2016. október 11., kedd

Kipróbáltam a Bluesound Node 2-t a HEED Canalottal és a HEED Elixírrel...

Huszti Zsolt barátom a HEED Audio feje egy hétre kölcsönadta nekem a címben jelzett két vadonatúj készüléket, amiért hálás köszönetem.

Röviden összefoglalom a tapasztalataimat:

1. Bluesound Node 2 analóg összekötő kábellel (Nordost Heimdall) összekötve egy HEED Canalot fejhallgató erősítővel, amelynek ára nagyságrendileg 100 ezer Ft. (a Node 2 távzene vevő és DAC funkcióját használva a Canalot erősítőjével)

                       Bluesound Node 2                                                HEED Canalot

Nagy érdeklődéssel vártam hogyan viszonyul egymáshoz a két fejhallgató erősítő.
Egy egy teszt számot előbb a Node 2-n, majd a Node 2 - Canalot rendszeren hallgattam meg.
Nos nagyon sokféle zenén hasonlítottam össze őket és megállapítottam, hogy a Canalot erősítőjével a hangzás kicsit tisztább, transzparensebb, a hangszerek hangja jobban különválik, a mélyek kicsit pontosabbak, a hangzás kicsit természetesebb.
DE....
....bevallom sokkal nagyobb különbségre számítottam. A két fejhallgató erősítő összemérhető kategóriájú, ami egyértelműen dicséri a kanadai mérnököket, hisz a Node 2-nél jóval kisebb helyen kellett megoldani az erősítést. Volt egy zenei műfaj amelyben a Canalot kiemelkedően teljesített, ez az orgonazene, ahol a Canalottal szólalt meg az a hangzás amelyet a templomban annyira szeretek.
A fent leírtak persze nem azt jelentik, hogy a Canalot ne lenne nagyszerű produktum, csak bevallom nagyobb minőségi különbségre számítottam előzetesen.

2. Bluesound Node 2 analóg összekötő kábellel (Nordost Heimdall) összekötve egy HEED Elixír integrált erősítővel, annak fejhallgató erősítő funkcióját használva, amelynek ára nagyságrendileg 300 ezer Ft. (a Node 2 távzene vevő és DAC funkcióját használva az Elixír fejhallgató erősítőjével)

                           Bluesound Node 2                                               HEED Elixír

Habár Zsolt szerint a két készülékbe beépített fejhallgató erősítő hasonló tudású a teszt tanúsága szerint hatalmas (!) a hangminőség különbség az Elixír és a Canalot között az Elixír javára!
Bevallom nagyon megdöbbentem mennyivel szólt jobban az Elixír, mint a Canalot.

Az Elixírrel a Node 2 alapból élvezhető zenei minősége egy teljesen új szintre emelkedett.
Elképesztően tiszta, zajtalan, tökéletes zenei reprodukciót hallottam.
A hangszerek hangja természetesebb volt, például egy komolyzenei felvételen a zenekar leképezése tökéletesen beazonosítható volt, a hegedű és a brácsa olyan természetes volt, mint egy koncerten.
A zúzós zenéken, mint a Green Day legújabb albuma, a "durva" gitárzene nem egy masszaként jelenik meg, hanem kihallható a szóló és az egyes gitárok helye és külön hangzása.
A dobok hangja sokat elárul egy erősítő minőségéről, az Elixírrel a dobok hihetetlenül valóságszerűen szólaltak meg.
Sokat gondolkodtam mi okozhatja az Elixír és a Canalot között tapasztalható ilyen nagy mértékű különbséget, és csak arra tudok gondolni, hogy az Elixírben egy sokkal komolyabb, kifinomultabb tápegység lehet, más nem igazán okozhat ekkora különbséget.

Ami számomra a leginkább megnyugtató:
  • A Node 2 - Elixír együtest hallgatva megállapítható, hogy az internet alapú távzene hallgatás ma már olyan szintre emelkedett, amit korábban el sem tudtunk képzelni,
  • A Bluesound Node 2 távzene vevő (streamer) része és a benne lévő DAC hihetetlenül jó minőségűek az árhoz (150 ezer Ft.) képest,
  • A Bluesound Node 2 fejhallgató erősítője is kitűnő, hiszen az egész készülék 150 ezer Ft.-ba kerül (amiben benne van a távzene vevő, a DAC és a fejhallgató erősítő ára is) mégis felveszi a versenyt egy 100 ezer Ft.-os különálló fejhallgató erősítővel,
  • A HEED Elixír egy szenzációs fejhallgató erősítő (is), amelyik mindenkinek ajánlható, aki meg tudja és meg akarja fizetni az árát (amit nemrég emelt fel a HEED)
Konklúzió:
Egyenlőre élvezem magát a Node 2-t úgy ahogy a tervezői megalkották, hisz kitűnő produktum, de egy biztos, a minőségi ugrás lehetősége ott van, de ehhez nem kis pénzt kellene leszurkolni.



1 megjegyzés:

  1. Tehát következik az erősítő csere?Hisz' minden együtt van:kiváló phono fokozat,nagyszerű füles kijárat - és bonuszként még egy fantasztikus végfok is.Ráadásul - mivel sok dolgot el tudnál adni - Neked nem is kéne mélyen zsebbe nyúlni.Én bizony meglépném!És feketében is nagyon szép ám!

    VálaszTörlés