2019. augusztus 24., szombat

Audioquest Dragonfly Cobalt (Kék szitakötő): Végállomás, nem megy tovább!

Alcím: Mojo-i magasságokban repked az új szitakötő!


Amikor néhány hete először hallottam az Audioquest Dragonfly Cobalt (továbbiakban Kék szitakötő) piacra dobásáról, elmosolyodtam. Biztos voltam ugyanis, hogy a következő AQ szitakötő kék színű lesz, csak arra gondoltam, hogy azért, mert beleépítenek egy Bluetooth vevőt is, így notebookkal, mobiltelefonnal és vezeték nélkül is használható eszközt kapnának a vevők.

Nem igazán értem, hogy az egyébként nagyon  minőségi audió eszközöket gyártó nyugati cégek (például Audioquest, Audiolab, ARCAM) miért nem képesek piacra dobni aptX HD, LDAC kodekeket fogadni képes Bluetooth-os légzene játszókat, erre miért csak a kínai gyártók képesek?

A második meglepetés a Kék szitakötő ára volt. (Fekete szitakötő = 100 dollár, Piros szitakötő = 200 dollár, Kék szitakötő = 300 dollár) Amikor megnéztem a specifikációját, kikerekedett a szemem, ugyanis a legújabb Kék szitakötő semmivel sem tud nagyobb felbontást, mint a négy éve piacra dobott Piros szitakötő! A nagy felbontású digitális zenei fájlokat maximum 24 bit / 96 kHz felbontásban tudja fogadni a készülék.

A Kék szitakötő harmadáért kapható Shanling M0 lejátszó maximális felbontása 32 bit / 384 kHz!

Komolyan feltettem magamnak a kérdést mi kerül a Kék szitakötőben 300 dollárba???

Az tény, hogy mellékelnek egy Carbon specifikációjú OTG kábelt, amellyel a kisujjnál is kisebb (2 ujjpercnyi) Kék szitakötőt csatlakoztathatjuk egy USB C aljzattal ellátott mobiltelefonhoz, és a kábel másik végére csatlakoztathatjuk az USB-s zenelejátszót, de ez az OTG kábel kereskedelmi forgalomban 7000 Ft. körüli áron kapható. Tekintve, hogy az új eszköznél 30%-al csökkenteni tudták a fogyasztást, tehát tovább élvezhetjük a zenét a mobilunkról. A Kék szitakötőbe nem építettek akkumulátort, azt vagy egy számítógép, vagy egy mobiltelefon látja el táppal.

A fentieken egészen addig csodálkoztam, amíg meg nem hallottam az eszközt zenélni.
Köszönet a Kácsa Audio-nak azért, hogy rendelkezésemre bocsátottak egy demó példányt. 👍
2-3 nap bejáratás tökéletesen elég volt, utána azonnal "megvilágosodtam" és már nem vitattam az eszköz árát, mivel olyan hangminőséget hallottam, amelytől leesett az állam!


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
A kis diszkrét szitakötő színe jelzi a mintavételi frekvenciát,
a lila (bíbor) szín jelzi az MQA jelet, amelyet a TIDAL-ről élvezhetünk




A DAC típusa: ES9038Q2M. Jegyezzük meg ezt a DAC-ot mert az elkövetkező időszakban a hordozható zenelejátszók piacán meghatározó jelentősége lehet (ennek az ESS DAC-nak a Pro változatát építi be az Astell & Kern az új 1500 dolláros Kann Cube mobil zenelejátszójába).

Én mindig nagyon szerettem a Piros szitakötőm hangját, különösen azután, hogy mind notebookról, mind mobiltelefonról lehetővé vált az MQA technológiával a TIDAL Masters távzene szolgáltatással lesugárzott nagy felbontású digitális fájlok teljes kibontása.
Nem nagyon tudtam elképzelni, hogy egy ekkora, vagy még kisebb USB-s eszközről a Piros szitakötőnél szebben szólaljon meg a zene.

Nos a Kék szitakötő még kisebb is, mint a Piros, mégis jól hallhatóan jobban szól néhány éves bátyjánál.


Piros és Kék szitakötők összehasonlítása Meze 99 Classics fejhallgatóval

Egyértelműen jobb a Kék. Alacsonyabb zajszint, jobb transzparencia, szebb mélyek, jobb magas hang visszaadás, több finom részlet, jobb cool faktor, ami alatt azt értem, hogy a zene még inkább képes magával ragadni, mint az egyébként nagyon jó Piros szitakötőnél.
A három szitakötő paramétereit itt tudjuk összehasonlítani.

Gordon Rankin és fejlesztő csapata újfent remekművet alkotott!




Misha Mullov-Abbado elsőrangú Waves felvételét meghallgattam a még nálam lévő M11 mobil zenelejátszóval, a Kék szitakötővel és az én Szivarka - Püré hordozható lejátszómmal.
Az M11 és a Szivarka - Püré páros nagyon hasonló magas szintet produkált. Ennél a szintnél is kicsit magasabban szárnyal a Kék szitakötő a DragonTail OTG kábellel összekötve a MI8 telefonommal, az UAPP applikációt használva. Bizony itt jól látszik, hogy a három lejátszó közül csak a Kék szitakötő képes teljes MQA kibontásra (az UAPP alkalmazással közösen).


Fiio M11 és AQ DRF Cobalt (Kék szitakötő)



Amikor HR kölcsönadta nekem az évek óta etalonnak számító Chord Mojo-t felvillanyozódtam a lehetőségtől, hogy az addig remeklő Kék szitakötőt összehasonlíthatom a Mojo-val.

Már írtam arról, hogy hányféle gyártó kísérelte meg, hogy létrehozzon egy olyan eszközt, amelyre rá lehet mondani, hogy "Mojo ölő", de eddig még mindegyik elvérzett, mint a királylány kérői a sárkánnyal 👾 szemben.😄

Szándékosan úgy döntöttem, hogy a Kék szitakötőt még nem hallott, ezért még elfogulatlan feleségemet kérem meg az első próbára. Nagyon kíváncsi voltam, hogy csak én hallom olyan jónak a Cobalt-ot, vagy más is annak fogja hallani?

Mostantól minden hordozható zenelejátszót úgy tesztelek, hogy a felvételt először az otthoni rendszeremen hallgatom meg, és utána a tesztelt eszközöket, összehasonlítva az etalonnal. A másik két eszközt az Audioquest DragonTail (úgynevezett OTG) kábel közbeiktatásával a Xiaomi MI8-as telefonomhoz csatlakoztatva hallgattuk meg.


A kiválasztott zeneszámok



Feleségem osztályzatai:

1. Otthoni fejhallgatós rendszer 100%
2. Kék szitakötő 80-85%
3. Chord Mojo 75%

Feleségem nem tudta, hogy a két hordozható lejátszó közül mikor melyik szól, csak a sorszám alapján értékelt! Szerinte a 2.-hoz (Chord Mojo) képest a 3. (Kék szitakötő) sokkal természetesebben hozta a hegedű hangját, jobban visszaadva a felhangokat. A térérzet is jobb volt a 3.-nál.




Feleségem osztályzatai:

1. Otthoni fejhallgatós rendszer 100%
2. Kék szitakötő 95%
3. Chord Mojo 90%

Úgy ítélte meg, hogy ennél a felvételnél nem volt akkora a különbség, mint a komolyzenénél, és a két hordozható eszköz nagyon hasonlóan szólalt meg, talán a dobok és a gitárhang természetessége a 2. számú eszköznél volt jobb (tudatosan változtattam a sorrenden, szóval ez már a Kék szitakötő volt).

Úgy tűnik, hogy hasonlóan halljuk a Kék szitakötő előnyeit.

Ezt követően magam folytattam a tesztelést, belevéve az összehasonlításba a Szivarka - Püré párosomat is.


Kék szitakötő-vel nagyon jó az ottlét érzet, remek transzparencia, apró részletek is jól hallhatók, szenzációs hangminőség egy két kisujj percnyi méretű eszközről! Önmagában Szivarkával összevetve sokkal természetesebben szól, viszont a Szivarka - Püré párossal már más a helyzet, ők együtt hozzák a Kék szitakötő szintjét, igaz ez a páros kétszer annyiba kerül, mint a Kék szitakötő.
Ez egyértelműen azért van, mert a legjobb DAC a Kék szitakötőben található, Szivarka DAC-ja is remek, de nem olyan jó, mint a Kék szitakötőé. Ugyanakkor Vorzüge Püré egyértelműen jobb, mint a Kék szitakötőben található fejhallgató erősítő, amely nem olyan nagy meglepetés tekintve a méretük és áruk közötti különbözetet.


Chord Mojo (140 ezer Ft.), AQ DRF Cobalt - Kék szitakötő (99 ezer Ft.) 
Hiby W5 (Szivarka) + Vorzüge VorZAMP Pure II+ (Püré) (200 ezer Ft.)

A szinergia Szivarka és Püré között egészen lenyűgöző! Sok jó DAC-ot hallottam már, de még én is nehezen hittem el, hogy egy 20 ezer Ft-ért vásárolt DAC Pürével párosítva ennyire jól szóljon, ráadásul vezeték nélkül.
A Chord Mojo-val nagyon szépen szól ez a felvétel. A közönség reakciói hasonlóan jók a Kék szitakötőhöz, viszont a gitárok hangja nekem kicsit színezettebb, a Kék szitakötővel hallgatva kicsit természetesebb.




Lenovo notebookhoz csatlakoztattam a Mojo-t és a Cobaltot.
Ezen a felvételen mutatkozik meg leginkább az MQA kibontó Kék szitakötő előnye, sokkal jobb dinamika, természetesebb énekhang, jobb gitárhang, rockosabb hangzás. Hozzá képest a Mojo szépen, de kicsit fáradtan zenél.



MQA technológiával "becsomagolt" digitális zenei fájlok
kibontásának kétlépcsős (szoftver + hardver) rendszere






Ezen a nagyszerű Blue Note felvételen van mindenféle hang:
női ének, zongora, gitár, dobok, cinek, basszusgitár

Osztályzataim:

1. Otthoni fejhallgatós rendszer 100%
2. Kék szitakötő 85% 
3. Szivarka - Püré 80%
4. Chord Mojo 75%



Micsoda???? Egy 20 ezer Ft.-ért vett "vacak" kínai vezeték nélküli (!!!) lejátszó egy német erősítővel együtt jobban szól, mint a minden teszten istenített Chord Mojo??? Ezért a kijelentésemért a középkorban nyilvánosan elégettek volna....mégis vállalom:

1. Otthoni rendszer: Csodálatosan életszerű megszólalás, Barber hangja, a basszus gitár természetes (nem túlhangsúlyozott) mélyei, a könnyed zongorajáték, a cinnek levegőssége végig mosolyt csalt az arcomra 😍,

2. Kék szitakötő: Ha nem is olyan analógosan szól, mint az otthoni rendszerem, de végig élvezhető, nagyszerű transzparencia, jó énekhang, remek dob hangok, nagyon szép, természetes zongora. Félelmetes, hogy 2019-ben hová jutott az audió eszközök lekicsinyítése. Végig azon gondolkodtam hogy milyen varázslatot csináltak a fejlesztők, hogy egy SD kártyánál alig nagyobb méretű eszközből ilyen hangot csiholtak ki? Brávó!

3. Szivarka - Püré: Itt következett a nagy meglepetés. Bevallom szinte biztos voltam abban, hogy a Mojo jobban fog szólni, mint a saját hordozható zenelejátszó rendszerem, de tévedtem! Sokkal szebben szólalt meg a zongora, a basszusgitár és a cinnek is levegősebbek, természetesebbek voltak. Tudom, hogy a zenekedvelők nem tudnak mit kezdeni azzal hogyan szólal meg a nézőközönség tapsának lecsengése, de ez is egy eleme a hangzás tökéletességének, és ebben az én rendszerem egyértelműen szebben teljesített, mint a Mojo,

4. Chord Mojo: Félreértés ne essék a Mojo nagyon szépen szólaltatta meg ezt a felvételt, de Barber kiválóan megszólaló hangját leszámítva kicsit mindenben alulmaradt a vetélytársakkal szemben. A Mojo basszusgitár hangja nekem sok volt, kicsit természetellenesen feldúsultak a mély hangok, egy basszusgitár nem úgy szól, mint amikor egy nagybőgőt pengetnek. A cinnek sem voltak természetesek, kicsit digitálisan szólaltak meg, ahogy a zongora hangja is egyértelműen itt volt a leggyengébb.

Lehet, hogy elérkezett az ideje annak, hogy a Hugo 2 után a Chord piacra dobja a Mojo 2-t?

Kiegészítés október elején:
Nem sokkal azután, hogy közzétettem a Kék szitakötő tesztjét a Chord leárazta a Mojo-t!
Korábban nem volt jellemző a szinte minden készülékével sikert arató Chord-ra, hogy árcsökkentést jelentsen be. Az, hogy ez épp most történt meg talán nem véletlen, hisz komoly konkurensek jelentek meg a piacon...

A bejegyzésem címe arra utal, hogy ha valaki vesz egy Kék szitakötőt elérkezett a végállomásra, évekig semmi gondja nem lesz vele, hogy jobbra cserélje, mert nehéz elképzelni, hogy ennél sokkal jobbat kihoznak majd.


Chord Mojo, Kék szitakötő, Szivarka - Püré 
a KZ ZS5 belső fülessel hallgatva is 
a fejhallgatóhoz hasonló eredményt mutatott



Az alcím arra utal, hogy a Kék szitakötő egyértelműen versenyre kel a korábbi etalonnal a Chord Mojo-val! Azt a korrektség érdekében el kell, hogy mondjam, hogy különböző fejhallgatókkal más és más eredményre jutnánk, lehet, hogy a Meze 99 Classics hangkaraktere miatt éreztem kicsivel jobbnak a Kék szitakötőt, mint a Mojo-t. Aki dönteni akar a kettő között mindenképpen próbálja meg meghallgatni mindkettőt. A Mojo műszakilag sokkal komolyabb konstrukció, hiszen vannak rajta digitális kimenetek, otthoni rendszerbe is jobban beilleszthető, mint a Cobalt, és a kimeneti jelszintje is jóval magasabb, mint a Cobalt-é, így a nehezen meghajtható fejhallgatókat jobban ki tudja szolgálni.
A Mojo-n elérhető maximális felbontás 32 bit / 768 kHz szemben a Cobalt 24 bit / 96 kHz-ével. Ez utóbbi csak az USB-n keresztül fogadható maximális felbontást jelenti, egy USB-n érkező 24 bit / 88,2 kHz-es felbontású "mag" szintű MQA jelből a Kék szitakötő a készüléken belül képes lehet akár 24 bit / 352,8 kHz-es felbontást "varázsolni". (ez kicsit olyan, mint a Trójai faló 😄)

Aki a paraméterek alapján választ, mindenképpen a Mojo-t fogja majd megvenni, aki viszont a hangminőség alapján akar választani, lehet, hogy a Cobalt-ot választja, amennyiben a saját fül/fejhallgatójával kipróbálva azt hallja jobbnak.




Dávid                                Góliát ellen...




Audioquest Dragonfly Cobalt (ADC)

Kék szitakötő


Ami tetszett


A bűvészetnek van egy ága a mikromágia, nos
ez a szó jól jellemzi a Cobalt megalkotását,
Semmilyen számítógépes tudást nem igényel
a használata, csatlakoztatni kell egy számítógéphez,
vagy egy mobiltelefonhoz és máris működőképes,
Minden műfajon kifogástalanul természetes, muzikális előadás.
Nem süllyeszti be és nem emeli ki egyik frekvencia sávot sem,
Elképesztően jó transzparencia, a hangszerek levegős megszólalása,
Ilyen alacsony zaj elvileg nem lehetséges (!), ennek megfelelően
a legfinomabb zenei részleteket élvezhetjük, óriási dinamikával,
mint egy jó  gurman egy Michelin csillagos étteremben 😋,
Az eddig kipróbált hordozható eszközök közül a Cobalt került a lehető
 legközelebb az otthoni rendszerem különlegesen szép, analógos hangzásához!
Nagyon szép teret képes megjeleníteni, nagyon precíz a hangszerek elhelyezése,
ADC = 2 ujjpercnyi zenei tömör gyönyör 😘




Ami nem tetszett


Valószínűleg nem a Cobalt hibája az, hogy az UAPP alkalmazást használva néha 
a hangerőt felvéve fülsiketítő szintre váltott és nem mindig lehetett "beletekerni" a számokba,
jó eséllyel a szoftver fejlesztők ezt heteken belül javítani fogják...


Napjaink egyik legnépszerűbb kubai festőjének,
Emilio Lopez-nek a képén is található kék szitakötő



Dávid tehát remekül szerepelt Góliát ellen, de a Mojo tulajdonosok azért ne szontyolodjanak el, készülékük még ma is az egyik legjobb a piacon.

A konkurenciának bizony fel kell kötnie azt a bizonyos "gatyaneműt" ha ősszel olyan készüléket akar kihozni, amely képes megakadályozni azt, hogy idén az Audioquest Dragonfly Cobalt-ot nevezzem meg, mint az év legjobb hordozható zenelejátszóját, de soha ne mondjuk azt, hogy soha, én még várom a csodát...👀

Hogy érdemes-e kiadni 99 ezer Ft.-ot ezért a kis technikai csodáért? Nos ha (talán) jobb, mint a 140  115 ezres Mojo, és hasonló, néha jobb szintet hoz, mint a 165 ezres Fiio M11, és fej-fej mellett teljesít a 200 ezres Szivarka - Püré párossal, akkor úgy tűnik megéri az árát.😊

Kétségtelen, hogy a Cobalt nem nagyon használható edzőteremben, futás közben (arra vannak 20-35 ezer Ft. közötti árú légzene játszók), ugyanakkor egy szállodában, strandon, vagy egy repülőgépen gond nélkül használható, és ha azt mondom kis helyen elfér, akkor jó ha megnézzük hová tettük, mert többször keresni fogjuk, annyira picike.😉



Gordon Rankin a szitakötők atyja,
Szülővárosában elgondolkodhatnak azon,
hogy ma már szobrot kellene emelni neki




A Kék szitakötő száááárnyakat aaaaad!!!



Kiegészítés 2019. szeptember közepén:



A neves angol havi audió folyóirat októberi száma teszteli a Kék szitakötőt, némi szójátékkal Zsebrakétának nevezve azt ("Pocket rocket") és valósággal istenítik ezt a kisméretű technikai csodát. A lap 88%-os értékelési pontszámot ad a Kék szitakötőnek!!! Ilyen magas pontszámot eddig csak 10 ezer Font (azaz 3,5 millió Ft.!!!) feletti készülékek érdemeltek ki a jellemzően inkább a sznobok kedvenceit tesztelő magazintól.



Következik: Fiio M5 okos óra formájú légzene játszó


20 megjegyzés:

  1. Csak megerősíteni tudom az itt leírtakat, meg a szaksajtó tesztjeit. Én egy Sennheiser HD660s fejhallgatóhoz vettem. Korábban Fiio E10K hajtotta, a különbség azonnal észrevehető volt. Teltebb hang, szellősebb hangtér, stb. Az egyetlen problémám az MQA-val, hogy nem lehet miatta szoftveres equalizert használni.(Windows-os Tidal appot használom) A fejhallgatómhoz mindig be szoktam állítani egy kis plusz mélyet (+5db 50hz környékén APO-val, és így kiegyensúlyozott a hangzás, így fenomenálisan szól ez a fejes). Vagy hardveres EQ-t kell használnom, vagy nem használom a Cobalt hardveres dekóderét. Utóbbi esetben, ha jól tudom - a Windows-os Tidal app max 96 khz/ 24bit-ig még dekódol, így nem maradok le semmiről.(ezt meg tudná kérem erősíteni?:) ) Sokak szerint az ennél nagyobb bitráta nem jár jobb / élvezhetőbb hangminőséggel.

    VálaszTörlés
  2. Nem igazán tudom elképzelni, hogy a Cobalt hardveres dekóderét hogy lehetne kikapcsolni. A saját véleményemet mondom,az MQA fő előnye, hogy természetesebben, analógosan szólnak általa a zenei felvételek. A Cobalt annyira szép mély hangokat ad ki, hogy én nem aggódnék a mély hang kiemelő hiánya miatt.

    VálaszTörlés
  3. A Tidal appon belül ki lehet kapcsolni az exclusive mode-ot, és ekkor master felvétel indításkor egyből "system controlled" -re vált. Tehát úgy kezeli az eszközt az app, mintha nem tudna MQA-t dekódolni. Jelenlegi tudásom szerint ekkor az app maximum 96 khz/24 bit - en továbbítja a magasabb bitrate-tel rendelkező hangot is. - úgy tudom ezt csak az asztali változata tudja az appnak, az androidos nem. (de ezeknek elég sok helyen olvastam utána régebben, nem biztos hogy minden helytálló, vagy aktuális.) A Cobalt remekül szól, a fejhallgatómon hiányolok némi plusz mélyet EQ nélkül, de még tesztelgetem hogy járok jobban.:) Az is lehet, hogy beszerzek egy hardveres EQ-t, és beiktatom a Cobalt és a fejhallgató közé.

    VálaszTörlés
  4. + Eddig a tesztelgetésem nekem azt hozta ki, hogy Windows alatt nagyon jól szólnak a master felvételek még hardveres MQA dekódolás nélkül is. Ennek az lehet az oka, hogy a Windows-os Tidal app ezeket 24bit/96khz-en továbbítja.(ha pl 24-bit/192kHz az eredeti) Én 90%-ban asztali géphez vettem a Cobalt-ot, így ki tudom használni a desktop app "előnyét". Most így APO equalizert is tudok használni. Úgy tűnik nekem ez lesz az arany középút, ennél a fejhallgatónál így érzem kellően teltnek a hangot. A Mezee 99-nek szerintem alapból teltebb lehet a hangja, bár nem volt alkalmam még meghallgatni. Egy kis mély kiemeléssel nagyon elégedett vagyok ezzel is.:) A Cobalt beszerzése nagyban növelte a zenei élményt számomra.

    + Tetszik a lelkesedése, és részletesek a tesztek, remélem sokakhoz eljut a blogja.

    VálaszTörlés
  5. Kicsit talán sokat írok, de én is elég lelkes vagyok, még új számomra a zenehallgatásnak ez a szintje.:) Egyre inkább afelé hajlok, hogy benyomva hagyom az exclusive mode-ot (MQA dekódolás) és leteszek inkább az EQ-ról, valahogy "folyamatosabbnak" érzem a hangot, talán ilyesmit ért analóg hangzás alatt. Időnként hajlamos vagyok "basshead" módba kapcsolni, viszont most azt érzem nem akarom visszanyomni a boost-ot MQA nélkül. Én is elég sokat hallgatok hangszeres zenét, a legtöbb esetben elég ennyi mély. Tehát az eszköz képes ténylegesen kicsomagolni a magasabb minőségű eredeti felvételt, nem csak technikailag felskálázza nagyobb bitrate-re amit kap 96khz-en? Hallás alapján / érzetre tényleg jobbnak tűnik így most, de én nem tudnám elemezni a különbséget, még edzetlen a fülem ilyen téren. Van nálam egy Audioquest Jitterbug is, még kísérletezem vele.

    VálaszTörlés
  6. Év eleje óta az Android-os TIDAL applikáció és az UAPP (USB Audio Player Pro) is tudja az úgynevezett "mag" szintű kibontást a TIDAL Windows alkalmazáshoz hasonlóan.
    Eléggé egyedül állok ezzel, de én nem használok EQ-t (bizonyos frekvenciák kiemelését). Az MQA azért nagy találmány, mert természetesen szól, egy jó berendezésen nincs hiányérzetünk.
    A Jitterbug akkor hasznos, amikor például egy notebook hálózati töltésre van kapcsolva, akkor kiszűri a tápellátásból eredő zajokat. Viszont a Cobaltba állítólag beépítették azt, amit a Jitterbug tud.

    VálaszTörlés
  7. Azóta elég sokat teszteltem, miután kiéltem magam az equalizer-rel, egy idő után visszakapcsoltam 'MQA' módra (win + tidal beállításokkal), és újra rádöbbentem mennyivel jobb így. A zenék 90%-hoz pedig nem kell több mély, viszont aki az olcsóbb fejhallgatók felől, és részben elektronikus zenék felől érkezik - mint én, bár sok mást is hallgatok régóta - , az mindenben a basszust keresi az első másodperctől kezdve. Abban a megközelítésben, ha a nádihegedű közben nem remeg a föld, akkor már nem is jó a hangzás.:) Hangfalaknál is sokan a kezdeti wow faktor miatt választanak V karakterűeket, a kifinomultabb modellek azonos áron pedig nem fogynak annyira.(elektronikus zenéhez persze jól jön) Most, hogy többet hallgatok zenét és most először audiofil minőségű szettem van, az "edzetlen" fülem talán fejlődött/változott, sokkal hamarabb érzékelem a minőségbeli különbségeket az egyes hangszerek hangjainál akár egyenként is, korábban ezt még így nem hallottam. Nagyban fokozza az élményt ez a részletgazdag hangzás, és a szellős hangtér. Szerintem még mélyből is több van MQA alatt, mint alapból "flat" módban anélkül. Mindenből éppen elég van, nagyon egyben van a hangzás, és talán még "folyamatosabbnak" is hat, erőlködés nélkül jelennek meg gyönyörű hangzással a hangtérben a hangszerek. A baj csak az, hogy annyival magával ragadó tud lenni a zene, hogy sokszor képtelenség mást csinálni közben, aktívan kell hallgatni.:) Ha szabad ajánlanom új Jazz albumot Tidal-on: Miles Davids - Rubberband - szinte az összes száma benne van a kedvenc Jazz listámban, őrületesen jó album.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm az ajánlást :)
    Teljesen igaz! Egy jó berendezés mellett nincs szükség EQ-ra.

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Nagy érdeklődéssel böngészem a blogodat, rengeteg hasznos információra találtam, köszönöm! :) Másodszor viszont a lényeget, amiért idekeveredtem, nem sikerült kiderítenem. Mi a legjobb DAC ami egy Windows 10 notebookot USB-n összehoz egy integrált erősítővel(MF M2si) olyan 100e ft körül. A cobalt szitakötő és a chord mojo-t ahogy kiveszem inkább fejhallgatóhoz ajánlott. Nem tudom mi lenne nagyjából ebben az árban az optimális választás, jelenleg a haldokló PC-mben lévő EMU 1212M hangkártyát kéne felülmúlnia. Egész jól zenél, viszont nem csatlakoztatható USB-n, így kénytelen vagyok valamit beszerezni. A schiit modi multibit-el, és a fent említett két eszközzel szemeztem leginkább. Valami ötlet, tanács, világmegváltó gondolat mit érdemes tenni ilyen esetben? :D Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  10. A Fiio Q5s-et próbáld ki. Nagyon dicsérik, és van line out (vonalszintű) kimenete is. Ezt még magaddal is viheted és mobil eszközként is tudod használni...120 ezerbe kerül (itthon).

    VálaszTörlés
  11. Már leginkább a teszt zenék miatt szoktam felnézni a fórumra, nagyon jók szoktak lenni. Korábban sokalltam a havi 3 ezret a Tidal előfizetésre, de utólag be kellett látnom, hogy még csak nem is sok. Már rengeteg jó zene elérhető MQA-val is, amik például torrent oldalakon még hírből sincsenek fent.:) Utólag éreztem rá arra is, hogy kellett még időt hagyni a Cobalt-nak bejáratódni. Nekem nagyon bejött a HD660s+ Cobalt páros. Egyszer azért szeretnék kipróbálni egy Empyrean-t kiváló forrással, de csak akkor vennék olyan drágán, ha lesz is időm kihasználni. Az a "baj", hogy ilyen szinten zenét hallgatni már nem lehet passzív módon, például munka mellett. Ez a minőség, dinamika, megköveteli a folyamatos figyelmet, így viszont időt is.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Empyrean nagyszerű fejhallgató, de mióta az új, szimmetrikus kábelt megvettem a Meze 99 Classics fejhallgatómhoz az annyira jól szól vele és az Ibasso DC01 kábeles adapterrel, hogy már nem hiányolom annyira a tesztelésre többször kölcsönkapott Empyrean-t.

      Törlés
  12. + esetleg van olyan zene listája Tidal-on ami publikus, és megosztaná velünk?

    VálaszTörlés
  13. Igen van!
    Íme a link a kedvenc tesztszámaim listájával:
    https://tidal.com/playlist/6eef8814-d0fc-4003-a7d2-0298cb60b5a3?fbclid=IwAR152aiH1mUIY8lrzJx52znjDVNHl1CRjSTLZygG6wot8rRUHPyO_OW-7_c

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jó zenék! Még sokáig csemegézek belőle, azt hamar észrevettem, hogy ez nem egy számokba "beletekergetős" lista.:) Megosztom a kellemes, feltöltődős, "smooth" listámat, talán másoknak is tetszeni fog, persze folyamatosan változik.

    https://desktop.tidal.com/playlist/fd4284e6-4c4a-4807-bb0f-7d73459f3561

    VálaszTörlés
  15. Ma kaptam meg és egy hd650-el zsenialisan szol az eddigi RED-hez kepest erezheto a kulonbseg!
    Valoszinu a beepitett JitterBug miatt, nem hiszem hogy a dac chip kozti kulonbseget meghallanam.
    Itt jegyeznem meg hogy a gyarto nem ajanlja a kulon JitterBugot hozza.


    Minden ami 16 bit 44.khz és 320kbs MP3 vagy AAC folott van nekem teljesen felesleges, nem hallom a kulonbseget, megjegyzem szerintem mas se, vagy epp a torzitast hallja... de ez egy masik tema, a lenyeg hogy a 24/96-os tudasanal nem kell tobb, igazabol meg sok is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem az a lényeg, hogy mitől szól jobban, hanem az, hogy élvezed vele a zenét :)
      Minden más csak hitvita, amelyre a zene élvezetéhez nincs szükség...

      Törlés
  16. Szia

    Van most olyan fejhallgató erősítő, ami vetekszik a Cobalttal és nincs benne slow roll filter?

    VálaszTörlés
  17. Ahogy a tesztemben említettem az EarMen Sparrow vételezik a Cobalttal.
    Ebben a 100 ezer Forint alatti árkategóriában nagyon kevés készüléken állíthatunk szűrőket. Jellemzően ahhoz legalább 130-150 ezret kell kifizetnünk.

    VálaszTörlés