2019. augusztus 16., péntek

Fiio M11 hordozható zenelejátszó: Univerzális játékos

Mindenekelőtt hálás köszönetem a Fiio hazai importőrének, hogy a teszthez rendelkezésemre bocsátotta az idei nyár világviszonylatban egyik slágertermékének számító Fiio M11 DAP-ot.

Hogy mi is az a DAP? Nos Digital Audio Player = digitális zenelejátszó. 
Sokat gondolkodtam azon hogyan tudnám magyarítani ezt a három betűs angol szót. 
Miután többször leírtam, a digitális zenei forradalom kellős közepén járunk és hogy ne legyen kínai az amiről írok szeretnék néhány angol szakszót magyarítani, ezt az alábbi esetekben már meg is tettem:

music streamer = távzene játszó 

Bluetooth music player = légzene játszó

USB DAC/amp = USB-s zenelejátszó

ear tip = füldugó

Most pedig megpróbálkozom a DAP magyarításával is, remélem nem lesz idegen a magyar nyelvtől: 😄

DAP = mobil zenelejátszó = MOZEL
Magyarázat: ezek a készülékek megjelenésükben a mobiltelefonokat idézik, saját kijelzőjük van, és teljes funkcionalitással rendelkeznek (egyre több esetben még az operációs rendszerük is Android)



Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Fiio M11 esztétikus kivitelben rengeteg hasznos funkció




Az utóbbi hetek tesztjei, és a legújabb hírek alapján aktualizáltam a teljesen szubjektív, korábbi bejegyzésemben már közzétett ábrámat 2019 legjobb hordozható zenelejátszóiról:



Az egyes készülékek mellett megjelöltem az abba épített DAC típusát. Nagyon érdekes végigtekinteni az eredményen. A SONY-t leszámítva, amelynek (valószínűleg) saját típusú DAC-ja van, a legjobbak között 10 AKM DAC-al felszerelt, és 9 ESS DAC-al rendelkező készülék található. Kicsit hasonló a helyzet, mint a mobiltelefonoknál, ahol az Android és az IOS rendszerek uralják a világpiacot. Ami még érdekesség, hogy az általam legjobbnak ítélt "csúcskategóriás" MOZEL-ek kivétel nélkül AKM DAC chippel vannak ellátva (AK4490, AK4497 és AK4499 típusúakkal).
Az jól látható, hogy egy gyártón belül sem egységes a kép, a Fiio és az Astell & Kern is gyárt ESS és AKM DAC-al szerelt típusokat is.

Vájt szeműek (jujjj ez füllel jobban hangzik 😎) a fenti ábrán már ki is szúrhattak két új készüléket a Fiio BTR5-t és a Fiio M11 Pro-t, amelyeket július végén jelentettek be, és ősszel érkeznek.

Korábban azt írtam, hogy a Fiio a BTR5 helyett az M5-t dobta piacra és némi szomorúsággal állapítottam meg, hogy szimmetrikus csatlakozó nélkül...

Nos úgy tűnik én is és a fórumozók is tévedtek, mégis piacra kerül a BTR5 kicsivel nagyobb "dobozban", mint a BTR3, és akik olvasták előző Bluetooth Air race című bejegyzésemet talán nem fognak nagyon meglepődni azon, hogy a Fiio a BTR3 AKM chipje helyett a BTR5-nél ESS típusúra váltott, amely történetesen ugyanaz, mint az általam nagyon dicsért Hiby W5 légzene játszó DAC-ja.

Lehet, hogy  a Fiio-nál a döntéshozók elszívtak egy Szivarkát és ez után döntöttek? 😆

Ráadásul a Radsone earstudio ES100 (amelyen azért már foglenyomatot hagyott az idő vasfoga) után ez lesz a második légzene játszó, amelyet (az alábbiakban elmagyarázott) szimmetrikus kábellel is élvezhetünk (2,5 mm-es csatlakozóval)!



A BTR3-hoz viszonyítva 6x-os kimenő teljesítményű (!!!),
kicsit terebélyesedett és sokat "hízott" elődjéhez képest (70%-al nehezebb),
viszont nagyon komoly specifikációval rendelkezik a BTR5,
az igazi sláger a 2,5 mm-es szimmetrikus kimenet!




A Fiio M11 Pro-ról az M11 teszt végén írok majd, de annyit már most elárulok, hogy szerintem az M11 Pro lesz 2019 legizgalmasabb MOZEL megjelenése!



Szimmetrikus és asszimetrikus kábel összehasonlítása

Már többször megemlítettem az úgynevezett szimmetrikus kábel előnyét az aszimmetrikussal szemben. Most két ábrával rá is világítok a kettő közötti elvi különbségre:

Aszimmetrikus kábel
A bal és jobb csatorna jeléhez egyetlen negatív szál és földhurok tartozik,
hiába van szigetelés ez a rendszer sok zajt vesz fel,
a csatlakozó jellemzően 3,5 mm-es jack dugó
(a képen a szürke hullámvonal a zaj)


 Szimmetrikus kábel
A szimmetrikus kábelnél van mindkét csatornára egy + és egy - ér 
és a jelfolyam végén a kábelek által felvett zajt a másik 
polaritású kábel lényegében kioltja, így jobb minőség érhető el.
A csatlakozó jellemzően 2,5 mm-es, vagy 4,4 mm-es jack dugó




Aszimmetrikus és szimmetrikus kábel összehasonlítása tesztfelvétellel




Misha Mullov-Abbado elsőrangú Waves felvételét összehasonlítva aszimmetrikus kábellel
(3,5 mm-es jack dugós) és szimmetrikus kábellel (2,5 mm-es csatlakozóval) a Meze 99 Classics fejhallgatómmal  napnál világosabb, hogy a szimmetrikus kábel lényegesen jobb hangminőséget eredményez. Aki tehát megveszi a 165 ezres M11-et ne sajnálja kiadni a pénzt egy szimmetrikus kábelre. Aki sajnálná, az úgy jár, mint aki vesz egy jól gyorsuló autót, de sajnálja a pénzt minőségi gumikra. Az M11 teljes tudását csak egy szimmetrikus kábellel lehet élvezni.

Ezen a felvételen az M11 és a Szivarka - Püré páros nagyon hasonló magas szintet produkál.

Az M11 lévén Android rendszerű (Nougat) a Tidal mobil alkalmazáson belül szoftveresen  képes az MQA kódolású zenei fájlok első kibontására, 24 bit / 88, vagy 24 bit / 96 kHz-es felbontásig. Mivel a Fiio még nem csatlakozott az MQA képes eszközöket gyártók táborába, így további kibontást nem élvezhetünk, de már az első kibontással is nagyon szépen szólnak a nagy felbontású felvételek a TIDAL Mastersről, amelyen napról napra nő az ún. Master felvételek száma. (vigyázat ez csak a drágábbik előfizetéssel a TIDAL HIFI-vel érhető el. Ebből érdemes a családi csomagot használni, ahol 1+5 felhasználó használhatja a szolgáltatást havi 4500 Ft.-ért)

Ugyan az M11-en még nem tudjuk elérni a Google Play Áruházát (reméljük ősztől már az új készülékeken ez működni fog), mégis nagyon egyszerűen telepítettem a TIDAL Androidos alkalmazást a Fiio saját alkalmazás áruházából.

Itt álljunk meg egy pillanatra: akik szeretnek a hírek mögé tekinteni olvassák el ezt az igen érdekes Fiio gyári látogatásról írt beszámolót.

A legérdekesebb infók a cikkből: a Fiio két csúcsvezetője az Oppo-tól jött. Akinek ez a név nem ismerős, csak annyit mondanék, hogy az Oppo a világ harmadik legtöbb telefont értékesítő mobil gyártója! A múlt héten előzték meg az Apple-t.....
Az Oppo gyártott nagyon jó minőségű DAC-okat, Blu-Ray játszókat, fejhallgatókat is, de tavaly nagy meglepetésre beszüntették a gyártásukat, talán a mobiltelefon üzletág nagyobb haszonnal kecsegtetett.

Talán nem véletlen, hogy a Fiio is az Android operációs rendszer felé vette az irányt, és reméljük, hogy hamarosan már Oreo, vagy Pie operációs rendszer fut majd a MOZEL-jeiken.

A fejlesztési igazgató megemlítette, hogy két cég is üzleti kapcsolatot létesítene a Fiio-val, a THX és az MQA (!!!) Ami a THX-et illeti itt már létre is jött az üzlet, hisz a THX szállítja a Q5S-re "csavarozható" erősítő modult (THX AAA 78), amelyet be fognak építeni az M11 Pro-ba is! Ez az a THX, amelyik a házimozi eszközöket is minősíti!

Ami az MQA-t illeti, ahogy a mondás tartja nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Gondoljunk bele, ha a Barcelona labdarúgó csapatának játékosok szerződtetéséért felelős menedzsere azt közli, hogy Antoine Griezmann-al tárgyalnak, akkor nyilvánvaló, hogy a háttérben már meg is állapodtak.
Csodálkoznék, ha ezek után a Fiio idén nem jelentené be, hogy készülékeik MQA kompatibilisek lesznek, hisz a konkurencia (Astell & Kern, iBasso) már léptek. A Fiio belépése az MQA "családba" a digitális zenei forradalom egyik legforróbb fejleménye lenne, és egy belépési hullámot indíthatna el, nem beszélve arról, hogy milyen szuper minőségben hallgathatnánk a Fiio készülékeken a TIDAL Masterst és a jövőben induló egyéb MQA alapú távzene szolgáltatásokat! 😘



M11 Vorzüge Püré-vel

Ez az összeállítás mutatja meg azt, hogy az M11-ben lévő AKM DAC nagyon jó minőségű, de az M11 fejhallgató erősítő része gyengébb Vorzüge Püré-nél. Ez talán az árak fényében nem is olyan nagy meglepetés (M11 = 165 ezer Ft., Vorzüge Püré = 170 ezer Ft.)
Az M11 minden létező jót magába foglal (távzene/hálózati vevő, duplex Bluetooth funkció, DAC, fejhallgató erősítő aszimmetrikus és szimmetrikus kimenetekkel, Android operációs rendszer, amely játékokat és filmnézést is lehetővé tesz!), míg Püré "csak" egy fejhallgató erősítő, igaz ebben a műfajban az egyik legjobb.
Nem csoda hát, ha az M11 árába nem fért bele egy Püré szintű fejhallgató erősítő. Aki olyat akar venni vegye meg a nemsokára kapható Fiio Q5S készüléket, amelynek az erősítő része feljavítható még magasabb minőségű erősítő modulra cserélve a gyárit, igaz akkor már az ára az M11-hez hasonló, de korántsem tud annyi funkciót, mint az M11.


Fiio X7-hez, vagy Q5S-hez csatlakoztatható AM3D erősítő modul, amelybe
THX AAA 78 típusú erősítőt építettek 4,4 mm-es szimmetrikus kimenettel
Ára: 45 ezer Ft.







Először az etalonnak számító otthoni fejhallgatós rendszeremen hallgattam meg a felvételt.

A rendszer elemei (és amennyibe nekem kerültek):

Netgear lefedettségnövelő (WIFI extender) = 5 ezer Ft.
Audioquest Carbon hálózati kábel (0,75 m) = 16 ezer Ft.
Bluesound Node 2 távzene/hálózati zenelejátszó = 150 ezer Ft.
Nordost Heimdall analóg összekötő kábel(pár) = 100 ezer Ft.
Feliks Echo csöves fejhallgató erősítő = 170 ezer Ft.
iFi AC iPurifier hálózati szűrő = 40 ezer Ft.

Összesen = 481 ezer Ft.

A hordozható zenelejátszók árai:

Fiio M11 = 165 ezer Ft.
Fiio BTR3 (Fiio-ka) = 25 ezer Ft.
Hiby W5 (Szivarka) = 32 ezer Ft. 
(én még szponzorként vettem 20 ezerért)
Vorzüge VorZAMPpure II+ (Püré) = 170 ezer Ft.

Amennyiben az elektromos hálózati kábeleket is beleszámoljuk, akkor fél milliós otthoni fejhallgatós berendezésről beszélhetünk.
Az otthoni rendszer hangjára elképesztő transzparencia, ottlét érzet, nagyon életszerű gitárhangok, nagy tér és a közönség minden rezdülésének tökéletes visszaadása a jellemző, nagyon jelentős dinamikai váltásokkal. Ez tényleg etalon hang. Egészen szenzációs!

Ezután a Fiio-ka - Püré páros következett. Önmagában nagyon kellemes, alacsony zajú, dinamikus előadást hallottam, DE....amikor átváltottam a Szivarka - Püré párosra rájöttem, hogy Fiio-ka kevésbé természetes gitárhangokat szólaltatott meg, a hangosabb részeknél kicsit tolakodóbb volt a hangzás. ezzel szemben a Szivarka - Püré páros végig mosolyt csalt az arcomra.

Az M11 nagyon szépen szólaltatja meg az élő felvételt, de a színpad kicsit közelebb van hozzánk, mint a Szivarka - Püré páros előadásában és az utóbbival a közönség apró rezdülései is jobban hallhatók.
Jobban elválnak a gitárhangok és az azoktól független hangok. A gitárok hangját kicsit élénkebben, életszerűbben szólaltatja meg a Szivarka - Püré páros.
Az M11 dinamikája viszont valamivel jobb, mint a Szivarka - Püré párosé.
Az M11-ben található DAC nagyon korrekt, hasonló színvonalú, mint Szivarka DAC-ja, ami az áruk közötti különbséget tekintve Szivarkára nézve hízelgő.



USB-C töltés és audió kimenet, 2,5 mm-es és 4,4 mm-es
szimmetrikus kimenetek, 3,5 mm-es aszimmetrikus kimenet



M11 belső fülessel (IEM) hallgatva


Az úgynevezett cool faktor, az ahogyan a zene képes magával ragadni a hallgatót az M11-t a KZ ZS5 belső fülesemmel hallgatva még jobb volt, mint a Meze 99 Classics fejhallgatómmal! Ennek oka nem az, hogy a KZ jobb lenne a Meze-nél, hanem úgy gondolom, hogy a Fiio fejlesztői ma már inkább a belső fülesekhez optimalizálhatták a készüléket, mint a fejhallgatókhoz. Mind fejhallgatóval, mind belső fülessel a High Gain beállítást használtam (magas kimeneti jelszint), mert azzal sokkal élőbb zenét hallottam, mint a Low gain üzemmódban (alacsony kimeneti jelszint).

Kipróbáltam azt is, hogy az M11 és a Hiby W5 (Szivarka) között Bluetooth kapcsolatot létesítettem és kiválasztottam az M11 menüjének Audio menüpontjában az "LDAC-Quality priority mode" üzemmódot. A kapcsolat teljesen stabil volt, a hangminőség pedig elsőrangú.
Mivel az M11 képes úgynevezett duplex Bluetooth működésre, ezért egy Androidos vagy IOS-s eszközről zenéket küldhetünk át rá. Ekkor célszerű a Beállítások - Bluetooth menüben bekapcsolni a "Bluetooth decoding amp mode"-ot, hogy jobb hangminőségben tudjuk meghallgatni a zenét.

Az M11 hangerő szabályozója 120 (!) fokozatban állítható. Érdekes, hogy a Bluetooth lejátszásnál 100 körüli szinten volt jó a hangerő, a mobiltelefonom úgy tűnik erősebb vezeték nélküli jelet szolgáltat, mint az M11. Ez a tény azonban semmiben sem befolyásolta azt, hogy a hangminőség kitűnő volt.

Tesztszámok belső fülessel (KZ ZS5) meghallgatva



Összehasonlítva az M11-et a Szivarka - Püré párossal nagyon hasonló hangminőséget kapunk. A gitár hangja a cinnek természetessége nagyon hasonló szintű, talán az M11 a nagybőgő hangját kicsit természetesebben szólaltatja meg. Mindkét megszólalás nagyon élvezetes.




Az M11 nagyszerű dinamikára képes, ez nagy előnye. Szép a hegedű hangja is. Kicsit nagyobb tér még jobban hangzana. A Szivarka - Püré párossal nagyobb a tér, Joshua Bell hegedű játéka nagyon erőteljes és természetes, kicsit a csöves erősítők hangjára emlékeztet. A zenekar többi részeiből kicsit több hallható, mint az M11-en, de alapvető különbség nincs a két hangzás között, mindkettő nagyon jó.




Ezen a felvételen a szép női énekhang a jelenlét érzet, és a hangszerek hangja is különleges. A Szivarka - Püré páros ezen a felvételen szárnyal, az MQA felvételeket idéző természetes hangzás. Pár éve elképzelhetetlen volt ilyen hangminőség vezeték nélküli lejátszásnál. Analógos hangzás, egyszerűen gyönyörű! Az M11 teljesítményéről az jut eszembe, amikor Güttler Károly 1 század másodperccel vesztette el az olimpiai aranyat. Az M11 majdnem olyan jó, mint a másik lejátszó, de picivel minden téren alulmarad ezen a felvételen. Azért 100-ból 90 embernek nagyon tetszene ez a hangzás, ez csak az én egyéni szociális "problémám", hogy van egy ilyen jó hordozható erősítőm. 😊


Végeztem egy érdekes összehasonlítást is: van háromféle memóriahabos füldugóm, amelyet a belső fülesre kell ráhúzni és a füldugót bedugni a hallójáratunkba.
Ezt most olvastam egy fórumon és működik (!!!): ahogy itt részletesen leírtam miután megnyomkodtuk a füldugót nyitott szájjal dugjuk be a fülünkbe! Amióta így teszek szinte sohasem kellett kivennem és újra bedugnom a füldugót. Két ujjal óvatosan próbáljuk meg kifelé húzni a belső fülest a fülünkből, ha könnyen kijön nem jól dugtuk be. Ugye milyen egyszerű módszer? 😘

A három kipróbált füldugó:





Ez a felvétel mindig az igazság pillanata. Amikor jó a lejátszó rendszer, akkor ez a zene a létező legjobb minőséget hozza. Lássuk hogyan szerepeltek az egyes füldugók:



1. KZ
Nem kis meglepetés, hogy a Comply harmadába kerülő KZ-vel szólt a legjobban ez a felvétel. Nagyon jó mély hangok, nem tolakodó, finom részleteket (például cinnek) megmutató magas hangok.

2. Comply
A Comply-al kisebb a transzparencia, kevésbé jól hallatszik a nagybőgős lihegése, vagy a "távoli" seprű hangja. Ugyanakkor a mélyek szépen szólnak, és zenei a hangzás.

3. Fiio
Fura módon a Fiio mutatja meg a legtöbb részletet, azáltal, hogy a magas hangokat kiemeli, de ezek a hangok kissé tolakodók, túlhangsúlyozottak. Ez jó eséllyel azért van, mert a másik kettőnél kevésbé rugalmas anyagú füldugó nem képes tökéletesen felvenni a hallójáratunk alakját és emiatt "kiengedi" a zenei jel egy részét. Hasonló ez a hangzás ahhoz, amikor a KZ belső fülesemet a gyári szilikon füldugóval használtam, amely "szivárogtat", és nem jut elegendő zene a fülünkhöz.
Azért a szilikonnál a Fiio füldugó egyértelműen jobban szól, mivel a mélyek nem tűnnek el, hanem kellemesen szólnak ellentétben a szilikon füldugóval.

Nagyon hasonló megállapításokat tettem a Maria Callas Carmen felvételt meghallgatva, ott is a Fiio lógott ki lefelé, viszont az opera felvételnél a Comply kicsit jobban szólt a KZ-nél.

Még egy tipp, ezúttal a fejhallgatókhoz: a nagyon meleg nyári időszakban a fa tartóján tartottam a Meze 99 Classics fejhallgatómat. Levéve az állványról nagyon elszomorodtam, mert a jobb oldali fülpárna ráragadt a fa tartóra és cafatokban jött le róla a bőr felső rétege. Szerencsére a kereskedő, akitől vettem a fejhallgatót gyorsan behozatott nekem egy pár új fülpárnát (a nagyobb méretűt), és lássunk csodát, a szigetelés nem csak a füldugóknál lényeges, hanem a fejhallgatóknál is.
Leellenőriztem a régi fülpárnát, és láttam, hogy nem csak a bőr felső rétege jött le, hanem a 2,5 éves intenzív használattól be is nyomódott a fülpárna (deformálódott).

Ebből az esetből két tanulságot is levonhatunk:
1. Nagy nyári hőségben tegyünk a fa fejhallgató tartó és a fejhallgató közé egy finom anyagot, amely megakadályozza, hogy beleragadjon a bőr fülpárna a fába,
2. 2-3 évenként célszerű kicserélni a fülpárnát mert az új párnákkal sokkal jobban szól a fejhallgatónk, mint a "megnyomorodott" korábbi párnákkal.



Fiio M11





Ami tetszett

A mai csúcs minőségű ("flagship") mobiltelefonokat
idéző működési sebesség, kijelző, kezelhetőség,
Nagyon muzikálisra sikerült finomhangolás, kellemes hallgatni,
hangkaraktere az otthoni (csöves erősítős) rendszeremet idézi,
Ebben az árkategóriában példátlan funkcionalitás
(duplex Bluetooth aptX HD, LDAC-al, 2 SD kátya hely,
USB DAC funkció, külső DAC csatlakoztatási lehetőség),
Szimmetrikus kimenetek (2,5 mm, 4,4 mm),
Nagyon jó dinamika, kitűnő transzparencia,
Aki nem akar gumiszalagokkal, csatlakozó vezetékekkel
bajlódni, annak teljes funkcionalitást ad, és az eszközzel
még YouTube-ot, vagy filmeket is nézhetünk, és játszhatunk is.




Ami nem tetszett

Viszonylag behatárolt térélmény, főleg élő felvételeken,
Egyes felvételeken a mély hangok nem voltak elég természetesek.



A lehetséges fejlesztési irányok

Lehet, hogy már idén lesz olyan Fiio mobil zenelejátszó amelyik tudja az Android Oreo-t, 
amelyben elérhetővé válik a Google Play Áruház és a legjobb zenelejátszó alkalmazások 
(pl. az MQA első kibontására képes UAPP = USB Audio Player Pro applikáció) használata,
amely már önmagában jelentősen javítja a hangminőséget (próbáljuk ki mobiltelefonon),
Az M11-nél a fejhallgató erősítő az a rész, ahol a legnagyobb fejlődési lehetőség kínálkozik,
egy az M11-be épített OPA 926-nál minőségibb erősítő révén az egyébként kitűnő
AK4493 DAC-ból még jobb hangot ki lehetne csikarni.



Miután minden teszt során keresem az ár-érték bajnokokat, az igazi "óriásölő" készülékeket, ígyhát magától értetődik, hogy feltettem magamnak a kérdést: Az M11 óriásölő? A válaszom: nem nem óriásölő, csak a kategória legjobbja. Ma még bátran kijelenthetjük, hogy 300 ezer Ft. alatt aligha kaphatunk az M11-nél tökéletesebb, jobban szóló mobil zenelejátszót a piacon!
Ez azért nagyon komoly siker.

Piros riasztás:  Ez a helyzet azonban már csak néhány hétig áll fenn!!!



Az M11 alig került piacra, a Fiio július végén máris bejelentette az M11 Pro érkezését. Fent azt írtam, hogy ez a készülék lehet az idei év legizgalmasabb MOZEL megjelenése, az alábbi táblázat talán rávilágít miért gondolom így:



Az M11 450 dollárba, míg az M11 Pro 700 dollárba kerül. Érdekes, hogy az M11-nek a legnagyobb konkurenciát jelentő készüléket épp a Fiio dobja piacra. Az itthoni ára várhatóan 250 ezer Ft. lesz. A nagy kérdés, hogy megéri-e a 85 ezer Ft. különbséget?


700 dollárért ma még nem kapni ilyen komoly beltartalmú készüléket!



Vegyük alapul azt a tényt, hogy a piacon jelenleg az AK4497EQ az egyik legjobb DAC, ilyen található az Astell & Kern SP1000M-ben (2400 dollár), az általam is tesztelt SP1000-ben (3500 dollár) és a Cayin N8-ban (3400 dollár).
Jól látható, hogy 3,5 - 5 - szörös az árkülönbség az M11 Pro és az azzal azonos DAC-al szerelt csúcskategóriás készülékek között!!!
Ráadásul az M11 Pro megkapja a Q5S-hez még opcionálisan (160 dollárért) rendelhető kiemelkedő minőségű THX AAA fejhallgató erősítőt is!

Ha ehhez még hozzávesszük az M11 Pro-ban az eredeti M11-hez hasonló nagyon gyors processzort,  elsőrangú Bluetooth chip-et, a 32 Gb-ról 64 Gb-ra növelt belső tárolót, a 15%-al nagyobb kapacitású akkumulátort és a kifogástalan felhasználói élményt a működés során, akkor nem kell nagy jóstehetség annak megállapításához, hogy az M11 Pro igazi "óriásölő" lehet...nem véletlenül helyeztem el olyan magasra az ábrán.

Aki fontolgatja most az M11 megvásárlását, de érzi magáról, hogy maximalista, annak azt ajánlom, hogy döntése előtt hallgassa meg az ősz első felében érkező M11 Pro-t.
Nem lepődnék meg, ha sokan azt választanák majd.




Következik: Audioquest Dragonfly Cobalt (Kék szitakötö) USB-s zenelejátszó teszt

Felkészül😉: Fiio M5 légzene játszó


4 megjegyzés:

  1. Kedves R_Andras!
    A segitseged szeretnem kerni.
    Tidal Master elofizeto vagyok mar egy ideje es szeretnem kihozni belole az elerheto legjobb zenei elmenyt.
    Olyan hordozhato dac/amp-t keresek, ami kepes az MQA Full dekodolasra. Ha jol ertem az MQA weboldalan leirtakat, akkor komolyabb kulonbseg van minoseg teren az MQA render (Dragonfly Black/Red/Cobalt) es a full dekoder (Pro-ject Pre Box S2 Digital) kozott. Meg elobbi kenyelmetlenul de hordozhato a mobillal egyutt, addig az utobbi egyaltalan nem. Letezik egyaltalan ilyen eszkoz, ami kenyelmesen hordozhato az iPhone Xr-rel, de ha kell akkor minden tovabbi nelkul megy a Mac minivel is es kepes a full dekodolasra?
    Elore is koszonom!
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El kell oszlassak egy tévhitet: alapvetően nincs különbség a teljes dekóder készülékek és a "kibontó"-k (renderer) által előállított végső fájl minősége között. Még a teljes dekóderek (pl. Bluesound Node2 / Node2i) is két lépcsőben végzik a kibontást, csak ez egy készüléken belül történik, míg a kibontók esetében egy mobil alkalmazás (pl. UAPP, vagy TIDAL) szoftveresen végzi az első kibontást az úgynevezett "mag" szintig (24 bit / 88 kHz, vagy 24 bit / 96 kHz). Android-os eszközök esetén kell egy OTG kábel egy USB-s lejátszóhoz, míg IOS eszközök esetében (iPhone, iPad) egy úgynevezett kamera kábellel kell rendelkezni. A hordozható eszközök között ha csak fejhallgatós zenehallgatásra kell ma az egyik legegyszerűbb megoldás a teljes MQA dekódolásra alkalmas LG V30 mobiltelefon megvétele, ma már 95 ezer Ft. az ára (!). Ha Windows vagy MAC számítógéphez is akarjuk az eszközt használni, akkor vegyünk egy Audioquest Dragonfly Cobalt-ot (99 ezer Ft.), vagy egy iFi xDSD-t (138 ezer Ft.). Ez utóbbi tud Bluetooth zenelejátszást is, de "csak" aptX és AAC (Apple) kodeket, az igazán minőségi aptX HD-t és LDAC-ot nem tudja. A fenti készülékek kiváló hangminőségre képesek, szóval nagyot nem tudsz csalódni :)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a választ!
      Akkor ez tényleg félrevezető, mert a https://www.mqa.co.uk/how-it-works linken azt írják, hogy:

      "MQA Full Decoder

      Products with a full MQA Decoder unfold the file to deliver the highest possible sound quality."

      Akkor így biztosan marad a Cobalt, bár örültem volna egy olyan megoldásnak, hogy wifin/bluetoothon a telefon átküldi a teljes adatfolyamot pl. az iFi xDSDnek, ott megtörténik a 3 unfold és a fejhallgatómon már az elérhető legjobb minőséget élvezhetem, úgy, hogy közben nem kellemetlenkedik pl. séta közben a zsebemben a telefon+kamerakábel+Cobalt+fejhallgató kábel. Hisz akkor egyik zsebben a teló, másik zsebben az iFi xDSD és az az egy kábel, ami abból köjön már nem zavarna. De akkor ilyen megoldás nincs, remélhetőleg csak egyelőre nincsen. Addig meg marad a fura megoldás a Cobalttal. :)

      Törlés
  2. Nekem aki az MQA egyik "leghangosabb" hazai szószólója vagyok a hordozható rendszeremben nincs MQA képes eszköz,de a Hiby W5 Bluetooth "légzene" játszó és Vorzüge "Püré" erősítő együtt gyönyörűen szól, és hidd el, hogy az első MQA kibontás, amit remek minőségben szolgáltat az UAPP alkalmazás, igaz Te, mint iPhone tulajdonos azt nem tudod használni, csak a TIDAL IOS alkalmazását, de az is jó minőségben kibontja "mag" szintig az MQA technológiával "becsomagolt" zenei fájlokat, és érzékelhetően szebben szólnak a nagy felbontású fájlok (TIDAL Masters) a vezeték nélküli lejátszót használva is, mint a CD minőségűek (TIDAL HIFI). Ha nagyon nem sürget az idő, lehet, hogy érdemes még várnod, ősszel kijön a Fiio BTR5 "légzene" játszó, szimmetrikus kimenettel, és én azt jövendölöm, hogy mire az kijön a Fiio már be fog lépni az MQA "családba"! Lehet, hogy az lesz a nyerő, ha zavarnak a kábelek. Még annyit, hogy az MQA átviteléhez 1,5 Mb/s szükséges, amit a legtöbb otthoni internet kapcsolat játszva előállít, viszont a legjobb Bluetooth kodek (a Sony által kifejlesztett LDAC) is "csak" 990 Kb/s-ot tud. Ki tudja hátha kijön a SONY majd egy LDAC2-vel, amely lehetővé teszi az MQA fájlok vezeték nélküli átvitelét és a lejátszó (MQA képes) DAC-ja képes lesz elvégezni a kibontásokat....

    VálaszTörlés