2019. május 27., hétfő

Harc a trónokért, azaz mely hordozható zenelejátszók és belső fülesek lehetnek 2019 sláger termékei

2019 nyara még csak közeleg, de máris kijelenthetjük, hogy vigyázó szemünket Kínára kell vetnünk, mert nagyon érdekes audió készülék dömping árasztja el manapság a piacot, amely mindenkinek, aki úton, közlekedési eszközön, vagy akár csak egy strandon szeretne jó minőségben zenét hallgatni izgalmas lehet.
Ezúttal nem készülékeket tesztelek, hanem összefoglalom a várakozásaimat, hogy szerintem melyek lesznek az idei év legnagyobb hordozható zenei eszköz slágerei. Nem vagyok időutazó, hogy visszamenjek a Delphi jósnőkkel beszélni, de az elmúlt évek trendjei alapján veszem a bátorságot, hogy megpróbáljak jövendölni. Amennyiben tévednék, Mea Culpa, Mea Maxima Culpa, azaz bocsi 😏.

Már csak hetek, vagy napok választanak el minket attól, hogy az általam bemutatott készülékek kaphatók legyenek. Nézzük a legérdekesebbeket:


Fiio M5 
légzene játszó

Már a nagyszerű Fiio BTR3 tesztelésekor megállapítottam, hogy a vezeték nélküli zenelejátszás szintet lépett és korábban elképzelhetetlenül kis méretű készülékből is meglepően minőségi zenét hallgathatunk. A tesztben megemlítettem, hogy nemsokára a Fiio piacra dobja a BTR3 "luxus" változatát, a BTR5-t, azonban az egyik leginnovatívabb kínai gyártó úgy döntött, hogy a BTR5 helyett egy M5 típusjelű, az okos-órákra emlékeztető, színes kijelzővel ellátott lejátszót dob piacra, amint arról a cég március 16-i Pekingi készülék bemutatóján tudomást szerzett a világ.


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
A Fiio 2019-es új készülékeinek bemutatásán


Az új forma korántsem véletlen, nyilvánvalóan ez a Fiio válasza a konkurens Shanling nagy sikerű M0 készülékére, amely 100 dollár körüli áron kapható.
A Fiio M5 egy légzene játszó, azaz a telefonunkról Bluetooth technológiával küldhetünk rá digitális zenei fájlokat, amelyeket az abba beépített, legújabb fejlesztésű, a japán Asahi Kasei Microdevices cég által gyártott AK4377 típusú DAC alakít át analóg jellé, amelyet egy fejhallgatóval élvezhetünk a 3,5 mm-es asszimetrikus kimeneten. Azok a pletykák tehát, hogy a Fiio a legjobb légzene játszójába majd szimmetrikus (2,5 mm-es) csatlakozót szerel nem bizonyultak igaznak (a szimmetrikus csatlakozóba bedugott kábellel egy fejhallgatón, vagy egy fülhallgatón érzékelhetően jobb minőséget élvezhetünk, mint egy hagyományos - asszimetrikus 3,5 mm-es kimenetről).

Azért az M5 sok újdonságot tartogat számunkra, például:

Kétirányú Bluetooth (jelek fogadása és küldése),
1,5"-os színes IPS kijelző,
DSD fájlok lejátszása (DSD64),
2 TB-os maximális kapacitású Micro SD kártya hely,
15 óra üzemidejű, 24 napos készenléti idejű akkumulátor,
Multifunkciós USB C csatlakozó,
(audió kimenetként használva külső DAC is csatlakoztatható),
sok egyéb kényelmi funkció (óra, lépésszámláló, legyintéses vezérlés, stb.)


Az új M5-nek még nincs hivatalos ára, de 99 dolláros ár várható



Az M5 több színben is kapható lesz



Egy műanyag csíptetővel akár a ruhánkra is csíptethetjük

Az M5-ben lévő DAC műszaki paramétereit a Fiio még nem hozta nyilvánosságra, de az AKM oldalán jól látható, hogy az elméletben 32 bit / 768 kHz (PCM) felbontásra, DSD256 lejátszásra  és 128 dB-es jel-zaj viszonyra képes, de az M5-be építve várhatóan a maximális tudásának megfelelő paramétereket azért nem fogja tudni hozni (hasonló volt a helyzet a BTR3-ba szerelt AK 4376A DAC esetében is). Természetesen az M5 USB DAC funkciót is tud, 24 bit / 192 kHz-es maximális felbontással.

Az M5-be mindazon Bluetooth kodekek dekódolását beépítették, mint a BTR3-ba, de amíg a BTR3 bemutatásakor még kijelenthető volt, hogy az minden létező Bluetooth kodeket képes dekódolni, az M5 bemutatásakor ez már nem volt igaz, ugyanis közben a Kickstarter kampányt (internetes pénzgyűjtés egy projekt megvalósítására) kezdeményező szintén kínai Hiby (ejtsd: hájbi) közzétette az új légzene játszójuk a W5 specifikációját, amelyből kiderült, hogy a Hiby kifejlesztett egy még a SONY LDAC kodekjénél (max. 990 Kb/s bitráta) is nagyobb bitrátájú (UAT = 1200 Kb/s) Bluetooth kodeket, amely az LDAC maximális 24 bit / 96 kHz fájlátvitelénél is nagyobb felbontású, 24 bit / 192 kHz vezeték nélküli átvitelre képes. A Hiby W5-ről további részletek a bejegyzés későbbi részében találhatók.

Kíváncsian várom, hogy kipróbálhassam a Fiio M5-t, amelyet izgalmas lesz összehasonlítani a Fiio BTR3-al és a Hiby W5-el, amelynek Kickstarter kampányát 69 dollárral támogattam, és ezért cserébe hamarosan kapok egy ilyen készüléket.


Fiio M11 DAP
(digitális zenelejátszó)


Bevezetés helyett egy sokat mondó kép, a Fiio már nem az a cég,
amelyik néhány éve az alsó középkategória szereplője volt, ma 
már mind dizájnban, mind beltartalomban világszínvonalat képvisel


Műszaki, vagy technikai érdeklődésű embereknek egy sokat mondó ábra,
Nagyon gyors processzor, a legújabb AKM DAC chip csatornánként egy - egy,
2,5 és 4,4 mm-es szimmetrikus (balanced) fejhallgató csatlakozók

Nagy érdeklődéssel várom a kb. 130 ezer Ft-os áron érkező M11 DAP (digitális zenelejátszó) megjelenését. Elődje a ma már 85 ezer Ft-ért megkapható M9-es nagyon jó kritikákat kapott. Az egyik ismert amerikai tesztoldal egyenesen napjaink összességében legjobb DAP-jának választotta, pedig a listájukon akad 4000 dolláros készülék is! Ez persze nem azt jelenti, hogy ennél nincs jobb hangú hordozható digitális zenelejátszó, de ennyi pénzért az M9 nagyon sokat nyújt hangban és funkcionalitásban egyaránt.

Ehhez még adjuk hozzá az M11 esetében a jobb processzort, a jobb DAC-ot (az M9-ben AK4490 van), a jobb erősítőt, a két sávos WIFI-t, a kétirányú Bluetooth-t, az audiofil fejhallgató őrültek új kedvencét a 4,4 mm-es szimmetrikus fejhallgató csatlakozót, az 5,15"-os (mobiltelefont idéző) 720p IPS képernyőt, az Android Nougat operációs rendszert, amely révén - igaz nem a Play Store-ból, de - letölthetők a zenei alkalmazások (TIDAL, Spotify), az "all to DSD" funkciót, amelynek segítségével a PCM jelet DSD formátumba konvertálja át, amely jobb minőségű hangot eredményez, és a sokkal drágább készülékeket idéző nagyon elegáns dizájnt, amelynek fénypontja az arany színű hangerő szabályozó:


Nyilvánvalóan nem számíthatunk arra, hogy az M11 hangminőség szempontjából versenyre kelljen egy Astell & Kern SP1000M-el, vagy egy Cayin N8-al, na de azoknak az ára sem 450 dollár!
Én azt várom, hogy az M11 az idei kínálat egyik legjobb ár-érték arányú DAP-ja lesz.


Az M11 hátlapja az Astell & Kern DAP-okat idézi



Fiio Q5s
DAC / fejhallgató erősítő


Már tavaly év végén nagyon sok elismerést kapott a Fiio Q5 fejhallgató erősítő/DAC, amelyet az ismert tesztoldal a Headfonics a legjobb hordozható erősítő/DAC-nak választott, és nem csak a legkedvezőbb árú kategóriában, hanem összességében!

A most bejelentett hamarosan érkező Q5s még komolyabb hardverrel és még több funkcióval rendelkezik.


100 ezer Ft.-ért figyelemre méltó specifikáció

Amióta a Chord Mojo megjelent a többi gyártó mindent megtesz, hogy végre kihozzon egy Mojo "ölő" készüléket, de eddig csak felzárkózni sikerült hozzá (iFi xDSD), de beelőzni még nem. Igaz a Mojo ára még ma sem ment 140 ezer Ft. alá.
Lehet-e a Fiio Q5s egy igazi Mojo "ölő"? Azt hiszem, hogy nem, de ha a Mojo-nál 30%-al alacsonyabb árért a Mojo szintjét hozná, akkor nagy sikerre számíthat. Erre pedig jó esélyt látok.


          Vezeték nélküli Hi-Res tanúsítvány            2,5 és 4,4 mm-es szimmetrikus csatlakozók

A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Mojo-t vezeték nélküli lejátszóvá tevő Poly-val együtt (még kedvezőbb árú ajándékcsomagban is) az ár 360 ezer Ft.-ra ugrik, ami már nem a Q5s kategóriája.
Ugyanakkor a Q5s alapból fogadni tudja a legtöbb Bluetooth kodeket, beleértve az Aptx-HD-t és az LDAC-ot is.

Nyilván sokakban felmerül a kérdés, hogy miért vesz valaki ilyen eszközt, amikor egy nem sokkal többe kerülő DAP (például M11) képernyővel ellátva teljes funkcionalitást nyújt, míg a legjobb hangminőséget a Q5s-ből úgy tudjuk kihozni, ha egy kábellel a mobiltelefonunkhoz csatlakoztatjuk. Nos vannak akik a továbbfejleszthetősége miatt választják, ugyanis a Q5s alsó része alapból egy új fejlesztésű AM3E erősítő modul, amelyet 150 dolláros áron egy még komolyabb AM3D modulra cserélhetünk, amelynek lelke egy a THX cég által kifejlesztett erősítő chip. Igen ez az a THX, amelyik minősíti a házimozi erősítőket és projektorokat!

A Q5s fejlesztői szándékosan mikro USB csatlakozóval látták el a készüléket, hogy azt csatlakoztatni lehessen bármely IOS eszközhöz, mivel az Apple az USB C csatlakozó esetében még nem adta áldását ehhez.

A Q5s-be a japán Asahi Kasei Microdevices legújabb AK4493 típusú DAC-ját szerelik be, csatornánként egyet (ez a DAC a sok sikert elért AK4490-es utóda). Az AK4493-nál feljebb az idei kínálatban az AKM-nél már csak egy DAC chip van az Astell & Kern SP2000-be épített AK4499.


A készülék CNC megmunkálású, homokfúvott alumínium váza kifejezetten szép és elegáns, 
a Fiio felirat alatti szín a használt bemenetre utal és jelzi, ha az akku kezd kifogyni

Nem kell hozzá nagyon nagy jóstehetség, hogy kijelentsük a Fiio Q5s az idei év egyik nagy slágere lehet. Remélem módom lesz egy teszt keretében megismerkedni ezzel a csodás készülékkel.



légzene játszó
"Szivarka"

Ahogy említettem tavasz elején jöttek az első hírek a Hiby új W5 jelű légzene játszójáról, amelyet a Kickstarter kampányban mint a "legnagyobb tudású Bluetooth HIFI erősítő" reklámoztak és az új UAT (Ultra Audio Transmission) Bluetooth kodek-ről, amelynek bitrátája közel ötszöröse (!!!) az Apple által kifejlesztett AAC kodeknek (a magasabb bitráta alacsonyabb tömörítést jelent és ezáltal jobb hangminőséget). 

Maga a koncepció nagyon hasonló a Fiio BTR3-hoz (ahogy én neveztem el Fiio-ká-hoz), azaz egy ruhára csíptethető kisméretű, kis súlyú eszköz, amelyre zenét küldhetünk át a telefonunkról Bluetooth kapcsolaton keresztül, és a digitális zenei fájlt analóggá alakítva (egy beépített DAC segítségével) a zenét egy fejhallgatóval, vagy fülhallgatóval élvezhetjük.

Amint megérkezik a W5-ös lejátszóm, közzé fogok tenni egy összehasonlító elemzést a BTR3 és a W5 között, ahol majd részletesen kitérek a két készülék specifikációjára, most csak a leglényegesebb különbségekre világítok rá:

Amiben a BTR3 tud többet:

Vannak rajta fizikai vezérlő gombok (W5-ön csak egy érintő gomb van, vibráló visszajelzéssel),
A feltöltött készülék kodek-től függően 7-11 óra üzemidőt tud
(W5 alapból 3,5 - 4 óra üzemidőt, de 5x feltölthető a hozzá mellékelt tartóval, 
amely kvázi powerbank-ként szolgál),
Töltés közben is használható.


Amiben a W5 tud többet:

IP67 vízállóság,
UAT Bluetooth kodek 1200 Kb/s bitrátával, 24 bit / 192 kHz fájl átvitellel,
Fekete és fehér színben is kapható (BTR3 csak feketében).


Alapvető eltérés a beépített DAC-ok típusában van, ugyanis a BTR3-ba egy AK4763A típusú, míg a W5-be egy ES9218P típusú DAC-ot építettek (ennek az ESS Sabre DAC-nak az úgynevezett QUAD DAC verziója található az LG V30-ban, az egyik legjobb mobiltelefonba épített zenelejátszóban).



A W5-höz mellékelt tartó egyben vezeték nélküli töltőként is funkcionál,
de sajnos a W5-t csak a tartóján keresztül lehet tölteni 
és eközben nem hallgathatunk vele zenét


A csíptető és a töltéshez szükséges csatlakozók
A W5 ma még a gyártó oldalán 74 dollárért előrendelhető, 
végső árát 109 dollárra jelezték



Lényegesen eltér a két készülék formavilága egymástól. A BTR3 szögletes, konzervatív formájú, míg a W5 lekerekített.
Egyes fórumokon elvetemült kommentelők a W5 formáját egy hölgyek örömére szolgáló segédeszközhöz hasonlították 😣, amelynek neve egy ismert énekesnő nevéhez hasonlatos, számomra azonban a W5 formája inkább a Szamos marcipán kínálatából érthetetlenül kivezetett Churchill szivarja nevű nagyon finom édesség formáját idézi, természetesen mielőtt az szájban olvadt...Na akkor ezt inkább nem ragoznám tovább 😌.
A formánál lényegesebb, hogy nagy élvezetet nyújtson a hangja (itt most a W5 hangjára gondolok 😄).

Előzetesen csak annyit, hogy nagyon kíváncsi vagyok, hogy a nagyobb bitráta és felbontás hallható minőségjavulást fog-e okozni a W5-nél, vagy jelentősebbek lesznek a DAC-ok hangkaraktere közötti különbségek. 
Egy biztos a jobbik légzene játszót az utazásaimnál, edzésnél és a strandon használom majd, a másikat pedig az autómban fogom elhelyezni.

Nemsokára beszámolok a fejleményekről...hogy Fiio-ka, vagy Szivarka lesz-e a jobb vétel...



Most pedig egy teljesen szubjektív ábra következik az általam a szakírók véleménye, tesztek, saját tapasztalatom és megérzéseim alapján összeállítva a jelenlegi legjobb hordozható zenelejátszókról:





Knowledge Zenith újratöltve...

Ez év elején már jeleztem, hogy az egyre népszerűbb kínai Knowledge Zenith (KZ) belső füles gyártó egy új és izgalmas modellt dobott piacra, az általam használt kiváló KZ ZS5 egyik utódját a ZS7-et. 
Az azóta eltelt néhány hónap alatt viszont a KZ-nek sikerült eléggé összezavarni a rajongóit, mert  részben a KZ almárkája, részben saját neve alatt nem kevesebb, mint öt új belső fülest jelentettek meg! Amennyiben ma valaki nekem szegezné a kérdést, hogy mondjam meg melyik a KZ jelenlegi legjobb belső fülese elég nagy bajban lennék, mert különböző szakírók véleménye alapján jelenleg erre a címre nem kevesebb, mint 5 (!) KZ modell pályázik (BA10, AS10, AS16, ZS7 és ZS10 Pro).

Nézzük mindenekelőtt a legújabb modelleket:

A meghajtó típusára vonatkozó jelölések:

DD = dinamikus meghajtó (mély hang előállítása jobb, mint az armatúrásé)

A 2. generációs DD meghajtók a Pro típusjelű
modellekben találhatók (ZS10 Pro és ZSN Pro)


BA = armatúrás (lengőnyelves) meghajtó, 
elvileg a főbb frekvencia tartományokra létezik külön fajta



                    KZ almárkája: CCA                                   KZ saját terméke
               
Csatornánként 1 DD + 4 BA hibrid belső fülesek:


                 
     CCA C10, ára 22 euró (!)                                       KZ ZS10 Pro, ára 28 euró


Csatornánként 8 BA belső fülesek:


                   CCA C16, ára 72 euró                                            KZ AS16, ára 82 euró




Az év elején a fórumokon sokan találgatták, hogy vajon az új CCA márka a KZ-hez köthető-e és később egyértelműen megállapították, hogy igen. De miért hoz ki az egyre elismertebb KZ egy almárkát? Talán azért mert nem saját neve alatt akarja átélni egy modell esetleges kudarcát, mert ha egy CCA modell megbukik, az kinek fáj? A másik ok az lehet, hogy megpróbálják az almárka készülékét kicsit másféle módon hangolni, és a visszajelzések alapján alakítják ki a vevők számára ideális hangolást a KZ belső füleseinél. Vagy egyszerűen csak egy idejétmúlt (értsd fél évnél idősebb😋) technológiát már csak az almárkába hajlandóak belepakolni.

Bukásról persze szó sincs, nagyon népszerűek a CCA modellek, különösen azután, hogy a C16 ára 100 euróról 72 euróra, míg a C10 -es ára 40 euróról 22 euróra esett.
A C10-es egy úgynevezett penta driver belső füles, amely még a mostani nem túl kedvező forint árfolyamon is mindössze 7000 Forintba kerül, amely hihetetlen ár egy ilyen komoly technológiájú készülékért. Csak hogy el tudjuk helyezni a piacon ezt az árat a hasonló technológiájú (1DD + 4 BA), habár nyilvánvalóan több osztállyal feljebb játszó új Meze RAI Penta belső füles ára 320 ezer Forint!


                   
                               A KZ eddigi legszebb formatervű belső fülese a ZS10 Pro 
                           az új dupla mágneses rendszerű dinamikus (DD) meghajtóval,
                   formaterve a tavaly ősszel megjelent, nagy sikerű KZ ZSN formáját idézi



                    
       Az olcsó belső fülesek  királya a KZ ZSN             az új KZ ZSN Pro az új DD meghajtóval,
     (1 DD + 1 BA), mára 12 euróra esett az ára          kicsit módosított dizájnnal, ára 12 euró (!)


A kevesebb néha több, a több, nem biztos, hogy jobb


A KZ AS 16 szerkezeti felépítése, a frekvenciameneten jól látszik, hogy
a sok armatúrás meghajtó révén viszonylag egyenletes görbe érhető el


Jól látható a különbség a ZS10 Pro (1DD+4BA) és a ZSN Pro (1DD+1BA) 
frekvenciagörbéi és a fenti AS16 görbéje között, amely sokkal egyenletesebb


Mérnökként a mérési diagramokban kellene hinnem mégis az a véleményem, hogy egy belső füles megvásárlásakor csak a fülünknek higgyünk. A meghajtók számának növelése egyáltalán nem biztos, hogy a hangminőség javítását eredményezi. Egy YouTube videó teszten a tesztelő az 5+5 meghajtóval szerelt ZS10 Pro hangminőségét egyértelműen a 8+8 meghajtóval szerelt AS16 fölé helyezi, mivel szerinte az AS16 a 2-3 kHz körüli felső közép hangtartományt túlzott mértékben kiemeli, ami véleménye szerint már zavaró.
Ugyanakkor a múlt héten megjelent Headfonia teszt kiválónak minősíti az AS16-ot és a 300 dollár alatti ársávban szerintük egyetlen vetélytársa van a szintén kínai BGVP DM7.
Egyetlen negatívumként a túl nagy méretet és emiatt nem tökéletes komfortot jegyzik meg.
A teszt címe: "KZ AS16 - A rablás" sokatmondó, nyilván a 8+8 meghajtóval szerelt csúcstechnológiás modellnek a konkurenciához mérten nevetséges árára utalva. Csak egy példát említenék, a nagy nevű Westone cég az AS16-hoz hasonló technológiát magában foglaló (2 mély, 2 közép, 4 magas armatúrás meghajtójú) W80 belső füleséért 1500 dollárt kér!

Pestiesen szólva....na most légy okos Domokos 😏.

2018 őszén, amikor a ZS5-höz az egyik hazai hordozható lejátszókat és fülhallgatókat forgalmazó cégnél vettem Comply memóriahabos füldugót a cégvezető a kezemben meglátta a belső fülesemet és kérdezte, hogy ez egy Campfire? Mire mondtam neki, nem ez egy KZ. Azonnal kifejtette, hogy a KZ nagyon jó, de úgy tudja, hogy a gyártási minőség ingadozó, ezért még korai lenne forgalmazniuk.

Nos a KZ cég fejlődése túlzás nélkül rakéta sebességű, egy évvel ezelőtt kézzel rakták össze a készülékeiket, még az év elején megjelent ZS7-nél is mutatkoztak illesztési hibák a váznál. Ma már a KZ 3D nyomtatóval készíti a készülékek akril vázát, az alumínium előlapot és egyes belső elemeket is, ami kifogástalan minőséget eredményez.

A KZ által produkált minőséghez még annyit, hogy az elmúlt fél évben magamnak és családtagjaimnak összesen 7 db KZ belső fülest vásároltam (3 db KZ ZSN, 2 db KZ ZS5 és 2 db KZ ZST) és mindegyikük kifogástalanul működik.





Szubjektív listám a KZ legjobb belső füleseiről


KZ ZS10 Pro, várhatóan akcióban majd 8000 Ft.-ért elérhető lesz, 
a legszebb KZ belső füles, árához képest elképesztő technológia és hang



KZ AS16 akik nem basszusfüggők, hanem a nagy teret és a sok finom részletet kedvelik ezt válasszák, a legegyenletesebb frekvencia menettel, a beépített tartalomhoz mért vicces árral




KZ ZS7 a minimalista dizájn kedvelőinek, a mély hangok szerelmeseinek 
és azoknak akik a ZS5-t (2DD + 2BA) imádták, ára 30 euróra esett


És még egy dolog....



A közelmúltban megjelent KZ Aptx HD Bluetooth modul tulajdonképpen egy a KZ belső füleseihez fejlesztett vezeték nélküli zenehallgatást lehetővé tevő kábel (mindkét típusú KZ csatlakozóval kapható), amelybe beépítették a Qualcomm ma legjobbnak számító CSR8675 Bluetooth chipjét, 5.0-ás szabvánnyal, amely a kiváló hangminőségre képes Aptx-HD kodek dekódolására képes. Ez a fej köré elhelyezhető készülék lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonunkról (Android 5.0, vagy a feletti operációs rendszerrel) vezeték nélkül küldjünk zenét a belső fülesünkre.
Tulajdonképpen funkcionálisan hasonló Fiio-ka és Szivarka képességeihez (8 óra üzemidővel, gyorstöltéssel), a különbség "pusztán" annyi, hogy a KZ termékét 18 euróért (!!!) vesztegetik, amely töredéke a másik két eszköz árának.
Azért azt tudnunk kell, hogy egy ilyen eszköz hangminőségét nem elsősorban a Bluetooth chip határozza meg, hanem a beépített DAC (digitális - analóg átalakító). Ennek a készüléknek a DAC-járól semmilyen információ nem lelhető fel, de aki van olyan bátor, hogy 6 ezer Ft.-ját kockáztassa, rendeljen egyet és megtudhatja, hogy élvezhető lesz-e vele a zene.


Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy a KZ fizetett ügynöke vagyok jelzem, hogy semmilyen kapcsolatom nincs a céggel, olyannyira, hogy korábban a Facebook oldalukon feltett kérdéseimre sem válaszoltak 😚. Egyszerűen csak lenyűgöz ennek a cégnek a fejlődése és az egyre profibb és egyre jobb hangú készülékeik, és bár a tendencia az, hogy ma már magasabb árakat is látni, mint egy éve, de ezek az árak még mindig hihetetlenül alacsonyak a kínált elsőrangú technológiához, a világon is egyedinek és innovatívnak számító műszaki megoldásaikhoz képest.

Kiegészítés:
Már a bejegyzésem közzétételét követően néztem meg ezt a néhány napja a YouTube-ra került filmet. A YouTube-erek egy része idegesítő, nem összeszedett, nagyképű...de ez a fiatalember, aki egyébként egy basszusgitáros és hangmérnök szimpatikus nekem. Lehet, hogy elfogult vagyok vele, mert hasonló véleményen vagyunk 👂.
Mindenesetre ő a videó alatti megjegyzésében azt állítja: "a tavaly őszi videóm óta megszámlálhatatlanul sok belső fülest próbáltam ki és közülük ezt az ötöt tartom a legjobbnak".
Az audiofil hajlamú úr ugyan nem említi, hogy a CCA a KZ almárkája lenne, de ettől függetlenül az általa egy zenész fülével hallgatva a legjobb ötbe sorolt megfizethető belső fülesek között található a fent bemutatott CCA C10 és C16, valamint a KZ két új Pro jelzésű készüléke. Nála a legjobb ötbe csak egy a KZ márkától független készülék a TINHiFi (korábban TIN Audio) T3 került be!
A videóban feltüntetett árak az amerikai árak, kínai webáruházakból ezeknél sokkal olcsóbban beszerezhetők. Lehet, hogy ez a KZ tényleg érdemes a figyelmünkre? 👍


A KZ "szőnyegbombázása" után íme itt az új kínai "atombomba":

TINHiFi P1 planar mágneses belső füles 169 dollárért (!!!!!):


Lehet, hogy 100 ezer Ft. alatt mostantól 
nem is fejhallgatóban kell gondolkodnunk?


A kiváló belső füleseiről és hordozható zeneeszközeiről ismert RHA tavaly ősszel bemutatott CL2 planar belső füles ára: 900 dollár...
Még megjelenés előtti állapotban van a P1, nem tudjuk áttörés lesz-e, vagy zsákutca, de az ára hihetetlen! Az első teszt szerint a világ legjobb belső fülesei-vel is felveszi a versenyt az Amerikában 149 dolláros bevezető áron kapható P1!

A KZ is tartogat nekünk valami különlegeset:

Hogy ez mi lesz....mindenki fantáziájára bízom...


Ha már annyit jövendölök ebben a bejegyzésemben, akkor azért a fenti kép találós kérdésére leírom az én megfejtésemet:
A KZ kihoz egy ZS16 jelű hibrid belső fülest, mindkét oldalon 2DD + 6BA, összesen 16 meghajtóval, amely egyesíti magában a korábbi modellek legkedvezőbb tulajdonságait:


Nagyszerű mélyhang visszaadás az új dinamikus meghajtó révén,
A térérzet és részletgazdagság növelése a nagy számú armatúrás meghajtó révén 

Tudom, hogy nagyon sok minden szól a fenti teória ellen, hiszen már a 8 BA-s AS16 is túl nagyra sikerült, amely rontja a komfortot. Hogyan férhetne el egy ugyanekkora (vagy kisebb?) helyre egy olyan technika, amelyben két a dinamikusnál jóval kisebb armatúrás meghajtó helyett két dinamikus meghajtó kap helyet? Fizikai képtelenség....vagy mégsem??? Lehet, hogy a kínai mérnökök mindkét típusú meghajtót képesek lekicsinyíteni, miközben a hangminőségük mit sem változik?

Hamarosan meglátjuk 😘

Kiegészítés 2019. június 13-án:

Tegnapi bejelentés szerint hamarosan jön a KZ AS12:

6 + 6 armatúrás meghajtóval szerelt belső füles


Visszaidézve a Headfonia AS16 tesztjét, amely szerint a 8 + 8 armatúrás meghajtót magában foglaló belső füles ugyan kiválóan zenél, de kicsit túl nagy, ami a komfort rovására megy, és emiatt ők még mindig az AS10-et (5 + 5 armatúrás modell) favorizálják, akkor az AS12 telitalálat lehet.

Kiegészítés 2020 szeptember közepén:
Az élet néha mást hoz, mint amit remélünk 😗
A fenti AS12 a márka talán leggyorsabban elfeledett típusává vált.
Viszont!!! A kínai mérnökök tovább dolgoztak és nemrég kihozta a KZ a legújabb ZAX típusú hibrid belső fülesét, amelynek meghajtói majdnem megfelelnek a fenti jövendölésemnek!
Ugyan 2DD + 6BA meghajtót még a furfangos kínaiak sem voltak képesek beépíteni egy emberi fülbe tervezett belső fülesbe, de 1DD + 7BA meghajtót, azaz összesen 16 meghajtóval szerelt fülest már képesek voltak piacra dobni!



Ránézésre nem tűnik olyan nagynak a legújabb KZ,
amelyben vannak új típusú (állítólag a térhatást fokozó) 
armatúrás (BA) meghajtók is.
A design a ZS10 Pro-ra hajaz, ami nem baj, mert az nagy siker volt.

A KZ ZAX bevezető ára 50 Euró körül van, de ez a 11.11 szokásos akcióban szerintem már 40 Euró körüli árra fog lemenni. Kíváncsian várom az első teszteket és lehet, hogy később magam is kipróbálom a ChiFI legújabb fenegyerekét.








2 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy régi a bejegyzés de a kapcsolódó hír most aktuális.
    Az RHA csődbe ment és hivatalosan befejezte az összes modell gyártását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az infót.
      Ez szomorú hír, mert jó termékeik voltak.

      Törlés