2020. augusztus 7., péntek

"Igazi Vezeték nélküli Sztereó" (TWS), marketing szöveg, vagy élvezhető technika?

Sokáig ellenálltam napjaink egyik trendi kísértésének a True Wireless vezeték nélküli fülhallgatóknak. Hogy miért? Nos úgy éreztem, hogy a technikai fejlődés még nem jutott el arra a szintre, hogy ezek a kütyük az audiofilek igényeit is kielégítsék.
Inkább a telefonjukon filmeket nézők, vagy játszani imádók, a testgyakorlás közben kényelmes zenehallgatásra vágyók eszközeként tekintettem rájuk, mint a légzene játszók (Bluetooth technológiát alkalmazó vezeték nélküli zenelejátszók) komoly alternatívájaként.

Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
Ékszernek még nem mondanám, de már közelít...



Szinte megmagyarázhatatlan, hogy miért látnak ebben a termékben fantáziát a korábban teljesen ismeretlen gyártók, akik gomba módra nőnek ki a földből, és ma már száz számra kínálnak ilyen kütyüket.

Maga a True Wireless kifejezés is irritált mert marketing fogásnak éreztem. Miért igazi vezeték nélküli? Van ebből hamis is?

Néhány hónapja kicsit nyomoztam, hogy vajon van-e már a piacon olyan ebbe a termékcsoportba tartozó eszköz, amely a ma már a hordozható zenelejátszók többségénél elérhető, minőségi zenehallgatást lehetővé tevő aptX HD, vagy LDAC Bluetooth kodekeket is képes lejátszani, de nem találtam ilyet, ami mind a mai napig igaz.




Jól látható a nagy felbontású zenei fájlok átvitelére 
képes Bluetooth kodekek (aptX HD és LDAC) fölénye 
(magasabb bitráta = kisebb tömörítés = jobb hangminőség)


A ma kapható TWS lejátszók döntő többsége SBC és AAC kodekeket képes lejátszani, kisebbik részük tudja a Qualcomm aptX kodekjét is.



Az aptX kodek nagy előnye az SBC-vel szemben, hogy jóval 
alacsonyabb az úgynevezett késleltetés, amely kiküszöböli 
videó nézésekor a hang és a kép közötti elcsúszást.
Ez telefonos játékok esetén is igen előnyös tulajdonság, 
ezért található a TWS-ek egy részénél az úgynevezett 
"Low Latency Mode", alacsony késleltetésű üzemmód.




A nagy "nyugati" gyártók már az elmúlt évtized elején azzal csábították a vásárlókat, hogy az ő készülékükbe épített aptX kodek dekódolási képesség audiofil hangzásra teszi képessé a zenelejátszójukat, de akik vették már a fáradtságot, és végighallgatták (Android Oreo és Pie operációs rendszernél ez már megtehető) az összes létező Bluetooth kodeket ők tudják, hogy nagyon nagy különbség van az aptX és az LDAC kodekkel elérhető hangminőség között.

Április elején kaptam egy e-mailt az egyik jelentős audió nagykereskedőtől, hogy az ismert kampány oldalon már kapható a kínai KZ Acoustics (ez a Knowledge Zenit új neve) legújabb készüléke a KZ S2 TWS.

Ebben az összehasonlító tesztben említettem, hogy az általam használt (vezetékes) belső fülest, a KZ ZSX-t a gyártó Terminátor névvel illette. Volt olyan fórumtag, aki megkérdezte, csak nem ez az utolsó KZ belső füles? A KZ korábban néhány hetente hozott ki új belső füles-eket, szóval ez a feltételezés egy viccnek tűnt.

DE.....

Jött a járvány Kínában és a ChiFi cégek is bezártak, majd újra nyitottak, de lássunk csodát (!!!) a KZ azóta sem hozott ki új vezetékes belső füles-t, hanem sorra jelenteti meg a TWS-eit.

Ezek közül eddig a legsikeresebb a tesztekben dicsért S1 (hibrid 1DD + 1BA) TWS volt, és arra gondoltam lehet, hogy az S2 még "ütősebb" lesz.

Mivel a kampányban mindössze 29 dollárt kértek, a végső 49 dolláros ár helyett (ingyenes szállítással), gyors döntést hoztam és rendeltem egy KZ S2-t, amelyet májusra ígértek, de ehhez képest július első napjaiban érkezett meg. Sajnos szinte minden Kínából rendelt termékre igaz, hogy nagyon lelassult a szállítás a járvány következtében redukált légiforgalom miatt.
Ma már vége annak a korszaknak, hogy mindent, még a filléres kütyüket is ingyen szállítják Kínából, igaz a szállításért kért 1-2 Euró még mindig nagyon kedvező, főleg ha összevetjük azzal, hogy nemrég az amerikai Amazon-ról akartam megrendelni egy utikönyvet, amelynek ára 6 $ volt, de "szerény" 47 $-ért akarták hozzám szállítani.




KZ S2 vezeték nélküli lejátszó, Realtek 8763 Bluetooth chip,
AAC kodek, 5.0 Bluetooth szabvány, hibrid típus (1 DD + 1 BA),
3,5 - 4 óra üzemidő, az enyém fehér színű.

Kíváncsi voltam rá, hogy hogyan teljesít a hasonló alapfelépítésű KZ ZSN hangjához viszonyítva.

Ez a döntés még kíváncsibbá tett és körülnéztem a TWS-ek piacán.

Találtam egy egészen korrektnek tűnő tesztoldalt. Nagyon meglepődtem, hogy a korábban számomra (és gondolom mások számára is) ismeretlen Lypertek cég Tevi nevű TWS-ét, amelyet hónapok óta, mint az egyik legjobb ilyen készüléket emlegetnek számos számomra még ismeretlen gyártó terméke megelőzte.
Úgy tűnik aki TWS-t akar venni olyan új cégnevekkel kell megismerkednie, mint Fiil, Boomaker, QCY, vagy SoundPEATS.

Megnéztem az aktuális áraikat. Igazán akkor döbbentem meg, amikor az Aliexpress-en a fenti oldalon 5*-osnak ítélt QCY T5-t (Apple Airpods klónt) 18,5 euróért árusították!!! Ez még a mai árfolyamon számítva is 6500 Forint, szóval abszolút megfizethető.

A sokak által dicsért SoundPEATS TrueDot is csak 25 euróba kerül, szóval elgondolkodtam azon, hogy  berendelek egy ilyen készüléket is tesztelési célból.

Megnéztem, hogy a több tesztelő által a 100 dolláros kategória legjobbjának tartott Fiil T1X mibe kerül, és találtam egy webáruházat európai raktárral, és felfedeztem, hogy ha a terméket mobil applikáció segítségével veszem meg, akkor még olcsóbb, szállítással együtt 62 euró!
Az említett tesztben még 100 eurós ár szerepelt.

Megint csak gyors elhatározással rendeltem egy ilyen TWS-t, hogy meglássam  a KZ S2-nél magasabb  kategóriában elérte-e már ez a technika az audiofilek küszöbszintjét.




Fiil T1X 2 x 4,8 gr súly, AAC, SBC kodekek fogadása, 
6 óra üzemidő, 1 db 6,1 mm-es átmérőjű dinamikus meghajtó,
gyors töltés USB C-vel (10 perc töltés = 2 óra üzemidő!),
QCC3020 Bluetooth chip, 30 m-es hatósugárral!


Időközben a Fiio hazai képviselete felajánlotta, hogy a tesztemben próbáljam ki a Fiio hálózatában Jade Audio néven forgalmazott TWS-t is, amelyért hálás köszönetet mondok.



Meglepően kis méret mégis jó specifikáció, aptX képesség 


Egyszerűen kezelhető a külső felület érintésével



Olvasóim már tudják, hogy szeretek minden zenelejátszót magyar névvel ellátni, sokat gondolkodtam, hogy milyen nevet adjak nekik. Felmerült a Vezeték-nélküli Fülbe-helyezhető Zenelejátszó kifejezésekből képzett mozaikszó, a VFZ, de az sokak számára pontosan olyan idegen lenne, mint az angol TWS. Mivel szeretem az egyszerű megoldásokat, úgy döntöttem, hogy fülbejátszó-nak nevezem el ezeket az eszközöket. Ez a lényeget kifejezi, hiszen a telefonunkról vezeték nélkül tudjuk a zenéket erre az eszközre átküldeni, ami azokat a fülünkben játssza le.

Mondjuk egy Magyarországra szállított verzió működhetne úgy, hogy megérintjük a fülbejátszó felületét (ezek az eszközök ugyanis érintéssel is vezérelhetők) és bemondjuk ezt:
"Húzd csak prímás ezt a csárdást!" és a fülbejátszó lejátssza a kedvenc magyar nótánkat 😄

A fülbejátszó formája nagyon hasonló a korábban általam bemutatott belső fülesek formavilágához és a rajtuk lévő füldugó-t is a hallójáratunkba kell behelyezni, hogy mozgás közben is ott maradjanak és ne essenek ki.
Csakhogy egy ilyen fülbejátszó eszközhöz a belső füles tesztjeimben említett memóriahabos füldugó gyártmányok nem igazán használhatók, mivel egy fülbejátszó külső méretei hasonlóak egy belső füles külső méreteihez, de abba az alábbiakat szerelik be:

- Bluetoth vevő,
- DAC (digitális-analóg átalakító)
- fülhallgató erősítő
- hangkeltő eszköz (dinamikus, vagy hibrid meghajtók)

Épp ezért már-már fájdalmas lenne, ha egy Comply Isolation, vagy Comfort memóriahabos füldugót használnánk egy fülbejátszóhoz.
Próbaképpen azért a fent említett kampány oldalon 5$-ért rendeltem a KZ S2-höz kínált az általam a belső fülesekhez használt típusoknál jóval kisebb memóriahabos füldugót is, amivel nem is szólt rosszul az eszköz.

A korábbi tesztemben részletesen kifejtettem egyes belső fülesekhez milyen nehéz  megtalálni a hozzá legmegfelelőbb füldugót, de szerencsére a fülbejátszók (TWS-k) esetében van egy egyszerű és egyértelmű megoldás:
A már jól bevált kínai nagykereskedőtől rendeltem 3 pár JVC Spiral Dot szilikon füldugót.
Már korábban is rendeltem ilyet, de akkor M méretűt, amely nem szigetelt elég jól.
Most ML méretűt rendeltem, amely sajnos csak közel 2 hónap után érkezett meg az ismert okok miatt.


A 13 mm-es átmérőjű ML méretű szilikon füldugó mind kényelmi szempontból,
mind hangminőség tekintetében a tökéletes megoldás egy fülbejátszóhoz.
Igaz csak egy zacskóban és nem gyári csomagolásban érkezik, de ettől még eredeti.

Ezek a szilikon füldugók teljesen más kategóriát jelentenek, mint a belső fülesek és fülbejátszók csomagjában található finoman szólva "egyszerű" szilikon füldugók.

Aki akar még kísérletezhet a Comply új TrueGrip memóriahabos, vagy a Spinfit 360 szilikon füldugójával, amelyeket kifejezetten a fülbejátszókhoz fejlesztettek ki, de én azt mondom a JVC maga a tökély! Ha eltaláljuk a fülünkhöz illő méretet, akkor nem kell bajlódnunk a memóriahabos füldugóknál szokásos hallójáratba helyezéssel, a JVC Spiral Dot feltapad a fülünkre és máris élvezhetjük a zenét. Még kipróbálnám a JVC új Spiral Dot ++ szilikon füldugóját is, de addig, amíg az eredeti Spiral Dot szilikon füldugó párját kb. 1100 Ft.-ért tudtam beszerezni, addig az új ++ füldugó csak Japánban kapható és az ára igencsak húzós (1 pár több, mint 6000 Ft.!), szóval én maradok az eredeti Spiral Dot-nál.


Ha ezen a ponton a Kedves olvasó megkérdezi, hogy miért nem a fülbejátszókról írok, miért a füldugókról, akkor hangsúlyoznom kell, hogy egy nem jól megválasztott füldugóval használt fülhallgató a tudásának csak a töredékét képes produkálni, néha a mély és a magas hangok többsége eltűnik, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk az eszközünkhöz legjobban illő füldugót, amelyik a legjobb szigetelést és ezáltal az adott eszközzel elérhető legjobb hangminőséget szolgáltatja.



Fülbemászó dallamok fülbejátszókkal


A teszt három résztvevője (felülről lefelé):
1. Fiil T1X - 62 €
2. KZ S2 - 29 $
3. Jade Audio EW1 - 16 ezer Ft.

Az elmúlt időszakban eléggé intenzíven hallgattam a fenti fülbejátszókat és előzetesen néhány gondolatot le kell írjak róluk:

  • Addig amíg a Bluetooth alapú, vezetékes fülhallgatókkal használható légzene játszók között vannak egészen kiváló, nagyszerű és nagyon jó típusok, addig a fülbejátszók esetében inkább a jó, közepesnél jobb és elfogadható jelzőket fogom használni, hozzátéve, hogy nem próbáltam 250 - 300 €-s fülbejátszókat (pl. Apple Airpods Pro, Sennheiser Momentum 2, Sony WF1000XM3) és ezt teljesen tudatosan tettem, mert ma még jó szívvel olyat ajánlani valakinek, hogy vegyen egy olyan fülbejátszót 80-100 ezer Ft.-ért, amelyik nem képes fogadni a legjobb Bluetooth kodekek egyikét sem az nem lenne korrekt,
  • A fentiek ellenére többször előfordult, hogy a zene egy olcsó fülbejátszón keresztül is élvezhető volt, érzelmeket váltott ki belőlem, ami bizony meg is lepett, de őszintén akarok a témáról írni, nem elfogultan,
  • Ami tény a legjobb kedvező árú ChiFI belső fülesek (pl. KZ ZSX, Blon BL-03) egy jó minőségű légzene játszóval (pl. Fiio BTR3K, vagy Hiby W5) lényegesen jobban szólnak, mint bármelyik a tesztben szereplő fülbejátszó, viszont az a végtelenül egyszerű mód, ahogy ezeket az eszközöket a töltő-tokjából kikapva és a fülünkbe illesztve azonnal zenét hallgathatunk rajta, mindenféle kábel zavarás nélkül, az olyan előnyt jelent, amely korántsem elhanyagolható, és amely hosszabb távon várhatóan teljesen meg fogja változtatni a mobil zenehallgatási szokásainkat.

Egy audió kereskedőtől hallottam nemrég, hogy ma a fiatalok döntő többsége TWS-t, azaz fülbejátszót keres az üzletekben, mert az általuk elérhető kényelem számukra olyan előnyt jelent, amely elhomályosítja azt a tényt, hogy akár jobb minőségben is hallgathatnának zenét.

Emlékszem mekkora szenzáció volt, amikor Steve Jobs bejelentette az első iPod-ot és büszkén közölte, hogy akár 1000 zeneszám is ráfér erre a kis készülékre. Egy apróságról nem beszélt, hogy mindez MP3 minőségben hallgatható. A lányomnak vettünk egy iPodot pár évvel később és tényleg nagyon cool készülék volt, de a hangminősége mai szemmel nézve nagyon gyenge volt.

Azért említem meg az iPod-ot, mert ma ezt érzem a fülbejátszók első generációjával is. Kényelmesek. lehet hogy pár év múlva majd forradalmasítják a zenelejátszást, de ma még nem tudnak versenyre kelni a jobb hordozható zenelejátszókkal sem.


A három fülbejátszó közül a Jade a legkisebb, szerintem ez már túl kicsi méret, habár kényelmi szempontból tökéletes. Alig áll ki a fülünkből.

A legideálisabb méretű a FIIL, amelyhez adnak gumi gyűrűket is, hogy sportolás közben kellő erővel szorítsuk hozzá a fülkagylónkhoz. Ez nagyon hasznosnak tűnik, de a másik két fülbejátszót is kipróbáltam futás közben és egyik sem esett ki a fülemből. 😃

A három közül a legnagyobb a KZ S2, és eléggé feltűnően ki is áll a fülből, de még ezzel sem volt kényelmi szempontból semmi probléma.

Mindhármat a JVC Spiral Dot minőségi szilikon füldugóval ellátva próbáltam ki.



Tesztzenék

Mivel, ahogy már említettem a fülbejátszókat elsősorban az ifjabb generáció kedveli, ezért ezúttal nem csak a szokásos audiofil tesztzenéimet vettem elő, hanem a TIDAL-en megjelent legújabb és ezek között legizgalmasabb felvételek közül válogattam, majd ezeket egészítettem ki a térhatás, a dinamika és a szubbasszus képesség megállapítására legjobban alkalmas felvételekkel.



A deadmau5 egyike a TIDAL sztár tulajdonosainak, de nem emiatt választottam ezt a felvételt, hanem azért mert bár modern, újszerű mégis különleges, izgalmas, és ha épp olyan a hangulatunk, hogy egy meleg nyári napon elalszunk a tv előtt, akkor ezt a számot meghallgatva garantáltan felébredünk olyan energiák szólalnak meg általa

Ennél a felvételnél a KZ S2 hibrid (két külön meghajtós) rendszere előnyt jelent, jobban visszaadja a hangmérnökök térbeli játékát egy ilyen elektronikus elemeket is magában foglaló felvételnél, mint a Fiil T1X. Izgalmasabb, térbelibb, kellemesebb az élmény.

Azért a FIIL T1X sem marad el tőle sokkal, jó teljesítményt nyújt, nagyon jó a dinamika, jó energiákkal szólal meg, de kevésbé játékosan, mint az S2-n.

A Jade hibái sajnos egy ilyen zenénél nagyon kiütköznek. A Jade ugyanis egy nagyon kellemes hangszínű középtartománnyal rendelkezik, az emberi énekhangot is jól visszaadja, de mintha a fejlesztői lenyisszantották volna a nagyon magas és a nagyon mély frekvencia sávot.



Nagyon szeretem az énekesnő hangját (fellépett a "#maradjotthon" világkoncerten is),
új nagylemezük elsőrangú érdemes meghallgatni



Ennél a felvételnél a KZ S2 hozott egyfajta varázslatot, ünnepélyességet, már-már pátoszt kölcsönözve ennek a nagyon szép dalnak.
Ugyanakkor ha részekre bontjuk a felvételt, akkor meg kell állapítsam, hogy a FIIL T1X a felvétel közepén megjelenő térhatású részeket képes volt jobban  megjeleníteni, viszont az énekesnő hangja életszerűbben, kellemesebben, természetesebben szólalt meg a KZ S2-n.

A Jade ennél a felvételnél kellemesen szólt, az énekesnő énekhangját jól visszaadva, de esetében varázslatról nem beszélhettünk.





Ezt a számot az elmúlt napokban sokat hallgattam, úgy is mondhatom, hogy rákattantam 😎
Kórus, majd egy gyönyörű hangú énekesnő, majd újra a kórus, némi térhatással.
A felvétel kiválóan alkalmas annak megfigyelésére, 
hogy ez a remek zene milyen érzelmeket vált ki a hallgatóból

Érzelmileg a KZ S2 nyújt a legtöbbet, a Fiil T1X is jól szól, de a felvétel végi dinamikai váltást a Fiil nem tudja úgy megjeleníteni, mint az S2. Ez a dinamikai váltás a Fiil-ben bent ragad, mint egy lélegzet.
Ami a Jade Audio fülbejátszóját illeti nagyszerűen hozza az énekesnő hangját, de a hangszerek csak a háttérből szóló kiegészítő eszközöknek tűnnek, nem a zenekar részeinek.
Itt jöttem rá, hogyha a fülbejátszónak a füldugóval ellentétes végét kicsit lefelé mozgatom (elforgatva a testét), akkor jobb a szigetelés és a térhatás is. Sajnos még így sem tud a Jade versenyre kelni a másik két fülbejátszó hangjával.


És akkor hallgassunk meg a hagyományos teszt számaim közül kettőt:


Amennyiben egy készülék térhatást visszaadó és dinamikai képességeit
akarjuk ellenőrizni, ennél kevés jobb felvételt találni

Kezdem a Jade-val, Callas hangja nem szól rosszul, de a térhatás nagyon korlátozott, a kórusok alig hallatszanak, és a dinamikus résznél nagyon természetellenes a hangzás.

A KZ S2 már sokkal életszerűbb. Jó a kórus megjelenítése, a dinamikus részek tényleg dinamikusan szólnak, de a természetességük azért még messze van egy audiofil készülék hangjától.

Ezen a felvételen a legjobban a Fiil T1X szerepelt, még a dinamikus részeket is életszerűbben jelenítette meg, mint az S2, a Jade-ról nem is szólva, a kettő között ég és föld volt a különbség.



A szubbasszus tesztek királya
Amikor indul a felvétel egy jó lejátszón a fejünk 
minden részéről hangokat hallunk 👀


A Jade-n ha jól el tudjuk találni a készüléknek a fülünkkel bezárt szögét, akkor meglepően jó a térhatás és még a basszus is megjön. Ki kell mondjam ez tervezési hiba, azaz a meghajtó jobb teljesítményre lenne képes, ha kicsit nagyobbra tervezték volna a Jade testét. Akkor ugyanis sokkal jobb lenne a szigetelés, mint alapból. Mindenesetre végre egy felvétel, amely egészen élvezhető a Jade-val.

A Fiil T1X sokkal jobban eltalált méretű készülék testtel rendelkezik. Jó a térhatás is, de az igazi szubbasszus hiányzik, pedig más felvételeken egyértelműen érezni, hogy jó a T1X szigetelése. Valószínűleg a dinamikus meghajtója nem megy elég mélyre....
Azért ezzel együtt összességében kicsit jobb térhatással és sokkal jobb dinamikával szól a T1X, mint a Jade. Abszolút élvezhető.

A KZ S2 szubbasszusa a legjobb a három közül, mégis visszaemlékezve arra, hogyan szólt ez a felvétel a KZ ZSX (vezetékes) belső fülessel és a Fiio BTR3K légzene játszóval, az bizony más dimenzió volt (igaz magának a BTR3K-nak az ára kb. annyi, mint a Fiil T1X-é). A magas hangokat kicsit a Fiil adja vissza jobban, de az S2 produkciója nagyon élvezetes összességében a legjobb.

Készítettem egy összehasonlító táblázatot a három készülékről.
Ezúttal nem 70%-ot adtam a hangminőség súlyára, hanem csak 50%-ot, mivel ezeknél az "első generációs" fülbejátszóknál az igazán minőségi Bluetooth kodekek híján nem lehet csodát várni a hangminőségtől. Már az is csoda, hogy ennyi pénzért ezek így képesek megszólalni.
A 20% egy részét a funkcionalitásra és stabilitásra tettem át, és bevezettem egy új értékelési szempontot az ár - érték arányt, azért, hogy ki tudjam fejezni mely készülékek nyújtanak jóval többet, mint azért a pénzért várnánk amennyibe kerülnek.


Lássuk az értékelést:



Ezúttal a szokásos királyi koronát nem tettem rá a táblázatra. Fórumokon már vádoltak azzal, hogy túlzottan tudok lelkesedni egy készülékért, ami 2019-ben, de már idén is nem egy alkalommal előfordult velem. Ezúttal azonban egy új és ígéretes technika első generációjáról nem tudok még túláradó lelkesedéssel írni.

A Fiil T1X és a KZ S2 nagyon hasonlóan szerepeltek, az S2-nél sokat jelentett az alcsony ár és nagyon jó ár-érték arány. 
Őszinte leszek, ha nem az enyém lenne ez a két készülék, csak egy barátom adta volna kölcsön őket egy hétre kipróbálni, mint csomag azt gondolom a Fiil T1X nyújtja a legtöbbet, és azt tartanám meg.
Mégis a legszebb pillanatokat a KZ S2 hozta el számomra, igaz a fülem lehet, hogy már jobban hozzászokott a jellegzetes KZ hangzáshoz, miután három KZ belső fülessel (vezetékes mindhárom) rendelkezem (ZS5, ZSN és ZSX).

A Fiil sportoláshoz a legideálisabb a remekül használható gumigyűrűkkel, az ideális méretével, a stabilitásával és a sok-sok funkcióval. A hangja is rendben van, szóval akinek van erre a célra 62 €-ja, bátran vegyen egy ilyet. Aki ennyit nem szán rá ő "elégedjen meg" a KZ S2-vel, bizton állíthatom, hogy nem fog csalódni.

Sajnos a Jade Audio termékéről csak azt tudom mondani, hogy kicsit gondosabb tervezéssel (nagyobb testben kellett volna elhelyezni) és kicsivel jobb meghajtóval a legjobb fülbejátszók között emlegethetnénk. Rossz hír az is, hogy semmit nem tesz hozzá a hangzásához az aptX dekódolási képesség, szóval ha valaki fülbejátszó vásárláson gondolkodik, ne a paraméterek alapján, hanem inkább a mértékadó teszt oldalak véleménye alapján válasszon.


Ami a legújabb fülbejátszókat illeti érdekes megemlíteni, hogy 49 $-ért egy kampányoldalon megjelent a CCA CX10 készülék, amely mind formájában, mind méretében nagyon hasonló a KZ Z1-hez, amely egy dinamikus meghajtót tartalmaz és habár a hangját többen dicsérték, de a 2 óra (később 1,5 órára csökkenő) üzemidő azért nagyon kevésnek tűnik.
Már írtam korábban, hogy a CCA a KZ almárkája, de mitől olyan érdekes ez az új készülék?
Nos attól, hogy egy 7 mm-es dinamikus meghajtó mellett 4 db (!!!) armatúrás (BA) meghajtót is magában foglal, tehát a nagy sikerű KZ ZS10 pro 1DD + 4BA hibrid meghajtórendszerét tudomásom szerint először voltak képesek (megint a kínaiak 😒) beépíteni egy fülbejátszóba.
Ráadásul a sok meghajtó mellett még maradt hely egy 2,5 órás üzemidőt lehetővé tevő akkunak is.

Van tehát fejlődés csak látnánk már az LDAC kodek képességet valamelyik gyártónál.


A három fülbejátszó hangminőségét összehasonlítottam az elérhető árú, mégis minőségi vezetékes belső fülesekkel, az általam már sokszor dicsért, ma már 11 € körüli áron kapható KZ ZSN-el (amely az S2-höz hasonlón 1DD + 1BA hibrid készülék) és a fórumokon sokak által istenített, általam "csak" nagyon jónak tartott Blon BL03 (egy dinamikus meghajtós) manapság 21 €-ért kapható készülékkel.




Hiby W5 (Blueooth) légzene játszó és
KZ ZSN hibrid belső füles


Ez az összeállítás egy jó minőségű kábel árát is hozzászámítva ma kb. 100 €, tehát az S2 árának több, mint háromszorosa, és kb. 40%-al kerül többe, mint a Fiil T1X.
A magasabb árért viszont aptX HD és LDAC kodekeket dekódoló rendszert kapunk és a fülbejátszóknál egyértelműen jobb hangminőséget. Zeneibb, természetesebb, komplexebb hangzás érhető el vele, igaz némi macera árán (a kábelt célszerű a trikónkon rögzíteni ha sportolni akarunk vele).



Hiby W5 (Blueooth) légzene játszó és
Blon BL03 belső füles


Ez az összeállítás egy jó kábellel már kb. 110 €-ba kerül. Valamivel jobban is szól a ZSN-nél de nem lényeges a különbség.

A két belső fülest hallgatva egyértelműen érzékelhető, hogy sokkal természetesebb mély hangokat hallunk, mint bármelyik fülbejátszóról, úgy tűnik a jobban tömörített kodekek (SBC, AAC) a mély hangokon rontanak a legtöbbet.




Amikor megtudtam, hogy a Fiio saját márkanév alatt idén ki fog hozni egy fülbejátszót kezdtem reménykedni, hogy hátha képes lesz már fogadni az LDAC-ot, de sajnos csalódnom kellett, mert az első hírek szerint nem fogja tudni.

Nyilván sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem képesek a gyártók beépíteni az LDAC kodeket fogadó DAC-ot ezekbe a készülékekbe. A válasz valószínűleg az, hogy ma még a miniatürizálás nem tart olyan szinten, hogy a jóval nagyobb akku kapacitást igénylő LDAC fogadására képes készülékeket dobjanak piacra. Azt meg, hogy 1 óra üzemidő álljon a használó rendelkezésére, azt ugye kevesen fogadnák el a jobb hangminőségért cserébe.

A meghajtókat nyilván nem érdemes lekicsinyíteni, mert akkor, főleg a dinamikus meghajtók sokkal rosszabbul szólnának.

Talán az akkumulátor technológiák fejlődésével (pl. grafén, vagy szilárdtest akkuk, vagy valami egészen más technológia) kisebb méretben hosszabb üzemidőt tudnak majd a gyártók produkálni és akkor végre a fülbejátszók is képesek lesznek olyan hangminőségre, mint a mai legjobb légzene játszó - belső füles párok.

Megkérdeztem a téma egyik legjobb hazai szakértőjét a digitális audió "guru"-t, Oláh Attilát, a HEED audió készülékek fejlesztőjét. Ő elmondta, hogy az SBC kodekre lehet hardveres dekódolást építeni, ami kevesebb erőforrást igényel, a többi kodekhez szoftveres dekódolás szükséges, amely számítási kapacitást és energiát igényel, ezek pedig fogyasztják az akkut.

Felhívta a figyelmet az év elején bejelentett, a Fraenhofer és Ericsson cégek által kifejlesztett új Bluetooth technológiára, amelyet LE Audio-nak neveztek el (LE = low energy = alacsony fogyasztás) és amely egy LC3 nevű új Bluetooth kodek révén úgy tűnik, hogy meghazudtol minden korábbi alapvetést (nagyobb tömörítés = gyengébb hangminőség), mivel az SBC 320 kb/s bitrátájához képest  jóval alacsonyabb,192 kb/s bitrátával 50%-al jobb hangminőséget és jóval kisebb fogyasztást, tehát hosszabb üzemidőt ígér!

Az új technológiát - amely Attila szerint várhatóan jobban fog szólni, mint bármelyik létező kodek - az idei Las Vegas-i CES kiállításon jelentették be és a fogyasztók által is megvásárolható első készülékek várhatóan 2021-ben jelennek majd meg. Aki ki akarja próbálni az új technológiát arra figyeljen, hogy az új moboltelefonja tudja az 5.2 Bluetooth szabványt, amelybe már beépítik az LE audiót (amely a hallássérültek számára is komoly előnyöket fog kínálni).


Egy biztos, a elmúlt időszakban többször voltam futni és edzőteremben is, és egyik helyen sem használtam vezetékes belső fülest. Úgy tűnik az első generációs fülbejátszók sportra már alkalmasak, és az általuk nyújtott kényelem nagy csáberőt jelent.

Otthon a kertben viszont nem fülbejátszót szoktam hallgatni, hanem vagy a telefonomat az Ibasso DC01 audió adapterrel, vagy a Hiby W5 légzene játszómat a KZ ZSX belső fülesemmel.
Azért az egészen más minőség...


Kiegészítés 2020. szeptember végén:

Ugyan a fenti tesztben azt írtam még - ami a tesztelés idején igaz is volt - hogy a KZ idén még nem jelentetett meg új, vezetékes belső fülest, de nyár végén és ősz elején a kínai mérnökök visszatértek a 2-3 évvel ezelőtti "tempójuk"-hoz, és sorra jelentetik meg az új vezetékes (és további vezeték nélküli) készülékeiket. Azok számára, akik érdeklődnek a ChiFI (ejtsd: "csájfáj" = kínai hangzáshűség) nagyon kedvező árú és jó hangminőségű készülékei iránt röviden összefoglalom a legújabb KZ Acoustics belső füleseket.



KZ ZST X
Szállítással együtt kb. 11 euróért 1 DD + 1 BA
hibrid belső fülest kínál a KZ Acoustics


KZ-ZSN PRO X
Kedvezményekkel akár 10 euróért is hozzá-
 juthatunk a nagyon esztétikus 1 DD + 1 BA
hibrid belső füleshez, a KZ egyik legnépszerűbb
 típusának sokadszor "felturbózott" változatához

Egy jövendölés 2021 őszére:
A KZ megjelentette a KZ ZSN PRO X ZS11 UBER
típusjelű belső fülesét, amely a ZSN 11. verziója 😂


KZ EDX 
Akár 6 euróért (!) megvehetjük a 10 mm-es átmérőjű
egy dinamikus meghajtóval szerelt belső fülest



KZ ZAX 1 DD + 7 BA csatornánként, összesen
16 meghajtóval szerelt hibrid belső füles, az első
vélemények alapján nagyobb teret és több részletet
tud megjeleníteni, mint a 12 meghajtós KZ ZSX .
Jó hír, hogy a gyári csomagban adott korábbi, azonnal eldobható,
gyenge minőségű kábel helyett a KZ most már korrekt kábelt ad.
Bevezető ára 50 €, de a közelgő 11.11 akcióban 
várhatóan picivel 40 € alatti áron kapható lesz.



....és akkor jöjjenek a KZ legújabb belső fülesei:

 Mindkét készülék csak armatúrás (lengőnyelves), azaz BA meghajtókat tartalmaz.

KZ ASF 
 5 BA (bal) + 5 BA (jobb), tehát 10 meghajtós
belső füles állítólag új (professzionális) 
 meghajtókkal szerelve
Bevezető ára: 50 euró
Korábbi nagy sikerű változata: KZ AS10


 KZ ASX
Pár éve elképzelhetetlen volt, hogy egy teljesen
átlagos méretű tokba 20 db (!!!) armatúrás
meghajtót szereljenek (10 + 10 BA)
Bevezető ára: 80 euró
A korábbi - jóval nagyobb tokba szerelt - változat
a KZ AS16 volt, 8 + 8 BA meghajtóval szerelve
                                                                                       

Korábbi években a KZ sorszámozta a belső füleseit (ZS1 - ZS7), ma már az elnevezések logikája nehezen követhető, talán annyiban következetesek, hogy a hibrid (dinamikus és armatúrás meghajtókat is magukban foglaló) modellek neve Z-vel kezdődik (pl. ZSX és ZAX), míg a csak armatúrás meghajtókkal szerelt modellek AS betűkkel kezdődnek (pl. ASF és ASX).

Általánosságban az megállapítható, hogy ahol sok armatúrás meghajtót szerelnek egy belső fülesbe, ott nagyobb a megjelenített tér, sok finom részlet hallható, de a mély hangok nem mennek olyan mélyre, mint a hibrid modelleknél, amelyek a kétféle meghajtók előnyeit ötvözik.

Tervezem, hogy az év végén tesztelni fogom a KZ ZAX-et és beszámolok a tapasztalataimról (reményeim szerint a Fiio egyik megfizethető modelljével összevetve.





Következik: Zorloo Ztella MQA képes audió adapter teszt, ahol a világ egyik legkisebb MQA képes készüléke segítségével összehasonlítom az MQA kibontási képességet a szimmetrikus erősítéssel.
Vajon melyik ad hozzá többet a végső hangminőséghez, melyik technológia élvezhető jobban?
A teszt során a piros sarokban az asszimetrikus erősítővel rendelkező Zoorlo Ztella és Schiit Magni 2 (erősítő) készülékek, a kék sarokban pedig a szimmetrikus erősítővel szerelt Ibasso DC01 és iFi ZEN DAC találhatók majd.

Zorloo Ztella MQA audió adapter - 99 $




2 megjegyzés:

  1. Cambridge Audio Melomania 1: 100,-EUR alatt (most épp akciós az Amazon.de -n, ~80,-EUR), és tudja az aptX -et. Szerintem szépen szól. Na nem úgy mint egy Pioneer SE-CH9T, pláne nem Onkyo H900MB, de kellemes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van! A lényeg, hogy élvezd rajta a zenét :)
      Nem kell mindig az elméleteken agyalni...

      Törlés