2023. december 31., vasárnap

2023 legjobb audió készülékei

 2023 Magyarországon röviden összefoglalva a spórolás éve volt. A 2022. évi energiaár robbanás és az azt követő nagyon magas infláció hatására honfitársaink igencsak megnézték mire adják ki a pénzüket. Nincsenek konkrét adataim, de csodálkoznék ha a hazai audió készülékekkel kereskedők idén zárták volna a legjobb évüket. Egy ilyen piaci környezetben bizony felértékelődnek a megfizethető, mégis kitűnő hangú készülékek. Ez volt az egyik oka, amiért az év végi ajánlásaim közé felvettem egy új kategóriát, amely a legjobb "nagyon" olcsó készülékeket ajánlja olvasóim figyelmébe. Ettől függetlenül azért majd beszámolok arról, hogy melyek voltak az év legjobbjai, az áruktól függetlenül, de azért nem a sok milliós árkategóriában.

Addig amíg tavaly az úgynevezett "dongle", azaz a kisméretű USB-s lejátszó kategóriában dobták piacra a legtöbb ígéretes készüléket, addig idén a nagyméretű USB-s lejátszók (DAC/fejhallgató erősítők) kategóriája volt a legizgalmasabb, amely készülékek "természetesen" a kisméretű USB-s lejátszókkal ellentétben (szinte) kivétel nélkül képesek a hordozható kategóriában már elérhető legjobb Bluetooth kodekek lejátszására. 

Sajnos év végén meg kell állapítsam, hogy, az MQA által kifejlesztett SCL6 nagy felbontású kodeket nem építették még be sem hordozható lejátszóba, sem asztali készülékbe.

 Várnunk kell tehát - reméljük csak 2024-ig - a vezeték nélküli lejátszók igazi áttörésére.

Mivel a kanadai audió cégcsoport a Lenbrook (NAD + Bluesound + PSB) megvásárolta a pénzügyi  gondokkal küzdő brit MQA céget és ezzel az eddig bemutatott legjobb digitális zenei minőségre képes MQA technológia és a nagy felbontású, vezeték nélküli digitális zenei jelet a kompatibilis eszközre átvinni képes SCL6 kodek, amely (ellentétben az aptX Lossless kodekkel) nem csak Bluetooth technológiával, hanem WIFI, illetve az úgynevezett UWB (Ultra Wide Band) technológiával is átvihető majd kompatibilis audió eszközök / telefonok segítségével, szintén a Lenbrook kezébe került, de az első, a Lenbrook tulajdonában lévő PSB cég által gyártott SCL6 kompatibilis fejhallgatók csak jövőre várhatók.

 A Qualcomm aptX Lossless, CD minőségű vezeték nélküli lejátszást lehetővé tévő technológiát (a Qualcomm Snapdragon Sound-ként hivatkozik rá) viszont egyre több fülbejátszó (például Denon Pearl Pro) és vezeték nélküli fejhallgató (például Sennheiser MOMENTUM 4) tudja, de a mobiltelefonok között alig akad kompatibilis készülék (mint amilyen az ASUS Zenfone 10). Az asztali zenelejátszók közül az első a brit iFi NEO iDSD2 asztali DAC/fejhallgató erősítője az, amely már képes aptX Lossless, veszteségmentes Bluetooth kodek átvitelére.

Kérdezheti kedves olvasóm, hogy miért olyan fontos egy 16 bit / 44 kHz-es CD minőségű veszteségmentes átvitel, amikor a SONY által kifejlesztett LDAC elviekben 24 bit / 96 kHz-es, nagyfelbontású fájlátvitelre képes? Nos azért, mert az LDAC veszteséges (lossy) formátum, és lehet, hogy a kisebb felbontású, de veszteségmentes átvitellel jobb hangminőség érhető majd el, mint az LDAC-al. Sajnos idén még teszteket sem nagyon lehetett olvasni az új aptX Lossless technológiát magában foglaló készülékek minőségéről, de talán majd jövőre többet fogunk erről megtudni.

Azért nagyon mégsem kell szomorkodnunk, hiszen idén is dobtak a gyártók piacra LDAC kodekkel hallgatva kiváló minőségű vezeték nélküli lejátszásra képes készülékeket is (például Fiio Q7), de várhatóan jövőre szintet lép a vezeték nélküli zenelejátszás.


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Az egyik legjobb minőségű MQA formátumú album
Patricia Barber-től, akit nemrég személyesen is
módom volt meghallgatni az Erkel szinházban 💖


Az idei év sláger készülékei voltak az érintőképernyős zenelejátszók, amelyek képernyője jellemzően Android rendszerű telefonok kezeléséhez hasonló élményt nyújt:A kitűnő szakíró John Darko összehasonlította a két legnépszerűbb
érintőképernyős asztali zenelejátszót, az Eversolo DMP-A6-ot és a Fiio R7-et,
amelyek távzene vevő-t (streamer), DAC-ot (digitális-analóg átalakítót)
és erősítőt foglalnak magukba, nem is akármilyen minőségűt.


Amikor már elkezdtük temetni a CD-t és azt vártuk, hogy hamarosan eltűnnek a boltokból, akkor egyre több gyártó dob piacra hordozható CD játszót, amelyek CD transzportot (a CD fizikai lejátszásához szükséges leolvasót), DAC-ot és némelyikük még távzene vevőt (music streamer) és fejhallgató erősítőt is magába foglal!!!

Az egyik legizgalmasabb ilyen hordozható zenelejátszó
a 730 $-ért kínált Shanling ET3, amely CD, MQA-CD játszó (!),
és távzene játszó (music streamer) egyben, de tud LDAC Bluetooth
átvitelt is és még NAS szerverként (!) is használható 😍


Azok kedvéért, akik még nem hallottak az MQA-CD-ről, elsősorban japán gyártók árulnak ilyen formátumú CD-ket, amelyeket a hagyományos CD játszók ugye nem képesek lejátszani, mert a viszonylag új formátum (MQA) olvasására alkalmas chipeket/áramköri lapokat azokba még nem építették be. Az MQA támogatóinak Facebook csoportjába ("MQA Experience") többen írták, hogy ezek az MQA-CD-k szenzációsan szólnak, de eddig még nem volt alkalmam ilyet meghallgatni.


Térjünk rá az idei év "díjazott" termékeire...

Előre bocsátom, hogy értelemszerűen az alábbiakban felsorolt készülékeknek csak töredékét volt módom személyesen meghallgatni, de úgy érzem már van annyi tapasztalatom és rutinom, hogy ki tudjam választani az idei kínálatból azokat a készülékeket, amelyeket a számomra mértékadó szakírók és szaklapok kiemelkedőnek ítéltek és az év legjobbjainak tartottak.

Az általam használt MOZEL (DAP), fülbejátszó (TWS), belső füles (IEM), Kisméretű USB-s lejátszó (dongle) és Nagyméretű USB-s lejátszó (DAC / headphone amp) kifejezések leírása a tavaly év végi bejegyzésemben olvasható.


Aki ismeri a távzene vevők / távzene játszók piacát (a kettő között az a különbség, hogy az utóbbiba DAC-ot is építettek) tudja, hogy ezek a készülékek (streamers) általában igen drágák. Egy iFi ZEN STREAM ára 400$, egy Bluesound Node 500$-ba kerül. Vannak persze olcsóbb, jellemzően csináld magad (DIY) megoldások, mint a Rasberry Pi és társai, de jó streamer-t olcsón eddig nem igen lehetett kapni. Ezen változtatott a WIIM, mégpedig hatalmas sikerrel. Előbb piacra dobta a WIIM Mini-t 99$-ért, majd a WIIM Amp-et és a legnagyobb sikert aratott WIIM Pro Plus-t, utóbbit 240$-ért. Ezek az árak mesésen olcsók ahhoz képest, hogy milyen komoly audiofil hangminőségre képesek ezek a készülékek és hogy milyen kiváló mobil alkalmazást fejlesztett hozzájuk a WIIM. Aki tehát nem akar, vagy nem tud sok pénzt fizetni erre a célra, számukra a WIIM készülékek jelenthetik a megváltást.

Az idei év egyik a közösségi médiákban legnagyobb érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadott készüléke volt az Eversolo DMP-A6 érintőképernyős digitális forráskészülék. Az Eversolo név az év elején még csak a nagyon vájtfülűeknek mondott valamit, ez a kínai Zidoo cég audió almárkája. A Zidoo már jobban cseng, de nem az audiofilek körében, hanem a filmrajongók táborában, mivel kiváló videó lejátszókat gyártott már évek óta. 2023-ban azonban nagy sikerrel tört be az audió készülékek piacára is.
Később piacra dobta az Eversolo DMP-A8-at is. 
2023 végén az audiofilek többsége már tudja, hogy mit jelent az Eversolo márkanév.

A Moondrop nevével először a legismertebb kínai webáruházban találkoztam, amikor kedvenc belső füles márkám (KZ Acoustics) készülékeit nézegettem, de a tesztekben is jól szerepeltek a viszonylag olcsó és jó minőségű fülhallgatóik. 2023-ban azonban az év végi díjazottak között is feltűnt a kínai Moondrop márka, elsősorban a 300$-ért kiváló hangminőséget kínáló Para síkmágneses fejhallgatóval és Dawn nevű kisméretű USB-s lejátszójukkal. A Moondrop ma már nem számít kis gyártónak, hiszen nagyon komoly a készülék palettájuk és egyre jobban közelítenek a legjobb gyártók felé, ráadásul a bátorságuk sem kicsi, hiszen nemsokára kapható lesz az első elektrosztatikus fejhallgatójuk (!).


2023-ban egyértelműen a Fiio cég volt az, amelyik jobbnál jobb készülékekkel árasztotta el a piacot, beleértve a hagyományosan kiváló MOZEL-jeik (DAPs), Nagyméretű USB-s lejátszóik és Bluetooth lejátszóik melletti fülbejátszó-kat és a fejhallgatókat is. Idén szinte minden készüléküket nagy lelkesedéssel fogadták a szakírók, de közülük is a legnagyobb sikert az olyan készülékek aratták, mint a Q15 nagyméretű USB-s lejátszó, az M15S MOZEL (DAP), a K9 asztali DAC/erősítő, az R7 érintőképernyős távzene játszó, de nagyon jó minősítést kapott a megfizethető FT5-ös síkmágneses (planar magnetic) fejhallgatójuk, vagy az FW5 fülbejátszó-juk is (TWS). Érdekesség, hogy amíg az elmúlt két évben a legsikeresebb készülékeikbe ESS DAC chipeket építettek be, addig 2023-ban a legnagyobb elismerést a dupla AKM DAC chippekkel szerelt lejátszóikkal aratták.

A szintén kínai TOPPING cég az elmúlt években már közelítette minőségben a legjobb gyártókat, de idén már szintet lépett, elsősorban az olyan kiváló asztali készülékeikkel, mint az E70 DAC, vagy az L70 erősítő arattak nagy sikert, de a hordozható nagyméretű USB-s lejátszójuk a G5 is díjakat kapott.
Érdekes, hogy a TOPPING hatalmas termékpalettájában nem ragaszkodik egy DAC chip gyártóhoz, hanem készülékeik egy részébe ESS, más részükbe AKM, vagy Cirrus Logic DAC chipeket építenek be, de bármelyiket válasszák is általában dícsérő jelzőkkel illetik a termékeiket a tesztekben.

