2023. október 7., szombat

iFi ZEN One Signature DAC/Bluetooth vevő és iFi ZEN CAN Signature MZ99 fejhallgató erősítő, Meze fejhallgatóra optimalizálva. Fehéren - feketén.

 

Régóta szerettem volna kipróbálni az általam az irodámban használt iFi ZEN DAC V1 + ZEN CAN asztali DAC/fejhallgató erősítő páros még komolyabb alkatrészekből összerakott verzióját, azon belül is a két funkcióval (DAC + Bluetooth vevő) ellátott ZEN One Signature készüléket és egy dizájnban és hangban hozzá tervezett ZEN CAN Signature MZ99 modellt, amelyet a Meze 99 Classics fejhallgatóhoz optimalizáltak, de nyilvánvalóan más Meze dinamikus fejhallgatóhoz is használható, mint például az én 109 Pro fejhallgatóm.

Azért érdekelt inkább a ZEN DAC Signature helyett a ZEN One Signature, mert a ZEN DAC Signature 120 ezer forintba kerül és ha ehhez még hozzá teszünk 10 ezer forintot (!), akkor már megvehetjük a ZEN One Signature-t, amely lényegében egy ZEN DAC V2 és egy ZEN Blue V2 DAC/ Bluetooth vevő egybeépítve, csak még jobb minőségű alkatrészekből megépítve.
Utóbbi magában 70 ezer forintba kerül. Azt azért tudni kell, hogy a ZEN DAC V2 és a ZEN Blue V2 nem egymást kiegészítő, hanem inkább egymást helyettesítő termékek, hiszen mindkettőben van DAC (digitális - analóg átalakító), tehát elvileg vásárlás előtt eldöntendő, hogy a ZEN DAC V2-vel, a készüléket egy számítógéphez, tablethez, vagy mobiltelefonhoz USB kábellel akarjuk csatlakoztatni, vagy a ZEN Blue V2 segítségével vezeték nélküli (Bluetooth) kapcsolattal szeretnénk zenét hallgatni.

Ez utóbbi akkor barátságosabb, ha mondjuk egy teraszon, vagy kertben szeretnénk fejhallgatóval zenét hallgatni, igaz a készülékek hálózati kábeleihez ki kell vinnünk magunkkal egy elosztót, mert mindegyik fent felsorolt készülék csak hálózati árammal működik.

Milyen kár, hogy a technika mai állása még nem teszi lehetővé (?), hogy legyen egy a ZEN One Signature-hez hasonlóan relatíve kis méretű készülék, amelybe egy akkumulátor lenne beépítve és csak a készüléket és a fejhallgatónkat kellene magunkkal vinni, ha egy nyári napon egy fa lombkoronájának árnyékában szeretnénk elmerülni a zene élvezetében.

Természetesen van azért már ilyen készülék is, az idén februárban tesztelt Fiio Q7, amelyet a gyártója ugyan a hordozható készülék kategóriába sorolja, de 623 gramm súlyával azért ennek a hordozását egyesek már fitness aktivitásnak élnék meg. 😏 A ZEN One Signature súlya kicsit kellemesebb (485 gramm).

A csak (hálózati) vezetékes használat ellenére a ZEN One Signature nagyon izgalmas készülék hiszen:


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Az előlapon balról jobbra a bekapcsológomb, a bemeneti választó gomb a középen található,
színes iFi felirat, amely a készülékbe érkező digitális jel típusát mutatja különböző színekkel 
(PCM, DSD, MQA, Bluetooth kodek), míg a tőle jobbra található kerek LED kijelző
a bejövő jel frekvenciáját jelzi ki. A CD minőségű (44/48 kHz) felvételeknél a gyártó szerint
sárga (szerintem inkább zöld) színben világít a LED, és ha a jel 88,2 - 384 kHz-es felbontású,
akkor fehér szín világít. A készülék a ZEN DAC V2-höz hasonlóan MQA dekóder, tehát nincs szükség egy szoftver általi első kibontásra, minden kibontást a készülék végez el.
Azt hittem már mindent tudok az MQA technológiáról, amely szerencsére a fejlesztői által
létrehozott cég csődje ellenére nem tűnt el a süllyesztőben, mivel a kanadai Lenbrook cég
nemrég megvásárolta a jogokat, így ezt a nagyszerű innovációt a jövőben is élvezhetjük. 😍
Most azt is megtudtam, hogy létezik egy MQB elnevezésű fájl is, amely arra utal, amikor a forráskészülék (például egy iPhone) maga végzi el az első kibontást és azután az átadott
digitális jelet már az iFi DAC-ja bontja ki tovább. Ilyenkor a készüléken az ifi felirat
bíbor (magenta) színben világít. Ilyet én nem tapasztaltam, mivel zenehallgatáshoz
a Xiaomi 12-es mobiltelefonomat egy Wireworld Ultraviolet 7 USB kábellel csatlakoztattam
a ZEN One Signature-hez az UAPP (USB Audio Player Pro) kedvenc Androidos alkalmazást
használva, és ha az MQA menüben bejelöljük az MQA Passthrough funkciót,
akkor a mobiltelefon automatikusan átadja a One Signature-nek az eredeti MQA jelet,
amelyet teljes egészében a dekóder képességekkel bíró készülék bont ki és
az ifi felirat akkor világít kék színnel ha a művész, vagy a lemezcég által elismert 
"stúdió" minőségű a felvétel, ha ilyen nem történt, akkor zöld színű ifi felirat látható.
A DAC típusa az iFi által legtöbbször használt Burr Brown,
míg a Bluetooth vevő a Qualcomm QCC 5100-as modellje.


Háromféle digitális kapcsolat lehetséges (Bluetooth vezeték nélküli, SPDIF és USB kábeles).
Analóg csatlakozók közül használható hozzá RCA és 4,4 mm-es szimmetrikus (balanced) csatlakozó, utóbbival lehet a legjobb hangminőséggel csatlakoztatni a ZEN CAN Signature erősítőhöz. A Wireworld USB kábel és a készülék USB bemenete közé beiktattam egy 
iFi iPurifier 3 USB jeljavító eszközt, amely meglepően sokat javít a hangzáson.


iFi ZEN CAN Signature MZ99
A román gyártmányú Meze 99 Classics 2016 óta 300 €-ért kapható,
miközben mindennek az ára jelentősen felment, de nem csak ezért
olyan népszerű az egész világon, hanem a kiváló hangzása miatt.
Ehhez a fejhallgatóhoz optimalizálta az iFi a ZEN CAN Signature MZ99-et.
Balról jobbra a bekapcsológomb, a 3 (csak) analóg bemenet
(RCA, asszimetrikus - 3,5 mm-es és szimmetrikus - 4,4 mm-es)
 közötti választó gomb, a kimeneti jelszint választó gomb, 
amely 6 dB-ként emelhető. Ami nagyon meglepett, hogy
a fejhallgató kimeneteken megjelenő jelszint 32 ohm-os fejhallgatót használva 
nagyobb a 6,3 mm-es asszimetrikus (single-ended) kimeneten (1600 mW), mint a
4,4 mm-es szimmetrikus (balanced) kimeneten (1200 mW), amely fordítva szokott lenni.
A teszthez elsődlegesen használt Meze 109 Pro dinamikus fejhallgatóm 
impedanciája 40 ohm, míg a Meze 99 Classics-é 32 ohm.
Akiknek nehezen meghajtható fejhallgatója van (például 600 ohm-os),
nekik inkább a szimmetrikus (balanced) kimenetet ajánlom (385 mW jelszint),
mint az asszimmetrikus (single-ended) kimenetet (98 mW jelszint).
Középen a nagyon elegáns, nagyméretű és finoman szabályozható hangerő szabályzó.
A készülék jobb oldalán található egy üzemmód kapcsoló, amellyel sorrendben 
az MZ99 módot (az xBass-hoz hasonló, a hangzást a 99 Classics-hoz igazító),
az xSpace módot, amely javítja a térhatást, illetve a hangszerek térbeli elhelyezésének
pontosságát, az (MZ99 + xSpace) módot, és ezen felül a mindkét hang korrekciós módot kikapcsoló
üzemmódot váltogathatjuk. Én az MZ99 + xSpace módot használtam végig a teszt során.


Azt már amikor a dobozukból kivettem a Signature széria készülékeit megállapítottam, hogy nagyon szép, elegáns a formatervezésük, a fekete előlap és a középkék színű gombok és hangerőszabályzó bizony komolyabb készülék benyomását kelti, mint a "törtfehér" előlapú, szürkés színű gombokkal ellátott eredeti ZEN széria készülékei. Ami a Signature széria készülékeinél egyértelmű előny, hogy az előlapjukon lévő feliratok fehér színűek és sokkal jobban olvashatók a fekete előlapon, mint a ZEN széria világos előlapra szintén fehérrel (!) írt feliratai.

A szebb kivitel még nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobban szólnak ezek a készülékek, mint a korábbi széria készülékei.

A teszt során a Kácsa Audio által készített szimmetrikus (balanced) 4,4 mm - 4,4 mm analóg kábellel kötöttem össze a ZEN, illetve a ZEN Signature készülékeket, mert egy ilyen kábellel lehet a lehető legjobb hangminőséggel átvinni a már analóg jelet a DAC-ról az erősítőbe.

A teszt felvételek meghallgatásának elsődleges célja az volt, hogy megállapítsam vajon az általam az irodámban használt fejhallgatós zenehallgatást lehetővé tevő iFi gyártmányú ZEN DAC - ZEN CAN páros, vagy a lényegesen drágább ZEN One Signature - ZEN CAN Signature MZ99 páros hangzása a jobb és ha az utóbbié, akkor vajon megérik-e a vételárukat.

Ami a vételárat illeti az én ZEN DAC V1 verziójú készülékem már nem kapható, helyette van a ZEN DAC V2 ami itthon 75 ezer forintba kerül, míg a ZEN CAN ára itthon 112 ezer forint, azaz a kettő együtt egy kb. 10 ezer forintos analóg összekötő kábellel néhány ezer forinttal 200 ezer forint alatt kapható.
Olvasóim már ismernek annyira, hogy tudják nem akarom sem a hazai, sem a külföldi kereskedőket előnyben részesíteni, ezért mindig megírom ha külföldről egy készülék lényegesen olcsóbban rendelhető meg, mint az itthoni ár. Nos az eredeti ZEN CAN (amelyből nincs V2 változat) külföldről 75 ezer (!) forint alatti áron vehető meg, így nem igazán magyarázható az itthoni 60%-os (!) felár.
Amennyiben tehát a ZEN DAC V2-t itthon (jó áron) megvesszük és hozzá rendelünk egy ZEN CAN-t, akkor a vásárlást megússzuk 150 ezer forint alatt, ami 25%-os megtakarítást jelent!


Felül az iFi ZEN DAC V2 digitális - analóg átalakító,
alul az iFi ZEN CAN fejhallgató erősítő
A kimeneti jelszintek hasonlók a ZEN CAN Signature MZ99-hez


A fenti árakhoz viszonyítva ha valaki szeretne venni egy ZEN Signature készülék szettet, amelyben van egy ZEN DAC Signature V2 (figyelem ez nem a most tesztelt készülék, hanem annak Bluetooth vevő nélküli verziója) és egy ZEN CAN Signature MZ99, akkor ezért itthon 240 ezer forintot kell kifizetnünk.

Vajon mennyi ugyanez Európa másik felén. Nos az elméleti ára ennek a párosnak 692 €, amely jelenleg 269 ezer forintnak felel meg, ami ugye drágább lenne, mint az itthoni ár, DE most akcióban kapható Németországban 399 €-ért, amely csak 155 ezer forint!!!

Nem csoda ha ebben a pillanatban az örökbecsű Macskafogó (Cat City) klasszikus filmrészlete ugrott be:

"Ne ragozz Cookie, mert meghülyülök!" 😂

Bizony - bizony ha valaki ügyesen keres a külföldi webáruházak között akár ugyanannyiért megveheti az eredetileg 80%-al drágább (!) Signature szettet, mint a "sima" ZEN szettet!


A teszt során tekintettel arra a nem megkerülhető tényre, hogy a ZEN CAN Signature MZ99 készüléket eredetileg a Meze 99 Classics fejhallgatóhoz tervezték, úgy döntöttem, hogy a teszt felvételeket meg fogom hallgatni mind a 99 Classics, mind az annál - különösen az extraként kapható PCUHD réz kábel  tartozékkal - lényegesen magasabb minőségi szintet képviselő 109 Pro fejhallgatómmal.

A Meze 99 Classics-hoz a Meze ezüstözött szimmetrikus (balanced) 2,5 mm-es csatlakozóval szerelt kábelét használtam egy Fiio 2,5 mm - 4,4 mm adapterrel.

Minden felvételt meghallgattam az alap ZEN párossal, a Signature párossal a telefonomról USB kábeles kapcsolatot használva, valamint a Signature párossal LDAC Bluetooth kapcsolattal, vezeték nélküli módban.Tesztfelvételek meghallgatása

Az elmúlt hetek audiofil szempontból legjobb híre az volt, hogy a jövőben is élvezhetjük az eddig általam (és sokak által) legjobbnak tartott MQA technológia sokat vitatott, ám számomra vitathatatlan előnyeit, a természetes megszólalást, a koncertek hangzását idéző nagyszerű részletgazdagságot, a korábban legjobb hangminőséget produkáló analóg hanglemezek minőségét megközelítő hangzást.
Ez az az ok, amiatt most az öröm pillanataiban úgy döntöttem, hogy ennél a tesztnél minden teszt felvétel MQA technológiával előállított zenei fájl lesz, amelyeket korábban a TIDAL zenei streaming szolgáltató Master megjelöléssel látott el. Sajnos a korábban említett pénzügyi nehézségek miatt a TIDAL időközben bevezetett egy nagy felbontású MAX megjelölésű zenei fájl típust is, amely felvételek egy része továbbra is az eredeti MQA minőségű, más részük viszont egy olyan FLAC fájl, amely jóval nagyobb méretű, mint a speciálisan "becsomagolt" MQA fájlok, de állítólag a CD minőségnél jobban szólnak. Valljuk be a mostani állapot eléggé kaotikus. A WINDOWS alatt és az iPad-emen IOS operációs renszerben előbb teljesen eltünt az MQA, vagy a Master megjelölés, majd később - vélhetően a több százezer MQA "hívő" nyomására részben megjelent a felvételek lejátszásánál az MQA felirat.

Ez az állapot nekem annyira nem tetsző volt, hogy az Android rendszerű telefonomon a Google Play áruházban kikapcsoltam az automatikus frissítést, így mind a TIDAL Androidos verziójánál, mind az általam legjobban kedvelt UAPP (USB Audio Player Pro) Androidos alkalmazásnál továbbra is változatlan formában élvezhetem az MQA felvételek szerintem különlegesen szép hangzását.Idén nyáron a kitűnő Balatongyöröki strandon a csodás táj látványában gyönyörködve 
hallgattam a 1More Evo fülbejátszó-mon (TWS) ezt az elképesztően életszerű, kitűnő felvételt.
Akkor még nem tudtam, hogy ki a művész. Azóta már tudom, hogy Michel Petrucciani
egy kis - nagy ember volt, aki betegsége miatt csak 1 m "magas" volt (néha a menedzsere
a legenda szerint egy bőrönben vitte be a szállodába, hogy spóroljon a költségeken 😲)
Egy biztos a kiváló jazz zongorista élő felvétele zeneileg egészen kiváló,
különösen MQA változatban. 


Az egyszerűség kedvéért a teszt felvételek értékelésénél One + MZ99-el fogom jelölni a ZEN One Signature + ZEN CAN Signature MZ99 párost. Ezen a 99 Classics fejhallgatómmal hallgattam meg a felvételt. Nagyon velősen megfogalmazva nagyon jó élmény volt 😚. Nem véletlen, hogy hat éven át nem nagyon gondolkodtam azon, hogy lecseréljem a Meze 99 Classics fejhallgatómat. Nagyon gyors megszólalás, jó térleképezés, izgalmasan élő hangzás, természetes hangszerhangok, jó mélyek. Annak ellenére, hogy az erősítőn be volt kapcsolva az MZ99 analóg korrekció, mégsem volt túl erős a basszus. Pont jó volt.

A Meze 109 Pro-val hallgatva a hangzás pontosan olyan volt, mintha a koncertteremben hallgattam volna a zenét 😍, elképesztően tiszta, részletgazdag, élettel teli hangzás. Remek fúvósok, nem harsány, hanem nagyon természetes zongora hangok, félelmetesen jó dob hangok.
Most már tökéletesen értem miért döntöttem hat év után úgy, hogy egy a 99 Classicsnál még jobb minőségű fejhallgatót vásárolok .😘
A hangerőt azért feljebb kellett tekerni az asszimetrikus (single ended) kimenet használatakor. Az a 40 ohm-on 1000 mW körüli jelszint is sokat segít a 109 Pro-nak, hogy ilyen csodásan szólaljon meg.

A 99 Classics-al hallgatva a ZEN DAC + ZEN CAN-t kevésbé kifinomult a hangzás, de alapvetően nincs baj ezzel a megszólalással sem. Jó dinamika, kicsit a természetesebbnél élénkebb, de még elfogadható megszólalás. Itt azért a térhatás már kicsit beszűkültebb, de ez sokkal inkább a 99 Classics miatt van, mint a DAC-erősítő páros miatt, amit a 109 Proval való meghallgatás bizonyít is.

A 109 Pro-val hallgatva ezt a felvételt a térleképezés lényegesen javul a 99 Classics-hoz képest, a hangszerek hangja is természetesebb, jobbak a dinamikai váltások is, de transzparenciában, életszerű megszólalásban azért elmarad a One + MZ99 párostól. Különösen tetten érhető a különbség a fúvósok és a dobok hangjainál.

Szándékosan hagytam a One + MZ99 páros Bluetooth módban való meghallgatását a végére, kiváncsi vagyok rá, hogy a kedvezőbb árú páros hangminőségéhez (ZEN DAC + ZEN CAN) hogyan viszonyul a drágább és elegánsabb páros vezeték nélküli megszólalása.
Természetesen a ma létező legjobb hangminőséget produkáló LDAC kodekkel hallgattam meg a felvételt a 109 Pro fejhallgatót használva. A One + MZ99 páros az első pillanattól megdöbbentően jól szólalt meg, lényegében vezeték nélkül nagyon hasonló hangminőséget produkált, mint a ZEN DAC + ZEN CAN vezetékes módban!
Nagyon szép volt a zongora hangja, jó dinamikával szólalt meg, talán a mély hangoknál lehetett érezni kisebb visszaesést a másik páros vezetékes teljesítményéhez képest, de vezeték nélkül ez a hangzás 100 hallgatóból (ha nem mind a száz audiofil 😘) nagyjából 80 ember igényeit tökéletesen kielégítené.


A 24 éves Amszerdamból származó furulya művésznő albumát akár nevezhetnénk
az MQA technológia nagykövetének is, mivel elsőrangú hangmérnöki munka
és a felvétel megmutat szinte minden előnyt, amely miatt az MQA zenéket annyira szeretjükEzúttal először a világos előlapú párossal kezdtem a 99 Classics-al meghallgatva a felvételt.
Ez a zenei produkció tele van könnyed játékossággal, fiatalos lendülettel és virtuozitással
Ezeket mind meglepően jól jeleníti meg a ZEN DAC + ZEN CAN páros a gyengébbik (de nem gyenge) fejhallgatóval. Talán az is számít, hogy ez egy stúdió felvétel, kicsit intimebb a megszólalás, mint egy élő koncertfelvétel esetében. Elsőrangú hangzás, azon gondolkodom, hogy miben lehet majd javulni, ha a fejhallgatót és a lejátszó berendezést is jobbra cserélem ...

Nos a 109 Pro-val hallgatva a felvételt máris megadom a választ a saját kérdésemre: a kifinomultságban képes javulni a hangzás egy jobb fejhallgatóval. Talán vesztünk valamit az élénkségből, de azt felváltja az életszerűség, a természetesség. Amiben nagy a különbség az az, hogy a nagybőgő hangja nem olyan erőteljes ugyan, mint a 99 Classics-al hallgatva, de sokkal természetesebb, nem búg, hanem megszólal.
A finom zenei részleteket is jobban képes megszólaltatni a 109 Pro, amellyel a világos előlapú páros teljesítménye abszolút minőségi, kijelenthetjük, hogy audiofil hangzásnak minősíthető.

One + MZ99 + 99 Classics: nagyon érdekes, hogy a világos előlapú kettőshöz képest hasonló minőségjavulás figyelhető meg a 99 Classics-al hallgatva a felvételt, mint amiket fent a 109 Pro-nál leírtam. Több finom részlet, jobb transzparencia, levegősebb megszólalás. Ami viszont nekem kicsit sok az az MZ99 (mélyhang optimalizáló funkció) bekapcsolt állapotában a basszus mennyisége. az úgynevezett basshead-ek, azaz mélyhang imádók szeretni fogják ezt a nagyon búgó mélyhangot, de nekem ez már kicsit sok(k) volt.

One + MZ99 + 109 Pro, USB vezetékes módban: itt számottevően fel kell venni a hangerőt, hogy úgy szólaljon meg a zene, ahogy szeretnénk. Akkor viszont nagyon szép, nagyon élvezetes a hangzás. Itt tűnik fel először, hogy milyen szép hegedű szóló van a felvételen. Na és a mély hangok, hűha 😍, ilyennek kellene lennie az elérhető árú készülékek többségének mélyhang megszólalása, egyszerűen gyönyörű!

One + MZ99 + 109 Pro LDAC Bluetooth vezeték nélküli módban: lenyűgöző, hogy mára hová jutott el a vezeték nélküli lejátszás szinvonala! Akkor még jegyezzük meg, hogy az LDAC egy veszteséges Bluetooth kodek és természetesen nem képes kiaknázni a teljes MQA dekóder ZEN One Signature MQA kibontó (unfold) képességeit. Ennek ellenére gyönyörűen szól, le a kalappal. 👌💘

Itt szeretném megjegyezni, hogy az iFi pár napja piacra dobta a világ (tudomásom szerint) első olyan asztali készülékét, amely képes alkalmazni a Qualcomm által már évekkel ezelőtt bejelentett aptX Lossless (veszteség nélküli!) Bluetooth vezeték nélküli technológiáját. A NEO iDSD2 ugyan jóval nagyobb készülék, mint a ZEN One Signature, de képes a CD minőségű digitális zenei fájlok veszteségmentes vezeték nélküli átvitelére, de ehhez nyilvánvalóan az új technológiával kompatibilis fejhallgatók, vagy fülbejátszók, mint amilyen ez a készülék lesznek majd szükségesek.
Jövőre a kanadai PSB jelentkezik majd egy még újabb vezeték nélküli technológiát, az SCL6-ot (korábban MQair) alkalmazó fejhallgató családdal és hogy ennek piacra dobásában biztosak lehetünk, azt garantálja, hogy a PSB anyavállalata a Lenbrook nemrég szőröstül-bőröstül (értsd MQA-val és SCL6-al együtt) felvásárolta az MQA Ltd.-t.
Mindenesetre a még tökéletesebb vezeték nélküli hangzásra vágyók 2024-ben izgalmas év elé nézhetnek.
A norvég 2L lemezcég a világhírű Morten Lindberg hangmérnökkel a fedélzeten
mindig a minőségi felvételek élvonalában volt, amit ez a lemez is jól megmutat.
Felhívom a figyelmet a 24 bit 352,8 kHz felbontásra.One + MZ99 + 99 Classics: nagyon szépen, tisztán szól, a komolyzenei felvételnél kevésbé számítanak a más felvételeknél tapasztalt, túlzásba vitt mélyhangok, ez a zene nagyon finoman szólal meg.
Azt azért le kell írnom, hogy a 109 Pro után a 99 Classics-on zenét hallgatni kicsit kényelmetlenebb, mivel a bőr párna a fülünk felett van és kicsit nyomja a fejhallgató a fülünket, míg a 109 Pro esetén az alcantara fülpárna körülöleli a fülünket és hosszú távon is nagyon kényelmes.

One + MZ99 + 109 Pro: gyönyörű már ahogy megszólal Imsen méltóságteljes zenéje. Nem hiszem, hogy sokan lennének, akiknek ez a hangminőség még nem elegendő, hanem ennél sokkal többre vágynak.


One + MZ99 + 109 Pro LDAC Bluetooth vezeték nélküli módban: a néhány hordozható készülékre jellemző, általam Bluetooth ködnek nevezett jelenség itt egyáltalán nem figyelhető meg. Tökéletesen tiszta hangzás, jó sztereó tér, kiváló dinamika. Ehhez hasonló, vagy talán egész kicsivel még ennél is jobb vezeték nélküli hangminőséget eddig csak két készüléken tapasztaltam, az egyik a saját iFi GO blu lejátszóm, a másik pedig a Fiio Q7, de annak az ára1,5-szerese a ZEN DAC Signature + MZ99 páros hazai árának  míg a külföldi akciós árnak a 2-szerese.


ZEN DAC + ZEN CAN + 99 Classics: kicsit mintha több hangot hallanék, mint a sötét előlapú kettőssel, amit úgy értek, hogy nem olyan tiszta a hangzás, de azért alapvetően ez is rendben van, ünnepélyes, komoly, felelősségteljes. 😎 Azért azt megjegyzem, hogy a teljes MQA kibontás egyértelmű előny a ZEN One Signature esetében, amit az én napra érzékeny, azaz "fehérbőrű" ZEN DAC V2-m nem tud. Ő úgy dolgozik, hogy a mobiltelefonomon futó UAPP alkalmazás végzi el az első MQA kibontást (unfold) szoftveresen, és a további kibontásokat (unfolds) a ZEN DAC V2 hardveresen. Elvileg nem kellene a kettő között jelentős különbségnek lennie, de eddig minden esetben úgy hallottam, hogy azért van különbség. A teljes dekóder készülékek érzékelhetően jobban szólnak, persze azokban az esetekben, amikor kiváló gyártók alkotják meg és szerelik össze ezeket.

ZEN DAC + ZEN CAN + 109 Pro: Mintha valaki lefejtette volna a fölösleges rétegeket a hangszerek hangjáról. Tökéletesen természetes, a saját rendszerem eddigi legjobb megszólalása. 😍
Térhangzás, életszerűség, kiváló transzparencia, na ez stúdió minőség. Most először éreztem, hogy egy ennyire kifogástalan MQA formátumra alakított stúdió felvételnél nincs számottevő különbség a halovány előlapú és a lebarnult (fekete) előlapú páros között. 😄Az idei év eddigi egyik legjobb koncertélménye a Füst a szemében - Cseh Tamás 80 volt
A MOM Kult-ban. A három közreműködő sok zenével és a zenék közötti rövid párbeszédekkel
elevenítették fel Cseh Tamás életének legfontosabb pillanatait. Számomra óriási élmény volt. 💖
Meséltem is egy barátomnak, aki elmondta, hogy van egy Republic - Cseh Tamás közös
lemez, a Levélváltás. Ez a barátom, akivel együtt szoktam teniszezni megállt mellettem
a lámpánál a teniszpálya felé haladva , lehúztuk az ablakot és mondja nekem,
hogy épp Cseh Tamást hallgat, a Fehér babákat. Na több sem kellett nekem
a nagy rajongónak, egy mozdulattal rádugtam az autóm AUX csatlakozójából
kivezetett vezeték végén található Zorloo Ztella DAC/fejhallgató erősítőt
a mobilomra, gyorsan megkerestem az említett lemezt és lejátszottam.
Először nem akartam hinni a szememnek, amikor
a Ztella-n lévő LED bíbor (magenta) színben gyulladt ki.
Ez csak akkor történik, amikor a felvételt MQA technológiával állították elő.
Egy 1998 év elején megjelent magyar album MQA-ban?
A biztonságot maximálisan szem előtt tartva a következő piros lámpánál megnéztem,
és lássunk csodát tényleg MQA felvételről van szó. 
A felvétel régen készült és nem a legjobb technikát
alkalmazták a hangmérnökök, azaz messze nem hibátlan, de a zene örökbecsű.
Lássuk az iFi-csapat mit kezd ezzel a szerényebb minőségű digitális zenei fájllal...ZEN DAC + ZEN CAN + 99 Classics: Érezni a felvételen, hogy MQA, azaz tisztább, mint a kor egyéb magyar felvételei - tisztelet a kivételnek, például Presser lemezek -, de nem az a kifinomult, természetes hangzás. Nehéz egy kevésbé jó felvételből tökéletes hangzást varázsolni, vagy inkább lehetetlen?

ZEN DAC + ZEN CAN + 109 Pro: Sokkal tisztább, mint a 99 Classics, lényegesen természetesebb hangzás, amelynek van tere is, nem egydimenziós, mint a 99 Classics-on. Kevésbé tolakodó hangzás, élvezhetőbb. A gitár szóló azért még itt sem olyan életszerű, mint egy jó minőségű felvételen.


One + MZ99 + 99 Classics: Ennél az összeállításnál jelentősen le kell halkítani az erősítőt, mert a 99 Classics 32 ohm-os impedanciájú, azaz könnyen meghajtható, míg az MZ99 kimeneti jelszintje elég magas. Kicsit jobban szól, mint a világos előlapú párosról, de nem magával ragadó. Azért a gitár sokkal jobban szól, mint a másik párosról.


One + MZ99 + 109 Pro: Az eddigi legjobb hangzás, de nem sokkal jobb, mint a másik (világos) párosról hallgatva ugyanezzel a fejhallgatóval. A tanulság az, hogy egy gyengébb felvételből még egy jobb lejátszó rendszeren sem válik kiemelkedő minőségű hang. Nem baj, Cseh Tamás az én korosztályom egyik legérdekesebb személyisége volt, halhatatlan dalnok. 

One + MZ99 + 109 Pro LDAC Bluetooth vezeték nélküli módban: Elképesztő, hogy vezeték nélküli módban szinte semmi minőségromlás nem tapasztalható a vezetékes módhoz képest, sőt van egy kellemes hangzása, amely kicsit jobban szól a 109 Pro-val hallgatva, mint a 99 Classics-al a vezetékes módban!
A csodálatos Nina Simone 1965-ben rögzített albuma, valóságos csoda, 
hogy abban az időben, amikor még a Beatles albumai sem szóltak kiemelkedően,
hogy tudtak ilyen minőségben zenét rögzíteni. 
Ez egy kincs, mint Szoboszlai a Liverpoolnak 😘


One + MZ99 + 109 Pro LDAC Bluetooth vezeték nélküli módban: Nagyszerű hangzás, természetes, tiszta, zajmentes, a xilofon, a szaxofon és a zenekar is tökéletesen egészíti ki az énekesnő kiváló hangját. Le a kalappal! Napestig hallgatnánk.


One + MZ99 + 99 Classics: Na most először érzem igazán, hogy a szimmetrikus kimenet kisebb zaja és jobb transzparenciája egy ennyire jó felvételen sokat segít a hangzáson, amely elsőrangú.
Azért egy ilyen hangfelvételnél van különbség a vezetékes és a vezeték nélküli meghallgatás között az előbbi javára. Itt a teljes MQA kibontást is nagyon lehet élvezni, amit ugye Bluetooth-on nem élvezhetünk. Az egyik legkiválóbb MQA felvétel, amit eddig hallottam. 💚


One + MZ99 + 109 Pro: Kifogástalan minőség. Az énekesnő hangja itt a legtermészetesebb. Ahogy megszólal a zene az egész nagyon ünnepélyes és részletgazdag. Nagyon jó térleképezés. Hihetetlen, hogy ez a felvétel nemsokára 60 éves lesz!
ZEN DAC + ZEN CAN + 99 Classics: Ez a felvétel megmutatja, hogy mennyire jó a ZEN DAC + ZEN CAN kettős. Egészen magával ragadó hangzás, nincs lényeges különbség a sötét előlapú és a világos páros hangzása között. Talán az énekesnő hangja kicsit még magával ragadóbb a One + MZ99 párosról.


ZEN DAC + ZEN CAN + 109 Pro: Tökéletesen élvezhető hangzás, ezen a szinten nagyon nehéz különbséget tenni a két páros hangzása között. Mindkettő csodás. 💚💚
Az, hogy a ZEN DAC csak MQA kibontó (renderer) és nem dekóder itt bizony nem hallatszik! 

Kész időutazás! 1963-ban felvett lemez, és ha meghallgatjuk, 
olyan, mintha a lemezstúdióban ülnénk az üveg túloldalán 
és belehallgatnánk az épp most felvett anyagba. Félelmetes!


ZEN DAC + ZEN CAN + 99 Classics: Próbáltam hibát keresni ebben a hangzásban, de nem nagyon tudtam. Coltrane játéka ihletett, a hangzás is nagyon jó. Talán egy dolgot lehet róla elmondani, hogy viszonylag szűk a felvétel tere, úgy is mondhatjuk, hogy intim megszólalás, de a hangszerek hangja kiváló.


ZEN DAC + ZEN CAN + 109 Pro: Ahogy megszólal, mindjárt jobb a tér megjelenítése. Ennek egyik nyilvánvaló oka az, hogy a 109 Pro nyitott, míg a 99 Classics zárt rendszerű fejhallgató. Minden hang kicsit természetesebb, életszerűbb, tisztább, részletgazdagabb. Nahát, pedig amikor a 99 Classics-al hallgattam nem tudtam nagyon megfogalmazni miben lehetne ezen javítani. A dobok hangja különösen természetes, már-már beszippantó. 😊


One + MZ99 + 109 Pro LDAC Bluetooth vezeték nélküli módban: 10 évvel ezelőtt a legjobb otthoni zenelejátszók nem tudtak olyan hangminőséget produkálni, mint ma egy lejátszó Bluetooth üzemmódban. Emlékszem az első Sennheiser Bluetooth fejhallgatómat csak sportolás közben használtam, de ahhoz képest fényéveket haladt a technika előre. Ez a felvétel a jazz történetének egyik nagy klasszikusa, csodálatos művészi teljesítmény, amit a mai technika képes eljuttatni nem csak a füleinkbe, hanem a szívünkig is. 💕One + MZ99 + 99 Classics: Egy ennyire jó felvétel hallgatása közben mindig megállapítom, hogy hű de jó fejhallgató ez a 99 Classics! Nagyon finom hangzás, könnyed, légies, mint a művészek játéka. Semmi erőlködés, semmi izzadtságszag, a kisujjukból kirázzák a zenét. Azért meg kell dícsérnem a sötét előlapú párost is, mert nélkülük nem tudna így szárnyalni a 99 Classics.One + MZ99 + 109 Pro: Ez a felvétel ezen a rendszeren mindent megmutat, amiért szeretjük a Meze 109 Pro-t. A hangok levegősek, van lecsengésük, olyan, mintha a koncertteremben hallanánk a felvételt. A dobok különösen életszerűen, zseniálisan szólalnak meg.


Összefoglalva nagyon nehéz az árakra nem gondolva értékelni ezt a két készülékpárost. Olyan ez, mint amikor a beszerzési szakemberek azon vitatkoznak, hogy az egyborítékos, vagy a kétborítékos rendszer a jobb egy szolgáltatás beszerzése esetén. Amennyiben az egy borítékos rendszert alkalmazunk, akkor a műszaki ajánlatok értékelése az árak ismeretében történik, és az értékelő bizottság azokra az ajánlatokra fog csak koncentrálni, amelyek a rendelkezésre álló kereten belül vannak.
Amennyiben viszont két borítékos rendszer mellett döntenek, akkor először a műszaki borítékot bontják csak fel, és lehet, hogy a műszaki értékelés során nem jut tovább a legjobb árat adó pályázó, tehát fel sem bontják a pénzügyi boritékát.
Nos ha tudom, hogy most meg lehet kapni az iFi ZEN DAC V2 Signature készüléket és a ZEN CAN Signature MZ99-et körülbelül ugyanannyiért, mint egy ZEN DAC V2 + ZEN CAN párost, akkor nem kérdéses, hogy a sötét előlapú kettőst választom, hiszen valamivel jobban szól ez a kettős a világos előlapú rokonánál, és a sötét előlapú DAC teljes MQA dekóderként azért jobban szól, mint a csak kibontó (renderer) ZEN DAC V2.

Amennyiben viszont ez az akció véget ér és a Signature változatú (Bluetooth funkciót is magában foglaló) páros nem akciós árát tekintjük, amely 60%-al magasabb, mint a ZEN párosé, akkor már azért meggondolnám, hogy ennyivel több pénzt kiadjak-e rájuk, mert a párosok hangminősége között nincs 60%-nyi különbség.iFi ZEN One Signature + ZEN CAN Signature MZ99


Ami tetszett

Nagyon szép a formatervezésük, de ne egy sötét szobában nézegessük, 😎
sokkal jobban olvashatók az előlap feliratai, mint a másik páros világos előlapján;
Nagyon jó kimeneti jelszintek, még asszimetrikus (single ended) kimenetről is;
Az MZ99 mélyhang korrekciós funkció nagyon jól működik, habár kicsit 
visszafogottabb mélyhangokat produkál, mint a ZEN DAC xBass funkciója;
Nagyon tiszta, természetes, levegős hangzás, szép ének és hangszer hangok;
A készülékek hangszíne nagyon kellemes, rá lehet kattanni;
Jó térleképezés, kitűnő transzparencia;
Az akciós árát tekintve, 155 ezer forintért ennyire zenei 
fejhallgatós rendszert aligha lehet manapság kapni, igaz azért az 
akciós árért le kell mondani a Bluetooth funkcióról (ZEN DAC V2 Signature);
Szenzációs vezeték nélküli lejátszási képesség, az egyik legjobb a piacon.


Ami nem tetszett

A nem akciós ára indokolatlan mértékben nagyobb, mint a 
ZEN DAC + ZEN CAN páros ára, a hangminőség különbség
ilyen mértékű árkülönbséget nem indokolna, bár kétségtelenül
kapunk egy egészen különleges minőségű Bluetooth funkciót hozzá,
Nekem sokkal jobban tetszik a fehér előlapú DAC hangerőszabályzója 
körül látható "színkarika". A Signature páros nekem túlságosan kétszínű 😉,
amikor ránézek az előlapjára az ifi felirat és a kerek LED kétféle színben 
pompázik, de mindig puskáznom kell, hogy a kétféle szín mikor mit jelent,
 habár azt már tudom, ha az ifi felirat kék és a LED fehér akkor 
MQA stúdió és nagy felbontású felvételt hallok;Bárcsak készülne egy olyan készülék, amely ilyen kiválóan muzsikál, 
és a kertben lehet vele zenét hallgatni, ténylegesen vezetékek nélkül...


95%

Ellenállhatatlan akciós áron kapható (a vezetékes változat) és ezért
az árért remek funkcionalitást kínáló, kiváló minőségű készülék páros.
A One fantasztikus minőségű vezeték nélküli lejátszási képességgel rendelkezik,
aki pusztán a régebbi HIFI készülékét akarja vele "felokosítani"
ennyi pénzért (130 ezer forint) aligha talál ennél jobbat.


2 megjegyzés:

 1. T. András! Tervezek egy ifi ZEN Air Blue Bluetooth receiver-t vásárolni. Hogy tudnám ezt az eszközt párosítani a 1More Evo fülhallgatóval? Erről nem találtam semmiféle leírást. Köszönöm. László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László
   A készülék amit vásárolni készülsz, ahogy a neve is jelzi egy Bluetooth vevő, tehát a telefonodról tudsz rá vezeték nélkül zenéket küldeni, amit az otthoni hangrendszereden tudsz lejátszani.
   Szerintem a ZEN Air Blue adni nem tud vezeték nélküli jelet, hiszen nincs benne streaning funkció, vagy beépített tároló, amiről zenét lehetne küldebi a 1Nore Evo-ra.

   Törlés