalt és amelynek a hangzása kevéssel marad el a jóval drágább Node2-től, ez ideális forráskészülékké teszi egy irodai (desktop) rendszer kialakításakor.






Ami tetszett

Az iFi ZEN DAC egészen elképesztő mérnöki alkotás!
A semmiből jött és a mindenségért kiállt.
(Úristen lehet, hogy pályát tévesztettem 
és marketingesnek kellene lennem? 😄)
A teste mindig hideg a hangja viszont forró!
(értsd a készülék fémdobozának a hűtése elképesztő, 
viszont a hangi képességei rendkívül jók),
Nagyon magas gyártási minőség, esztétikus kivitel,
Az 50 ezer Forintos árkategóriában példa nélküli
életszerű, nagyon természetes, levegős hangzás.
Senkit ne tévesszen meg, hogy az iFi belépő szintű
készülékként ajánlja a ZEN DAC-ot, az  a szimmetrikus
erősítésében rejlő lehetőségek miatt egyértelműen
jobban szól, mint egy AQ Cobalt, és hangminősége
inkább idéz egy 200 ezer Forintos lejátszót, mint egy
a tartozékoktól függően 50 - 80 ezer Forintos készüléket,
Aki kíváncsi az MQA technológiában rejlő lehetőségekre, próbáljon
ki egy ZEN DAC-ot és lehet, hogy azután már nem lesznek kételyei,
A ZEN DAC-ról érkező zene úgy simogatja a fülünket, mint egy finom női kéz érintése 😍


Ami nem tetszett

Akárhogy is gondolkodok ide nem tudok semmit írni,
aki Bluetooth-ra vágyik vegyen ZEN BLUE-t.


Mindenkinek aki vásárol egy iFi ZEN DAC-ot azt javaslom, hogy hasonlítsa össze a kedvenc fej/fülhallgatójának hangját a meglévő (jó eséllyel) aszimmetrikus kábellel és egy jó minőségű szimmetrikus kábellel. Én például a Meze félelmetesen jó "extra" szimmetrikus kábelének birtokában már csak az otthoni fejhallgatós (csöves) rendszeremhez fogom a gyári csomaghoz adott aszimmetrikus kábelt használni (kivéve néha egy másik rendszerű készülék  tesztelésekor).


Hogy kinek ajánlom az iFi ZEN DAC-ot?

  • Nos azoknak akik hozzám hasonlóan úgy szocializálódtak, hogy a hangerőt nem egy számítógép billentyűzeten, vagy egy mobiltelefon képernyőjén szeretik állítani, hanem egy hangerő szabályozó gomb (kerék) segítségével,
  • Azoknak akik nem egy öngyújtóról (Fiio BTR5), vagy egy karkötőről (Ibasso DC01) szeretnének zenét hallgatni 😏,
  • akik szeretik egy készülékben az egyszerűséget és a közérthetőséget,
  • akik hozzám hasonlóan kedvelik az MQA technológia előnyeit és az általa elérhető természetesebb, életszerűbb hangzást,
  • akik szeretnének egy minőségi zenelejátszó révén az irodájukban, vagy akár a hálószobájukban egy erősítő és hangsugárzók beiktatásával, hagyományos módon zenét hallgatni, de ugyanakkor ha kedvük úgy tartja a kedvenc fejhallgatójukkal, vagy belső fülesükkel is élveznék a minőségi zenehallgatást,
  • azoknak akik nem tudnak, vagy nem akarnak sok pénzt kiadni erre a "hobbi"-ra.


Akik szeretnének az iFi ZEN DAC, mint forráskészülék mellé venni erősítőt és hangdobozokat azok számára adok néhány tippet (az ár melletti K betű azt jelenti, hogy külföldről szerezhető be ennyiért):

Ajánlott erősítők

Onkyo A-9110 (65 ezer Forint K), Marantz PM6006 (115 ezer Forint K), HEED Elixir (385 ezer Forint). Ez utóbbi magyar gyártmányú és fantasztikus hangja van, aki megengedhet magának ilyen árat feltétlenül próbálja ki.


Ajánlott hangdobozok

Q Acoustics 3020i (75 ezer Forint K), Dali Spector 2 (45 ezer Forint K), Monitor Audio Bronz 2 (113 ezer Forint K).



A 2020-as esztendő tehát nagyon izgalmasan kezdődött az iFi ZEN DAC érkezésével, amely tesztelése során végig az járt a fejemben, hogy mire/kire is hasonlít ez a forma? Azután beugrott:

Jó tudom ez némi túlzás, de E.T. fejformájára
emlékeztet engem az iFi ZEN DAC 😄


Következik: Firmware frissítést követően kipróbálom az iFi ZEN DAC-ot a GTO szűrővel. (kérdés: az alapból kiváló hangminőség ennél is magasabb szintre emelhető?)

Új információ 2020. szeptember elején:
Az EISA az iFi ZEN DAC-nak ítélte a "Best Value DAC 2020-2021" (azaz legjobb ár-érték arányú DAC) díjat.

Idézet a díj indoklásából (átvett magyar szöveg):

"Az iFi Audio ZEN DAC vonzereje egyszerű: szemet gyönyörködtető megjelenésével, rugalmasságával, kiforrott műszaki megoldásával és figyelemre méltó hangjával, egy kitűnő belépő szintű DAC Hi-Fi alternatíva. A ZEN DAC bizonyíték arra, hogy az asztali audio-nak nem feltétlenül kell rossz viszonyban lennie egy valódi Hi-Fi-vel. Mondhatnánk egy igazi kaméleonnal van dolgunk, hiszen akár DAC / fejhallgató-erősítőként, akár digitális előerősítőként is megállja a helyét. Amennyiben számítógépe hangzásának javítására beruház egy ilyen készüléket, valószínűleg ezentúl mindig így fog zenét hallgatni rajta. A legjobb persze az egészben, hogy mindezt nagyon megfizethető árért. Az iFi Audio ZEN DAC egy igazi ár-érték bajnok."

13 megjegyzés:

  1. Köszönöm, szerintem nagyon jó írás. Sok fontos információ hangzik el érthető formában. Tulajdonképpen itt kaptam meg a legpraktikusabb információkat (laikusnak) még érthető formában. Pont ilyen dacot keresek, be is nevezek a készülékre. Azt megkérdezhetem milyen milyen külföldi boltokból érdemes válogatni? Erősítő hiányzik még a dac mellől, örülnék ha megosztanád merre lehet nézelődni. Üdv, K

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legjobb ZEN DAC beszerzési forrást leírtam a cikkben, csak klikkelj rá a linkre.
      Az erősítőkre is adtam a cikk végén javaslatot. Sajnos azt kell, hogy mondjam ma olcsóbban lehet külföldről beszerezni ezeket a készülékeket, mint itthon, tisztelet a kivételnek.

      Törlés
  2. Nagyon köszönöm az irasaidat, mindig élvezettel olvasom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha örömet okozok a gondolataimmal :)

      Törlés
  3. Üdvözöllek!

    Örülök az írásaidnak, nagyon tetszenek!
    Tanácsot szeretnék kérni, de mire megjön a válasz, már "késő"! Türelmetlen fajta vagyok, ezért még ma önszántamból, és az írásod "nyomására" berendelek egy Zen dacot.Ami most van: iBasso DC01, DC02 és érkezik a DC03! A DC01-el kísérleteztem eléggé el nem ítélhető módon, ugyanis addig ügyeskedtem, amíg a szimmetrikus kimenetű 01-et rá nem aplikáltam az aszimmetrikus erősítóőre. Nem volt nagy élmény, de sajnos arra gyanakszom, hogy megsínylette, mert RevoNext QT2S fülessel hallgatva úgy tűnik, hogy erősen magasba húz, bántóan sziszeg az 'sz' hangoknál! Lehetséges, hogy megnyuvadt? A DC02 szebben zenél, természetesem, kerekebb, nincs magas kiemelése. Tudom, hogy a revonext is kiemel kb 7 kHz környékén, de ezzel együtt is bántó.(Hamarosan azért még teszek egy próbát, érkezik a Focal Elear, ha minden igaz!)
    Nos, amiért írok: most is megy az erősítőm (Marantz+ JM Lab Chorus 707) a DC02-ről, és nagyon szépen szól akár Tidalról, akár kiírt 24/... zenéről. Azt írod, hogy ezek az eszközök, mármint a DC01,02 nem erre lettek kitalálva, hanem fejhallgatóra. Na de mi a probléma? Illesztés, impedancia...? Most már "rábeszéltél" a Zen DAC-ra, amit még ma éjjel megrendelek, de kíváncsi vagyok arra, hogy miért szól jobban a hifi lánc RCA-ról, mint mondjuk a DC02 kimenetéről? Építgettem ezt-azt, meg félig-meddig "értek"hozzá (bár ezt ezek után félve írom le), de nem fér a fejembe, hogy mi lehet az oka a különbségnek!
    Még valami. mondod, hogy a tápjával szebben szól. Mi van akkor, ha egy nagy külső aksiról hajtom meg. ott biztosan nincs hálózati zaj, nem kell különleges kábel.
    Most az iBassokat Xiaomi Note 7-ről hajtom UAPP progival, MQA kiegészítéssel, plusz memória kártyáról. Ugye a Zenre is rá fogom tudni kötni a telómat, nyilván megfelelő kábelezéssel?
    Hát ennyi lett volna, bocsánat a bőbeszédűségemért, de lehet, hogy más is okul belőle!

    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy bízol a véleményemben :)
      Azt tapasztaltam, hogy ezek a kis "karkötő" méretű eszközök nem adnak ki olyan erősségű jelet, amely egy otthoni rendszert élvezetesen meg tud hajtani. A ZEN DAC viszont ha Fixed kimenetre állítod, akkor az RCA csatlakozón nagyon szépen szól. Nyilván a dedikált "line" kimenet jobban illeszkedik egy asztali erősítőhöz, mint egy audió adapter, főleg ha azt aszimmetrikus kimenettel látták el (DC02 és DC03).
      Ami a tápot illeti még nem próbálkoztam akkuról tápot adni egy ilyen audió készüléknek. Az tény, hogy a Chord fő "esze" Rob Watts azt állította, hogy egy akkuról bármelyik audió készülék jobban szól, mint hálózati tápegységgel, tehát egy próbát megér. Azt tudd, hogy a ZEN DAC-ot egy jó USB kábellel egy notebokkal, vagy PC-vel összekötve nem kell külön tápegység hozzá.

      Törlés
  4. Kedves András!

    Tetszett az írásod! Nekem mint kezdenek is érthető volt.
    A véleményedet szeretném kikérni: van egy Denon DRA-800H erősítőm. A zenét streamelem Tidalról. Ennek a készülékek a beépített DAC-ja nem tudja az MQA felbontást.
    Szerinted javítása a minőségen az Ifi Zen?
    Továbbá az MQA-n kívül ami fontos, a mobilitás. Jelenleg telefonról vezérlem a Denont Heos app-al. A Denonban benne van a Tidal kliens. Tudom most azt gondolod hogy arra ott van az Ifi Blue. De azt a funkciót a jelenlegi rendszer is tudja.
    Van ötleted hogy az Ifi Zent hogy lehet "távirányítóssá" tenni?
    Megtisztelő válaszokat előre is köszönöm!

    Szilágyi Imre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Imre,
      Azért nehéz megoldani amit szeretnél, mert:
      1. a ZEN DAC-ot nem igazán lehet távirányítani...
      2. Az MQA képesség egy DAC-hoz tartozik, tehát még ha hozzákapcsolnál is a DENON erősítőhöz egy másik (MQA képes) készüléket, akkor is arról a jelet analóg kábelen kellene átvinni a DENON-ra, mert ha digitális jelátvitelt választasz, akkor a DENON nem lesz képes kibontani az MQA fájlokat, tehát nem érhető el a stúdió felvétel felbontása.
      3. A ZEN BLUE nem képes MQA kibontásra, mert az MQA technológiával interneten lesugárzott fájlokat ma még nem lehet vezeték nélkül (Bluetooth) átküldeni.

      Megoldás lehet, ha veszel egy Bluesound Node 2-t, vagy az újabb Node 2i-t, és egy minőségi (pl. QED Reference 40) analóg kábellel összekötöd a DENON-nal, de ugye az jóval drágább lenne.
      Amúgy ez a DENON önmagában is szépen zenélhet, tehát lehet, hogy kompromisszumot kell kötnöd :)

      Törlés
  5. Kedves András!

    IFI ZEN DAC-hoz hozzá illő usb kábelt keresek hangban és árban.
    Tanácsod és véleményedet szeretném kérni. E hétvégig azaz december 19-20-ig 20% kedvezménnyel lehet vásásrolni a Kácsa audiónál. A Kácsa saját usb kábele 'KáCsa KCO-U-Ag" jó választás lenne az IFI-hez? Esetleg ott (vagy máshol) milyen usb kábelt tudnál ajánlani max. 20-40000 ft-ig.
    Válaszod előre is köszönöm!

    Tóth József

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia József,
      A tesztben is írtam, hogy nagyon jól szól a ZEN DAC a Wireworld Ultraviolet USB kábellel, az "csak" 15 ezer Ft.-ba kerül (idén tavasszal annyi volt). Szerintem az bőven jó.
      Kipróbáltam egy Audioquest Carbon kábellel is, de az már nem tett hozzá annyit hangban, hogy megérte volna az extra árkülönbözetet.

      Törlés
  6. Kedves András!

    Nagyon részletes és informatív volt a bemutató, igazán minőségi munka, köszönjük szépen!

    Eléggé nehéz helyzet elé állított a bejegyzés, ugyanis komolyan elgondolkoztam, hogy lecseréljem-e a jelenlegi rendszert. Szintén Meze 99 classics tulajdonos vagyok, így számomra extra érdekes volt, hogyan ítéled meg a hangot az ifi pofás kis eszközén.

    Pár hete még eladásra kínáltam a Meze-t, ugyanis egy Fiio E10k szolgáltatta az "erőt", ami mint utólag kiderült azért tényleg egy belépőszintű darab, és rengeteg lehetőség rejlik a classics-ban, ha valami komolyabb erősítőre van kötve. A tervezett új fejhallgatómhoz vettem hát egy Fiio K5 pro-t, viszont amikor leteszteltem a Meze-vel, egészen megdöbbentem. A hang sokkal dinamikusabb lett, a mélyek életre keltek, a színtér és a részletesség is érezhetően nagyobb/jobb lett. Hallva ezen változásokat, szorosan magamhoz öleltem a Meze 99-et, és nem is tervezem még elengedi egy darabig!

    Ahogy ilyenkor ez lenni szokott, pár nap után már azon járt a fejem, hogy vajon mi lakozhat még ebben a fejhallgatóban, hogyan lehetne elérni a maximális potenciált. A cikkben is említetted az ezüst Meze kábeleket, amelyekről szinte kivétel nélkül mindenki azt írta, hogy valóban érezhető változást hoz a hangképbe. A problémám az, hogy a Fiio K5 Pro sajnos nem támogatja a balanced csatlakozást, így került képbe a Zen DAC.

    Az E10k-s tapasztalataim miatt, kicsit ódzkodok az alacsonyabb feszültségleadástól amire az ifi eszköze képes. Mivel még nem volt alkalmam túl sok erősítőt kipróbálni, így lehet hibásan azt gondolom, hogy a megnövekedett dinamika főleg a K5 pro kimagasló erejének köszönhető. Külföldi oldalakon pont ez a ZEN DAC fő kiritikája, hogy az USB port nem ad elég erőt az egységnek, és a specifikációján szereplő számok csak az 5V-os adapterrel érhetőek el, ami pedig alapból nem található meg a dobozban.

    A kérdésem tehát, hogy szerinted érdemes lenne-e a kukába dobni az E10k-s tapasztalatokat, és a Meze alacsony ellenállásával jó párt tud alkotni az ifivel? Jelenleg nem nagyon lehet Zen Dac-hoz jutni itthon, szóval ezért is félek a rendeléstől, mert nagy valószínűséggel nem lenne lehetőségem elállni a vásárlástól.

    Nagyon szépen köszönöm a segítséget, a Te véleményed döntőjelentőséggel fog bírni, szóval kíváncsian várom válaszod! :)

    Szép napot!
    Ádám

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ádám,
      Nagyon köszönöm, hogy ezeket leírtad, sokat segítesz ezzel a blogom olvasóinak. Azzal kezdem, hogy ha a cikkben is szereplő német webáruházban (https://www.projekt-akustik.de/ZEN-DAC) veszed meg az iFi ZEN DAC-ot, akkor az Európai Unióban általánosan elfogadott lehetőséged van, azaz 14 napon belül visszaküldheted a terméket, és ekkor visszautalják a vételárat.
      Ez a cég ráadásul még be is számítja a Fiio K5 Pro erősítőd árát is, ha azt le akarod cserélni.
      Ami a kimeneti jelszintet illeti egyrészt a szimmetrikus erősítő kimenete jóval magasabb minden olyan készüléken, amelyen van aszimmetrikus kimenet is, másrészt én kipróbáltam csak USB kábellel is és úgy is tökéletesen működik a mindössze 32 ohm-os Meze 99 Classics-al. A K5 Pro-t nem hallgattam még meg, de szinte biztos vagyok abban, hogy egy másik galaxisban fogod érezni Magad amikor a Meze-t - természetesen az eszüst színű - szimmetrikus kábellel csatlakoztatod a ZEN DAC-hoz. Ez a készülék az árához képest elképesztően jó.
      Ne félj semmitől, vedd meg és nagyon fogod élvezni :)

      Törlés
    2. Annyit még pontosítok, hogy nem a K5 Pro-hoz viszonyítva érzed majd Magadat egy másik galaxisba, hanem a Fiio E10k-hoz képest, amely már nem igazán hasonlítható a mai készülékek hangminőségéhez. Én a Meze-t mind a mai napig szenzációs fejhallgatónak tartom és eszem ágában sincs lecserélni :)

      Törlés