2018. szeptember 20., csütörtök

Astell & Kern A & Ultima SP1000 a világ egyik legdrágább hordozható zenelejátszója. Megéri a pénzét?

Már korábban jeleztem, hogy nem kívánok arab sejkeknek blogot írni, azaz az ár-érték arányban legjobb készülékekről írok és nem az abszolút értelemben legjobbakról, amelyek csak a szupergazdagok számára fizethetők meg. Ennek ellenére amikor lehetőségem volt meghallgatni ezt az 1,3 millió Forintért kínált hordozható digitális zenelejátszót (DAP), akkor a kíváncsiságom legyőzte a drága készülékek iránti ellenérzésemet. Köszönet az Astell & Kern termékek hazai forgalmazójának, hogy a rendelkezésemre bocsátották ezt a készüléket, amelyet ebben a bekezdésben A&U-ként fogok emlegetni.

Minden képnél klikk a képre a jobb minőség érdekében
Astell & Kern A&Ultima SP1000 DAP,
Meze 99 Classics fejhallgató

Az A&U egy hordozható digitális zenelejátszó, amelybe csatornánként külön működő DAC-okat (AK4497EQ) és egy kiváló minőségű fejhallgató erősítőt építettek bele. A hordozhatót persze ne úgy értsük, hogy majd az anyagilag jól szituált vevő bedobja a "könnyű" "kis" készüléket az ingzsebébe és onnan hallgatja a vezetékes fül-, vagy fejhallgatójával a zenét.
Amikor ugyanis az egyébként nagyon elegáns fémházú készüléket először a kezembe vettem igencsak megdöbbentem annak méretén és súlyán! A 76 mm / 132 mm / 16 mm mérető DAP súlya a mai phableteknél is sokkal súlyosabb: 387 g. Különben is egy ilyen drága gépet nem illik semmilyen zsebbe beleszuszakolni.
Az A&U a 2015-ös év mobiltelefonjainak 5"-os képernyőjével készült, amely LCD és nem AMOLED, ami az árat tekintve némileg meglepő, igaz a hangjáért veszik meg azok, akik megengedhetik maguknak, és nem fotókat akarnak rajta nézegetni az Instagram-on (szerencsére ilyen funkciót nem is tud a masina).

Balra: Xiaomi Mi8 mobiltelefon 6,2 "-os AMOLED kijelzővel,
Jobbra: A&U 5"-os LCD kijelzővel

Ha nem felülről nézünk a kijelzőkre, akkor látszik, hogy
az A&U képe már nem annyira színhelyes és kontrasztos, mint a MI8-é


A készülék elnevezésekor a gyártó nyilvánvalóan valami soha nem volt, non plus ultra csodakészülékre akart utalni, de ez a név nekem már túl sok, egyszerűbb nevet kellett volna választaniuk, mert a vásárlók amúgy sem a névért vesznek meg valamit.

Nézzük a legfontosabb műszaki paramétereit az A&U-nak:

1. 8 magos CPU (processzor),
2. Felbontás: PCM 32bit / 384 kHz-ig, DSD256 (1 bit 11,2 MHz-ig),
3. Teljes harmonikus torzítás: 0,0005%, Jel-zaj viszony: 120 dB
4. WIFI n-es, Bluetooth Aptx HD,
5. TIDAL integrálás, de MQA fájlokat nem tud kibontani (egy interjúban nemrég jelezték, hogy készek hamarosan MQA képessé tenni az Astell & Kern lejátszókat),
Pontosítás: 2018. október 4-én az Astell & Kern bejelentette, hogy egyes (nyilván a drágább) készülékeit még idén MQA képessé fogja tenni!)
6. 3,5 mm-es és 2,5 mm-es/balance fejhallgató csatlakozó aljzatok,
7. Type C USB csatlakozó, 2 órás gyors-töltéssel, 12 órás üzemidővel (a hallgatott fájlok függvényében),
8. 256 GB beépített memória + SD kártya olvasó (max. 256 GB kapacitással).

Természetesen a paraméterek csak egy elemét képezik egy eszköz tudásának, vannak az A&U töredékéért kapható hasonló paraméterekkel rendelkező DAP-ok, a lényeg a hangminőség, amit a saját fülünkkel hallunk.

A TIDAL-t remekül integrálták az A&U-ba, belépés után kifogástalanul elérhető a teljes zenekínálat, beleértve saját albumainkat, zeneszámainkat és lejátszási listáinkat.

Van viszont egy lényeges funkció, amit az A&U nem tud, a TIDAL-ről nem lehet rá zenéket letölteni (offline mód), amit minden Android-os és IOS-es mobil eszköz megenged!
Ez a repülőn nagyon hasznos, ahol egyelőre csak néhány légitársaság kínál WIFI-t és nagyon drágán.
Pontosítás: Az Astell & Kern október 4-én bejelentette, hogy hamarosan a drágább készülékeire lehetővé tesz egy úgynevezett Open Apk szolgáltatást, amelynek segítségével ezekre az eszközökre rá lehet majd telepíteni egyes, szelektált Android applikációkat. Ez azért lesz hasznos, mert így lehetővé válik az albumok letöltése, és az offline zenehallgatás ezeken a DAP-okon is!
Épp a múlt héten szembesültem azzal, hogy az egyébként nagyszerű USB Audio Player Pro (fórumokon UAPP néven emlegetik) applikáció sem tudta lejátszani a repülőgépen az új mobiltelefonom (MI8) TIDAL app-jában letöltött albumokat. Viszont jó tudni, hogy az UAPP abban az esetben, ha egy nagy felbontású (Hi-Res) zenelejátszásra képes mobilon használjuk, akkor ma már képes együttműködni a mobilba épített DAC-al (régebben csak az USB aljzaton keresztül csatlakoztatott DAC-okkal volt képes működni), és ezáltal az UAPP-vel kiválthatjuk a ma még nem tökéletes TIDAL applikációt. Az UAPP bitperfect lejátszásra képes, amit a TIDAL applikáció nem tud. Ezen felül az UAPP egy Hi-Res AUDIO logót jelenít meg minden a TIDAL-en lévő MQA technológiával készített albumon és zeneszámon, és kijelzi annak felbontását (nem MQA képes mobiltelefonon 24 bit / 44,1 kHz, vagy 24 bit/ 48 kHz látható) és a bitrátáját is. Ez sokat segít a nagy felbontású albumok megkeresésénél is, eddig ugyanis a TIDAL mobil applikációkban (Android, IOS) egy album két képét láttuk egymás mellett, de nem tudtuk melyik a nagy felbontású (Hi-Res - MQA).


Így jeleníti meg az UAPP a
TIDAL Masters felvételeket, albumokat


A napokban érdekes cikk jelent meg, amely szerint októberben jön az A&Ultima SP1000M (hogy miért nem bíz meg a cég egy névadót), amely kisebb (4"-os képernyővel), és az A&U-nál jóval olcsóbb árral (várhatóan itthon 750 ezer Ft. körül lesz az ára) fog megjelenni. Azért én a cikk szerzőjével ellentétben nem nevezném "mainstream"-nek (a vásárlók főárama) azt a vásárlói kört, amelyet az új lejátszóval megcéloztak, ahhoz még kettővel osztani kellene az árát...

Számomra az alapvető kérdés nyilvánvalóan az volt, hogy összevetve a mobil zenehallgató rendszeremmel, és az otthoni fejhallgatós rendszeremmel vajon tényleg fényévnyivel jobban szól majd az A&U, mint azok és kimondhatjuk, hogy megéri a pénzét?

Nézzük mit mivel hasonlítottam össze:

Mobil zenelejátszó rendszerem:

HTC 10 mobiltelefon,
Vorzüge "Püré" hordozható fejhallgató erősítő,
Meze 99 Classics vezetékes fejhallgató,
Összár (fejhallgató nélkül): 300 ezer Ft.

Otthoni fejhallgatós zenelejátszó rendszerem:

Yamaha WXAD-10 távzene/hálózati lejátszó,
Arcam rHead fejhallgató erősítő,
Összár: 105 ezer Ft.


Ezt a fejhallgatós rendszert néhány hete még jobbá teszi az iFi AC iPurifier, amelyet formája alapján azonnal "minibojler"-nek neveztem el. Ez a kis készülék megérdemel egy külön blogbejegyzést, amelyet nemsokára olvashattok is. Addig annyit, hogy ez a remek kütyü csökkenti a hálózatból jövő zavarokból eredő zajszintet (aktív zajcsökkentő, amely sokkal hatékonyabb a passzív eszközöknél), ellenőrizni és beállítani lehet vele a készülékek hálózati csatlakozója / áramelosztó helyes polaritását, szükség esetén hiányzó földelés pótolható vele, és túlfeszültség (például villámlás) esetén megakadályozza, hogy azok az eszközök tönkremenjenek, amelyek abba az elosztóba vannak bedugva, amelybe minibojlert is csatlakoztattuk. Mindezt 120 Euróért  (Magyarországon "természetesen" nem kapható!)

A "minibojler" érezhetően csökkenti a zenelejátszó rendszer
zajszintjét, több finom részlet hallható. Ára: 120 euró.

A kölcsönkapott készülékben voltak nagy felbontású zenék, amelyek nagyon szépen szóltak. Már ekkor meg lehetett állapítani, hogy az A&U egy kiemelkedő képességű zenelejátszó. Ezt megerősítette a kedvenc zeneszámok meghallgatása TIDAL-ről is.

Nagyon zenei hangzás jellemzi, kiváló transzparencia, feltűnően jó mély hangok, a hangszerek természetes megszólalása. A közép és a magas tartomány is természetes, nagyon kellemesen szól. Ugyanakkor nem érzékelünk lényegesen nagyobb teret, de ez részben a Meze 99 Classics zárt rendszerének is betudható.

Nézzük a fenti rendszerekkel összevetve hogyan szerepelt az A&U?

David Axelrod - Holy Thursday
TIDAL HIFI (16 bit / 44 kHz)

A hangminőség tekintetében képzeljünk el három lépcsőfokot. A legalsó szinten van a mobil rendszerem, a középső szinten van az otthoni rendszerem, és a legfelső szinten van az A&U. Ez utóbbinál szólnak a legtermészetesebben a dobok, és nagyszerűen összeáll a nagyzenekari hangzás.
Meglepően közel kerül az A&U szintjéhez  az annak 8%-ába kerülő otthoni rendszer
A mobil rendszer önmagában kellemesen szól, de nem tudja megközelíteni a másik kettő hangzását.


Jan Garbarek, The Hilliard Ensemble
Parce Mihi Domine
TIDAL HIFI (16 bit / 44 kHz)

A mobil rendszeren  a kórus énekhangjai kicsit összemosódnak, Garbarek hangszere kicsit kevésbé természetes, kicsit "szőrösen" szól. Az otthoni rendszeren nagyon kellemes a hangzás, a kórus hangjai jobban különválnak, de Garbarek hangszere egész picit tolakodóan szólal meg, elég közel a hallgatóhoz. Az A&U-n a legtermészetesebb a hangzás, mind a kórusé, mind a fúvós hangszeré. 
Az A&U nagyon szépen jeleníti meg a templomi hangulatot és teret.
A különbség azonban megint nem jelentős az otthoni rendszerem-hez viszonyítva.



Dizzy Gillespie & Friends - If I Should LoseYou
TIDAL MASTERS (24 bit / 48 kHz)

A legjobb hangzást az A&U produkálja, de meglepően közel kerül hozzá hangminőségben nem csak az otthoni, de a mobil rendszerem is!!!
Ennél a felvételnél jól érzékelhető, hogy az MQA technológia révén egy kevésbé jó minőségű rendszerről is minőségi hangot hallhatunk még akkor is, ha a rendszerben lévő DAC nem MQA kompatibilis (még ilyenkor is a CD minőségnél jobbat élvezhetünk).
A TIDAL Masters albumok hallgatásakor tehát kiegyenlítődnek a CD minőségű felvételek esetében még igen jelentős hangzásbeli különbségek is.



Herbie Hancock - The Jungle Line
TIDAL MASTERS (24 bit /96 kHz)

Az előbb felvázolt elméletnek ellentmondva ennél a felvételnél a legnagyobb a különbség, az A&U magasan jobban szól, mint a mobil rendszerem. Az otthoni rendszer viszont megdöbbentően közel kerül az A&U hangminőségéhez, abszolút élvezetes, kellemes és természetes hangzás.

Hiba lenne itt nem megemlíteni, hogy egy 1,3 millió Ft.-ba kerülő abszolút elit lejátszó mellett már valószínűleg egy magasabb kategóriájú fejhallgatót célszerű figyelembe venni.
Egy ilyen csúcsminőségű készülékhez jó eséllyel jobban illik egy Sennheiser HD800-as, vagy egy Audeze LCD-X, nem beszélve napjaink egyik sláger fejhallgatójáról a Focal Utopia-ról, mert az ugyanannyiba kerül, mint az A&U és a kettő együttes áráért már kaphatunk egy kisméretű városi autót.
Ugyanakkor semmiképpen nem kell a szemünket lesütni a Meze miatt.
Egyik kedvenc szakíróm épp ezen a héten osztotta meg velünk véleményét, hogy ő vasárnap délelőttönként miért - egy itthon 95 ezer Ft-ba kerülő - Meze 99 Classics-on hallgat zenét. Pedig ahogy a filmből kiderül van neki otthon egy Sennheiser HD800S is (itthon fél millió Ft. az ára).

Kijelenthetjük, hogy csoda nem történt, egy mobiltelefon és egy (bármennyire is kiváló) hordozható fejhallgató erősítő együtt nem volt képes versenyre kelni a világ legdrágább hordozható zenelejátszójával. A kérdés csak az, hogy el tudjuk-e fogadni az előbbinél tapasztalható hátrányokat, vállaljuk-e a kompromisszumot. Ez az a pillanat, amikor ki kell jelentenem, hogy a mobil rendszerem hangzása tökéletesen vállalható az A&U árának kevesebb, mint negyedéért. 

Az A&U egészen kiváló készülék e felől semmi kétség, de szerintem túlárazták.
Ígéret szerint meg fogom kapni tesztelésre az Astell & Kern 340 ezer Ft.-ba kerülő Kann lejátszóját, amely az importőr egyik munkatársa szerint a Best Buy.

A teszt végén még tettem egy felségsértéssel felérő kísérletet, az A&U fejhallgató kimenetéről jövő jelet egy spéci kábellel összekötöttem a Vorzüge fejhallgató erősítőmmel. Arra voltam kíváncsi, hogy egy ennyire drága eszköz esetében is tapasztalok-e javulást a szenzációs Vorzüge közbeiktatásával, ahogy eddig minden alkalommal. Nos a jó hír azoknak, akik több, mint egy milliót kiadnak az A&U-ra, hogy abban egészen kiváló fejhallgató erősítő található, de lássunk csodát a Vorzüge minimális mértékben ugyan, de javított a hangzáson. Ezt azonban szerintem csak vájtfülűek és "némileg" elfogult ámde korrekt ítéletre törekvő hozzám hasonló audiofilek fogják meghallani.
Addig, amíg egy mobiltelefon, vagy egy AQ szitakötő (Dragonfly Black, vagy Red) mellé egyértelműen ajánlom a Vorzüge megvásárlását, mert jelentősen javít a hangminőségen, az A&U esetében értelmetlen lenne még egy fejhallgató erősítőt is venni, az úgy jó, ahogy van.

Biztos, hogy lesznek olyanok, akik már csak presztízsből is megveszik az A&U-t. Aligha fognak benne csalódni, csak nem biztos hogy ennyi pénzt egyetlen lejátszóra kellene kiadni, hiszen ha a Kann tényleg igazolja az előzetes véleményeket, akkor a mellé még egy kiemelkedő hangzású fejhallgatót is lehet venni az A&U árának megfelelő keretből.

Ennek a tesztnek a másik tanulsága, hogy ha rohanó világunkban nem ragaszkodunk a drága hordozható zenelejátszóhoz, hanem otthon egy fotelben hallgatunk zenét, akkor a Yamaha - Arcam - Meze - iFi minibojlerrel feljavított - otthoni rendszer a világ legdrágább hordozható lejátszóját megközelítő minőségben képes zenélni a fejhallgató és a minibojler árát is beszámítva 240 ezer Ft.-ért. (tehát az A&U árának kevesebb, mint ötödéért!)

Ki tehát az igazi győztese ennek a tesztnek? 
Őszintén remélem, hogy a zenekedvelő olvasók 😃 kinek mit enged meg a pénztárcája...

Előzetesen még annyit, hogy hamarosan tesztelni fogom az idei ősz egyik slágerének ígérkező Fiio BTR3 Bluetooth vevő / DAC / fejhallgató erősítőt, amely a Fiio hivatalos német webáruházában már kapható 79 euróért (!!!). Ez a kisméretű eszköz tudja a ma létező összes Bluetooth codec-et (beleértve a már az audiofilek számára is kielégítő Aptx HD és LDAC codec-eket is). Mivel a manapság megjelenő Android-os telefonok többségén már elérhető az Oreo verzió, így a kis BTR3 segítségével minőségi zenehallgatásra számíthatunk akár a blúzunkra / ingünkre csíptetve, egy jó vezetékes fej-, vagy fülhallgató használatával akár az autónkba installálva.

A gyártó neve Fiio de mostantól a lányoknak sem kell
MP3 minőségben zenét hallgatniuk 😏

Természetesen aki azt állítja, hogy a BTR3 hangminősége majd jobb lesz a jelenlegi királyénál (A&U) számíthat egy udvari bolond pozícióra a király udvarában 😎

Az viszont tény, hogy a hordozható zenelejátszók piacán kevés az igazán optimális készülék, amelynél a funkcionalitás (például Android Play áruházból letölthető zenei applikációk használhatósága, távzene szolgáltató által lehetővé tett - offline - zeneletöltés) és a hangminőség egyaránt kiemelkedő.

A kevesek között is a legjobbnak számít az LG V30-as mobiltelefonja (tavalyi modell), amelyet a legtöbb szakíró a legjobb hordozható zenelejátszóként emleget. A világ első MQA képes (ez jelenti a memóriájába átmásolt MQA zenei fájlok és a TIDAL Masters távzene szolgáltatás lejátszási képességét egyaránt) mobiltelefonjáról az audio szakmai körökben mértékadónak tekintett Stereophile magazin tesztelője egyenesen azt állította, hogy jobban szól, mint az ő otthoni, átszámítva 6 millió forintos asztali lejátszója!!!
Az LG V30 manapság kártyafüggetlenül 127 ezer Ft.-ért kapható, tehát az A&U árának 10%-ért!!!
Megfontolandó tehát azoknak, akik utazás közben, vagy egy nyaralás, vagy hivatalos út során is "high end" hangzásra vágynak, és fejest ugranának audiofília ezen medencéjébe, hogy egy LG V30-assal próbálkozzanak az előtt, hogy megtakarításaikat egy A&U megvásárlásába ölnék.
A már említett Stereophile tesztelte az A&U-t is, és kiemelkedőnek ítélte, de érdemes elolvasni a commenteket is. Egyikük arra hívja fel a figyelmet, hogy egy olcsóbb DAP, vagy mobiltelefon megvétele és kiegészítése egy Vorzüge fejhallgató erősítővel jobb döntésnek bizonyulhat az A&U megvételénél. Amikor ilyet olvasok, mindig jó érzés fog el ...😍

Fontos megemlíteni, hogy azóta az LG G7 ThinQ és a most bejelentett LG G7 One (a Google "lecsupaszított", tehát igen jól használható Android One operációs rendszerével ellátott) mobiltelefonok is a V30 úgynevezett Quad HD DAC rendszerével és MQA lejátszási funkcióval vannak ellátva, így azok is hasonló zenei élményt nyújthatnak, mint a V30.
Az egyik fórumon többen jelezték, hogy amikor meghallották az LG V30 hangját, utána eladták a Chord Mojo DAC / fejhallgató erősítőjüket (a korábbi etalont, amely nem MQA képes), mert a V30 annyival jobban szólt.

LG V30 az audiofilek kedvenc mobil zenelejátszója,
amely "mellesleg" még egy csúcs minőségű mobiltelefon is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése