2018. december 14., péntek

Melyik lejátszó a megfizethető hordozható zenelejátszók királya? Az Astell & Kern Kann, vagy az LG V30, vagy a Fiio BTR3 - Vorzüge VorzAMPpure II + együtt? Zene füleinknek

Sok jót hallottam az Astell & Kern Kann-ról, amely egy 360 ezer Ft-ba kerülő DAP (digitális zenelejátszó). Köszönet a hazai forgalmazónak, hogy a teszt céljából rendelkezésemre bocsátotta a készüléket.

Klikk a képekre a jobb képminőségért


Meglehetősen szokatlan formájú zenelejátszó,
nagyon sok funkcióval, és kimenettel ellátvaKöszönetet mondok a fiamnak, hogy rendelkezésemre bocsátotta a nemrég vásárolt LG V30 mobiltelefont, amely sokak szerint a világ legjobb zenei hangját produkáló telefonja.

LG V30 a világ első MQA dekódolásra képes 
mobiltelefonja ES9218P Quad DAC-al szerelve 


Magamnak nem mondok köszönetet 😏, hogy rendelkezésemre bocsátottam a mobil zenelejátszó berendezésemet, amely a Fiio BTR3 légzene lejátszóból (ezután Fiio-ka) és a Vorzüge VorzAMPpure II+ hordozható fejhallgató erősítőből (ezután Püré) áll egy Fiio L17 kábellel összekötve.

Fiio-ka és Püré párosítva audiofil hangzásra képes,
és a legújabb Bluetooth technológiával, vezeték nélkül
kapcsolódik a Xiaomi MI 8 mobiltelefonhoz
Felhívom a figyelmet a megújult gumira 😉A vetélytársak 
Fiio-ka - Püré,   A&K Kann,   LG V30
    175 g,              280 g,         158 g
       200 ezer Ft.,  360 ezer Ft.,120 ezer Ft.


Nyilván lesz aki felteszi a kérdést miért pont ez a három lejátszó pályázik a megfizethető hordozható zenelejátszók királya címre? Nos azért, mert a Kann ár-érték tekintetében talán az egyik legsikerültebb DAP a piacon és az ára mégsem millió feletti, mint a korábban tesztelt
A & Ultima SP1000-nél.

Az LG V30 általános vélekedés szerint zenehallgatásra a világ egyik legjobb hangú mobiltelefonja. Az ESS cég által kifejlesztett ún. Sabre DAC-ok (digitális - analóg átalakítók) világhírűek, többek között ilyen található a blogomon sokat emlegetett Piros szitakötő-ben is.
Az LG néhány éve elkötelezett a mobilon zenét hallgató audiofilek  felé, és a V30 óta kihozta a G7-t, az G7 One-t és a legújabb V40-t, amelyek mindegyikét a kiváló Quad DAC-al szerelték fel, tehát elméletben ugyanazt a hangminőséget produkálják, mint a V30.
Az LG V30 egyik legnagyobb előnye riválisaival szemben az egyre csökkenő ára, ma már 120 ezer Ft-ért is beszerezhető, tehát a három aspiráns közül ma a legolcsóbb.

A Fiio-ka - Püré páros meglepően zenei produkciót nyújtott eddig. Nagyon muzikális, nem színezi a zenét, és a kábellel együtt ma 200 ezer Ft-ba kerül.Astell & Kern Kann

Amikor először a kezembe vettem a Kann-t mindjárt megértettem mit értenek a tesztelők megosztó formavilágon. A nagyon súlyos (280 gramm) trapéz keresztmetszetű "hordozható" lejátszóval nehéz volt elsőre azonosulni. A formavilága úgy néz ki, mintha egy félbevágott aranyrudat tartanánk a kezünkben, és ha nagyon gonosz akarnék lenni azt írnám, hogy majdnem annyit is nyom. 😎

Később megtudtam, hogy egy mobilokhoz képest hatalmas (6200 mAh-s) akkumulátort építettek bele, amellyel az üzemidő akár 15 órás is lehet (vigyázat nagy felbontású fájlok lejátszásakor ez lecsökkenhet)! Egész addig voltam hitetlen, amíg be nem kapcsoltam és meg nem hallgattam a hangját. Na az már egy másik történet. A Kann-ban megvan az a varázslat, amit az SP1000-ből hiányoltam. Elképesztően zenei hang, nagyon kellemes, akár órákon át is lehet hallgatni.
Ugyanakkor ezt a készüléket a kézben tartani nem túl kellemes.

