2019. március 25., hétfő

Feliks Audio Echo csöves fejhallgató erősítő, előerősítő: It's a kind of Magic

Ahogy a blogom is bizonyítja elég sokat foglalkozom zenei hangkeltésre alkalmas eszközökkel, és eddigi tapasztalataim azt mondatják velem,hogy a legtöbb esetben az ár és az azért kapható minőség eléggé reális kapcsolatban állnak egymással, és nagyon ritkán fordul elő, hogy egy olcsó, vagy mondjuk inkább úgy, hogy megfizethető készülék jobban szól, mint egy sokszoros árú.

Természetesen ha egy ilyen kincsre bukkanok, azt azonnal közzéteszem a blogomon, mint például a Bluesound Node 2, a Meze 99 Classics, az Audioquest "szitakötők", a Yamaha WXAD-10, vagy a Fiio BTR3 esetében tettem.


Emlékeztetőül a legutóbbi bejegyzésem végén feltüntetett és a mostani teszt alapján kismértékben módosított ábra, amelyen a manapság legjobbnak tartott fejhallgató erősítőket foglaltam össze:


Az összes kép esetében klikk a képre a jobb képminőség érdekében

Az ábrán látható 23 készülék közül 10, tehát közel a fele csöves erősítő. Ez nyilvánvalóan arra utal, hogy a csöves erősítők újra reneszánszukat élik. Sokszor feltettem már a kérdést mi lehet ennek az oka? Sajnos még nem tudtam meghallgatni korábban csöves erősítőket, illetve amikor kiállításokon hallottam, olyan nagyon nem fogott meg a hangjuk. Ennek ellenére reménykedtem benne, hogy egyszer megfejtem majd a csöves erősítők népszerűségének a titkát.

Március közepén a lengyel Feliks Audio Magyarországi képviselője lehetővé tette, hogy teszteljem a Feliks legkedvezőbb árú csöves erősítőjét az Echo-t. 

Előtte azonban a kereskedőnél (HR) meg tudtam hallgatni a Meze Empyrean-t a fenti ábrán az egyik legjobbnak feltüntetett, ikonikussá vált Chord Dave DAC/fejhallgató erősítővel. 

A legjelentősebb külföldi fejhallgatós fórumon sokan találgatták, hogy hogyan szólhat az Empyrean a Dave-el, mivel feltételezték, hogy ennél jobb párosítás egyszerűen nem létezik.

Amikor a kedvenc felvételeimet meghallgattam a Dave - Empyrean párossal, akkor meg kellett állapítanom, hogy a hang szinte tökéletes volt, hibátlan, elképesztő részletgazdagsággal, mégis a várva várt katarzis elmaradt. 😐 


Chord Dave (angol) DAC/fejhallgató erősítő és Meze Empyrean (román) fejhallgató,
a két készülék együttes ára 4 millió Ft., ennyi pénzért már vehetünk egy városi autót

Nagyon nehéz megmondani mi hiányzott ebből a hangból, talán a lélek (?)
A korrektség kedvéért hozzá kell tennem, hogy a forrás egy közönséges PC volt, egy USB kábellel a Dave-hez kötve, nem egy audió PC, vagy egy dedikált hálózati/távzene játszó, amely még javíthatott volna a hangzáson, de ez egyáltalán nem biztos.

El is mondtam HR-nek a véleményemet, hogy bizony, ha rám szakadna valami hatalmas nyeremény én akkor sem sietnék megvenni ezt az egész világon istenített csoda készüléket...

HR javasolta, hogy a Chord Dave-et DAC (digitális analóg átalakító) üzemmódba állítva egy pár RCA analóg kábellel kössük össze a Feliks Echo-val. Ezt az akciót már-már felségsértésnek tekinthetjük, hisz mit tudhat egy 170 ezer Ft.-os árú készülék hozzátenni egy 3 millióshoz???

Abban a pillanatban, amikor meghallottam a Meze Empyrean-en a Dave DAC-ját használva az Echo hangját elmosolyodtam. Miközben a Dave-et hallgattam egyetlen szó sem hagyta el a számat, talán a várt, semmihez sem hasonlítható zenei élmény elmaradása miatti csalódottságomban, de az Echo-t hallgatva azonnal mondtam HR-nek: "ez nagyon jól szól" 😃

Ő is megerősítette amit alig akartam elhinni, hogy a Feliks Echo fejhallgató erősítőként nemcsak hogy a Dave-ben található fejhallgató erősítő szintjét hozta, hanem valami különlegeset hozzá is adott a hangzáshoz, amely igazán szerethetővé tette ezt a hangot.

Azt nem tudni pontosan, hogy a Dave árán belül a fejhallgató erősítő rész mibe kerül, de nem tévedünk nagyot ha azt feltételezzük, hogy a Feliks Echo a Dave fejhallgató erősítő részének kb. az egy hatodáért ahhoz hasonló hangminőségre képes!!!


Lengyel barátaink az audió eszközök piacán egyre inkább nagyhatalomnak számítanak,
a Lengyelországban gyártott Feliks Echo és a Mytek Liberty fejhallgató erősítő is 
sok-sok elismerést kapott az elmúlt hónapokban


Amikor 170 ezres árról beszélek, akkor már a 2019 januárjában megemelt árat említem, ugyanis tavaly karácsony előtt 369, majd később 399 euró volt a készülék bevezető ára!
Aki akkor rendelt egyet, szállítási díjjal együtt (Európán belül 55 euró, ami valljuk meg elég magas) 134 ezer Ft.-ért juthatott hozzá.

A csöves erősítők piacát ismerők szerint egy kezünkön meg lehet számolni az elérhető árú, mégis kiváló minőséget produkáló csöves erősítők számát, és lehet, hogy még sok is az öt ujjunk ehhez.

A csöves erősítőknél inkább az a jellemző (ahogy ezt a fenti ábra is tükrözi), hogy a komolyabb, elismerten jó hangú darabokért félmillió Ft.-ot, vagy akár ennél is sokkal többet kell kiadnunk. Amennyiben valaki nagyon el van eresztve anyagilag, akkor akár 2,5 millió Ft.-ért is vehet (szerb) csöves fejhallgató erősítőt (Auris Headonia).

Amikor az otthonomba érkezett a Feliks Echo a rendelkezésemre álló legjobb eszközökkel próbáltam ki:


Bluesound Node 2 hálózati/távzene játszó - Nordost Heimdall analóg összekötő kábelek - 
Feliks Echo csöves fejhallgató erősítő, mindkét készülék Merlin Tarantula hálózati tápkábellel csatlakoztatva a Supra MD06 hálózati elosztóhoz, amelyhez még csatlakoztattam egy iFi AC iPurifier hálózati szűrő, polaritás ellenőrző eszközt a zaj további csökkentése érdekében



Amikor ezen a berendezésen elkezdtem a Meze 99 Classics fejhallgatómon zenét hallgatni, nem nagyon akartam hinni a fülemnek. 
Kezdjük azzal, hogy van egy általános vélekedés, hogy a csöves erősítők ugyan édeskés, szerethető hangjukkal behízelgően szólnak, de nagy gond, hogy van egy nehezen tolerálható alapzajuk.
Nos a Feliks Echo-ról semmilyen zajt nem hallottam, ami igencsak meglepett. 
Még a zeneszámok között is teljes csend honolt a fülemben.

A Feliks Echo pontosan olyan irányba terelte a Meze 99 Classics hangját, amelyet korábban a Meze Empyrean-t hallgatva éreztem, azaz könnyedén, erőlködés mentesen, levegősen, analóg hangzással (értsd korábban csak a hanglemezről hallott hangokat idézően) szólalt meg a zene, óriási élvezetet okozva.

Később a teszthez kölcsönkaptam újra a Meze Empyrean-t, amellyel az élmény még magasabb szintre emelkedett.

Egy másik megközelítéssel a Feliks Echo olyan hatást gyakorol a zenére, amit akkor éreztem, amikor összehasonlítottam ugyanazt a felvételt a TIDAL HIFI szolgáltatás segítségével CD és MQA (TIDAL Masters) változatban. A jól ismert zenék analóg hangot idézve, természetesebben, kellemesebben, nem digitális hangzással szólaltak meg.

