2016. október 6., csütörtök

Hogyan hallgasson fejhallgatóval zenét a 21. századi audiofil?

Magyarországon sajnos kevés blog, fórum található egy olyan témában, ami sok embert érdekel.
Hogy is nevezzük ezt a témát?
Régebben HIFI-nek hívták, majd jött a High End, valójában azok akik érdeklődnek a téma iránt azokat én inkább zenekedvelőknek, a hangminőség megszállottjainak hívnám.
Elég sok időt töltök a neten böngészve a lehetőségeket, hogyan tudnám a zenét a lehető legmagasabb színvonalon hallgatni. Nos a 2016-os év és a szerencsém elvezetett oda, hogy különleges élményben lehet részem. Most eljutottam arra a pontra, amikor szeretném ezt az élményt másokkal is megosztani, felhívni a figyelmet olyan készülékekre, amelyeket talán soha nem fedeznétek fel...
Azzal kezdődött, hogy egy barátom fejhallgatót akart vásárolni, de kevés pénze volt rá. Mivel nekem több netes tapasztalatom volt, megrendeltem neki egy Audiotechnika ATH-AD500X fejhallgatót ebay-en Japánból, mindössze 26 ezer Forintért (!) Amikor megjött én is meghallgattam, és tetszett a hangja. Elkezdtem azon agyalni, mi lenne ha vennék én is egy jó fejhallgatót. Van egy kiváló zenelejátszó rendszerem (Rega Planar 3 lemezjátszó Benz Micro hangszedővel, Rega Saturn CD játszó, HEED Obelisk erősítő, külön táppal és végfokkal, HEED Quasar phono erősítő, külön végfokkal, Slimdevices - később Logitech - Squeezebox Classic hálózati zenelejátszó/streamer, Cambridge Audio Dacmagic digitális analóg átalakító/DAC, Spendor S5e álló hangfalak), mégis a fejhallgatós zenehallgatás egy másfajta, intimebb élményt nyújt, mégha a térérzet nem is annyira jó, mint a fenti rendszeren.

Zenehallgató szobám

Elkezdtem nézegetni a lehetőségeket. Módom volt meghallgatni néhány igazi High End fejhallgatót, pl. Audeze LCD-2 (300 ezer Ft.), Sennheiser 800 S (500 ezer Ft.). Az előbbi tetszett, az utóbbi némi csalódás volt. Természetesen eszembe nem jutott kiadni ennyi pénzt egy fejhallgatóért, de miután maximalista vagyok az élet minden területén, így kerestem a legjobb ár/érték arányú fejhallgatót. A vak szerencse pedig segített megtalálni:
Egy fejhallgatók iránt érdeklődő audiofil természetesen ezt az oldalt olvassa:
Nos amikor még az év elején felmentem, nem kis szerencsémre épp ezt a fejhallgatót tesztelték.
Nem hittem a szememnek....egy román fejhallgató, amit istenítenek?
Felmentem a cég honlapjára és azonnal szembe ötlött két dolog, az egyik, hogy ez a fejhallgató nagyon szép, a másik, hogy a honlapot rendkívüli igényesség jellemzi.
Na innentől kezdve érdekelt a dolog.
Még megvártam a HIFI Choice csoporttesztjét, amelyben a Meze 99 Classics az alábbi fejhallgatókkal küzdött meg:
B & O - Beoplay H6,
HIFIMAN - HE 400S,
Oppo - PM3,
Philips - Fidelio X2,
Sennheiser Momentum 2.0,
És lássunk csodát, a fenti igen neves gyártók termékeit legyőzve egy noname román fejhallgatót hoztak ki tesztgyőztesnek, az egyetlen volt amelyik minden szempontra öt csillagot kapott!

Képtalálat a következőre: „meze 99 classic”
a 2016-os év egyik szenzációja: Meze 99 Classics, Nagybányáról,
szeretném azt írni, hogy magyarok gyártják de nem, románok

Írtam a román gyártónak, hogy érdekelne egy meghallgatás, azt írták néhány hét múlva kapható lesz itt:
Beszéltem a cég tulajával Horváth Rudolffal, aki egy nagyon készséges szakember.
Épp akkor érkezett az első példány hazánkba, én letettem a vételárat (97 ezer Ft. azaz kb. 300 euró) és hazavittem a fülest. Nos már az első próba után tudtam, soha nem kérem majd vissza a vételárat...
Néhány napos bejáratás után hihetetlenül élveztem, hogy minden zenét újra lehet értelmezni ezzel a fülessel. Rendkívüli tehetség! Szeretem a szép mélyhangokat, ami itt jelen is van, de nagyon kiegyensúlyozott, nem emel ki semmit, igazi zenei csemege.
A lányom fogalmazta meg a legjobban: ez a fejhallgató érzelmeket ébreszt az emberben, zenehallgatás közben...
Tesztzenéim:
Melody Gardot - Bad news, Morning sun,
Mumford & Sons, Baaba Maal - There will be time,
Anoushka Shankar - Last chance,
Andra Day - Rise up,
Too hip to retire - Whiplash (filmzene),
Rameau: Zais - Overture,
Massenet: Thais - Meditation,
Vivaldi: The new four seasons - Autumn - Nigel Kennedy,
E Power Biggs orgonazene,
The melody of rhythm - Bahar - Béla Fleck, Zakir Hussein, Edgar Meyer,

Első lelkesedésemben kerestem egy hordozható USB-s DAC-ot, és megint szerencsém volt!
A magyar forgalmazó azon a héten adott 20%-os kedvezményt az Audioquest termékeire, amikor megjelent a DragonFly Red. Természetesen azonnal megvettem, főleg az ebben a tesztben írtak miatt.

A szerző szerint a Red-del és egy kutya közönséges mobiltelefonnal a sok száz dolláros DAP (értsd digitális - analóg - lejátszó) megvétele értelmetlenné válik.
Még vettem hozzá egy Jitterbug-ot is. Ez egy USB jeltisztító, amellyel főleg a hálózati zavarokat lehet kiszűrni.              

                                             Ezek a nagyon menő kütyük így néznek ki:
Dragonfly Red és Jitterbug

Hogy miért törekszem a legjobb hangminőségre? Nos....
Az Mp3 hangot mindig is gyűlöltem. Sokat vitatkoztam erről a fiammal, aki szerint jó az az Mp3. Sajnos sokáig nem voltak ellenérveim. 2 éve már kipróbáltam a Spotify-t, ami bevallom tetszett, de még nem fizettem elő rá, mert hallottam a TIDAL-ről, amely CD hangminőséget ígért. Megpróbáltam 2014 őszén minden trükköt bevetni, hogy kipróbáljam, de hiába nem ment.
2015 március elején törött, műtött lábbal feküdtem otthon, eléggé depis hangulatban...
És ekkor elkövetkezett egy fontos dátum az életemben: 2015. március 10., történetesen édesapám (aki akkor már nem élt) születésnapja. Lehet hogy ő akart nekem ajándékot adni a fellegekből, de tény azon a napon olvastam a szenzációs hírt, hogy a TIDAL már sugároz Magyarországon.

Hogy ez miért olyan fontos? Nos akkor 25, most már kb. 45 millió zeneszám hallgatható meg CD minőségben (Spotify 320kb/s, TIDAL 16bit /44 Khz 1411 kb/s).
Az első pillanattól kezdve imádtam a minőségét, döbbenetes hogy tudják elérni, hogy a világ bármely pontján elindítanak egy számot, és az mindenütt ugyanolyan minőségben szólal meg.

A TIDAL-ről majd még egy másik blog bejegyzésben is megemlékezek (arról, hogy hogyan lehet mobil eszközökön használni, és hogy hogyan tudtam mankóval közlekedve elérni, hogy a Squeezebox hálózati zenejátszómmal a zeneszobámban megszólaljon a TIDAL, méghozzá nem is akárhogyan).

Öröm számomra, hogy azóta már a fiam is megbékélt a jobb hangminőséggel (igaz az én ajándékom a havi 1500 forintos családi előfizetés, amely a normál havi díj fele, és négy családtagnak/barátnak ajánlható fel). 

Nos a Meze - Jitterbug - Dragonfly Red a notebookomból, amely alapból hallgathatatlan volt, elképzelhetetlenül zenei hangot varázsolt, amelyet azóta is élvezek, még nyáron a Balaton parton is, csak ott a mobilomról (az új Dragonfly-ok a Red és az olcsóbb Black sokkal kevesebbet fogyasztanak, így nem szívják le a mobil akkuját).

És ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy hogyan tudnék egy otthoni fejhallgató hallgatáshoz, például az éjjeli szekrényemre helyezhető fejhallgató erősítőt beszerezni.
Nos körülnéztem a neten, és a 20 ezer Ft-os már hallgatható kategóriától a 300-400 ezer Ft-os amerikai, illetve angol készülékekig nagy a választék.

Csakhogy....egy fejhallgató erősítő még nem old meg mindent, hisz akkor ugye a telefonomról, vagy egy tabletről hallgatnám a zenét, egy USB-s DAC közbeiktatásával, és az ugye hangminőségben a korábban leírt notebook-Jitterbug-Dragonfly Red kombinációnál nem nyújtana többet.

Megnéztem azt is, hogy van-e olyan DAC, amelyikbe fejhallgató erősítőt is szerelnek.
Nos van, de a többségük igen drága, ráadásul a fórumokon azt írják, hogy nem szerencsés a DAC-ot és a fejhallgató erősítőt egy dobozba építeni...

Nos van egy mindenki által istenített készülék, a Chord Mojo (ejtsd Modzsó), amely azonban kb. 150 ezerbe kerülne, ha itthon kapható lenne. Nem ez az egyetlen ikonikus audió termék, ami itthon nem kapható. A Chord Mojo 2015-ben szinte minden év végi szavazáson az év terméke lett, és idén megkapta az EISA díjat is (európai szakújságírók által odaítélt díj).

Chord Mojo, sokak szerint 1000 dollár alatt a legjobb hangú
 DAC/fejhallgató erősítő, ami ráadásul elemről is működtethető


Nézzük egy Chord Mojo megvásárlásának előnyeit és hátrányait:
Előnyök:
1. Embertelenül jó hangja van (állítólag...)
2. 8-10 óra folyamatos használat akkuról, így nem szívja le a telefonunkat
3. Hordozható, kis méret
4. (Majdnem) minden hangformátumot lejátszik, beleértve a DSD zenei fájlokat is

Hátrányok:
1. Ha távzene (értsd: zenei streaming) szolgáltatással akarjuk összekötni, akkor ezt pl. egy mobiltelefonnal tudjuk megtenni, de a könnyű használhatóságról itt nem beszélhetünk.
2. Ma még nem tudja az MQA típusú zenei fájlokat dekódolni
3. Nem olcsó készülék, és ennél a típusnál egyenlőre az árengedmény ismeretlen fogalom

Amikor ezt összefoglaltam, akkor jött el a pillanat, hogy felvázoljam, milyen készüléket is keresek én valójában:
1. Lehetőség szerint legyen benne egy streamer funkció távzene szolgáltatás (TIDAL HIFI) hallgatására
2. Legyen benne egy audiofil minőségű DAC
3. Legyen benne egy audiofil minőségű fejhallgató erősítő
4. Tudjon minden létező digitális zenei formátumot, beleértve a nagy felbontású zenéket (értsd: Hi-Res fájlok) a várhatóan a digitális zenei hang reprodukálását és így a digitális zenék hallgatását is forradalmasító MQA fájlokat is tudja dekódolni.

Bevallom átnézve a kínálatot először azt feltételeztem, hogy nincs a piacon ilyen eszköz.
Az egyik legjobb asztali távzene lejátszó a Cambridge CXN sajnos 300 ezerbe kerül, és nem tudja az MQA dekódolást.
Ekkor került a látókörömbe (juj, mint a régi Kék Fény műsorok :)) az Aurelic Aries Mini. Ez a készülék viszonylag kicsi, van benne távzene lejátszó, lejátssza a DSD fájlokat is (habár én meghallgattam néhány DSD fájlt és nem voltam tőlük elájulva), és az ára sem horror: 400 USD.
Igen ám, de ekkor elolvastam ezt a tesztet.
A szerző feketén-fehéren megírja, hogy az Aries Mini hangja nincs olyan jó, mint a Bluesound Node 2-é! És ekkor összeállt a kép bennem:
1. A Bluesoundot ugyanaz a kanadai cég (Lenbrook) hozta létre, amelyik a NAD céget, és a kitűnő hangfalakat gyártó PSB-t is birtokolja, többszobás (értsd: multiroom) rendszerek gyártására. Látható tehát, hogy a cégcsoport mögött komoly, minőségi hangot előállító gyártók mérnökei állnak.
2. Van távzene lejátszójuk, ugyanez végerősítővel (Powernode 2  - amihez hagyományos, vezetékes hangfalak is csatlakoztathatók), van egy 2 TB-os tárolóval felszerelt CD-k beolvasására alkalmas készülékük (Vault 2), és vannak vezeték nélküli hangsugárzóik is.

                                                                   Több infó itt 
A Bluesound többszobás rendszer készülékei

3. Pár év alatt nyilvánvalóvá vált, hogy sokkal többet tudnak és jobban is szólnak, mint a korábbi többszobás rendszereket gyártó király, a Sonos, és szinte minden készülékük 5*-os teszteket kapott.
4. Ők már beépítették a nagy felbontású zenék vezeték nélküli lejátszását is!
5. 2016. június 1-től már ezek a készülékek is tudják dekódolni az MQA kódolású zenei fájlokat!

Bevallom egy audiofil esetében néha az érzelmek is döntőek lehetnek. Nekem életem első erősítője egy NAD erősítő volt, amit később követett az ún. "rút kiskacsa", a NAD lapos hangkarral szerelt lemezjátszója, amely messze jobban szólt, mint amit az ára alapján lehetett volna várni tőle, később vettem egy CD játszót is a NAD-tól. Nagyon szerettem a NAD készülékek hangját, és házimozi erősítőm révén ma is élvezem ezt a nagyon zenei NAD hangot.

Amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az alábbi Bluesound Node 2 készülék áll legközelebb a fenti igénylistámhoz, akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a gondolattal, hogy ki kellene ezt próbálni minél előbb.

Bluesound Node 2
Szubjektív véleményem: formatervezési remek ez a gép, 
méretek: 220 x 46 x 146 mm


Van rajta analóg, mélynyomó (!), koax és optikai digitális kimenet
(külső DAC csatlakozására), ethernet hálózati és USB csatlakozó
(merevlemez, vagy pendrive is csatlakoztatható),
és egy 3,5 mm-es analóg/optikai bemenet

Röviden összefoglalom mit tud ez a kis kanadai csoda:
1. Telefonról, vagy tabletről irányítható távzene lejátszó, amelybe alapból beépítették pl. a TIDAL-t, Qobuz-t, Spotify-t, Apple Music-ot, a Deezer-t és több internet rádió szolgáltatást is
2. 32 bit,192 kHz  DAC
3. Majdnem minden (kivéve DSD) hangformátum lejátszása vezetékes, vagy vezeték nélküli (WIFI) módon, beleértve a nagy felbontású zenék és az MQA fájlok lejátszását
4. Bármely mobil készülékről aptX bluetooth kapcsolaton keresztül rá lehet küldeni a hangot
5. Fejhallgató erősítő (!), előoldali 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozóval (Aurelic Aries Mini ezt nem tudja)

Megállapítottam tehát, hogy szinte minden kritériumnak megfelel, amit fent leírtam, és mindezt ekkora méretben (?)!

Ugye nem lepődtök meg ha leírom, hogy ez a készülék jelenleg Magyarországon nem kapható...illetve találtam egy weboldalt, amelyik kínálja, de a Nyugat-Európai árnál majdnem 20%-al drágábban.
Korrekció: Egy nemrég megjelent cikk szerint már itt kapható, habár a cég honlapján ez nem derül ki.

És ekkor, mint az egész a blogomban elmesélt történet során újra szerencsém volt. 
Amikor rádöbbentem, hogy talán a Bluesound Node 2 (ez már az idei, második generáció) áll a legközelebb az elvárásaimhoz, és állítólag nagyon jól is szól, akkor jutott eszembe, hogy én a következő héten Brüsszelbe utazom egy bizottsági ülésre, és ott lesz majdnem egy teljes napom, amikor kipróbálhatom a Node 2-t.
Felvettem a kapcsolatot egy kereskedővel, aki árulja a Bluesound, a Chord és a HEED (!) termékeit is. Akkor azt mondtam, ekkora mázlim nem lehet, nos nem is lett, mert Chord Mojo épp nem volt raktáron nekik....
Elvittem magammal a román csodát (Meze 99 Classics), hogy kipróbáljam hogy szól a Node 2-vel. Nos amikor bedugtam a Meze-t a Node 2-be szinte azonnal éreztem, ez az a hang, amire vágytam!
A belga kereskedő egy kisméretű tabletről irányította a lejátszást, egy IOS alapú BlueOs Contoller applikációval, amiről hamar megállapítottam, hogy ugyan nem hibátlan, de nagyon jó, viszonylag könnyen elérhetőek vele a saját hálózati tárolókon tárolt zenéink, a TIDAL saját zeném funkciója, és lejátszási listákat is könnyű vele készíteni, akár úgy is, hogy egy számot a NAS szerverről teszek rá, egy másikat a TIDAL-ről, és egy harmadikat az USB csatlakozóba dugott pendrive-ról. Kicsit vicces, hogy az egyik szám a pincémben lévő NAS szerveren van, a másik valahol a világ egy másik részén lévő szerveren, a harmadik pedig fizikailag beolvasható a készülékbe. És a végeredmény egy olyan felhasználói élmény, mint egy Ipod-on, csakhogy Steve Jobs halála óta az Applenek nem volt igazi nagy dobása, hiába híresztelték például, hogy az új Iphone 7-nél majd az Apple kedvez az audiofileknek, és képes lesz lejátszani a nagy felbontású zenéket (Hi-Res), de sajnos nem ez a helyzet...

Ezt követően pedig kipróbáltuk a Bluesound Node 2-t egy HEED Elixir-rel.
Az Elixír egy nagyszerű integrált erősítő, amely lemezjátszóhoz is csatlakoztatható a beépített fonó egység által, és van benne egy remek fejhallgató erősítő is.
Nos az Elixírrel kiegészítve a Node 2 nagyon szépen, kulturáltan zenélt, de bevallom eget verő különbséget nem észleltem ahhoz képest, mint amikor a Node 2 szólt önmagában. (korrekció: a jövő héten lesz nálam egy Elixír és otthon kipróbálom mennyivel szól jobban, mint a Node 2 fejhallgató erősítője, ugyanis egy boltban ezt nem lehet korrekt módon megállapítani)

Megmutattam a belga kereskedőnek a román fejhallgatómat néhány fent leírt tesztszámmal.
Megkérdezte mennyibe került, amikor mondtam, hogy 300 euróba, csak annyit mondott: "This headphones is crazy for this price!!!" (értsd: ez a fejhallgató  hihetetlenül szól az árához képest.
Ebben én is egyetértek vele :)

Az igazi katarzis akkor következett be, amikor a Bluesound Node 2 és a HEED Elixir közé beiktattunk egy Chord 2Qute DAC-ot, na akkor olyan hang szólalt meg, amit digitális zenei reprodukció során még soha nem hallottam!!!
Hihetetlenül részletező, természetes hangok, kitágult térérzet, és jelentősen jobb dinamika jellemezte a zenei reprodukciót.

Erről a szokásos vicc jutott az eszembe, hogy van egy jó és egy rossz hírem, melyikkel kezdjem...
Nos a jó hír: a Chord 2Qute, amely sok audiofil kedvenc "asztali" DAC-ja döbbenetesen jól szól, viszont a rossz hírem az, hogy közel 1000 euróba kerül, amely kevés honfitársunk pénztárcájához van hozzászabva... Rossz hír az is, hogy ezért az árért nem kap a jól eleresztett polgár fejhallgató erősítőt, viszont az Elixír révén olyan élményhez jut, ami nem mindennapi, sőt kimondom nagyon ritka...
Íme ez a nagyon ütős összeállítás:

                           
                                                                Ára kb. 500 euró

          
Ára kb. 1000 euró

                         
    Ára kb. 300 ezer Forint,
AP Klub tagoknak kedvezményes ár elérhető!
Teszt 
(erről a tesztről azért tudni kell, hogy az angolok nem igazán szeretnek
beengedni a szigetországon kívüli gyártókat az angol piacra...)

Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy olajsejkek számára írok blogot, gyorsan térjünk vissza az alaptörténetre. A belga kereskedő elmondta, ő végignézett minden szóba jöhető távzene lejátszót, de nem talált a Node 2-nél jobbat ár/érték tekintetében. 
Nagyon lelkes lettem attól, amit hallottam, és kérdeztem, hogy akkor ugye van neki egy eladó példánya? Kicsit kínosan mosolygott, lehet, hogy meglepte ez a fordulat, majd azt mondta mindet elvitték, csak a bemutató példány maradt. Na ekkor elkerekedtek a pupilláim, de azért megkérdeztem, ezt az egyet ugye eladja nekem. Igent mondott, és nem túl heves alku után 495 euróért enyém lett ez a kis remek (eredetileg 550 eurót kért volna érte). Mondtam neki - kicsit magamat is nyugtatva - hogy van ennek egy előnye is, hisz már bejáratott gépet viszek haza. Na erre elég határozottan ezt mondta: D E H O G Y!!!
Nála kb. 20 órát ment a készülék, és ha igazán jól be akarom járatni, akkor legalább 100 óra kell!

A lényeg, megtaláltam amit hónapok óta kerestem, hazahoztam Brüsszelből, és 3-4 napig folyamatosan bejárattam. Na ezután pl. Miles Davies Round about midnight című száma sokkal természetesebben (kevésbé reszelősen) szólt, mint amikor hazaértem az új kedvenccel.

Nyilvánvalóan többen felteszitek majd a kérdést, hogyan viszonyul a notebook - Dragonfly Red - Meze kombináció a Bluesound Node 2-hoz viszonyítva, nos hosszasan nem teszteltem őket együtt, de tény a Blusound hangja mélyben jobb, természetesebb, összességében egy magasabb kategóriájú hang, használhatóság szempontjából pedig király!
Vettem hozzá írd és mondd 2 x 1500 forintért egy egy hálózati kábelt, mivel a tápegységet ezek az okos kanadai mérnökök a dobozon belülre építették, így ma már tudom a készüléket használni a fent leírt otthoni zeneszobámban (analóg összekötő kábellel összekötve a HEED Obelisk erősítőmmel), és ha kedvem tartja, akkor az irodámban is és a hálószobámban is.
Az már csak hab a tortán, hogy ki lehet kapcsolni a működés állapotában kék színű ledet az előlapon, amely azért van akinél zavarja az alvást, ja és a készülékre bármely távirányítót rá lehet programozni (!), bocs így lenne a korábbiak alapján logikus, de eltévesztettem, bármely meglévő távirányító funkcióira meg lehet tanítani a Node 2-t (!!!)
Későbbi tapasztalataimról majd egy másik blog bejegyzésben beszámolok, annyit már most, kb, 2 hetes tapasztalat alapján is meg tudok állapítani, hogy a román és kanadai mérnökök és dizájnerek, egymásról szerintem nem is tudva egy SZUPER zenehallgató rendszert hoztak létre.

Egy nem túl nagy doboz és egy fejhallgató, meg egy 220-as kábel...ennyi és máris elképesztően zenei hangzást kaptam, összesen kicsit kevesebb, mint 250 ezer Forintért.

Csak emlékeztetőül az Audezee Lcd 2-es fejhallgató maga 300 ezer, míg a Cambridge CXN távzene lejátszó/DAC/ fejhallgató erősítő szintén 300 ezer Ft.

Nos az audiofilek többségére az a jellemző, hogy soha nem elégedettek igazán azzal a hangzással, amit elértek. Velük ellentétben én annyira elégedett vagyok, hogy az elmúlt 2 hétben körülbelül 4- szer annyi ideig hallgattam zenét, mint korábban.

Így ért révbe egy audifil, némi szerencsével, és sok kutatással.

A hálószobában

Az irodámban


A Bluesound Node 2 lett 2016-17 legjobb hálózati lejátszója Európában:

2016. október 19-i kiegészítés: A What HIFI magazin év végi díjkiosztóján a többszobás (multiroom) rendszerek közül a Bluesound kapta az Év legjobb terméke díjat!








11 megjegyzés:

  1. ennek ellenére remélem azért még születnek posztok, valóban nagyon hiánycikk a termék! a Meze felkeltette nekem is az érdeklődésem (nem is tudtam, hogy románok), remélem majd lesz olyan fejhallgató találkozó, ahol meg lehet hallgatni.

    a dragonfly + okostelefon megveri/felér hangban a DAC-okhoz kijelentéssel én azért vitatkoznék - de nem volt olyan sok lehetőségem a dragonflyhoz, ezért nem tudom összehasonlítani.

    a lejátszó-eszköz pedig nagyon felkeltette az érdeklődésem, bár én még nem tartott ott (sem lélekben, sem anyagilag), hogy ennyit ráköltsek :)

    VálaszTörlés
  2. A Dragonfly + okostelefon nem a DAC-okat veri meg, hanem a DAP-okat, azaz az okostelefonhoz hasonló méretű, csak azoknál kicsit szegletesebb készülékeket (pl. Astell & Kern)

    VálaszTörlés
  3. elírtam, de a DAPokkal kapcsolatban is vitatkoznék a kijelentéssel, hogy a dragonfly veri a sok száz dollárba kerülő DAP-okat - ezt nem támadásként írom, hanem inkább vitaindítóként illetve későbbi összehasonlítás reményében!

    VálaszTörlés
  4. Nem én állítottam ezt, hanem egy olyan webes szakíró, akinek komoly neve van a világban, és ezért szinte a megjelenéskor (vagy még előtte) megkap minden létező készüléket és ki is próbálja azokat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És természetesen várom a beszámolót,amikor ott lesz Nálad az Elixir!(Hát ha még egy új StandArt is lógna a végén...vagy ne legyek telhetetlen? :-)

      Törlés
  5. Kedves András!

    Először is örülök, hogy rátaláltam a blogra, állítólag jobb később mint soha. A kérdésem az lenne, hogy van-e esetleg tapasztalatod a Mezeaudio DAC-jaival kapcsolatban, gondolok itt elsősorban a PRO-JECT HEAD BOX S2-re, amit kifejezetten a Meze 99 Classicshoz javasolnak? Az azonos gyártó általában ígéretes egy rendszer esetében, ráadásul még az ára is egészen emberbaráti.

    VálaszTörlés
  6. Nos a Pro-Ject készülékeket nem a Meze Audio gyártja, csak ajánlják a fejhallgatóikhoz, valószínűleg azért, mert hangilag illenek hozzájuk. A Pro-Ject egy osztrák cég, amelyik inkább az elérhető árú, de kitűnő lemezjátszóiról híres. Nem is a Head Box-ot ajánlom, hanem az MQA kompatibilis Pre Box S2-t, amelyről nagyon sok jót írnak.

    VálaszTörlés
  7. Közben rájöttem én is, hogy hülyeséget írtam, de bevallom a Pro-Ject márka előttem ismeretlen volt. A személyes tapasztalat érdekelt volna, a fórumokon sajnos sokszor azt írnak, amit írniuk kell. :(

    VálaszTörlés
  8. A fórumokon nagyon sok, néha egymással szöges ellentétben lévő véleményt olvasunk ugyanarról a technikáról, vagy készülékről...
    Ami érdekes, megkértem a hazai forgalmazót, hogy adjanak tesztelésre egy ilyen Pre Box S2-t, de nem méltattak válaszra, pedig ez "csak" 115 ezerbe kerül miközben a héten kapok tesztelésre egy millió feletti árú DAP-ot (hordozható digitális zenelejátszót).
    Úgy tűnik az egyes cégek másképp ítélik meg a kockázatokat :)

    VálaszTörlés
  9. nagy érdeklödéssel olvasgatom acikkeidet, miután jomagam is igényes hifista és nagy zenebarát vagyok.egyik cikked ihletésére vettem én is egy meze neo fülest,mert szeretem a neutrális hagzást.kérdésem az,hogy a neo és a classics hangja között van-e lényeges minöségi különbség,neked már volt modod mind a kettöt hallani

    VálaszTörlés
  10. Jó zenehallgatást a Neo-val.
    A Classics mindenben kicsit jobb a Neo-nál, de a különbség nem ég és föld. Ahogy írtam a Neo legjobb tulajdonsága a kiváló transzparencia, minden hangszer jól hallható, a megfelelő helyről. Szerintem aki a kissé dúsabb mély hangokat kedveli, inkább a Classics ajánlható, aki viszont a teljesen neutrális, kevésbé "meleg" hangszínt várja el egy fejhallgatótól, számára a Neo az igazán jó választás.

    VálaszTörlés