2023. augusztus 21., hétfő

iFi Go pod + Meze Rai Penta. Fülönfüggő lejátszó audiofileknek.

Idén májusban nagyon izgalmas hírek érkeztek egy új "projektről", amelyet a mostanában hiperaktív britt iFi Audio kezdeményezett. Bejelentették, hogy kifejlesztették a Go pod Bluetooth alapú vezeték nélküli lejátszót, amely állításuk szerint a belső füles-ek szerelmesei számára lehetővé teszi a vezetékes meghallgatás hangminőségét megközelítő szinvonalat. Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében

Az iFi Audio adta kölcsön a teszthez mind az iFi Go pod Bluetooth lejátszót,
mind a mára már a legjobb gyártók között számon tartott román Meze Audio Rai Penta
hibrid (1 dinamikus + 4 lengőnyelves = balanced armature = BA) rendszerű belső fülesét.
Ez a csomag ma már az iFi weboldaláról nem vásárolható meg,
de a Meze európai weboldaláról még igen, ott 1199 €-ba kerül a csomag.
Az iFi kérdésére, hogy melyik prémium belső füles-el (IEM) akarom tesztelni a Go pod-ot
én kértem, hogy ha van rá mód, akkor a tesztelők (reviewers) véleménye szerint az egyik legjobbnak
tartott Meze Rai Penta-val szeretném meghallgatni. Köszönet az iFi-nek az együttműködésért. 👍
Ráadásul az iFi szövetkezett néhány további prémium minőségű belső füles gyártóval (64 Audio, Craft Ears, Westone, Symphonium Audio) és bejelentették, hogy az első 1000 vásárló egy csomagban veheti meg a Go pod + prémium belső füles-t együtt, majd ezt követően már önállóan is megvásárolható lesz az iFi Go pod 399 €-s áron. 
Tény, hogy ez az ár nem olcsó, hiszen a Go pod-hoz hasonló műszaki tartalommal piacra dobott Go blu - amelyet a hordozható lejátszó rendszeremben én is használok - 199 €-ba kerül. Tény, hogy a Go blu-hoz csak vezetékes módban lehet belső füles-t, vagy fejhallgatót csatlakoztatni, míg a Go pod + prémium belső füles páros csomagjába a gyártó tett három különböző rendszerű (2 pin, MMCX, Pentaconn) csatlakozó elemet, amely viszonylag egyszerűen egy a Go pod-ba bedugható (2 pines csatlakozóval) és egy vékony hajlított, de merev csatlakozó elem, amelynek a másik végéhez egy belső füles-t (IEM) lehet csatlakoztatni.Az iFi Go pod-hoz adnak egy az eszközt és a hozzá csatlakoztatott belső füles-t (IEM) együtt befogadó tartó-töltő tokot, amely nyilván jóval nagyobb, mint egy fülbejátszó (TWS) tokja.
A tokot amint kinyitjuk kékes fénnyel világítja meg a vezeték nélküli lejátszó párost,
amely kellemes hangulatot áraszt. Van a csomagban USB töltőkábel,
és két fent említett (2 pines és MMCX rendszerű) csatlakozó elem (a harmadikat
csak a prémium belső füles-el együtt eladott  első 1000 Go pod tulajdonos kapja meg),
amelyhez hozzá csatolhatjuk a kedvenc belső fülesünk-et, vagy ha az elsők között
vásároljuk meg a csomagot, akkor az iFi partnere által gyártott prémium belső füles-t.Ezt a rendszert én fülönfüggő lejátszó-nak neveztem el annak érdekében, hogy a teszt során mindig tudjuk, hogy mikor beszélek az iFi Go pod + prémium belső füles tesztkészülékről. 😘Látványos megoldás, de ezt a dobozt nem lehet becsúsztatni a zsebünkbe,
csak a táskánkba, így közel sem olyan könnyű használni, mint egy 
fülbejátszó-t (TWS). Igaz az iFi is tudatosan megkülönbözteti
ezt a készüléket a fülbejátszó-któl (TWSs), jelezve, hogy azokban
a Bluetooth vevő, a DAC (digitális-analóg átalakító) és az erősítő
egy chipre van integrálva, míg a Go pod-ban ezek önálló chipek. 
Aki úgy dönt, hogy vásárol egy Go pod-ot, arra figyeljen,
hogy amikor a töltőtokba behelyezi a két fülönfüggő lejátszót,
akkor mindig ellenőrizze, hogy az annak felső részén látható
mindkét LED piros színű legyen, mert csak ekkor aktív a töltés.
Nekem egy alkalommal "sikerült" elérnem, hogy csak a jobb csatorna
szólalt meg, mert a bal csatorna jelét kiadó készülék lemerült.
Arra is figyeljünk, hogy amikor felnyitottuk a töltőtokot, akkor
egyszerre vegyük ki a két fülönfüggő lejátszót, mert ha egymás után
vesszük ki őket, akkor egy alkalommal a mobiltelefonom
azt jelezte ki, hogy a bal csatornán az aptX Adaptive, 
a jobb csatornán pedig az LDAC kodek segítségével szólal meg a zene.
Higgyük el, hogy nagyobb élvezet azonos kodekkel hallgatni a két csatornát. 😎
Egy töltéssel 7 óra üzemidőre képes a Go pod, és a töltő-tok segítségével
még négyszer tölthető fel, azaz összesen 35 órás üzemidő biztosítható.Már el is jutottunk a Go pod kevés hiányosságainak egyikéhez. Amikor kiveszem a Go pod két részét a töltőtokból, akkor az első párosítást követően a fülönfüggő lejátszó rendszer azonnal kapcsolódik bekapcsolt Bluetooth esetén az Android rendszerű mobiltelefonomhoz, DE...minden alkalommal a Qualcomm aptX Adaptive kodekje az alapértelmezett. Kipróbáltam a készüléket mind ezzel a kodekkel, mind az általam korábban preferált LDAC kodekkel és az LDAC-al lényegesen jobban szólt.

De akkor miért jön fel mindig a másik kodek? Nos ahogy mondani szokás minden szentnek maga felé hajlik a keze. Mint az közismert (Ejnye Safranek! 😜) az Android-os mobilok többségében több Qualcomm chip is található (például a processzor is), így a Qualcomm elég közel van a tüzhöz, hogy elintézze a Google-nél, hogy az ő általuk kifejlesztett kodek-et preferálják.

De mi van akkor, ha nekem sokkal jobban tetszik a SONY által kifejlesztett LDAC kodekkel megszólaló zene? Akkor minden alkalommal meg kell nyitni a Beállítások menüt, el kell menni a További beállítások menüponthoz, majd ott a Fejlesztői beállításokhoz, és ez bizony már nagy baj! Hogy miért? Mert egyszerű felhasználók (hogy nagynénémet idézzem: én mindig idiotproof, azaz idiótabiztos fényképezőgépet veszek, mert mást nem tudnék kezelni) azt sem tudják, hogy kell bekapcsolni a fejlesztői beállításokat, és ha tudják is, akkor is minden alkalommal, amikor a fülönfüggő lejátszó-t használom menjek végig ezeken a menükön és állítsam át az aptX Adaptive kodeket LDAC-ra, majd az LDAC-on belül további három beállítást módosítsak???

Ez volt a problémám korábban a 2022-ben vásárolt és a mai napig örömmel használt 1More EVO fülbejátszó-mmal (TWS) is, de annak a problémáját a 1More Androidos alkalmazás letöltése megszüntette, mert abban be lehet állandóra kapcsolni az LDAC kodeket!

A fülönfüggő lejátszó-t néhány napos bejáratást követően először fűnyírás közben próbáltam ki. Elég jól leszigetelt (a memóriahabos füldugóval hallgatva), nem sokat hallottam az akkumulátoros fűnyíróm hangjából, ez viszont kerékpáron használva még veszélyes is lehet.

Ami viszont gond volt, hogy az ember olyan lény, hogy önkéntelenül is megsimítja néha - még fűnyírás közben is - a haját, és ilyenkor a fülönfüggő bizony abbahagyta a zenelejátszást.

Ennél is kellemetlenebb volt, amikor a fűtartóból kiráztam a lenyírt füvet egy nagy zacskóba. Ekkor ugyanis a vállam folyamatosan hozzáért a fülönfüggő-höz és az nagyon gyorsan maximális hangerőre kapcsolt. Nyilvánvalóan a belső füles-ek (IEMs) egy része nehezen meghajtható, ezért a Go pod kimenő jelszintje az átlagnál jóval magasabb, ami jó dolog, mint ahogy az is, hogy a készülék érzékeli a hozzá csatlakoztatott belső füles (IEM) impedanciáját és ahhoz automatikusan beállítja a szimmetrikus (balanced) erősítő jelszintjét, ami még jobb dolog, DE...ilyen fülsiketítő hangerőszintet nem szabadna soha produkálnia a készüléknek, amikor a fülemben van.

Mint azt később megtudtam, létezik egy Gaia alkalmazás, amelynek IOS alkalmazása az App Store-ból már letölthető, de az Androidos változat telepítése nem ilyen könnyű.
Egy magyarázó videó
A Gaia alkalmazásban csak néhány dolgot állíthatunk, és legnagyobb hiányossága, hogy nem lehet bekapcsolni benne az LDAC kodeket. 😔 Átállítható viszont az alapból 10 ms-os érintő "Tapi-gomb" (tap button) érzékenysége, ahogy a gyártótól megtudtam azt célszerű 60 ms-ra állítani a fent említett véletlenszerű "balesetek" elkerülése érdekében. Ha valaki nem akarja használni a fülönfüggő lejátszó "tapi" funkcióját, akkor a legújabb (v1.49) firmware telepítését követően fél másodpercen belül nyomja le 4x a tapi-gombot és ekkor azzal már nem vezérelhetjük a fülönfüggő-t (ez a funkció később visszaállítható a művelet megismétlésével). 

Eddig úgy tűnhet, hogy csak gondom volt a fülönfüggő lejátszó-val, pedig az első benyomások már nagyon jók voltak, a hangminősége, amikor megfelelő hangerőn hallgatjuk lenyűgöző volt, be kell valljam, hogy a Meze Rai Penta bizony más minőségi osztályba tartozik az általam használt kínai KZ belső fülesek-hez képest. Ami a hangzást jellemezte az a nagyon alacsony zaj, sok-sok finom részlet, nagyon életszerű, természetes megszólalás.

Mivel mind az én hordozható lejátszó rendszeremben használt iFi Go blu, mind a Go pod Cirrus Logic DAC-okat (digitális-analóg átalakítókat) használ, ezért a hangszín (timbre), amit hallottam nem tért el nagyon egymástól.

Az iFi célja egyértelműen az volt a Go pod megalkotásával, hogy azok számára, akik már sok pénzért vásároltak egy prémium minőségű belső füles-t (IEM) és imádják annak a hangzását, azt végre vezeték nélkül is élvezni tudják oly módon, hogy a lejátszó ne adjon semmit hozzá és ne vegyen semmit el a belső füles (IEM) hangzásából.

Maga a Go pod kultúrált kivitelű, nem túl nehéz, tehát kényelmesen lehet a fülünkre helyezve akár hosszabb ideig is használnunk, de előtte állítsuk át a tapi-gomb érzékenységét, vagy ne simítsuk meg gyakran a hajunkat. 😃


Úgy döntöttem, hogy az iFi Go pod + Meze Rai Penta fülönfüggő lejátszó-t két másik lejátszóval hasonlítom össze. Az egyik az általam a kertben, fűnyírás alatt, futáskor, fitness teremben és tó-, vagy tengerparton elég gyakran használt 1More EVO fülbejátszó (TWS) lesz, amellyel összevetve a fülönfüggő-t azt tudom eldönteni, hogy a jóval (12-szer!) drágább készülék vajon ad-e olyan hangzásbeli többletet, amely indokolja annak használatát például sportolás, vagy pihenés közben.

A másik "vetélytárs" a saját hordozható vezeték nélküli rendszerem az iFi Go blu + Vorzüge erősítő fejhallgatóval kiegészítve, amely révén megállapítható, vajon képes-e egy belső füles olyan zenehallgatási élményt nyújtani, mint egy fejhallgatós zenehallgatás.


Az angol, Cirrus Logic DAC chippel felszerelt iFi Go blu-t,
a német Vorzüge VorzAMPpure II (általam Püré-nek becézett)
hordozható fejhallgató erősítőmmel összekötve egy a vezetékes
lejátszókhoz nagyon hasonló hangminőség érhető el.Igyekeztem lehetőleg azonos árú rendszereket összehasonlítani, mivel az előző tesztben megfigyeltem, hogy a Go blu + Vorzüge VorZAMP Pure II. zseniális hangú lejátszórendszer a Meze 109 Pro fejhallgatóval és a PCUHD prémium minőségű rézkábellel együtt bizony  már kb. 1800 €, ami ugye jóval drágább, mint a Meze európai weboldalán még megvásárolható fülönfüggő rendszer 1200 €-s ára, ezért úgy döntöttem, hogy ebben a tesztben a Meze 99 Classics fejhallgatót és az ezüstözött Meze középkategóriás asszimatrikus (single ended) kábelét használom majd. A Go Blu + Vorzüge kettős együttes ára 700 €, míg a 99 Classics + Meze kábel együttes ára 420 €, így a fülönfüggő lejátszó és a fejhallgatós rendszer ára nagyjából egy szinten van, igaz a Meze Rai Penta magasabb kategóriájú belső füles (IEM), mint a Meze 99 Classics fejhallgató.


Balról jobbra haladva: iFi Go pod + Meze Rai Penta IEM,
1More EVO fülbejátszó (TWS), mögötte
Meze 99 Classics dinamikus fejhallgató,
Meze ezüstözött kábel 3,5 mm-es asszimatrikus csatlakozóval
csatlakoztatva a Vorzüge "Püré" hordozható erősítőhöz,
amely a zenei jelet a felette található iFi Go Blu Bluetooth
lejátszóról kapja Fiio 3,5 mm - 3,5 mm kábelen keresztül.Teszt felvételek meghallgatása
A Dire Straits albumai Magyarországon még mindig nem érhetők el
MQA változatban, de tavaly megjelent egy válogatás album, 
amelyen fent van a Private Investigation stúdió változata, tehát
nem az általam tesztre korábban használt Alchemy koncert felvétel.
Bárki aki kételkedik abban, hogy az MQA (amelynek jövője
finoman szólva bizonytalan a cég pénzügyi nehézségei miatt)
jobban szól, mint a CD változat (lossless) hallgassa meg egy MQA
kibontásra képes audió lejátszóval és később nem lesznek kétségei 😍Először a saját hordozható rendszeremmel, a Meze 99 Classics-al hallgattam meg és minden túlzás nélkül nagyszerűen szólt. A finom részletek szintje nem volt olyan, mint a fülönfüggő rendszer-nél, de abszolút élvezhető volt. Korábban ezt a felvételt meghallgattam a 109 Pro + PCUHD kábellel is, amely lényegesen jobban szólt a 99 Classics + közepes minőségű kábel teljesítményéhez képest, így egyértelműen megállapítható, hogy transzparencia, finom részletek és térleképezés terén a két Meze fejhallgató nem igazán játszik egy ligában. A basszusgitár hangjai köszönhetően a 99 Classics markáns mélyhangjainak kicsivel jobban szóltak, mint a fülönfüggő rendszerrel.

Ugyanakkor volt egy nagyon kellemes nosztalgikus érzésem a 99 Classics-ot hallgatva, amit az utóbbi hónapokban nem használtam. Ez a fejhallgató létrehoz némi "ködöt", azaz nem olyan tiszta a hangzás, mint a 109 Pro-nál, de ami zenei hang átjön a ködön, na az kiváló hangminőségben szólal meg, mint ahogy Knopfler gitárja is.

A saját fejhallgatós rendszerem magasra tette a lécet amikor meghallgattam a felvételt a fülönfüggő lejátszó párossal és nagyon meg kell dicsérni ezt a rendszert. 👌

fülönfüggő rendszer térleképezés és transzparencia szempontjából jobb volt, mint a fejhallgatós rendszer (!). A gitár hangja a Rai Penta + Go pod előadásában nagyon szépen, természetesen szólalt meg, le a kallappal!

Ugyanakkor a basszusgitár hangjait nem tudta olyan szinten megszólaltatni, mint a fejhallgatós rendszer, a mély hangok nem voltak olyan markánsak. Összességében nagyon kellemes produkció volt.
Vannak olyan zenehallgatók, akik nem szeretnek fejhallgatót a fülükre tenni és bizony egy időben én is beleszerettem a belső füles-ekbe (IEMs), amelyekkel például nagy nyári melegben kellemesebb volt zenét hallgatni, mint egy bőr fülpárnával felszerelt 99 Classics-al (a 109 Pro alcantara fülpárnája már ebből a szempontból is kellemesebb).

Egy fontos tényre fel kell hívnom a figyelmet: Addig, amíg az általam nagyon kedvelt és sokat használt Go blu-ba beépítették mind az xSpace térhatás növelő, mind az xBass mélyhangkiemelő (analóg) funkciót, addig a Go pod egyiket sem foglalja magában. Én a Go blu hallgatása közben mindkettőt bekapcsolom, mert szeretem a hatásukat. 
A Go pod mérete és ára szerintem lehetővé tette volna az X funkciók beépítését. Elképzelhető, hogy egy két részből álló rendszerbe nem lehetett beépíteni ezeket a funkciókat.

Hogy egy hasonlatot hozzak olyan ez, mintha egy jól átsütött, de alig fűszerezett, vagy egy kellemesen fűszerezett húst tesznek elénk egy étteremben. Nem kérdés, hogy melyik ízlik jobban 😘

Végül a 1More EVO-val hallgattam meg a teszt felvételt. Na itt éreztem a fent említett szmogot, ködöt a hangzáson. Ennek ellenére nem volt rossz a hangzás, sőt a basszusgitár mély hangjai itt elég határozottak voltak, köszönhetően a Sound ID nevű programnak, amelyben a készülék bejáratását követően A/B lehetőségek között választhattam jó néhány alapból a programban lévő zene esetében, és mivel szeretem a határozott mélyhangokat, nyilván mélyebbre állította be a program a hangzást, mint az alap beállítás használata esetén. Ezt fogjuk fel úgy, mint egy állandó EQ (azaz egyes frekvencia sávok kiemelése). A Sound ID személyre szabott hangzás be és kikapcsolható a 1More Androidos alklamazásában.
A gitárnak a hangja azért jóval gyengébb minőségű volt.

Manapság Szoboszlai és Kerkez miatt sok szó esik az angol labdarúgó ligáról, na a fejhallgatós-, és a fülönfüggő rendszer hangminősége és a 1More EVO hangminősége között pont annyi volt a különbség, mint egy Premier League élcsapat és egy Champinship élcsapat között.Schubert a Halál és a lányka
Fokozatosan felhangosodó zene, egyre több hangszer lép be,
a lejátszó berendezés dinamikai váltásainak leképezésére kiváló
A fejhallgatós rendszerrel hallgatva még az említett "ködöt" sem éreztem olyan vészesnek.
A dinamikai váltásokat kiválóan hozta, a végén komoly "robbanásszerű" hangot produkálva. 
A felvétel végén lévő kasztanyetta hangja is szépn, természetesen szólalt meg.

Ezek után ezt a felvételt meghallgatva a Go pod + Rai Penta kettőssel, ennek a párosnak az eddigi leggyengébb produkciója volt. Nem volt rossz ez a hangzás, de a legjobb szó talán az, hogy érdektelenül szólalt meg ez a zene.

Úgy tűnik, hogy különböző műfajokon különböző teljesítményre képes ez a páros, de azért 1200 €-ért egy ilyen, elég jó minőségű (lossless) felvételen ennél azért jobb hangzást várhatunk el.

A 1More EVO-val meghallgatva ezt a felvételt az jutott eszembe, hogy mekkora különbség van egy eredeti Vermeer kép (most nyílt meg az eddigi legnagyobb Vermeer kiállítás az Amszterdami Rijks múzeumban) és egy replika között. Nos a 1More EVO-val a replikát "élvezhettük". 
Jan Vermeer a festészet történetének egyik legzseniálisabb alkotója,
soha nem felejtem el, hogy egyszer a madridi Prado múzeumban
megnéztük Velazquez spanyol festő kiállítását, ahol a sok látogató
egyetlen festmény előtt tolongott. Kiderült, hogy az egy Vermeer kép volt 💞
Vermeer a tökéletesség példaképe lehet az audió  készülékek számára.
Kicsit összemosta a közreműködők hangját, kicsit ködös volt, nem volt olyan sebessége a lejátszásnak, mint a másik két lejátszó rendszer esetében, de ugye azok 11-12-szer többe kerülnek, tehát ne várjuk már el, hogy olyan szintet hozzon. a 1More EVO-nál minden egy chipre van integrálva, ami nem vetekedhet a dedikált Bluetooth + DAC + erősítő chipekkel ellátott Go pod-dal és Go blu-val.Az elmúlt év általam legjobbnak tartott hazai előadókat felvonultató
koncertjén szenzációsan szólt ez a felvétel, még mindig a fülemben van
az élő zene varázsa és az ihletett művészi teljesítmény.
A városi zene és a népzene csodálatosan harmónikus elegye, igazi mestermű!Először a fülönfüggő rendszeren hallgattam meg a felvételt és úgy tűnik, hogy az előző felvételnél tapasztalt gyengébb forma csak egyszeri kisiklás volt, mert ezt a dalt elképesztően szépen, nagyon magas minőségben játszotta le. 

Jól hallható volt, hogy a felvételen két férfi énekes énekel, Karácsony János és Presszer Gábor. A Csík zenekar hangjai nagyon szépen, természetesen szólalnak meg. Majoros Marianna csodálatos énekhangja bizony meglepett, na nem annak a szépsége, hanem az a tény, hogy a fülönfüggő rendszeren szebben szólt az énekesnő hangja, mint a fejhallgatós rendszeren. Magával ragadóbb volt ez a hangzás, ami talán egy kicsit intimebb volt itt, mint a Go blu-ról, amelyen ahogy említettem bekapcsoltam az xSpace funkciót, de ennek ellenére komoly érzelmeket tudott a fülönfüggő rendszer kiváltani a hallgatóból.

A saját hordozható rendszerem következett. Szépen szólt, váltott ki érzelmeket belőlem, de ezúttal a fülönfüggő rendszer jobban szólt, nem volt jelentős a különbség, de itt a fejhallgatós rendszer alulmaradt. Ennek oka lehet az is, hogy a korábbi felvételeket meghatározták a jelentős dinamikai váltások, amelyeket egy fejhallgatós rendszer jobban képes visszaadni egy belső füles alapú rendszernél, de a Miénk itt a tér egy nagyon nyugodt, kellemes, visszafogott nagy dinamikai váltásokat nem tartalmazó zene.

Ami a 1More EVO teljesítményét illeti kicsit félve nyúltam a fülbejátszó (TWS) tokjához, habár nem szeretek prejudikálni, azért előre elképzeltem, hogy a másik két lejátszó rendszer minőségéhez képest sokkal gyengébben fog szólni az EVO, és meg kell hogy mondjam kellemesen csalódtam.

A dal érzelmi értéke egész jól átjött, a női énekhang is szép volt. Értelemszerűen nem volt a hangzás olyan levegős, mint a másik két rendszeren, de ezt nem is szabad elvárni. Alapvetően tisztességes, kellemes hangzást produkált az EVO, ami az ár/érték arányt figyelembe véve figyelemre méltó teljesítmény egy 100 €-s lejátszótól (ma már szállítással együtt ennyibe kerül az angol Amazon-on!).Kiváló minőségű blues zene a műfaj egyik legnagyobb klasszikusának
remek éneklésével és nagyszerű gitározásávalA 1More EVO-val meghallgatva ezt a felvételt kicsit érdektelennek tűnt. Úgy tűnik, hogy az EVO nem szereti a blues-ra jellemző monotóniát.

Áttérve a 99 Classics + saját hordozható rendszerre már az első hangoktól sokkal izgalmasabban, életszerűbben szólalt meg a zene, mint az EVO-n. Markánsabban megjelentek a mély hangok (bass notes) mint később a Go pod + Rai Penta-val.

Mégis a fülönföggő rendszerrel jobban szólt ez a felvétel, mint a fejhallgatós rendszerrel. Szebb gitár szólamokat hallottam és az énekes hangja is természetesebben szólalt meg.

A 99 Classics-on az énekhang kicsit dominált, eluralkodott a felvételen. Viszont a fülönfüggő rendszer-rel hallgatva a felvétel kicsit a magas hangok irányába húzott. A fejhallgatóról többféle hangmagasságú hang szólalt meg, mint a fülönfüggő rendszer-ről. Ez egyéni izlés kérdése, hogy kinek mi tetszik jobban.

Aki a nagyon természetes, analógos, levegős hangzást kedveli, neki a Go pod + Rai Penta kettős fog jobban tetszeni ezen a felvételen.

Aki a kiegyensúlyozott hangzást, a többféle hangmagasság megszólalását részesíti előnyben, neki a fejhallgatós összeállítás dobogtatja meg a szívét.
Nagyon kellemes zene bossanova hangzással, jó minőségű felvételAz xBass és xSpace itt nagyon jó szolgálatot tett a 99 Classics-al hallgatva ezt a zenét. Lényegében nem igazán lehet belekötni (pick a quarrel) ebbe a hangzásba, annyira jól szólt. 

Ehhez a szinthez képest ezen a felvételen a fülönfüggő rendszer kicsit unalmasan, szürkén szólalt meg, habár ez a szint sokak szemében kiváló hangzás és biztos lesznek akik nem értik az én fejhallgató párti megközelítésemet. Ami nagy dícséret a fülönfüggő lejátszó számára az az, hogy nem tesz hozzá a felvételhez és nem vesz el belőle, azaz a hangzáshűség kiváló és csak a Go pod-hoz csatolt belső füles (IEM) hangzása dönti el, hogy hogyan szól a vezeték nélküli berendezés.

Azt el kell mondanom, hogy a csatornánkénti 1+4 meghajtóhoz képest a Rai Penta megdöbbentően kisméretű belső füles (IEM) és az én átlagnál kicsit nagyobb fülemben szinte elveszett a készülék. Kicsit furcsa érzés is volt, mert volt már elég sok belső füles (IEM) a fülemben, de ilyen kisméretű még soha.
Ennek ellenére a Rai Penta kényelmes volt, hosszú távon is.

Ami a hozzá használt füldugót illeti, több a készülékhez adott típust próbáltam ki, de mivel a saját memóriahabos füldugója többször beleragadt a fülembe (ilyen korábban még nem történt), ezért úgy döntöttem, hogy a saját használatra korábban vásárolt Comply memóriahabos füldugót használom a Rai Penta-hoz, amely kiválóan szigetel és sokat javít a hangzáson.

Végül a 1More EVO következett és ezúttal az EVO remekelt. Nyilván a Sound ID sokat segített ahhoz, hogy a hangzás izgalmasabb legyen. Elképzelhető, hogy az eredeti stúdió hangzást leginkább a fülönfüggő rendszer tudta visszaadni mégis ennek a hangzása kevésbé volt izgalmas, mint a "megfűszerezett" fejhallgatós és fülbejátszós (TWS) lejátszás.


Egy gésa emlékiratai, John Williams nagyszerű zenéjével,
nagyon jó dinamikai váltásokkal és katarktikus befejezéssel
A fülönfüggő lejátszó nagyon szépen, természetesen adta vissza ezt a zenét. A kolibrik szárnyának csapkodására emlékeztető részek is nagyon szépen szóltak rajta. A felvétel végén a dinamikai váltás, robbanás sokkal visszafogottabb volt, mint a fejhallgatós rendszeren.

A 1More EVO remekül tolmácsolta ezt a zeneszámot, nagyon élvezetes volt a hangzás! Abszolút nem éreztem a két lejátszó közötti 12 x -es árkülönbözetet!

Végül a fejhallgatóval (99 Classics) meghallgatva a felvételt megállapítottam, hogy egyértelműen ez a hangzás volt a legjobb a három közül, mind a térhangzás, mind a dinamikai váltások, mind a hangzás életszerűsége szempontjából.


Azt nyilvánvalóan felvállalom, hogy a 1More EVO bevonása a "nagyfiúk" játszóterére kicsit provokatív tett volt részemről, de főleg a GO pod + Rai Penta-val szerzett első használatbeli kellemetlen tapasztalataimat (fülsiketítően hangos zene, nagyon kis erővel megérintett tapi-gomb kikapcsolta a zenét) követően felvetődött bennem a kérdés, hogy érdemes-e magát az iFi Go pod-ot megvásárolnom a nem kevés pénzért amit érte kérnek, vagy a 1More EVO jó kompromisszum lehet bizonyos helyzetekben (sport, pihenés egy tengerparton) és annak hangminősége már van annyira jó, hogy nem kell sokszorost pénzt kiadni egy elég drága fülönfüggő rendszer-re (?)

Nos összességében a tapasztalatom a fent leírt néhány hiányosság ellenére alapvetően kedvező volt a fülönfüggő rendszer hangminőségét illetően. Ez a két prémium készülék együtt nagyon szépen, tisztán, természetesen szólt, ami valljuk meg az 1200 €-s árért el is várható.

Bevallom a teszt időpontjában még nálam volt a korábbi tesztben bemutatott Fiio FH7 hibrid belső füles is, amely a Rai Penta-hoz hasonlóan MMCX rendszerű. Ezzel is és a nemrég vásárolt KZ x HBB PR2 síkmágneses (2 pin-es csatlakozójú) belső füles-emmel is kipróbáltam a Go pod hangzását. Mindkét belső fülest csatlakoztatni tudtam a Go pod-hoz és ugyan hallgatható módon szólaltak meg, de a Rai Penta azért hozzájuk képest tényleg jóval magasabb minőségi osztályt képvisel.

Kinek ajánlom a Go pod + Rai Penta-t?

- Azoknak, akik nem tudják elviselni a fejükön a fejhallgatókat,
- Akik kerékpározás, vagy elektromos rollerezés közben, vagy egy forró nyári napon egy szálloda medencéjénél is magas minőségben szeretnének zenét hallgatni,
- Azoknak akik korábban már kifizettek egy nagyobb összeget egy prémium, vagy high end minőségű belső füles-ért (IEM) és annyira nem szeretik, ha például nyáron a kertjükben a hordozható lejátszójukhoz csatlakoztatott kábel az izzadt testükre tapad és szeretnék a zenét a kábeleshez hasonló minőségben vezeték nélkül élvezni,

Értelemszerűen egy 50-100 €-s kategóriában vásárolt belső füles-hez nem feltétlenül ajánlanám egy 399 €-s vezeték nélküli lejátszó megvásárlását, sokkal inkább egy 1000 €-s árszint feletti kiemelkedő minőségű készülék mellé, amellyel vezeték nélkül a Go pod segítségével tényleg lenyűgöző minőségben hallgathat zenét, amelynek hangszíne elsősorban a saját belső füles (IEM) hangzását tükrözi majd és a nagyon neutrális, mint egy jó labdarúgó játékvezető, mindig a háttérben maradni képes Go pod nem fogja megváltoztatni a nagyon jó minőségű hangzást.

Ebben a tesztben nem a Rai Penta szorult a fejhallgató hangzása mögé, sokkal inkább a Go blu többlet funkciói (xSpace, xBass) megléte révén néhány teszt felvételnél izgalmasabb hangzás volt elérhető a fejhallgatós rendszeren, mint a fülönfüggő lejátszón, amelynek a teljesítménye kicsit hullámzó volt. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy ha valakinek van egy 2-3 ezer €-s tényleg kiemelkedően jó belső fülese (IEM), akkor simán elképzelhető, hogy az már térleképezésben és mélyhang visszaadásban is a tesztelt kettősnél jobb minőséget képes produkálni.

Ami a Meze Rai Penta vezetékes teljesítményét illeti, nos természetesen azt is meghallgattam. A Meze a Rai Penta gyári csomagjában ad egy jó minőségű (a Meze 99 Classics és a hordozható rendszerem összekötését szolgáló kábelhez hasonló MMCX csatlakozóval és 3,5 mm-es asszimetrikus (single ended) kábelvéggel ellátott kábelt. Ezzel a kábellel a Go blu - Vorzüge hordozható lejátszómhoz csatlakoztatva a Rai Pentát az izgalmasabban, több részletet és hangszínt (timbres) megjelenítve szólalt meg, ami két dolgot bizonyíthat:

1. Az iFi Go blu valamivel jobb vezeték nélküli lejátszó, mint a Go pod,
2. A Vorzüge német hordozható erősítő annak ellenére, hogy csak asszimetrikus kimenettel (single ended output) rendelkezik, míg a Go pod erősítője szimmetrikus (balanced), mégis természetesebb, részletezőbb, alacsonyabb zajjal megszólaló ragyogó teljesítményre képes erősítő, igaz 120 €-val többe kerül, mint a Go pod és még DAC sincs benne, de ez egy audiofil mestermű, különösen az iFi S-Balanced technológiáját használó Go blu-val együtt hallgatva.

A Meze Rai Penta-t a saját kábelével csatlakoztattam az otthoni csöves fejhallgató rendszeremhez (iFi LAN iSilencer hálózati jeljavítóval "megtámogatott" Bluesound Node 2 távzene játszó + Feliks Echo csöves erősítő) és a Rai Penta elképesztően jól szólt. 😍
A vezeték nélküli lejátszáskor hallott hangminőségnél lényegesen jobban szólt. A különbség a szebb, természetesebb mélyhangokban, a sokkal több részletben, a kiváló térleképezésben, a dinamikai váltások szintjének javulásában és a kevesebb zajban öltött testet.

Úgy tűnik a Rai Penta minél jobb berendezéssel hallgatjuk, annál jobb belső füles, azaz többre képes, mint amit a még oly kitűnő, de mégsem hibátlan LDAC kodek segítségével a Go pod-ról hallunk.


Nekem személy szerint ez a fülönfüggő megoldás nem tartozik a kedvenceim közé. Ennek oka, hogy amikor a gyári csomagból kivesszük a Go pod-ot, akkor annak vezérlése nagyon könnyedén befolyásolható egy nem kívánt érintéssel, ráadásul a Bluetooth kodek állandó átállításának szükségessége is olyan hiba, amely egy alkalmazás közzététele révén könnyedén megszüntethető.
Ezért ne is zárjuk ki, hogy az említett használati problémákra a gyártó néhány hónapon belül ad majd használható megoldást.

Ugyanakkor el kell ismernem, hogy minden zene megszállott másra vágyik, nincs két egyforma audiofil. A Head-fi a net egyik legismertebb és legnépszerűbb fóruma, ahol az egyes bejegyzések alatt fel vannak sorolva a fórum tag által használt audió eszközök - már aki megadta a regisztrációkor - olyanok mint fejhallgatók, belső füles-ek, DAC-ok, távzene játszók (streamers) hordozható zenelejátszók.
Bevallom néha megdöbbenek a felsorolás láttán, egyesek egy vagyont költöttek már audió eszközökre. Mindig azon gondolkodom látva az arzenált, hogy ők vagy szinglik, vagy a párjuk nagyon elfogadó és együttműködő, vagy ami a legrosszabb opció, nagyon alárendelt. 😎
Na jó be kell valljam én sem kevés pénzt költöttem erre a hobbira, de nekem csak két fejhallgatóm van, igaz van nálam otthon hat KZ gyártmányú belső füles, de ezek együttes ára sem teszi ki a Meze Rai Penta önálló készülék árának a harmadát sem.

Akinek van 3-4 nagyon drága belső füles-e az ő számára kiváló innováció az iFi által kifejlesztett Go pod és abban is biztos vagyok, hogy ők nagyon fogják élvezni a remek hangminőségét, amennyiben átállítják az alapbeállításokat, vagy a készüléktől távol tudják tartani a kezeiket. 😂iFi Go pod + Meze Rai PentaAmi tetszett

A fülönfüggő lejátszó nagyon könnyű, kényelmes a fülre helyezve;
Semmilyen kiesést nem tapasztaltam, a Bluetooth jel nagyon stabil;
nagyon jó innováció a különböző rendszerű belső füles csatlakozókhoz való
könnyű összeköttetés megoldása, a gyári csomagban található kis íves
csatlakozó "fülekkel", mivel vannak olyanok, akiknek van akár 4-5, különböző
rendszerű belső fülesük és ezek az audiofilek jól tudják mennyire nem egyszerű
megtalálni a legjobb minőséget eredményező kábelt és csatlakozót;
A Go pod nagyon korrekt, magas minőségű hangvisszaadást tesz lehetővé,
nem akar sem elvenni, sem hozzátenni a prémium minőségű belső füles hangzásához,
nagyon neutrális és életszerű hangszer és énekhangokat produkáló lejátszó;
Az a tény, hogy a Go pod automatikusan érzékeli a hozzá kapcsolt belső füles
impedanciáját és ahhoz állítja be a teljesen szimmetrikus (balanced) erősítő
kimenő teljesítményét (gain) nagyon komoly mérnöki bravúr;
A Rai Penta félelmetesen transzparens, sok finom részletet tolmácsoló készülék,
nagyon komoly dinamikai váltásokat képes életszerűen tolmácsolni,
szép, természetes emberi énekhangokat produkál, kiváló magas hangokkal,
és nagyon szép mély hangokat jelenít meg. Belső füles-en eddig általam nem
 tapasztalt elképesztően alacsony zaj és kiemelkedően jó részletgazdagság jellemzi.
Ami nem tetszett

A fent már részletezett vezérlési gondokat később meg kell oldani,
Számomra kérdőjeles a felhasználási kör, amely szerény véleményem szerint
eléggé behatárolt, hiszen ki fog egy 1200 €-s készülékpárost magával vinni egy
 Balatoni strandra, vagy akár egy tengerparti strandra? Ilyen értékeket ritkán hagyunk a parton,
habár lehet, hogy a belső fülesek (IEMs) szerelmesei otthon is ezt hallgatják majd.
A Go pod mérete és árazása szerintem lehetőséget adott volna az xBass és xSpace
nekem és szerintem sok iFi készüléket használó zenekedvelőnek  nagyon
tetsző funkciók beépítésére, de ez valami oknál fogva elmaradt.
A Meze Rai Pentát egy komoly otthoni rendszeren vezetékkel hallgatva
remek szub-basszus hangokat képes produkálni, amelyre sajnos
a vezeték nélküli rendszerben nem képes, jó eséllyel nem a Go pod
hibájából, hanem a Bluetooth alapú zenehallgatás tökéletlensége miatt.
iFi Go pod


80%


Nagyszerű hangminőség ahhoz képest, hogy vezeték nélküli lejátszó,
nem a hangminősége miatt veszített egy csillagot, hanem
az xBass és xSpace funkciók hiánya és néhány később
kijavítható szoftveres és vezérlési hiba, illetve 
a dedikált mobil alkalmazás hiánya miatt,
amely egy ilyen szintű és tudású készülékhez
ma már elengedhetetlenül szükséges. 
Rai Penta


95%

Kiváló hangminőségű belső füles amely kábelesen jobban szól,
mint vezeték nélküli lejátszóval használva, de ez kevésbé
az iFi Go pod hibája, sokkal inkább a ma már nagyon jó,
de még mindig nem tökéletes Bluetooth alapú átvitelé.
A Rai Penta annál jobban zenél, minél jobb berendezésen hallgatjuk.
A Rai Penta-t extra nagyméretű füllel rendelkezők ne válasszák.


2 megjegyzés:

 1. Kedves András !
  Én vásároltam egy ifi zen one signature készüléket ,de sehogysem tudom elérni hogy a led jelzőlámpák (forrás,KHZ) más színben jelezzenek . Pedig probáltam FLAC DSD formátumokkal 16 bit 44KHZ-től egésszen 24 bit 196 KHZ ig. Mi lehet a probléma ? Ha eset.leg tudna segíteni megköszönném !
  Üdv : Krisztián
  Üdv

  VálaszTörlés
 2. Mi a forráskészülék? USB bemenetet használod?

  VálaszTörlés