Amikor feleségem hazaért mondtam neki, hogy hallgassa meg ezt a csöves erősítőt.
Kettőnk közül neki jobb a zenei hallása, az én képességeim csak a zenét reprodukáló eszközök minőségének megállapítására elégségesek 😎

Az első zeneszám meghallgatását követően lelkesen mondta, hogy a hangszerek hangjában sokkal életszerűbb a zengés, több réteget hallani.

Ezt követően én a TV előtt folytattam az estét egy Bajnokok Ligája meccset nézve. 
Feleségem aki nem nagyon viseli el a fején a fejhallgatót legnagyobb meglepetésemre az egész első félidő alatt zenét hallgatott, majd közölte, hogy nagyon jól szól ez a berendezés!
Megkérdezte, hogy mennyibe kerül ez a csöves erősítő? "1 millióba?"
Mosolyogva válaszoltam neki, hogy habár ennek a lengyel készüléknek tényleg nagyon jó a hangja, mindössze 170 ezerbe kerül!
Némi meglepettséget láttam feleségem arcán...

A Feliks Echo a KZ ZS5 belső fülesemmel is 
nagyszerűen muzsikál együtt, 
semmilyen sziszegő hangot nem hallani,
ami általában jellemzője az ilyen párosításoknak

A Feliks céget 20 éve alapították, és sokáig nagy nevű audió cégek beszállítói voltak, de néhány éve saját maguk tervezik és kézzel építik meg az erősítőiket és maguk is forgalmazzák a kizárólag csöves erősítőkből álló termékpalettát. 

A három legismertebb készülékük az Echo (néhány hónapja dobták piacra, de a Headfonics tesztoldal máris a 2018-as év legjobb elérhető árú készüléke díjat adta neki), az 1500 dolláros Elise MkII (a The Master Switch amerikai tesztoldal a legjobb erősítők között szerepelteti) és a talán legsikeresebb termékük a 2000 dolláros Euforia, amelyet az ismert fejhallgatós tesztoldal a Headfonia a legjobb értékű erősítőként jelölt meg 2018 év végén.



A Feliks Echo kifejezetten szép, kissé retró de nagyon magas minőségű, 
kézzel készített eszköz, amely kisméretű, így akár egy irodában is használható.
A hátsó kerek burkolat a toroid transzformátoros tápegységet takarja, a készülék felszínén 
tapasztalható nagyon magas hőmérséklet akár még tojás sütésre is alkalmassá tehetné 😌

Ahogy a képen jól látszik a készüléken egyetlen fejhallgató kimenet van egy 6,3 mm-es asszimetrikus jack aljzat. Nincs tehát szimmetrikus kimenet (se 2,5 mm-es, se 4,4 mm-es), de ez senkit ne zavarjon meg, ettől még az Echo elképesztően szépen muzsikál.

Amúgy meg akár hiszik, akár nem a 3 millióba kerülő Dave-en sincs szimmetrikus kimenet!!!


Nem bonyolították túl az Echo hátlapját



A Feliks Echo hátlapján van egy RCA bemenet, a forráskészülék csatlakoztatására, és egy hasonló kimenet az otthoni (hangszórós) rendszerbe való beillesztés céljából (előerősítőként való használathoz).

Az Echo-ba tehát nem építettek be DAC-ot, az klasszikus értelemben vett analóg erősítő, tehát ha digitális forrásból (PC, MAC, notebook, NAS, távzene/streaming szolgáltatás) akarunk az Echo-val zenét hallgatni, akkor elé kell illeszteni egy jó minőségű DAC-ot (digitális analóg átalakítót).

A csövekről

A gyártó brosúrájában kevés szó esik a csövekről, lényegében csak a típusukat adják meg. Megnéztem az ismert forrásokat (Ebay, Aliexpress) és meglepődtem, amikor szovjet csöveket kínáltak nekem. Először tévedésnek gondoltam ezt és megkérdeztem a Feliks céget erről.

Maga a cégvezető Lukasz Feliks válaszolt nagyon kedvesen a kérdéseimre és az alábbiakat közölte:
  • A csövek élettartama normál használat mellett néhány év (néhány ezer óra),
  • A Feliks az általános 3 hónap helyett 6 hónap garanciát ad a csövekre,
  • Célszerű nappal bekapcsolni a készüléket, és csak akkor kapcsoljuk ki, ha sokáig nem vagyunk otthon, vagy éjjel mert a tartós üzemi állapot sokat javít a hangzáson, 
  • Megerősítette, hogy az Echo-hoz való csöveket tényleg a Szovjetunióban gyártották (!) és azok a legjobb minőségűek (!),
  • A Feliks cégnél jelentős készletek vannak csövekből, nem kell tehát már most "bespájzolni" belőle, egy négy csőből álló Echo-hoz való készlet szállítással 90 euróba kerül. Ezek válogatott és "előégetett" csövek. Megjegyzésem: bátrabbak ennél olcsóbban is beszerezhetik a csöveket az említett netes forrásokból, de lehet, hogy más lesz a végeredmény!


Specifikáció

Egy ilyen készüléknél - ellentétben a digitális lejátszókkal - nem az a legfontosabb, hogy milyen műszaki adatok jellemzik, azért érdekességképpen lássuk mire képes a Feliks Echo:


- Frekvencia átvitel: 15 Hz - 45 kHz +/- 3 dB
- Kimenő teljesítmény: 350 mW
- Teljes Harmonikus Torzítás: 0,4%
- Ideális fejhallgató impedancia sáv: 100 - 600 Ohm
(mind a Meze 99 Classics, mind az Empyrean 32 Ohm-os, 
mégsem tapasztaltam semmilyen problémát a hangjukkal)
- Súly: 3,5 kg
- Méretek: 265 x 220 x 115 mm (csövek nélkül)
- Garancia: 3 év (!)

A csöves erősítőknél előfordul, hogy amikor előerősítőként használjuk, akkor a készülék kikapcsol, vagy valamilyen zajt bocsát ki magából. A Feliks mérnökei ennek kiküszöbölését megoldották.


Hangminőség teszt zeneszámokkal



Az egyik általam tesztelésre legrégebben használt felvétel, amely megjelent a Naim Records válogatás albumán is. Olyan minőségű zene, amitől túlzás nélkül libabőrösek leszünk.
A nagybőgő nagyon természetes mély hangjai, a nagybőgős játék közbeni lihegése, a dobok és cinnek félelmetesen természetes megszólalása, a hangszerek térbeli elválasztása mind mind óriási élmény.
Az Echo mind fejhallgatóval, mind az otthoni rendszerben különleges élményt nyújt, ennyire transzparens módon még nem hallottam ezt a felvételt megszólalni.




Egy templomban rögzítették a férfikórus és Jan Garbarek közös fellépését. A jó berendezésen amikor Jan Garbarek "ráfúj" a kórusra akkor árad a zene csodásan bemutatva a templom különleges akusztikáját.
Az Echo úgy tolmácsolja ezt a felvételt, mintha a templomi padban ülve hallgatnánk, visszaadva a különleges atmoszférát. A dinamikai váltások leképezése is csodás.




Nem mindenkinek jön be ez a műfaj (Dub), de nekem nagyon bejön ez a felvétel, mivel egyfajta hangkavalkád a legmélyebb (mélynyomó szerű) hangoktól a legmagasabbig, közben különleges térhatású részekkel.
Amit az Echo kihoz ebből a felvételből annál nem nagyon lehet többet kihozni. Meg kell hallgatni és mindenki megérti mire gondolok.




Egy kissé elvont albumról a legjobb felvétel, amelyen van nagyon szép, visszafogott gitárjáték, különlegesen levegős a teret betöltő, de különböző helyről megszólaló cinnek és nagyon kellemes mélyek amelyeket dob és nagybőgő állít elő.
Az Echo egyik legjobb produkciója. Ennél a felvételnél nagyon lényeges, hogy a rendszer zaja alacsony legyen, hogy a finom zenei részletek előjöjjenek. Az Echo minden finomságot feltálal nekünk.




