2016. október 18., kedd

Aki jó DAC-ot akar venni, sokat kell annak olvasni...

B. Digitális analóg átalakító = DAC
1. RÉSZ

Napjainkban az  audiofil fórumokon talán a legtöbb szó a DAC-okról esik. Még egy alapból kitűnő készüléket is sokan fel akarnak javítani egy külső DAC hozzáadásával. Árban határ a csillagos ég....
Azért nyilván vannak elérhető áron jó hangot produkáló készülékek is. Most összefoglalom, hogy a pénztárcánk függvényében mit érdemes vásárolnunk, hogy felkészítsük rendszerünket, és magunkat a digitális zenei forradalom kihívásaira, amely a szemünk előtt zajlik.

1. Google Chromecast Audio

            
Chromecast audio, ára 11 ezer Ft. (ebayről)

Már egy korábbi bejegyzésben írtam róla, a legolcsóbb módja, hogy a mobilunk hangjánál jobbat produkáljunk, vagy mondjuk szilveszter éjjelén a barátoknak mutassuk meg, hogy mik voltak az évben a kedvenc zenéink.... Igen, ebben a púderdoboz méretű kütyüben is van egy DAC, és az árához képest nem is rossz.

A most következő blokkban négy USB-s, hordozható, pendrive méretű DAC-ot mutatok be a legjobbak közül. Közülük kettőn (Dacmagic XS és Herus) micro USB aljzatot találunk, a két Audioquest DAC-nál pedig USB-A dugót találunk, amit közvetlenül rá lehet csatlakoztatni a számítógépünk USB aljzatára. Ha mobillal akarjuk használni ezeket, akkor kell vennünk egy OTG (on the go) kábelt (Android), vagy egy kamera adaptert (IOS):






      OTG kábel USB-s DAC-hoz          Kamera adapter USB-s DAC-hoz
Arra vigyázzatok, hogy ne járjatok úgy, mint én az új HTC 10-es telefonommal, amelyhez Kínából rendeltem egy apró USB-C - Micro USB átalakítót, mondván, hogy a korábban megvásárolt OTG kábelem végére azt felteszem, oszt tudom használni a piros szitakötőmet hozzá. Nos nem tudom! Kell venni egy új USB-C apa - USB-A anya OTG kábelt....vagy kell venni egy ilyet. Ez ugyanis OTG gyanánt is használható! Ma kaptam kézhez egyet és működik a telefonommal! Ezen keresztül rá tudtam tenni a piros szitakötöt (lásd lejjebb) és az alábbi app használatával zene hallható a fejhallgatóból...
Csak azt a mobilt lehet használni külső USB-s DAC-al, amelyik tudja az USB host funkciót. Az USB host diagnostic appal meg lehet nézni, hogy a telefonunk egyáltalán alkalmas-e külső DAC USB kapcsolaton keresztül történő csatlakoztatására.
Ja és még valami: ha mobilról USB-s DAC-al akarunk zenét hallgatni, akkor a legtöbb ajánlás szerint telepítenünk kell a telefonunkra az USB Audio Player Pro mobil applikációt, amely állítólag a legjobb minőséget produkálja, tudja a részletező zenéket és a DSD-t is, és bele van építve a TIDAL. Ilyen applikáció nélkül az USB-s aljzaton keresztül nem szólal meg hang a fejhallgatónkon, mert a mobilok alapból a 3,5"-os aljzaton adják ki a zenei hangot. Kivéve az Iphone 7-t, mert az lighning slow (értsd: bedugni egy fülest a 3,5" aljzatba az lightning fast = gyors, mint a villám, de ez az új Apple telefonnál, mivel átalakítót igényel, sokal lassabb :) )

2. Cambridge audio Dacmagic XS

Ára odakint 27 ezer, itthon 37 ezer Ft.

Sokáig számított igazi Best Buy-nak, de "sajnos" idén jött az Audioquest Dragonfly Black, amely letaszította a hordozható USB DAC kategória trónjáról. Azért ez egy korrekt hang, korrek árért.

2. Audioquest Dragonfly Black és Red

           



              Dragonfly Black, ára 30 ezer Ft.                        Dragonfly Red, ára 63 ezer Ft.

Korábban már írtam a Red-ről, amelyet nap mint nap használok, és egy kisebbfajta csoda!
Nos a Black fele annyiba kerül, de állítólag hangminőség tekintetében nem áll nagyon messze a Red-től, úgyhogy én ezt jelölöm meg legjobb vételnek (Best Buy).
Közeleg a Black Friday (fekete péntek), amely egy Amerikából indult őrület. A karácsonyi bevásárlási időszak kezdetén, a hálaadást követő pénteken, november utolsó hetében "őrült" árleszállítások vannak. Ez az őrület átjött Európába is, tavaly már nálunk is hódított. Nem állítom, hogy idén is számíthatunk a tavalyi 40%-os (!) Audioquest leárazásra, de szerintem ha valaki addig tud várni, érdemes akkor megvenni a kiválasztott szitaköt, mert a Black 20 ezer, a Red 40 ezer körül kapható lesz.
Aki sokat hallgat zenét a számítógépről/notebookjáról, annak egy ilyen szitakötő korábban soha nem hallott minőséget hoz ki a legrosszabb hangkártyából is, praktikusan azért, mert azt megkerülve a szitakötőben található DAC és fejhallgató erősítő veszi át az irányítást. Ugyan a specifikáció szerint "csak" 24 bit 96 kHz-et tudnak a szitakötők, a ma már általános 192 kHz helyett, de ez senkit ne akadályozzon meg a vételben, kíváló a hangjuk!

3. Resonessence Labs Herus

                 
Resonessence Labs Herus, ára 97 ezer Ft. (amazon.com)

Egy Európában kevéssé ismert Kanadai gyártó terméke, amelyet nagyon dícsérnek a szakírók.
Pont annyiba kerül, mint a Meze 99 Classics fejhallgató.
A céget az ESS korábbi igazgatója alapította. Ma kb. a legjobb DAC gyártók fele az ESS Sabre típusú DAC-okat használja, beleértve a legjobb hangú mobilokat is.
Állítólag ez a készülék, amely 24 bit 352 kHz-es fájlokat és DSD fájlokat is képes lejátszani, nagyon "levegősen", természetesen zenél, jobban mint néhány asztali készülék.
A cég egy másik ikonikus termékét később mutatom be.

4. Audiolab M-dac
                 
Audiolab M-dac, ára nyugaton 200,- itthon 250 ezer Ft.

Ez már egy 5 éves készülék, de mind a mai napig kiemelkedő képességűnek tartják. Ez már nem a hordozható kategória. Az egyik legjobb hangúnak tartott, 32 bites ESS 9018-as DAC chip van benne. Idén kijött az utóda is, az M-dac +, amely jelenleg 330 ezer Ft.-ba kerül.
Látható, hogy mindkét készülékbe beépítettek fejhallgató erősítőt is. Hallottam az M-dac hangját, tényleg nagyon jól szól, mégha ma már ennyi pénzért lehet ennél szebbet is, jobbat is kapni.

5. Schiit Modi Multibit



Schiit Modi Multibit, ára 85 ezer Ft. (Európai webáruház)

Erről a cégről idén tavaszig semmit nem hallottam. Amikor elkezdtem olvasni az audiofil oldalakat és böngészni a fórumokat, kiderült, hogy egy néhány éve alakult cég készülékeinek többségét elképesztő, korábban elképzelhetetlen áron árulják.
Néhány példa:
Magni 2 fejhallgató erősítő, 120 EUR, Modi 2 DAC 120 EUR

Ráadásul azt írták, hogy ezek úgy szólnak, mint a többszörös árú készülékek (ezt a kombót a Head-Fi vásárlási útmutatója a 3000 dolláros HIFIMAN HE1000 fejhallgató mellé ajánlja, feltéve, hogy nem maradt túl sok pénzünk annak megvétele után!) . Volt olyan szakíró, aki megkérdőjelezte, hogy hogy tud a Schiit (igen jól látjátok, ha kimondjuk a nevet angolul, bizony félreérthető) egyáltalán profitot kihozni ilyen olcsó, és ennyire jó készülékekkel.
Aztán nemrég megalkották a multibit DAC-okat, amelyekről az elmúlt időben a fórumokon talán a legtöbb szó esik. A már többször említett, és a 2. részben is következő szenzációs Chord Mojo-nál csak egy hasonló árú DAC-ot tartottak jobbnak 1000 dollár alatt, ezt:

Schiit Bifrost Multibit, ára 630 EUR

Egészen idén nyárig ez volt a sztár, a hangját istenítették, de akkor megjelent a Modi Multibit, és sokak szerint az hangban megközelíti a Bifrostot, de annak 45%-ért kapható!
Bevallom idén nyáron haragudtam a Schiit-re amikor nyílt levélben jelezték, hogy nem fogják a készülékekre telepíteni az MQA dekódert, mivel forgalmuk nagy részét a 100 USD körüli gépek alkotják, és ebbe az árba semmilyen (Meridiannak fizetendő) licence díj nem fér bele. Habár üzletileg érthető ez az érvelés, egy szárnyát bontogató, nagy reményű technikába mindjárt az elején ekkorát rúgni, az nem szép, és nem ösztönző az épp a csatlakozáson gondolkodó cégek számára.
Ennek ellenére a Schiit termékeit nagyon magasra tartják, és a Modi Multibit DAC, ha mondjuk hozzáadunk egy 55 ezer Ft-os Magni 2 Uber (nem az az Uber!) fejhallgató erősítőt, akkor 140 ezer Ft-ért lesz egy olyan kombónk, amelynek a hangja valószínűleg veri a sokkal drágább készülékek minőségét!
A Schiit csak webáruházon keresztül értékesít. Szerencsére már van európai áruházuk is, ahonnan VÁM és ÁFA nélkül tudunk rendelni, minimálisan magasabb árakon, mint az amerikai webáruház. Itt kaphatók csöves erősítők is (ez filozófiai kérdés, én eddig nem kattantam rá, annál gyakorlatiasabb vagyok, hogy perceket várjak, amíg a csövek bemelegszenek, és környezetbarátabb is annál, hogy ilyen magas fogyasztású készülékeket vegyek, habár ma már nem olyan nagy a fogyasztás különbség)
Szóval összefoglalóan megállapíthatjuk: This Schiit is not that shit (ezt inkább fordítsátok Ti...)
December 23-i kiegészítés:
Érdekes még megemlíteni azt a tesztet, amelyik ugyan a Schiit új "közpkategóriás" fejhallgató erősítőjét, a Jotunheim-et teszteli (amelyikhez lehet rendelni, egy beépíthető DAC modult is), de a tesztelő összehasonlítja a Chord Mojo-t és a Schiit Modi Multibitet ( ő Mimby-nek becézi, ami a Schiit rajongók fura "mániája"), és arra a megállapításra jut, hogy nagyon hasonló a hangminőségük egy HIFIMAN HE400i fejhallgatóval hallgatva), ami igen hízelgő a jóval olcsóbb Schiit-re nézve.



A következő ábra igen zsúfolt, de mit tegyünk ha sok jó DAC van a piacon, az ábrán feltüntett készülékeken kívül is jó néhány, én csak a személyes tapasztalás, és a "tanulmányaim" alapján emeltem ki az általam legjobbnak tartott DAC-okat.


Az ábrán látható alábbi ikont ott tüntettem fel, ahol a DAC tartalmaz fejhallgató erősítőt és így értelemszerűen fejhallgató csatlakoztatási lehetőséget is.

Az ábra felső részében található készülékekről a 2. részben írok majd.

2016. október 19-i kiegészítés: Örömmel láttam, hogy az általam ajánlott készülékek mások tetszését is elnyerték. Érdemes végigfutni a What HIFI magazin 2016-os Év legjobb termékei DAC összeállításán, amelyről a blogbejegyzés közzététele után értesültem, természetesen megnyugvással :)

2 megjegyzés:

  1. Valószínűleg a Cambridge Audio DacMagic XS v2 olcsóbb mint az előd v1 model. Hiányolom a listáról a HRT dSp készülékét! ;) Egyébként remek oldal és örömmel olvasom! Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  2. Köszönet a dicséretért :) Pont azért csinálom, hogy másoknak örömet okozzak vele, és hozzájussanak fontos infókhoz.
    Amúgy egy barátom már a blogomat olvasva meg is vette a Meze 99 Classics-ot és a piros Dragonfly-t!
    Bocs, hogy csak most válaszolok, de külföldön voltam...
    Nos a HRT dSp valóban remek készülék, ha a listámba nem is vettem fel, egy összehasonlító cikket megemlítek a napokon belül megjelenő 2. részben :)

    VálaszTörlés