2019. december 1., vasárnap

Ibasso DC01 mobil audió adapter - Ilyen nincs és mégis van!!!

A cím megmagyarázásával kell kezdenem:
A fiatalabb generáció már csak hallomásból tudhat arról, hogy Török László rádiós sportriporter 1988-ban a Szöuli olimpia hátúszó döntőjében így közvetítette a pillanatot, amikor egy 14 éves, nagyon vékony (már már alultápláltnak tűnő) magyar kislány, Egérke (Egerszegi Krisztina) az esélytelenek nyugalmával legyőzte az NDK verhetetlennek tűnő két csodaúszóját (csoda, hogy tudtak úszni a felpumpált izmaikkal). 
Hogy miért ezt a legendás mondatot idézem a címben? Nos azért mert körülbelül annyi esélye volt a 11 gr súlyú kis apró Kínában gyártott és 48 euróért (16 ezer Ft.!) beszerzett hangkeltő eszköznek a nagy nevű gyártók (pl. Audioquest) elismert készülékeinek legyőzésére, mint a mi Egérkénknek a keletnémet úszófenomének ellen (fenomén semmi nem volt bennük, de gyanús teljesítményfokozó szerek annál inkább).


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Nehezen hihető, hogy ennyi képesség
beépíthető egy ilyen kis eszközbe


Már amikor néhány hete tudomást szereztem arról, hogy a feltörekvő Ibasso cég piacra dobott egy nagyon olcsó audió adaptert, amelybe egy felső kategóriás Asahi Kasei Microdevices (japán) AK4493 típusú digitális analóg átalakítót (DAC) építettek bele (ilyen található a Fiio nagy sikerű M11 mobil zenelejátszójában is) és szimmetrikus erősítéssel és 2,5 mm-es szimmetrikus kimenettel látták el elhatároztam, hogy ezt a kütyüt tesztelnem kell. Sajnos itthon nem kapható (nem az első eset, hogy valami igazán figyelemre méltó készüléket a hazai kereskedők nem tartanak méltónak, vagy csak egyszerűen nem látnak benne üzletet, hogy itthon forgalmazzák) így "kénytelen voltam" innen megrendelni. Ez a cég egy ázsiai nagykereskedő, aki magán vásárlókat is kiszolgál, az egész világra ingyen szállítanak (tekintet nélkül az áru árára!) és lássunk csodát a megrendelt eszköz 9 napon belül megérkezett!!!

Ez a mobil audió adapter nem foglal magában akkumulátort, mivel vagy egy mobiltelefon USB C csatlakozóján keresztül, vagy a csomagban található USB C - USB A átalakítóval egy számítógép USB csatlakozóján keresztül kell ellátni táppal.

Arra ügyelnünk kell, hogy ha bedugjuk a mobiltelefonunkba akkor ha sokáig akarunk zenét hallgatni, akkor vigyünk magunkkal egy hordozható akkutöltőt, mert a DC01 egy óra alatt 13%-al csökkenti a telefonunk akkujának szintjét.


A kábel jó minőségű, de azon csak digitális jelek mennek át,
analóg nem, mert a DAC, amely a digitális információt
analóggá alakítja át a kúpos hengerben található




A szimmetrikus erősítésről és kábelekről itt írtam. Minél több szimmetrikus kimenettel ellátott eszközt próbálok ki annál inkább érzem milyen nagy jelentősége van ennek a hangminőség szempontjából.       A szimmetria nem csak az audió eszközöknél fontos:




A női szépség is az arc szimmetriáján alapul, mint napjaink
egyik legszebb arcú színésznője, Lilly James esetében is


Aki rendszeres olvasója a blogomnak már tudja, hogy a kedvenc zenelejátszó eszközeimet becenévvel szoktam illetni, mint Fiio-ka (Fiio BTR3), Szivarka (Hiby W5), Püré (Vorzüge VorZAMP Pure II+). Talán a fenti női arc szépsége ihletett meg a mostani névadásnál. Természetesen nem a gyártó nevéből indultam ki, az mégsem lett volna elegáns  😎  (habár ha én rapper lennék a "K******ttul jó cucc" elnevezést adhattam volna neki), hanem a szimmetrikus szóból,  az Ibasso DC01-nek a mostanában népszerű Szimonetta női név becéző alakját a Szimi becenevet adtam.


Most következzen a Piros Szitakötő (AQ DFR) - Szivarka-Püré - Szimi összehasonlítás


Felül Szivarka - Püré légzene játszó - erősítő páros, 200 ezer Ft.,
alatta Ibasso DC01, azaz Szimi, 16 ezer Ft. (!!!),
alatta AQ DFR - Piros Szitakötő, akcióban 45 ezer Ft. körül kapható.
A teszteléshez a kábellel és füldugóval együtt 15 ezer Ft.-ba kerülő
KZ ZSX kínai hibrid (1DD + 5BA) belső füles-t használtam





a) Piros Szitakötő
Nincs meg az ünnepélyesség, a templom térérzete. Tiszta, de nem elég jó az ottlét érzet.

b) Szivarka - Püré
Nagyon kellemes, a térhatás itt sem olyan, mint az otthoni rendszeren, de jobban átjön a templom meghitt hangulata.

c) Szimi
A szaxofon itt a legtermészetesebb, de picit jobban előtérben van, mint a Szivarka - Püré párosnál, de nem tolakodó a hangzás.
A templom atmoszféráját, levegőjét Szimi képes legjobban visszaadni.
A hangzás itt a legünnepélyesebb.






a) Piros Szitakötő
Nagyon kellemes, de kicsit száraz hangzás. Az MQA dekódolás előny, a régi DAC hátrány, de soha rosszabb hangzást.

b) Szivarka- Püré
Abszolút élvezetes, Cassandra Wilson hangja melegebb, természetesebb, összességében annak ellenére, hogy a W5 nem tud MQA dekódolást valamivel kellemesebb hangzás, mint a Piros Szitakötő.

c) Szimi
Már ahogy megszólal, félelmetesen zenei! Az alacsony zaj miatt a hangszerek Szimin szólalnak meg a legéletszerűbben, a legtöbb réteget visszaadva.
Cassandra Wilson hangja elképesztő! Szinte hihetetlen, hogy egy 16 ezres audió adapter és egy 15 ezres ChiFI (ejtsd: Csájfáj) belső füles együtt mire képes, óriási élmény!!! Persze ne feledkezzünk meg a notebook és Szimi közé iktatott 15 ezres Audioquest Jitterbug hálózati zavarokat kiszűrő USB-s eszközről, viszont ő nem ad hozzá olyan sokat a hangképhez, csak kismértékben csökkenti a zajt.




Lenovo Notebookról TIDAL Windows-os
alkalmazás használatával nagy felbontású
zenéket hallgathatunk:
AQ Jitterbug hálózati szűrő, Ibasso DC01 audió
adapter, Yinyoo szimmetrikus kábel (13 USD),
és KZ ZSX belső füles segítségével







a) Piros Szitakötő
Csak ezt hallgatva teljesen rendben lenne, de a másik kettővel összevetve kicsit magasabb a zaj, a másik kettő természetességét nem tudja elérni. A nagybőgő hangja kicsit kevésbé természetes, nem megy olyan mélyre. A cinek kevésbé levegősek. 

b) Szivarka - Püré
Nagyon alacsony zaj, kiváló transzparencia, a zongora életszerű, kicsit erőteljes a hangja. Nagybőgő, cinnek hangja nagyon természetes. Dobok teljesen valóságos hangon szólnak.

c) Szimi
Több hangszín hallható a nagybőgőről, mint a másik kettőről. A Szivarka - Püré páros kicsivel nagyobb teret volt képes reprodukálni, viszont Szimi minden hangszert önállóan és együtt is képes a maguk valóságában megszólaltatni. Nagyon neutrális, de egy pillanatig sem unalmas hangzás. A nagybőgős lihegős szólójánál (4:00) elképesztően életszerű dob, cin hangok a háttérben, félelmetesen jó térérzettel. Nagyon természetes nagybőgő hang. Ez a felvétel Szimi segítségével képes megmutatni a KZ ZSX legjobb formáját.







a) Piros Szitakötő
A kórus jól hallható, hátul szólal meg. Callas hangja kevésbé varázslatos. A dinamikus részek kicsit fáradtan szólalnak meg. Ezen a felvételen érezni, hogy az idén piacra kerülő DAC-ok fölényben vannak a fél évtizede megalkotott DAC-al szemben.

b) Szivarka - Püré
Callas hangja már a megszólalás pillanatában is életszerűbb, több rétegét képes megjeleníteni, mint a Piros Szitakötő. A dinamikus részek sokkal nagyobb energiával szólalnak meg, mint a Piros Szitakötőnél. Jobb a zenekar és a kórus összhangja, jól hallhatók a férfi és női kórustagok is.

c) Szimi
Szivarka - Püré párossal hallgatva Callas hangja valamivel jobb, természetesebb. A dinamikus részek jobban szólnak, de kicsivel Szimin, mint Szivarka - Pürén. Nagyon hasonló a hangminőség.





Új kedvencem a kiváló minőségű felvételeiről ismert svéd Proprius lemezkiadó templomi felvétele, amelyen orgona, férfiakból és nőkből álló vegyes kórus és még harsonák is megszólalnak. "Csak" CD minőségű felvétel, de minden hangmérnöknek azt kívánom, hogy ebből a technikából ilyen hangot legyen képes kihozni.

a) Piros Szitakötő
Kellemes, de a három eszköz közül a leginkább digitális a hangzás, kevésbé ünnepélyes.

b) Szivarka - Püré
Nagyon szépen, ünnepélyesen szólal meg a zene, jó térrel, és remek ottlét érzettel. Kiválóan jeleníti meg a templom akusztikáját.

c) Szimi
Az előadásmód nagyon hasonló a Szivarka - Püré pároshoz. Az orgona kicsit hangsúlyosabb és természetesebb, mint a kórus, nagy energiával szólal meg. Nagyon jó térhatás.



UAPP Android alkalmazással nagy felbontású zenék 
játszhatók le az Ibasso DC01 és a Yinyoo szimmetrikus kábel 
(2,5 mm-es jack dugóval) segítségével a KZ ZSX belső fülesen



Otthoni fejhallgatós rendszer és Ibasso DC01 összehasonlítása


Tesztszámok

 

 

Mivel a Feliks Echo csöves erősítőmön csak aszimmetrikus kimenet van, így az otthoni rendszeremet a Meze 99 Classics fejhallgatóm alap (aszimmetrikus) kábelével hallgattam meg, míg Szimi-t a Meze által kínált "alap" szimmetrikus kábellel, amelyért jelenleg 49 eurót kérnek, tehát még egyszer ki kell fizetnünk Szimi árát. A Meze kínál ennél is minőségibb kábelt, igaz az már 119 euróba kerül, de egy Meze 99 Classics tulajdonosnak még azzal is "csak" 55 ezer Ft.-ot kell kifizetnie a fejhallgató felett pluszban.

A fenti tesztszámok meghallgatása során újra azt állapítottam meg, hogy az otthoni rendszer nagy élményt nyújt, nagyon muzikálisan, analógosan, nagy térrel és nagy dinamikával szólalnak meg a felvételek.

Az otthoni rendszer után meghallgatva a 32 ezer Ft.-os "beruházás"-t igénylő mobil adapteres rendszert megállapítottam, hogy a Xiaomi Mi8 telefonomhoz csatlakoztatva Szimi-t, a Meze 99 Classics a szimmetrikus kábellel elképesztően zenei hangzást produkál. Nyilvánvalóan nem tudott versenyre kelni az otthoni rendszerrel transzparencia, térélmény, a hangszerek és az emberi énekhang sokszínűségének visszaadása terén, de ha azt nézzük, hogy Szimi 16 ezer Ft-os árához képest az otthoni rendszerem több, mint 30-szorosába került, akkor bizony meg kell mondanom, hogy Szimi remekelt!

Már nem volt nálam az év egyik legjobb mobil zenelejátszója az Audioquest Dragonfly Cobalt (Kék szitakötő), de emlékeztem arra, hogy mennyire tudta megközelíteni az otthoni rendszeremet. Az emlékek és a mostani teszt alapján a három rendszer így viszonyult egymáshoz:

1. Otthoni fejhallgatós rendszer  100%
3. Ibasso DC01 (Szimi)  75%

Ez az eredmény pedig minden várakozásomat felülmúlta és újfent felhívja a figyelmet a szimmetrikus erősítés jótékony hatására a hangminőségre. Meg kell, hogy mondjam, hogy Szimi és a Meze 99 Classics fejhallgató együtt bizony addiktív hatást gyakorolt rám, egy idő után azt vettem észre, hogy gyakrabban használtam a fejhallgatómat, mint a belső füles-emet, pedig az is kitűnően szólt Szimi-vel.


Összességében el vagyok képedve. "Ilyen nincs és mégis van!". Hogyan képes egy 16 ezer Ft.-ért (48 euró) vásárolt audió adapter hasonlóan, néha jobban megszólalni, mint egy 200 ezres hordozható lejátszó rendszer, egyértelműen jobb hangzást produkálni, mint a háromszoros árú Piros Szitakötő, és tisztességes szintig megközelíteni egy 30-szoros árú otthoni fejhallgató rendszert?   

Két okban látom a megoldást:

1. Az Ibasso DC01-be (Szimi) a három mobil lejátszó közül a legújabb és legnagyobb tudású DAC-ot szerelték be.

Emlékeztetőül egy korábbi bejegyzésemhez már mellékelt a két legsikeresebb DAC chip gyártó termékeit összehasonlító ábra:


Jól látható, hogy Szimi DAC-ja magasabb minőségi osztályba esik, 
mint a Piros szitakötő és Szivarka DAC-ja

2. A szimmetrikus erősítés bizony komolyabb tényező a hangminőség szempontjából, mint az MQA kibontás funkció (itt a kibontáson van a hangsúly, mert a szoftveres első kibontást a nem MQA képes DAC-okkal is élvezhetjük, amely a technológia előnyeinek jelentős részét magában hordozza), vagy az LDAC vezeték nélküli lejátszási képesség. A szimmetrikus erősítés révén nagyon alacsony szintre vihető le a zaj, a felvételek sokkal jobb transzparenciával, több finom részletet megmutatva képesek megszólalni. A hangzás életszerűbb, levegősebb, analógosabb!

Persze ez alól a "szabály" alól is van kivétel, például a szenzációs Audioquest Dragonfly Cobalt (Kék Szitakötő), amelybe nem szereltek szimmetrikus erősítést, mégis félelmetesen jól szól.


Mindhárom most tesztelt lejátszónak van egy, vagy két aduásza:

A Piros Szitakötőé az MQA kibontási képesség, amely révén a TIDAL Windows-os, Androidos és IOS-s alkalmazásai segítségével képes az eredeti stúdió felvétel felbontását előállítani.
A Szivarka - Püré páros egyik aduásza a Hiby W5 LDAC vezeték nélküli kodek olvasási képessége, a másik pedig a Vorzüge Pürében található mennyei erősítő.
Az Ibasso DC01 aduásza a felső kategóriás DAC és a szimmetrikus erősítés.

Nyilvánvalóan aki eddig elolvasta ezt a tesztet joggal kérdezi meg, hogy létezik olyan készülék, amelyben valamennyi fent felsorolt aduász megtalálható?

Erről a régi vicc jut eszembe: Cégünk kiváló minőségben, olcsón és rövid határidővel szállít. 
Ön e három közül kettőt választhat! 😉

Nos megemlíthetném az Astell & Kern 3500 dollárba kerülő SP2000 típusú MOZEL-jét (mobil zenelejátszó), de ugye az átlagemberek számára elérhetetlen.

Így hát a legjobb ár-érték arányú, valamennyi fenti aduászt felvonultató készüléket említem meg a Fiio M11 Pro-t, amely nemrég jelent meg a hazai piacon 240 ezer Ft.-ért, csúcs kategóriás DAC van benne (AK4497), tud LDAC-ot és MQA-t fogadni, és egy Püré-vel összemérhető minőségű THX gyártmányú erősítő található benne, természetesen szimmetrikus kimenetekkel ellátva.


Reményeim szerint hamarosan kapok egy ilyen készüléket tesztelésre.


Aki sokallja az M11 Pro árát annak is tudok ajánlani jó kompromisszumot:

Audioquest Dragonfly Cobalt, szenzációs DAC
és egyéb technika, MQA kibontás 99 ezer Ft.-ért,
aszimmetrikus, 3,5 mm-es jack dugós kimenettel




Hiby R3 Pro, valószínűleg nem csúcs kategóriás az erősítője, 
de ezt leszámítva mi szem szájnak ingere 
(balanced = szimmetrikus),
mindezt 199 dollárért "hozzánk vágják"!


Miközben az AKM és ESS DAC chip gyártók ádáz küzdelmét ecseteltem idén ősszel egy harmadik gyártó a Cirrus Logic termékei  egyre népszerűbbek a MOZEL gyártók körében! Úgy tűnik, hogy a középkategóriás készülékeket piacra dobó gyártók ennek a cégnek a legújabb DAC chipjeiben látják a siker kulcsát.
Ilyen DAC-ot szerelnek a fenti Hiby R3 Pro, a Hiby R5 és az Ibasso DX160 MOZEL-ekbe is, a két utóbbi 399 dollárért nagyon komoly technikát és hangminőséget kínál.






Ami tetszett

Mint az ismert reklámban: Mennnnyiiiiii????, aki mutat nekem 
ennél jobb hangú zenelejátszót 16 ezer Ft.-ért kap tőlem ajándékot!
Nagy élmény hallgatni, olyan megnyugtatóan kellemes a hangja,
Nagyon komolyan elgondolkodtatja az embert, hogy ezek után
érdemes-e egy digitális zenelejátszóért százezreket kiadni,
Rendkívül alacsony zaj, nagyszerűen természetes hangszín,
Nagyon jó térélmény, élő felvételeken elképesztő jelenlét élmény,
Nagyon természetes mély hangok, óriási dinamika,
a hangminősége sokszoros árú készülékekkel is versenyre kel,
Még egy olcsó mobiltelefonból is minőségi zenelejátszót varázsol.




Ami nem tetszett

Normááááááliiiiisss???

Aki ennyi pénzért ilyen technikai csodát vett ne panaszkodjon, 
hogy 7 óra alatt leszívja a mobiltelefonja akkuját,
vagy hogy a készülék használatához még kell vennie
Kínából 4000 Ft.-ért egy szimmetrikus kábelt a belső füleséhez,
vagy a DC01 árát még egyszer ki kell adja egy 
szimmetrikus kábelre a fejhallgatójához,
higgyük el nagggggyon megéri!!!



Egy biztos, az Ibasso DC01-nek a lehető legtöbb honfitársunk táskájában ott kellene lennie. Aki tudja vigye magával Szimit egy utazásra, egy fürdőbe, egy repülőútra (na jó Greta Thunberg-re hallgatva inkább ezt írom: egy vonat, vagy hajóútra), vagy egy edzőterembe. Még az irodában is remek szolgálatot tesz. Az Ibasso DC01 lényegében szükségtelenné teszi azt a kérdést, hogy ennek a mobilnak, amit meg akarok venni milyen lehet a zenei hangminősége? Teljesen mindegy! Szimi bármelyik mobilból (iPhone-ból is csak ahhoz venni kell egy kamera adaptert) egy high end zenelejátszót varázsol! Igaz ehhez meg kell vásárolnunk a Google Play áruházból az UAPP (USB Audio Player Pro) alkalmazást 2700 Ft.-ért és azon belül az első MQA kibontás funkciót 1390 Ft.-ért, hogy élvezhessük a TIDAL Masters nagy felbontású zenei albumait (Apple mobil készülékeken a TIDAL IOS alkalmazást használhatjuk). Aki ezen spórol az úgy jár mint aki vesz egy OLED tv-t de pénzt akar megtakarítani a hangrendszeren és vesz hozzá egy olcsó Bluetooth hangszórót! 😴

Aki viszont nem akar mégsem szimmetrikus kábellel bajlódni, mert már van aszimmetrikus kábeles fejhallgatója, vagy belső fülese, az Ibasso cég annak is kínál a DC01-nél még kicsivel olcsóbb megoldást is:



I basso DC02 mobil audió adapter, a DC01-hez hasonló specifikációval,
de a régebbi AK4490 DAC-al és 3,5 mm-es aszimmetrikus kimenettel
Ára: 44 Euró = 15 ezer Ft.!
A DC01 és a DC02 összehasonlítása.


40 megjegyzés:

  1. Szerbusz, jó volt olvasni a cikked :) Én is használom a DC01-et, és elképesztően jó minőségű hangforrás. Egy iFi Audio iPurifier3-at elé kötve még legalább egy szintet ugrik a hangja. Ha érdekel, meghallgatnád valamikor, írj rám. Üdv Lacas

    VálaszTörlés
  2. Nagyon változó a telefonok zene kijátszási képessége egy DAC-ra. Simán elképzelhető, hogy másnak ez kimondottan rosszul fog muzsikálni vagy éppen egy másik készülékkel fog jobban szólni.
    És ez nem ár kérdés.. Néha egy drága mobillal rosszabbul szól egy külső DAC, mint egy olcsóbb készülékkel. Ez a Bluetooth kapcsolódásokra is igaz. Próba nélkül ne vegyetek semmit, bár 48euro nem pénz egy ilyen kütyüért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint említettem itthon nem kapható a kütyü...tehát kipróbálni sajnos nem lehet, de visszaküldeni igen...
      Ez az eszköz az Android-os rendszert megkerülve veszi át az irányítást.

      Törlés
  3. Nagyon örülök :)
    Az IFI eszköze hasonló hatású, mint az AQ Jitterbug, de köszönöm a tippet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ég és föld a különbség az iPurifier3 és a Jitterbug között technológiában és használati értékben. A Jitterbug-ot 5 perc hallgatás után küldtem vissza, csak a dinamikát ölte meg, és semmit nem tett a hangzáshoz - érzésemet viszonylag friss teszt is megerősítette. Döbbenet milyen parasztvakítás: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/audioquest-jitterbug-usb-filter-review.10205/. Az iPurifier3 viszont legutóbb egy barátom optimalizált Linux PC-re kötött Audiolab M-DAC-ja hangját emelte egy szinttel úgy, hogy leesett az álla. A passzív és aktív tápszűrés mellett reclocker és USB jel regeneráló is van benne, mindezt top alkatrészekből összerakva. Csak a tisztánlátás kedvéért :)

      Törlés
    2. Abszolút elfogadom a véleményedet! Mint említettem én is éreztem, hogy a Jitterbug keveset javít a hangon. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy az iFi iPurifier3 150 euróba (!) kerül. Ez a DC01 háromszorosa. Mivel az otthoni rendszeremben én is használom az iFi első generációs iPurfier készülékét, és nagyon jónak tartom, kipróbálnám a 3. generációs szűrődet. Ami érdekes, hogy a bemenet USB-B típusú, tehát a notebook és az iPurifier3 közé mindenképpen kell egy USB-A - USB-B átalakító. Nem igazán értem, hogy ha az iFi gyárt egyik oldalon USB-A csatlakozóval ellátott változatot, akkor miért nem gyártanak olyat, ami mindkét oldalon USB-A-s?
      Valószínűleg ez az eszköz lényegesen magasabb szintre emeli a DC01 hangminőségét, de ugye a kettő együtt már 65 ezer Forintba kerül, ami azért másképp hangzik, mint a 16 ezer Forint :)

      Törlés
    3. Szia András, köszönöm a visszajelzésed :) örömmel megmutatom, szervezzünk egy hangpróbát. Azóta vásároltam egy Meizu Hifi Pro-t is, ami szerintem elképesztően jó, természetes hangú eszköz, és újra találtam egy használt HRT Microstreamer-t (nagyon megbántam utólag anno, hogy eladtam). Hallgassuk össze őket valamikor január elején ;) Üdv és BUÉK Lacas

      Törlés
    4. Írd meg az elérhetőségedet, nem fogom itt közzétenni, és megejtjük a próbát.

      Törlés
    5. Szia András! Sikerült összehasonlítani a Meizu Hifi Pro és az Ibasso DC01-et? Érdekelne melyiknek jobb a hangzása. Ezeket kéne még összehasonlítani:
      https://www.aliexpress.com/item/4000090081514.html
      https://www.aliexpress.com/item/4000353854098.html
      https://www.aliexpress.com/item/4000096636809.html

      Állítólag az E1DA 9038S Gen 2 szebben szól mint az ibasso dc01.

      Törlés
    6. Nem járt még nálam a Meizu audió adaptere.
      Az E1DA 9038S valóban figyelemre méltó kínai készülék, hiszen a DAC-ja a Dragonfly Cobalt DAC-jával azonos, de az ára kevesebb, mint harmada a Cobalt-énak! Fórumozók szerint kicsivel jobb a DC01-nél, amit el tudok képzelni.
      A második linken jót mosolyogtam, mert az egy igazi noname termék (értsd még nevet sem adtak neki, csak rossz angolsággal próbálták körülírni), szóval erről nem tudok nyilatkozni.
      A harmadik linken található eszközről ugyanezt lehet elmondani.
      Én a noname termékek helyett inkább egy igazán neves gyártó új termékét ajánlom, az iFi Zen DAC-ot, amely 150 euróért (50 ezer Forint) egy elsősorban irodában (USB kapcsolattal) használható, Burr Brown DAC-al, 2 RCA vonali kimenettel, 6,3 mm-es aszimmetrikus és 4,4 mm-es szimmetrikus fejhallgató kimenettel és teljes MQA dekódolással ellátott és állítólag az árához képest nagyon korrekt hangú készülék.

      Törlés
  4. Tehát ha jól értem, akkor ezt a DC01-et csak szimmetrikus kábelű fej- vagy fülhallgatóhoz tudom csatlakoztatni. Nekem egy 3,5-ös soundmagic fülhallgatóm van, működik-e ez vele, mondjuk valami szimmetrikus-asszimmetrikus átalakítóval? Van -e ilyen vagy sem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a Soundmagic fülhallgató kábele nem cserélhető (ellentétben a ChiFI fülhallgatókkal), így Neked az Ibasso DC02 a megoldás, feltéve hogy ragaszkodsz a Soundmagic használatához.
      A DC02 nem sokkal rosszabb, mint a DC01, de a szimmetrikus technika egyértelmű hangzásbeli előnyöket kínál.
      Neked megoldás lehet a Fiio BTR5 légzene (Bluetooth) lejátszó, amelyen van szimmetrikus és asszimetrikus kimenet is, de az ára 40 ezer Ft, tehát más árkategória, mint az Ibasso kütyük.

      Törlés
  5. Nekem Kz upgraded kábel van. Ha jól tudom az már szimetrikus. De az ugye 3.5-es végű, átalakítót teszek közé (3.5 to 2.5), DC01 már menni fog vele?

    VálaszTörlés
  6. Amennyiben 3,5 mm-es csatlakozójú a KZ kábel, akkor az aszimmetrikus.
    Nem érdemes átalakítót venni hozzá, mert azzal elvesznek a DC01 szimmetrikus erősítéséből származó előnyök. Javaslom a Yinyoo 13 dollárért kapható 2,5 mm-es jack dugós szimmetrikus kábelét beszerezni.

    VálaszTörlés
  7. A Tidal Linuxon (Porteus Kiosk) szebben-jobban szól, mint Windowson.
    Az MQA amúgyis csak ront komoly cuccon hallgatva. A Tidal desktopon default az MQA alap, kikapcsolható, és máris kicsit jobb lesz a tér, élethűbbek a hangszerek. Igaz, kommersz cuccokon kétségkívül kellemesebb lesz tőle a hangzás, de abból már kigyógyultam...
    Fülelek

    VálaszTörlés
  8. Csak egy pontosítás, azt mondod a TIDAL desktopon az MQA alap, nos ez azt jelenti, hogy "mag" szintre bontja ki az MQA technológiával "becsomagolt" fájlt a Windows alkalmazás. Arról nem tudok, hogy ki lehetne ezt a funkciót kapcsolni (max. úgy, hogy Master minőségről HIFI-re kapcsolunk át. Tiszteletben tartom a leírt véleményedet, de én mást tapasztaltam. Az otthoni rendszeremen (hogy az komoly "cucc"-nak tekinthető-e, vagy nem ez ízlés dolga én egyértelműen szebbnek, jobbnak hallom a zenét a teljes MQA kibontást nyújtó Bluesound Node2, az analógos hangzásra képes Feliks Echo csöves erősítő, a három dobozos HEED Obelisk erősítő rendszer (integrált, végfok, külső táp) és a Spendor hangfalak segítségével, de ez is csak egy szubjektív vélemény :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves András,
    Van esetleg olyan csatorna, ahol privát módon is kérdezhetnék?
    Köszönettel, üdv: Egy audiofül

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden megjegyzést (kommentet) moderálok, tehát előbb megnézem és utána teszem ki a blogomra.
      Ha megírod az e-mail címedet, akkor írok Neked és utána törlöm a megjegyzésedet.

      Törlés
  10. Szia! Tibor vagyok! Szeretném megkérdezni,iphonnal működik e a készülék? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tibor,
      Igen működik iPhone-al és iPad-el is, de kell hozzá egy lightning - USB-A Apple gyártmányú átalakító. A DC01-hez adnak egy USB-C - USB-A átalakítót, amivel az Apple adapterhez lehet hozzákötni a DC01-et. Android-on nekem csak az USB Audio Player Pro (UAPP) alkalmazással sikerült megszólaltatni a Xiaomi MI8 mobilomhoz csatlakoztatott DC01-t (ilyen program nincs IOS-re), TIDAL alkalmazást használva nem, de IOS-en a TIDAL-el működik!

      Törlés
  11. Kedves András!
    Nagyon érdekes a blogod. Sok leírt mondatoddal azonos a véleményem. Szeretnék veled beszélni a blogon kívül. Ehhez kérnék tőled telefonszámot vagy mail címet.
    Köszönettel: Horváth Vilmos

    VálaszTörlés
  12. Írd meg ide kommentbe az elérhetőségedet.
    Mivel minden megjegyzést előre "moderálok", csak én fogom látni és így fel tudjuk venni a kapcsolatot egymással.
    A másik lehetséges módszer, hogy az AVX fórumon (amennyiben oda már regisztráltál) R_András néven fent vagyok. ott tudsz írni nekem privát üzenetet.

    VálaszTörlés
  13. Kedves András!
    Az mennyire elfogadható a DC1 nél , hogy a háttérben zaj( sistergés, enyhe recsegés főleg hangerő állítás közben ) hallható?
    Gondolom a füles érzékenysége nagyban befolyásolja a végeredményt.
    Iphone + FH5
    Illetve firmware honnan tölthető le az eszközhöz?
    Sehol sem találtam !

    VálaszTörlés
  14. Kedves András!
    Mennyire elfogadható a DC1 nél, hogy használat közben a háttérben enyge sistergés, a hangerő állítás közben pedig "recsegés" hallható.
    Gondolom a füles érzékenysége nagyban befolyásolja a végeredményt.
    Iphone+ FH5
    Illetve honnan lehet letölteni firmware-t az eszközhöz? Sehol sem találtam.
    Köszönettel, Somogyi Gábor

    VálaszTörlés
  15. Kedves András!
    Létezhet hogy a DC1-nek erősebb az alapzaja IOS-en , mint az Andriod-on? FIIO FH5-el használva, gobdolom a füles érzékenysége is nagyban befolyásolja a végeredményt.
    A hangerő állításnal is némi "recsegés" IOS-en , Androidon szinte semmi, vagy csak nagyon elenyésző.
    A toldalék IOS kamerakábel mennyire zavarhat közbe?
    Köszönettel, Gábor

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gábor,
    Kipróbáltam a DC01-et egy iPad-ről kamera adapter közbeiktatásával, de semmilyen zajt nem hallottam, sőt ellentétben az Androidos telefonommal, ahol csak UAPP alkalmazással tudtam használni, IOS-en működött a TIDAL alkalmazással is.
    A sistergés (sziszegés) lehet, hogy a belső füles (FH5) miatt van. Nyilván egy ilyen kis audió adapter kimenő jelszintje (113 mW@32ohm) nem mérhető egy komolyabb DAC/fejhallgató erősítő (pl. Fiio Q3) jelszintjéhez (szimmetrikus kimeneten 320mW@32ohm).
    Innen lehet firmware-eket letölteni: http://ibasso.com/down/

    VálaszTörlés
  17. Szia András! A DC03-as modelt nézegetem. Esetleg tudod-e, hogy ez a model is működik-e iPhone-al a lightning-USB Camera adapter beiktatása mellett?

    Köszönettel:
    László.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia László,
      Sajnos nincs információ arról, hogy kompatibilis-e a DC03 az UOS készülékekkel. Amire mostantól figyelni kell: olyan audió adaptert kell venni, amelyben nincs AKM DAC chip, mert az AKM egyik gyára leégett és emiatt egyes termékeknél fél év gyártás kiesés is lehet!

      Törlés
  18. Kedves András!
    Az iBasso iden piacra dobta a szimetrikus dc04-et cs43131 kettôs Cirrus Logic Master HiFi kategóriájú DAC-kal.
    Erdekelne a velemenyed a dc01-el osszehasonlitva.
    Udvozlettel: Tamas

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erről a témáról - sok minden más mellett - írni fogok az év végi bejegyzésemben, amelyben a 2020. év legjobb készülékeit foglalom össze. Ezt a bejegyzést szilveszter délutánján teszem majd közzé.
      Boldog Új Évet!

      Törlés
  19. Kedves András!
    Egy elméleti kérdésem lenne: eddigi tapasztalatai alapján Ön szerint vajon mekkora javulást lehetne elérni(ha egyáltalán el lehet), ha egy iBasso DC03+KZ ZS10 Pro páros esetében a 3.5mm-es kábelt egy 2.5mm-esre cserélném és egy profibb 3.5mm to 2.5mm-es jack átalakítóval illeszteném össze? Természetesen nem az itthon 500.-ért kaphatókkal szemeztem, a kínai gyártók közt 10-20 dollárért elég szép adapter megoldásokat találni.
    A cikkjeit olvastam, csupán a véleményére lennék kiváncsi, hogy egyáltalán érdemes-e foglalkozni ezzel, vagy eleve egy 2.5mm-es DAC-ban gondolkodjak.
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Üdv, Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Péter,
      Az Ibasso DC03 egyetlen kimenettel van ellátva és az úgynevezett aszimmetrikus kimenet, azaz ebbe a készülékbe nem építettek szimmetrikus erősítőt. Ennek megfelelően azt 3,3 mm-es "hagyományos" kábellel kell a KZ ZS10 Pro-hoz csatlakoztatni. 2,5 mm-es kábelben csak olyan készülékeknél érdemes gondolkodni, amelyeknek van szimmetrikus (balanced) 2,5 mm-es kimenete (ami egyben egy szimmetrikus erősítést is jelent). Az átalakító tehát ebben az esetben szükségtelen.

      Törlés
  20. Üdv! :)

    Köszönöm a cikket! _O_

    Ellenben és ugyanakkor kérdésem vala :D

    Írják pár helyen, hogy a DC01 használat közben "melegszik" és hogy ez normális.

    Nos.. Nekem nem melegszik, hanem annyira forró hogy kb olvad, akár mobilon, akár laptoppal használom..

    A készülékeimben van a hiba, vagy kihagyok valami teljesen alapvetően esszenciális lépést?

    Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  21. Ami melegedést én tapasztaltam az ugyan létezik, de nekem semmilyen gondot nem okozott, meggyújtani semmit nem fog maga körül. Szerintem a melegedés teljesen normális, nagyon nem érdemes foglalkozni vele.

    VálaszTörlés
  22. Hello,

    Vettem egy Rotel RB-960BX végerősítőt és direktben ezzel a kis Ibasso dc-01 el akarom meghajtani, szerinted működőképes lehet a dolog?

    Üdv,
    Sári László

    VálaszTörlés
  23. Szia Laci,
    Vannak kétségeim...
    Nem biztos, hogy elég lesz a kimenő jelszint.
    A másik, hogy nem tudom hogyan akarod a szimmetrikus kimenetet összekötni az erősítővel. Nem ismerem a Rotel-t, lehet, hogy ez megoldható, de nézd meg mielőtt megveszed a DC01-et.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a baj hogy már megvettem, illetve nem biztos hogy az, azért is kérdezlek téged, rendeltem hozzá egy ilyet:
      https://www.aliexpress.com/item/1005001926921118.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dij1qXt
      ez szerinted jó lesz akkor? azt írják balanced, tehát szimmetrikus kábel, elvileg.

      Mit gondolsz?

      Törlés
    2. Szia Laci,
      Ha 2,5 mm-es kábelt rendeltél jó eséllyel működni fog, azaz össze tudod ezzel kötni a DC01-et a Rotel erősítőddel, de hogy a szimmetrikus erősítés előnyeit ezzel tudod-e majd élvezni abban vannak kétségeim. A DC01-et elsősorban fejhallgatókhoz és belső fülesekhez (IEM) tervezték, nem otthoni erősítőkhöz.

      Törlés
  24. Hello
    Sony Xperia 5 II mobillal jól működne a DC03 ?
    Előre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. UAPP alkalmazással biztosan.
      Hogy TIDAL-el működik-e az csak a gyakorlatban derül ki.

      Törlés