2019. február 21., csütörtök

Meze Empyrean fejhallgató - A vágy szó új értelmet nyer; Mytek Liberty DAC / fejhallgató erősítő - lengyel - magyar két jóbarát...

Amikor azon gondolkodtam hogyan vezetem fel a Meze Empyrean high end (értsd kimagasló minőségű, de piszok drága) fejhallgatóról szóló bejegyzésemet, akkor elolvastam a Meze Audio-ról szóló Wikipedia bejegyzést, és láttam, hogy a Nagybányán 2009-ben létrehozott cég feje Antonio Meze ipari formatervező azt tűzte ki célul, hogy ne unalmas, műanyag elemekből hozzanak létre fejhallgatókat, hanem természetes anyagokból, elsősorban fából, olyan megjelenéssel, amelybe bele lehet szeretni.
Nos velem pontosan ez történt 2016 tavaszán - miután a cég több, mint 50 ezer USD-t "kalapozott" össze az Indiegogo kampányban (ez a 21. század egy érdekes pénzgyűjtése, ahol tehetséges designerek, fejlesztők és marketingesek hitetik el velünk, hogy amit ők alkottak az annyira jó, hogy már előre fizessünk érte, persze a végső árnál sokkal kedvezőbb összeget), és 2016 év elején piacra dobták a 99 Classics fejhallgatójukat kb. 300 euróért, amint megláttam ezt a gyönyörű fejhallgatót, na az nálam szerelem volt első látásra.
Ezzel mindjárt el is árultam mennyire elfogult vagyok a Meze termékei iránt, amelyek közül már nagyon sokat írtam a 99 Classics-ról és teszteltem a Meze Neo-t is, szintén pozitív tapasztalatokról beszámolva.

Minden képnél klikk a képre a jobb minőség érdekében
                        Meze 99 Classics                                                    Meze Neo
                             95 ezer Ft.                                                          60 ezer Ft.


Meze Empyrean
 975 ezer Ft.

Hogyan leszek tehát képes objektív, elfogulatlan módon elemezni az új Meze Empyrean-t?
Nos aki olvasta a megfizethető zenelejátszók csoporttesztjét, az tudja, hogy ott a három vetélytárs közül az én mobil lejátszóm végzett a harmadik helyen, tehát reméljük most is képes leszek elfogulatlan értékítéletre.
Visszatérve a Meze céghez 2016-ban a 99 Classics sikere végigsöpört az egész világon, a megjelent tesztek többsége szuperlatívuszokban beszélt erről a fejhallgatóról.
Az óriási siker szinte a semmiből érkezett, hiszen korábbi próbálkozásiakat messze nem kísérte ekkora figyelem.
A termék iránti csodálatom már akkor megvolt , amikor a HIFI Choice csoporttesztjén a
99 Classics volt az egyetlen olyan füles, amely minden szempontra 5*-ot kapott, és olyan neves gyártók fejhallgatói előtt győzött, mint a Bang & Olufsen, Oppo, Philips, és a Sennheiser.

Így történt hát, hogy az első hivatalos itthoni Meze kereskedőnél én lettem az első Meze fejhallgató vásárlója.
Bevallom az azóta eltelt két évben eszembe nem jutott új fejhallgatót vásárolni, mivel a
99 Classics hangját imádom, és a digitális zenei forradalom újabb és újabb vívmányai révén (TIDAL, MQA, LDAC, nagy felbontású Hi-Res zenék internetes sugárzása) már nem csak az otthonomban, hanem egy repülőn, vagy egy külföldi szállodában is minőségi zenehallgatást élvezhetek.

A Meze cég rövid időn belül világhírű lett, és a neve egyet jelentett a minőséggel és a nem átlagos formatervvel.

Még ezt tudva is nem kis meglepetéssel hallottam, hogy a Meze 2018-ban piacra dob egy planar fejhallgatót, amelynek a lényegi elemét az ukrán Rinaro cég 30 év alatt (!) fejlesztette ki és exkluzív módon csak a Meze-nek adta át.
Hogy mit jelent az, hogy planar (síkmágneses) fejhallgató? Egy magyar és egy az angol nyelvű leírás, amelyek elég érthető módon fogalmazzák meg mi a különbség (a hangszórókhoz hasonló elven működő) dinamikus, a planar és az elektrosztatikus fejhallgatók elve között. Kicsit vicces volt olvasni az angol cikkben, hogy 2015-ben a HIFIMAN, vagy az Audeze cégekről még úgy beszélnek, hogy nem éppen a legnagyobb nevek. 😊 Néhány év alatt így rendeződik át a piac, ahogy a bejegyzésem végén látható, a legjobb fejhallgatókat feltüntető ábrából is ki fog derülni.

A Meze döntése, hogy egy 300 és egy 250 dolláros fejhallgatót követően piacra dob egy 3000 dolláros modellt kicsit olyan, mintha egy autógyártó előbb a VW bogarat dobná piacra (világsikert aratva vele), majd két év múlva egy Ferrarival jelentkezne .

Ebben a kockázatos döntésben benne volt a kudarc lehetősége, ámde úgy tűnik a Meze cég a sors kegyeltje, vagy valóban rendkívüli tehetségek dolgoznak ott.
Ma még nem lehet kijelenteni azt, hogy a Meze az Empyrean-nal megalkotta a világ egyik legjobb fejhallgatóját, de ami tény, a 2018-as év CANJAM szakkiállításain (fejhallgatós találkozók) a legjobbak között emlegették az Empyreant, és év végén már megjelentek az első tesztek.
Az új fejhallgató iránti lelkesedés oda vezetett, hogy a fenti linken olvasható teszt készítője a "Meze Empyrean - Éljen a Király " címet adta.
Eredetileg a Meze csak 500 darabot akart legyártani az általuk nem terméknek, hanem inkább egyfajta műalkotásnak tekintett teljesen egyedi módon, alumíniumból CNC marógéppel (egy váz 20 óra alatt készül el!), robottechnológiával előállított fémvázú fejhallgatóból, de az internet révén gyorsan beindult hype (értsd gyorsan terjedő "őrület") miatt úgy döntöttek, hogy sorozatgyártásra bocsátják az Empyreant, amelynek végső összeszerelése kézzel történik, és azt csak a cég néhány kijelölt munkatársa jogosult elvégezni. Antonio Meze maga is rak össze Empyrean fejhallgatókat! Gondoljunk bele ez olyan, mintha Csányi Sándor maga palackozná a borait. 😂

Antonio Meze a cég feje

A Meze Empyrean-nél a magas minőség alapelvárás, nemcsak a magas ár miatt, hanem a cég hírneve miatt is.


                    Román művészi kivitel ...                                     Ukrán innováció ...
... új fogalmakat kell megtanulnunk... 😎
Valóban nem egy szokásos szürke, jellegtelen kivitel, 
hanem egy igazi műalkotás, kívül - belül
Az arany színű változatot csak idén kezdik gyártani
A jobb oldali képen a felső "tekervények" a mély hangok,
míg az alsó kerek rész a magas hangok előállításában játszik szerepet

Érzékeinkre hat


Amikor először módom volt a kezembe venni ezt a formatervezési remekművet 2018. novemberében a Budapesti HIFI Show-n, akkor ugyan nem a korábbi fotókon látható arany színű modell volt, hanem egy sötétszürke színű, de a kivitele alapján inkább tűnt német, angol, vagy amerikai terméknek, mint román-ukrán készüléknek. Persze a mai világban pont az a jó, hogy viszonylag hamar egy ismeretlen cég is bizonyíthatja rátermettségét.
Az én ifjúkoromban az egyik legismertebb termék a német Blaupunkt cég autórádiója volt. Ez után vágyakoztunk, és vettem is egyet. Hol van ma a Blaupunkt cég? Most láttam, hogy kihoztak olcsó mobiltelefont, de az audio világában ma már nem jegyzik őket.
A Meze céget viszont egyre magasabban jegyzik, hisz két éven belül úgy tűnik, hogy két világsiker is Nagybányáról indul el.

Köszönetet mondok a Meze egyik hazai forgalmazójának azért, hogy röviddel azután, hogy decemberben megérkezett az Empyrean, máris a rendelkezésemre bocsátotta azt.

Az életben néha vannak furcsa fejlemények. Sokan irigykednének rám, ha azt hallanák, hogy 2 hétig munka helyett a nap nagy részében egy 1 milliós, de ami ennél lényegesebb félelmetesen jó fejhallgatóval hallgattam zenét.
Ez azonban csak az igazság egyik fele. A másik az, hogy egy vírusfertőzés és a bőrgyógyászom ágyba parancsolt.
Mivel párom 4 napra külföldi üzleti tárgyalásra utazott elvileg teljes mértékben a zene élvezetére koncentrálhattam, de ugye betegen azért ez nem volt maximális élvezet. 😏

Ahogy megkaptam az Empyreant mepróbáltam a rendelkezésemre álló eszközökből összeállítani a lehető legjobb minőségű forrás - erősítő rendszert.

Kezdetben ezt az összeállítást hallgattam:
Betegágy melletti fejhallgatós rendszer:
A digitális zenei jel egy Netgear lefedettségnövelőn (WIFI Extender) érkezik, amelyet 
Audioquest Carbon CAT7 hálózati kábel köt össze a Bluesound Node 2 hálózati/távzene játszóval, amely két Nordost Heimdall RCA analóg összekötő kábellel csatlakozik az Arcam rHead fejhallgató erősítőhöz, amelynek 6,3 mm-es csatlakozójához kapcsolódik a Meze Empyrean. Fontos megemlíteni a QED Qonduit hálózati elosztót, a Merlin Tarantula hálózati tápkábelt és az iFi AC iPurifier hálózati szűrőt, túlfeszültség védőt és polaritás ellenőrzőt is, amelyek mind javítják a hangminőséget


Ezen a rendszeren nagyon kellemes élvezetes hangminőséget hallottam, nem éreztem semmilyen hiányérzetet. Viszont állandóan ott motoszkált a tudatomban, hogy amikor az Arcam rHead-et teszteltem, akkor összehasonlítva Vorzüge Püré-vel kicsit mindig az utóbbit hallottam jobbnak.
Egy hét után tehát elhatároztam, hogy Vorzüge Pürével is kipróbálom az Empyrean-t. Ennek volt két "apró" technikai akadálya: Püré nem tud fogadni RCA kábeleket és 6,3 mm-es fejhallgató csatlakozót. Ekkor azonban már annyira eltökélt voltam, hogy vettem egy Audioquest FLX RCA - jack adapter kábelt és egy Furutech F35G 6,3 - 3,5 mm átalakítót. Így már nem volt akadálya annak, hogy Püré váltsa rHead-et a rendszerben:

Az otthon lévő eszközeimből összeállítható legjobb rendszer


Aki olvassa a tesztjeimet már tudja, hogy én minden pillanatban készen állak a csodákra. 😚
Amikor Pürét beiktattam a rendszerbe azonnal éreztem, hogy ez lesz a nyerő hang. Nem volt ég és föld a különbség a két rendszer között, de Püré-vel muzikálisabban, kellemesebben szólt a zene.

A minőségi fejhallgatós zenehallgatáshoz nélkülözhetetlen kellékek:
CAT7, vagy CAT8 szabványú Ethernet hálózati kábel, 
minőségi hálózati/távzene játszó, kiemelkedő minőségű 
analóg összekötő kábel, elsőrangú fejhallgató erősítő és
szükség esetén nagyon jó minőségű adapterek,

VAGY...

...ha nem akarunk kábelekkel és adapterekkel vesződni, akkor:

                               Mytek Liberty...                                     Questyle CMA 400i...
   ....DAC / fejhallgató erősítő


Később kaptam kölcsön egy Vioelectric V100-as (ma már nem forgalmazott) fejhallgató erősítőt is.
A német piacon Vioelectric néven, az angol piacon Lake People néven forgalmazott termékek elismert minőségűek, DE sajnos a Meze Empyrean hangkarakteréhez túlságosan komor, már-már sötét hangot produkált így a három erősítő közül ez tetszett a legkevésbé. A korrektség miatt el kell mondjam, hogy nem az erősítő volt rossz minőségű, hanem az Empyrean nagyon neutrális hangképéhez egy másik nagyon neutrális erősítő nem igazán illik. Igaz, hogy az Arcam hangja is neutrális, de mégis kissé melegebb, mint a Vioelectric-é, Vorzüge Püré pedig a maga élénk, meleg karakterével a Meze Empyrean ideális párja.

Kipróbáltam a hálózati/távzene játszó közvetlen összekötését a routerrel,
majd a lefedettségnövelő (WIFI Extender) közbeiktatásával, és (meglepő módon?) azt tapasztaltam, hogy lényegében nincs a két megoldás között hangminőségben különbség!
Ez jó hír, hisz nem csak a router-ünk közelében tudunk zenét hallgatni, 
hanem bárhol, ahol van elektromos hálózati aljzat a lakásban, házban.
A WIFI-s zenehallgatást viszont lehetőleg korlátozzuk a mobiltelefonunkra, DAP-unkra.


Február közepén a Meze termékeinek fent említett forgalmazójától kaptam kölcsön egy Mytek Liberty DAC / fejhallgató erősítőt. Ez a készülék az eredeti Mytek Brooklyn DAC / fejhallgató erősítő / fonó előerősítő egyszerűsített, és lényegesen olcsóbb változata, amelyből a funkciók egy részét kihagyták, a két beépített DAC ESS9018 K2M típusú, az eredeti Brooklyn készülékben meglévő fonó előerősítő kimaradt, viszont a fejhallgató erősítő része a későbbi Brooklyn + ból került át. Ami a lényeg, a Brooklyn eredeti 1800 USD-s árához képest a Liberty 995 USD-be kerül, ami igazán vonzóvá teszi.
A készülék a ma már általánosnak tekinthető specifikációt tudja:
PCM 32 bit / 384 kHz, DSD256
A New York Brooklyn városrészében a lengyel Michal Jurewicz professzionális hangmérnök által létrehozott cég a Liberty-t Lengyelországban gyártja, innen a címben használt utalás.
A készülék beüzemelése egyszerűbb már nem is lehetett volna: egyszerűen összekötöttem a Liberty-t a Windows (10) PC-mel egy USB (nyomtató) kábellel, még a gyári Windows drivert sem kellett letöltenem, a TIDAL asztali alkalmazása azonnal felismerte, hogy MQA képes eszközt csatlakoztattam, és egy klikk után máris hallgathattam vele a zenét.

Bevallom habár a Meze Empyrean nagyfokú zenei élvezetet okozott szinte minden pillanatban, amikor hallgattam, végig ott motoszkált bennem a kisördög, hogy hogy szólhat ez a remek fejhallgató egy igazán hozzávaló, nagy teljesítményű, kiemelkedő minőségű DAC-al és fejhallgató erősítővel.

Kiegészítés: márciusban meg tudtam hallgatni az Empyrean-t a Chord Dave 3 millió Ft.-os DAC /fejhallgató erősítővel, amely ma ebben a műfajban az etalonnak számít. Sajnos nincsenek jó híreim, számomra a Dave hangja bár nagyon részletező, nagyon minőségi, de túlságosan száraz, érzelemmentes, nem éreztem azt a katarzist, amit vártam. Nagy kő esett le a szívemről, hogy nem kell kiadnom azt a 3 millió Ft.-ot. 😄
Röviddel azután, hogy a Dave csalódást okozott váratlanul óriási élményben volt részem az Empyreant-t hallgatva, a Dave árának töredékéért (170 ezer Ft.-ért) megvásárolható lengyel csöves erősítővel, a Feliks Echo-val. Na ez volt az a hang, amire a tesztek során mindvégig vártam! Részletek a Feliks Echo tesztemben...

Tettem lépéseket ebben az irányban és sikerült is elérni, hogy - ha a sors továbbra is kegyes lesz hozzám - néhány héten belül kipróbálhatom az Empyrean-t elismert csöves erősítőkkel is (Feliks, Auris), de addig is nagy várakozással tekintettem a Mytek Liberty-re, amelynek híre megelőzte a készülék hazánkba érkezését.

A Mytek cég volt az egyik első, ami MQA képessé tette a készülékeit, ami már önmagában szimpatikussá tette őket. 👍

A bejegyzés későbbi részében beszámolok a tapasztalataimról, összevetve a Liberty-t a saját lejátszóimmal, de előbb térjünk vissza a Meze Empyrean-hez.Műszaki adatok

Nem mintha egy TOTL (értsd csúcs minőségű) fejhallgatónál sokat számítanának a műszaki paraméterek, de párat azért érdekességképpen leírok:

Frekvencia átvitel: 4 - 110 000 Hz (!!!)
Impedancia: 31,6 Ohm
Érzékenység: 100 dB
Súly: 430 g
Film membrán (diaphragm) súlya: 0,16 g (!!!)

A nagyon vékony, és rendkívül kis súlyú, középen látható film membrán 
két oldalára kerülnek a neodymium mágnesek, amelyek 
létrehozzák az ún. izodinamikus (Isodynamic) mágneses mezőt

A fenti paraméterekből az jól látszik, hogy a planar technológiából adódó magasabb súlyt a Meze fejlesztői a csúcstechnológiájú anyagok alkalmazásával csökkentették látványos mértékben.
Az is jól látható, hogy a fejhallgató könnyen meghajtható, nem szükséges extrém specifikációjú erősítőt venni hozzá. Ezt jól mutatta már az a tény is, hogy a 25 ezer Ft.-os Fiio BTR3 légzene játszóm a HIFI Show-n könnyedén meghajtotta az Empyrean-t.
A 100 dB-es érzékenység pedig sokat segít a kisméretű, hordozható zenelejátszókhoz való csatlakozás esetén.

Használati kényelem, komfort

A Meze az Empyrean-t két fülpárnával szállítja, egy bőr és egy alcantara (műbőr) párnát mellékelnek hozzá. Én csak a bőr párnával használtam, azért mert a fórumokon egyértelműen azt jelölték meg a jobbiknak. Ugyanakkor ha valaki kétféle hangkaraktert szeretne, rendelkezésre áll a másik fülpárna is. A fejhallgató "antennái" nem (csak) design elemek, hanem van funkciójuk is, elég nagy erővel ugyan, de a fejpánt részt úgy lehet a fejünkhöz igazítani, hogy azt felhúzzuk az "antennán".
Nagyon fontos a megfelelő magasság beállítása, mert ha sikerül, akkor sok-sok órán át tudunk mindenféle fáradtság nélkül zenét hallgatni az Empyrean-al. A fejre gyakorolt nyomása sokkal kisebb, mint a 99 Classics esetében. Azt tapasztaltam, hogy a Meze Empyrean komfort szempontjából az egyik legkényelmesebb fejhallgató, amelyik valaha a fejemen volt. A fejre szorító erő elegendő ahhoz, hogy előre hajolva is a fejünkön maradjon, de semmilyen fájdalmat nem érzünk a használat során. A 430 grammos súly egyáltalán nem érződik, hisz a tervezők tökéletes súlyelosztást valósítottak meg, és a fejpánt rendszere is olyan, hogy nagyobb felületen támaszkodik a fejünkön, mint más rendszerű fejpántok. A fülpárna teljesen körülöleli a fülünket, na nem úgy, ahogy a Sennheiser HD800, amelyiknél a fülpárna jóval nagyobb a fülünknél.


A valódi bőr fülpárna mivel mágneses rendszerű, 
egy könnyed mozdulattal leemelhető


A remekül megtervezett fejpánt, amely a felületképzés nagyfokú
igényességét is jól mutatja. Ja kérem ennyi pénzért...😎


A Meze az Empyrean-t két kábellel szállítja, amelyek közül én csak a hosszabb, 6,3 mm-es csatlakozóval szerelt változatot kaptam meg. Nos ez a kábel nagyon merev, néha kunkorok alakulnak ki rajta. Biztos, hogy a nagyon gondos tervezők a hangminőség szempontjából legjobb kábelt választották ki, de használati kényelem szempontjából nem ez a kábel a legjobb. Ha valamit változtatni fognak a jövőben a Meze-nél, akkor ezt a kábelt fogják kicserélni egy jobban használhatóra.

A Head-fi fórumon sokat foglalkoznak azzal, hogy egy 3000 dolláros fejhallgatóhoz miért nem adnak alapból egy szimmetrikus (balanced) kábelt, jelezve, hogy ennek azért bele kellene férni az árba, ahogy a konkurenciánál ez bele is fér. Nos gondolom azt nem lett volna könnyű eldönteni, hogy a gyártó 2,5 mm-es (hordozható lejátszókba, és néhány asztali készülékbe szerelnek ilyet), vagy 4,4 mm-es (az újabb "elit" DAC/fejhallgató erősítőkbe szerelnek ilyet), vagy a hagyományosnak mondható 4 pólusú XLR csatlakozóval szállítsa le a második kábelt, ezért inkább úgy döntöttek, hogy egy rövidebb, rugalmasabb, 3,5 mm-es csatlakozóval szerelt asszimetrikus (unbalanced) kábelt mellékelnek a korábbi bejegyzésemben bemutatott elegáns bőröndbe.
Ugyan a gyártó honlapján azt jelzik, hogy a 3,5 és 6,3 mm-es csatlakozós kábelek közül egyet választhat a vevő, de az utóbbi időben a tesztelők két szállított kábelről számoltak be. Aki vásárolni szeretne, tájékozódjon a hazai kereskedőnél, vagy közvetlenül a gyártónál.

Aki ragaszkodik a szimmetrikus kábelhez, neki 250 - 350 euró közötti plusz összeget kell kifizetnie az áhított kábelre.

A jövendő Empyrean tulajdonosnak azt tudatosítani kell magában, hogy az Empyrean nem igazán utazáshoz tervezett fejhallgató. A 430 grammos súly, és a méret nem zárná ki a hordozhatóságot, de igencsak zavaró lehet egy vonat kupéjában, egy éjszakai repülőúton, vagy egy irodában az, hogy a közelünkben ülők szinte mindent hallanak, mert a Meze Empyrean nyitott típusú fejhallgató, amely elég sok hangot kienged a külvilág felé. Ugyanakkor külföldön egy szállodában már használható lehet, kérdéses, hogy ezért érdemes-e magunkkal vinni egy 1 milliós fejhallgatót.Hangminőség

Bevezetésképpen el kell mondjam, hogy a Meze Empyrean hallgatása közben folyton egy angol szó járt a fejemben: effortless = könnyed, minden erőlködéstől mentes, olyan zenei élmény, amit az úgynevezett dinamikus fejhallgatók 90%-ról nem hallhatunk, csak a planar, és néhány elektrosztatikus képes erre a játszi könnyedséggel való zene megszólaltatásra.

A Meze Empyrean-nek bizony addiktív hatása van, ha tudtam, hogy nem akármikor hallgathatom, akkor bizony minden nap, amikor nem tudtam valami miatt hallgatni ezt a csoda fejhallgatót elvesztegetett napnak minősült a tudatomban.
A címben jelzett vágyról: nyilvánvalóan vannak olyanok akik két lábon állnak a talajon, és nem fogják a megtakarításaik jelentős részét egy fejhallgatóra költeni, míg mások játszi könnyedséggel, a kisujjukból kirázva képesek 1 milliót leszurkolni érte.
Attól viszont, hogy nem vagyunk képesek megvenni egy 1 milliós fejhallgatót, vagy képesek lennénk, de racionális döntést hozunk azzal, hogy lemondunk róla, még bennünk élhet egy hatalmas vágy, hogy egyszer nap, mint nap ilyen minőségben hallgathassunk zenét. 💘
Az ember már csak ilyen lény...örökké reménykedik...
Miután karácsonykor beleástam magam a Sous Vide főzési technológia rejtelmeibe, miközben a Meze Empyrean számára legjobb forrás-erősítőt kerestem, arra gondoltam, a helyzet nagyon hasonló ahhoz, amikor egy vákum-tasakban egy kisebb vízzel telt műanyag kádban egyenletes hőmérsékleten főzünk meg egy argentin steaket. Amikor a steak elkészült, ha valaki bekötné a szemünket és feltálalná nekünk a steaket, azt mondanánk, hogy zseniálisan finom. A szemünk számára azonban szükség van arra, hogy egy steaket kismértékben megfűszerezve és megpirítva előállítsuk a hagyományos steakről kialakult képünknek megfelelő hússzeletet. 😜
Hogy ez hogy jön a Meze Empyrean tesztbe? Nos az Empyrean egy közepes, vagy annál valamivel jobb DAC / erősítő kombóval is csodás teljesítményre képes, de ha egy igazi nagyágyúval párosítjuk (Chord Dave, Auris Nirvana, Chord TT2, Sony DMP-Z1), akkor a mennyekben érezhetjük magunkat.
A Meze Empyrean ugyanis nagyon neutrális, a zenét tökéletesen reprodukálja, de a végső fogyaszthatósághoz kell az a fűszer és "megpirítás", amely révén teljes élvezet lesz a jutalmunk. 😱
Összehasonlítottam a 97 ezer Ft.-ért vett Meze 99 Classics fejhallgatómat az Empyrean-nel.
Félreértés ne essék, a 99 Classics egy nagyszerű fejhallgató, ár - érték arányban kategóriája egyik legjobbja, DE...
A két fejhallgató közötti különbséget az alábbi hasonlat világítja meg:
Meze 99 Classics: szállodai szoba Londonban - kényelmes ágy, remek ágynemű, komfortos fürdőszoba, DE az ágyat csak oldalazva tudom megközelíteni, olyan pici a szoba mérete...
Meze Empyrean: szállodai szoba Acapulco-ban - 80 m2-es szobában két hatalmas dupla ágy van, és minden mi szem szájnak ingere, beleértve a csodás trópusi kilátást, ami kicsit más, mintha csak a ködöt látnánk...😲


Lássuk a Meze Empyrean-t a tesztzenékkel, különböző eszközökről meghajtva:
Figyelem abszolút szubjektív értékítélet, ha valaki mégis reklamálni szeretne,
 akkor idézem szeretett nagynéném mondását: "Reklamáció délután 3  és 2 között!" 😊
  

Nagyszerű felvétel, amelyen egy igazán jó berendezésen az énekesnő kissé füstös hangja mellett a különleges mély hangok a fúvós és a gitár hangja szinte különválik, és magával ragadó energiával szólal meg.

Az egyszerűség kedvéért pontoztam a lejátszók hangminőségét az Empyrean-nel hallgatva:

1. Mytek Liberty = 100 pont
3. Yamaha WXAD 10 + Arcam rHead = 75 pont

Mindhárom lejátszón nagy élmény ez a felvétel, de a Liberty hozza a legjobb hangszer szétválasztást, a legéletszerűbb hangokat. Az énekesnő hangja a Bluesound + Püré lejátszón a legérdekesebb, de a mély-hang visszaadás egy kicsit kevésbé természetes, mint a Liberty-n. A Yamaha + Arcam lejátszó is szép zenei produkciót nyújt, de az énekesnő és a zenészek is mintha a fejünk belsejében játszanának, nincs az a térélmény, mint a másik kettőnél.

Ami az Empyrean-t illeti, különleges élmény ahogy ezt a felvételt megszólaltatja, az egyik legjobb basszus hang itt hallható, és nagyszerű a transzparencia. Az Empyrean látható módon kiválóan alkalmas a különböző lejátszók közötti akár igen apró különbségek megmutatására is.
Ennek a nagyszerű felvételnek három érdekessége van: Callas meseszép hangja remek teszt egy készüléknek, a háttér kórust csak a jobb berendezések szólaltatják meg természetesen és megfelelően térbe helyezve, és egyes részeknél elképesztő dinamikai váltás van a felvételen. Nagyon komplex, remek tesztzene. 


1. Bluesound Node 2 + Vorzüge Püré = 100 pont
2. Mytek Liberty = 95 pont
3. Yamaha WXAD 10 + Arcam rHead = 70 pont

Ezúttal a Bluesound + Püré páros remekelt, Callas hangja mesés, a háttérkórus kellően hátul és nagyon szépen szólal meg. A dinamikai csúcsok nem bántóak, inkább megdöbbentőek.
A Liberty csak kismértékben maradt el ettől, a háttérkórus kicsit haloványabb és Callas hangja nem olyan mértékben ragad magával, mint az itt legjobban szereplő lejátszón.
A Yamaha + Arcam kettős ezúttal azért kap alacsonyabb pontszámot, mert a dinamikai csúcsokat már bántóan tolakodó módon reprodukálja a másik kettőhöz képest.
Ez a szenzációs minőségű smooth jazz felvétel 1972-ben, egy évvel Ben Webster halála előtt készült.
Nem nagyon hallottam még ennél életszerűbb felvételt. Ez a zene jól példázza, hogy egy kitűnő felvételnél nem feltétlenül számít, hogy a fájlnak mi a formátuma, vagy, hogy nagy felbontású-e, csak a döbbenetes minőség számít. A tenorszaxofon hangját ennél talán csak hanglemezen lehet életszerűbben megszólaltatni, nem beszélve egy koncertről. 😊


1. Mytek Liberty = 100 pont
2. Bluesound Node 2 + Vorzüge Püré = 95 pont
3. Yamaha WXAD 10 + Arcam rHead = 80 pont

Az első két helyen végzett lejátszó hangja között minimális különbség van, a Liberty-nél egész picit több a varázslat és a szaxofon és a zongora hangja nagyon picit életszerűbb.
Ami a Yamaha + Arcam lejátszót illeti, nos eddig itt szerepel a legjobban, élvezetes minőség, nem kis mértékben az Empyrean-nek köszönhetően. 

A korrektség érdekében el kell mondanom, hogy a fenti 1. sz. készülék ára kicsivel 300 ezer Ft. alatt van, a 2. sz. két készülék ára együtt 320 ezer Ft. volt, DE ehhez bizony hozzá illik számolni a 2 db. csúcskategóriás Nordost Heimdal összekötő kábel 100 ezer Ft.-os (!) árát is.
Ugyanakkor nem azonos funkciókat kínálnak, hiszen a Mytek Liberty-be nincs beépített hálózati/távzene vevő, míg a Bluesound Node 2-ben van (ráadásul mobil alkalmazással vezérelhető)!
A 3. sz. készülékpár ára csökkenő tendenciát mutat, néha már megközelíti az együttes 100 ezer Ft.-os árat (!!!), és az a két készülék egy 20 ezer Ft. alatti Audioquest Golden Gate kábellel van összekötve.
Tehát nem teljesen azonos árú és azonos minőségű kábelekkel használt egységekről beszélünk. Ezt is bele kell kalkulálni a reális értékelésbe.

Az Empyrean ennél a felvételnél képes megmutatni a legjobb formáját, csodálatosan életszerű hangszerhangokat hallunk. Na ez az a hang, amely mosolyt csal az arcunkra és amit a 100-200 ezres fejhallgatókról nem fogunk hallani.  A fiatal és nagyon tehetséges nagybőgős nagyszerű felvétele, remek transzparencia jellemzi, a bőgő hangja természetesen mély.  Nagyon jó a hangszerek térbeli elhelyezkedése és a természetes megszólalás ellenőrzésére.


1. Mytek Liberty = 100 pont és Bluesound Node 2 + Vorzüge Püré = 100 pont
3. Yamaha WXAD 10 + Arcam rHead = 85 pont

Ennél a felvételnél a fenti két lejátszó teljesen azonos minőséget produkált. A Yamaha - Arcam rendszernél a bőgő mély hangjai kevésbé voltak meggyőzőek, de ez a minőség is nagyon jó volt.

Az Empyrean nem visz érzelmet a zenébe, ha van benne érzelem, azt megmutatja, ha nincs, akkor megmutatja a hiányt is. A bőgő mély hangjai mesésen szépek és természetesek, a zene árad a fülünkbe, akár többször is meghallgatnánk egymás után.
 A nagy zenekari mű felvétele nagyszerű térérzetet nyújt. Joshua Bell varázslatos hegedű játékába azonnal bele lehet szeretni. A zenekar szinte minden része külön-külön hallható és élvezhető.


1. Mytek Liberty = 100 pont
2. Bluesound Node 2 + Vorzüge Püré = 90 pont
3. Yamaha WXAD 10 + Arcam rHead = 80 pont

Ennél a felvételnél nagyon nagy különbségek nem alakultak ki, egyszerűen a Liberty által produkált hang állt a legközelebb a koncertélményhez. Nagyon ünnepélyesen szólalt meg a zenekar és a hegedű hangja elképesztően életszerű volt.
A Kenyában született , ma az Egyesült Államokban élő énekes debütáló albuma mind zeneileg, mind hangmérnöki tekintetben nagyszerűen sikerült. J.S. Ondera hangja - még ha első hallásra női hangnak is lehet hallani - lenyűgöző. Azt hiszem róla még fogunk hallani a jövőben, talán mint az új Dylan? Ahhoz viszont a dalszövegeiben a mostaninál bátrabbnak kell lennie.


1. Mytek Liberty = 100 pont
2. Bluesound Node 2 + Vorzüge Püré = 95 pont
3. Yamaha WXAD 10 + Arcam rHead = 75 pont

Az Empyrean híresen jó középtartománya lehetővé teszi, hogy az emberi énekhangot úgy halljuk, mintha az énekes előttünk állna, és nekünk énekelne.
Ezt a dalt nem lehet az Empyrean-n mosoly nélkül meghallgatni. Itt már nem tesztelünk, hanem egyszerűen élvezzük a zenét 😊
Aki ennél többre vágyik annak javaslom, hogy Elon Musk társaságában költözzön el a Marsra. 😂
Mytek Liberty DAC / fejhallgató erősítő

Ami tetszett

Ezúttal az ESS Sabre chippel szerelt készülék nem volt túlságosan élénk, 
nem tipikus ESS hangot hallunk, hanem nagyon kellemes, muzikális prezentációt;
Nagyon egyszerű telepítés, könnyű használat;
Az előlapi hangerőszabályzóval nagyon finom lépésekben állítható a hangerő;
Teljes MQA dekódolás, amelynek révén nagyon sok finom részletet hallunk;
Nagyon kellemes mély hang visszaadás, a magas hangok soha nem bántóak;
A zene nem a fejünkben szól, hanem a készülék "távolságtartó",
(értsd ad egy kis távolságot az előadótól);
Nagyszerű, egyes felvételekkel, főleg az Empyrean-t hallgatva félelmetes dinamikai váltások,
Remek térérzet (fejhallgatóval), és az élő felvételeken nagyszerű ottlét érzés;
Játékos kedvűek az előlapi LED-ek színét pillanatnyi hangulatuk szerint változtathatják.


Ami hiányzik

Nagyon jó lenne az éppen játszott zenei felvétel felbontását elolvasni a kijelzőn,
de ez ebbe az árkategóriába nyilván nem fért bele (a Brooklyn tudja);
Az otthoni (hangszórós) rendszerben való használathoz nagyon kellene egy távirányító.


Összefoglalva a Mytek Liberty az egyik legjobb DAC / fejhallgató erősítő, amit manapság 300 ezerért vesztegetnek! Az ismert mondás szerint "Polak Wegier, dwa bratanki", azaz lengyel, magyar - két jó barát. Nos a Mytek Liberty-t hallgatva ez a barátság erősödött bennem. 😍
Az otthoni legjobb rendszerem nem maradt el hangminőségben sokkal, majdnem ezt a szintet hozta (a Bluesound Node 2 nem ESS Sabre, hanem BurrBrown DAC chippel van ellátva), de ugye a kábelekkel és az adapterekkel együtt az a rendszer már kb. 30%-al drágább, igaz tud egy funkciót, amit a Liberty nem, azt ugyanis egy Windows PC látta el zenével.

Kipróbáltam a Liberty-t beillesztve az otthoni (HEED - Spendor) rendszerembe is. Először a Node 2 szolgált forrásként egy Supra Toslink (optikai) kábellel összekötve a két készüléket. Ekkor a BluOS Controller mobil alkalmazásban a jobb felső sarokban lévő "ház" ikonra kattintva a Node 2 elnevezésétől jobbra lévő Beállítások ikonra klikkelve, be kell kapcsolni a "Kimeneti jelszint rögzítve" opciót, amely felett ekkor megjelenik egy "MQA külső DAC" opció. Ezt bekapcsolva a Node 2 nem végzi el az MQA fájlok első kibontását, hanem a TIDAL asztali applikációjához hasonlóan az MQA "passthrough" funkció lép életbe, azaz a Node 2 továbbítja a TIDAL Masters-ről érkező jelet, és a teljes MQA kibontást a Mytek Liberty végzi el. Ekkor már az előlap bal oldalán kék, vagy zöld LED jelet láthatunk, jelezve, hogy a készülékkel elérhető legjobb minőséget halljuk.


A Bluesound Node 2 beállításai a BluOS Contoller mobil alkalmazásban


Az otthoni rendszerben nagyon szépen szólt a Liberty, a mély hang visszaadása még jobb is volt a Node 2-nél, viszont a Node 2-vel valamivel jobb térélményt kaptam, és az általános szinergia a rendszer többi elemével jobb volt a Node 2-vel. Ebben az összeállításban amúgy egy DAC-al több volt a kelleténél, a Liberty-hez elég lenne egy távzene vevő (streamer), azonban pont ez a készülék, ami nem olcsó (a kitűnő Pro-Ject Stream Box S2 Ultra 230 ezer Ft.-ba kerül!).
Nagyon zavaró volt a Liberty otthoni rendszerben való hallgatásakor a távirányító hiánya, ugyanis a fenti beállításokat követően már nem lehetett a hangerőt a mobilunkról szabályozni.

Ezt követően a Lenovo Windows 10 notebookomról - a TIDAL asztali applikációt használva - USB kábellel láttam el zenével a Liberty-t az otthoni rendszeremben, A hangminőség szinte teljesen azonos volt azzal, amit a Node2 - Liberty rendszerről hallottam.

A Liberty megvásárlását tehát elsősorban azoknak ajánlom, akik az irodájukban, vagy otthon egy kényelmes fotelben ülve szeretnének jó minőségű zenehallgatást élvezni fejhallgatójukkal, egy notebookról, egy MAC-ről, vagy egy PC-ről. Az otthoni rendszerben is nagyon jól szól, de ott már szükség van egy (lehetőleg MQA dekódolásra képes) forráskészülékre, és hiányolni fogjuk a távirányítót.

Nagyon kíváncsi lennék arra, ha a Mytek kihozna egy a Chord Hugo 2 - höz hasonló, akkus DAC / fejhallgató erősítőt , csak annak 60%-ért, mondjuk egy beépített LDAC képes Bluetooth vevővel. Na az nagyon érdekelne...😘 Jó tudom, telhetetlen méhecske vagyok 😷

Azért meg kell említeni, hogy a Mytek épp a napokban dob piacra egy nagyon érdekes készüléket, a Mytek Brooklyn Bridge-t, amely egy készülékben egyesít minden a digitális zenék meghallgatásához szükséges funkciót: hálózati lejátszás, távzene vevő, DAC, előerősítő, fejhallgató erősítő. Íme:


Mytek Brooklyn Bridge, a készülék ára megegyezik az Empyrean árával


Sokan ellenzik, hogy mindent egy készülékbe építsenek bele, de őket az nem zavarta, hogy sok éven át használtak CD játszót, amelyben egyben volt a fizikai lemezen tárolt digitális információt kiolvasó ún. CD transzport funkció és egy DAC (digitális - analóg átalakító). Namármost napjainkra a fizikai adathordozókat kezdik megölni az egyre jobb minőségben zenét sugárzó távzene (streaming) szolgáltatók. Manapság tehát a Brooklyn Bridge jelképezi a jövő CD játszóját, amely már nem egy fizikai adathordozóról, hanem a netről, illetve az otthoni hálózatunkról "olvassa" ki a zenét és sokkal jobb minőségben, mint amit a CD technika kínált.

Itt azért nem tudom elhallgatni, hogy nemrég egy ismerősömnél meghallgattam a PHILIPS 1983-ban bemutatott első CD játszója a CD101 egy napjainkban feljavított példányát, amely - figyelembe véve a 35 éves technológiát - elképesztően szépen muzsikált. Úgy tűnik azért vannak még  szinte megmagyarázhatatlan csodák. 😵


Empyrean arcok

Az első hétvégén, amikor nálam volt az Empyrean egy baráti társaság tagjai meghallgatták. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy akkor még nem volt teljesen bejáratva az Empyrean (legalább 4 teljes nap  folyamatos bejáratás szükséges a legjobb teljesítmény eléréséhez), ennek ellenére nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy milyen érzelmeket váltott ki a barátaimból a különleges minőségű fejhallgató hangja. Mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a képüket megjelenítsem a blogomon.


                                      MarikaGaba

                                                                       

                                                          Kati                                        Laci                                                                                                    István

Az utolsó képen Elek István a kiváló jazz szaxofonos látható. Ő azt mondta az Empyrean-ről: "Nagyon tetszik a hangjában az, hogy remekül elhelyezi térben a jazz zenekar hangszereit, de nem önálló egységként halljuk azokat, hanem nagyon szépen összeáll az összhangzás is. Minden hangszert természetesen szólaltat meg, nagy élvezet hallgatni."

Egy ilyen kiváló zenész véleménye azért nagyon fontos, mert én ugyan általában meg tudom különböztetni a minőségi hangot, a kevésbé természetestől, de ugye azért ő sokkal többet ért a zenéhez, mint én. 👍👂Szubjektív zenei műfaj sorrend az Empyrean-t hallgatva

              1. Klasszikus zene (nagyon könnyed megszólalás, óriási transzparencia, remek 
                 dinamika, sok finom részlet, jó térérzet, még alacsony hangerőn hallgatva is),

              2. Filmzenék, kihasználva az Empyrean szenzációs dinamikai képességeit,

              3. A Capella (csak énekhang). A legjobb példák: The Persuasions - Angel of Harlem
                  és Pentatonix - Mary Did You Know?

              4. Jazz, fantasztikusan természetes hangszínek, levegő a hangszerek körül, 
                  remek hangszer szeparáció, és térbeli elhelyezés. 
                  Tökéletesen életszerű fúvósok, dobok és gitárhangok,
                  hallgassuk meg Dave Brubeck-től a Take Five-t.

              5. Világzene. Csodás elveszni ebben a műfajban is. 
                  A legjobb példák: Anoushka Shankar - Rise és Memoirs of a Geisha 
                  (ez filmzene, de sok japán motívummal),
              
              6.  Rock zene. Nagyon élvezetes a rock is, de amint már említettem talán 
                   egy még komolyabb erősítővel a "támadás foka" növelhető lesz...
                   ...azért érdemes meghallgatni a Green Day - Wake Me Up When September Ends
                    című felvételét, ahol a lassú és a rockos részek váltakoznak.


Meze Empyrean

Ami tetszett

Fenomenálisan természetes megszólalás;
Nem kell foglalkozni a frekvencia átvitellel, az
Empyrean minden frekvenciát egyenlő eséllyel szólaltat meg;
Nagyon kellemes mély hangok, amelyek sohasem dúsulnak fel;
Minden egyes hangszer hangja különválaszthatóan meghallható, 
mégis az összkép életszerű és teljes mértékben élvezhető;
Nagyon sok részletet szólaltat meg, egy barátnőnk azt mondta:
"Több részletet hallok a komolyzenei felvételen, mint a koncerten..."
Amikor ezt a fejhallgatót hallgatjuk képesek vagyunk teljesen elveszni a zenében,
Érzelemmentesen közvetíti a zenét, mégis hatalmas érzelmeket vált ki belőlünk,
A külcsín és a belbecs tökéletes harmóniában áll egymással.Ami nem tetszett

Felségsértést követnék el, ha ide bármit írnék 😘Ami a sok-sok pozitívum mellett megemlíthető

A fenti sok-sok pozitívumhoz képest elenyésző apróságnak tűnhet, de megemlítem:
A gyárilag az Empyrean mellé csomagolt kábel túl merev, gyakran bekunkorodik;
Egy ilyen árú, nyitott rendszerű fejhallgatótól valamivel nagyobb térélményre számítottam, de itt nehogy a Dolby Atmos élményből induljunk ki, a sztereó zenehallgatás egészen más!Konklúzió

A Meze Empyrean egy korszakos remekmű, csak remélhetjük, hogy a Meze pár éven belül a planár fejhallgató készítési tapasztalatait felhasználva piacra dob majd 300 ezer Ft. körüli áron egy planár fejhallgatót. Tudom itthon sokak számára az sem lesz megfizethető, mégis akkor kisebbet kellene álmodnunk. 😍


Sok sikert kíván a vételár összegyűjtéséhez......R_András  audio véleményformáló (influencer)😄A legjobb minőségű fejhallgatók összehasonlítása


Az hogy melyek a világ legjobb fejhallgatói nagyon szubjektív. A fenti ábra elkészítését megkönnyítette ez a német nyelvű (Google fordítóval egész jó angol fordítást kapunk) összehasonlító teszt. A tesztelő is kiemeli, hogy a Meze Empyrean dinamikája szinte verhetetlen. Kiemeli továbbá, hogy az Empyrean nagyon magas érzékenysége miatt a hordozható készülékekkel a legjobban párosítható fejhallgató, még ha hordozhatónak ő sem igazán tartotta.

Vannak még az ábrán feltüntetetteknél is drágább fejhallgatók, de mivel földi halandók számára szinte megfizethetetlenek, így nem tüntettem fel azokat.

Hogy a fenti ábrán látható fejhallgatók közül melyek tekinthetők Legjobb Vételnek, azt akkor tudnám megmondani, ha mindegyiket hallottam volna...mindazonáltal megpróbálok tippeket adni:
Kiemelkedőnek ígérkezik ár - érték arányban a HIFIMAN Ananda, a maga 320 ezer Ft.-os vételárával jó eséllyel komoly vetélytársa lehet a 600 ezres árkategóriájú fejhallgatóknak.
Szinén érdekes és jónak mondott az elektrosztatikus hangsugárzóival világhírűvé vált QUAD cég első (planár rendszerű) fejhallgatója, az Era 1, amely még olcsóbb is az Ananda-nál.
A sokáig a szakírók egy része által a világ legjobbjának tartott (dinamikus rendszerű) Focal Utopia -t mára már kissé hátrébb sorolták, de ennek ellenére a francia Focal fejhallgatói nagyon is figyelemre méltóak.


A legjobb minőségű fejhallgató erősítők összehasonlításaAz ábra elkészítésekor figyelembe vettem a legismertebb fejhallgatós weboldalak tesztjeit, a múlt év végén általuk odaítélt díjakat, a legjobb erősítőket feltüntető összeállításokat, valamint a Head-fi.org, a világ legjelentősebb online fejhallgatós közösségi oldalán (fórumán) olvasható információkat.

Az ábra Kelet-Európa jelentős előretöréséről árulkodik. A legjobbak között emlegetett Auris a szerbiai Krusevac-ban található, a Feliks Audio a Lengyelországi Lubliniec-ben és mindkét cég az egyre inkább reneszánszát élő csöves erősítők specialistája. Van azért egy hagyományos mégis újszerű (Transcap) technológiájú Kelet-európai készülék is, a magyar HEED Audio Elixir, amely az egyik legjobb fejhallgató erősítő, amit eddig hallottam.

Kiemelendő a kínai Questyle kínálata. Ők 12 éve (innen ered a drágább készülék neve) szabadalmaztatták az. ún. Current Mode Amplification technológiájukat, amely révén a hangszórók membránjához, vagy a fejhallgatók hangkeltő részéhez a szokásosnál lényegesen gyorsabban jut el  a zenei jel, lényeges minőségjavulást eredményezve. A Questyle készülékeiről a szakírók csodálattal írnak. Sajnos Magyarországon (még?) nem kaphatók...

A spektrum alján található Atom és Magni 3 az alacsony árukhoz képest sokkal többet nyújtanak, kiváló zeneiséggel muzsikálnak.

Aki elérhető árú csöves fejhallgató erősítőben gondolkodik annak ki kell próbálnia vagy a Schiit Lyr 3-t, amely a múlt év egyik ár-érték szenzációja volt, vagy a Feliks Echo-t. A rossz hírem az, hogy az Echo-t karácsony előtt még bevezető áron 369 Euróért "vesztegették", ma már 500 Euró az ára.
Az Echo-t reményeim szerint hamarosan kipróbálhatom majd.

Az azért sokat elárul egyes készülékek minőségéről, hogy a világ fejhallgatós találkozóin (CANJAM) a Meze az Empyreant a következő fejhallgató erősítőkkel mutatta be:
Manley Absolute (kultikus márka), Auris Nirvana, Chord Dave, Feliks Euforia, és Questyle CMA Twelve...

Mindenképpen szólni kell az elképesztően drága kedvencemről a nemrég bemutatott SONY DMP-Z1-ről. Ez a készülék minden fejhallgató erősítővel kapcsolatos elvárásomat/vágyamat "kipipálja":

 • A legjobb minőségű alkatrészekből építették,
 • Nagyon komoly a váza, nagyon merev, ellenáll a rezonanciának,
 • Az analóg és a digitális áramköröket teljesen szétválasztották, és mindkettőt önálló akkumulátor látja el táppal (az akkumulátoros meghajtás közismerten csökkenti a zajt),
 • Az akkumulátoros üzemmódban 10 órás üzemidőt tud (nagy felbontású zenékkel 9 óra),
 • Az egyik legjobb Asahi Kasei Microdevices DAC mindkét oldalon,
 • Szimmetrikus fejhallgató csatlakozókkal látták el,
 • A legjobb átvitelt lehetővé tévő LDAC kodeket felismerő Bluetooth vevőegység van benne,
 • Teljes MQA dekódolás.
Véleményem szerint ez a fejlődés legjobb iránya, ugyanis egy ilyen készülékre akár a mobiltelefonunkról is átküldhetünk egy nagy felbontású zeneszámot LDAC Bluetooth átvitellel, nem kell kábeleket vásárolnunk. Igen tudom...sokan most azt mondják ezért a pénzért sok-sok kábelt tudnánk venni :)
Na majd a kínaiak megcsinálják ugyanezt a technikát, csak sokkal olcsóbban 😘


Tesztelés az irodámban


6 megjegyzés:

 1. Telepítettem az UAPP-ot, de a FIIO BTR3-nál nem hallom a hangot, pedig a DAC látja a programot, fehéren világít. Miért nincs hang, holott a TIDAL programnál van, a saját FIIO programnál van?

  VálaszTörlés
 2. Próbálj meg a BTR3-n lévő fizikai hangerőgombot használva hangerőt növelni. Előfordult ilyen velem, hogy növeltem a hangerőt és akkor szólalt meg. Ha a Fiio felirat fehéren világít, akkor megvan a mobil és a BTR3 között az LDAC kodek használatával a Bluetooth kapcsolat.

  VálaszTörlés
 3. A TIDAL hová menti a letöltött fájlokat? A letöltött MQA fájlokat meg tudom hallgatni az UAPP-val?
  A választ köszönöm!

  VálaszTörlés
 4. Pontosan nem lehet tudni hová, de valahová a telefon memóriájába.
  Sajnos ez nem működik, viszont ma már a TIDAL applikációja tudja az MQA első dekódolást és ott letölthetők a zeneszámok és albumok, de azokat nem lehet az UAPP-vel meghallgatni, csak a TIDAL saját applikációjában.

  VálaszTörlés
 5. Üdvözlöm! Feliks Echo + Sennheiser HD 660s (vagy 700) beszerzésén gondolkozom. Egy USB-s DAC-ra is szükségem lesz, szeretném a TIDAL-t is a lehető legjobb minőségben hallgatni.(előfizetek a legjobb csomagra) Jelenleg Sennheiser HD579 + Fiio E10k Olympus-t használok, amikkel nagyon élvezem a zenehallgatást, de a kíváncsiság nem hagy nyugodni, hogy mi lehet még ezen túl. Még nem biztos, hogy belekezdek a költekezésbe, mert ez a fejhallgató nagyon természetesen, egyenletesen, és tisztán szól.(jobb mint a HD599) USB DAC-ban tanácstalan vagyok, valószínűleg olyat vennék ami támogatja hardveresen az MQA-t.

  Mytek LIBERTY DAC/AMP talán jó lenne, vagy egy másik DAC Feliks Echo-val. Tanácstalan vagyok ebben a kérdésben.
  Esetleg van javaslata számomra?
  Köszönöm, üdv.: Meph

  VálaszTörlés
 6. Szerintem az Echo-hoz nagyon jól illik a Bluesound Node2, illetve annak újabb Node2i változata. Ez egy távzene vevő (streamer) és egy DAC kombinációja, és a Feliks Echó-val remek párost alkot. Megítélésem szerint USB-s DAC-ok ezt be szintet nem tudják hozni. Tudja az MQA kibontást, nagyon jó DAC van benne, és árban kedvezőbb a Liberty--nél. Ami a fejhallgatót illeti mindenképpen érdemes meghallgatni a Meze 99 Classics-ot, mert nagyszerű hangja van és az Echo-val hallgatva különösen remekel.

  VálaszTörlés