 A képernyő felbontása 480x800 képpont,
és miután nem Amoled, ha letesszük magunk elé
az asztalra, alig látni a kijelzőt
Egy ilyen csúcstechnika ennél jobbat érdemelne

Ugyanakkor ennek a készüléknek a sokoldalúsága lenyűgöző!
Négy kimenetet tettek a tetejére: 3,5 mm-es és 2,5 mm-es/szimmetrikus (balanced) fejhallgató kimeneteket, 3,5 mm-es és 2,5 mm-es/szimmetrikus (balanced) vonali kimeneteket.
A fejhallgató kimeneteknél két érték állítható be (normál és magas), míg a vonali kimeneteknél, amelyek révén egy külső fejhallgató erősítővel, vagy otthoni erősítővel köthetjük össze a Kann-t 4 érték állítható be, amely nagyfokú rugalmasságot eredményez. Ugyanakkor Püré-vel összekötve megállapítottam, hogy  a legalacsonyabb 0,7 V beállítása esetén is nagyon hangos volt és Pürén nagyon finoman kellett állítani a hangerőt. Hogy miért kapcsoltam össze Pürével, amikor a Kann-ban is remek fejhallgató erősítő van? Az A&U SP1000 tesztelésekor megállapítottam, hogy abban annyira jó fejhallgató erősítő van, hogy Püré megvásárlása már kidobott pénz.
A Kann esetében viszont Püré jelentősen javít a hangminőségen, pedig hely lett volna bőven egy kiemelkedő fejhallgató erősítőt beszerelni, de nyilván ebbe az árkategóriába az nem fért bele.
Félreértés ne essék az A&K Kann önmagában is kiváló lejátszó, de Püré-vel összekötve egy magasabb osztályba kerülnek.

Lám lám néha a vetélytársak együtt
nyújtják a legjobb formájukat

A Kann alján található normál és micro SD kártyahely is, amelyekkel - az alapból meglévő 64 Gb-os tárolóval együtt - 832 GB-os tárolókapacitás érhető el, amelyre egy megszállott audiofil esetében, aki az esetek többségében nagy felbontású zenéket, köztük a nagy méretű DSD fájlokat hallgatja szükség is van.
A készülék alján van még egy audio jelet átvivő, és egy töltésre szolgáló USB csatlakozó is.

A Kann-ba a nálunk ismert távzene szolgáltatók küzül a TIDAL-t integrálták, így élvezhetjük a legmagasabb minőségű zenéket, akár nagy felbontásban is (TIDAL Masters).

Azt viszont meg kell említenem, hogy a Kann tárolójára helyezett nagy felbontású, vagy DSD fájlokkal ellentétben a Kann a TIDAL Masters-ről érkező nagy felbontású zenék lejátszásakor nem jelenít meg semmilyen információt (felbontás, bitráta, nagy felbontásra utaló jelzés).

Így néz ki egy iPad képernyőjén az épp játszott zeneszám az AK Connect mobil applikációban:

TIDAL használatakor nem látszik a felvétel felbontása

A Kann tárolóján található fájlok felbontását viszont kijelzi az AK Connect


Ebből a szempontból a másik két vetélytársa előtte jár, hiszen a nagyszerű USB Audio Player Pro (UAPP) Android applikáció révén minden lényeges adat megjelenik a lejátszó (LG V30), és a Fiio-ka - Kann párosnál a lejátszást vezérlő (Xiaomi MI8) képernyőjén.

A Kann ma még nem tudja dekódolni az MQA technológiával "becsomagolt" zenéket, de nemrég bejelentették, hogy hamarosan (heteken belül) az Astell & Kern csúcsmodelljei (SP1000 és a nemrég bejelentett SP1000M) egy firmware frissítés révén MQA képesek lesznek.
Nyilván üzleti megfontolásból kezdik a drágább készülékeknél az átállást, de csodálkoznék ha az új szolgáltatás nem jutna el a Kann szintjére.
Az MQA képessé tétel mellett nagyon jelentős funkcionális szempontból az Open Apk szolgáltatás bevezetése, amely révén egyes Android alkalmazások is telepíthetővé válnak (pl. TIDAL Android verziója). Ez azért fontos, mert ezáltal lehetővé válik az ún. Offline böngészés, azaz a DAP-ra letölthetjük kedvenc albumainkat és WIFI jel mentes helyen (pl. egy repülőgépen) is meghallgathatjuk azokat.AKM AK4490

Külön fejezetet szentelek a japán Asahi Kasei híres DAC-jának. Hogy ezt mivel érdemelte ki?
Nos más gyártóknál, ahol van több kategória, a csúcs lejátszókba magasabb kategóriájú DAC-ot tesznek. Az AK4490 DAC viszont különböző kategóriájú készülékekben is megtalálható:
Az Európában 125 €-ért  árusított - eddig csak jó kritikát kapott - új Schiit Modi 3 DAC-ban, a nemrég bemutatott, itthon 99 ezerbe kerülő Fiio M9 DAP-ban, a Kann-ban, de még a 400 ezer Ft-os árkategóriában kapható, és az egyik portál által 2018-ban az év készülékének választott Questyle CMA Twelve DAC / fejhallgató erősítőben is ugyanilyen DAC található!
A Kann-ban egy ilyen DAC van, míg a drágább Astell & Kern modellekben kettő.
A Modi 3 és a Questyle CMA Twelve ára között 10 x-es a különbség (!!!!).

Érdekes tehát, hogy miért ilyen olcsó a Modi 3 és miért kerül ennyibe a Questyle ugyanazzal a DAC-al?
Ezek szerint nem a DAC határozza meg egy készülék árát, annak ellenére, hogy a hangminőség szempontjából meghatározó jelentőséggel bír?
Ezt a négy készüléket azért említem, mert a hírek szerint mindegyikük nagyon jó hangminőséget produkál, ami az olcsóbb készülékek esetében több, mint meglepő.

Az A&K Kann-ba épített DAC 32 bit / 384 kHz maximális PCM felbontást tud, és képes lejátszani DSD felvételeket DSD256-ig (1 bit 11,2 MHz).

Beépítettek 4.0-ás szabványú Bluetooth-t, amellyel a kompatibilis eszközre aptX HD kodekkel küldhetünk át zenéket. Azt azért nehéz elképzelni, hogy mondjuk valaki elviszi Fiio-kát futni, és a Kann-ról küld rá át zenéket, amelyet a hátizsákjában cipel, mert ugye zsebbe nem fér be. 😊
Ennek ellenére kipróbáltam azt, hogy a Kann-ról aptX HD kodek segítségével zenéket küldtem át Fiio-ka-ra. Nos korrekt hangminőséget adott, és stabilan működött a Bluetooth kapcsolat, de a gyakorlatban ennek csak akkor van jelentősége, ha valakinek van egy aptX HD képes fejhallgatója, és mondjuk egy edzőteremben használja ezt a vezeték nélküli funkciót.

A 110 dB (fülhallgató kimenet) és 116 dB (vonali kimenet) jel-zaj viszony nem kiemelkedő, ennél Fiio-ka (120 dB) jobbat tud, míg Püré hasonló adattal rendelkezik, mint Kann.

Összefoglalva a Kann-ba szinte minden funkciót beépítettek mi szem szájnak ingere, csak a formavilágát nem sikerült eltalálni tökéletesen. Lehet, hogy némi akku súlyt fel kellett volna áldozni a hordozhatóság érdekében, lemondva pár órányi üzemidőről.


LG V30

A 2017 őszén bemutatott LG V30-at kézbe véve semmilyen a Kann-nál tapasztalt ellenérzés nem fog el. Jó méretű, nagyon vékony, könnyű, esztétikus mobil, első ránézésre semmilyen negatívumot nem mondhatunk róla. Itt értelemszerűen csak a zenei képességeit fogom vizsgálni, de ez a mobiltelefon egyéb téren is versenyre kel az egyéb "flagship" készülékekkel, tehát az audiofileknek nem kell például lemondaniuk a jó fényképek készítéséről.

A híressé vált ES9218P jelű Quad DAC 32 bit /384 kHz PCM és DSD 256 felbontásra képes.
A jel-zaj viszony figyelemreméltó: 130 dB (!)
A harmonikus torzítás hihetetlenül jó egy mobiltelefon esetében: 0,0002 %!

A mobil 64 GB, vagy 128 GB kapacitással rendelhető és van benne egy micro SD kártyahely, ahová akár 2 TB kapacitású kártyát is betehetünk.

Az LG V30 a világ első mobiltelefonja, amelyet MQA képessé tettek.
Az általam használt és legjobb audiofil zenelejátszó applikációnak tartott USB Audio Player Pro (UAPP) beállításai között megjelenik az MQA is, hozzátéve, hogy egyes LG típusoknál elérhető.
Érdemes a Hi Res beállításoknál bit perfect -t beállítani a legjobb hangzás érdekében.

Az LG-n mindig a kitűnő UAPP-t használtam, amely az alábbi formában jelzi ki a nagy felbontású fájlokat:

Hi-Res logó, felbontás, bitráta,
minden leolvasható az UAPP-ben


Fiio-ka - Püré

Korábban mindent leírtam róluk: Fiio-ka, Püré.
Ez a két készülék együtt számomra igazi élményre képes akár fejhallgatóval (Meze 99 Classics), akár belső fülessel (KZ ZS5, KZ ZSN) hallgatom.
A Fiio-kába épített DAC által elérhető felbontást ugyan a gyártó nem adta meg, de a DAC chip gyártójának, az AKM-nek az oldalán megtalálható.  E szerint az elérhető felbontás 32 bit /384 kHz.
Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a Bluetooth kodekek ennél azért kevesebbet tudnak:

aptX = 16 bit /48 kHz
aptX HD = 24 bit / 48 kHz
LDAC = 24 bit / 96 kHz

Tehát a vezeték nélküli kényelem oltárán azért fel kell áldoznunk némi felbontást.Lássuk hogyan szerepelt a három lejátszó a gyakorlatban.
A tesztet részben a Meze 99 Classics fejhallgatómmal, 
részben a KZ ZS5 és a KZ ZSN belső fülesekkel végeztem.A Kann abszolút muzikális, nagyon kellemes, nagyon kifinomult hangzást nyújt, a három vetélytárs közül hangminőségre egyértelműen a legjobb.

Az LG V30 ugyan minden hangot képes megjeleníteni, de az élénk karaktere miatt egy picit túl sok, kicsit kevesebb itt több lenne. Ennek ellenére nagyon jó produkciót nyújt a V30.

A Fiio-ka - Püré páros ennél a felvételnél kicsit halványabb volt, nem tudta azt a szintet hozni, mint a másik két lejátszó.A Kann elképesztően jeleníti meg ezt a nagyon finom, visszafogott, mégis zenei felvételt.
A hangszerek hangjának zengése képes visszaidézni az élő zene varázsát.
Nagyon jó a színpad leképezése.

Az LG V30 ezúttal nagyon hasonló szintet hoz, mint a Fiio-ka - Püré páros.
A V30 esetében kicsivel természetesebbek a hangszer hangok, kicsit jobb a transzparencia, és egész kis mértékben ugyan, de jobbak a mély hangok.

Ez a felvétel az MQA technológiával készült, azaz nagy felbontású.
Azt vártam, hogy a teljes MQA dekódolásra képes LG V30 a TIDAL Masters albumokat hallgatva lényegesen jobban fog szólni a nem MQA képes Fiio-ka - Püré lejátszónál. Némileg meglepődtem, hogy nem volt számottevő a különbség. Ahogy ezt a korábbi bejegyzésemben is jeleztem a szakírók szerint a nem MQA képes DAC-okkal is lehet élvezni az MQA technológia előnyeinek (természetes, analógos hangzás) többségét, és a CD-nél egyértelműen jobb hangminőséget.
Ezt az elméletet erősítette meg a gyakorlati összehasonlítás is.

A Fiio-ka - Püré páros ezen a felvételen nagyon muzikálisan szólal meg, de nem tudja a teret úgy leképezni, mint a remek Kann.
A legjobb itt az LG V30 produkciója. Amit a jazz felvételeken kicsit élénknek, néha tolakodónak tartottam, a klasszikus zenei felvételen nagyon szép, levegős, nagy ívű produkcióvá változik.

A Kann nagyon hasonlóan szerepelt, de ezúttal nem volt képes kiemelkedni a mezőnyből.
Minimálisan volt csak gyengébb az LG V30 nyújtotta hangzásnál.

Mind a dinamikában, mind a finom részletek megjelenítésében, mind levegősségben egy szinttel lejjebb volt a Fiio-ka - Püré  páros.
Habár a Kann nyújtja ennél a felvételnél a legjobb teljesítményt, a zongorahang természetessége az LG V30-on a legjobb.

A Fiio-ka - Püré páros nagyon jó dinamikával szólaltatja meg a felvételt, de a Kann által produkált nagyszerű transzparencia itt kevésbé érzékelhető.

A Fiio-ka - Püré páros egyértelmű hátránya hangminőség szempontjából a másik két lejátszóhoz képest, hogy a digitális jelet a levegőben kapja, és még a jelenleg elérhető legjobb LDAC kodek segítségével sem vihető át olyan minőségű jel, amelyet a Kann és a V30 DAC-ja kap közvetlenül a készüléken belülről.
Ugyanakkor ez a hátrány a használat során előnnyé válhat, hiszen rugalmasabban helyezhetjük el a lejátszót az előttünk lévő asztalon, vagy akár a napozó ágyunkon.
Kann itt kiemelkedően a legjobb, tökéletesen életszerűen szólaltatja meg a cselló hangját, amit hol vonóval, hol pengetve állít elő a művész Erik Friedlender.

Ennél a felvételnél nagyon hasonlóan teljesít a Fiio-ka - Püré páros és az LG V30, de azt a fajta különleges élményt, amit a Kann képes előidézni, arra ők nem képesek.
Kiemelkedő hangmérnöki munka, annyira életszerűen szólal meg, hogy még a dal kissé alternatív, nem éppen fülbemászó jellegét is elfelejtjük, mert belefeledkezünk a hangokba.

Ennél a nagyon élénk felvételnél érezhető előnyt élveznek az AK DAC-okkal szerelt lejátszók, azaz Kann, és Fiio-ka - Püré. A két AK DAC-os lejátszó teljesítménye nagyon hasonló egymáshoz.

Egy ennyire élénk felvételt néha már tolakodóvá tesz az LG V30 ESS Sabre DAC-ja.
Nyilvánvalóan lesznek olyan zenekedvelők, akik ezt a véleményt nem értik, és azt mondják, egy ilyen mobil lejátszó csak legyen élénk, élettel teli, de nekem picit sok, amit élénkségben itt az LG mutat.Ez nem egy könnyű, dallamos felvétel, de a remek hangmérnöki munka révén a hangszerek hangja tökéletesen szólal meg. 

Ennél a felvételnél szerepelt a legjobban a Fiio-ka - Püré páros. Életszerű hangzást hallunk, nagyon jók a dobok és a cinek. 

Ami a felvételek többségénél megállapítható az itt is igaz, hogy a mély hangok a Kann-ról szólnak a legszebben.

A dobok viszont ezen a felvételen a Fiio-ka - Püré páros tolmácsolásában a legszebbek.

Az LG V30 itt kicsit gyengébben szerepelt, nem az élénksége miatt, hanem azért, mert nem volt képes a Fiio-ka - Püré páros által produkált transzparenciát hozni.Be kell számolnom egy igazán varázslatos pillanatról. Miután Kínából megérkezett a KZ ZSN belső füles, néhány napos bejáratást követően lesz ami lesz alapon egyszerűen bedugtam az Astell & Kern Kann 3,5-es fülhallgató aljzatába. Amit ezután hallottam nehéz volt megemészteni.
A KZ ZSN ugyanis egy 4.500 Ft-ért vásárolt olcsó kínai belső füles, ára a Kann árának a 80-ad része (!!!)
A két eszköz tehát teljesen más ligában játszik, mégis az a hangminőség, amit a kedvenc tesztfelvételeim meghallgatásakor tapasztaltam, egészen hihetetlen volt.

A KZ ZSN kifejezetten szép darab, és árához képest
finoman fogalmazva figyelemreméltó hangzást nyújtNagyon jó az egyértelmű kábelcsatlakozó, és a minőségi kábel is, 
igaz egyelőre ehhez a típushoz "csak" gyári helyettesítő kábelt tudunk venni, 
az egyedi csatlakozó miatt. Az ezüstözött 100 szálas (!!!) KZ kábel ára viszont 6 euró (!!!)Egy dinamikus (DD) és egy armatúrás (más néven lengőnyelves BA) 
hangkeltő elemet találunk a ZSN-ben, mindezt 4.500 Ft.-ért, 
illetve december elején Hongkong-ból az Ebay-ről, 
ingyenes szállítással mindössze 3772 Ft.-ba került!


A KZ ZSN hangolása tehát kiválóan sikerült, a hangminősége megközelíti a 2DD + 2BA elemekkel szerelt KZ ZS5 minőségét, igaz amikor ellenőrzésképpen a ZS5-t a Kann-hoz csatlakoztatva is meghallgattam a kiválasztott tesztszámokat, akkor állandóan az az angol kifejezés járt a fejemben, amelyet a szakírók előszeretettel használnak: "more matured", azaz érettebb, kiforrottabb hangzást produkált az alapból 6.500, néha akcióban 5.500 Ft.-ba kerülő KZ ZS5.
A különbség azonban nem volt nagyon jelentős, ami előrevetíti, hogy a következő hónapok igazi CHI-FI slágere a KZ ZSN lesz.

Gondoltam egyet, és miután a héten mobil szolgáltatómtól visszautasíthatatlan ajánlatot kaptam egy 2018-as iPad megvásárlására (az egyértelműség miatt leírom, nem zenehallgatás céljából vettem meg), kíváncsiságból bedugtam az iPad 3,5 mm-es csatlakozójába (annak még van ilyenje) a KZ ZSN-t. Újfent szomorúan kellett megállapítanom, hogy az Apple még a legeslegújabb készülékeibe sem épít be minőségi DAC-okat.
Még a Kann-al és az LG V30-al szemben némileg alulmaradt Fiio-ka - Püré páros is fényévekkel jobban szólt, mint a legújabb Ipad. 😪


Mivel a három lejátszó közül a legdrágább és a legolcsóbb közötti árkülönbözet 1:3 volt nem lett volna igazságos csak a hangminőség alapján eredményt hirdetni.

Akik foglalkoznak beszerzési eljárásokkal tudják, hogy a nemzetközi gyakorlatban az összességében legelőnyösebb ajánlat (MEAT = Most Economically Advantageous Tender) alapján hirdetnek győztest a szolgáltatók, tanácsadók kiválasztásánál.

A döntésnél egyértelműen szempont volt, hogy a három versenyző közül csak kettő tekinthető igazán hordozhatónak, így egyéb szempontokat is bevontam az értékelésbe, mint a súly, a funkcionalitás, stabilitás. Természetesen a legnagyobb súllyal (70%) a hangminőséget vettem figyelembe, hiszen mégiscsak azért vásárolunk meg egy zenelejátszót, hogy jól szóljon.
Lássuk, hogyan alakultak a pontszámok és az eredmény.


Végeredmény


Konklúzió

A megfizethető hordozható zenelejátszók királya az LG V30! 

Jövő tavasszal lehet, hogy már 100 ezer Ft-ért beszerezhetjük,
 de várhatóan az olyan készülékek, mint a 99 ezerbe kerülő
Fiio M9 komoly konkurenciát jelenthet majd a számára


Hangminőségben ugyan alulmaradt a különlegesen minőségi hangot produkáló Astell & Kern Kann-al szemben, de minden más szempont vizsgálatánál az élre került. Nem volt annyival rosszabb a hangja, hogy ne tudta volna ledolgozni a hátrányát a kis súlya,  az elsőrangú funkcionalitása és stabilitása révén. Sokat jelentett a mára már (igaz nem mindig szabályosan árazott) 120 ezer Ft-ra olvadt ára is.
Amennyiben egy évvel ezelőtt értékeltünk volna (ami Fiio-ka 2018. szeptemberi megjelenése miatt nem volt lehetséges), akkor minimális különbséggel a Kann lenne a bajnokunk, de a ha ugye semmilyen küzdősportban nem játszik.

Hangminőség szempontjából egyértelműen az Astell & Kern Kann a legjobb, még azt is megkockáztatom, hogy lelkesítőbben szól, mint az A & Ultima SP1000, pedig az áruk között közel négyszeres a különbség!
A Kann hallgatása közben éreztem azt a varázslatot, amelyet már az SP1000-től vártam de ott még nem kaptam meg.
Aki tehát vállalja a kompromisszumokat és el tudja fogadni, hogy olyan "hordozható" zenelejátszója van, amely hasonlatos egy félbevágott aranytömbhöz, amit még a legfösvényebb audiofilek sem képesek zsebre vágni, viszont egészen kiemelkedő hangminőséget élvezhet róla bátran vegye meg a Kann-t.

Van amiben a fejhallgatós fórumokon teljes az egyetértés, de van egy téma, amely kapcsán már sok száz oldalt töltenek ki a poszt-ok, ez az a kérdés, hogy a hordozható zenelejátszókon a 3,5 mm-es csatlakozóval szerelt asszimetrikus, vagy a 2,5 mm-es (legújabban már van 4,4 mm-es változata is), szimmetrikus kábelekkel lehet jobb hangminőséget élvezni.
A Meze termékek egyik hazai forgalmazójának jóvoltából most végre kipróbálhattam a kétfajta kábel közötti különbséget, ezúttal a Meze 99 Classics fejhallgatóm segítségével.
Nem kellett nagyon sok számot meghallgatnom ahhoz, hogy határozott vélemény alakuljon ki bennem. A 2,5 mm-es csatlakozójú, szimmetrikus kábel használatával egyértelműen jobb hangminőséget élvezhetünk. Amikor ezt kötöttem hozzá a Kann-hoz a hatás kicsit hasonlatos volt ahhoz, amikor Fiio-kát önmagában, majd Vorzüge Püré-vel használtam.
A különbség nem volt annyira szignifikáns, de itt is érezni lehetett, hogy a hangzás kifinomultabb, tisztább, természetesebb. A mély hangok az asszimetrikus kábellel kicsit feldúsultak, míg a szimmetrikus kábellel pont megfelelő "mennyiségű" mély hang jutott el a füleimhez. A transzparencia is javult. Egyelőre még nincs olyan eszközöm, ahol használni tudnék egy ilyen Meze gyártmányú (most a Meze webshopjában 50%-os akcióban 49.50 Euróba kerülő) szimmetrikus kábelt. Ezek után kíváncsian várom a Fiio BTR5 megjelenését, amelyre már jó eséllyel szerelnek ilyen 2,5 mm-es, szimmetrikus csatlakozót, amelyek ma jellemzően a DAP-okon (digitális zenelejátszó), illetve a fejhallgató erősítők egy részénél találhatók meg.


Többcélú felhasználás tekintetében a Fiio-ka - Püré páros a legjobb, hiszen ha a két készüléket különbontjuk, akkor Fiio-ka-val elmehetünk futni, edzeni,  a Balaton, vagy egy tenger partjára, ahol egy olcsó KZ belső fülessel korábban nehezen elképzelhető minőségben hallgathatunk zenét, ma már egész Európában az otthoni mobil előfizetésünket használva.
Pürét viszont hozzáköthetjük az otthoni távzene/hálózati lejátszónkhoz és a kettő együtt már-már High End hangzást nyújt a fejhallgatós zenehallgatás során.

Ilyen többcélú alkalmazást ugyan a Kann is lehetővé tesz, mivel van benne (fix, és változtatható hangerejű) vonalszintű kimenet is, amivel az otthoni rendszerünkben távzene/ hálózati lejátszóként működtethető de a Kann sem futásra, sem edzésre, sem tó, vagy tengerpartra nem való a nagy súlya miatt és azért sem, mert ki az aki a gyékényén hagy egy 360 ezres készüléket, miközben úszik egyet Vonyarcvashegyen?

Az LG V30 nem igazán alkalmas az otthoni audió rendszerbe való beépítésre, mert a fej/fülhallgatókra optimalizált 3,5"-os kimenet nem optimális egy erősítőhöz való csatlakozáshoz (ezt a tényt már a Chord Mojo-val kapcsolatban is megállapítottam korábban).

A teszt másik győztese egyértelműen Vorzüge Püré!
Fiio-ka (25 ezer Ft.) önmagában egyértelműen alulmaradt volna a másik két nagyágyúval szemben (ami az árak közötti különbségeket nézve korántsem meglepő), de a szenzációs Püré fejhallgató erősítővel közel tudott kerülni a riválisokhoz. Ennek az LG vonatkozásában nyilvánvaló oka az volt, hogy ilyen vékony telefonba képtelenség beépíteni egy Püréhez hasonló minőségű fejhallgató erősítőt.
Püré még a Kann-ban található erősítőt is felülmúlta. Kétségtelen tény, hogy a 170 ezer Ft.-os ára nem olcsó, de akiknek a minőség számít, csak ajánlani tudom Püré beszerzését.

Nem szeretek előre pletykálni, de annyit elárulhatok, hogy már tesztelem az idei év egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért audió eszközét, a román - ukrán (!!!) együttműködés keretében megalkotott Meze Empyrean-t, a világ első "izodinamikus" planár fejhallgatóját (ára 975 ezer Ft.) és bizony Püré közbeiktatásával az Empyrean a legjobb formáját képes hozni! Minden továbbit később....

A teszt során nemcsak a három lejátszó versengett egymással, hanem két DAC gyártó is. A Kann és Fiio-ka DAC-ját ugyanaz a gyártó állítja elő (Asahi Kasei Microdevices - AKM), de a Kann-ban lévő egy magasabb kategóriájú DAC….
Az LG V30-ban az ESS Sabre által gyártott DAC található. Ízlés dolga kinek melyik tetszik jobban. Ami érdekes egy másik ESS Sabre DAC a Piros szitakötőben sokkal neutrálisabban, visszafogottan szólt, mint a nagyon élénk hangzású Quad DAC a V30-ban. Aki szereti az élénk, élettel teli, de kevésbé visszafogott hangzást, imádni fogja az LG V30 hangját.
Bevallom én kevésbé tartozom közéjük, ezért nekem az AK DAC-al szerelt lejátszók hangja áll közelebb a lelkemhez.


Belső füles aktualitások

KZ ZSN


Egy 21. századi technikai érdekesség: Erről a weboldalról letölthető egy fájl,
és akinek már van 3D nyomtatója akár ki is nyomtathatja ezt a praktikus KZ ZSN tokot


Az elmúlt hetek azt mondatják velem, és jó néhány ismerősömnek, barátomnak is elmondtam, hogy az új KZ ZSN nagyszerű vétel, hisz az árához képest felfoghatatlan teljesítményt nyújt. Aki az elmondottak alapján megrendelne egyet, de nem látja sehol az említett 3772 Forintos árat, ne dőljön a kardjába, mivel jó eséllyel 15 euró körül meg tudja venni, azaz maximum egy ezrest kell a legjobb árra még rászámolni, de ennyi pénzért ilyen hangminőséget egyelőre nem tudok még ajánlani más gyártótól.


KZ ZS5 a Yinyoo kábellel

Mobil zenelejátszó rendszerem a hozzá csatlakoztatott,
Yinyoo kábellel feljavított KZ ZS5-el.
Pupillatágító hatás...


Ígértem, hogy beszámolok a 11.11 akcióban 13 dollárért vásárolt 8 szálas, ezüstözött kábellel szerzett tapasztalataimról. Nos a gyári kábellel (a tört fehér színű kiegészítő kábellel hallgattam korábban) a KZ ZS5 csak valamivel szólt jobban az új KZ ZSN-nél, viszont a nagyon minőségi, fém csatlakozókkal szerelt Yinyoo kábellel (a 4-5 napos kötelező bejáratást követően) még a vártnál is nagyobb minőségjavulást sikerült elérni!
Javult a térleképezés, a transzparencia, a mély hangok visszaadása, a hangszerek és az énekesek hangja is természetesebb, kellemesebb, valamint kismértékben megnőtt a zenei tér.
Ahogy a legutóbbi bejegyzésemben is említettem, a KZ ZS5 a Comply zenedugókkal és a Yinyoo kábellel együtt 12.800 Ft.-ba került.
Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy az új kábellel feljavított KZ ZS5 olyan hangot produkál, amely jobb az általam eddig hallott (Sony, Philips, Audio-Technica, AKG) 30 - 40 ezres kategóriájú fejhallgatóknál!!! Akik engedtek a csábításnak és beszerezték már ezt a kitűnő belső fülest próbálják ki ezt a kábelt, nagyon megéri!

Aktuális 2018. december 30.:

Az egyik ismert webes tesztoldal szerkesztői megnevezték melyik audió készülékeket tartják a 2018. év legjobbjainak. Egyikük véleménye alapján az ár - érték szemontjából legjobb IEM (belső füles) a KZ ZS5 lett!
A szerkesztő, Nano ezt írta róla:

"Okay, if you should get one IEM this year or offer one, this is it: the KZ ZS5. It looks like a Campfire IEM, it feels like a Campfire IEM but it's twenty times cheaper, and well, better.
It's a miracle to hear something this cheap that sounds this good. Get one, or two, or more and spread the love, maybe one day your friends and family will understand (y)our passion for music, and would be thanks to the KZ ZS5."
Ez magyarul:
"Nos ha egy idei belső fülest kell megneveznünk, vagy ajánlanunk, akkor az a KZ ZS5. Ez úgy néz ki, mint egy Campfire belső füles, olyan érzés, mint egy Campfire belső füles,  de huszad annyiba kerül, és hát ...bizony jobb nála (!) Egy igazi csoda hallani egy ilyen eszközt, amely ennyire olcsó és ilyen jól szól. Szerezzenek be egyet, kettőt, vagy többet, osszák meg a szeretteik körében, és egy nap a családtagok, barátok megértik majd a zene iránti szenvedélyünket, és ez bizony a KZ ZS5-nek köszönhető"
Ehhez azt hiszem nem is kell semmit hozzátennem 😄


Venture Electronics Monk Plus fülhallgató


Venture Electronics Monk Plus fülhallgatóval még
Fiio-káról is remek hangminőség érhető el

Meghallgatva ezt a fülhallgatót (nem véletlenül nem belső fülest írtam, mivel a fülhallgatót a fülbe kell betámasztani, és nem a hallójáratba behelyezni) bátran le merem írni:
Ez a világ jelenlegi legolcsóbb audiofilnek minősíthető fülhallgatója!
Jelenleg Ázsiából 2000 Forintért lehet megrendelni (ingyenes szállítással), tehát ez egy gyorsétteremben kapható hamburger menü ára!!!
Ami a hangminőséget illeti az több, mint meglepő! Nagyon kellemes mély hangok, jó transzparencia, természetes ének és hangszer hangok, jó ottlét élmény.

Ami viszont engem hosszú távon távol tart ettől a fülhallgatótól, az a használati kényelem. Addig amíg a belső fülesekkel  órákig tudok kényelmesen zenét hallgatni, a Monk Plussal már 20 perc után fájt a fülem. Nyilván lesznek olyanok, akiknek ez nem gond, és 2000 Forintért aligha lehet ennél jobb hangot megvenni. Érdemes rendelni egyet és összehasonlítani az Apple telefonokhoz adott fülhallgatókkal. A VE Monk Plus sokkal jobban szól 😘

Aktuális 12.23-án: Örömmel vettem észre tegnap ezt a videót. Ez az amerikai zenész, hangmérnök elmagyarázza mennyivel jobban szólnak az általa ajánlott olcsó kínai belső fülesek (In-Ear Monitors), mint a márkás, de 200-300 dollárért kínáltak. Biztosan teljesen véletlen, hogy négy általa ajánlott típusból három azonos az én ajánlásommal. 😎
Annyit azért elárulok, hogy ebből a webáruházból jóval olcsóbban lehet megrendelni ezeket a belső füleseket, mint amilyen árakat ő említ.
Csak egy dologban nem egyezik a véleményünk: szerinte a Zs5-höz vett spéci kábel csak jobban használható, de nem szól vele jobban a füles. Nos szerintem sokkal jobban szól! Érdemes tenni egy próbát...Következik: Meze Empyrean fejhallgató teszt 

2 megjegyzés: