2024. február 1., csütörtök

Fiio Q15 nagyméretű USB-s zenelejátszó. A sötét oldal ellenállhatatlan csábítása...

2023-ban az általam tesztelt készülékek közül a a Fiio Q7 hangzása állt a legközelebb ahhoz a szinthez, amit én egy hordozható audió lejátszótól várok, de kár, hogy a Q7 a maga 623 gramm súlyával és féltégla méretével csak nagy jóindulattal mondható hordozható készüléknek.

Ezért is fordultam különös érdeklődéssel a Q7-nél lényegesen kisebb méretű és súlyú (305 gramm) új Q15-s készülék felé és kíváncsi voltam, hogyan teljesít.

Nagy köszönet a hazai Fiio képviselet most már sok év óta tartó együttműködéséért, amely révén a ma kapható audió készülékek élvonalában lévő kínai cég termékeit újra és újra tesztelhetem, ráadásul hozzám jutott a hazánkba érkezett első Q15 készülék. 👍

A Fiio Q15-t a gyártó a MOZEL-ekre (DAP) jellemző nagy képernyőt + Android operációs rendszert leszámítva szinte minden földi jóval ellátta:

  • Legújabb fejlesztésű dupla AKM DAC chip,
  • A létező legjobb hangminőségjavító digitális komponensek,
  • 32 bit / 768 kHz PCM felbontás, DSD512,
  • Asztali készülékekre jellemző kimeneti jelszint, asztali üzemmóddal,
  • Teljes MQA dekódolás funkció,
  • Korszerű Qualcomm Bluetooth chip (QCC5125), LDAC képességgel,
  • Bluetooth módban is működő PEQ hangszínszabályozási (equalizer) lehetőség,
  • Asszimetrikus (single ended), szimmetrikus (balanced) és digitális (COAX) kimenetek,
  • és mind fölött a legfontosabb: a Fiio mérnökeinek több évtizedes tapasztalata!


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Gumi szallagokkal akár a telefonunkhoz is rögzíthetjük a Q15-t


Felhívom a figyelmet arra, hogy a készülék használata előtt mindig ellenőrizzük, hogy az alján a bal oldalon található két állású kapcsolót melyik állásban használjuk. A felső (ON) állásban ugyanis a Q15 saját beépített akkumulátorát (3,5 órás töltést követően 8 órán keresztül működik) használjuk és a készülékhez egy USB kábellel csatlakoztatott mobiltelefonunk akkumulátorát ilyenkor nem szívja le a készülék. Amennyiben viszont az alsó Phone Mode (OFF) állásban van a kapcsoló, akkor az áramellátást a telefonunk akkujáról kapja a Q15 és ilyenkor váratlanul le is merítheti a mobilunkat.

A készüléket ha úgy vesszük a kezünkbe, hogy a hangerőszabályzó felül van, akkor annak bal oldalán felül találunk egy bekapcsoló gombot, alatta pedig három gombot, amelyekkel Bluetooth módban indíthatunk, megállathatunk (start/stop), vagy előre-hátra léptethetünk egy zenei felvételt.

Fura módon a készülék jobb oldalán csak egy más Fiio készülékeket idéző dizájn elem található, oda semmilyen szabályzót nem szereltek, pedig milyen jó lett volna ott látni a Fiio M11S-nél megcsodált billenő típusú hangerőszabályzót.

A készülék aljáról később írok részletesebben, a felső részén található az elég kicsi nagyon elrejtett kerek hangerőszabályzó, amellyel a menüben is navigálhatunk és funkciókat választhatunk ki és a két fejhallgató kimenet (3,5 mm-es és 4,4 mm-es). Jó lett volna ott látni egy 6,3 mm-es asszimetrikus (single ended) kimenetet is, amelybe remekül illeszkedett volna a PCHUD kábelem csatlakozója. 😎

Amennyiben engem megkérdeztek volna a fejlesztés során, akkor én a készülék felső síkjába egy 6,3 mm-es, egy 3,5 mm-es és egy 4,4 mm-es kimenetet javasoltam volna, a készülék jobb oldalának tetejére egy menü gombot, alá pedig egy fel-le billenő hangerő/menü fel le szabályozó kapcsolót. Ezúttal sajnos engem nem kérdeztek meg. 😘


 Tesztfelvételek meghallgatása

A Q15 lejátszót egy kínai DD HIFI TC05 USB-C - USB C kábellel kötöttem össze a Xiaomi MI12 mobiltelefonommal, a USB Audio Player Pro (UAPP) Androidos alkalmazást használva. Az MQA kedvelők Facebook oldalán (MQA Experience) kapott ajánlás alapján a Google Play áruházban kikapcsoltam az UAPP alkalmazás automatikus frissítését annak érdekében, hogy továbbra is lássam az alkalmazásban az MQA dalokat és albumokat és ne a TIDAL-nél lassan általánossá váló MAX felirat jelenjen meg, amely esetén nem tudom eldönteni, hogy egy nagy felbontású FLAC fájlt hallgatok, vagy egy MQA technológiával előállított zenei fájlt. Szerencsére ezzel a módszerrel elkerültem az UAPP alkalmazás frissülését. Ami érdekes, hogy egy alkalommal az UAPP megnyitásakor megjelent egy felirat, hogy legyek szívesek frissíteni az alkalmazást, mert ha nem teszem meg, akkor nem tudják garantálni, hogy a TIDAL alkalmazást használni fogom tudni később, de a jó hír, hogy egyelőre minden működik. 😍 Hogy miért olyan fontos, hogy lássam az MQA formátumú zenéket? Nos azért, mert általános vélemény szerint azok jobban szólnak, mint ugyanannak az albumnak a nem MQA FLAC változata. Azért írom így, mert az MQA technológiával előállított albumokat is FLAC formátumban továbbítja az interneten a TIDAL, de azok nem tévesztendők össze az MQA "összecsomagolás" nélkül FLAC formátumban átküldött albumokkal. Amikor egy albumot megjelentető lemezcég a TIDAL-nek megküldi az albumot mind MQA, mind nem MQA nagy felbontású FLAC formátumban, akkor a TIDAL felületére automatikusan a nem MQA formátumú album kerül fel.

Fura tehát kimondani, de akik nem frissítik az UAPP, illetve az Androidos TIDAL alkalmazást, ők továbbra is egyértelműen tudják, hogy melyek a jobb minőségben meghallgatható MQA albumok és azokat kiválaszthatják és meghallgathatják.

Most, hogy már rendeződött az MQA formátum jövője azáltal, hogy a kanadai audió cégcsoport a LENBROOK megvásárolta az MQA jogokat számomra érthetetlen a TIDAL döntéshozóinak bocsánat a kifejezésért "fafejűsége" (tree-headedness). Remélem hamarosan visszaállítják az eredeti állapotot és ki-ki azt a formátumot hallgathatja, amelyiket szeretné...A Fiio Q15-t az irodámban használt iFi ZEN DAC V1 + ZEN CAN párossal hasonlítottam össze, egy Wireworld Ultrviolet 7 USB B - USB A kábelhez csatlakoztatott Audioquest Dragontail USB-A anya - USB C kábellel összekötve a Xiaomi MI12 mobiltelefonommal. A Wireworld kábel USB B végéhez mielőtt azt csatlakoztattam volna a ZEN DAC-hoz még közéjük iktattam egy iFi iPurifier 3 USB jel-javító eszközt is.

Minden tesztfelvételt a román Meze 109 Pro nyitott, dinamikus fejhallgatómmal
hallgattam meg, amely a felvételek minden rezdülését életszerűen tolmácsolja.
Fontos megemlíteni, hogy a fejhallgatót a Q15 Super High Gain módjával
használtam a teszt során (kivéve az asztali mód kipróbálását,
amikor a még magasabb Ultra High Gain mód volt bekapcsolva)
azért, mert a Meze 109 Pro meghálálja a magasabb
kimeneti jelszintet és a magasabb jelszinttel hallgatva sokkal szebben muzsikál.
A Meze 109 Pro-hoz a Meze által gyártott prémium minőségű és árú
réz PCUHD kábelt használtam, amely tapasztalatom szerint
jelentősen javít a transzparencián, a hangzás természetességén,
csökkenti a zajszintet és levegőssé, azaz életszerűvé teszi a hangzást.
Mivel a PCUHD kábel végén egy 6,3 mm-es asszimetrikus (single ended)
csatlakozó van ezért - mivel ilyen bemenet nincs a Q15-n - egy
Furutech 6,3 mm "anya" - 3,5 mm "apa" átalakítót használtam.


Az irodai összeállításom ahogy korábbi teszjeimben már arról számos esetben írtam nagyon szépen muzsikál, a páros ára Európa nyugati felén 400 €, sajnos nálunk több, 200 ezer forint. Ehhez még hozzá kell vennünk a Wireworld USB kábel ma kapható változatának mintegy 22 ezer forintos, a Dragontail 8 ezer forintos és az Ipurifier 3 eszköz 60 ezer forintos árát, így együtt beszerzési helytől függően 250 - 290 ezer forint közötti árral kell számolnunk, ehhez képest a Q15 itthoni 170 ezer forintos ára egészen "baráti"-nak mondható.

Ez a felvétel "csak" CD minőségű, nem MQA mégis a templomban felvett
 kórusművet nagyon szépen, természetesen adja vissza,
jó térleképezéssel, életszerű énekhangokkal, jó dinamikával


Fiio Q15 

Nagyon jól adja vissza a templomi hangzás ünnepélyességét, meghittségét. A távoli énekhangok kicsit halkabban, a közeli hangok hangosabban szólalnak meg, de a hangzás életszerű és szép. Nagyszerűek a dinamikai váltások. Kifejezetten szépen szólnak az énekhangok, ami jelzi, hogy nagyon jó a Q15 közép tartomány visszaadása.


ZEN rendszer

A zajszint hasonlóan alacson, mint a Q15-ön. A távoli énekesek hangjából a ZEN rendszer kicsit többet közvetít, mint a Q15, de nem jelentős a különbség. A dinamikai váltások kicsit jobbak, természetesebben adják vissza egy templomi zene hangulatát a Q15-t hallgatva. Összességében a ZEN rendszer egy kicsit kevésbé izgalmasan szólaltatja meg ezt a felvételt, mint a Q15, kicsit sterilebb a hangzás, kevésbé meleg tónusú és kevésbé idézi egy templomi koncert hangulatát.Fiio Q15 LDAC Bluetooth

Jelentősen lejjebb kellett venni a hangerőt ebben a módban. Attól függetlenül, hogy ma még nem létezik veszteségmentes (lossless) Bluetooth vezeték nélküli hangátvitel ez a minőség elsőrangú. A templomi felvétel halk, hátulról hallatszó hangjai is szépen tisztán hallhatók, tehát az LDAC kodek használata nem visz a rendszerbe zavaró zajt. Nagyon jók a halkabb és hangosabb részek közötti dinamikai váltások.
Ez a hangminőség 10 éve egy vezetékes rendszeren is kifogástalan lett volna. Ez a hangzás nálam a 4 legjobb vezeték nélküli lejátszó között van! (a másik három a Fiio Q7, az iFi ZEN One Signature és az iFi Go blu). 
A Steely Dan (Peter Fagen és zenésztársai) zenei stílusa bevallom
nem tartozik a kedvenceim közé, mégis el kell ismernem, hogy
a felvételeik hangminősége a legjobbak közé tartozikFiio Q15

Kifogástalan zenei minőséget szólaltat meg, a hangszerek hangzása nagyon életszerű, ugyan ez egy stúdió album, de olyan, mintha egy koncerten hallgatnánk a zenészeket. A felvétel nem jelenít meg nagy teret, a hangzás intim, de nagyon kellemes, a hangszereket jól szétválasztja. A hangzást nevezhetjük nagyon finomnak. A dobos által keltett magashangok is nagyon jók, az egész hangzás nagyon egységes, összeáll a zenekar egy egységes egésszé, ami alatt nem egy masszát kell érteni. 😉ZEN rendszer

Kicsit "hűvösebb", nem olyan mozgalmas hangzás, mint a Q15-n hallgatva a felvételt. 
Kicsit jobb dinamika a ZEN rendszeren és jobban szétválasztja a hangszerek hangját egymástól, mint a Q15. Abszolút egyéni izlés kérdése, hogy melyiket preferálja az ember, mindkettő élvezhető.
A fúvós hangszer hangja egyértelműen jobb a ZEN rendszeren, mint a Q15-ön.
Összességében valamivel jobban szól a ZEN rendszer, mint a Q15, de mind a kettő a maga módján élvezetes hangzást nyújt.Fiio Q15 LDAC Bluetooth

Alig van különbség a vezetékes és a vezeték nélküli hangzás között. Amikor ilyen minőségben hallgatok vezeték nélküli lejátszót, akkor elgondolkodom, vajon milyen lesz 2024-től a Qualcomm aptX Lossless CD minőségű technológiájával, vagy a nemrég tulajdonost cserélt MQA Ltd. által szabadalmaztatott SCL6 nagy felbontású kodek segítségével zenét hallgatni? Alig várom. 😘
Azért vezetékes üzemmódban több finom részlet hallható, jobb a transzparencia és az egész hangzás kicsit kifinomultabb.Az 1989-ben megjelent Bob Dylan albumon található
ez a hangminőség szempontjából etalonnak számító
felvétel, amely kiválóan alkalmas egy lejátszó berendezés
tesztelésére, a hangzás egy jó rendszeren olyan, mintha
ott lennénk az album stúdió felvételén, magával ragadó. 💖ZEN rendszer

Lenyűgözően tiszta, dinamikus, életszerű hangzás. Hiába egy kiváló hangmérnöki munka egy jó berendezésen hallgatva megsüvegelendő. A szájharmonika hangzása is remek, életszerű, de Dylan hangja is igazi "füstös" megszólalás, olyan mintha az énekes előttünk énekelne. A mély hangok is már-már szub-basszusi mélységeket szólaltatnak meg, de nagyon természetesen.


Fiio Q15

A ZEN rendszeren hallgatva ezt a felvételt bizony nagyon fel van adva a lecke, azt a tökéletes hangzást nem lesz egyszerű felűlmúlni. Lássuk sikerül-e?
Már ahogy megszólal lenyűgöz a hangzás, elképesztően dinamikus, transzparens és ami meglepő, kicsit jobb a Q15-ön hallgatva a térhangzás, mint a ZEN rendszeren! Kevésbé füstös Dylan hangja, mint a ZEN rendszeren, kicsit fiatalosabb hang hallatszik. 😊 Mondjuk ki a verdiktet: a Q15 megfiatalít! Na jó nem, csak vicceltem 😄 Melegebb és magával ragadóbb hangzás, mint a ZEN rendszeren. Na ezt nem hittem volna...Azért azt el kell mondanom, hogy a mély hangok (bass) a ZEN rendszeren mélyebb regiszterekben szólalnak meg, kicsit természetesebbek, mint a Q15-t hallgatva.
Fiio Q15 LDAC Bluetooth

Ez a felvétel kábellel annyira tökéletes és hibátlan, hogy ez mostantól nálam egyfajta etalonnak számít.
Habár élvezetesen szólt vezeték nélküli módban is, de azért az a bizsergetően jó érzés, amit vezetékes módban a dal meghallgatása kiváltott belőlem itt nem volt megfigyelhető. A mély hangok vezetékes módban egy koncert életszerűségét idézték fel, itt csak jól szóltak. Az egész önmagában ha valaki nem hallgat sokféle zenelejátszót és mondjuk ahhoz szokott, hogy a mobiltelefonjában lévő (többnyire szerény tudású) DAC-kal a fülhallgató kimeneten (már amelyiknél még van ilyen) hallgat zenét, na ahhoz képest ez fényévekkel jobb, de azért van még ennél is feljebb...
Olivia Rodrigo még csak februárban lesz 21 éves, mégis
ha a világban felmérés készülne arról, hányan hallottak róla,
nem túlzás azt állítani, hogy több milliárd ember felelne igennel.
A High School Musical TV sorozat sztárja már első slágerével,
a Driving Licence-el "megvett" engem. Nem véletlen, hogy 
a fiatal amerikai (már amennyire egy filippínó apa
és egy német-ír származású mama esetén amerikairól beszélhetünk)
 szinész/énekesnő már 3 Grammy díjjal
büszkélkedhet és azzal, hogy egyetlen napon 17 millióan
hallgatták meg az első slágerét. Bevallom imádom a különleges
hangot, és hangzásmódot, amit még csak fokozott a Vampire
című tavaly megjelent dal, amely mindig lenyűgöz. 😍


ZEN rendszer

Egy kicsit az én izlésvilágomnál élénkebb hangzás, de ettől függetlenül élvezetes.
Alapból a Meze 109 Pro fejhallgatómhoz a ZEN CAN Gain (kimeneti jelszint) szabályozóját
6 dB állásban szoktam használni, de amikor ebben az állásban hallgattam meg a vampire-t, akkor ahogy említettem túl élénk volt a hangzás. Ekkor átállítottam a Gain kapcsolót a 0 dB állásba, ahol Rodrigo hangjában kevesebb volt a sziszegő hang, de ebből a hangzásból pedig a tökéletes transzparenciát és a jobb dinamikát hiányoltam. Itt persze ne gondoljunk durva hiányosságokra, itt csak nüanszok hallhatók, de azért érzékelhetőek ezek a különbségek. Tudni kell, hogy a zenék többségén a 109 Pro érzékelhetően  jobban szól, ha magasabb kimeneti jelszinttel hallgatjuk, lehet, hogy a vampire egyike a ritka kivételeknek.Fiio Q15

Szerencsére a Q15-nél nem kellett a kimeneti jelszinten agyalni, azt mindig a maximum szinten használtam a teszt során. Nem volt itt egyetlen sziszegő hang sem, tökéletes volt a transzparencia. Rodrigó gyönyörű hangja tündökölt. 😍 Itt még a háttérénekesek is térben háttrébról szóllaltak meg.
Ez a felvétel rávilágít a Fiio Q15 egyik legnagyobb pozitívumára a szenzációs közép tartományra, amely révén a legszebb hangú énekesek/énekesnők hangja az élő zene varázsát idéző módon képesek igazán magas szinten szórakoztatni. Ez volt a Q15 eddigi legragyogóbb megszólalása. 💘 Ez bizony felidézte a Fiio Q7 szenzációs minőségét.
Fiio Q15 LDAC Bluetooth

Na tessék az előbb ecseteltem, hogy van az a felvétel, ahol a szenzációs hangmérnöki munkát a vezetékes módban jobban lehet élvezni, erre ez a dal megint elképesztően szól vezeték nélkül. 😀
Azért ez a felvétel is jó minőségű, és napjaink popzenéjének alapjaihoz elég jó az LDAC kodek, és Rodrigo csodás hangja is érvényesül vezeték nélkül. 
Azért amikor vezetékesre váltok Rodrigo hangjának finom rétegei sokkal jobban élvezhetők.
Azért itt nem olyan nagy a különbség, mint Dylan-nél.
Chris Botti a világhírű trombitaművész már Sting csapatának
tagjaként is sok örömet okozott, de róla mindig a 2009-ben
megjelent Live in Boston koncert Blu-ray változata jut eszembe,
amely az általam valaha hallott egyik legjobb szimfonikus
zenekarral megtámogatott "könnyűzenei" koncertfelvétel,
világhírű művészek (például Yo Yo Ma) közreműködésével.
Chris Botti új albumán található Chet Baker pályafutásának
egyik legszebb melódiája a My Funny Valentine.
Amikor ezt a csodás zenét hallgattam Botti és az egyik legjobb
hegedűművész Joshua Bell előadásában olyan kifejezések
jutottak szembe, hogy művészi elhivatottság, alázat.


Fiio Q15

Ezt a mind művészileg, mind hangmérnöki szempontból csodálatos felvételt a Q15 ihletett formában tolmácsolta. Ebben a hangzásban szinte semmi kifogásolni valót nem találtam, ez egyszerűen tökéletes volt. ✌ Ilyenkor mindig elcsodálkozom, hogy 2024-re hova jutott az audió lejátszók fejlődése. Akinek még megvan otthon az első iPod vegye elő és hasonlítsa össze egy mai jó lejátszó hangzásával, csodálkoznék ha nem nevetne a próba közben. Bizony az iPod és az Mp3 a múlt ködébe vesztek...Nyugodjanak békében (RIP). Akinek valaha volt problémája az MQA technológia hangzásával, tegye meg, hogy meghallgatja ezt a felvételt a Q15-el és egy jó minőségű fejhallgatóval és szerintem meggyőzhető lesz arról, hogy ez az eddigi legjobb innováció amit az audió ipar valaha kitalált.ZEN rendszer

Egyre inkább az az érzésem, hogy az új AKM DAC chipek, amelyeket a Q15-be építettek bizony lelkesítőbben szólnak, mint a ZEN DAC-ba épített az iFi által sok év óta preferált Burr Brown DAC chip. Mit jelent az, hogy lelkesítőbben? Azt, hogy jobban magával ragad, jobban beszippant a hangzás.
Amit a ZEN párosról hallunk azzal semmi gond nincs, szép tiszta, neutrális hangzás, de talán pont az a baj, hogy túl neutrális. A Q15 melegebb tónusú, kicsit természetesebb, a MÜPA élő koncertjein hallott hangszerhangokat jobban megidéző hangzása kicsit jobban megérinti a lelkünket, kicsit közelebb van az általunk óhajtott tökéletességhez, mint a Zen páros amúgy nagyon jó megszólalása.Fiio Q15 LDAC Bluetooth

Ez a felvétel annyira lenyűgözött a vezetékes módban, hogy nagyon kíváncsi voltam hogy szólhat vezeték nélkül, LDAC használatával. Különösen kíváncsi voltam a Joshua Bell által "keltett" magas hangokra, amelyek bizony elmentek az élvezhetőség felső határáig, de jó hír, hogy azon belül maradtak.
Chris Botti trombitajátéka nagyon szép és nagyon tiszta, mégha minden finomságot nem is ad vissza az LDAC. Ez a felvétel nagyon hasonló szinten szólal meg vezeték nélkül, mint a Fiio Q7-en egy hasonló szintű zenei felvétel (sajnos ez az album a Q7 tesztelésekor még nem jelent meg). Tekintve a két lejátszó közötti nem csekély (170 ezer forintos, azaz kétszeres) különbséget ez azért a Q15 nagy dicsérete.
Bell hegedűje itt is élvezhető és nem fájdalmasak a magas hangok sem.

Mindig is szerettem Piazzola zenéjét. Azt az esetek többségében
harmonikán szokták megszólaltatni, de a japán, többségében
fiatal zenészekből álló UNAMAS Piazzola Septet
3 hegedűsből, 2 csellistából egy oboásból
és egy nagybőgősből áll és épp ezért különlegesek.
Ez az album eddig az egyik kedvencem a 2024-es esztendőben.


Az UNAMAS Piazzola Septet tagjai.
Az UNAMAS egy japán lemezcég, viszonylag ritka, hogy
egy lemezcég szervez egy kamarazenekart, méghozzá
egyetlen zeneszerző műveinek megszólaltatására,
de ha valaki, akkor Piazzola megérdemli ezt a figyelmet, bizonyítva,
hogy Argentina nem csak világbajnok focicsapata miatt különleges.
Nem szép szójátékkal élve ez a zene minden csak nem UNAMAS.
(the Hungarian meaning of UNA(L)MAS is boring) 😎 
ZEN rendszer

Elképesztően komplex zene, gyönyörű előadásmóddal lejátszva. Abszolút élvezetes amit hallunk. A hangszer hangok szépek, természetesek. Van a felvételnek egy hegedű szóló része, amely határon van a még élvezhető és a már fájóan magas megszólalás között, de a ZEN páros még éppen az élvezhetőség határán belül mozog.Fiio Q15


Kétségtelen, hogy emlékeim szerint a Fiio Q7 egy ilyen típusú kamarazenénél kicsit a Q15-nél is jobban képes volt szétválasztani az egyes hangszerek hangját egymástól, miközben az összhatás is nagyon élvezhető volt, de ezt az egyet leszámítva a Q15 szenzáziósan szólaltatja meg a kiváló minőségű felvételt. Magával ragad a zene ritmusa, lendületessége, mindez nem korlátoktól mentes, szertelen, hanem a japánokra annyira jellemző fegyelmezettséggel párosuló előadásmódban. 
Nem csak elfogulatlannak igyekszem mutatkozni a saját berendezésemmel való összevetésben, hanem tényleg úgy gondolom, hogy a Q15 habár nem fényévekkel jobb a ZEN párosnál, mégis képes közelebb vinni a hallgatót a zene lényegéhez, hogy az képes legyen megérinteni a lelkünket.
Fiio Q15 LDAC Bluetooth

Félelmetesen jól szól ez a magával ragadó felvétel vezeték nélkül is. A hegedűk hangjai élvezetesek és még a nagybőgő sem szól rosszul, de az vezetékes módban igazán hátszőr felállító. 😘
Az úgynevezett ottlét érzet az, amiben ma még nem tudja utolérni a vezeték nélküli mód a vezetékes módot.
Érdekes, hogy amikor LDAC után kábellel hallgatom meg a felvételt, akkor több finomságot tudok felfedezni benne, mint LDAC-al, de azért valljuk meg hogy a Q15 nem igazán hordozható zenelejátszó, inkább olyan, amit az ember elvisz magával a világ másik végére is, hogy ott is magas minőségben hallgathasson zenét, de nem biztos, hogy a parkba is szívesen leviszi magával az ember főleg nem nyáron egy szál rövid nadrágban futás közben. 😃

A SONY Music kiadó által 1982-ben (!) megjelentetett, Francis Ford Coppola
a Keresztapánál egész biztosan kevésbé ismert 😎 filmjéhez Tom Waits által készített
filmzenei album óriási meglepetés volt számomra. Köszönet a tippért az említett
MQA Experience Facebook csoport egyik tagjának.
Azt, hogy már régen is tudtak kiváló minőségű hangfelvételt készíteni nem új számomra,
de ezen a felvételen minden, a hangszerek a férfi és női énekhang tökéletesen szólal meg.Fiio Q15


Amit a Chris Botti felvételnél elmondtam, az erre a dalra is érvényes, ennél tökéletesebb hangzást még álmunkban sem szoktunk magunknak kívánni. A Q15 felteszi a koronát eddigi teljesítményére. A női és férfi énekhang is életszerű, magával ragadó, nem beszélve a hangszer hangokról, amelyek közül is kimelkedik a fúvós hangszer csodás megszólalása. Egyszerűen tökéletes! Ami egészen félelmetes, hogy ezt a hangminőséget ma már 170 ezer forintért megkapjuk. Mielőtt visszasírnánk a Fiio Q5S TC 140 ezer forintos árát, egyrészt gondoljunk az azóta az életünket keserítő inflációra és ami még ennél is fontosabb, gondoljunk arra, hogy mennyivel jobban szól a Q15 korábbi elődjénél, még akkor is, ha a Q5S TC-be építettek THX erősítőket, a Q15-be pedig nem, de egy kiváló másik típusú erősítőt igen.ZEN rendszer

A fúvós hang jobb a Q15-ön, a mély hangok viszont élvezetesebbek a ZEN pároson. A két énekhang nagyon szép, tiszta és nagyon neutrális a ZEN pároson, abszolút izlés kérdése, hogy melyik hangzás tetszik jobban a hallgatónak, nekem az énekhangok vonatkozásában kicsit élvezetesebb a Q15 megszólalása. Ennek ellenére nem fogom lecserélni az irodai rendszeremet, mert épp ez a zeneszám bizonyítja, hogy ez a rendszer kiválóan muzsikál. 💓Fiio Q15 LDAC Bluetooth

Ezt a dalt hallgatva mosollyal az arcomon rögzítettem magamban, hogy tavaly év végén jól döntöttem, amikor a Fiio Q15-t jelöltem az év hordozható zenelejátszójának. Bevallom a döntés alatt már hallgattam vele néhány kiváló zenét és már akkor lenyűgözött a beszippantó hangkarakterével és már akkor sűrűn jutott eszembe a HIFI szó eredetei jelentése: High Fidelity = nagy hűség.
Ezt a felvételt a Q15 vezeték nélküli módban szenzációsan szólaltatja meg! Csak a megszállott audiofilek találhatnak ebben a hangzásban hibákat. Az emberi énekhangok karakteressége is remekül szólal meg, a női hang különösen gyönyörű. A trombita is csodásan szól. Félelmetes. 👀Asztali módQ15 meghallgatása asztali módban:
A bal oldalon lévő USB kábelt csatlakoztattam a Notebook-om
USB kimenetéhez, míg a DD HIFI audió kábelt a mobiltelefonomhoz.
Ebben az üzemmódban lehet a Q15-ből kinyerni a legmagasabb
kimeneti jelszintet, az asszimetrikus (single ended) kimenetről
a 32 Ohm-os 109 Pro csatornánként 625 mW-al hajtható meg.
A képen a hangerőszabályzó alatt látható bíbor (magenta) szín arra utal,
hogy az épp játszott zenei fájlt MQA technológiával állították elő.A Q15 alján található két kapcsoló, a bal oldalit asztali módban
ON-ra kell állítani (saját akkumulátoros üzemmód), a jobb oldalit
pedig OFF-ra, azaz Desktop Mode-ba. Ekkor a készülék a külső
erőforrásról kapja az áramellátást az úgynevezett Ultra High Gain módban.

Természetesen összehasonlítottam az Ultra High Gain Mode-ot (külső táplálás) a Super High Gain Mode-al, ahol a Q15 saját akkumulátorról működik. A kimeneti jelszintek közötti különbség a két módban igen jelentős. A saját áramforrásról történő működés közben 65%-át adja le a készülék az asztali módban nyerhető kimeneti jelszintnek.

Minden tesztszámot meghallgattam mindkét módban és megállapítottam, hogy a Meze 109 Pro-nál ugyan valóban igaz az a tesztelők (reviewers) többsége által megállapított tény, hogy minél magasabb a kimeneti jelszint, annál jobban muzsikál a 109 Pro, de azért van egy optimum szint, ami felett a tapasztalható minőségjavulás azért már minimális.

Amennyiben egy görbével akarjuk leírni a Meze 109 Pro hangminőségének viszonyát a kimeneti jelszinthez, egy az alábbiakban bemutatott görbéhez hasonlót kell elképzelni:


Látható, hogy egy bizonyos jelszint felett (vízszintes kék vonal)
a hangminőség már nem javul annyira látványosan a 109 Pro esetében.
Figyelem: ez szubjektív megfigyelés/vélemény,
nem tudományosan alátámasztható tény!A fenti görbének megfelelően az akkumulátoros módban az asszimetrikus (single ended) kimenetről elérhető 400 mW (32 Ohm) kimeneti jelszintet az asztali mód használata 625 mW-ra emeli meg, amely ugyan érzékelhető hangminőségjavulást eredményez, de ez már nem annyira számottevő, hogy azt javasoljam, hogy a Fiio Q15-t mindenki csak és kizárólag asztali módban használja, hiszen az akkumulátoros mód (Super High Gain Mode) kimeneti jelszintje a ma kapható fejhallgatók 95%-a használata esetén bőségesen elegendő a kiemelkedően jó hangminőség eléréséhez, amely hangminőség a "közép" kategóriában eddig szinte elérhetetlen volt.Elérkezett a pillanat, amikor meg kell magyaráznom a bejegyzés címét. Mit jelent az, hogy a sötét oldal ellenálhatatlan csábítása? Nos már több bejegyzésben jeleztem, hogy nekem sokkal jobban tetszett a Q5S TC dizájnja. Habár létezik a Q15-ből is ezüst ("titánium") színű, azért ez már 
nem az a kifnomult, a kezünkben is kellemes érzést keltő
dizájn, amit annyira kedveltem a Q5S TC-nél.
Még a készülék alsó-felső élei is lehetnének
lekerekítettebbek és finomabbak.
Ez a dizájn engem a Star Wars filmek
birodalmi katonáinak egyenruhájára,
azaz a sötét oldalra emlékeztet...


A Q15 méretével nincs bajom, gondolom egy ilyen komoly technikát, amivel ilyen magas szinten lehet zenét hallgatni nem lehetett volna sokkal könyebb formában kivitelezni. A praktikummal viszont voltak problémáim. Kezdem azzal, ami nagyon tetszett, a képernyőn lévő feliratok tetszőlegesen forgathatók és mivel elég rövid a DD HIFI kábelem, így a készülék alján lévő USB C csatlakozó mindig távolabb volt tőlem, mint a tetején lévő kerek hangerő szabályozó gomb.

Mivel egy ilyen méretű készüléket a hallgató nem igazán tart a kezében órákig, így azzal szembesültem, hogy a készülék fekvő helyzetében nagyon nem egyszerű a hangerőn módosítani, ezért tesztelés közben a készüléket az oldalára fordítottam és így tudtam szabályozni a hangerőt. Egy általában fekvő helyzetben használt készüléknél a kicsi és kerek hangerőszabályozónál sokkal jobbnak tartanék egy a Fiio M11S-nél megcsodált, a készülék oldalán lévő "billenő" hangerőszabályzót. Amúgy is a kijelző, habár éles a képe, olyan kicsi, hogy nem olyan egyszerű elolvasni a hangerő aktuális értékét...

Amikor viszont megszólal a zene a Q15 tolmácsolásában, hajlamosak vagyunk minden mást elfelejteni. 😊


Összeségében a Fiio Q15 egy az árához képest mind vezetékes, mind vezeték nélküli módban elképesztő hangminőségre képes, mondjuk ki zseniális zenelejátszó, amit minden kedves olvasómnak jó szívvel ajánlok figyelmébe, főleg azoknak akik nem szabadban végzett sport, vagy rekreációs tevékenységhez keresnek hordozható lejátszót. Nekik inkább az iFi Go blu-t, vagy a Fiio BTR7-et ajánlom.

A Q7 nekem túl nagy és nehéz volt, és ha az ember egy asztali készüléket keres, akkor viszont nem ilyen formára gondol, mégis a Q7 az év egyik legjobb zenelejátszója volt 2023-ban.

Namármost ha kapható olyan készülék, amely sokkal kisebb, sokkal könnyebb, fele annyiba kerül, mégis hangminőségben a Q7-hez képest alig különbözik és még épp hordozhatónak nevezhető, amely ilyen érzelmeket képes kiváltani a hallgatóból, akkor nem kérdés, hogy a kettő közül melyiket fogom ajánlani.

Azért azt meg kell említeni, hogy a Meze 109 Pro nagyon hálás a magas kimeneti jelszintért, és a Q15 ilyen szempontból nagyon is kényezteti a fejhallgatót, ami meg is hallatszik a zenei minőségen.Fiio Q15


Ami tetszett

Ár-érték arányban ma negyed millió forint alatt
a legjobb hangminőségre képes zenelejátszó;
Az új AKM DAC chipek félelmetesen jól sikerültek,
és kimondhatjuk, hogy ebben a kategóriában új etalonnak számítanak;
A lejátszó legnagyobb erénye, hogy úgy természetes és muzikális,
hogy egy pillanatig nem unalmas az amit hallunk rajta;
Félelmetesen jó transzparencia és ottlét érzés, 
élő felvételeken csodás térhangzás jó térleképezéssel;
A Q15 mély hangjai (bass) ahogy mondani szokták 
bizsergetőek, abszolút egy asztali lejátszó szintje;
A közép tartomány a lejátszó egyik nagy erőssége,
szinte minden finom hangszínt kihoz a szép emberi énekhangokból;
Az ilyen "középkategóriás készülékeken" az asszimetrikus (single ended)
kimenet sokkal alacsonyabb jelszintű, a Q15 viszont akkumulátoros módban
csatornánként 400mW-al (32 Ohm), asztali módban 625mW-al (32 ohm)
kényezteti a fejhallgatót, a legjobbat kihozva a 109 Pro-ból,
és akkor még meg sem említettük a szimmetrikus (balanced) kimenet
akkumulátoros módban 1060 mW (32 Ohm) és asztali módban félelmetes,
csatornánként 1610mW (!) jelszintjét, ami szinte mindent meg tud hajtani;
Ritkán mondok ilyet, de kicsit nehéz szívvel adom vissza a Q15-t
a magyar Fiio képviseletnek, annyira imádtam a hangját. 😍Ami nem tetszett

Az a már többször említett dizájn nekem túl komor, bizony
visszasírom a Q5S TC nagyon elegáns, finom formatervezését;
A hangerőszabályozó elhelyezése és mérete
 nem a legnagyobb erőssége a készüléknek;
Kicsit haza beszélek, de szerintem egy ekkora készülékre már talán
ráfért volna egy 6,3 mm-es, asszimetrikus (single ended) bemenet is;

100%

Aki sokat utazik a világban bátran vegye meg 
a Fiio Q15-öt, mert akár a repülőn, akár
egy szálloda medencéje mellett
egyszerűen használhatja ezt a fél kilónál
könnyebb készüléket és még el is lehet
büszkélkedni azzal, hogy magával hozta
az otthoni berendezés hangminőségét.
A fent említett kisebb tervezési hibákat
abban a pillanatban elfelejtjük, amint
meghalljuk a Fiio Q15 szenzációs hangját.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése