2018. október 19., péntek

Audiofil Bluetooth? 2. rész Fiio BTR3 légzene játszó (Bluetooth vevő / DAC / fejhallgató erősítő), gumi nélkül nagyobb az élvezet!!!

Ezt a címet nyilván meg kell magyarázzam... 😎

Mielőtt bárki másra gondolna a címben jelzett gumi arra utal, hogy a megszállott audifilek, akik amikor mozgásban vannak, akkor is minőségi zenehallgatásra vágynak a különböző mobil eszközeiket jellemzően két gumiszalaggal kötik össze így:

Minden képnél klikk a képre a jobb minőség érdekében
iFi xDSD + Onkyo DPS1

Chord Mojo + mobiltelefon

Oppo HA 2SE + Iphone 6S


Lehet, hogy ez a módszer elsőre praktikusnak tűnik, de aki már próbálta, tudja, hogy ezek bizony kényszer szülte megoldások. A gumi néha pont oda esik a mobiltelefon / DAP (digitális audio lejátszó) képernyőjén, ahol valamit szeretnénk megnyomni, szóval ez így valljuk meg nem az igazi.

Mennyivel praktikusabb ez a megoldás:

Fiio BTR3 (IEM-el használva) 
mindössze 26 gramm súlyú, 
ruhára csíptethető 

Kezdjük a bejegyzésben használt mozaikszavak, fogalmak meghatározásával:

DAP = "Digital Audio Player" = hordozható digitális zenelejátszó, legismertebb gyártók:
Astell & Kern, SONY, Fiio, Onkyo, Pioneer. Feltörekvő gyártók: HyBy, Shanling, Hidizs, iBasso.

DAC = "Digital-to-Analog Converter" = digitális-analóg átalakító, a fizikai formátumban (pl. CD) meglévő, vagy távzene szolgáltató által interneten lesugárzott (pl. Spotify, TIDAL) digitális fájlokat alakítja át egy fül / fejhallgatón, vagy erősítő közbeiktatásával egy hangszórón hallható analóg jellé.

IEM = In-ear monitor, fülbe helyezhető fülhallgató, amelyet mostantól belső füles-nek nevezek majd elsősorban azért mert élesen külön kell választani a belső fülest (IEM) a lényegesen gyengébb fülhallgatótól (earbud). Reneszánszát éli napjainkban, százával jönnek ki az új modellek. Az egyik legjobb teszt oldal a témában. Árban határ a csillagos ég, ahogy ez jól látható az egyik legnevesebb gyártó weboldalán. Az IEM-ek piacán egyre inkább meghatározók a kínai gyártók (új keletű megnevezésük Chi-Fi, azaz Chinese Fidelety) , ahogy ez az érdekes ajánlás is mutatja. Ahogy jól látni a tervezők nem csak technikai eszköznek tekintik a belső füles-t, hanem szinte korunk újfajta ékszerének, tekintet nélkül arra, hogy nő, vagy férfi használja. A rossz hírem az, hogyha valaki úgy gondolja, hogy a legújabb csilli-villi "flagship" mobiltelefon dobozában található belső füles tökéletesen alkalmas lesz minőségi zenehallgatásra nagyot téved! Az esetek többségében egy olcsó kínai spéci belső füles is jobban szól, mint a mobil mellé adott fülhallgató! 

OTG = On the Go, azaz az "úton" használatos átalakító kábeles, vagy közvetlen elem, a mobil eszközünkhöz egy külső DAC (például AQ szitakötő) csatlakoztatására szolgál, és amelyet a továbbiakban uti-kötő-nek nevezek majd.

Bitráta (kbps = kilobit/másodperc) = a Bluetooth technológia által másodpercenként átvitt audio információ, minél magasabb az értéke, annál minőségibb zenét hallunk a folyamat végén. Egy alacsonyabb bitráta nagyobb tömörítést és gyengébb hangot jelent, míg egy magasabb bitráta kisebb tömörítést és jobb minőségű hangot eredményez. Ebből az is adódik, hogy a Bluetooth technológiával átvitt fájlok nem veszteségmentesek (lossless), hanem tömörítettek (lossy), de ettől még alkalmasak minőségi zenelejátszásra.

Bluetooth kodek = szoftveres fogalom, meghatározza hogyan kerül átküldésre az információ a Bluetooth technológiával a forrás (mobiltelefon / DAP) és a vevő (vezeték nélküli fejhallgató / légzene játszó) között, lényegében egy kódolási - dekódolási eljárás. Néhány éve még csak néhány kodek közül választhattunk (SBC, AAC, aptX). Az elmúlt 2 év alapvető változást hozott a Qualcomm aptX HD és a Sony LDAC kodek-ek megjelentetésével.