Az egyik legszebb női énekhang Lisa Gerrard-é. A Gladiátor filmben elhangzó egyik legszebb dalban az a különleges, hogy egységes egészként kell megszólalnia, a zenekar és az énekesnő hangjának tökéletesen kell kiegészítenie egymást.
Az Echo itt is lenyűgöz. Olyan természetességgel szólaltatja meg a felvételt, hogy egyszerűen belefeledkezünk a zenébe, tekintet nélkül arra, hogy itt egy teszt folyik.


Feliks Echo az otthoni audió rendszerbe illesztve

Természetesen kipróbáltam az Echo-t az otthoni (hangszórós) rendszerembe illesztve, mivel annak van egy előerősítő funkciója is. Ehhez szükségem volt egy újabb RCA analóg összekötő kábelre.
Sokféle kábelt próbáltam már és eddig kiemelkedően a legjobbnak bizonyult a Nordost Heimdall, amit úgy 12 évvel ezelőtt még megkaptam (párját) 100 ezer Ft.-ért.
A Nordost cégről tudni lehet, hogy az amerikai űrsiklók építéséhez szállítottak kábeleket, és később (1991) kezdtek csak audió kábeleket gyártani. Talán az amerikai űrprogram leállítása miatti bevételkiesés 😉, vagy más ok vezetett oda, hogy a Nordost audió kábeleinek az ára teljesen elszállt, ma ugyanis a Heimdall 2 ára 189 ezer Ft.!!!
Nyilvánvaló volt, hogy nem vagyok hajlandó ennyit adni egy kábelért, ezért körülnéztem és találtam egy cseh tesztoldalt, ahol nagy meglepetésemre egy QED Reference 40 kábelt, amely 30 ezer Ft.-ért megvehető  magasabbra értékeltek, mint az eredeti Nordost Heimdallt. Gyorsan be is szereztem ezt a kábelt, majd néhány napos bejáratás után bekötöttem a Bluesound és az Echo közé, hogy összehasonlítsam melyik a jobb kábel. Mivel csodák manapság nincsenek, így nem lepődtem meg, hogy a Nordost Heimdall egyértelműen jobban szólt, de az tény, hogy az áráért a QED nagyon kellemes hangminőséget produkál, és egyértelműen veri a 15 ezer Ft.-os kategóriájú kábeleket (pl. Supra) és megközelíti a hangminősége a Heimdall-t, ami ár-érték arányban ma az egyik legjobb kábellé teszi a Reference 40-et!

Az otthoni rendszerembe illesztve az Echo előerősítő funkciója jól működött, amikor ugyanis a hangerő szabályzó gombját lecsavartam, a zene elhallgatott. 12 órás állásba téve a szabályzót az Echo ugyanazt az analógos, levegős, természetes hangszínt vitte az otthoni rendszerembe, amit annyira élveztem a Meze fejhallgatókkal!

Még soha ilyen szépen nem szólt az otthoni rendszerem, nagy élvezettel hallgatok azóta is zenét rajta. Érdekesség, hogy korábban egy a Bluesound Node 2-höz veendő külső DAC-tól reméltem  jelentős hangminőség javulást. Kipróbáltam a rendszeremet egy Chord 2Qute és egy HEED Abacus DAC-al, amik javítottak is az összképen, de messze nem annyit, hogy úgy éreztem volna érdemes kiadni a 300 ezer Ft. körüli árat értük. Most viszont túlzás nélkül állíthatom, hogy a fenti DAC-ok árának kb. feléért a Feliks Echo lényegesen nagyobb javulást hozott a rendszerembe, mint az említett DAC-ok!!!

Még soha nem fordult elő, hogy egy tesztelésre kapott készüléket megvásároljak, de ezúttal így döntöttem, mivel a Feliks Echo az árához képest lenyűgöző hangminőséget visz a rendszerünkbe, lehetővé téve, hogy a TIDAL mára már 56 millió zeneszámra bővült katalógusának jelentős részét közel olyan minőségben hallgathassuk, mint egy lemezjátszóról!

Ez a kijelentés igencsak megalapozott, mert meghallgattunk néhány hanglemezt a Rega planar 3 lemezjátszómon, majd azután a TIDAL-ről ugyanazt a felvételt a digitális lejátszó rendszeren (amelynek részévé vált a Feliks Echo is) és mindketten megállapítottuk, hogy alig lehet különbséget tenni az analóg és a digitális zene között. Erre néhány éve pont annyi esély volt, mint mostanság arra, hogy a magyar labdarúgó válogatott legyőzze a VB ezüstérmes horvátokat. 😘

Ez bizony az audiofilek számára egy várva várt pillanat!

A meghallgatott zeneszámok:

                          
       
                                               

 Összességében mindketten azt állapítottuk meg, hogy a mély hangok egész picit jobban szóltak a hanglemezről, míg a magas hangok kicsit jobban szóltak a digitális forrásról, de a különbség minimális volt. A Feliks Echo analóggá varázsolja a digitális zenéket. 😍

Senkinek ne legyenek azonban kétségei afelől, hogy ez nem egyetlen készülék által létrehozott csoda!
Ez egy folyamat eredménye, amelyhez sok más tényező is hozzájárult. Ez olyan mint amikor van egy nagyon finom nápolyi a kedvenc ízvilágunkkal, amely majdnem tökéletes, de a végén még bevonjuk egy különleges minőségű svájci csoki bevonattal, és megállapítjuk, hogy ilyen finomat még soha nem ettünk.
Ebben a sikerben például Huszti Zsoltéknak (HEED Audio) legalább olyan fontos szerepük van, mint Lukasz Feliks-nek és csapatának! Ez az oka annak, hogy az alábbiakban összefoglalom milyen fontos lépcsőfokokon kellett a rendszeremnek fellépnie addig, amíg eljutottunk a létra tetejére.

Az otthoni digitális audió lejátszó rendszerem fejlődéstörténete

2006 -  HEED Obelisk integrált erősítő + tápegység + végfok + Spendor S5e álló hangfalak
            megvásárlása,
2007 -  Slimdevices Squeezebox (később Classic nevet kapott) digitális zenelejátszó
            és hozzá egy Cambridge Audio DacMagic DAC megvásárlása
2015 -  Atacama Evoque Eco 60-40 bambusz állvány megvásárlása;
            Édesapám születésnapján, március 10-én megérkezik Magyarországra a legjobb 
            minőségű távzene szolgáltatás, a TIDAL,
2016 -  A Bluesound Node 2 hálózati / távzene lejátszó megvásárlása;
            Annak felismerése, hogy egy 5 ezer Ft.-os lefedettségnövelő (WIFI Extender) és egy
            abból a Bluseound-ba bekötött CAT5 hálózati kábel segítségével a WIFI-s lejátszásnál
            sokkal  jobb hangminőség érhető el;
           A Bluesound készülékek MQA dekódolásra alkalmassá válnak egy firmware frissítéssel,
2017 -  A TIDAL elindítja a nagy felbontású (Hi-Res) zeneszámokat sugárzó TIDAL Masters 
            szolgáltatását,
2019 -  Feliks Echo csöves erősítő beillesztése fejhallgató-, és előerősítőként.


Az otthoni lejátszó berendezésem,
az állvány tetején látható a Rega Saturn
CD játszóm, amit egyre ritkábban használok
Felül látható a Rega Planar 3 lemezjátszóm,
amelyet egy svájci Benz Micro MM 
(MM=mozgó mágneses) hangszedővel használok




Ami tetszett

Olyan minőségű hangot kapunk 170 ezer Ft.-ért, amiért ha
400 ezer Ft.-ot kérne a gyártó egy szavunk sem lenne az árazás ellen,
Ahogy mondani szokták beszippant ez a hangzás,
nagyon könnyed, levegős, életszerű, muzikális megszólalás,
Egy dobpergést hallgatva mosolyra fakadunk annyira valóságos a hang,
A csöves erősítőkre jellemző alapzajból itt semmi nem tapasztalható,
Csodás mély hangok, a legszebbek, amit eddig a Meze 99 Classics-ról hallottam,
A közép tartományt is kiválóan jeleníti meg, az emberi énekhang 
jellegzetes hangszínei nagyon szépen hallhatók, akár a kórus tagjaié is,
Egy jó minőségű felvételen a zene betölti a teret, félelmetesen jó transzparenciával szól,
A térérzetet mind széltében, mind hosszában kiterjeszti,
Minden általam korábban hallott erősítőhöz viszonyítva sokkal analógosabban szól,
Olyan hangzás amely révén érdemes újra felfedezni
és értelmezni a korábban már hallott albumokat,
Nagyon korrekt gyártási minőség, nagyon szerethető látványt nyújt,
Az otthoni (hangszórós) rendszerben, mint előerősítő aktívan beleszól
a végső hangképbe, feljavítva az egyébként is nagyszerű HEED erősítőket.


Ami nem tetszett

Most először bármennyire is agyalok rajta semmit nem tudok ide írni.


Egy másik tesztelő, aki egyébként korrekt és pozitív tesztet írt, amikor összefoglalta tapasztalatait a Feliks Echo-ról, akkor hiányolt az előlapról egy bekapcsolást jelző LED-et. 
Na ezen jót nevettem 😄:


A tesztelő, aki ezt látta maga előtt tényleg csak egy LED-ről
tudná megállapítani, hogy a készülék bekapcsolt állapotban van? 😂

Erről az az egykori sportriporteri baki jut az eszembe, amikor V. Róbert egy olyan röplabda meccsen, ahol az egyik csapat Kuba volt a nézőknek azt mondta, a kubai csapatot onnan lehet felismerni, hogy narancssárga zokniban vannak. V. Róbert arról megfeledkezett, hogy a kubai csapat tagjainak többsége fekete-bőrű játékos volt...
Persze ez a baki semmi minden idők egyik legédesebb sportriporteri beszólásához képest, amikor az egyébként kiváló riporter Gy. István egy női műkorcsolya bajnokságon egy nagyon tehetséges Kelet-német sportolónő Anett Pötzsch, akinek az edzője Juta Müller volt kűrje után ezt mondta: "Mekkorát fejlődött a kis Pötzsch Juta Müller kezében!" 😂😂😂

Na nem ragozom tovább, a különösen sötétben szépen izzó csövek szükségtelenné tesznek minden LED-et.


Végül egy videó teszt a Feliks Echo-ról. Érdemes figyelmesen megnézni, ugyanis a tesztelő azt állítja, hogy ő már hallott kb. 25 csöves erősítőt és ahogy ő fogalmaz "őrült" fejhallgató gyűjteménnyel rendelkezik, de még soha nem hallott olyan minőségű hangot csöves erősítőről, mint a Feliks Echo-ról!!! Ezért az árért véleménye szerint képtelenség ennél jobb csöves erősítőt venni.

A Feliks azzal a reklám szlogennel hirdeti az Echo-t, hogy: "Your first proper tube amp", azaz az első megfelelő csöves erősítőd.

Meg kell hogy mondjam ez a szlogen igencsak visszafogott, az Echo ugyanis annyira jó, hogy sokaknál nemcsak a kezdetet jelenti majd, hanem a végállomást is. 💘







3 megjegyzés:

  1. Hi Revand, many many thanks for this nice and comprehensive review! (that I read by following your suggestion of using Google translator :-)).
    I own the Feliks Echo and I fully agree with all the good you say of it. It has turned my Sennheisers 6xx from a very good headphones for voice-focused recordings into all rounders headphones with deep bass and lively treble, it really unveiled the sound of the Senns. I would like to ask you a question about the use as pre-amplifier. You have it connected to your HI-FI amplifier via RCA input connection or directly to powered speakers?.
    Many thanks for the clarification and have a nice day :-)

    VálaszTörlés
  2. Hi Friend :)
    I am glad that you enjoy listening music with this extraordinary Polish tube amp. I was very fortunate buying this device before COVID, since it's price went up dramatically (actually the MKII.)recently.
    I connected the Echo to my amplifier system (integrated + Power amp + power supply) with two QED Reference 40 RCA cables.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Many thanks for the quick reply!. Yes, I was even luckier as I bought second hand for 350€ from a forum user who had hardly used it. Glad that I can connect directly to my DENON HIFI amplifier, I find its sound a little bit metallic. I hope that by using the Echo as pre-amplifier I can recover the warmer sound provided by my analogue Pioneer amplifier, which I owned for many years (since 1991 until it broke two years ago).
      Many thanks again
      Jose Pedro.

      Törlés