Az iFi a tavalyi "készülék eső"-t követően idén kicsit visszafogottabb volt, de azért idén is piacra dobtak figyelemre méltó új termékeket, mint a Diablo 2 nagyméretű USB-s lejátszó, vagy a világ első aptX Lossless, veszteségmentes, CD minőségű vezeték nélküli lejátszását lehetővé tévő NEO iDSD 2 asztali DAC/fejhallgató erősítő, vagy a hip-dac 3 hordozható lejátszó. A high end területen is jelent meg készülékük, az iCAN Phantom készülékegyüttes. A belső füles-ek (IEMs) szerelmeseinek piacra dobták a nagyon jó Go pod-ot, amelyhez egy ötletes kis kábellel csatlakoztathatjuk a saját kedvenc belső füles-ünket (IEM) és máris vezeték nélkül élvezhetjük azt. Számomra az idei év egyik legjobb kiegészítője az iFi által gyártott LAN iSilencer, amely 89$-ért szinte hihetetlen hangminőségjavulást okoz, kiszűrve a hálózati eszközök által a rendszerbe vitt zavarokat és sokkal élvezhetőbbé téve az otthoni lejátszó berendezésünk hangminőségét. 

Amit 2024-ben várok az iFi-től, hogy végre kihozza az egészen kíváló Go blu Bluetooth lejátszó utódát, amely reményeim szerint képes lesz vagy a Qualcomm aptX Lossless jelének, vagy az SCL6 kodeknek a fogadására, ezáltal még minőségibbé téve a vezeték nélküli zenelejátszást.

Egyre több gyártó dob piacra készülékeket az úgynevezett R2R architektúrával, amellyel a hangzás még inkább analóggá tehető. A Cayin már az RU6-al is sikert aratott, de a 290$-ért kínált RU7 még nagyobb hullámokat vert és a kisméretű USB-s lejátszók (dongles) kategóriájában egyértelműen az év legjobbja lett.

A ma már 300€-ért kapható iFi Go bar-t idén februárban teszteltem és ilyen kisméretű hordozható lejátszóról korábban még nem hallott hangminőséget élvezhettem róla, részben a készülék teljes MQA dekóder funkciójának köszönhetően, amelyet a TIDAL HIFI Plus szolgáltatás révén használhatunk ki.

Már évekkel ezelőtt az iBasso DC01 tesztelésekor elképedtem milyen hangminőségre képes a cég olcsó kis lejátszója, azóta viszont sokat fejlődtek a termékeik, így nem csoda ha általános elismerést kapott a szimmetrikus (balanced) és asszimmetrikus (single ended) kimenettel is ellátott, dupla Cirrus Logic DAC-al szerelt, és nagyon magas kimeneti jelszintű, azaz nehezen meghajtható fejhallgatókhoz, vagy belső füles-ekhez (IEMs) is jól használható kisméretű USB-s lejátszó, amely 120$-ba kerül.

Idén februárban teszteltem a Fiio Q7 (tényleg) nagyméretű USB-s lejátszót, amely szenzációs hangminőségre képes, de a mérete és súlya megakadályozta, hogy az év végi dobogóra felhelyezzem az idei évben általam hallott egyik legjobb hangú készüléket.

Talán a legnagyobb egyetértés a szakírók között abban volt év végén, hogy a kategória legjobbja idén a Shanling H7 volt, amely lényegesen karcsúbb és jobban kezelhető a Fiio Q7-nél és állítólag gyönyörű hangja van. Ára 830$, ami ugye nem olcsó, de a minőséget "sajnos" meg kell fizetni.

A Q15-el, amelyet most kaptam meg tesztelésre a Fiio tulajdonképpen saját magának hozott létre konkurenciát, mivel 400$-ért hasonló szintet képvisel, mint a kétszer drágább Q7 és a kimeneti jelszintje bőven elegendő a piacon kapható fejhallgatók 90%-ának meghajtásához. Érdekessége a készüléknek, hogy két különböző AKM DAC chip található benne, de ez a japán AKM cég ajánlására történt. Annak ellenére, hogy az általam annyira kedvelt THX erősítő nincs benne, mégis állítólag csodás hangja van, amely állítás igazáról hamarosan meg fogok gyözödni. 😊

A Topping első kisérlete ebben a kategóriában nagyon jól sikerült, hiszen 300$-ért ilyen hangú és ilyen funkcionalitású (például tud LDAC Bluetooth átvitelt is) készülék nem kapható a piacon. Úgy tűnik a Topping-nak sikerült a kiváló asztali készülékei hangzását átültetni egy kisebb méretű eszközbe is.

A Fiio az M15S-el idén ami a díjakat illeti az év végén mindent vitt. A tesztelők szerint az 1000$-ba kerülő M15S hangkaraktere sokkal inkább a 700$-al drágább csúcsmodelt az M17-t idézi meg, mint a 300$-al drágább M15-t, azaz ár-érték arányban valóban szenzációs a készülék. Az már nem nagy meglepetés, hogy a készülék minden földi jóval el van látva, mint az ES9038Pro DAC chip, LDAC Bluetooth képesség, nagyon gyors processzor, Android 10 operációs rendszer, micro SD kártya olvasó és nagyon magas kimeneti jelszint, amelyet tovább fokozhat az asztali üzemmód, amikor nem a nagy kapacitású, hosszú üzemidejű akkumulátor táplálja a készüléket. A funkcionalitásnál csak a hangminőség fontosabb, amely állítólag mesés. 1000$ nem kevés pénz, de bizton állíthatjuk, hogy ilyen hangminőségre képes készülékért akár csak 5 évvel ezelőtt is legalább 1 millió forintot kellett volna kiadnunk.

Az iBasso DX320 a gyártó egyik csúcs készüléke, fantasztikus hangminőséggel, igaz 1600$-t kell ezért kifizetnünk, de ilyen tudású készülékért korábban 2-3000$ közötti árat kellett fizetni.
a készülék képes 16x-os MQA kibontásra. Ami érdekes, hogy egy általam korábban még nem hallott ROHM Technologies által gyártott kettős DAC chip található a készülékben, amelyben a komponensek többségét az egyik akkumulátor, míg a cserélhető erősítő részt egy külön akkumulátor látja el árammal.
A DX320 kisebbik testvérét a DX240-et tavaly már meghallgattam, és biztos vagyok benne, hogy a DX320 egy igazán ütős, nagyszerű készülék.

2021 tavaszán próbáltam ki egyik barátom készülékét a Hiby R3 Pro Saber-t, amely a szoftverének lassúságát leszámítva kis méretéhez képest nagyon kellemesen muzsikált.
Idén a Hiby piacra dobta a 180$-ba kerülő R3 II.-t, amely a nagyon kis méretéhez képest komoly funkcionalitással büszkélkedhet, például van rajta 4,4 mm-es szimmetrikus (balanced) kimenet is.
Azon kívül hogy szépen zenél a kis készülék, a szakírók még kiemelik, hogy remek forráskészülék is egyben, amelyet a mobiltelefonon futó UAPP Androidos alkalmazás segítségével csatlakoztathatunk egy külső DAC-hoz is.
A Fiio évről évre kihoz minden kategóriában egy-egy készüléket, amelyik kevesebbe kerül, mint a jól ismert elődje, mégis ugyanannyit, vagy többet tud, mint a korábbi típus. A BTR15 a BTR5 2021utóda.
Az előd nekem kevésbé jött be, annál inkább a BTR7, amelyet egy éve teszteltem. Akkor megállapítottam, hogy a Fiio vezeték nélküli lejátszóinak nagy előnye, hogy USB vezetékes módban is kiváló hangminőségre képesek, tehát lényegében egy készülék áráért két készüléket kapunk cserébe: egy Bluetooth lejátszót és egy Kisméretű USB-s lejátszót. 
A BTR15 képes 8x-os MQA kibontásra, kategóriájában magas kimeneti jelszinttel rendelkezik, 3,5 mm-es asszimetrikus (single ended) és 4,4 mm-es szimmetrikus (balanced) kimenetekkel szerelték fel, a készülék beállítható parametrikus EQ-val mobiltelefon alkalmazás segítségével, igaz ehhez nem árt némi utána olvasás sem.

Az általam használt iFi Go blu a piacon kapható egyik legjobb minőségű (ténylegesen) hordozható vezeték nélküli lejátszó, mindez egy kisméretű öngyújtó formájú készülékben.
Azért tettem a második helyre, mert egy vezeték nélküli lejátszó esetében nálam fontos szempont a hordozhatóság, hiszen pédául egy repülőúton is magas minőségben hallgathatok zenét a fejhallgatóm és a Go blu segítségével. Az iFi xSpace és xBass analóg kiemelő funkciói is elérhetők a Go blu-n, ami különösen élvezetessé teszi a zenehallgatást.

Az iFi ZEN One Signature asztali készüléket is ellátták LDAC kodeket is lejátszani képes Bluetooth vezeték nélküli funkcióval, de ez a készülék, csak 230V-os elektromos hálózatról üzemeltethető, tehát hordozhatónak nem igazán mondható. Ugyanakkor a hangminősége elsőrangú, ahogy azt a tesztem is igazolja. Az eddig hallott egyik legjobb hangminőségű vezeték nélküli lejátszó.A Nothing cégről csak a közelmúltban halottam először, érdekes a története. A céget Carl Pei az ismert mobiltelefon gyártó a OnePlus volt társtulajdonosa alapította 2021 év elején. Valami nagyon egyedi technológiát akartak kifejleszteni. Nos úgy tűnik, hogy sikerült. Második készülékük az Ear (2) óriási sikert ért el, elég csak annyit mondanom, hogy az Amazon webáruházban több 5*-os tesztet kapott, mint a SONY sokat hájpolt csúcs fülbejátszó-ja. A készülék hangminősége is kitűnő, van benne egy elég jó aktív zajcsökkentő (ANC) rendszer. Annak ellenére, hogy csak egy dinamikus meghajtó van benne - ellentétben a saját 1More Evo fülbejátszó-mmal, amelyik úgynevezett hibrid rendszerű (1 dinamikus és 1 lengőnyelves-BA meghajtóval) - az Ear (2) állítólag még az Evo-nál is szebben muzsikál és a 122 fontos (GBP) ára is elfogadható a minőségéhez képest.

A saját 1More Evo fülbejátszó-m szenzációs készülék már több, mint egy éve rendszeresen használom, és tökéletesen működik, nem kell izgulni, hogy épp akkor fogy ki belőle a szufla, mert nagyon jól bírja az akkumulátora. A hangminősége meglepően jó a kis méretéhez képest és a személyre szabás a készülék legnagyobb előnye. Mind a mai napig ár-érték arányban az egyik legjobb készülék a piacon, főleg amikor akcióban néha a 99€-s ár alatt is meg lehet vásárolni.

A dobogón található harmadik készülék is új márka terméke. A Tozo Golden X1 150$-ért kiváló műszaki tartalmat ad, a 1More Evo-hoz hasonlóan hibrid rendszerű, ráadásul a lengőnyelves-BA meghajtó a legjobb minőségű Knowles gyártmányú. A Golden X1 is tudja az LDAC kodeket és állítólag nagyon kellemes hangja van, élvezetes a hangkaraktere.

Még nagyon sok fülbejátszó kapható, új típusok is, de ezt a hármat emeltem ki a hatalmas tömegből, mint a legérdekesebbeket.

2023-ban is jelentek meg új, érdekes és kiváló minőségű dinamikus fejhallgatók, de számomra nem kérdéses, hogy 1000$-os árkategória alatt a létező legjobb hangú készülék az általam használt és nap mint nap megcsodált Meze 109 Pro. Ráadásul az idei év egyik legjobb kiegészítőjét a Meze PCUHD réz kábelét csatlakoztatva a 109 Pro-hoz a hangminőség még sokkal jobb lesz, így bizony nagyon komoly kihívás ezt a hangminőséget felülmúlni más gyártók termékeinek, idén nem is sikerült.

Sok éven át sláger termék volt a Sennheiser HD660-as dinamikus fejhallgató, utóda az S2 típus egyértelmű szakmai elismerést kapott, több év legjobbja díjjal. A szakírók azt emelték ki, hogy a HD660S2 legfőbb előnye a kiváló ár-érték arány, amely igazolja a 600$-os árat.

Az iBasso inkább a kiváló MOZEL-jeiről (DAPs) és kisméretű hordozható USB-s lejátszóiról híres, de mára már a belső füles-ek mellett a fejhallgató vonalon is képesek voltak világszinvonalú eszközt kihozni. Az SR3 dinamikus fejhallgatót nem a dizájnja miatt kedvelték a tesztelők, hanem a hangminősége miatt, amely ráadásul a high end fejhallgató erősítők használatával sokat javult, és az átlagnál jóval nagyobb térhatást is kiemelték.
A készülékért kért 600$ nagyon korrekt ár ezért a minőségért.


A román Meze cég fennállása 10 éve alatt a világ vezető gyártói közé fejlődött. A Nagybányai cég fejlesztői újragondolták a 2018-ban piacra dobott és hatalmas sikert aratott, akkor kevéssel 1 millió forint alatt kínált Meze Empyreant és kihozták a II-es verziót. Megjelenésre nagyon hasonló az eredetihez, ami nem csoda, mert az az egyik legszebb formatervezésű fejhallgató volt, amit valaha terveztek. Nos bevallom habár a drágább Meze Elite-et meghallgatva már láttam mik az eredeti Empyrean határai, azért nehéz elképzelni, hogy annál sokkal jobban szóljon az új.
A szakírók véleménye szerint az Empyrean II neutrálisabb hangzású, mint az eredeti, az új több mikro részletet jelenít meg, ezzel életszerűbbé varázsolva a térhangzást. Bizony az Empyrean II teljesítménye igen közel került az 1000$-al drágább Elite teljesítményéhez. Lehet, hogy jön az Elite II? 😘
A Meze Empyrean II valószínűleg a legjobb fejhallgató, amit 3000$-t kínálnak manapság, de lehet, hogy néhány ennél is drágább típust is maga mögé utasítana.

Az Audezee kiváló fejhallgatókat gyárt mégsem kerülnek be sűrűn az év végi díjazottak közé. Ezúttal azonban rendkívüli lelkesedéssel beszélnek a tesztelők az egyik síkmágneses fejhallgatójukról a mindössze 16 ohm-os impedanciájú, azaz nagyon könnyen meghajtható MM500-ról. 1700$ bizony nem kevés pénz egy fejhallgatóért, de azért sokkal kedvezőbb ár ez, mint az Empyrean II közel kétszeres ára. ettől függetlenül az MM500, amelyet egy híres hangmérnök Manny Maroquin hangszerelt állítólag tökéletesre a tesztelők véleménye szerint nagyon megéri a pénzt, amit rá szánunk.

Az első két helyezetthez képest szinte aprópénzért adják a harmadik helyezett Moondrop Para fejhallgatót. A mindössze 8 ohm-os impedanciájú fejhallgató formaterve nem különösebben elegáns, viszont remek hangzást kínál, amely még javítható is egy magasabb kategóriájú forráskészülék, vagy fejhallgató erősítő beiktatásával. Egy biztos, ebben az árkategóriában (300$) nemigen találni ilyen jó hangú síkmágneses (planar magnetic) fejhallgatót.Nem biztos, hogy egy anyagi javakban bővelkedő audiofil pont az én blogomról választ magának high end fejhallgatót, de úgy gondoltam, hogy még akkor is ha az én vesszőparipám a "minél jobb minőséget lehetőleg megfizethető áron", vannak azért olyan fejhallgatók is, amelyeket az ár nem számít alapon a teljes tökéletességre törekvő emberek vesznek meg, mondjuk egy Tesla X mellé. 😉

Az eddig általam hallott legdrágább fejhallgató a Sennheiser H1 elektosztatikus rendszer volt, amelyre egy HIFI show-n fél órát vártam, de nem érte meg, mert a hangja nagy csalódás volt. Túltengtek a magas hangok, a hangzás nem volt az általam kedvelt kiegyensúlyozott hangzás, amelyben a mély hangok hasonló szinten jelen vannak, mint a magas hangok. Csak elrettentésképpen írom le, hogy ma egy H1 27,3 millió forintba (!!!) kerül. No comment....

Beszéljünk inkább az idei év leginkább ünnepelt high end fejhallgatóiról...

Olyan lelkesedést audio eszközzel kapcsolatosan , mint a szakírók részéről a Dan Clark Audio (korábban MrSpeakers) Corina elektrosztatikus fejhallgatója iránt megmutatkozó áhitat utoljára a Chord Dave DAC-al kapcsolatban olvastam, amikor egy újságíró úgy ír egy készülékről, mintha élete szerelméről írna. 💋 A Corina minden mértékadó tesztoldal év végi díjkiosztóján az év legjobb high end fejhallgatója lett!
Azt emelik ki a Corina kapcsán, hogy nem tipikus, azaz magasba húzó hangzású elektrosztatikus fejhallgató, hanem van "teste" a hangzásnak és a Corina remekül kombinálja az elekrosztatikus fejhallgatók által megjelenített már-már mikroszkopikus pontosságú finom részleteket a kellően hangsúlyos mélyhangokkal és a tökéletesen életszerű középtartománnyal. A 4500$-ért kapható Corina dizájnja is különleges és még szépnek is mondanám, ha nem jutna eszembe, hogy néznek ki a Meze dizájn fejhallgatói. A rossz hír az, hogy egy ilyen fejhallgatóhoz kell még venni egy hozzá való erősítőt is, amelyikért jó eséllyel több pénzt kell kifizetni, mint a fejhallgatóért...
A Corina vitán felül az év legjobbja volt.

A Warwick Acoustics Bravura szintén elektrosztatikus fejhallgatót magát "potom" 2000$-ért az ember után dobják, 😎 de ne örüljünk korán, mert ez a fejhallgató annyira nehezen hajtható meg, hogy bizony meg kell hozzá venni a gyártó saját erősítőjét is, amivel együtt a Bravura rendszer már 6000$-ba kerül!
Audiofil körökben nem szokásos, hogy az erősítő DSP funkciókkal is rendelkezik, azaz "térhangzás"-t is képes előállítani, de nem ez az elsődleges cél, hanem az, hogy egy eletrosztatikus fejhallgató hihetetlen részletgazdagságát képes legyen vegyíteni a dinamikus fejhallgatók nagyobb dinamikájával és hangsúlyosabb mély tartományával. Állítólag kevés fejhallgató hangja ennyire beszippantó, mint a Bravura-é.

A 10 éve létrehozott amerikai Abyss cég termékei között akad néhány ikonikus fejhallgató (például az eredeti AB1266 azzal a nagyon fura fejpánttal). A Diana szériát azzal a céllal alkották meg, hogy akár egy üzleti útra is magunkkal vihessük a high end hangzást is. Ennek jegyében az új Diana MR mindössze 30 ohm-os impedanciájú síkmágneses (planar magnetic) fejhallgató, amely tehát nagyon könnyen meghajtható, ami a high end fejhallgatók döntő többségére nem mondható el.
A tesztelők azt emelték ki, hogy a 3000$-ért kapható Diana MR olyan korábban nem hallott részleteket mutat meg a zenéből, hogy vele újra akarjuk hallgatni az összes kedvenc albumunkat.

Kicsit térjünk vissza a magánrepülők magasságából talajközelbe.😄

Ahogy már a bevezetőben említettem idén külön foglalkozok a nagyon olcsó de mégis meglepően jó készülékekkel. Ahogy már fent említettem a távzene játszók piacát nem az olcsó készülékek jellemzik.
Igaz volt egy kivétel a Google Chromecast, de annak a hangminősége még jóindulattal sem volt audifilnek nevezhető.
Egy ilyen helyzetben dobta piacra a WIIM cég, amelynek tulajdonosa a több más audió cég beszállítójának számító Linkplay 99€-ért ezt a kis hokikorongra emlékeztető készüléket.
A készülékhez a digitális zenei információ vezeték nélkül juttatható el, van benne egy 24 bit / 192 kHz felbontást tudó DAC és az analóg zenei információ egy AUX jack kimenettel vihető át egy meglévő erősítőre.


Szinte minden készülékkel összeköthető a kis audió eszköz,
amellyel el tudunk érni szinte minden távzene (streaming) szolgáltatást.
Egy jó magyar nyelvű leírás az eszközről itt.


A WIIM Mini-n nincs tehát Ethernet hálózati aljzat, így aki a vezetékes megoldásban hisz, neki meg kell vennie a WIIM drágább készülékeit az Amp-et, a Pro-t, vagy a Pro Plus-t, de még az utóbbi sem megfizethetetlen, itthon az ára 100 ezer forint alatt van.
A WIIM tehát ledobott egyfajta "bombát" erre a piacra és csak remélhetjük, hogy a streamer készülékek ára 2024-ben esni fog.

Karácsony hetének elején meglepetéssel vettem tudomásul, hogy egyik kedvenc tesztelő weboldalam a 100€-ba kerülő 1More Sonoflow Bluetooth alapú vezeték nélküli fejhallgatójának adta a legjobb ár-érték arányú vezeték nélküli fejhallgató díjat. Első kérdésem az volt, mit lehet adni 100€-ért?
Nos meglepően sokat, hisz a Sonoflow azon kívül, hogy nagyon jól néz ki, jó színekben kapható még egy állítólag hatásos aktív zajcsökkentő rendszerrel is rendelkezik, és az LDAC kodekkel hallgatva audiofil hangminőséggel! Ehhez még hozzáadva a zajcsökkentő nélküli 70 órás és bekapcsolt zajcsökkentővel 50 órás (!) akkumulátor üzemidőt azt a képességet, amellyel a Sonoflow-t egyszerre több eszközzel is párosíthatjuk, máris megkaptuk a választ a kérdésemre, piszok sokat nyújt ez a nagyon pofás fejhallgató szinte szemtelenül kevés pénzért.
Annyira megtetszett a készülék, hogy megnéztem a 1More európai webáruházát, ahol láttam, hogy dehogy kerül ez a készülék 100€-ba! Egy készülék vétele esetén 70€, 2 készülék vétele esetén pedig 64€ volt az ár, úgyhogy rendeltem is belőle a fiamnak és a lányomnak is egyet. 😍
Imádom a 1More Evo fülbejátszó-mat (TWS) úgyhogy van bizodalmam a 1More cégben, igaz, hogy még nem érkeztek meg a fejhallgatók, de remélem csak az ellenállhatatlan ár miatti extrém kereslet volt az oka a késésnek. Amúgy karácsony után még olcsóbb a Sonoflow!

Az iFi Uno-ról mindent leírtam a tesztemben, most csak annyit tennék hozzá, hogy 33 ezer forintért ez a kis kütyü elképesztő hangminőségre képes egy jó fejhallgatóval, szóval aki nem elégszik meg az LDAC minőséggel, hanem ki akarja élvezni például az MQA technológia nyújtotta örömöket, vagy csak egyszerűen van egy jó fejhallgatója és azt mindenféle netes zenei szolgáltatással akarja élvezni, neki nagyon ajánlom az Uno-t az év legjobb "ócsó" hordozható Kisméretű USB-s lejátszóját.

Fent már írtam az Eversolo termékekről, a DMP-A6 volt az a készülék, amelyről a fórumokon talán a legtöbbet értekeztek és aki megvette, kivétel nélkül imádta. Érdekes módon még a konzervatívabb gondolkodású, azaz a hagyományos, bizonyított audió márkákban bízó szakírók, akik most találkoztak először ezzel a márkával is a legnagyobb elragadtatással írtak erről a távzene játszó-ról (streamer), amelyiknek az aljába be lehet szerelni egy SSD tárolót a saját (hivatalosan, vagy másképpen letöltött) zenéink tárolására. Aki nem akar mindig a készülék képernyőjén matatni, mert mondjuk a szoba másik felében van elhelyezve, ő is tudja irányítani a mobiltelefonja képernyőjén.
A készülék paraméterei is lenyűgözőek: dual monó kialakítás ESS9038Q2M DAC chippel, amely 32bit/768 kHz PCM felbontást tud és DSD512-t, valamint teljes MQA dekóder funkciót is.
A paramétereknél fontosabb, hogy a készülék csodásan muszikál a 860$-os ár megfizetését nagyon is meghálálva.

Amikor a FIIO kihozta az R7 távzene játszó-ját (streamer), amelynek képernyője lényegében egy Androidos telefon kijelzőjével azonos, akkor nagyon furcsáltam a készülék formavilágát. Kicsit olyan, mint egy időben az ASUS által kínált kisméretű PC volt. Később több tesztet olvastam a készülékről és látva az egyre nagyobb lelkesedést megértettem, hogy a kiváló zenei élvezet érdekében néha nekünk kevésbé tetsző tárgyakat is be kell engednünk az életünkbe.
A készülék lényegében mindennel el van látva, amire egy zenekedvelőnek szüksége lehet:
USB + Bluetooth mód (LDAC-al), ES9068AS DAC chip, THX AAA788+ erősítők, nagyon magas kimeneti jelszinttel. Nem kellenek kábelek, külön tápegységek, minden egyben be van építve az R7-be.
El kell ismerni az R7 tudása és minősége zseniális, kicsit azért lehetne szebb...😋

Az iFi ZEN STREAM hangja nagy élmény volt, amikor teszteltem 2021 őszén. Ami akkor nem tetszett, az a mobil alkalmazással való kapcsolata és a beállítás bonyolultsága.
Nos az iFi közben kihozott egy a ZEN STREAM-nél sokkal profibb távzene játszó-t (streamer) a NEO STREAM-et, amelynek formája az iDSD asztali DAC/fejhallgató erősítőt idézi, viszont van rajta bal oldalt egy kis szines kijelző, ahol az épp hallgatott zeneszámok album képe látható.
Kicsit fura az összhatás, de alapvető gond nincs vele. A Burr Brown DAC chippel ellátott készülék paraméterei hasonlóak az Eversolo DMP-A6-os fent leírt paramétereihez. Az egyik szakíró a NEO STREAM tesztelésekor azt írta, hogy ő nem igazán szereti az MQA-t, mert szerinte kicsit másképp szól, mint a PCM és a DSD, de elismerte, hogy a NEO STREAM-ben található az általa addig hallott legjobb MQA implementáció és a hangminőségre 10/10 pontot adott. Mi lett volna ha kedveli az MQA-t? 😉.

Nos eljutottunk a 40 ezer forintba kerülő WIIM Mini-től a fél millió forintos árú NEO STREAM-ig, de azt senki ne gondolja, hogy ez a két készülék azonos hangminőséget produkál, nyilvánvaló, hogy az utóbbi sokkal jobb hangminőségre képes.

Lehet, hogy olvasóim egy része meg fog lepődni, hogy ezúttal magasabb árú készülékeket jelölök meg az év legjobbjaiként, de idén úgy döntöttem, hogy a legjobb minőségű, de minőségükhöz képest még nem elszállt árú készülékeket díjazom.

Tavaly év végi összefoglalómban ezt írtam a Ferrum készülékekről:
"Szinte az ismeretlenség homályából tűntek fel és az egész világon nagy sikert arattak a lengyel HEM cég által gyártott Ferrum asztali készülékek, az OOR fejhallgató erősítő, és a hozzá tervezett HYPSOS tápegység, illetve az ERCO asztali DAC/fejhallgató erősítő. Általános vélemény szerint a high end fejhallgatókkal használva is fantasztikusan szólnak. Igaz, hogy a legolcsóbb készülékük (ERCO) is - most karácsonykor - akcióban kerül 720 ezer forintba, mégis a szakemberek kiemelkedően jónak tartják a Ferrum készülékek ár-érték arányát."

Idén a Ferrum megjelentette a Wandla nevű nagy sikerű készüléket, amely 1 millió forintba kerül átszámítva. Ez alapján azt kijelenteni, hogy ez az egyik legjobb ár-érték arányú asztali DAC a piacon, mert a sokkal drágább asztali készülékek hangminőségével vetekszik bátor kijelentés.

A HIFI News szakírója szerint a Wandla az élő felvételeken tökéletes jelenlét érzetet kelt a hallgatóban és a beépített digitális szűrők segítségével minden zeneszám a hallgató egyéni izlésvilágához igazítható.

Egy biztos a Wandla világsikert aratott, beleértve a legjobb DAC EISA díjat is.

Amióta megvásároltam a szintén lengyel Feliks Echo csöves erősítőmet imádom a hangját!
Digitális zenei forrást használva ennél analógosabb megszólalást még semmilyen más készülékkel sem sikerült elérnem.
A Wandla-val megegyező árú Euforia EVO általános vélemény szerint a Feliks eddigi legjobb csöves erősítője. Képes kiszolgálni a ma kapható legjobb fejhallgatókat és nem csak meghajtja azokat, hanem szenzációs hangminőséggel teszi a dolgát, a fejhallgató eredeti hangkarakterét megőrzve.

A blogomon már többször hivatkozott EARMEN céget is birtokló szerb AURIS már sok ikonikus készüléket dobott piacra. Emlékeztetőül egy 2019-ben készített ábra:


2019-ben már három AURIS termék is megjelent a legjobbak között


Az új, 2400$-ba kerülő, de az AURIS-nál középkategóriásnak számító készülék megalkotása hasonló történet, mint a Meze Empyrean II-é, azaz egy korábbi melegebb tónusú hangzást neutrálisabbá és részletezőbbé tettek az alkotók, de úgy, hogy akik a régi típust kedvelték, ők is szeressék az új készülék hangkarakterét. Állítólag ez az erősítő is lenyűgöző hangminőséget képes produkálni.


Nagyon sok készülékről írtam a 2023. évet lezáró bejegyzésemben, így nem is olyan könnyű közülük kiválasztani az év három legjobb mobil zenelejátszóját. Azért szűkítettem le a mobil készülékekre a dobogót, mert legtöbbször mobil zenelejátszókat teszteltem az elmúlt években, így ezekről van átfogóbb képem.

Nálam a Q15 bizonyult az év legjobb mobil készülékének elsősorban azért, mert 170 ezer forintért megközelítően azt a hangminőséget és funkcionalitást tudja, mint a 300 ezer forintba kerülő Q7, és a kezünkben is jobban néz ki, mint a féltégla méretű és súlyú Q7.

Ugyan még csak bejáratás alatt van a tesztelésre kölcsön kapott Q15, de már az első napon megállapítható, hogy gyönyörűen szól. Kétségtelen, hogy visszasírom a Q5S TC általam korábban év legjobbja díjjal jutalmazott Nagyméretű USB-s lejátszó nagyon elegáns formáját, de együtt lehet élni a sötét oldalra átpártolt 😎 Q15-el is, különös tekintettel annak hangminőségére. Ár-érték arányban ma aligha van a Q15-nél jobb zenelejátszó a piacon. A Fiio a sok sok éves tapasztalatát mára tökéletesen képes beépíteni a készülékeibe és amit néhány éve még nem hittem volna, amikor költségkímélés miatt kihagyják az általam annyira kedvelt THX erősítő modulokat a készülékeikből, mint ahogy a Q15 esetében is történt, akkor is szuper élvezetes hangot produkálnak a Fiio készülékek.
A Q15 Bluetooth képességét most próbáltam ki, természetesen LDAC kodek használatával és meg kell állapítsam, hogy a Q 15 vezeték nélkül is nagyon jó hangzásra képes!


A Fiio weboldalán van egy összehasonlító táblázat a MOZEL (DAP) típusok minden adatával, abban érdemes az M17 és az M15S adatait összehasonlítani, hogy csak egyet emeljek ki az M17 súlya 610 gr, az M15S-é pedig 345 gr, azért az nem mindegy...és ha mélyebben elemezzük a számsorokat, akkor megállapíthatjuk, hogy az M15S alacsonyabb zajszintű az M17-nél és a jel-zaj viszonya is kedvezőbb a nagyobb és jóval drágább testvérénél.
Az M15S 420 ezer forintba kerül, míg az M17 730 ezerbe, tehát 75%-al többe kerül.

Nyilván a jobb paraméterek még nem jelentik azt, hogy egy M15S jobban szól egy M17-nél, de az biztos, hogy nincs olyan nagy különbség a két lejátszó között, mint az árcédulájuk között.
Az M15S tehát fél millió forint alatti árkategóriában képes egy néhány éve még csak 1 millió forint felett elérhető hangminőséget hozni.

Végül azok számára, akik sokat utaznak és nekik még a Q15  305 gr-os, vagy az M15S 345 gr-os súlya is sok, számukra tökéletes lehet a 25 gr (!) súlyú, picurka Cayin RU7-es Kisméretű USB lejátszó megvásárlása. Ez az eszköz képes az úgynevezett All to DSD módban mindenfajta digitális zenei jelet az egyik legjobb hangzású, DSD formátumba alakítani, ami az alapból is nagyszerű hangú lejátszót még inkább kiemeli a tömegből.
Egy előzetes tipp 2024-re:


A legújabb készülékek közül mindenképpen szeretném megemlíteni
a Shanling H2-t, amely 169$-ért egy 185 gr súlyú, kisméretű lejátszó,
amely ebben az ár-, és méret kategóriában szinte példátlan módon
képes LDAC Bluetooth vezeték nélküli lejátszásra és  még micro SD kártya
is elhelyezhető benne!!! A gyártó a garancia arra, hogy jól is fog szólni.
Minden kedves olvasómnak megköszönve a megtisztelő érdeklődésüket...
....Boldog, Békés, Egészséges Új Évet kívánok sok zenehallgatással


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése