2021. április 10., szombat

MQA ingyen??? Radio Paradise: a világ első nagy felbontású zenéket sugárzó internet rádió szolgáltatása elindult!

 Bevallom őszintén, hogy utoljára akkor hallgattam internet rádión zenét, amikor az még újdonságnak számított, azaz jó régen :) Hogy ez miért van így? Nos talán az akkori pocsék hangminőség miatt. Kezdetben az internet sávszélessség nagyon alacsony volt és az internet rádiók hangminősége  még az akkor zenehallgatásra általánosan használt MP3 fájlok minőségét sem érte el.

Nap mint nap érdeklődéssel olvasom az "MQA audio - developments and reviews" Facebook csoporton megjelenő híreket és zenei ajánlásokat.

Április elején többen is írtak arról, hogy az ingyenesen elérhető Radio Paradise internet rádió megkezdi az MQA technológiával "becsomagolt" zenék sugárzását, de csak BluOS rendszerű készülékeken lesz elérhető ez az új szolgáltatás. Az előző mondatban kiemelt szóra klikkelve elérhető az a bejelentés, amely felsorolja, hogy milyen készülékeken fog működni az MQA alapú internet rádió.

Mint azt már több bejegyzésemben is megírtam a zenehallgató szobámban lévő hangszórós rendszerben a forráskészülékem egy Bluesound Node 2 (ennek ma már van egy továbbfejlesztett 2i nevű verziója is) távzene játszó (streamer).

Április 7-én este meg is jelent a BluOS Android alkalmazásban a rendszer frissítési üzenet, azonnal frissítettem is és kb. 5 perc múlva a BluOS menüben alapból jelen lévő Radio Paradise feliratra kattintva ez a kép fogadott:


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében


Van tehát egy fő válogatás, egy "nyugodt" zenei-, egy rockzenei- és egy világzenei válogatás, mindez kétféle minőségben: nagy felbontású MQA formátumú, és CD formátumú (16 bit / 44 kHz).

Az első napokban még voltak kiesések az adásban, de szombat reggelre (04.10) már viszonylag stabil lett a lejátszás, igaz délután ismét voltak megakadások, de reméljük ezt a hibát hamar orvosolják.

Amikor a TIDAL-en már több, mint 70 millió zeneszám érhető el egy kicsit kevesebb, mint havi 3000 Forintos előfizetési díj ellenében, amelyből több millió már MQA formátumú Masters minőség, akkor miért fontos ez az új MQA formátumot is sugárzó internet rádió?
Azért mert ez a nap minden percében ingyenesen juttatja el a zenekedvelőkhöz az új technológiák segítségével ezt a minőségi zenehallgatást lehetővé tevő szolgáltatást!

Az éppen lejátszott zeneszám címétől jobbra lévő három pontra kattintva megkereshetjük az épp játszott előadó zeneszámait, albumait és lejátszási listáit a TIDAL-ben, persze csak az előfizetők.

Ezt azért érdekes leellenőrizni, mert jó néhány zeneszám itthon csak CD minőségben érhető még el a TIDAL-en.

Ennek az az oka, hogy a világ egyes régióiban más és más szerzői jogi megállapodások vannak érvényben. Ezért van az, hogy Észak-Amerikában már elérhető a Dire Straits együttes összes albuma MQA formátumban, nálunk még nem, ugyanakkor nálunk már elérhető a Pink Floyd albumok MQA verziója, míg Amerikában még nem!

Amikor megnézünk a Radio Paradise által sugárzott 10 zeneszámot azoknak kb. a fele érhető el itthon is MQA formátumban. Nálunk főleg a Warner Music Group-hoz tartozó számos lemezcég albuma elérhető, de ahogy azt már korábban jeleztem várhatóan 2021 első félévében a másik két lemezbirodalom a Universal Music Group (UMG) és a SONY Music albumainak többsége is elérhetővé válik!

Ezt a hírt támasztja alá a Radio Paradise adása is, hiszen ellenőrizve a játszott albumokat, azok egy része UMG és SONY felvétel, amelyek itthon még "csak" CD minőségben elérhetők, reméljük hamarosan az MQA verzió is fent lesz a TIDAL-en.

A fent említett három pontra kattintva feljön egy menü, amelyből a képernyőre varázsolhatjuk az adott zeneszám szövegét is!

Néhány meghallgatott zeneszám:


Radio Paradise           és              TIDAL verzió


TIDAL-en is van MQA verzió

TIIDAL-en csak CD verzió található


TIDAL-en is van MQA verzió

TIDAL-en csak CD változat érhető el

MQA változatban is fent van a TIDAL-en



Természetesen, mint az új technológia iránt érdeklődő zenekedvelő összehasonlítottam a Radio Paradise internet rádión elérhető hangminőséget a TIDAL-en tapasztalt minőséggel és bár a különbség zeneszámról zeneszámra kicsit változott azért általánosságban elmondhatom, hogy ha a TIDAL-en a HIFI (CD minőségű) zeneszám és a Masters (nagy felbontású) zeneszám között a hangminőség különbséget 100%-nak vesszük, akkor a Radio Paradise által kínált hangminőság valahol 70-80%-os szinten van, tehát lényegesen jobban szól, mint egy CD minőségű fájl, de nem éri el a TIDAL Masters minőségét.

Prince Purple Rain felvétele a TIDAL Masters-ről hallgatva transzparensebben, a hangszereket jobban szétválasztva (separation) és jobb térérzettel (soundstage) szólalt meg, mint a Radio Paradise-ról.

Ugyanakkor a Jethro Tull elképesztően jól szólt az internet rádió állomásról is, és nagyon kicsi volt a különbség a TIDAL-hez képest.


Két világzenei felvétel, amelyek remekül szólaltak meg a Radio Paradise-on


iPad BluOS alkalmazás képernyőképei


Nyilvánvaló, hogy azok akiknek a birtokában van egy BluOS operációs szoftvert használó Bluesound, NAD, Roksan, Monitor Audio, Dali, Peachtree, vagy PSB készülék, vagy hangfal, azok többsége elő is fizet egy távzene (streaming) szolgáltatóra (például TIDAL, QOBUZ, vagy Spotify), de ha mégse, vagy csak fel akar valaki fedezni új előadókat, eddig ismeretlen felvételeket, műfajokat, akkor érdemes kipróbálni ezt a nagyszerű innovációt, amit Radio Paradise MQA szolgáltatásnak neveznek.

Eddigi néhány napos tapasztalatom az, hogy nagyon igényes válogatásokat tesznek fel a Radio Paradise szerkesztői, és habár fél óránként bemondják, hogy mit hallgatunk (ha valaki esetleg nem tudná), de nincsenek reklámok (a hallgatók befizetései teszik ezt lehetővé!), csak minőségi zenék szólnak 😍.

Mindenkinek jó zenehallgatást!








2 megjegyzés: