2020. május 22., péntek

Fiio BTR3K ("Madárka" = "Birdie") - Fiioka (nestling) felcseperedve a világ legkisebb szimmetrikus erősítésű légzene játszójává vált

Önkéntes karanténba zárva április közepén épp azon gondolkodtam milyen készülékeket fogok idén tesztelni, amikor a Fiio hazai képviselője felhívta a figyelmemet az új BTR3K (Bluetooth) légzene játszóra. 
Először a név hallatán arra gondoltam, hogy az általam 2018-ban a legjobb hordozható zenelejátszónak választott BTR3 valamilyen "arcfelvarrása" (face lifting) történhetett, mint az autóiparban szokásos (persze nem akkor amikor az autógyárak bezárnak), de amint rápillantottam az új készülék specifikációjára nem nagyon akartam hinni a szememnek. 

Miiiii? (What???)     A Fiio saját magának csinál konkurenciát?

Azért tettem fel ezt a kérdést mert a Fiio a BTR3K-val ugyanazokat a tervezési elveket követte, mint a nagy sikerű, nagyszerű, és általam a 2019. év legjobb légzene játszójának jelölt BTR5 esetében.

Nézzünk meg egy összehasonlító táblázatot a Fiio által kínált légzene játszókról:

Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében

A legfontosabb változások a BTR3-hoz viszonyítva (Fiio-ka):

Szimmetrikus erősítés 2,5 mm-es kimenettel (!!!),
az asszimetrikus kimenethez képest 3x jelszinttel (!!)
Külön AKM 4377A DAC csatornánként,
 (a Fiio M5-ben található ilyen DAC),
Audió jelet javító kristály oszcillátorok,
60 lépésben szabályozható fizikai hangerő szabályozó.

Ami elképesztő, hogy ezt a nagyon komoly műszaki tartalmat lényegében az eleve nagyon kicsi BTR3 méretű és hasonló kinézetű házba "zsúfolták" bele, és 2,5 grammal még kisebb súllyal is (23,5 gr!). Lenyűgöző az a fejlődés amit az utóbbi években a Fiio felmutat!

2019 év végén írtam részletes tesztet a fantasztikusan jól sikerült BTR5-ről, de meg kellett, hogy állapítsam a BTR5 mérete kicsit nagyobb az ideálisnál egy sport célú használat esetén, amikor laza hanyagsággal a futótrikónkra akarjuk azt csíptetni. Ehhez kicsit nagy és nehéz. Persze minden relatív, a 90-es években ha lett volna ilyen méretű és ilyen hangú hordozható készülék, akkor valóságos csodáról írtak volna.

És akkor a kínaiak a náluk indult világjárványra (pandemic) fittyet hányva 2020 márciusában dobnak piacra egy ilyen készüléket, effektíve konkurenciát teremtve az egész világ által megcsodált BTR5-nek. Na mindegy ők tudják mit tesznek....

A BTR3K ára érdekes. Magyarországon a 2/3-a a BTR5-nek, míg kínai webáruházakban az ár a BTR5 árának fele (65 euró). Ezzel senkit nem akarok arra biztatni,  hogy kint vegye meg, sőt, aki csak tudja támogassa a járvány miatt rendkívül nehéz helyzetbe került hazai kereskedőket.

Köszönetemet fejezem ki a hazai Fiio képviseletnek a BTR3K tesztelés céljára való rendelkezésemre bocsátásáért.  

Amint említettem ma a BTR3K a világ legkisebb szimmetrikus erősítéssel ellátott légzene játszója.
Fizikai méreteit tekintve ugyan az Earstudio ES100-as koreai légzene játszó hasonló, de a BTR3K-ba épített technika lényegesen korszerűbb és komolyabb.

Eleve nem sok szimmetrikus kimenettel ellátott légzene játszó létezik.
A legismertebbek: Radsone Earstudio ES100, Shanling UP4, Fiio BTR5, Fiio BTR3K és ezek közül a BTR3K a legolcsóbb.

A BTR3K-ba ugyanazt a DAC-ot építették, mint az általam tavaly ősszel tesztelt, és az én ízlésvilágomtól eléggé eltérő hangú Fiio M5 lejátszóba, de azt ugye inkább a (még) ifjabb generációknak tervezték. Vajon ezek a DAC-ok hogyan teljesítenek a BTR3K-ban?