Ma már rendelkezésünkre állnak minőségi 
zenehallgatást lehetővé tevő kodek-ek is


Bluetooth Adapter = légzene játszó, senki ne lepődjön meg ha ezt a kifejezést még nem hallotta ezt én találtam ki. A Bluetooth Adapter-t ugyanis szó szerinti fordításban nevezhetnénk kékfog átalakítónak, de ugye ez teljesen értelmetlen, és nem fejezi ki a lényeget, hogy egy digitális zenei jelcsomagot vezeték nélkül, a levegőben továbbítunk például a mobiltelefonunkról egy átalakítóra, amely azután a digitális jelet analóggá alakítja.

Itt most egy nagyon fontos ponthoz érkeztünk. Külföldi fórumokon a témában kevésbé jártas fórumozók megkérdezték, hogy a mobiltelefonba szerelt DAC belejátszik-e a légzene játszó-ról hallható hangminőségbe. Az egyértelmű válasz: NEM! 
A Bluetooth technológiát ugyanis digitális jelátvitelre találták ki. Még a kisméretű Bluetooth fejhallgatókban is van DAC, csak nyilván nem olyan minőségű, mint egy dedikált audiofil DAC.
Értelemszerűen a Fiio BTR3-ba is beépítettek egy új típusú AK4376A típusú DAC-ot és egy fejhallgató erősítőt is.

Épp ezért nagyon jelentős a Fiio BTR3 szerepe a minőségi hordozható eszközről történő zenehallgatás szempontjából, mivel jelenleg csak néhány mobiltelefon gyártó figyel oda az audiofilek igényeire, és épít be a mobilokba minőségi DAC-o(ka)t. Ezek a gyártók a HTC, LG, Google, Vivo, ZTE, Essential, Razor és a 2018-as Samsung csúcstelefonok.

Sajnos az Apple látványosan negligálja az audiofileket, ha azt mondom, hogy a BTR3-ba dugott belső fülessel sokkal minőségibb hangot hallhatunk egy Android-os mobilról (LDAC kodekkel) átküldött zenei fájlról, mint a 2018 szeptemberében bejelentett iPhone XS-el, vagy XS Max-al, akkor sokan meglepődnek, pedig a hír igaz. Steve Jobs imádta a zenét, de halála óta az Apple jelenlegi döntéshozói nem tulajdonítanak a zenének nagy jelentőséget. Ők szüntették meg először a 3,5 mm-es "jack" aljzatot, amihez egyszerűen csatlakoztatni lehetett egy belső fülest, vagy fejhallgatót, és 2018-ban sem tették lehetővé nagy felbontású zenei fájlok lejátszását. Az Apple által használt Bluetooth kodek az AAC habár általános vélekedés szerint a 250 kbps bitrátája alapján várhatónál jobban teljesít, de nem hasonlítható össze a közel négyszeres bitrátájú LDAC által elérhető minőséggel. Addig amíg az Android Oreo már tudja az összes fenti ábrán feltüntetett kodek használatával történő zene átküldést, addig az Apple telefonjai erre nem képesek. Ami nagyon különös, hogy az Apple MacOS készülékei (például Macbook) képesek kiadni aptX jelet, de az IOS készülékeknél (iPhone, iPad) nem. Hol van itt a logika, hisz ha az irodánkban hallgatunk zenét, ott nem gond egy USB-s DAC használata, pont a mozgásban lévőknek lenne jó egy minőségibb Bluetooth kodek.

A világon eladott hihetetlen számú mobiltelefon döntő többségéről tehát nem hallgathatunk jó minőségben zenét, ugyanakkor az Oreo-val, vagy majd a Pie-al egy jó Bluetooth-os eszközzel már igen.
2018 szeptemberében ugyan még csak 15% volt az Oreo használati részesedése az összes Android-os telefonon belül, míg a Nougat-é 30%, de épp a BTR3-hoz hasonló zenelejátszók megjelenése növelheti meg látványosan ezt az arányt.

Útmutató Bluetooth kodek-ek elérhetőségének beállításához Android Oreo-n

Mint említettem az Android Oreo már képes az azok fogadására alkalmas eszközök felé átküldeni a szokásos (SBC, aptX, AAC) kodek-ek mellett a legújabbakat is (aptX HD, LDAC), de ezt sajnos ma még simán a mobiltelefonunk menüjéből nem tudjuk elérni. Az alábbi nem túl bonyolult beállításokat követően viszont már igen 😍 (vigyázat, telefononként kismértékű eltérés lehetséges, a képeken a Xiaomi MI8 képernyőképei láthatók): 

                       
        1. Klikk A telefonról menüpontra                  2. 7 x klikk a MI8-on MIUI verziója,
                                                                                    angol menüben Build number
                                                                              menüpontra (ezáltal fejlesztők leszünk)

                        
        3. Ekkor a További beállítások                        4. A Fejlesztői beállítások
           menüben (MI8) megjelenik a                         menüben már több Bluetooth
            Fejlesztői beállítások menü                                beállítás lehetséges

            
                                  


        5. Ekkor már kiválaszthatjuk                               6. Az LDAC kodek-en belül
            melyik Bluetooth kodeket                                háromféle bitráta állítható be
                kívánjuk használni                                     (330 kbps, 660 kbps, 990 kbps)



Aki rendszeresen olvassa a blogomat tudja, hogy szeretem elnevezni az audio eszközeimet egy kedves becenévvel. Nos ezúttal sem teszek kivételt a Fiio BTR3-nak a Fiio-ka becenevet adtam. Hogy miért? Azért mert habár kis picike, mégis nagyon szépen csiripel 😂 




A Fiio BTR3 műszaki adatai:

Súly: 26 g
Méret: 58 x 25 x 10,4 mm, elegáns fém ház, üveg előlappal
Frekvencia átvitel: 20 - 20 kHz (aptX),  20 - 40 kHz (LDAC)
Jel-zaj viszony: > 120 dB (ugyanannyi, mint az A&U-é!)
Teljes harmonikus torzítás: 0,003 %
Kimeneti teljesítmény:
25 mW (32 -os terheléssel)
33 mW (16Ω-os terheléssel)
Fül/fejhallgatók meghajthatósága: 16-100 Ω
Akkumulátor: 300 mAh (1,5 órás töltést követően 11 óra üzemidő,
de a legjobb bitrátájú LDAC-al ez akár 6-7 órára is csökkenhet)
NFC támogatás az egyszerű csatlakoztatáshoz
Bluetooth chip: Qualcomm CSR8675 (BTv4.2)
(ugyanezt a chipet építették be a most bejelentett 
Bluesound Node 2i távzene lejátszóba is!)
Már letölthető a Fiio Music applikáció  
a Google Play-ről és az App Store-ból,
de ma még nagyon kevés funkciót tud, és sok benne a hiba


A Fiio BTR3 által támogatott kodekek és azok színkódjai:

Az üveg előlap mögött a FiiO felirat színe változik
A DAC az USB-s, kábeles üzemmódot jelenti


Mobil lejátszók összehasonlítása, hangminőség teszt:

Minden felvételt az USB Audio Player Pro applikációval játszottam le, 
ahol lehetett ott Bit perfect módra állítva a legjobb minőség érdekében.
Az összehasonlításhoz a Meze 99 Classics fejhallgatómat használtam.


 1. HTC 10 mobiltelefon, saját DAC-al (24bit/192kHz)



2. Fiio BTR3 légzene játszó



3. XIAOMI MI8 + uti-kötő (Nonda)+ Audioquest Piros szitakötő DAC
A szitakötő itt átveszi a MI8 közepesnél kicsit jobb DAC-jától a feladatokat



A három zenelejátszó együtt



                Ryan Adams - Oh My Sweet Carolina - TIDAL Masters (24 bit - 44 kHz)
                 Mire befejeztem a tesztet már "csak" a CD verzió volt fent a TIDAL-en

Ez az élő felvétel sok finom részletet visszaad, a nagy térrel megszólaló közönség tapstól és reakcióktól kezdve az énekes lágy hangján és a gitár zengésén át a szájharmonika elképesztően életszerű megszólalásáig.
A HTC 10 korrekten zenél, de kicsit az egész digitálisabb, mint Fiio-ka produkciója. Vele sokkal érzelmesebb a hangzás, teltebb, melegebb a tónus, jobb az ottlét érzet. 
A külső DAC-os verzió életszerűbb a HTC-nél, és nagyon korrekt, de egész picit szárazabb, neutrálisabb hangzású, mint Fiio-ka előadása.
A szájharmonika Fiio-ka-n a legjobb, teljesen életszerű.
Ne feledjük az AQ piros szitakötő és az uti-kötő együtt 55 ezer Ft-ba került (akcióban), míg Fiio-ka kevesebb, mint a felébe, 25 ezerbe (!), mégis szinte azonos hangminőséget produkálnak, ízlés kérdése kinek melyik tetszik jobban. Ugyanakkor funkcionalitásban Fiio-ka verhetetlen!



            Manu Katché - Swing Piece - TIDAL Masters (24 bit - 44 kHz)

Fiio-ka: Nagyon szép fúvós hang, remek dob és cinnek, nagyon jó ottlét érzet. Szinte nem hallani zajt róla, sok finom részletet kihoz. Elképesztő hang egy ekkora kis készülékről.

HTC 10: nagyon jó, de picit kevésbé természetes. Olyan mint egy korrekt, visszafogott újságcikk, az izgalmat hiányolom belőle. 

MI8-uti-kötő- Piros szitakötő: Nagyon jó fúvós, és cinnek. Abszolút korrekt megszólalás, csak kicsit hiányzik belőle Fiio-ka lelkesedése, de a két hang hasonló minőségű.




                                            Dua Lipa - IDGAF
                                    TIDAL Masters (24 bit - 44 kHz)

Manapság az egyik kedvenc számom, sokat hallgatom. Dua Lipa elképesztően tehetséges, de remélem a jövőben ehhez hasonló jó dalokat énekel majd, mert nem mindegyik száma ilyen jó.

MI8-uti-kötőPiros szitakötő: Nagyon jól szól, talán egy kis plusz dinamikát hiányolok belőle.

Fiio-ka: Nagyon élő, jó dinamika, remek énekhang, de a mélyek picit döngenek, nem annyira természetes, habár ki tudja milyen eszközzel állították elő 😉. Az ilyen feldúsult basszuson sokat tud segíteni a Vorzüge erősítő, de most nem lenne korrekt azzal együtt hasonlítani 
Fiio-ka-t a vetélytársaihoz.

HTC 10: Sajnos meg kell állapítanom, hogy a három közül a leggyengébb produkció. Úgy tűnik két év elteltével az újabb DAC-ok már többet tudnak, mint a 2016 nyarán világot látott HTC. Nagyon digitálisan hangzik a másik kettőhöz képest. Kevésbé szerethető.


David Axelrod - Holy Thursday
TIDAL HIFI (16 bit / 44 kHz)

HTC 10: Hiányzik a varázslat ebből a varázslatos felvételből. Kissé egysíkúan, laposan szólal meg. Ne feledjük korábban a HTC-t "Püré"-vel hallgattam, amely sokat javított a hangzáson.

MI8-uti-kötő- Piros szitakötő: Kellemes, minőségi hangzás, sokkal több zenei réteg szólal meg, nagyon jó cinnek és dobhangok. Teljesen neutrális. Nagyobb dinamika, mint a HTC-ről. Jól összeáll a jazz zenekar a nagy-zenekari hangzással.

Fiio-ka: Remek dob, jó mély hangok, remek dinamika. Kiváló transzparencia. A vibrafon itt a legtermészetesebb. Fiio-ka élettel tölti meg a zenét 😘. Mosolyt csal az arcomra.


Összefoglalásképpen megállapíthatjuk, hogy sajnos a HTC 10 korábban kiváló minősítésű DAC-ja felett már eljárt az idő. Vannak akik úgynevezett vintage (patinás, régi) zene eszközökön szeretnek zenét hallgatni. Egy valamivel nekik is tisztában kell lenniük: a DAC-ok fejlődése nagy ütemű, nem szabad 5-10 évvel ezelőtti DAC-ot megvenni, mert egy 10 éves nagy asztali DAC ma gyengébb hangot produkál, mint a hüvelykujj méretű Fiio-ka!
Az AQ Piros szitakötő máig remek DAC/fejhallgató erősítő. 
Amikor ezeket a teszt felvételeket meghallgattam a Lenovo notebookomhoz egy Jitterbug zajszűrővel hozzácsatolt Piros szitakötővel, akkor a TIDAL Masters felvételek esetében a szitaötő már kibontó-ként ("renderer") funkcionált, azaz a Windows 10 alá telepített TIDAL asztali applikáció által kibontott fájlt tovább bontotta és így a rendszer az eredeti stúdió felvétel felbontását volt képes előállítani (Teljes MQA dekódolás). Ekkor már a Szitakötő adta a legjobb hangminőséget, hiába az MQA dekódolásra képes eszközöknél nincs jobb (vagy ha van, az sokkal drágább, mint például a Chord Hugo 2). Mégis a Fiio-ka-ról elérhető hangminőség nagyon meglepett. Itt az ár a minőség és a funkcionalitás egy hihetetlenül jó elegyével szembesülünk, amely azt kell hogy mondjam kihagyhatatlan vétel!
Kalapot kell emeljek a SONY mérnökei és döntéshozói előtt, akik miután kifejlesztették a döbbenetesen jó LDAC kodeket, nem ragaszkodtak ahhoz, hogy csak SONY készülékekbe építsék azt be, hanem más gyártók számára is elérhetővé tették. 
Az LDAC legalább olyan jelentőségű innováció, mint az MQA és a kettő révén még ha nem is valósul meg a Mytek Clef marketing szlogenje: "vidd magaddal a hanglemez hangját", de tényleg elképesztő minőségben vihetjük magunkkal a zenéket az egyre kisebb méretű mobil eszközeinkkel meghallgatva.



Gondolati játék


"There is one more thing" - "Még van valami"

Ha Steve Jobs élne, akkor jó eséllyel az egyik leginnovatívabb audio készülék gyártó a Fiio már az Apple birodalom része lenne, és az éves bemutató show végén, miután Jobs lerántotta a leplet a nagy felbontású zenék lejátszására képes 4"-os kijelzőjű telefonokról a fenti híres mondatot követően bemutatná a legújabb kis csoda készüléket valahogy így:
"Hölgyeim és Uraim a 21. század embere már nem úgy hallgat zenét, mint a 20. századé.
Az a készülék, amit a kezemben tartok minőségileg teljesen más szintre emeli a zenehallgatást és mindezt elképesztően jó áron teszi, mindössze 399 dollárért!!!"

Mondaná ezt egy olyan kütyüről, amelynek az önköltségi ára kb. 60 dollár...

Félreértés ne essék nem Steve Jobs-on, vagy az Apple-n akarok gúnyolódni, nekem épp hogy hiányzik az a tökéletesség iránti elkötelezettség, ami Jobs-ot jellemezte. Biztos vagyok benne, ha Jobs élne az Apple dobta volna piacra Fiio-kát.

Szerencsére a kínai gyártók a sok sok eladott készülék révén akarnak komoly bevételekre szert tenni és nem az extra profit által (A Xiaomi például 5%-ban maximálta a profitot!!!)

Amúgy a Fiio-ka-val ma 79 euróért elérhető hangminőség  5 évvel ezelőtt kb. 500 euróba került!

Miután bejárattam Fiio-kát és megállapítottam milyen zseniálisan szól (főleg az árához képest) komoly gondban voltam, hogy hol használjam majd. Az autómban tartsam? Szuperül szólt ott is de egy ilyen kis csodát csak az autóban használni? Eldöntöttem, hogy hosszabb utakra viszem majd magammal. Edzéshez? Nyilvánvalóan ott fogom használni. Késő este filmet, vagy TV műsort nézni fejhallgatóval? Nos erre is kiválóan alkalmas eszköz, viszonylag problémamentesen összelőttem az LG tévémmel, az Nvidia Shield TV média lejátszómmal, majd a SONY UBP-X800 UHD Blu-ray lejátszómmal. Ez utóbbiba, mivel a SONY alkotta meg az LDAC kodeket azt be is építették, úgyhogy az amúgy is kiváló hangú filmeket a Meze fejhallgatómmal szuper minőségben tudom meghallgatni. A Meze nem térhangzású fejhallgató, "csak" sztereó, de akinek van SONY készüléke próbálja ki, meg fog lepődni 😱

Amikor bejáratás alatt volt Fiio-ka, akkor még aggódtam vajon milyen lesz a szinergia közte és a Vorzüge Püré hordozható fejhallgató erősítő között. Egy hetes intenzív bejáratást követően (ami vonatkozott az L17-es Fiio kábelre is) éreztem, hogy már nemcsak a hajgumi köti őket össze, hanem remekül muzsikálnak egymást kiegészítve. Az eredmény: eldöntöttem, hogy mostantól a Fiio-ka - L17 kábel - Püré hármas lesz a mobil lejátszó rendszerem. Az a hangminőség amit erről a rendszerről (LDAC bluetooth kodekkel)  hallottam egyértelműen felülmúlta a korábbit.
A figyelmes olvasó bizonyára észrevette, hogy az Asahi Kasei DAC-ba épített fejhallgató erősítő teljes harmonikus torzítása < 0,1 %, míg a Vorzüge erősítő hasonló paramétere
< 0.0008%! Ez is hozzájárul, hogy Püré-vel minden zene sokkal élvezetesebben szól.



A mobil zenehallgatás fejlődéstörténete

Mobil zenehallgatás 2017 ősz
HTC 10 + Vorzüge "Püré" + Vorzüge kábel + Brodit tartó


Mobil zenehallgatás 2018 ősz
Fiio BTR3 + Vorzüge "Püré" + Fiio L17 kábel,
igen...látom...egy hajgumival összefogva 😎


 2028 ősz
Ágikám ugye nem felejted el a gyermek fülébe 
beépíteni a lég/távzene chipet?


Jó ez ma még vicc de ki tudja 😄 Ami a 2018 őszén használatos rendszert illeti sokáig keresgéltem minőségi, audiofil jack - jack (3,5 mm - 3,5 mm) kábeleket, amíg rá nem bukkantam a Fiio webshopjában arra, hogy a Fiio minőségi kábeleket árul. A képen látható L17 típusjelű kábel  (4490 Ft.) csatlakozóit a híres Oyaide cég készíti (a Vorzüge is az ő csatlakozójukat árulja), míg a kábelt a nem kevésbé híres Furukawa gyártja. Megérkeztünk hát a globalizmus világába: a kínai Fiio-t egy japán kábel köti össze a Szingapúrban gyártott, német tervezésű Vorzügével. 👍
A lényeg: ezek ez elemek együtt álomian szólnak! 😘

Természetesen összehasonlítottam a fenti teszt számokat meghallgatva a Fiio-ka - Püré párost az otthoni rendszeremmel (Yamaha WXAD-10 távzene játszó, Arcam rHead fejhallgató erősítő és iFi AC iPurifier zajszűrő) is, amely nemrég hangminőségben meglepően közel tudott kerülni az A & Ultima SP1000 DAP-hoz, amely 1,3 millió Ft.-ba kerül.


Otthoni fejhallgatós és mobil zenehallgató rendszer összehasonlítása

A tesztnek ez a része különösen nagy élmény volt, mivel mindkét rendszer nagyszerű formát mutatott.
Az otthoni rendszer (mai ára kb. 150 ezer Ft.) egészen apró zenei finomságok megjelenítésére képes. Ez különösen a Manu Katché felvételen volt nagyon élvezetes. A kiváló teljesítményhez jelentősen hozzájárult, hogy a Yamaha a digitális jelfolyamot egy Supra CAT8 nagy sebességű kábelről kapja.
Hozzá képest a mobil rendszer (jelenlegi ára 200 ezer Ft.) ugyan remek transzparenciával szólalt meg, de nem tudta hozni azt a varázst, amit az otthoni rendszer. A különbség viszont meglepő módon nem volt jelentős, a Fiio-ka - Püré páros Dua Lipa és David Axelrod felvételénél egészen jól megközelítette az otthoni rendszer teljesítményét. Mind a kettő a maga módján nagyon kellemes, élvezetes, zenei reprodukciót ad. Gondoljunk bele abba, hogy a Bluetooth alapú jelátvitel még LDAC módban is csak közel 1 Mb/s sebességű, míg a CAT8 szabványú kábel elméletileg 40 Gb/s sebességre képes! Ehhez képest a mobil rendszer hihetetlenül jól szólt.

Fiio-ka USB DAC-ként is használható


Fiio-ka USB DAC szerepkörben:
Alapból amikor egy USB kábellel csatlakoztatom Fiio-kát a notebookomhoz, akkor csak a legújabb v0912-es firmware-el ismeri fel a Windows automatikusan, mint USB DAC. Még kell vennem pár nagy levegőt mielőtt firmware frissítést végzek rajta, annyira bonyolult, és félek, hogy ha valamit nem a tudományos szintű leírás szerint csinálok, nem fog működni a légzene játszó.
Jelenleg a bekapcsológombot kell gyorsan megnyomni háromszor és akkor a Fiio felirat kék villogóról fehér állandóra vált. Ezután a TIDAL asztali applikációban a Settings-en belül a Streaming menüben a Sound Output-nál át kell állítani Hangszórók (FiiO BTR3)-ra.
A (More settings) menüben én nem javaslom bekapcsolni a Use Exclusive Mode-ot, mert így szólt jobban, mint mikor bekapcsoltam.
Már meg sem lepődöm, hogy Fiio-ka megint remekel, nagyon kellemes, élvezetes a hangja, fényévnyire van egy notebook alaplapi hangkártyájának minőségétől. Elég ha meghallgatjuk a három virtuóz gitáros felvételét, a Short Tales of the Black Forest-et és máris a koncerten érezzük magunkat.
Aki csak a számítógépéhez akar venni egy USB-s DAC-ot ő is bátran vásárolja meg Fiio-kát.
Ebben az árkategóriában az Audioquest Dragonfly Black (Fekete szitakötő) az egyetlen igazi vetélytársa, de 5 ezer forinttal drágább Fiio-ká-nál, igaz MQA képes.


Végül nem hagyhattam ki, hogy Fiio-ka-t bekössem az otthoni nagy rendszeremben és megnézzem mire képes hangszórókon hallgatva. 


Fiio BTR3 HEED Obelisk erősítővel összekötve
Fiio-kán látni egy mikrofon jelet, ugyanis zenehallgatás
közben is tudunk bejövő hívásokat fogadni,
sőt a külső zajokat még el is nyomja a készülék!

Az korántsem lepett meg, hogy Fiio-ka nem volt képes az otthoni nagy zenerendszeremben megközelíteni a Bluesound Node 2 távzene játszó szintjét. Na az már igazi csoda lett volna. Viszont ha azt mondom, hogy Fiio-ka ebben a rendszerben szebben zenélt, mint a Squeezebox Classic lejátszóm, akkor egy ilyen méretű és árú készüléktől ez igencsak komoly bravúr!
Megállapíthatjuk tehát, hogy Fiio-ka nem helyettesíthet egy otthoni távzene játszót, de akinek nincs pénze egy sok százezer forintos asztali lejátszóra, átmenetileg, vagy például egy hétvégi házban, vagy egy buliban tökéletes megoldás lehet erősítő - hangszóró rendszerbe illesztve is. Fiio-káról mindenképpen minőségibb hangot hallunk majd, mint a Chromecastról.




Hangminőség (sárga) és használati kényelem (szürke)
alakulása a különböző zenei formátumok esetében

A blogomon 2 éve közzétett fenti ábra azt mutatja, hogyan alakult a különböző zenei formátumok (orsós magnó - hanglemez - CD - DVD Audio / SACD - letöltés - távzene/internet rádiók) és a használhatóság viszonya. A két ábra az esetek többségében távol volt egymástól. 2017 január óta (TIDAL Masters távzene szolgáltatás kezdete, amelyen ma már több, mint      1 millió zeneszám hallgatható!!!) már nem kell kompromisszumot kötni és a vonalak a fenti ábra ideálisnak nevezett pontján találkoznak.
Fiio-ka (amely már itthon is kapható!) pedig ezt a mennyországot hozza le nekünk a földre 😍
És most még csak kis fióka! Mi lesz ha majd megtanul repülni? Na akkor már nem BTR3-nak, hanem BTR5-nek fogják hívni, ugyanis a Fiio egy éven belül bemutatja az új, még minőségibb DAC-al szerelt, és 2,5 mm-es/balanced csatlakozóval ellátott, kifejezetten audiofileknek szánt készülékét.😲


Ami tetszett
Szinte észrevehetetlenül alacsony zajszint,
Hangszerek nagyon jó térbeli elhelyezése,
Jó mély hangok, amelyeket Püré még jobbá tesz,
Életszerű énekhangok és hangszer reprodukció,
Ár - érték arányban 2018 őszén verhetetlen készülék,
Utolérhetetlen funkcionalitás, amely révén magunkkal
 vihetjük a zenét akár egy lakatlan szigetre is (csak legyen WIFI 😉),
Remek dinamika, főleg amikor nagy felbontású felvételeket hallgatunk,
Nem kell kompromisszumot kötnünk egy Bluetooth fejhallgató megvásárlása
révén, mivel Fiio-ka a meglévő kedvenc fejhallgatónkat, vagy belső füles-ünket
vezeték nélküli fejhallgatóvá, vagy belső füles-sé alakítja át lényeges minőségromlás nélkül!



Ami nem tetszett
A firmware (készülék hibáit javító,
 és a készüléket új funkciókkal ellátó program)
frissítéshez informatikai másoddiplomára van szükség,
Néha voltak kiesések (főleg 990kbps LDAC módban),
ilyenkor Fiio-ka kikapcs, bekapcs, és a mobilon újra-
indítani az UAPP appot és minden működik tökéletesen,
Az USB módba való váltáskor háromszor kell gyors 
egymásutánban megnyomni a bekapcsoló gombot, ez nem sikerül mindig,
 gyakorolni kell a technikáját, vagy halált megvető bátorsággal firmware-t frissíteni 😏



Az év legjobb hordozható audiofil készüléke nálam a Fiio BTR3

2018. november 9-én jelent meg ez a nagyon korrekt teszt a Fiio BTR3-ról. Nem lep meg, hogy kitűnő minősítést kapott. A teszt is kiemeli, amit én is tapasztaltam, hogy milyen jól szól együtt Fiio-ka a Meze 99 Classics-al!


A konkurensek:

Earstudio ES 100: hasonló tudású készülék (majdnem minden kodeket tud), 
korábbi DAC-al, jobb applikációval, szélesebb körű hang beállítási lehetőségekkel, 
de kevésbé elegáns és kevésbé praktikus kivitelben, kicsit drágábban (85 euró)


Ampio M1 VS-1880: nagyon jól sikerült Tajvan-i légzene játszó 
Hasonlóan jó hangú, mint Fiio-ka,  de sajnos 189 USD az ára 


Az audiofil bluetooth sorozatom ezzel még nem ér véget, még izgalmas kérdések várnak ránk:

1. Hogyan szól az új zenehallgató rendszerem a Chi-Fi audio rendszert teljessé tevő már megrendelt belső fülesekkel? Egy 8 USD-s (Venture Electronics VE Monk) és egy 24 USD-s (Knowledge Zenith ZS5) belső füles-t rendeltem, ki akarom próbálni, hogy ezek az ár/érték bajnokok hogyan szólnak, tekintettel a későbbi futásokra, edzésekre és strandolásokra.

2. Hogyan szerepel Fiio-ka - Püré (jujj ez úgy hangzik, mint amivel egykoron a Beatrice-t vádolták, hogy csirkéket daráltak a színpadon 😎) az egyik legkiválóbb DAP, az Astell & Kern Kann és a világ legjobb hangú mobiltelefonja az LG V30 ellenében. Hamarosan eldől ki a megfizethető mobil zenelejátszók királya...

2 megjegyzés:

  1. Szia,

    bár megkésve írom ezt a bejegyzésedhez, de remélem, megmarad az utókornak. Én sokáig nem kerestem ilyen eszközt, mert nem éreztem szükségét a meglétének, és csak azért vettem USB Bluetooth DAC-t, mert az iPhone XS-m már nem tartalmaz 3.5-s jack kimenetet.
    Szóval a BTR3-BTR3K-BTR5 körből indultam ki, mert az általam még érdekesnek tartott Ibasso DC-01 nem tartalmaz Bluetooth adaptert. Így a 3 eszközből az elsőt vettem meg, mert a Hardveraprón egy bontatlan csomagolású dobozt 16 ezerért meg tudtam venni, és nem éreztem szükségét a 29 ezres BTR3K, vagy a 45 ezres BTR5 birtoklásának.
    Szinte minden idevágó bejegyzésedet olvasva döntöttem végül emelett és nem bántam meg. Csodásan szól Win10 és iOS 14 alatt is, eddig jó. Firmware frissítés Win alatt 1.2-re megtörtént, ettől nem kell becsinálni. :-) Még az otthoni macOS hátravan, mint teszt, de nem hinném, hogy meglepetést okozna.
    Én azt hiszem, hogy ha valaki hozzá tud jutni jutányosan egy BTR3-hoz, bátran vegye meg, vagy ha akciós a BTR3K, akkor azt. A legtöbb fejhallgató használatához nem fog kelleni a BTR5, maximum ha egy 90-100 ezer forintos fejhallgató áll rendelkezésre vagy megvan a pénz ennek megvásárlására. Ha ez nincs, kár beleölni egy hordozható eszközbe 40 plusz ezer forintot, akkor már inkább valami asztali megoldás (mint pl. a Püré és Ibasso DC-01 vagy ennél jobb eszköz) szerintem jobb. Persze minden másra ott a MasterCard... :-D
    Köszi a tesztet és minden írásodat, sokat segítettél. Erőt és kitartást a továbbiakhoz!

    Egy rock és metál fan

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy bevált a BTR3. Tényleg jó készülék.
      Aki nyitott az újra, és vállalja hogy vesz szimmetrikus kábelt, annak viszont a szimmetrikus erősítés komoly minőségi javulást eredményez az újabb és drágább készülékekkel.

      Törlés