2021. április 1., csütörtök

Egy tipp azoknak, akik egy jó árú, kiváló hangminőségű és hordozható DAC-al szeretnék feljavítani az otthoni rendszerüketAz utóbbi időszakban általában tesztelni szoktam készülékeket, de most meghallgatás előtt írok egy nagyon érdekes készülékről,  a Khadas Tone 2 Pro-ról.


Mindezt azért teszem, mert sok olvasóm keres meg azzal a kérdéssel, hogy tudják-e használni a korábban általam tesztelt Ibasso DC01-t, vagy a Zorloo Ztella-t az otthoni HIFI rendszerükhöz csatlakoztatva és általában azt szoktam válaszolni, hogy azokat hordozható DAC/erősítőnek tervezték, amelyeket fej-, és fülhallgatóval lehet használni, nem igazán alkalmasak otthoni rendszerbe illesztéshez.

De akkor mi alkalmas?

A nagyszerű iFi ZEN DAC-ot kipróbáltam és a hátoldalán lévő kapcsolót FIX állásba téve analóg (2 RCA) összekötő kábellel nagyon is élvezetes hangzást produkált az otthoni rendszeremben.

Tegyük fel a kérdést, hogy létezik-e a ZEN DAC-nál kisebb, hordozható eszköz, amely beilleszthető az otthoni rendszerbe, jól szól, és még az ára is elfogadható?

Szerencsére a kérdésre igen a válasz! 

Ez a készülék a kínai gyártmányú Khadas Tone 2 Pro.

Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében

A Tone 2 Pro egyedi formatervvel, három színben készül.
DSD512-es fájlokat is lejátszhatunk vele!

A cég 2020. július elsején alakult! Elsősorban számítógépes kártyákat és hozzá való szoftvereket állítanak elő.

Elég kevés cég mondhatja el magáról, hogy kevesebb, mint egy évvel a cégalapítást követően egy termékük máris a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerül 👌

Hogy miért olyan különleges ez a készülék? Nos azért, mert a Khadas Tone 2 Pro igazi

készülék, azaz kiváló minőségű DAC-ot építettek bele (ESS 9038Q2M, ilyen található a nagyon komoly teljesítményre képes AQ Dragonfly Cobalt-ban is), ezen felül beleépítettek négy darab elsőrangú OPA1612 erősítőt, továbbá

3,5 mm-es aszimmetrikus, 4,4 mm-es szimmetrikus kimeneteket
 és
állításuk szerint a világon először egy 3 RCA alapú szimmetrikus (!) kimenetet,
amelyről bővebben a gyártó honlapján itt lehet tájékozódni.

De ez még csak a kezdet! A Khadas beépített még egy XMOS XU216 chipet, amely lehetővé teszi, hogy a hitelkártya méretű (!!!) Tone 2 Pro készülék méretét meghazudtoló módon teljes hardveres (!) MQA kibontásra legyen képes.

Az ilyen kisméretű készülékek esetében a piac legfontosabb MQA képes eszközei (például AQ Dragonfly Cobalt, EarMen Sparrow, Zorloo Ztella MQA) úgynevezett kibontóként (renderer) funkcionálnak, azaz a Windows, vagy MAC alapú asztali-, vagy IOS alapú mobil TIDAL alkalmazás, vagy az Android rendszerben elérhető UAPP mobil alkalmazás végzi el az első MQA kibontást, és a hordozható USB-s audió lejátszó végzi el a további kibontásokat. A gyártók korábban nem igazán verték nagydobra, hogy melyik készülék hányszoros MQA kibontásra képes. Az olyan készülékeknél, mint a nemrég megjelent Hiby R6-2020, vagy a Shanling M3X MOZEL-ek (mobil zenelejátszók = DAP) a gyártók büszkén hirdetik, hogy ők már tudják a 16x-os MQA kibontást, azaz 16 x 48 kHz = 768 kHz felbontásra képesek.

Teljes hardveres kibontásra (full MQA decoding) eddig jellemzően csak asztali készülékek (pl. Bluesound Node2i) voltak képesek, ilyen kisméretű eszközök, mint a Tone 2 Pro nem.

De vajon jobb-e a készüléken belül történő teljes hardveres MQA kibontás  a kétlépcsős (szoftver + hardver) kibontásnál (unfold), amelyekre az úgynevezett kibontók (renderers) képesek. A Tone 2 Pro-t tesztelő egyik úriember szerint a készülék sokkal jobban szól, ha a teljes hardveres kibontást használjuk, mintha az első kibontást szoftveresen idézzük elő.

Rákérdeztem Andy Wentzler-re az UAPP Android alapú alkalmazás fő fejlesztőjére, hogy kezel-e az alkalmazás teljes hardveres MQA dekódolásra képes eszközt. Azt válaszolta, hogy igen és nagyon egyszerűen teszi, mert csak a bit-perfect módot kell beállítani az UAPP-ben, és amint USB kábellel csatlakoztatjuk a Tone 2 Pro-t a mobiltelefonunkhoz az UAPP azonnal átküldi a "becsomagolt" jelet és a készülék végzi el a teljes MQA kibontást.

Akinek ennyi jó hír még nem lenne elég annak számára vannak egyéb jó hírek is:

A Tone 2 Pro számos kiváló minőségű alkatrészt foglal magában, rászerelnek egy úgynevezett hibrid digitális - analóg hangerőszabályzót, amellyel nem csak a hangerőt tudjuk szabályozni, hanem annak segítségével minden más funkció is kiválasztható, olyanok mint a kimeneti jelszint, vagy a digitális szűrők. Ez ilyen "egyszerűen" működik:

Ahogy látjuk a három RCA közül a jobb oldali (sárga)
egyben COAX (S/PDIF) digitális kimenet is

Az eddigi tesztek egyetértenek abban, hogy a fenti séma szerinti hangerőszabályzó gombbal állítható, és a gomb alatt lévő különböző színeket megjelenítő LED-el megtámogatott vezérlés túl bonyolult, nehezen megtanulható.

Még valamiben minden tesztelő egyetért: a készülék zajszintje hihetetlenül alacsony!
A gyári adat a teljes harmonikus torzításra: 0,000126%, ami első hallásra hihetetlen, de jó eséllyel tükrözi a valóságot.

Aki tovább akar javítani a hangzáson az kihasználhatja, hogy a Tone 2 Pro hátoldalára két USB-C csatlakozót szereltek, az egyiket az audió jel kivezetésére, a másikhoz viszont egy 5V-os külső tápegységet tudunk csatlakoztatni (nincs ilyen a csomagban), tovább javítva a hangminőségen! 

A kis méretet jól mutatja az iFi ZEN CAN erősítőre helyezett készülék

A tesztek kiemelik, hogy a Tone 2 Pro nagyon neutrális, nagyon részletező, és szimmetrikus kimenetet használva kiemelkedő hangminőségre képes, de az igazán nehezen meghajtható fejhallgatókhoz, azért nem ez az ideális. A kimeneti jelszint szimmetrikus kimenetről 32 ohm-on 211 mW, amely a tesztelők szerint a legtöbb piacon kapható fejhallgatót és belső fülest minőségi módon képes megszólaltatni.

Természetesen a készüléken található RCA csatlakozók nemcsak szimmetrikus RCA kimenetként funkcionálnak, hanem egy analóg összekötő kábellel a készülék az otthoni rendszerünkhöz is csatlakoztatható! Mivel semmilyen vezeték nélküli funkció nincs beépítve a Tone 2 Pro-ba így azt egy USB kábellel (gyári csomagban van ilyen) hozzá kell kapcsolnunk egy mobiltelefonhoz, tablethez, vagy számítógéphez, hogy segítségével zenét hallgathassunk az otthoni rendszerünkön.

A tesztelők szerint a nagyon neutrális (nem meleg) hangképhez jobban illő, melegebb hangzású fejhallgatóval érdemes használni a készüléket.

Aki eddig eljutott az olvasásban már bizonyára kíváncsi, hogy egy ilyen sok funkcióval ellátott, kis mérete ellenére elképesztően jó hangminőségre képes eszköz vajon mibe kerülhet?

A fent leírtak alapján ha 300-400 $-os árról számolnék be, talán teljesen korrektnek lehetne minősíteni, de figyelem ez a készülék csak 199.90 $-ba kerül! Ez mostani árfolyamon 62 ezer Forint! 
A Tv shop-okban most ez a mondat hangzana el: És képzeljék csak ma csak Önnek hihetetlen módon 50% kedvezményt adunk! 😋

Még ha egy európai webáruházból (pl. Amazon.de) rendeljük is meg, akkor is "csak" 219.90 €, azaz 80 ezer Forintba kerül.
Aki akar venni egy szimmetrikus RCA - XLR-3 fejhallgató adaptert, vagy kábelt, annak a készülék ára felett ki kell fizetnie 50$-t, vagy európai webáruházból rendelve 89 €-t.

200 $-ért egy meglepően sokoldalú az audió technika legújabb fejlesztéseit magában foglaló, kitűnő készüléket kapunk, amelyet tetszés szerint magunkkal vihetünk bárhová, vagy akár az otthoni rendszerbe is beilleszthetjük.Azért hogy szemléletessé tegyem a Khadas Tone 2 Pro-ba beépített sok-sok funkciót készítettem egy összehasonlító táblázatot az általam a tavalyi év legjobb USB lejátszójának megnevezett EarMen Sparrow-hoz viszonyítva

 


A táblázatból csak a funkcionalitás hasonlítható össze,
az nem mutatja meg azt, hogy melyik készülék szól jobban


For those reading this blog in EnglishHa valaki az ajánlásom alapján kedvet kap a Khadas Tone 2 Pro készülék megvételéhez, örülnék ha beszámolna a tapasztalatairól a bejegyzést követő megjegyzés (komment) részben. Az MQA Facebook fórumon már írták, hogy Roon-nal (az egyik legjobb audió szoftver) használják és nagyon szeretik... Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése