2018. április 1., vasárnap

Arcam rHead fejhallgató erősítő: Black Friday egész évben? Elképesztő áron kimelkedő hangminőség

Az Arcam cég az elmúlt évtizedekben Anglia minőségi készülékgyártói között is előkelő helyet harcolt ki magának a szaksajtóban.
Az Arcam név a 70-es évek második felében lett világhírű, miután bemutatták később ikonikussá vált A60-as integrált erősítőjüket:

Arcam A60 erősítő


Az én ismeretségem az Arcam-al 2012 nyarán kezdődött, amikor rendeltem egy rCube vezeték nélküli hangsugárzót elsősorban olyan céllal, hogy nyáron a kertben is megszólaljon a zene, illetve akár a fürdőkádban is lehessen élvezetes szinten zenét hallgatni.
A készülék nagyon minőségi volt, és meglepően szépen besugározta a teret. Nem bluetooth rendszerű hanem saját "dongle"-t (USB-s jeladó eszköz), illetve a régi Ipad-ek 30 tűs csatlakozójához illeszthető jeladót fejlesztettek ki hozzá, ami kicsit megnövelte a hatótávolságot is. Még ma is élvezettel hallgatjuk ezt a kütyüt, de ma már kicsit zavaró, hogy nem lehet rá zenét küldeni egy mobil eszközről, csak a jeladót közbeiktatva.

Arcam rCube ma már csak ebay-en kapható 80 ezer Ft. körüli áron


Amikor 2015 tavaszán lelkileg elég mélyen otthon feküdtem kettős lábtöréssel, és amikor az ágyamban olvasva a híreket jöttem rá, hogy a már előző évben is nagyon kívánt TIDAL (az első CD minőségben sugárzó távzene szolgáltató) az akkor már az angyalok társaságát élvező édesapám születésnapján (március 10-én) bejött Magyarországra, megkértem a lányomat, hozza be az rCube-ot a betegszobámba. És attól a pillanattól a hangulatom jelentősen megváltozott, mert az Arcam hangszóróján olyan minőségben szólalt meg a zene, amit addig ilyen hordozható eszközön még nem hallottam. Az mp3 alapú zenékről alig lehetett mély hangokat hallani, de az rCube-on a TIDAL segítségével végre gyönyörű basszus hangok szólaltak meg.
Mindenesetre ez a hang jó érzéseket váltott ki belőlem az Arcam cég irányába.
2016 őszén jelentette be az Arcam az rHead fejhallgató erősítőt, amely az Arcam-ra jellemző egyszerű, letisztult formavilággal érkezett:

Arcam rHead fejhallgató erősítő

A bevezetésének idején 400 Fontért kínálták, ami kb. 140 ezer Ft.
Akkor sem volt kétségem, hogy Cambridge egyetemi városban az Arcam mérnökei kitűnő készüléket alkottak, de érdekes módon egy audio készülék iránti érdeklődés azért erősen függ annak árától is.
Nyilván nagyon kíváncsi lennék pl. egy Chord Dave DAC/fejhallgató erősítő hangjára is, de a készülék iránti lelkesedésemet erősen lehűtötte annak 3 millió Ft. körüli ára (!)
Az Arcam cég termékeinek ára, mint a neves angol HIFI gyártók többségénél nem szokott jelentősen csökkenni idővel, kivéve, ha használtan árulják.
Az Arcam rHead ára viszont csodák csodájára előbb 300 Fontra, majd 2017 nyarán 199 Fontra (!!!) mérséklődött és ekkor azért már elgondolkodtam azon, hogy tesztelni kéne ezt az akkor szállítással együtt kb. 70 ezer Ft-ért beszerezhető eszközt, hiszen ugye az ár alig több, mint fél év alatt a felére esett. Ráadásul egyre több pozitív teszt jelent meg a készülékről, sőt volt olyan szakíró, aki szerint az rHead az 1000 Font feletti készülékek minőségével vetekszik.
Persze azt tudni kell, hogy Angliát akár Audiofiliára is átkeresztelhetnénk, hiszen ez az audiofil gyártók és újságírók őshazája, és ezek a szakírók bizony néha igencsak elfogultak az angol termékek irányában. A közelmúltban például összehasonlították az Arcam egyik legújabb készülékét a DTS Play-Fi rendszerét használó rPlay távzene lejátszót a Bluesound Node 2-vel, amelyről a blogomon sokat írtam, hiszen több, mint egy éve nagy megelégedéssel használom. Az angol tesztelő (What HIFI magazin) ugyan elismerte, hogy a Bluesound BluOS rendszere sokkal inkább felhasználó barát, mint a Play-Fi de hangminőségben egyértelműen az Arcam-ot jelölte meg győztesnek és a korábban 5*-ra értékelt (kanadai) Node 2-től 2*-ot is elvettek (!)
Anélkül, hogy elfogultsággal vádolnám meg a tesztelőt meg kell állapítsam, hogy az angol készülékek "némi" helyzeti előnnyel indulnak minden ilyen csatába. Erről Sándor György örökbecsű mondása jutott eszembe: "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én kerékpárral megyek".

Szóval kellő visszafogottsággal kell kezelni, ha egy angol szakíró egy angol audio készüléket istenít.

Azért ekkor már erősen kíváncsi voltam az rHead-re, amelyet a tesztek és a jelentősen megnyirbált ára alapján ajánlottam is a korábban tesztelt Meze 99 Neo párjaként.

Néha az Amazon webáruházban előfordul, hogy egy egy termék ára ideig óráig hihetetlenül kedvező.
Nos amikor 2017 novemberében Thaiföldön nyaraltam, egyik este arra lettem figyelmes, hogy 174 Fontért kínálják az rHead-et, és amikor kiszámoltam, hogy ez hazaszállítással együtt 63 ezer Ft-ba kerül nekem, azonnal megrendeltem egyet. A rossz hírem az, hogy azóta sem árulták ennyiért, de a 70 ezres ár sem tűnik rossznak egy ilyen minőségi gyártó készülékéért.

Az Arcam rHead egy A osztályú erősítő, amelynek a teljesítménye 32 Ohm-on 1,1 W, amely jóval nagyobb, mint a Vorzüge vonatkozó 0,1 W értéke. Ennek ellenére még sehol sem olvastam olyat, hogy a Vorzüge ne tudott volna valamilyen fejhallgatót meghajtani, és ez nyilvánvalóan vonatkozik az rHead-re is.

Már hónapok óta hallgatom az rHead-et mégis elég nehezen kezdtem hozzá a teszt megírásához. Ennek oka nem a csalódás volt, hanem az a tény, hogy tavaly nyáron vettem egy igazán tökéletes hordozható fejhallgató erősítőt, amelyet ebben az igen lelkes bejegyzésemben az egyszerűség kedvéért Pürének neveztem el (Vorzüge VorzAMPpure II+) és természetesen Püréhez hasonlítottam az új jövevényt. Meg voltam ugyanis győződve arról, hogy a jóval méretesebb rHead, a nyilvánvalóan igen komoly tápegységével és minőségi megépítésével elbizonytalanít majd abban, hogy érdemes volt-e 170 ezer Ft-ot költenem erre a hordozható eszközre, amikor kicsivel többért, mint Püré árának harmadáért hasonló minőségű, vagy akár nála jobb erősítőt lehet kapni.
És ekkor kezdődtek a sorozatos összehasonlítások.

A tesztberendezés:


Forráskészülék: Yamaha WXAD-10 távzene vevő / DAC (elöl, szürke),
Arcam rHead fejhallgató erősítő, 70 ezer Ft. (fekete, balra),
Vorzüge VorzAMPpure II + hordozható fejhallgató erősítő, 155 ezer Ft. (fehér, jobbra)
Fejhallgató: MEZE 99 Classics

 Sok sok zeneszámot meghallgattam mindkét fejhallgató erősítőn és a végére meg kellett, hogy állapítsam a készülékek ára elég jó támpont a hangminőségük tekintetében. Vannak ugyan kivételek, ahol egy viszonylag kedvező készülék "óriásölővé" válik, de ez bizony igen ritka.
Egy szó, mint száz a legtöbb zene meghallgatásakor a cigis doboz méretű Vorzüge Püré jobbnak bizonyult az rHead-nél, igaz a különbség sok esetben nem volt akkora, mint a két készülék ára közötti (2,7 - szeres). 

Arcam rHead hátlap, RCA és XLR csatlakozók,
amelyek között egy kapcsolóval lehet választani

Eleinte zavart, hogy az Arcam terheletlenül egy halk sistergést produkált. Azután egy kábelcserével (Supra RCA-RCA összekötő kábel) ez a sistergés minimálissá vált, de Püré szinte süketszobát idéző csendjét nem tudta felidézni.

Tesztzenék:
(a képre kattintva előtűnik a jól olvasható változat)
  

Az első fordulóban a Vorzüge jobban szerepelt, de önmagában az Arcam hangzása is nagyon kellemes, zenei volt.


A második fordulóban is jobbnak bizonyult a Vorzüge, de hangminőségük közötti különbség korántsem tükrözte a két fejhallgató erősítő közötti árkülönbözetet. 


A harmadik fordulóban az Arcam remekelt és most először fordult elő, hogy egy felvétel egyértelműen az Arcam-on szólt jobban.

Püré ára mára már 500 euróra (kb. 155 ezer Ft.) esett, néha akcióban ennél is kedvezőbb áron megkapható, és ugye ne feledjük, hogy a hordozhatóság és a kis méret óriási előny        (11 óra üzemidő).
Ezt figyelembe véve már nyilvánvalóan nem olyan durva az árkülönbség a két készülék között, és mint azt korábban már hangsúlyoztam az akkumulátoros táplálás sokkal kisebb zajjal megoldható, mint a hálózati megoldás, amit érzékelni is lehet a gyakorlatban.

Az Arcam rHead a legtöbb zeneszám hallgatása közben közel került a hordozható fejhallgató erősítők egyik legjobbjának számító Vorzüge-hez. Önmagában abszolút élvezetes, zenei hangot produkál, és ár - érték tekintetében szinte verhetetlen a piacon. Nem ismerek olyan fejhallgató erősítőt, amely ilyen élvezetes hangot produkál kb. 70 ezer Ft-ért.

Az rHead olyan, mint Yohan Blake a 100 m-es síkfutásban.....amikor nem volt a pályán Usain Bolt.

Mindenképpen meg kell említeni a Yamaha ma már (külföldön) 40 ezer Ft-ért kapható lejátszóját.

Az AVX fórumon elsősorban a nagyságrendileg drágább készülékek eladásában érdekelt kereskedők hangsúlyozták, hogy a Yamaha körül kialakult "hype" nem tükrözi a készülék valós helyét, amely a belépő szintű készülékek között jó hangot produkál, de abszolút értelemben nagyon messze van a legjobbaktól.
Nyilván egy 800 ezer Ft-os Lumin D1 valóban sokkal jobban szól, de a több hetes fejhallgatós zenehallgatás közben meg kellett állapítanom, hogy ez a hang bizony a legtöbb "átlag" zenehallgató számára igenis nagyon élvezhető, minőségi hang.
Érdekes megfigyelés: ha a 3,5 mm-es jack aljzatát használjuk a Yamaha-nak a fejhallgató erősítő összekötéséhez, akkor a MusicCast applikációban állítható a hangerő, ha az RCA csatlakozóját használjuk, akkor viszont nem!
Egyszer ugyan kicsit lefagyott a Yamaha, de szerencsére a leírásában megtaláltam a megoldást (fél percre ki kellett húzni a hálózati tápegység kábelét), és újra élvezhettem ezt a remek kis készüléket.

Arcam rHead

Ami tetszett

Nagyon kellemes mély hang visszaadás

Jó minőségű felvételeken nagyon jó dinamika

Letisztult, egyszerű kialakítás, nincsen túlbonyolítva

Jó transzparencia, a hangszerek megfelelő térbeli elhelyezése

Ebben az árkategóriában szinte ismeretlenül magas hangminőség

Egyik frekvenciatartományt sem hangsúlyozza túl, neutrális a hangkép

Ami nem tetszett

Amikor nincs jel, akkor néha van egy kis sercegés szerű alapzaja
(a korrektség miatt meg kell említsem, hogy hálózati
zajszűrővel ellátott elosztót nem iktattam be a teszt során)


Összefoglaló vélemény

Nemrég a legjobb fejhallgató erősítőket összefoglaló egyik amerikai weboldalon nagyon dicsérték az Arcam rHead-et és a legjobbak közé választották, negatívumként csak azt említették, hogy a tudásához képest kicsit magas az ára! Ekkor leellenőriztem, és valóban az amerikai Amazon-on 599 dollárért kínálják (kb. 150 ezer Ft.). A magyar hivatalos importőr ára (173 ezer Ft.) sem tükrözi az angol Amazon 199 Fontos árát.
Az Arcam rHead ahhoz az árhoz viszonyítva, amelyért én szereztem be elképesztően zenei produkciót nyújt. Ha nem rendelkeznék egy Vorzüge fejhallgató erősítővel, most valószínűleg áradoznék az Arcam képességeiről.

Ahogy ígértem kipróbáltam a több bejegyzésemben ajánlott készülékhármast:

 
  
Meze 99 Neo
Ára itthon: 60 ezer Ft.-ra
 csökkent!


  
             Yamaha WXAD-10                                                                 Arcam rHead
    Ára: 137 EUR (Amazon.de)                                 Ára: 199 Font (!) + szállítás (Amazon.co.uk)
          Ára itthon: 50 ezer Ft.                                                     Ára itthon: 173 ezer Ft. (!!!) 
                             
Néhány hónapja meggyőztem egy barátomat, és vett egy Meze 99 Neo-t. Köszönet az elégedett Neo tulajdonos D. Ferencnek, aki elhozta a Neo-t hozzám. Nos amit hallottam az nagyon meggyőző volt, kiválóan szólt az ajánlott hármas együtt, és ha belegondolunk, hogy ez a hangminőség már 170 ezer Ft. (!!!) ráfordítással élvezhető, akkor e mellé az összeállítás mellé is kitehetjük a legjobb vétel címkét.
Azért hosszabb távon hallgatva különböző műfajú zenéket kicsit revideálnom kell korábbi álláspontomat, vagyis, hogy a Yamaha, a Vorzüge és a Meze 99 Classics együtt kicsit a neutrálistól az élénk hangzás irányába mutat. Az tény, hogy az Arcam rHead nagyon neutrális hangzású készülék, nem színezi a hangot, nem tesz hozzá semmilyen árnyalatot, hanem egyszerűen reprodukálja a zenét. Ugyanakkor ez elmondható Püré-ről is, csak éppen Pürének van egy különleges képessége, képes közel vinni a zene lelkéhez, amely képességet egy magamfajta maximalista audiofil nagyon tud értékelni.
Aki nem kíván 100 ezer Ft.-nál többet kiadni egy fejhallgató erősítőre, annak jó szívvel ajánlom az Arcam rHead megvásárlását, aligha fog csalódni benne.

Az egyik neves angol audiofil magazin a HIFI News & Record Reviews, amelyik jellemzően inkább drágább (5-15 ezer Font közötti) készülékeket szokott tesztelni, a 2017. év végi legjobb készülékek válogatásba beválasztotta az Arcam rHead-et, ami nagy elismerés, mint ahogy az a tény is, hogy ha mostanság megnézzük más magazinok legjobb fejhallgató erősítőket ajánló listáját, szinte mindegyik feltünteti az Arcam kitűnőségét.

Végül pedig készítettem egy általam legjobbnak tartott fejhallgató erősítőket feltüntető ábrát, amely a hangminőségük közötti különbségekre is utal. Természetesen egy ilyen összeállítás a szubjektív véleményemet tükrözi. Vannak a feltüntetett készülékeken kívül más kiváló erősítőket gyártó márkák is (pl. Audeze, Cavalli, Lake People, Sony, Vioelectric). Az ábrán igyekeztem azokat a készülékeket feltüntetni, amelyek kiválóságában konszenzus alakult ki a szaksajtóban. Ajánlott vétel ("Best Buy") címkét azokhoz az eszközökhöz tettem, amelyek személyes meghallgatás alapján meggyőztek, kivéve a Schiit Magni 3-at, amelyet még nem hallottam, de elképesztő, 99 dolláros árához képest állítólag hihetetlen hangminőséget produkál. 
Az összeállításomban egy olyan készülék is található, amelynél ez a konszenzus még nem alakulhatott ki, hiszen néhány hete árulják, de az első tesztek szerint nagyszerűen sikerült az új Mytek Liberty. 2017-ben több szaklap is az év készülékének választotta a Mytek Brooklyn-t (DAC + fejhallgató erősítő + fonó - lemezjátszó - erősítő + előerősítő). A Brooklyn-ban létrehozott cég feje a lengyel származású Michal Jurewicz, aki korábban professzionális hangmérnökként dolgozott. Az új Liberty az első hírek szerint a 2017. őszén bemutatott új Brooklyn + készülék feljavított erősítő részét megkapta, míg a DAC része az eredeti (általánosan elismert) Brooklynban található ESS Sabre 9018K2M, a Brooklyn-nál jóval alacsonyabb árért, miközben elhagyták a sejtszerkezetű dobozt, a színes kijelzőt, és a fonó erősítő részt. Ez a teszt azt állítja, hogy a Liberty mentes minden olyan "ragyogás"-tól, amely más ESS Sabre alapú készülékekre jellemző (amely a tesztelő szerint sajnos igaz az OPPO UDP-205 univerzális lejátszóra is, amelynek jelenlegi ára 569 ezer Ft.!)
A Liberty jelenleg 945 euróért megvásárolható, amely kevesebb, mint 300 ezer Ft. Jó esély van rá, hogy ez a Lengyelországban gyártott (!) készülék a 2018-as év egyik sláger terméke legyen. Amint lehetőségem nyílik rá tesztelni fogom.













2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Képek alapján jól látom, hogy Meze 99 Classison nem a gyári párna van? Milyen párnát használsz vele? :)

    VálaszTörlés
  2. Szia
    De ez gyári párna, de ez a tavaly kihozott újabb, nagyobb és kényelmesebb változat. Hangminőségre nagy különbséget nem érzek, talán a külvilágot jobban kizárja az új párna.

    VálaszTörlés