2022. december 29., csütörtök

2022 legjobb audió készülékei

2022 sok szempontból a 21. század eddigi legrosszabb éve volt. Infláció, pandémia, háború, megélhetési költségek durva emelkedése...mégis nézzük az év pozitívumait inkább:

Az audió szektor látványosan kilábalt a pandémia alatt tapasztalt "recesszió"-ból és még az AKM japán DAC (digitális - analóg átalakító) gyártó gyárában korábban történt tűzesetet is ki tudta heverni.

2022-ben jelentősen nőt a készülék kínálat. Igazából a kínálat minden elemében (MOZEL-ek = DAPs, nagyméretű USB-s lejátszók, kisméretű USB-s lejátszók, vezeték nélküli légzene játszók = Bluetooth players, asztali DAC-ok, fejhallgató erősítők, vagy a kettő kombinációja, fejhallgatók, belső füles-ek = IEMs és fülbejátszók = TWSs) nagyszámú új készülék került a piacra, így nem is olyan egyszerű kiválasztani az év legjobbjait, de azért megpróbálom.

A fent felsorolt, kékkel jelölt kategóriák egy részét a legutóbbi csoporttesztem elején definiáltam, két fogalmat pedig itt:

Nagyméretű USB-s lejátszó = korábban DAC/fejhallgató erősítőnek neveztem, de ez az elnevezés kissé félreérthető, mert a világban "dongle"-ként ismert eszközökre is ráillik ez a meghatározás.

Kisméretű USB-s lejátszó = A klasszikus "dongle"-ként ismert kisméretű DAC/fejhallgató erősítő.

Mindkét fenti kategória készülékeit (jellemzően ma már USB-C csatlakozóval) kapcsolhatjuk össze a mobil készülékünkkel, vagy egy számítógéppel.

Idén általános trend volt a vezeték nélküli készülékek előretörése, ahogy arról az előző bejegyzésemben már részletesen írtam. Jövőre várhatóan ez a trend csak fokozódni fog, és egy idő után meg fogunk vállni a vezetékektől, még a fejhallgatók esetében is. Jó tudom, hogy ma is kaphatóak jó hangú vezeték nélküli (Bluetooth fejhallgatók), de miután egy ilyet meghallgattunk, tegyünk fel a fejünkre egy Meze 109 Pro vezetékes fejhallgatót és egy jó minőségű felvételt hallgassunk meg kiváló minőségű lejátszón. Azután nagyon kevesen fogják azt állítani, hogy már ma is vannak olyan jók a vezeték nélküli fejhallgatók, mint a vezetékesek. 😀

 


Lássuk is az idei teljesen szubjektív módon kialakított év legjobbjai ajánlásaimat:


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében




Szinte az ismeretlenség homályából tűntek fel és az egész világon nagy sikert arattak a lengyel HEM cég által gyártott Ferrum asztali készülékek, az OOR fejhallgató erősítő, és a hozzá tervezett HYPSOS tápegység, illetve az ERCO asztali DAC/fejhallgató erősítő. Általános vélemény szerint a high end fejhallgatókkal használva is fantasztikusan szólnak. Igaz, hogy a legolcsóbb készülékük (ERCO) is - most karácsonykor - akcióban kerül 720 ezer forintba, mégis a szakemberek kiemelkedően jónak tartják a Ferrum készülékek ár-érték arányát.

Idén először tudtam meghallgatni egy SIVGA (kínai) fejhallgatót és nagyon tetszett a hangja (később erről még írok). Úgy tűnik, hogy egyre több fejhallgatójuk arat siker, a dinamikus és a síkmágneses (planar magnetic) modellek egyaránt. Az év legjobbjai közé is beválasztották ezeket a fejhallgatókat.

A Dél-Koreai HIFI Rose cég először a különlegesen szép formatervezésű készülékeivel tűnt fel, de később bebizonyosodott, hogy ezek a készülékek nemcsak szépek, de jól is szólnak.




A HIFI Rose készülékeire mindent rá lehet mondani, csak azt nem,
hogy átlagosak, meglátjuk őket és mint egy gyönyörű autó esetében,
máris vágyakozunk utánuk 💘










Az iFi idén még a 2021-es tempójánál is gyorsabb ütemben dobta piacra új készülékeit. Figyelemre méltó volt az Air asztali termékcsalád (DAC, fejhallgató erősítő, vezeték nélküli lejátszó, phono = lemezjátszó előerősítő) és az a tendencia is, amellyel a fiatalokat és a kispénzűeket segíti a cég a minőségi zenehallgatás irányába.
Az új Uno DAC/fejhallgató erősítő 79 $-ba, az Air készülékek pedig 99 $-ba kerülnek!
Az iFi azért gondolt a "középosztály"-ra (Go bar és Go link kisméretű USB-s lejátszók, xDSD Gryphon nagyméretű USB-s lejátszó és ZEN CAN Signature MZ99 szett a Meze 99 Classics-hoz, amely magát a fejhallgatót is tartalmazza!) és a tehetősebbekre is (Gold bar, Neo Stream).
Ami az iFi szinte minden készülékében közös, az a nagyon magas gyártási minőség és a nagyon jó hangminőség, értelemszerűen azért az utóbbi kategóriánkként eltérő.

A Fiio 2022-ben visszatért a dobogóra, mivel a 2021-es "szenvedés" után idén újra ikonikus készülékeket dobott piacra mind a hordozható, mind az asztali készülékek területén.
Ki kell emeljem az M11S és M11 Plus ESS MOZEL-eket (DAPs), a remekül sikerült asztali K7 DAC/fejhallgató erősítőt, a féltégla méretű 😎, de kitűnő hangú Q7 nagyméretű USB-s lejátszót, a BTR7 légzene játszót (Bluetooth player) és a legújabb FW5 hibrid rendszerű (csatornánként 3 meghajtó) fülbejátszót (TWS).

A harmadik helyért járó bronzérmet idén két cégnek megosztva adtam oda:
Az EarMen a Fiio-hoz hasonlóan eltűnt tavaly, idén viszont diadalmasan tért vissza (például EISA és más díjakkal). 





Az EarMen idei kínálata, amelyből a kiváló Colibri-t teszteltem,
de a legnagyobb sikert nem az, hanem a Ch-Amp - Tradutto - Staccato
asztali rendszer aratta, de az Angel is sok dicsérő jelzőt kapott



A Topping egyre gyakrabban tűnik fel az év végi díjazottak között és ma már nem csak az asztali készülékeivel, hanem az NX7 hordozható fejhallgató erősítőjével is.
Az idei Budapest-i HIFI Show-n végig hallgattam mindegyik szobát és 4-5 berendezés hangja tetszett különösen. Ezek között volt egy olyan szoba, ahol Topping készülékek szóltak és egy másik, ahol fejhallgatókat (Hifiman és SIVGA) lehetett meghallgatni részben SMSL, részben Topping készülékeken, amelyek figyelemre méltóan jól szóltak.









Kétségtelen, hogy ebben a kategóriában óriási "felhozatal" volt, tehát nem könnyű kiválasztani a legjobbakat. Az is igaz, hogy az első helyre tett iFi GO bar 350 $-os áránál sokkal olcsóbban is lehet kapni ilyen típusú készüléket, de nem ilyen hangminőségűt. Állítólag még a GO bar-nál is sokkal szebben muzsikál a limitált kiadású, aranyszínű GOld bar, igaz az már 500 $-ba került.

A Cayin RU6 ára 300 $, de nem az árával, hanem a nagyon analógos hangzásával (mások csöves hangzásnak mondják, természetesen nem a hajléktalanokra, hanem a csöves erősítőkre utalva 😙) hódít, amelyet az úgynevezett R2R architektúrával ér el. Ezt a technikát nagyon ritkán alkalmazzák kisméretű USB-s zenelejátszóknál.

A tavalyi nagy sikerű M12 után a Questyle idén kihozta az M15-t, amely méretében és árában (250 $) is növekedett, de állítólag megéri az árkülönbözet, mert nagyon szépen szól a készülék, amelynek belső részleteibe is betekinthetünk az átlátszó hátlap révén.









A három dobogós készülék közül kettőt (Fiio, iFi) meg tudtam hallgatni, sajnos a Chord Mojo 2-t nem, de hát 2022-ben minden lehetőségnek örülni kellett...

A Fiio Q7-ről részletesen írok majd, mert most van nálam tesztelésre. Azt már néhány nap után meg lehet állapítani, hogy a 800 $-os ár, ami első hallásra nagyon soknak tűnik, valójában nagyon kedvező, mivel ezért a pénzért kapunk egy képernyő nélküli M17-et (az M17 1800 $-ba kerül), amely kétségkívül nagyon szépen zenél, hangminősége vetekszik a jobb asztali készülékekkel (nagy akkumulátorral, de adnak hozzá tápegységet is). Igaz hozzá kell szokni a nagy méreteihez és a fél kilós súlyához, de ez ugye nem zsebben "hordozható" lejátszó. 😘 A hordozható lejátszók között a Q7 képes legjobban megmutatni a Meze 109 Pro fejhallgató különleges képességeit.

Az 500 $-ba kerülő xDSD Gryphon sem "zsebkészülék" de sokkal kisebb a Q7-nél. Nagyon szép hangú és rengeteg szolgáltatást nyújtó készülék, elegáns formatervezéssel. Vezeték nélküli hangzása is elsőrangú.

A Chord Mojo 2 az év egyik legjobban várt készüléke volt és bár nagyon dicsérték, azért az év végén nem kapott olyan sok díjat, mint az elődje. Ettől függetlenül azért állítólag nagyon jó hangja van és aki megveszi, még egy logikai játékot is kap a 600 $-os árért. Itt a színes gömbökre és azok "végtelen" állítási lehetőségére gondolok. 

Az első két helyezett képes MQA kibontásra , a harmadik nem, mivel a Chord cég vezetői filozófiailag elítélik az MQA technológiát, habár egy időben jelezték, hogy megfontolják annak készülékeikbe való beépítését (ez érdekes nem?), de azóta sem tették meg.










Tavaly a még AKM DAC-al szerelt Fiio M11 Plus Ltd. készüléket tettem az első helyre, ennek ESS DAC-al épített verziója szerintem még annál is szebben zenél, és az év egyik legjobb ár-érték arányú zenelejátszója, még akkor is ha a teszteléskor még 250 ezer forintba került, ma már 300 ezer forint az ára (800 $). A THX erősítő chipek nagyon életszerű, természetes hangzást adnak az amúgy is kiváló készüléknek, amelynek hangzása a korábbi egymillió forint feletti árú lejátszók szintjén van.

Ugyan kismértékben elmaradt az M11 Plus-tól az iBasso DX240 (950 $), de ettől ez még egy elsőosztályú lejátszó, amellyel nagy élmény zenét hallgatni és a mérete is ideális. Nagy előnye, hogy cserélhető az erősítő része, akár csöves erősítő is vásárolható hozzá. Igaz, hogy hazánkban "szemtelenül" magas az ára.

Az ősszel megjelent Fiio M11S az M11 utóda. Az M11 is jó hangú készülék volt, de közte és az M11 Plus LTD. között azért volt egy nagy ugrás. A most megjelent M11S (500 $) készülék tesztek kiemelik, hogy az M11 Plus ESS tudásának 80%-át megkapjuk az M11S-el, annál sokkal kevesebbért.










A legfrissebb emlékképeim ezekről a készülékekről vannak, kivéve a ZEN Air Blue-t, amit még nem hallottam.

A Fiio BTR7 és az iFi GO blu vezeték nélküli (LDAC) zenelejátszás során nagyon hasonló szintet hoznak, a BTR7-t furcsa módon épp a vezetékes zenehallgatás emeli ki a mezőnyből, abban vetekszik a nagyméretű USB-s lejátszók és a MOZEL kategória legjobbjaival és így ár-érték arányban az év egyik legjobb audió készüléke.

A harmadik helyre azért tettem a ZEN Air Blue-t, mert 99 €-ért a tesztelők véleménye szerint lényegében ugyanúgy szól, mint a 190 €-ba kerülő iFi ZEN Blue V2, annak ellenére, hogy műanyag házba helyezték el. Ilyen árért néhány éve nem lehetett ilyen minőségű készüléket kapni.

A távzene játszók (streamers) területén is jöttek ki figyelemre méltó készülékek idén, mint a Bluesound Node (a legújabb kiadásnak a legegyszerűbb, de leginkább félrevezető a neve), a HIFI Rose nagyon szép készülékei és a NAD M23, amely ugyan 1,5 millió forintba kerül, de állítólag elképesztően jó készülék.








Idén először adtam hozzá az év végi "díjkiosztó"-hoz ezt a kategóriát. Ez elsősorban az általam hallott első audiofil fülbejátszó-nak, az LDAC Bluetooth kodeket fogadni képes 1More Evo-nak köszönhető. Az Evo hangminősége megközelíti a néhány évvel ezelőtti legjobb légzene játszó-t (portable Bluetooth players) és minden földi jóval (értsd nagy kapacitású akku, gyors-, és vezeték nélküli töltés, nagyszerű zajelnyelő funkció, személyre szabható hangprofil) ellátták, de mégis a hibrid (2 dinamikus + 2 BA - lengőnyelves) meghajtókkal szerelt fülbejátszó zenei képességei azok, amelyek az év egyik legjobb hordozható audió készülékévé teszik az EVO-t.

Az Anker (kínai) cég által gyártott Liberty 3 Pro-ról lényegében ugyanazt el lehet mondani, mint az Evo-ról, mind hangminőség, mind funkcionalitás szempontjából. Az Evo formatervezése nekem jobban tetszik, és az EVO másik nagy előnye, hogy azt nap mint nap hallgatom, a Liberty 3 Pro-hoz pedig fizikai valóságában még nem volt szerencsém, de eddig csak jót olvastam róla.

Most nálam van tesztelésre a Fiio néhány hete piacra dobott csatornánként 1 dinamikus és
2 BA meghajtóval (összesen 6 db!) szerelt első fülbejátszó-ja (TWS) az FW5-ös. Azért első, mert korábban Jade Audio márkanéven forgalmazta a Fiio az ilyen típusú lejátszóit, de 2022 végén elérkezettnek látta az időt a saját márkanév alatti forgalmazásra. Bár az FW5 (65 ezer forint) nem hibátlan, a Fiio a zenelejátszók és prémium fülhallgatók fejlesztése során szerzett tapasztalataikat eredményesen használták fel az FW5 megalkotásánál és nagyon élvezetes a hangminőség. Később még több tapasztalatot megosztok kedves olvasóimmal. Hogy miért ezt tettem a harmadik helyre? Nos azért mert jelenleg "csak" aptX Adaptive és LHDC kodekeket képes az eszköz fogadni, és főleg LHDC módban egy fal már sok neki (vételi problémák). A hírek szerint egy szoftverfrissítéssel hamarosan érkezik az LDAC képesség, ha azzal stabil lesz a működés, akkor bizony még a 1More EVO-nak is komoly vetélytársa lehet a Fiio FW5.

Két prémium kategóriás készülék a SONY WF-1000XM4 és az Apple AirPods 3 sem került dobogóra, nem azért mert ezeknek rosszabb a hangzása, hanem azért, mert nagyon drágák és ennek ellenére nem emelkednek ki a mezőnyből. Csak egy példát említve: a 1More Evo képes egyszerre több eszközhöz csatlakozni, a SONY fülbejátszó-ja még nem.








Kivételesen mindhárom dobogós fejhallgatót meg tudtam hallgatni, igaz az első kettőt hosszabb ideig, mint a harmadikat.

A Nagybányai (Baia Mare) Meze cég mára már a világ egyik vezető fejhallgató gyártójává vált. Mind az alapszintű (100 ezer forintos kategória) de audiofil, mind a prémium síkmágneses (millió forint feletti) kategóriában létrehoztak már ikonikus készülékeket (például 99 Classics és Elite), és idén újra egy jó eséllyel ikonikussá váló készüléket alkottak meg, ezúttal újra a dinamikus fejhallgató kategóriában, igaz azon belül a prémium szegmensben, a 109 Pro-t. Igaz hogy a 300 ezer forintért már itthon is kapható 109 Pro érzékeny arra, hogy milyen berendezéssel hallgatjuk, de ha megtaláljuk a hozzá való tökéletes "párt", akkor szenzációsan muzsikál.

Minden továbbit a jövő év elején megjelenő tesztben.

A HIFIMAN Ananda által okozott csalódást követően nagyon kellemes meglepetés volt az Edition XS hangja és az a tény, hogy a külföldön 450 €-ért, itthon 240 ezer forintért kapható fejhallgató a síkmágneses (planar magnetic) modellek közül a kedvező ára ellenére már abszolút élvezhető és szerethető hangú. Annak ellenére, hogy az Edition XS a síkmágneses rendszere miatt elvileg magasabb kategóriában játszik, mint a dinamikus 109 Pro, ez semmit nem jelent és bizony a 109 PRO életszerűbb hangzású, mint az Edition XS, amely néha a természetesebbnél nagyobb teret "alkot" meg.

Az idei HIFI Show egyik kellemes meglepetése volt a 180 ezer forintba (!) kerülő kínai SIVGA P-II síkmágneses (!) fejhallgató. Az tény, hogy kényelmi szempontból a 109 PRO-tól nagyon sokkal elmarad a  SIVGA (kicsit nehéz, kicsit a nyomja a fejet), de ezért az árért bizony hangminősége vetekszik az Edition XS-el. Lehet, hogy ez kicsit erős, de nevezhetjük a P-II-t a "szegény ember" síkmágneses fejhallgatójának.





Idén a high end fejhallgatók legjobbjait is megnevezem, annak ellenére, hogy meg vagyok győződve róla, hogy egy Meze 109 Pro a zenekedvelők 90%-ának igényeit tökéletesen kiszolgálná, de tudjuk jól, hogy még háború, energiaválság és nagyon magas infláció idején is vannak tehetősebbek, akik az átlagosnál sokkal többet szeretnének kapni. Nem elsősorban az ő érdekükben, hanem az audiofilek természetes kíváncsiságának kielégítésére gyűjtöttem össze a legjobb high end fejhallgatókat.

Az első két helyezett között az fog dönteni a nagy pénzű, vagy kis pénzű, de hobbijára erőn felül költő vásárlók között 😃 , hogy ki részesíti előnyben az analitikus, nagyon sok részletet megmutató, a felvételt szinte mikroszkóp alá tevő megközelítést (Expanse) és ki kedveli jobban a nagyon muzikális, könnyed, légiesen természetes, néha a felvétel hibáit is jótékonyan elfedő megközelítést (Elite).

Nem véletlenül írtam Elite-t és nem Elite EPOQUE megnevezést, hiszen ez utóbbi hangminőségben ugyanazt tudja, mint az Elite, csak aki hajlandó a limitált szériában árult EPOQUE megvételére további 1000 (összesen 5000 $) kifizetésével, ő a zseniális hang mellé még kap egy művészi festést, csodás dizájnú "műalkotást" is.

A sorrenddel a magam részéről kifejeztem, hogy nem vagyok a túlzottan analitikus készülékek híve, számomra a muzikalitás az elsődleges.

A korábban említettektől függetlenül a 4000 $-os árú speciális nyitott rendszerű síkmágneses (planar magnetic) Dan Clark Audio (korábban Mr. Speakers) Expanse modell az év végi díjátadók egyik sláger készüléke, tehát biztosan egészen kivételes képességekkel rendelkezik.

Többen különlegesen szépnek nevezték, lehet, hogy elfogult vagyok de nekem az Elite sokkal jobban tetszik, nem beszélve az Elite EPOQUE-ról. 😍

Akik még az utazásaikon is vállalják egy high end fejhallgató elvitelének kockázatát, azok aligha választhatnak jobbat, mint a legújabb Abyss Diana TC "kisméretű" fejhallgató, amely általános vélemény szerint az egyik legjobb fejhallgató a világon és nekem még a kivitele is nagyon tetszik.










Hallgattam én már Meze Empyrean-t egy Fiio BTR3 légzene játszó-val, és elképesztően jól szólt, mégis tapasztalatból mondom, minél drágább és komolyabb egy fejhallgató, annál több pénzt kell költenünk a hozzá való kábelre, és a lejátszó berendezésre is. Ehhez válogattam össze a még nem csillagászati árú, de már kiemelkedően jó hangminőségre képes készülékeket, rendszereket. 

A lengyel Ferrum márka a 2022-es év nagy felfedezettje, sorra nyerik az év végi díjakat, és általános vélemény szerint a high end és nehezen meghajtható fejhallgatókat is tökéletesen ki tudják szolgálni.
Először az OOR erősítőről és a hozzá tervezett HYPSOS tápegységről zengtek ódákat a tesztelők, majd kiderült, hogy egyetlen készülékkel is megoldható egy minőségi fejhallgató kiszolgálása.
Ez a készülék a nagyszerű Ferrum ERCO asztali DAC/fejhallgató erősítő. Az ERCO most akcióban 1795 $. Ez még korántsem olcsó, de fura kimondani, az ERCO az egyik legjobb ár-érték arányú high end DAC / fejhallgató erősítő. A készülék dizájnja is szép és eredeti.

A szerb EarMen, amelyik a néhány éve csöves erősítőivel nagy sikereket aratott AURIS mellett gyárt kisebb-nagyobb méretű hordozható és asztali készülékeket. Idén hatalmas sikert arattak a "HIFI-torony"-ba rendezhető fejhallgatós rendszerükkel, amelynek tagjai az 1000 $-os árú Staccato távzene vevő (streamer), a 800 $-ba kerülő Tradutto DAC (digitális - analóg átalakító) és az 1500 $-os árú, egy méretes tápegységet magában foglaló CH-Amp szimmetrikus (balanced) fejhallgató/előerősítő. Összeadva 3300 $-t kell kifizetni egy ilyen rendszerért, amely 1 250 000 forint, de itthon kapható 999 ezer forintért is!
Ez a rendszer számos tesztelő véleménye szerint kiemelkedő képességű és a legtöbb fejhallgatóval gond nélkül képes együttműködni. Hogy érzékeltessem mennyire kis méretű készülékekről van szó, íme egy fotó:



A készülék 15 cm széles és 3 cm magas!



Aki nem akar kábelekkel bajlódni, egyetlen készüléket akar venni a fejhallgatós zenehallgatáshoz, de elvárja, hogy az legyen kiemelkedően jó és nem szereti a "HIFI torony" látványt, annak érdemes elgondolkodnia egy NAIM Uniti Atom Headphone Edition készülék megvásárlásán, igaz az nem olcsó, hiszen 3000 $-t kell érte kifizetni. Ezért a pénzért viszont kapunk egy távzene vevőt (streamer), egy DAC-ot és egy fejhallgató erősítőt és mindezt egy nagyon esztétikus "doboz" formában, színes kijelzővel. Akik a zenehallgatás élvezete mellett ismerőseiknek, barátaiknak villogni is akarnak, azoknak különösen előnyös ez a készülék. 😏


Nemrég egyes honfitársaink nagy szerencsében részesültek. Na nem arra gondolok, hogy januártól nem emelték meg a fűtésre használt gáz árát, hanem arra, hogy az Eurojackpot két legmagasabb nyereményéből (5+2, 5+1) Európában volt négy darab szelvény, amelyből hármat (!) Magyarországon vásároltak meg. A szerencsés nyerteseknek és más jómódú olvasómnak ajánlom az alábbi készülékeket, ha az ár kevésbé fontos, mint a minőség:





A dCS Lina képességeit az idei díjakon kívül az is bizonyítja,
hogy a legtöbb fejhallgatós eseményen a kiállítók többsége
ezzel a rendszerrel akarta bemutatni fejhallgatóit.
Fentről lefelé haladva van egy hálózati vevő / DAC,
egy extrém minőségű órajel generátor (Master Clock) és
egy szimmetrikus (balanced) fejhallgató erősítő.
Ezt már igazi sznoboknak is jó szívvel tudom ajánlani,
ha fel akarnak vágni arra, hogy van 33.000 $-juk erre a célra,
ami mellé azért illik legalább 4-6 ezer $-os fejhallgatót is beszerezni 😧



Azok számára, akik jobban szeretik a csöves (tube) erősítőket
 és hajlandók sok pénzt áldozni kedvenc hobbijukra a zenehallgatásra:

A 6.500 €-s árú lengyel gyártmányú Feliks Envy napjaink egyik legjobb
csöves erősítője és ezen fölül még gyönyörű műtárgy is.
Az Envy szó magyarul irigységet jelent, szerintem lesznek olyanok,
akik egy Feliks Envy tulajdonosára irigykedni fognak....




....különösen akkor ha az Envy-hez egy Meze Elite EPOQUE
síkmágneses (planar magnetic) csoda fejhallgatót használnak 😍



Természetesen nem csak az Eurojackpot hazai nyerteseinek ajánlok készüléket, hanem azoknak is, akik szerényebb összegeket tudnak szánni kedvenc hobbijukra, ami szintén a zenehallgatás:





Az iFi ZEN One Signature meglepő módon itthon is annyiba kerül,
mint külföldön (350 € ~ 140 ezer forint) és alkalmas egy régóta
meglévő otthoni rendszer "okosítására", vagy egy fejhallgató erősítővel
kiegészítve minőségi zenehallgatásra. Akik a Bluetooth alapú
zenehallgatást kicsit "ködös"-nek ítélik és tisztább hangzásra vágynak,
 ők összeköthetik a készüléket egy USB kábellel a telefonjukkal is.
A készülék teljes (hardveres) MQA kibontásra képes vezetékes módban.



És akkor lássuk az év teljesen szubjektív alapon kiválasztott
általam legjobbnak tartott hordozható audió lejátszóit:





A Fiio BTR7 dobozában 100 ezer forintos árért található egy vezeték nélküli (Bluetooth) zenelejátszó ás egy vezetékes (USB-s) zenelejátszó. Akik vizuális típusok, ők meglepődve kérdezhetik, tényleg két lejátszó van a dobozban? Nos természetesen nem, hanem a BTR7 tudja mindkét funkciót. Önmagában az, hogy egy légzene játszó kábelesen is tud zenét játszani ez nem újdonság, az viszont, hogy a BTR7 kábeles módban olyan hangminőségre képes, amely megközelíti a korábbi legjobb nagyméretű USB-s lejátszó (Fiio Q5S TC) zenei képességeit ez tényleg egyedülálló ebben a kategóriában. Azért a BTR7 vezeték nélküli képességei is kiválóak. Egyedül a kissé nagy méret jelenthet problémát, és emiatt még csiptetőt sem ad a Fiio, mint a korábbi modellekhez. Ezt azonban szerintem nagyon is tudatosan teszi, hiszen időközben kijött az FW5 fülbejátszó (TWS) és a Fiio - hozzám hasonlóan - azt sugallja, hogy ma már a fülbejátszó-t kell sportoláshoz, meg strandoláshoz használni, a légzene játszó pedig jó lesz a kertbe, vagy egy parkba egy minőségi belső füles-sel (IEM), vagy fejhallgatóval hallgatva.


Az idei év számomra egyik igazi szenzációja a 1More Evo hangminősége és nagyon átgondolt funkcionalitása volt. Bebizonyosodott, hogy okos és tehetséges mérnökök és technikusok képesek megalkotni egy audiofil fülbejátszó-t (TWS), amire korábban nem volt példa. Nem hittem volna, hogy a képzeletbeli dobogón egyre feljebb kapaszkodnak a fülbejátszó-k (tavaly bronz, most ezüst érem) és lehet, hogy eljön majd az a nap, amikor az év legjobbja egy légypiszok méretű 😎 a fülünkbe csúsztatható eszköz lesz, amely talán az MQAir vezeték nélküli technológiát használva csodásan fog zenélni....


Amennyiben csak a hangminőség alapján választottam volna, akkor bizonyosan a Fiio M11 Plus ESS került volna a dobogó tetejére, de én minden évben nagyon figyelem, hogy a fizetendő árért cserébe mit kapunk, és ez alapján alakítom ki a sorrendet. Az M11 Plus ESS MOZEL (DAP) szolgáltatta idén a hordozható készülékek kategóriájában a legjobb hangminőséget, nem kis mértékben a két THX erősítőnek köszönhetően. Az viszont tény, hogy a mai 300 ezer forintos árát nagyon sokan nem képesek, vagy nem akarják megfizetni, de ez már egy másik történet....




Minden kedves olvasómnak megköszönve a megtisztelő figyelmüket...
....Boldog, Békés, Egészséges Új Évet kívánok sok zenehallgatással





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése