2021. december 31., péntek

2021 legjobb audió készülékei

 A 2021-es év semmilyen szempontból nem volt normális év. A világméretű pandémia sajnos rányomta a bélyegét az audió készülékek gyártóira is. Közülük voltak olyanok, akik a helyzetből előnyt kovácsoltak (például az angol iFi), mások pedig valljuk be szenvedtek a helyzettől (például a kínai Fiio és a szerb EarMen).

Idén sokkal több készüléket terveztem tesztelni, mint amennyit sikerült, de a szállítmányozás világméretű lassulása rám is hatással volt, de volt olyan is, hogy a tesztelni tervezett fejhallgatót valaki éppen megvásárolta...

Ettől függetlenül azért figyelemmel kísértem az audió készülékek és technológiák fejlődését.

Az idei évre az angolok azt mondanák, hogy "Dongle Year", azaz a kisméretű USB-s lejátszók éve volt, kétségtelen, hogy ebben a kategóriában hozták ki a legtöbb készüléket, ami kicsit furcsa, mert ezeket az eszközöket elsősorban az otthonunktól távoli használatra tervezték, de 2021-ben voltunk talán legtöbbet otthon (home office + omikron fenyegetettség miatti elhalasztott őszi-téli utazások).

Idén a vártnál kevesebb vezeték nélküli készülék jelent meg, amelyek viszont megjelentek azok már szinte kivétel nélkül tudják az aptX HD és LDAC Bluetooth szabványokat.

Egyértelműen szembetűnő az MQA térnyerése idén. Egyre több gyártó építi be az MQA kibontást a készülékeibe. Voltak olyan hangok, hogy az Amazon HD és Apple Lossless távzene szolgáltatások megjelenését követően az MQA el fog halni, én viszont ennek épp az ellenkezőjét tapasztalom.

Az idei év egyik legnagyobb pozitívuma a fülbejátszók piacán következett be, mivel végre megjelentek az LDAC képes eszközök, és azok nagyon jól szólnak. Ez a tény kicsit átalakítja majd sokak gondolkodását. Jövőre bizony nehezebb lesz eladni 200 ezer Forint feletti hordozható DAC/fejhallgató erősítőket (amelyekhez még jó minőségű belső fülest - IEM is kell vásárolnunk) akkor, amikor már 60 ezer Forint alatt kapható egészen jó hangminőséget kínáló tényleg vezeték nélküli megoldás.

Idén tehát az egyes kategóriák győztesei között elsősorban olyan készülékeket találunk, amelyeket nem volt módom tesztelni, de ettől még azok komoly elismerést kaptak az egyes tesztoldalakon.

Lássuk is az idei teljesen szubjektív módon kialakított év legjobbjai ajánlásaimat:


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében

Best mobile and desktop audio device manufacturers of 2021


Sokak számára nagy meglepetés lehet, hogy az általam korábban sokszor dicsért Fiio nem került idén dobogóra. Talán őket viselte meg leginkább a pandémia.
Akik viszont ott vannak, azok közül az iFi elképesztő évet zárt, elég csak ránézni a weboldalukra, hogy lássuk hány új készülék, és készülék csomag jelent meg idén. Jónéhány készülékükből V2 verziót jelentettek meg, de vannak teljesen új fejlesztések, mint a GO blu, vagy az xDSD Gryphon. Úgy gondolom, hogy az iFi idei győzelme teljesen megérdemelt, hisz ahogy majd látjátok több kategória első helyét és más helyezéseket is elvitt az iFi.

A tavaly még csak a feltörekvő gyártók közé sorolt TOPPING idén számos készülékével nyert el év végi díjakat neves tesztelő oldalakon és egyértelműen felzárkóztak a legjobb gyártók közé.
Díjat nyert a D10, E50 & L50 és az A30 PRO készülékük is.
A TOPPING idén a megfizethető minőségi zenehallgatás új szimbólumává vált.

A Hiby évek óta a legjobb háromban végez, amelynek alapja a folyamatos innováció. Minden évben kihoznak egy ikonikusnak nevezhető készüléket.
Idén több ilyen is a piacra került: a nagyszerű WH2, az RS6 MOZEL (mobil zenelejátszó = DAP) és hogy a "dongle" divatnak ők is hódoljanak piacra dobták a legújabb készüléküket az FC5-t, amely igazi HAN készülék, azaz "hordozható audió nirvána" 😘, mivel van benne kiváló ESS DAC (digitális-analóg átalakító), minőségi szimmetrikus erősítő (4,4 mm-es kimenettel), tud 8x-os MQA kibontást (384 kHz-ig) mindezt 60 ezer Forint alatti áron.





Best DAC/headphone amplifiers of 2021


Ebben a kategóriában idén nem volt kiemelkedő a felhozatal. Látszik is a végeredményen, hogy az hasonlít a tavalyi sorrendhez. A Fiio Q5S TC 399 $-os áron kiemelkedő képességű készülék, ennél sokkal többet kell kiadnunk ahhoz, hogy ennél is jobb hangminőséget élvezzünk (például az új iFi xDSD Gryphon DAC/fejhallgató erősítő 600 $-ba kerül).

Az iFi kihozta a nagy sikerű hip-dac 2. változatát tovább javítva a hangminőségen. A 189 €-s árért nagyon komoly technikát kapunk. Ez a készülék igazi "best buy", amelyik 400 mW-os kimeneti jelszintet tud, MQA hardveres dekóderként funkcionál, 4,4 mm-es szimmetrikus kimenettel ellátott, tehát újfent egy HAN készülékről beszélhetünk.

Teljesen új szereplő az idei dobogón a Khadas. A korábban inkább számítógépes kártyákat fejlesztő cég nagy sikerrel lépett be az audió készülékek piacára a Tone 2 Pro-val, amelyről itt írtam részletesen.

A Khadas kifejezetten innovatív cég, amit a legújabb készülékével a Tea-vel is bizonyít.


A mobilunkra mágneses módon feltehető 74 gr súlyú lapos DAC/fejhallgató erősítőben
kiváló ESS9281 AC PRO DAC található, és a Qualcomm legújabb Bluetooth 
vevője aptX HD és LDAC képessé teszi. Vezetékes módban MQA kibontást is tud!
A tea és a mobiltelefon nem feltétlenül illenek össze, de lehet hogy ez mégis működni fog 😄







Best DAPs of 2021


Sajnos idén nem volt módom meghallgatni MOZEL-eket, mégis vettem a bátorságot és a szaklapok véleményére alapozva összeállítottam a dobogósokat.

A Fiio az M11 Plus LTD piacra dobásával továbbfejlesztette a korábban is kitűnő M11 Pro készülékét.  A kb. 250 ezer Forintért árult készülék már Android 10 operációs rendszert tud, korábban AK4497 DAC-al szerelték (a gyártűz óta ma már egyre ritkább az AKM DAC-ok használata) és ár-érték arányban verhetetlennek tűnik. Kíváncsian várom az ESS DAC-al szerelt változatot, amely hamarosan érkezik és a hazai importőrtől ígéretem van rá, hogy amint megjön tesztelhetem. 😚

Az iBasso DX300 az idei év egyik legtöbbet dicsért készüléke, igaz 750 ezer Forintos árának kifizetése keveseknek adatik meg. Ezért az árért viszont elképesztő hangminőséget kapunk.

Ugyanez mondható el a bronzérmes Shanling M8-ra is, azzal a különbséggel, hogy annak az ára "mindössze" 550 ezer Forint. Ezért viszont állítólag a legnagyobb teret megjelenítő, csodás hangú készüléket kapunk.

Nos nem én lettem idén nagyzoló, hogy ilyen drága készülékeket tettem fel a dobogóra, hanem a gyártók idén a tavalyi kínálatnál sokkal kevesebb elérhető árú és komoly tudású MOZEL-t hoztak ki a piacra.

A kínaiak tehát ebben a kategóriában idén is mindent vittek.






Best USB dongles of 2021


Ahogy már említettem az idei év a kisméretű USB-s, mobil eszközökhoz vagy számítógéphez csatlakoztatható lejátszók éve volt. Ebben a kategóriában volt tehát a legnagyobb verseny.

A kínai Questyle úgynevezett "Current Mode" technológiája már világsikert aratott az olyan asztali készülékekben, mint a CMA Twelve, vagy a CMA400i. Idén először a Questyle is versenybe szállt a hordozható lejátszók kategóriájában is és mindjárt remekelt. Az M12 automatikusan választja ki a csatlakoztatott fejhallgató meghajtásához ideális kimeneti jelszintet és tud MQA kibontást is.
Annak ellenére, hogy asszimetrikus (3,5 mm-es) kimenete van kiváló hangminőségre képes.


A THX céget elsősorban más gyártók termékei kapcsán (például Fiio M11 Pro és M11 Plus LTD) emlegettük, amelyekbe a nagyszerű THX fejhallgató erősítőket építik be. Idén a THX is beszállt a "dongle" versenybe, amely kis méretű, mégis beépítették a nagysikerű THX AAA erősítő technológiát, ES9281 PRO DAC-ja van és tud MQA kibontást is. 200 $-os ára nem olcsó, de a minőséget nem adják olcsón.


Az asztali készülékeiről híres német Vioelectronic cég első USB-s lejátszója mindjárt nagy sikert aratott. a 200 €-s készülék 32 bit / 384 kHz-es felbontásra és MQA kibontásra (renderer) képes, de ami a lényeg hangminőség tekintetében az egyik legjobb készülék.

Bizonyára lesz olyan olvasóm, akinek feltűnik, hogy egyik dobogós készülék sem rendelkezik szimmetrikus erősítéssel. Nos nem az én nézeteim változtak meg, hanem a neves gyártók termékei ennyire jó hangzást képesek produkálni aszimmetrikus kimenetről is.

Azért még három készüléket meg kell említsek: iBasso DC05 (hamarosan szimmetrikus kimenettel is kapható lesz), Zorloo Ztella II MQA (a nagy sikerű első verzió szimmetrikus erősítővel szerelt új kiadása, amely 129 $-ba kerül) és a fent már említett Hiby FC5.





Best wireless (WIFI/Bluetooth) desktop players of 2021

Ebben a kategóriában számomra a tesztemet követően nem volt kétséges, hogy az iFi ZEN STREAM az év készüléke, még akkor is ha mindenkinek a vezetékes használatát ajánlom, és nem a WIFI-s módot, habár azzal is meglepően jól szól. Az iFi a ZEN STREAM-el egy átgondolt kész (dugd be és működik) távzene vevőt ad a vásárló kezébe, ami szükségtelenné teszi a Raspberry Pi alapú (számítástechnikai ismereteket igénylő), és egyéb DIY (csináld magad) készülékek megvételét.
Ráadásul elképesztően jól is szól ez a relatíve kisméretű készülék.

Az iFi asztali készüléke a NEO iDSD továbbra is az egyik legjobb a piacon.

A Fiio idén továbbfejlesztette a már korábban is sikeres BTA 30 Bluetooth lejátszóját, amelybe egy a korábbinál lényegesen jobb DAC-ot és XMOS chipet szereltek.





Best Bluetooth music players of 2021

Ezt a kategóriát módom volt tesztelni idén. Az iFi első miniatűr vezeték nélküli lejátszója óriási siker. Idén ez a készülék okozta nekem a legörömtelibb zenehallgatás élményét, amely már önmagában nyertessé tette. Ez a készülék jó példa arra, hogy soha ne a paraméterekből induljunk ki, hanem ha tehetjük hallgassuk meg az eszközt a kedvenc fülhallgatónkkal, vagy fejhallgatónkkal.
A Go blu méretét és súlyát meghazudtoló teljesítményre képes, még a nehezen meghajtható fejhallgatókkal is.

A Shanling-nak úgy tűnik sikerült, ami a Fiio-nak nem, azaz új funkciókkal bővíteni a tavalyi készülékét (például MQA kibontás vezetékes módban), az UP5 egyértelmű sikert aratott.

Felhívom a figyelmet, hogy a dobogó 3. fokán nem az idei BTR5 2021, hanem a tavalyi BTR5 található azon egyszerű oknál fogva, hogy a korábbi modell szebben szólt, mint az új. Tanulság: ha még nem állsz készen egy igazán jelentős minőségi ugrásra, akkor várj a jövő évig és akkor hozz ki új készüléket.
Ez az amire például a JVC a világ egyik legjobb házimozi projektor gyártója évekkel ezelőtt rájött.




Best mobile music players of 2021 (overall)

És akkor lássuk az év legjobbjait összesítésben. Ha valaki tavaly év végén azt jövendöli, hogy én 2021 végén a három dobogós közül két Bluetooth alapú lejátszót választok az év legjobbjának, köztük egy fülbejátszót (TWS) bizony megmosolyogtam volna.

Idén viszont őszintén be kell vallanom, hogy a legtöbb zenei élvezetet a hordozható zeneeszközök közül az iFi GO blu és a Hiby WH2 okozták. Ez persze önmagában nem baj, bárcsak 2-3 év múlva teljesen elfelejthetnénk a vezetékekkel való bajlódást a lejátszóknál és a fülhallgatóknál, vagy fejhallgatóknál is.

A technikai fejlődés végre eljutott oda, hogy egyre kisebb méretű eszközökről egyre jobb hangminőséget hallhatunk és számomra nagy öröm, hogy nem csak a zenehallgató szobámban, hanem az Omszki tó körüli futások során is kifejezetten élvezetes zenei minőséget hallgathatok.


Tételezzük fel, hogy valaki szilveszter estéjén megnyeri az Eurojackpot főnyereményét, vagy 2022-ben tehetsége / kapcsolatai (nem kívánt rész törlendő) révén komoly vagyonra tesz szert. Számukra is van egy ajánlásom, ahogy az angolok mondják "Money is No Object", azaz amikor nem számít az ár:




A 17 ezer $-os DCS Bartók saját fejlesztésű - MQA hardver dekóder - DAC-ot foglal magában,
van benne távzene vevő (streamer) és fejhallgató erősítő is. Minden komolyabb szaklap megemlíti az év legjobbjai között, és ez már tavaly is így volt...

Ha a félelmetesen jó DCS Bartók-hoz még hozzáadunk egy szerb gyártmányú, 2.500 $-ba kerülő  AURIS (az EarMen márka is hozzájuk tartozik) HA-2SF csöves erősítőt, amelynek új változata már szimmetrikus erősítésre is képes (XLR csatlakozóval),
akkor már közel kerülünk a gyönyörhöz... 💋


...és ha ezt a nagyon is analógos hangzású berendezést egy vadonat új 4.000 $-os román MEZE Elite (ukrán fejlesztésű film membránnal szerelt) planár mágneses fejhallgatóval hallgatjuk meg, akkor válik teljessé az élvezet 😍

Ez a berendezés együtt "szerény" 23.500 $-ba, azaz 7,7 millió Forintba kerül, erre azért már nem lehet azt mondani, hogy "Mi ez a gagyi cucc nálad?" 😂



De hogy azoknak is ajánljak egy igazán jó hangú együttest, akik velem együtt inkább a földön járnak, nézzünk egy megfizethető otthoni berendezést.

Egy barátomnak ajánlottam az alábbiakat:

iFi ZEN STREAM 400 €-s forráskészülék (távzene vevő = streamer),
12 €-ért Hollandiából rendelt Monolith USB kábellel összekötve...

... az 500 €-ért rendelt angol Q Acoustics M20 aktív hangszórókkal...

....A ZEN STREAM egy svéd SUPRA CAT8-as Ethernet kábellel van összekötve a routerrel.
Ez a berendezés a barátom lakásában meglepően szépen zenél TIDAL Masters távzene szolgáltatást használva. Ugyan az M20-as DAC-ja nem MQA képes, de ettől még ez nagyon minőségi hang  kb. 350 ezer Forintos vételárért. Aki nem akar távzene vevőt venni hozzá ő Blueooth-on (aptX HD) vihet át zenéket a mobiltelefonjáról a Q Acoustics M20-ra, amelynek teljesítménye 2 x 65W.



Őszintén remélem, hogy 2022-ben az ideinél több készüléket tudok majd tesztelni. Az év végén elmaradt teszteken túl tervezem a Hiby FC5 és - egy olvasóm kérdésére válaszolva - az iFi xDSD Gryphon tesztjét....és még sok minden mást is. Erről egy új mondás jut az eszembe: ember tervez, COVID végez (man plans COVID perform) 😔

És hogy ezt a sokak számára szomorú évet egy jó hírrel zárjam, a head-fi.org fejhallgatós fórumon megpályáztam annak lehetőségét, hogy jövő tavasszal a világkörüli teszt turnéra induló új MEZE Liric 2.000 $-s planár mágneses fejhallgatót a blogomon tesztelhessem. Erre végül Európából mindössze 8 tesztelő kapott lehetőséget, 3 angol, 2 német 1 svájci és
1 lengyel jelentkező mellett én is megkaptam ezt a megtisztelő felkérést. Várhatóan jövő áprilisban 2 hétre kipróbálhatom ezt az izgalmas fejhallgatót 😍



MEZE Audio Liric román fejhallgató


Minden kedves olvasómnak megköszönve az idei türelmüket...
....Boldog, Egészséges Új Évet kívánok









2 megjegyzés:

  1. Kedves András! Köszönjük a 2021-es "ranglistát" és általánosságban a blog vezetését! Volna egy kérdésem, ami nem feltétlenül ehhez a bejegyzéshez kapcsolódik, inkább technológiai jellegű:
    Ha egy USB-C csatlakozós DAC-t kapcsolunk apple "lightning to USB-C" adapter USB-C portjára, az mennyiben hat ki a hangminőségre?
    Befolyásolja-e mondjuk a DAC MQA kibontási képességét?
    Azt gondolnám, hogy nem, mivel az adapterben csak digitális "jeltovábbítás" történik, az igazi munka (D-A átalakítás) ezt követően kezdődik... mégis látni kimondottan audio felhasználásra szánt adaptereket, a hagyományos adapterek árának többszöröséért (pl.: https://www.ddhifi.com/productinfo/94995.html)...
    Köszönöm a segítséget előre is! Dávid

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az fontos, hogy jó minőségű adaptert használjunk ebből a célból, de valóban itt digitális információ továbbítása történik. Az általad említett ddHiFi TC28i szerintem kiváló termék, én is ezt használom a ddHiFi TC05 USB-C - USB-C adapterrel együtt az EarMen Sparrow USB-s lejátszómnak az iPad-emmel való összekötésére. A hangminőség kitűnő, a TIDAL IOS alkalmazása elvégzi az MQA első kibontását, míg a Sparrow a további kibontásokat.

      Törlés