2023. május 13., szombat

iFi LAN iSilencer - Ethernet (internet hálózati) jeljavító 89 €-ért. Kis pénz nagy foci?

 Amikor 1952-ben Svájc a szünetben 2:0 -ra vezetett a magyar "Aranycsapat" ellen, állítólag Puskás megkérdezte Sebes Gusztáv szövetségi kapitányt, hogy kaphatnának-e még egy kis pénzt, mire ő nemmel felelt.
Erre mondta állítólag Puskás Öcsi, hogy "kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci".

Lehet, hogy ez csak legenda, de bizony ez a híres - állítólagos - mondás sokszor jut eszembe, mert ahogy azt már többször leírtam a blogomban, bizony ritka az, hogy egy olcsó audió eszközzel, vagy készülékkel érzékelhetően javítható a hangzás.


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
iFi LAN iSilencer az internetes hálózat és az ahhoz tartozó
eszközök (például routerek) által a rendszerbe vitt zavaró
jelek kiszűrésére való audió "tartozék".

A blogomon már számos alkalommal beszámoltam az iFi kitűnő jeljavító eszközeivel szerzett tapasztalataimról.    Jelenleg 2 ilyen eszközzel rendelkezem:


iFi AC iPurifier
Egy elektromos hálózati csatlakozóba, vagy elosztóba megfelelő
polaritással (2 zöld LED látszik ilyenkor) bedugva meglepően
tisztább hangzás érhető el a hálózati zavarokat kiszűrve.
Az irodámban található Supra elosztóhoz csatlakoztatva
érzékelhetően javítja az iFi ZEN DAC V1 + ZEN CAN
 fejhallgatós rendszeren hallható zenei minőséget.
iFi iPurifier 3 
Akár egy távzene vevőből (streamer), akár egy PC-ről, vagy mobil eszközről
kábelen a zenelejátszóba / DAC-ba érkező  USB jel javítására szolgáló
eszköz. Az irodámban az iFi ZEN DACV1 USB B bemenetéhez
csatlakoztatva használom. Nagyon érdekes megfigyelés, hogy
a Meze 99 Classics fejhallgatóval hallgatva kicsit már túl 
élénkké teszi a hangzást, bár kétségkívül javítja azt,
viszont az új Meze 109 Pro + PCUHD kábellel hallgatva
nagyon sokat emel a zenehallgatás minőségén.
Ilyen előzmények után ahogy meghallottam, hogy a brit iFi Audio márciusban piacra dobja az internet hálózaton található zavarokat kiszűrő LAN iSilencer-t (az egyszerűség kedvéért később LIS - ként hivatkozok az eszközre) nagy érdeklődéssel figyeltem az eszközről érkező híreket, igaz elég kevés információ jelent meg kezdetben róla.Esztétikus kisméretű eszköz, amelynek egyik oldalán található egy Ethernet aljzat,
a másikon pedig egy szabványos RJ 45-ös csatlakozó és köztük egy nagyon vitatott,
ámde figyelmünkre méltó technika. Ára: 89 €Amit az iFi honlapjáról tudni lehet (anélkül, hogy a tudományos részletekbe szakirányú ismeretek nélkül belemerülnék): A LIS egy Gigabit Ethernet sebességű eszköz, amely biztosítja a hálózati jel stabil áramlását, csökkenti a digitális "csomag"-ok (packages) bármely veszteségét-, és a hálózat zavarai miatti zajt és magában foglal egy "zéró jitter" puffertároló memóriát, amely (állítólag) javítja a hangzáshűséget.
A LIS-t csatlakoztathatjuk egy router-hez 
(vagy akár egy fali Ethernet csatlakozóhoz is),
vagy az Ethernet hálózati kábel és az audió készülék közé.
Már az eszköz bejelentését követő héten megkeresett az iFi cég, mivel emlékeztek rá, hogy teszteltem a ZEN STREAM nevű távzene vevő-jüket (streamer) korábban és megkérdezték, hogy szeretném-e tesztelni az új LAN iSilencer-t. Természetesen azonnal igent mondtam, és egy hét múlva már nálam landolt a készülék. Bárcsak az életben minden vágyunk ilyen könnyen teljesülne 😊 Köszönet a brit audió "guruk"-nak a kiváló együttműködésért!

Kezdetben a fórumokon a szokásos elméleti egyet nem értésnél is sokkal keményebb viták alakultak ki. Voltak olyanok akik egyszerűen szemfényvesztésnek, hamis csodaszernek (snake oil) minősítették a LIS-t (természetesen anélkül, hogy egyetlen percre meghallgatták volna). Mások komoly várakozással tekintettek az új jövevényre.

Miután megérkezett a LIS 3 teljes napig bejárattam, mert ahogy korábban már jeleztem én minden audió rendszerbe illesztendő eszközt / lejátszót alaposan bejáratok. Igaz, hogy állítólag a gyártó szerint nem szükséges a LIS bejáratása, de ennek ellenére a teszteléshez csak a 4. napon kezdtem hozzá.

Mivel a fent említett iFi gyártmányú jeljavító eszközök látványos eredményeket hoztak az általam használt zenelejátszó rendszerekbe, így kezdetben ki akartam zárni minden elfogultságot. 
Ezért először megkértem a feleségemet, hogy a zenehallgató szobámban található Bluesound Node 2 (távzene játszó = streamer) - Feliks Echo (csöves fejhallgató és előerősítő) fejhallgatós rendszeren a Meze 109 Pro fejhallgatóval hallgasson meg három zeneszámot. Kétszer egymás után hallgatta meg a felvételeket és csak annyit mondtam neki, hogy kaptam tesztelésre egy internet hálózati jeljavító eszközt és szeretném ha elmondaná a véleményét (her opinion), hogy hall-e különbséget a két hangzás között. Ő (she) soha nem tudta, hogy éppen be van-e iktatva a rendszerbe a LIS, vagy nincs és a LIS-t hol az első meghallgatás, hol a második meghallgatás előtt iktattam be.Az alábbi három felvételt hallgatta meg feleségem:Az első felvételen egy koncert ottlét érzetének helyességét lehet ellenőrizni, 
a másodikon a szub-bassszus hangzás természetességét,
a harmadikon pedig az emberi énekhang minőségét.


Amikor az egyes felvételeket meghallgatta, utána feleségem kivétel nélkül minden hezitálástól mentesen egyértelműen azt a hangzást tartotta jobbnak, amikor a LIS be volt iktatva a rendszerbe, anélkül, hogy tudta volna, hogy az az első, vagy a második meghallgatáskor történt!

Az első tesztfelvételnél (she) kiemelte, hogy a hangszerek hangja sokkal természetesebb volt (értsd: LIS-el) jobb volt a térérzet és inkább egy koncerten érezte magát, mint a másik (értsd: LIS nélküli) meghallgatás során.

A Béla Fleck felvételnél kiemelte, hogy a mandolin hangja sokkal szebb volt (LIS-el), mint a másik esetben (LIS nélkül), de véleménye (her opinion) szerint a szub-basszus hangzásban nem volt számottevő különbség.

A U2 világhírű dalának a capella feldolgozásánál először (LIS nélkül hallgatva) (she) nem értette miért ezt a felvételt mutatom meg neki, hiszen az énekesnő hangja középszerű volt, nem volt különleges. Viszont amikor másodszorra meghallgatta (LIS-el), akkor már egy tehetséges, szép hangú énekesnőt hallott.

Nos ez a teszt eléggé egyértelműen jelezte, hogy a LIS javítja a hangzást, de amikor már én kezdtem el tesztelni az eszközt, akkor arra voltam igazán kíváncsi, hogy vajon a LIS nem vesz-e el valamit a felvétel hangzásából, hogy mennyire avatkozik be az alapból nagyon jó minőségű hangzásképbe.

Amikor elkezdtem zenét hallgatni a LIS-nek a Node 2 elé való behelyezésével, bevallom kicsit hitetlenkedve hallottam, hogy milyen sokat javít a hangzáson ez az elérhető árú eszköz. 😍

A kedvenc teszt felvételeim természetesebben szólaltak meg, és pár perc után már el is neveztem a LIS-t 3T javítónak (in Hungarian language). Hogy mi ez a 3T?  Nos a LIS az alábbiakat látványosan feljavítja:


1. Transzparencia: egy komplex, sok hangszeren előadott zene
finom részletei külön-külön hallhatók, de az összhatás is kitűnő,

2. Térleképezés: A hangszerek és énekesek térbeli elhelyezkedése
lényegesen jobb LIS-el hallgatva!

3. Természetesség: az általam annyira szeretett analógos hangzáshoz
hasonlóan az emberi énekhang és a hangszerek sokkal szebben,
természetesebben szólaltak meg LIS-el.Arról már korábbi bejegyzéseimben (1.itt és 2.itt) írtam, hogy egy belső (Ethernet) hálózatnak egy Gigabit-es switch-el, illetve nagy sebességű jelátvitelre képes kábelek beiktatásával való feljavítása milyen megdöbbentő hangminőségjavulást okoz anélkül, hogy bármelyik készülékünket kicserélnénk, így olyan nagyon nem lepett meg az, hogy a LIS javított a hangzáson, inkább csak a javulás mértéke.

Ezúttal a legőszintébb teszt felvételeimet vettem elő, ami alatt azt értem, hogy azokat, amelyek legjobban megmutatják, hogy egy beiktatott eszköz hozzátesz-e, illetve elvesz-e bármit a hangzásból és azt is, hogy számottevő-e a hatása, vagy csak marginális.
Tesztfelvételek meghallgatásaA CD minőségű felvétel alapból (LIS nélkül) nagyon kellemesen szól, jó a térhatás.

LIS-el hihetetlenül életszerűen szóltak a dobok és a fúvós hangszerek is. 

LIS nélkül kevés mély hangot lehetett hallani a felvételen, LIS-el viszont 
a mély hangok "feldúsultak", de csak annyira, hogy sokkal kellemesebb volt a hangzás.

LIS-el nem érezzük nagyobbnak a színpadi teret, de a térleképezés sokkal jobb, mint nélküle.

Bevallom őszintén, hogy ezt a felvételt LIS-el meghallgatva az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Ennek oka pedig az volt, hogy amikor év elején megvettem a Meze PCUHD prémium minőségű réz kábelét, utána úgy éreztem, hogy az otthoni (csöves) fejhallgatós rendszerem hangzásán már nehéz bármivel is javítani, annyira gyönyörűen szólt a zene a Meze 109 Pro fejhallgatómról. És lám lám nem telik el sok idő, és kiderült, hogy még a hálózati kábelek is "felszednek" zavarokat, és amit addig tökéletesnek hittem, annál még van sokkal jobb is.


Ezt követően tettem egy újabb próbát: az emeleti ASUS fémházas router-hez csatlakoztattam a LIS-t a fali csatlakozóból jövő CAT7 Ethernet kábel és a router közé elhelyezve, és az ASUS ezt követően vezeték nélkül továbbította a digitális "csomagokat" a TP-LINK "kétsávos" (2Ghz, 5Ghz) WIFI lefedettségnövelő felé, amelyet egy Audioquest Carbon kiváló minőségű CAT7-s Ethernet kábellel kötök össze a Bluesound Node 2-vel. Viszonylag gyorsan bebizonyosodott, hogy a vezeték nélkül továbbított digitális jelekre nem volt olyan jó hatással a LIS, mint amikor közvetlenül a Node 2 Ethernet csatlakozójába helyeztem el a WIFI-s eszközből érkező kábel és a lejátszó közé.

Először a LIS-t beiktatva hallgattam meg. Nagyon szép volt a hangzás és sokkal inkább
hozta egy kiemelkedő stúdió felvétel szintjét, mint LIS nélkül.

Ami a szub-basszust illeti LIS-el kicsivel jobban szólt, de nem volt jelentős a különbség.

A mandolin hangja és a szájharmonika rész gyönyörűen szólalt meg a LIS-t beiktatva.

Felhívom a figyelmet a felvétel utolsó 10 másodpercére, ahol három hangszer szólal meg, az egyik a jobb oldalon, a másik középen a harmadik pedig rövid ideig a bal oldalon. LIS nélkül nem volt emlékezetes a felvétel lezárása, viszont a LIS beiktatásával elképesztő az a harmónia, ahogy a hangzás lecseng, a hangszerek nagyon szép természetességgel szólalnak meg, mosolyt csalva az arcunkra. 😊

Mint az ír zene és a U2 nagy rajongójának természetes, hogy igazi kedvencem a With or Without You. Ennél e felvételnél a LIS sokkal jelentősebb különbséget jelentett, mint az előzőnél, lényegesen jobban szólt a zene LIS-el, mint nélküle. Az énekesnő hangja sokkal analógosabban, életszerűbben szólalt meg. Kíváncsi lennék egy hangmérnök véleményére, ugyanis meglátásom szerint a LIS beiktatása révén sokkal közelebb kerülünk ahhoz, amit a lemezcég hangmérnöke mondani akart ennek a felvételnek az összeállításakor. Az MQA technológiával ez a felvétel eleve nagyon jól szól, de a LIS segítségével a jobbról és balról szóló énekhangok és hangszerhangok sokkal jobban hallhatók, a felvétel játékossága sokkal jobban előtűnik, miközben sokkal kellemesebb az összhatás. Az énekesek mielőtt belépnek levegőt vesznek, ez a levegővétel csak a LIS-el hallatszik.
Ez a felvétel a maga gyönyörű természetességével mindig érzelmeket vált ki belőlem 💓


A LIS-t beiktatva ha csak ezt az egy felvételt hallanánk, akkor szerintem minden audiofil azonnal megvenné a LIS-t, a szaxofon hangja levegős, természetes, a nagybőgő hangja egészen kivételesen szép és olyan finomságokat hallunk, amit a LIS nélkül nem lehet hallani!

Ez a felvétel LIS nélkül is szépen szól, hisz nagyszerű zenészek játszanak rajta, de sem a szaxofon, sem a nagybőgő hangzása közel nem olyan levegős és természetes, mint LIS-el.
LIS-el a nagybőgő hangjának különböző hangszínei mind-mind megszólalnak, egészen a szub-basszus közeli hangzásig, ugyanez LIS nélkül egyszerűen nem hallatszik.

A "különc" négy évszak feldolgozása mindig megnevettet, csak egy ilyen nagy tehetségnek szabad már-már polgárpukkasztó módon így hozzányúlni régi korok nagy alkotóinak mesterműveihez.
A felvétel különleges minőségű és nagyon dinamikus.

Először LIS nélkül hallgattam meg, ahol a nagyzenekari részek egy masszaként szólaltak meg.
LIS-el ugyanez sokkal koncertszerűbb volt, érezni lehetett, hogy a zenekar itt nem egy massza, hanem sok-sok zenész harmonikus együttműködése. Magának a hegedűnek is természetesebb volt a hangja LIS-el, mint LIS nélkül. A térleképezés sokkal jobb LIS-el, amikor jobbról-balról hallatszanak hangok, miközben középen valaki mormol valamit, az egyértelműen jobb térleképezéssel szól, mint LIS nélkül. Ennél a felvételnél azonban a különbség nem volt annyira durván nagy, mint az előző két felvételnél.Ez az első úgynevezett vízválasztó felvétel, ami alatt azt értem,
hogy ha egy eszköz azt állítja magáról, hogy hangzást javít,
akkor ez a felvétel megmutatja, hogy igazat állít-e.LIS nélkül hallgatva a fotósok jutottak eszembe. Ők akkor is tudnak jó, misztikus képet készíteni, amikor van egy kis pára, köd a levegőben, de amikor jön egy szellő és ezt a párát kifújja, na akkor a legszebbek a színek (gondoljunk az ég színére olyankor) és akkor lehet a legélesebb, legszebb színeket visszaadó képeket készíteni. Na pont ez történt, amikor beiktattam a LIS-t. Minden sokkal részletezőbb lett. Egy példa: amikor a zenélés közben lihegő nagybőgős játszik, akkor hátulról, elég magasról szól a dobos játéka. Nem tudom, hogy a valóságban is olyan magasan volt-e a dobos, vagy csak a hangmérnök játszott ezzel, de ami a lényeg, hogy LIS-el a dobseprű (drum broom) és az egyéb dob hangok sokkal kifinomultabbak, szebbek, életszerűbbek. Ezek a hangok LIS nélkül a semmi különös kategóriába tartoznak, LIS-el pedig gyönyörű szépen illik  a kompozícióba ez a rész. Még egy érdekesség: a felvétel végén LIS nélkül nem lehet hallani a dobot, LIS-el hallgatva, viszont a dob hangja megjelenik és  hozzáad a különleges zenei élményhez. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy
a LIS csak simán zajcsökkentést hajt végre, hanem arról, hogy az alkotók szándékához
visz sokkal közelebb a LIS, az összhatást, a zene élvezetét segíti elő.A másik vízválasztó felvétel Callas Carmen felvétele, amely nagyon kevés
berendezésen szól igazán jól, elsősorban a dinamikus részek szólnak
egy masszaként és nem elég dinamikusan olyankor és a kórus nem
a háttérből és nem térben, hanem pontszerűen és összemosódva szólal meg.


Lis nélkül Callas hangja nem tökéletes. A dinamikus részek nem szóltak jól. 
A kórusok pontszerűen szólaltak meg, nem töltötték be a teret. 
LIS-el a kórusok hangja szélességben és magasságban is betöltötték a teret 
és itt még a térérzet is javult. A dinamikus részek LIS-el hallgatva közel
voltak a tökéleteshez. Ezen a felvételen újfent jelentős javulást lehet elérni a LIS-el.
Ezt követően az irodai fejhallgatós rendszerembe illesztve próbáltam ki a LIS-t, úgy, hogy a ZEN DAC V1 (digitális - analóg átalakító) + ZEN CAN (fejhallgató erősítő) kettőst kiegészítettem a ZEN STREAM-el, hiszen pont arra voltam kíváncsi, hogy az otthoni hálózatról a ZEN STREAM Ethernet aljzatába érkező digitális jel minőségén vajon képes-e javítani a LIS.

A képen jól látható, hogy alapból a ZEN DAC V1-hez használom az iFi iPurifier 3
USB jeljavító eszközét (alul, fehér). Felül a hálózati csatlakozóba bedugott
2 m-es Supra CAT8 kábel és a ZEN STREAM közé iktattam be a LIS-t.
A Google Play-ről letöltött iFi Stream alkalmazással lehet beállítani
a ZEN STREAM funkcióit, én alapból kikapcsoltam a WIFI lejátszást.
Kezdetben problémát jelentett, hogy ha "sima" fali Ethernet csatlakozóba
dugtam bele a Supra kábelt, akkor nem igazán akart működni a ZEN STREM,
az előlapján bal oldalt csak egy piros fény világított, ami az internet hiányára
figyelmeztet. Később rájöttem, hogy valamilyen hálózati eszközbe kell bedugni
a kábelt, lehet az egy WIFI lefedettségnövelő (extender), vagy egy 
Powerline (elektromos hálózati) adapter, mindkettővel jól működött a ZEN STREAM.
Amikor fehér színnel világított a készülék bal oldalán lévő kijelző, akkor az iFi Stream
alkalmazásban a fenti képet kell, hogy lássuk. Aki teheti, kábelesen használja
a ZEN STREAM készüléket, mert WIFI-s módban a hangminőség sokkal gyengébb!
Amikor jól működött a készülék és a TIDAL Connect funkciót használva
megszólalt a zene a ZEN STREAM segítségével, akkor egy MQA "Studio"
felvételt hallgatva a fenti kék jelzés volt látható (néha pedig zöld, a kettő
közötti különbség magyarázata angolul itt olvasható)
Amikor CD minőségű (lossless) zenéket hallgattam a TIDAL-ről, akkor
a jobb oldali kijelző sárga színre váltott.A ZEN CAN előlapján található GAIN (kimeneti jelszint) kapcsolót 12 dB, azaz 3. állásba tettem, mert a ZEN STREAM-hez ez illett a legjobban és a MEZE 109 Pro is minél nagyobb kimeneti jelszintet kapott, annál jobban szólt.


Nézzük hogyan szerepelt a LIS az irodai fejhallgatós rendszeremben:1. LIS nélkül:
Kicsit jobban szólt, mint amikor a LIS-t a 2 m-es Supra Ethernet kábel elé, a fali csatlakozónál helyeztem el a rendszerbe. Kicsit viszont LIS nélkül kisebb volt a tér.

2. LIS a ZEN Stream-hez csatlakoztatva:
Sokkal jobb az összhatás, mint LIS nélkül, Callas hangja természetesebb, több részletet jelenít meg. Nagyon jók a dinamikus részek, tiszták, és feszesek.
Érdekes, hogy a különbség a ZEN STREAM-mel hallgatva kisebb a LIS nélküli és a LIS-el való meghallgatás között, mint a Bluseound Node 2 - Feliks Echo párosnál, ahol LIS nélkül
bántóan massza jellegű a dinamikus részek hangzása.

1. LIS nélkül:
Annyira jól szól, hogy nehéz elképzelni ezen még mit tud javítani a LIS, tökéletes ottlét érzet, nagyon szép, nagy tér, remek hangszer hangok, az összhangzás is életszerű és koncert élményhez hasonló.


2. LIS a ZEN STREAM-hez csatlakoztatva:
 Meglepő de kismértékben azért jobb lett a LIS által. Kicsit több finom részlet,
még jobb térhatás, de nem ég és föld a különbség.

1. LIS nélkül: 
Sokat hallgattam már ezt a felvételt ahhoz, hogy észre vegyem, hogy jó ez a hangzás, de hallottam már ezt sokkal jobban is szólni. Nagy baj nem volt vele, de a szub-basszus ugyan nagyon mélyre ment, de kicsit digitális hangzású volt, a szájharmonika nem volt olyan magával ragadó, mint például a csöves fejhallgatós rendszeremen hallgatva a zeneszobában.


2. LIS a ZEN STREAM-hez csatlakoztatva:
Ami azonnal feltűnik, a mély hangok kicsit már az elején markánsabbak, mint LIS nélkül.
Az egyértelmű, hogy lényegesen jobban szól, mint LIS nélkül, a dinamikai váltások nagyon jók, természetesebb minden hangszer hangja, jobb a térleképezés. 
1. LIS a ZEN STREAM-hez csatlakoztatva:
Nagyon jó transzparencia, a fő énekesnő hangja is szép és mellette nagyon tisztán hallani a zenét imitáló énekesek hangjait jobbról és balról. Remek összhatás, élmény hallgatni ezt a felvételt ezen a rendszeren. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a sok finom részlet megjelenítéséhez nagyban hozzájárul a Meze réz PCUHD kábele is, amely egy a Meze 109 Pro fejhallgatóhoz mellékelt gyári kábelnél lényegesen magasabb szintre emeli a zenehallgatás élményét az alapból elsőrangú 109 Pro-val együtt használva.

2. LIS nélkül:
Az énekesnő hangja fakóbb, kevésbé életszerű, mint az előbb. A zenei hangokat imitáló énekesek jobbról és balról egy masszaként hallhatók, nem külön külön, mint LIS-el. Ettől függetlenül ez egy kellemes élvezhető hangzás, a három készülékből álló ZEN rendszer egészen kiváló audió rendszer. Azt nem szabad elhallgatnom, hogy a ZEN DAC V1 + ZEN CAN párosom sokkal jobban szól a ZEN STREAM-el hallgatva, mint amikor a mobiltelefonomról kivezetve szólaltatom meg őket.

1. LIS a ZEN STREAM-hez csatlakoztatva:
Nagyon dinamikus hangzás, talán már kicsit túlságosan is az. Ugyanakkor zaj szinte nem létezik, jó térhatás, nagyon sok részlet. A halk részek kifejezetten természetesen szólnak, akárcsak a hegedű hangja.

2. LIS nélkül:
Kevésbé erőteljes hangzás, de nagyon természetes és élvezetes. Úgy tűnik, hogy az iPurifier 3 nagyon hasonló hatást gyakorol a hangzásra, mint a LIS, lehet,
hogy a kettő együtt már nem tesz olyan sokat hozzá, mint az egyikük.
A halk részek LIS-el kellemesebben, finomabban szólaltak meg, mint LIS nélkül.


Kíváncsi voltam és kipróbáltam, hogy LIS-el és iPurifier 3 nélkül hogy szól ez a zene.

Egyértelműen azt állapítottam meg, hogy mennyire igaz egykori angol tanárom mondása, miszerint ha már becsatoltunk a nadrágunkon egy övet, akkor nincs szükség nadrágtartóra. 😃
Ezt itt úgy kell érteni, hogy a LIS nélkül is nagyon kellemes a hangzás, amit a LIS még különlegesebbé, még természetesebbé tesz, de nem annyira látványos mértékben, mint a csöves rendszeren. Ha ehhez a kiváló minőségben megszólaló asztali rendszerhez még hozzáadunk egy  iPurifier 3 USB jeljavítót, akkor az már alig tesz hozzá a hangzáshoz és ne feledjük, hogy egy ilyen eszköz ára 60 ezer forint, amely 1,7 - szerese a LIS árának.

Amennyiben azt kérdezitek, hogy akkor melyik eszközt érdemes megvenni a kettő közül,  egyértelműen a LAN iSilencer-t (LIS) mondom, de azt ne feledjük el, hogy egy ZEN STREAM-ből a DAC-ra érkező jel eleve sokkal "tisztább", mint mondjuk egy PC-ről érkező USB jel, tehát az iPurifier 3-nak is megvan a maga felhasználási helye, de nem a ZEN STREAM és a LIS együttes használata mellett.


Amit a tesztzenék meghallgatását követően ki merek jelenteni: az iFi LAN iSilencer egyetlen zenei felvétel hangzásából sem vett el semmit! Határozottan az a véleményem, hogy a LIS nem hozzáad a hangzáshoz, hanem tökéletesebbé teszi azt, jobbá teszi a zenehallgatás élményét.

Annak a véleményemnek is hangot kell adjak, hogy egy középszerű audió rendszerben használva nem biztos, hogy a LIS sokat fog javítani a hangzáson. Egy fórumon az egyik tag azt írta, hogy az ő 40 ezer $-os berendezésén már nem tudott javítani a LIS. Vele ellentétben én azt állítom, hogy minél jobb egy berendezés, annál látványosabb ha a LIS kiszűri a hálózati zavarokat, jitter-t és más hangzást rontó hatást, és annál jobban fogjuk érzékelni a különbséget. Egy gyenge, vagy középszerű rendszeren hiába "tisztítjuk" meg a hálózatról érkező digitális jelet, a lejátszó berendezés maga nem képes kiemelkedően jól szólni, tehát a LIS hatása sem lesz olyan meggyőző.
iFi LAN iSilencer


Ami tetszett

89 €-s vételárért ma nem ismerek olyan audió eszközt, amely a LIS-nél
látványosabb mértékben javítaná a zenei hangzást, a zenehallgatás élményét;
A már említett 3T hatás nagyon látványosan hallható, a LIS jobbá teszi
a transzparenciát, a térleképezést és jóval természetesebben szól vele a zene;
A felvételeken a mély hangok (bass) sokkal kellemesebben szólalnak meg, mint nélküle;
A felvétel olyan finom részleteit is hallhatjuk és élvezhetjük,
amelyek nélküle alig, vagy egyáltalán nem hallhatók;
Határozott meggyőződésem, hogy a LIS közelebb visz az albumokat
létrehozó zenészek és hangmérnökök eredeti szándéka szerinti hangáshoz.Ami nem tetszett

Nagyon kevés ilyet tudok leírni, talán mindössze annyit, hogy
a LIS-t az iFi ZEN STREAM-hez csatlakoztatva a jeljavítás
hatása csekélyebb, mint amit az otthoni fejhallgatós rendszeremnél
tapasztaltam, de jó eséllyel ez nem a LIS hibája,
hanem a ZEN STREAM kiváló minősége és az abba beépített
jeljavító technológiák hatásossága miatt tapasztalható.Végső értékelés90%

Hálózati (kábeles) zenelejátszót használóknál nemcsak ajánlott,
hanem sokkal inkább kötelező vétel 😍


 
2 megjegyzés:

 1. Üdv. Audirvanán hallgatok zenét Tidalon keresztül laptopon. A laptop usb-c kábellel van kötve egy earman TR-amp fejhallgató erősítőhöz. Kérdésem, akkor is sikeresen alkalmazható az Ifi Lan iSilencer , ha azt a laptop ethernet benemetére csatlakoztatom, és abba pedig a hálózati kábelt? Elvileg az Audirvana a windows rendszert megkerülve küldi a zenét tovább. Számíthat-e ez esetben az Ifi Lan iSilincer?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem érezhető lesz a különbség, mert a hálózati kábelen beérkező digitális jel minősége lesz jobb általa.
   Nyilván egy streamer elé tenni még jobb, de így is hatni fog.
   Érdemes kipróbálni...

   Törlés