2023. február 12., vasárnap

Fiio Q7 nagyméretű USB-s -, értelmezhetetlen formában tálalt zenelejátszó csoda

 Miközben azon gondolkodtam, hogy hogyan kezdjek el írni a Fiio Q7 nemrégiben piacra dobott 330 ezer forintba kerülő vezetékes és vezeték nélküli lejátszásra egyaránt képes készülékről, előjött belőlem a rosszaság 😘
Kezdem egy találóskérdéssel: Mi az - extrém nagy, fekete és óriási élvezetet okoz?
Senki félre ne értse, a válasz nem az, amire most sokan gondolnak. 

A válasz: Fiio Q7 💋

Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében

Hogy miért értelmezhetetlen a Q7 formája? Nos azért, mert nehéz kitalálni, hogy ezt az elképesztő technikát, amely lényegében megegyezik a Fiio csúcs MOZEL-jének (DAP) az M17-nek a műszaki tartamával, leszámítva annak képernyőjét és Android operációs rendszerét, és amelyet a Fiio 800 $-ért kínál az M17 1800 $-os árával szemben (!!!) miért egy ilyen jellegtelen, mondjuk ki rideg fekete fém testbe helyezték, amely ráadásul hordozhatónak semmiképpen nem mondható a maga 623 gramm súlyával (lemértem!), inkább csak átvihető egyik helyről a másikra.

A Q7-re tehát ránézésre nem mondhatjuk azt, hogy az "a vágy titokzatos tárgya", hiszen ha a fenti - áthallásos - gondolatot folytatnám, azt mondanám, hogy ezzel a mérettel már nem mindenki tud kezdeni valamit. 😄 

Amikor kibontottam a Q7-et az első kérdésem az volt: miért nem egy esztétikus csomagolásba (mint például a Fiio Q5S TC volt) helyezték el, vagy miért nem készített a Fiio egy olyan asztali készüléket, amelyet nem csak hálózati áramról, hanem akkumulátorról is lehet használni és ezáltal akár a kertbe, vagy egy parkba is kivihetjük?

Maga a készülék "teste" egy elég komor hangulatú nagyméretű fekete fém, amelyen megtalálható minden ma használatos kimenet (3,5 mm, 6,3 mm, 2,5 mm, 4,4 mm fejhallgató, valamint USB C, optikai és koax digitális kimenetek, amelyekkel a készülék egy asztali készülék funkcionalitását nyújtja, tehát otthoni rendszerbe is behelyezhető, igaz forráskészülék (mint mobiltelefon, tablet, pc) kell hozzá.A készülék felső és alsó élei az ideálisnál élesebbek,
és az egyébként finom hangerőszabályozást lehetővé tevő hangerő-
szabályozó kicsit lehetne magasabb a könnyebb használat érdekében


A Q7-be ES9038Pro DAC-ot (digitális - analóg átalakítót) szereltek, amelyik a piac egyik legjobbja.

A készülék képes MQA teljes dekóder-ként (full decoder), vagy kibontóként (renderer) is működni.
Eddig azt hittem már mindent tudok az MQA technológiáról, de a Fiio fórumon talált bejegyzés ebben a hitemben kicsit elbizonytalanított. 😄

Vajon miért írják azt, hogy az MQA lejátszáshoz szükség van egy olyan zenei alkalmazásra, amelyik (szoftveresen) elvégzi az első kibontást a "mag" (core) szintig? Egy teljes kibontónál (full decoder) pont az a lényeg, hogy a zenei alkalmazás semmit nem tesz, hanem átengedi az összes kibontást a készüléknek. Erről még írok a következő bejegyzésemben is... 

Ami furcsán hangzik, hogy a Fiio weboldalán található specifikációban 8 x -os MQA paraméter szerepel, pedig a teljes dekóderek általában 16 x-os MQA kibontásra képesek.

Ezeket a szorzókat úgy kell elképzelni, hogy ha az MQA technológia alkalmazásával egy digitális zenei fájlt 24 bit / 48 kHz-es felbontással "csomagolnak be" a neten történő egyszerűbb átvitel érdekében, akkor az MQA képes készülékek egy része az alap 48 kHz  8 x- át, azaz 384 kHz-et képes a kibontások után előállítani, míg más készülékek az alap 16 x-át, azaz 768 kHz-et képesek előállítani.

Értelemszerűen alig vannak (vagy nincsenek) ilyen felbontású stúdió felvételek, a TIDAL távzene szolgáltatásban eddig maximum 24 bit / 352,8 kHz-es felbontású felvételt találtam.

Fontos tudni, hogy a készülék alján vannak kis átváltó kapcsolók (bal oldalon), egyikükkel kiválaszthatjuk, hogy akkumulátoros, vagy hálózati üzemmódban akarjuk hallgatni a készüléket (kipróbáltam és nagy különbséget nem hallottam a kettő között), a másikkal pedig azt állíthatjuk be, hogy az USB bemenet használata közben töltődjön-e a Q7. Néhányszor ezt elfelejtettem kikapcsolni és reggelre a Q7 teljesen leszívta a mobilom aksiját.

A Q7-hez adnak egy két fokozatú ventilátort magában foglaló, tehát hűtést biztosító tartót. Állítólag a Q7 extrém forró tud lenni, de gyanítom csak akkor, ha egy nagyon nehezen meghajtható fejhallgatóval használjuk, vagy abnormális hangerőn, mert én normál hangerőn és a jól meghajtható Meze 109 Pro fejhallgatóval és az ahhoz nemrég vásárolt prémium minőségű Furukawa rézvezetővel szerelt PCUHD asszimetrikus (single ended) kábellel használva semmilyen melegedést nem tapasztaltam, ezért csak kíváncsiságom okán egyszer kapcsoltam be a ventilátort és meg is állapítottam, hogy milyen jó lett volna egy ilyen a tavaly nyári forró napokon. 😂

A Fiio formatervezőit úgy látszik megérintette a "sötét oldal" és az elmúlt időszakban nagyon komor készülékeket terveznek, a Q7 formatervére a Birodalom egyenruha tervezői is büszkék lennének. 😄

Na ígérem most már befejezem a gúnyolódást, mert amikor bejárattam (run in 4-5 napig) a Q7-et és amikor megérkezett az új fejhallgató kábelem és azt is bejárattam (run in több, mint 100 órát), attól a perctől fogva elképesztő élmény volt a Q7-tel zenét hallgatni. Előre bocsátom, hogy ennél az összeállításnál jobb hangot, csak a Chord Hugo TT2 - Meze Elite pároson hallottam, de az a két készülék együtt ma 4 millió forintba kerül (!!!), míg a Fiio Q7 - Meze 109 Pro páros még a szenzációs, de elég drága prémium kábellel együtt is "csak" kb. 750 ezer forint.

Természetesen összehasonlítottam a korábban vásárolt ezüstözött réz anyagú 3,5 mm monó - 2,5 mm szimmetrikus (balanced) Meze kábellel a Q7 hangminőségét az új PCUHD asszimetrikus (single ended) réz kábellel elérhető minőséggel és meg kellett állapítsam, hogy habár korábbi tesztekben egyértelműen a szimmetrikus (balanced) kimenetről élvezhető hangot tartottam minőségibbnek, de az új prémium kábellel hallgatva a 109 Pro-t bizony finomabb, kellemesebb a hangzás. A szimmetrikus kábellel a Q7 kicsit élénkebben, a magashangokat jobban kiemelve szól, míg a prémium minőségű asszimetrikus kábellel hallgatva a hangzás kiegyensúlyozott, neutrális és nagyon természetes.

Úgy tűnik tehát, hogy van az a kábel, amellyel a "hagyományos" asszimetrikus kimenetről jobb hangzást érhetünk el, mint a szimmetrikus kimenetről. Igaz ilyenkor a kimeneti jelszint alacsonyabb, mint a szimmetrikus kimenetet használva, de ez az "erőgép" Q7-en semmit nem jelent, mert ez a készülék akkumulátoros módban 1500 mW, míg tápegységgel használva (mert ilyet is adnak hozzá) 3000 mW jelszintet képes produkálni. Bár magam nem tudtam kipróbálni, de bátran állíthatom, hogy nincs olyan fejhallgató a piacon, amelyiket ez a készülék ne tudna megfelelően meghajtani.

A fentiek miatt a teszt egészét a Q7 6,3 mm-es asszimetrikus kimenetét használva végeztem el.

A Q7-et először összehasonlítottam az irodámban található iFi ZEN DACV1 - ZEN CAN fejhallgatós rendszerrel. Egy Xiaomi MI8 mobiltelefont egy Fiio DK1 dokkoló használatával, egy Audioquest Dragontail OTG (OTG = On The Go, azaz útra való) USB C - USB A kábel közbeiktatásával egy Wireworld Ultraviolet 7 USB A - USB B kábellel és végül egy iFi iPurifier3 jel javítóval csatlakoztattam a ZEN DAC V1 USB B bemenetére. 


Felül iFi ZEN DAC V1, alul iFi ZEN CAN fejhallgató erősítő


A két készülék összevetésében egyértelműen a Fiio Q7 volt a jobb, de a különbség nem volt ég és föld.
A Q7 több finom részletet jelenített meg és kifinomultabb zenei élményt nyújtott, jobb transzparenciával, kicsit kevesebb zajjal. A ZEN páros is nagyon szépen zenélt, de a Q7-be szerelt THX AAA 788+ erősítő kiemelkedően jó minőségű és nagyon szépen muzsikált, de az egész technika szinte hibátlan hangot eredményezett. 


Ezután egy kettős összehasonlító teszt következett. A Q7-et a saját ventilátorral felszerelt tartójára helyezve a Xiaomi mobiltelefonommal a Q7 gyári csomagjában található USB C - USB C kábellel összekötve a Meze 109 Pro nyitott rendszerű dinamikus fejhallgatóval, a Meze prémium minőségű PCUHD réz kábelét használva hallgattam meg. Ugyanezzel a fejhallgatóval az otthoni csöves fejhallgatós rendszeremet használva is meghallgattam a teszt felvételeket.Az otthoni fejhallgatós rendszerem: 
kanadai Bluesound Node 2 távzene játszó (DAC) +
lengyel Feliks Echo csöves erősítő,
Nordost Heimdall prémium RCA - RCA kábelekkel összekötve.
Az Echo kimeneti jelszintje 350 mW, ami töredéke csak
a Q7 akkumulátoros módban 1500 mW, hálózati módban 3000 mW (!) jelszintjének,
de a Feliks Echo elvileg könnyedén meghajt szinte minden fejhallgatót 600 Ohm-ig
Mégis meg kellett állapítanom, hogy a 109 Pro és a Q7 között jobb a szinergia,
mint a csöves erősítős otthoni rendszeremmel. 
Később viszont megdöbbentő felfedezésre jutottam:
a csöves erősítőmön konzekvensen erősebb volt a bal csatorna jele, mint a jobb csatornáé.
Nem értettem, hogy mi romolhatott el, de szerencsére rájöttem,
hogy valószínűleg takarítás közben ki lett mozdítva a tápkábel csatlakozója.
Miután azt visszahelyeztem ütközésig a hangminőség visszatért az eredeti,
egészen kiváló szintre 😍
A Q7 a már említett állványon. A készülék oldalán színes nyilak vannak,
amelyek a felbontásra utalnak (kék, vagy sárga), illetve a zöld szín
a DSD fájlokat jelenti, a bíbor szín pedig az MQA fájlokra utal,
a kár csak az, hogy szemből nézve a színek nem nagyon látszanak.
A Q7-től balra egy a közeljövőben megjelenő asztali készülék, az R7 látható,
amely némileg meglepő módon  egy Android operációs rendszerre épül,
ES9068AS DAC chippel és THXAAA 788 erősítővel ellátva.
A Q7 előlapján van egy kis színes kijelző is, amely a legfontosabb infókat kiírja.

A másik összehasonlító tesztet a Q7 vezeték nélküli képességeinek megismerésére végeztem el, a Q7-t Bluetooth LDAC módban hallgatva és azt összehasonlítva a saját hordozható, vezeték nélküli rendszeremmel:


Az angol, Cirrus Logic DAC chippel felszerelt iFi Go blu-t,
a német Vorzüge VorzAMPpure II (általam Püré-nek becézett)
hordozható fejhallgató erősítőmmel összekötve egy a vezetékes
lejátszókhoz nagyon hasonló hangminőség érhető el.Teszt felvételekAz elképesztő hangú Andra Day nagyszerű felvétele,
a háttérénekesek egy jó rendszeren remek harmóniában
vannak az énekesnővel és a zenészekkelA vezetékes módban a Q7 és az otthoni (csöves) rendszer nagyon hasonló szintet hozott, ami azt jelenti, hogy a 330 ezer forintba kerülő Q7 hasonló szinten muzsikált, mint az 500 ezer forintos otthoni rendszerem. A felvételen a háttérénekesek hangját a Q7 kicsit jobban jelenítette meg, az otthoni rendszer pedig a felvétel végén hallható részt, amikor csak a háttérénekesek énekelnek hozta kicsit természetesebben.

Vezeték nélküli módban azt kell, hogy mondjam, hogy a Fiio Q7 az általam valaha hallott legjobb vezeték nélküli hangminőséget produkáló készülék! Az LDAC Bluetooth kodekkel élvezhető vezeték nélküli módban a Q7 a vezetékes módhoz megdöbbentően közeli minőséget produkált! 😍

Amíg a tavalyi év végén az általam legjobb hordozható zenelejátszóként megjelölt Fiio BTR7 esetében az volt különleges, hogy bár szépen szólt vezeték nélkül is, de a vezetékes képességei voltak a 100 ezer forintos árához képest kiemelkedően jók, addig a Q7 mind vezetékes, mind vezeték nélküli módban szenzációs hangminőséget produkál, és a veszteséges (lossy) Bluetooth alapú lejátszás alatt egyáltalán nem érezzük azt a bizonyos Bluetooth "ködöt", amelyet korábbi bejegyzésemben említettem.
Ez lehetőséget ad arra, hogy egy meleg nyári napon a kertben, vagy egy parkban a Q7-el vezeték nélkül is szinte vezetékes hangminőségben hallgassunk zenét.
A Q7-hez képest a saját hordozható rendszerem egyértelműen alulmaradt, de ez csak a Q7-el összevetve igaz, mert önmagában ez a rendszer is nagyon szépen zenél.
Nagyszerű felvétel négy zseniális zenész közreműködésével
Nálam ez egyik etalon MQA felvételVezeték nélküli módban először a Go blu - Vorzüge párossal hallgattam meg, majd a Q7-el. A saját rendszeremen nagyon szépen, természetesen szólalt meg a zene, mégis a Q7 volt az, amelyik jobb transzparenciával, több részletet tudott megszólaltatni, inkább idézve az élő koncertek hangulatát, például akkor, amikor Yo-Yo Ma a bal oldalon csellózott és Chris Thile a jobb oldalon a tőle megszokott virtuozitással pengette a mandolinját. A Q7-en kicsit természetesebbek, levegősebbek voltak a hangszerhangok, mint az én rendszeremen. Én az iFi Go blu-t mindig az xBass mélyhangkiemelő és xSpace térhatás növelő funkciót bekapcsolva használom, és ezáltal ennél a felvételnél a mély hangok különösen szépen szólaltak meg az én hordozható rendszeremen. Igaz, hogy a Fiio Control alkalmazás révén a Q7-nél is van úgynevezett EQ (frekvencia sáv kiemelési) lehetőség.

Érdekes, hogy amikor az USB-s kábellel összekapcsoltam a telefonomat a Q7-el, és a több funkciós hangerőszabályzó gombbal kiválasztottam az USB módot a Q7-en, ennél az instrumentális felvételnél lényegesen nagyobb volt a különbség a vezetékes módban hallgatva a felvételt a vezeték nélküli lejátszással összevetve, mint az előző teszt felvételnél.
Az otthoni csöves (tube) rendszerem nagyon szépen szólalt meg. A csöves erősítők a klasszikus és instrumentális zenékre kiválóak. A Q7 ezúttal is nagyon hasonló hangminőséget produkált az otthoni rendszeremhez, ami tekintve a két rendszer méreteit elismerésre méltó teljesítmény a fejlesztőktől.
Hallgatva a Q7 hangját lám-lám a féltégla méret már nem is tűnik olyan óriásinak.

A tunéziai arab lant (oud) művész hihetetlenül kellemes,
megnyugtató zenéje, amely a lejátszó berendezés
kifinomultságát képes megmutatniElőször vezetékes módban az otthoni rendszeremet hallgattam meg. A hangszerek (fúvós, dob, lant) hangja nagyon szépen, természetesen szólalt meg. Amikor viszont a Q7-en meghallgattam ezt a felvételt, akkor újfent megállapítottam, hogy az általam csak THX varázsnak nevezett, erősen addiktív hangzás, amely a Q7-be épített THX erősítőnek köszönhető ezúttal is mosolyt csalt az arcomra. 💕

Vezeték nélküli módban is működött a THX hatás, mégha kicsivel kevésbé jól szólt is LDAC módban a Q7, mint USB módban, de ha valakire rátettem volna a fejhallgatómat abban a pillanatban, aki semmit nem tud a lejátszó rendszerről és megkérdeztem volna az illetőt, hogy szerinte vezetékes, vagy vezeték nélküli módban hallgatja a zenét, szerintem aki kicsit is ért az audió lejátszókhoz azt mondta volna, hogy szerinte ez vezetékes lejátszás.
A saját vezeték nélküli rendszerem legjobb teljesítményét ennél a felvételnél volt képes megmutatni.
Nagyszerűen természetes, életszerű hangok, remek művészi összhatás.
Azt azrt látni kell, hogy az én rendszerem kis súlyú és kis méretű, amelyet egy kis dobozban bárhová el lehet vinni, míg ugyanezt a Q7-re azért nem lehet elmondani. Csak érdekességként írom le, hogy az én rendszerem együttes ára kb. 750 €, míg a Q7 800 €-ba kerül, tehát abszolút összemérhető áruk van.
Ugyanakkor az is tény, hogy vezetékes módban a két lejátszó nem igazán összemérhető, ott a Q7 klasszisokkal jobb az én rendszeremnél, amit viszont én soha nem használok vezetékes módban.

Nagyszerű minőségű smooth jazz felvétel,
kiváló tesztelésre

Vezetékes módban a csöves otthoni redszerről hallgatva a nagybőgő visszafogottabb volt, mint az optimális, míg a zongora kicsit harsányabb volt, de összességében így is nagyon szépen szólt ez a remek felvétel.
A Q7 szenzációs minőségben zenélt, minden a helyén volt, tökéletes volt az összhang a hangszerek és a zenészek között.

Vezeték nélküli módban nagyon ritkán hallani ennyire tökéletes hangminőséget, mint a Q7-el ezen a felvételen! A Q7 zsenialitása abban jelentkezik, hogy egy árnyas fa alatt egy forró nyári napon szinte olyan minőségben hallgathatunk a Q7-ről zenét, mint eddig csak egy a zeneszobámban található csöves rendszeren akkor, ha kellően közel húztam a fotelt a Feliks Echo-hoz (mert a prémium kábel csak 2,5 m hosszú).
Ugyanez a felvétel nagyon izgalmasan szólt az én hordozható rendszeremen! Ez a felvétel nagyon alkalmas az iFi xBass és xSpace analóg rendszereinek kipróbálása. Aki azt szereti, ha a zongora hangja a meghatározó, ő kapcsolja ki az xBass-t, aki viszont szereti ha erőteljesen szól a nagybőgő, a mélyebb dob hangok és szeret megélni egy komplex térélményt akkor kapcsolja be ezt a két funkciót.

A három lejátszó rendszeren nagyon eltérő módon szólalt meg ez a felvétel, de az említett iFi által kifejlesztett funkciókkal ezúttal a legizgalmasabb megszólalást a Go blu - Vorzüge páros produkálta!
Elképesztően virtuóz basszusgitár játék, nagyszerű hangmérnöki munka,
remekül keverték össze a hangmérnökök az egyéb hangszerek hangjával.
Vezetékes módban a csöves fejhallgatós rendszer eddigi legjobb produkciója volt. A hangmérnökök jóvoltából nagyon összetett, sok elemből álló megszólalás, amit az otthoni rendszer nagyon élvezetesen szólaltatott meg. Ebben a rendszerben nem használok semmilyen EQ-t (frekvenciasáv kiemelést), mégis gyönyörűen életszerű volt a basszusgitár hangja. 

A Q7 hangzása egyszerűen tökéletes volt. 😘 A gitár mélyhangjai életszerűen, levegősen szólaltak meg.
Kifogástalan hangminőség, óriási élvezet!

Vezeték nélküli módban ezúttal kisebb volt a különbség a Q7-en a vezetékes módhoz képest, azaz itt is kijelenthetjük, hogy tökéletesen szólt a Q7. 
Ami a saját vezeték nélküli rendszeremet illeti, ezen a felvételen a hangmérnökök azon törekvése, hogy zenei hangokkal töltsék meg a teret kiválóan érződik a Go blu xSpace funkciójának bekapcsolását követően. Nagyon kellemes az összhatás. Az iFi - Vorzüge kicsit más oldalát mutatja meg a felvételnek. A Q7 megpróbál nagyon őszinte, neutrális lenni, míg az xBass és xSpace funkciók ezúttal kicsit úgy érvényesülnek, mint a mesterszakács kezében a fűszerek, még élvezetesebbé teszik az összhatást.

Spielberg nagy sikerű (első) dínós filmjének zenéje,
a dinamikai váltások megfigyelésére kiváló


Az ünnepélyes zene a vezeték nélküli módban a Q7-en ugyan ünnepélyesen szólalt meg, de a készülék nagyon komor hangszínt adott a hangzásnak. Kellemesebb, kicsit kevésbé sötét hangszínnel szólalt meg az iFi - Vorzüge páros nagyon szépen közvetítve az ünnepélyes hangzást.

Vezetékes módban a Q7 hasonló szintet hozott, mint vezeték nélkül, minimális volt a különbség, de itt is ugyanolyan komoran szólalt meg.

Az otthoni csöves berendezésről hallgatva kicsit beszűkültebb volt a térhatás, de a zene ünnepélyessége átjött, és remek volt a dinamikus részre váltás is.

Tipikus popdal, van benne csitt-csatt, hangsúlyos mélyhangok,
nagyon jó felvétel és nekem mint dal is tetszik.


Először vezetékes módban, az otthoni csöves rendszeremen hallgattam meg. Ez a rendszer kellemesen szólt, de nem tudott olyan térhatást produkálni, mint a Q7! 
A Q7 kifogástalanul, nagyon jó dinamikával hozta ezt a felvételt. Ebben a dalban nem az énekhang a meghatározó, hanem inkább a zenei alap, de Taylor Swift hangja is szépen szólt.

Vezeték nélküli módban először a Go blu-Vorzüge párost hallgattam meg és bár nagyon kellemesen szólalt meg, ezúttal a lejátszó páros legnagyobb előnye, a kitűnő transzparencia, a sok finom részlet megjelenítése kevésbé tudott érvényesülni, mint más felvételeken. Ugyanakkor az xPace használatakor a hangzás különleges és kicsit más térélményt szolgáltatott, mint amikor a Q7-el hallgattam meg a teszt felvételt. A Go blu kicsit hozzátett ehhez a felvételhez a teljes neutralitáshoz képest.
A legtökéletesebben a Q7 szólalt meg ezen a felvételen, de a hangzás ezúttal kicsit távolabb volt a vezetékes módhoz képest. A hangmérnökök által megalkotott, nagyon sok zenei részletet felvonultató "kavalkád"-ot ezúttal nem tudta a vezetékes megszólalás szintjén hozni a Q7 vezeték nélküli módban.


Összefoglalva a Fiio Q7  330 ezer forintért egy elképesztően kiváló, szenzációs lejátszó és ha képesek vagyunk a hordozható kategóriába sorolni a féltégla mérete ellenére, akkor kijelenthetem, hogy "hordozható"' készülékről ennél jobb hangot még soha nem hallottam, igaz eddig csak egy high end hordozható készülék volt nálam (Astell & Kern A & Ultima SP1000), de a Q7 sokkal inkább a jobb asztali készülékek hangminőségére képes. A Fiio Q7 - Meze 109 Pro páros a prémium kábellel összekötve olyan lenyűgöző hangminőségre képes, ami tökéletesen elegendő a legjobb zenei élvezethez még egy maximalista audiofil zenekedvelő számára is, aki akár milliókat is költene a hobbijára, de higgyük el, hogy ez innentől fogva már felesleges pénzkidobás.

Egyedül az kár, hogy ezt a fantasztikus technikát nem egy kisebb és esztétikusabb csomagolásban tálalja a Fiio.

Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy néhány hónap múlva megkapja-e a Q7 az MQAir technológia használatát lehetővé tevő SCL6 kodek dekódolási képességet, mert azzal az amúgy is szenzációs vezeték nélküli hangminőségen még lehetne egy szintet emelni, de ahogy mondani szokták ez már a jövő zenéje. Fiio Q7


Ami tetszett

Ár-érték arányban ha csak a hangminőségét és a funkcionalitását tekintjük,
a piac egyik legjobb készüléke 1000 $-al kevesebbért az M17-hez
hasonló high end minőségű hangot produkál;
A Q7-en szükségtelen a szűrőket állítgatni, vagy EQ-t használni,
alapból szenzációs a hangminősége;
A legtöbb felvételen alig van különbség a vezetékes és vezeték nélküli
(Bluetooth) hangzás között, amely révén a Q7 az általam eddig hallott
legjobb vezeték nélküli lejátszó;
A legtöbb ma használatos fejhallgató, vagy belső füles (IEM) esetében
szükségtelenül nagy kimeneti jelszint, amely viszont képes meghajtani
a legnehezebben meghajtható fejhallgatókat is.
Nagyméretű akkumulátor, amellyel napokig élvezhető a Q7;
A THX erősítők közül az eddig hallott legjobb változat, amely
az asszimetrikus (single ended) kimeneten is nagyon komoly jelszintre,
és más nagyméretű USB lejátszók szimmetrikus (balanced) kimenetéhez
képest is nagyon alacsony zajszintre és remek transzparenciára képes; 
Bármilyen végződésű prémium kábelt vásároltunk korábban,
mindegyiket átalakító nélkül bedughatjuk a Q7-be;
A menü rendszert egyszerű elérni és könnyen használható, logikus; 
A Fiio Q7 - Meze 109 Pro (PCUHD réz kábellel) páros közötti szinergia
lenyűgöző, ennél jobb hangot csak több millió forintos rendszeren lehet hallani.


Ami nem tetszett

A féltégla méretet néha el lehet viselni, gondoljunk csak a Chord Hugo2-re,
de az szokatlan a Fiio-tól, hogy egy se nem szép, se nem finoman kimunkált fém
testbe helyezi el ezt a kiemelkedően jó technikát, amelynek élesek egyes élei;
A készülék alján lévő kapcsolók, ha az állványra helyezzük a Q7-et 
nem túl praktikusak, főleg nem akkor ha tápegységgel használjuk;
A Q7 oldalán lévő színes nyilak nem láthatók, ha állványon és úgy
helyezzük el a készüléket, hogy a kijelző szembe legyen velünk;
A Q7 eléggé súlyos egyéniség, azt aligha fogja a tulajdonosa
sűrűn magával hordozni, kivéve ha fitnesz eszköznek is tekinti. 😉 

Még februárban jön:
Csoportteszt: Fiio K7 asztali DAC/fejhallgató erősítő vs. iFi Go bar vs. iFi Uno kisméretű USB-s zenelejátszók2 megjegyzés:

  1. Csodálatos zenék, mint mindíg, élvezetes stílus, mint mindíg, püré - még mindíg. Üdv n..see

    VálaszTörlés