Elképesztő mérnöki bravúr ilyen kis méretű készülékbe beépíteni
a jelentős hangminőség javulást eredményező szimmetrikus erősítést.
A két kör alakú aljzat közül a nagyobbik a 3,5 mm-es aszimmetrikus,
a jobb oldali, kisebbik pedig a 2,5 mm-es szimmetrikus kimenet.
Természetesen USB DAC-ként is használható a BTR3K,
ekkor valamivel jobb hangminőségre képes, mint légzene játszóként
A BTR3K kényelmesen használható sportoláshoz és lényegében bárhol,
és ugye milyen esztétikus? Persze azért az is számít, hogy ki viseli 😘


A Fiio váltogatja a légzene játszói DAC (digitális analóg átalakító) chipjeinek a gyártóit:

BTR3 - AKM, BTR5 - ESS, BTR3K - AKM

Nyilván törekednek arra, hogy az adott árkategóriában képesek legyenek kihozni a legjobb hangminőséget.BTR5 és BTR3K. Az eredeti BTR3 hátlapjára szerelt csíptető
sajnos elég sokaknál eltört, ezért a BTR5-höz hasonlóan
a BTR3K-t is műanyag, a készülékre pattintható
és később cserélhető csíptetővel látták el


Ezúttal az összehasonlító tesztnél nem az otthoni (csöves erősítőt is magában foglaló) rendszeremmel hasonlítottam össze a Fiio BTR3K-t, az Ibasso DC01 kábeles audió adaptert és a Hiby W5 légzene játszót, hanem mint etalonnal, a hordozható készülékekhez árban sokkal közelebb álló, az irodámban használt iFi ZEN DAC DAC/fejhallgató erősítő/előerősítő készülékkel.Az iFi ZEN DAC kiegészítőkkel feljavítva 80 ezer Forint,
a négy készülék közül az egyetlen MQA képes eszköz,
az Ibasso DC01 Kínából rendelve 17 ezer Forint,
a Fiio BTR3K 30 ezer Forint,
a Hiby W5 Kínából rendelve 27 ezer Forint

A fenti készülékeket a Meze 99 Classics fejhallgatómmal hasonlítottam össze az aszimmetrikus kimenettel rendelkező HibyW5-t leszámítva a Meze kiemelkedő minőségű ezüstözött réz szimmetrikus kábelét használva.Teszt zenék
A legtermészetesebb hangzást az iFi ZEN DAC szolgáltatta. A trombita és a dobok hangja ezen volt a legélethűbb. 

Nem sokkal maradt el tőle az Ibasso DC01, amelyik nagyon kellemes, levegős élvezetes módon szólaltatta meg ezt a zeneileg elsőrangú felvételt. 

Ezen a felvételen talán a vezeték nélküli átvitel miatt a BTR3K-n a trombita megszólalása kicsit kevésbé volt természetes és levegős, itt kicsit nagyobb volt a különbség az Ibasso DC01 javára, mint a később meghallgatott zenéknél. 

A Hiby W5 meglepően jól szólt. Nyilván, ahogy korábban már többször megírtam a DC01-ben lévő AK4493 és a Hiby W5-ben lévő ES9218P DAC magasabb kategóriájú, mint a BTR3K-ba épített AK4377A, igaz utóbbiban két DAC található. Ennek ellenére a BTR3K kismértékben ugyan, de jobban szólt a Hiby W5-el összevetve.

Teljes mértékben szubjektív véleményem:

iFi ZEN DAC 100%
Ibasso DC01 90%
Fiio BTR3K 80%
Hiby W5 75%


Az általam az egyik legjobbnak tartott koncertfelvétel az iFi ZEN DAC-on meghallgatva végig mosolyt csal az arcunkra. Nagy teret jelenít meg, Knopfler gitárja balról szól, nagyon sok finom részlet hallható, beleértve a közönség bekiabálásait is. Ahol kisebb hiányt éreztem, az a "gitár támadást" megelőző mély (bass) hangok. Bekapcsolva a ZEN DAC TRUEBASS funkcióját viszont már tökéletesen szólaltak meg a mélyek. 

A BTR3K hallgatása közben érzelmi hullámzást figyeltem meg magamon. Az elején Knopfler gitárja nem balról hanem inkább középről és hozzám közelebbről szólt jelezve, hogy a BTR3K nem tud hasonlóan nagy teret (soundstage) megszólaltatni,  mint az iFi ZEN DAC, és kevesebb részlet volt hallható, ugyanakkor ahogy haladt előre a felvétel a gitárszólót megelőző mély hang visszaadás nagyon jó volt és utána a robbanásszerű résznél elképesztő dinamikával jelenítette meg az egyébként zseniális zenét a BTR3K. Összességében ez a hangzás ezért a pénzért kiemelkedően jó.

Az Ibasso DC01 kicsit nagyobb teret (soundstage) tud megszólaltatni, mint a BTR3K. A hangszerek hangja talán a kábeles kapcsolat okán kicsit természetesebb a DC01-en, viszont ami érdekes a mély hangok (bass) visszaadása nekem a BTR3K-n tetszett jobban. 

A Hiby W5 korrekten, kellemesen szól, ahol viszont csúnyán alulmarad a W5, az a dinamika, abban mindhárom másik készülék megveri. A W5-n kicsit "zsúfolt" a színpadkép, összemosódnak a hangszerek, nem tudja a többi készüléken hallható transzparencia szintet hozni.


iFi ZEN DAC 100%
Ibasso DC01 85%
Fiio BTR3K 80%
Hiby W5 70%


AZ iFi ZEN DAC nagyszerű természetességgel adja vissza a felvételt. Remek mély hangok, nagyon jó transzparencia (minden hangszer elhelyezkedése jól hallható), természetes hangszínek.

A Fiio BTR3K nagyszerűen teljesít ezen a felvételen, nagyon kellemes, muzikális, sok részletet kihoz. Jók a magas hangok a cineket (cymbals) is remekül visszaadja, talán ha valamit kifogásolni lehet az az, hogy a térhatás és a hangszerhangok sokszínűsége nem olyan jó, mint a ZEN DAC-nál.

Az Ibasso DC01 nagyon szépen szól. Ez abszolút ízlés dolga, de nekem a BTR3K nagybőgő hangjai jobban tetszenek, mint a DC01-é. Magas hangoknál viszont picit természetesebben szólal meg a DC01. Összességében nagyon hasonló a két lejátszó teljesítménye.

A Hiby W5 nagyon sokszor meglepett már kellemes hangszínével, muzikalitásával.
Ezen a felvételen is nagyszerű teljesítményt nyújt, de a szimmetrikus erősítés hiánya miatt, a hangszerek hangja (gitár, dob) picit nyersebben (fémesebben) szólal meg, mint a másik három eszközön. Ez viszont korántsem igaz a mély hangokra (bass), amelyek nagyon élvezetesek.


iFi ZEN DAC  100%
Fiio BTR3K és Ibasso DC01 85%
Hiby W5 80%Fiio BTR3K szimmetrikus kimenetről, BTR3K + Vorzüge Pure II+ 
és Ibasso DC01 összehasonlítása
A Fiio DK1 egy új (USB-C csatlakozójú) dokkoló állvány, amelyet 
ugyan nem igazán mobiltelefonokhoz terveztek, hanem Fiio audió 
készülékekhez, de használni tudtam a Xiaomi MI8 mobilommal is.
Az állvány csak akkor működik ha egy USB-C csatlakozós kábellel
állandó tápellátást biztosítunk. Ami érdekes a készülék hátsó végében
 van egy kapcsoló, ha azt DATA IN állásba kapcsoljuk, akkor a mobilunk
töltődik, ha DATA OUT állásba, akkor nincs töltés, de tudunk USB-C 
zenei adatkapcsolaton keresztül a csatlakoztatott DAC/erősítővel zenét hallgatni.
Amúgy praktikus eszköz, mert nem kell kábeleket ki be húzogatni, és még
a BTR3K-t is tudtam vele tölteni ráhúzva az USB-C "csonkra" a mobil helyett.Teszt zenék
A BTR3K a szimmetrikus kimenetről hasonló hangminőséget eredményezett, mint az aszimmetrikus kimenetről összekötve a BTR3K-t a Vorzügével!!! Ez azért elképesztő technikai bravúr, hiszen a BTR3K ugye egy 30 ezer Forintos készülék, míg az egyébként kíváló Vorzügével együttes áruk már 200 ezer Forint! Ennyit számít a szimmetrikus kimenet manapság. 😍
Azért a Vorzügével kicsit jobb a transzparencia, a dobok hangja levegősebb, de akárcsak a BTR5 tesztjénél itt is meg kell állapítanom, hogy csak egészen fanatikus, maximalista audiofilek fogják azt mondani, hogy ez a hangminőség különbség bizony megér 170 ezer Forintot.       Bizony 2,5 év alatt ennyit fejlődött a digitális audió eszközök technikája!

A szintén szimmetrikus erősítésű Ibasso DC01, amelyet tavaly év végén az év legjobb hordozható zenelejátszójának választottam nagyon hasonló hangminőségre képes, mint az előbb említett két összeállítás, ami - tekintve a DC01 17 ezer Forintos árát - még mindig az ár-érték arányban (value for money) legjobb lejátszóvá teszi a kábeles audió adaptert.
A korrektség azért azt kívánja, hogy megemlítsem a szimmetrikus kimenetről hallgatva BTR3K vezeték nélkül képes olyan hangminőségre, mint a DC01 vezetékes (USB-C csatlakozós) megoldása.

Ennél a nagyszerű templomi felvételnél, ahol a férfi kórus énekére "rájátszik" Jan Garbarek egy kicsivel jobb hangminőséget tapasztaltam az Ibasso DC01-ről, mint a BTR3K-ról, szimmetrikus kimenetről is. Ne feledjük, mindezt vezeték nélkül produkálja madárka.
A Vorzüge erősítővel összekötve a BTR3K aszimmetrikus kimenetét (a Vorzügén nincs szimmetrikus be-, vagy kimenet) kicsivel ünnepélyesebb monumentálisabb  a hangzás, de hasonló mondható el a különbségről, mint az előző zeneszámnál.


Ennél a lassú és erőteljes részeket magában foglaló rock felvételnél nagyon hasonló szintet hozott a BTR3K és a DC01, ha feltétlenül választanom kellett volna melyik tetszik jobban, akkor minimális különbséggel a DC01-et neveztem volna meg jobbnak. Mindkét készülék nagyszerűen hozza a felvételben rejlő dinamikai változásokat. Általánosságban is elmondható, hogy dinamika terén a BTR3K remek.
Ennél a felvételnél a Vorzüge erősítő kicsivel többet hozzáadott a szám élvezetéhez, hiába a BTR3K és a DC01 méretű készülékekbe azért nem lehet olyan erősítőt beépíteni, mint a Vorzügébe, igaz a ma már kis méretű eszközökbe is beépíthető szimmetrikus erősítés sokat visszahoz a különbségből.

Ennél a nagyon szép, az énekesnő eleve nagyon kellemes, selymes hangját és a kórust nagyszerűen ötvöző felvételnél a BTR3K mind a szimmetrikus kimenetét használva önmagában, mind az aszimmetrikus kimenetét a Vorzügével összekötve és a DC01 nagyon hasonlóan magas szintet hoz, nehéz igazán különbséget tenni közöttük.
BTR3 (Fiio-ka) és BTR3K (Madárka) összevetése

Hogy miért madárka? Nos mivel régebben Fiio-ka (nestling) volt és egy fióka ha felcseperedik, akkor madárkává (birdie) válik és aki már hallotta tudja, hogyan képes szárnyalni. 😊 Természetesen összehasonlítottam korábbi kedvencemmel az új, minőségibb technikával piacra dobott BTR3K-t, előbb mindkét lejátszót a 3,5 mm-es aszimmetrikus kimenetről, majd a BTR3K-t a 2,5 mm-es szimmetrikus kimenetről a Meze 99 Classics fejhallgatómmal.
Időközben a BTR3 ára 45 €-ra csökkent,
míg az új jövevényt 65 €-ért adjákJól látható a bal oldalon a BTR3 hátlapjára szerelt, 
törött csíptető, ezt a hibát orvosolták a BTR3K-nál,
a készülékre felpattintható átlátszó, műanyag csíptetővel.
Az is látható, hogy az új eszköznél az USB-C csatlakozó 
és a hangkimenet(ek) a készülék két külön végére kerültek,
ami sokkal praktikusabb, mint a réginél, ahol néha a csatlakozó nem fért el.


A BTR3-at ma már az autómban használom, a nemrég beszerzett Fiio LA-UA1 autóba tervezett USB szűrővel és nagyon jól szól! Sajnos az autómban egy 3,5 mm-es (aszimmetrikus) AUX hangbemenet van csak, tehát ott aligha élvezhetem a BTR3K kínálta szimmetrikus kimenet előnyeit.
Ettől függetlenül érdekes megtudni, hogy 2 év alatt mennyit fejlődött egy ilyen légzene játszó.

Egyébként az autómban összehasonlítottam Fiio-kát és az új BTR3K hangját (ezt csak aszimmetrikus kábellel tudtam megtenni). A BTR3K jobban szólt, de nem annyival, hogy ellenállhatatlan vágyat érezzek arra, hogy azonnal kivegyem az autómból a BTR3-at és betegyek egy BTR3K-t. 😎
A BTR3K igazi aduásza a szimmetrikus erősítés, talán az autógyártók előbb utóbb beszerelnek az autóikba szimmetrikus bemenetet is, vagy valamilyen USB-s audió bemenetet.


Tesztszámok


A japán zongoraművésznő felvétele magával ragadó természetességgel szólal meg
 egy jó rendszeren, a mély és magas billentyűk leütése olyan, 
mintha nem is egy zongora hangjait hallanánk.

A BTR3K egyértelműen több hangszínt képes megjeleníteni, mint a BTR3 már aszimmetrikus kimenetet használva is, de az igazi élményt a szimmetrikus kimenet eredményezi, azzal ugyanis sokkal életszerűbb, izgalmasabb zeneművet hallunk. Jobb a térélmény, és az előadás varázsa is jobban átjön, nem beszélve a lényegesen jobb dinamikáról.


Ennél az elképesztően jó minőségű smooth jazz felvételnél a régi BTR3 meglepően szépen szólal meg. Aszimmetrikus kimeneten nem is igazán jelentős a különbség a két lejátszó között, de a szimmetrikus kimeneten lehet kiélvezni az MQA szoftveres kibontás (unfold) előnyeit, a kisebb zajt, azt az élményt, amikor minden hangszert és az énekesnőt külön külön hallunk, minden finom részletet visszaadva. A Fiio készülékeket áruló magyar kereskedőknek azt javaslom, hogy ezt a felvételt mutassák meg a vevőiknek szimmetrikus kábeles fejhallgatóval, vagy belső fülessel és nem fognak sokáig habozni, hogy vegyenek-e egy BTR3K-t. 😘

Fiio BTR3K teszt KZ ZSX hibrid (1DD + 5BA) ChiFI belső fülesselÍgy kell tesztelni a távolságtartás szabályait betartva 😏
Fiio BTR3K 30 ezer Forint,
KZ ZSX 11 ezer Forint,
Yinyoo 16 szálas (core) szimmetrikus kábel,
 2,5 mm-es jack dugóval és 2 tűs csatlakozóval 5 ezer Forint,
Comply Comfort memóriahabos füldugó 2300 Forint,
Fiio SK-01 mágneses "gubanc gátló" 2 ezer Forint 
(ezt nem én találtam ki, de nagyon tetszik), én az 
ingemre szoktam rácsíptetni és ezáltal a fülemnél 
nem nyom a kábel, mert lazábban helyezkedik el.

A nagyon sok részletet megjelenítő, messze a jelenlegi 32 €-s ára felett teljesítő KZ ZSX-el hallgatva a BTR3K-t még inkább olyan érzésem lett, hogy ez a légzene játszó nagyszerűen sikerült.


A legélvezetesebb zeneszámok a KZ ZSX belső fülessel hallgatva:
A BTR3K legjellemzőbb tulajdonságai belső fülessel és szimmetrikus kábellel hallgatva:
  • Nagyon alacsony a zajszint,
  • Nagyon jó transzparencia, azaz a hangszerek és az énekes(ek) különválasztása,
  • Remek dinamika, 
  • A gitár virtuózok koncertfelvételén szinte minden finom részletet visszaadott a gitárok sokszínű hangjától kezdve a közönség minden rezdüléséig,
  • Az énekhangok nagyon finoman, kellemesen szólaltak meg,
  • A fúvósok levegősen, életszerűen szólaltak meg.

Ami a műfajokat illeti ez a belső füles rendszer nagyszerűen alkalmas pop és rock zenére, jazz-re, elektronikus és "romantikus" zenékre. A megszállott komolyzene rajongóknak azért - ha van köztük egyáltalán olyan, aki vezeték nélküli eszközön hallgat komolyzenét - inkább a Fiio BTR5-t ajánlom.
A BTR3K-n is korrekt hangzás érhető el, de a MÜPA (Budapest's largest Concert Hall with famous acoustics) élő koncertjein (majd) élvezhető akusztika, amely révén a zene teljesen betölti a hatalmas teret, na ez az a térhangzás, amit egy BTR3K szintű eszköz azért nem tud még visszaadni.A BTR3K házát eltávolítva rátekinthetünk 
hogyan is néz ki egy ilyen légzene játszó belülről
Összességében azt állapítottam meg, hogy a Fiio BTR3 szinte mindent jól csinál! Természetesen nincs a BTR5 szintjén, de ezt fél árért ugye nem is várhatjuk el.

Készítettem egy több szempontot figyelembe vevő összehasonlító táblázatot az általam eddig tesztelt légzene játszókról. Direktben ugyan nem tudtam összehasonlítani a BTR5-t és az új BTR3K-t, de részben az emlékeim, részben a két készüléknek az Ibasso DC01 ellenében mutatott teljesítménye jó alapot adott egy ilyen összevetésre.


Általam tesztelt légzene játszók összehasonlítása
Az általam eddig tesztelt légzene játszók "királya" továbbra is a BTR5 maradt, de a BTR3K nagy-nagy dícsérete, hogy minden szempontot mérlegelve alig 10%-al maradt el pontszámban a nagy testvérétől. Azért a tisztesség kedvéért mondjuk el, hogy hangminőség tekintetében szubjektív értékelésem szerint 20% különbség van a két lejátszó között.
Amennyiben az ár-értéket nézzük a BTR3K elképesztően jó vétel!
Aki viszont egy aszimmetrikus (nem cserélhető) kábellel szerelt belső füles-hez (IEM), vagy egy hasonló kábellel használt fejhallgatóhoz kívánja megvenni a BTR3K-t lényegében lemond a készülék legnagyobb előnyéről a szimmetrikus erősítésről, amely technika mára egy hüvelykujjnyi méretű készüléket is sokszoros árú audió lejátszókkal tesz versenyképessé.


Fiio BTR3K

Ami tetszett

Olyan gondosan tervezték meg, hogy
nagyon kevés részletet lehet kritizálni,
Nagyon kellemes, élvezetes a hangolása, sokkal jobb, mint amit 
az azonos DAC-al szerelt Fiio M5 esetében tapasztaltam,
Alacsony zajszint, sok részlet, tiszta, zenei hangzás,
Nagyon jó tranziensek, a hangszerek levegős, természetes megszólalása,
Szép, természetes férfi és női énekhangok,
Kifejezetten élvezetes mély (bass) hangok, mégha a szubbasszusa átlagos is,
Ilyen kategóriájú készüléktől aligha elvárható nagyszerű dinamika,
Finoman szabályozható fizikai hangerő-, és irányító gombok,
Rendkívül stabil és sokáig akadálymentes Bluetooth kapcsolat,
Ilyen méretű készülékbe ilyen minőségű szimmetrikus erősítés
beépítése hihetetlen mérnöki bravúr, mondhatni mestermunka!Ami nem tetszett

Az aszimmetrikus kimenet jelszintje nagyon alacsony,
egyes nehezen meghajtható fej/fülhallgatókra nem lesz alkalmas,
A térérzet nincs a magasabb kategóriájú készülékek 
(Fiio BTR5, iFi ZEN DAC) szintjén, de ez
 az árak közötti különbözetet tekintve megbocsátható.

Következik: "Igazi Vezeték nélküli Sztereó" (TWS), marketing szöveg, vagy élvezhető technika?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése