2018. január 27., szombat

Audiofil Bluetooth? 1. rész 2018-tól a kompromisszum kész audiofilek minőségi vezeték nélküli zenehallgatást élvezhetnek

Tavaly ősszel az Ázsia-i utazásra ezt a "hordozható" rendszert vittem magammal:


HTC 10 mobiltelefon (Brodit asztali tartó) -
Vorzüge VorzAMP Pure II+ fejhallgató erősítő -
Meze 99 Classics fejhallgató

Habár nem volt nagyon bonyolult a kabintáskából kivenni ezeket az eszközöket, és különleges élmény volt a hosszú repülőúton ilyen minőségben élvezni a TIDAL-ről letöltött ("offline") albumokat, azért eszembe jutott, ha létezne hasonló minőségű vezeték nélküli megoldás, akkor lehet, hogy inkább azt választanám.
Amióta a fenti szuper mobil zenehallgató rendszerem van, azóta a Sennheiser PCX310BT típusú kisméretű, összecsukható Bluetooth fejhallgatómat már csak edzés és fűnyírás során használom, mert bizony teljesen más szintű hangot ad, mint a fenti, vezetékes rendszer.
Azt korábban is tudtam, és megtapasztaltam, hogy az aptX codec (kódolás) használatával a "sima" Bluetooth hangminőségnél lényegesen jobbat érhetünk el (az én Sennheiser fejhallgatóm is tudja ezt), de még ezzel együtt sem képes megközelíteni a képen látható rendszer hangminőségét.
Nem is nagyon foglalkoztam a Bluetooth fejhallgatók híreivel, egészen addig, amíg a Berlinben élő kiváló szakíró John H. Darko cikkét el nem olvastam.
Külföldi útjaimra én is tervezek venni egy két SIM kártya hellyel rendelkező telefont (a csodás hangú HTC 10 mellé), mivel a legolcsóbb módja a kinti telefonálásnak és netezésnek, ha ott veszünk egy helyi SIM kártyát. Barátaim és ismerőseim is ajánlották a kínai XIAOMI cég (ejtsd: Sáómi) egyre minőségibb mobiltelefonjait, de bevallom eddig visszatartott a megvételüktől a gyengébb hangi adottságuk.
Épp ezért nyíltak tágra a szemeim, amikor azt olvastam, hogy az egyik legjobb audiofil weboldal szakírója egy XIAOMI MI A1 típusú telefonról úgy ír, mint egy audiofil ékszerről (???)

XIAOMI MI A1 mobiltelefon (fehér előlap),
 B & W PX Bluetooth fejhallgató (balra)


A cikket elolvasva rájöttem, hogy a MI A1 nem azáltal lett audiofil ékszer, mert a XIAOMI egy elképesztően zenei hangú DAC-ot épített belé (ezt a telefont a cég a "fejlődő" világnak szánta, az USA-ban még nem is kapható), hanem:
 • a MI A1-re szilveszter éjjelén megérkezett az Android Oreo frissítés, amely már tudja az összes létező Bluetooth codec-et, amelyekkel egy új tárház nyílik meg a zenehallgatók előtt,
 • a második SIM kártya helyre betehető egy max. 128 Gb-os microSD kártya, amelyre nagy számú, akár nagy felbontású zenei fájl is átvihető,
 • az Android az IOS-nél sokkal egyszerűbben teszi lehetővé a zenei fájlok átvitelét a telefonunkra (pl. az ilyen appok segítségével),
 • A MI A1 operációs rendszere az Android One rendszerre épül, azaz nem a XIAOMI egyéb telefonjain található MIUI, hanem egy egyszerű, és mindenféle csilli-villi nélküli Google által kifejlesztett rendszer.
Az Android Oreo frissítés fogadására képes készülékeknél az alábbi Bluetooth codec-eket kapjuk meg, természetesen akkor, ha egy ilyen codec-et fogadni képes fejhallgatóval rendelkezünk (klikk a képre a jobb képminőség érdekében):

Bluetooth codec-ek maximális átviteli bitrátái

Az LDAC 24 bit / 96 kHz-es, míg az aptX (HD) 24 bit / 48 kHz felbontásra képes.

Az Oreo frissítést követően ebben a menüben választhatunk a codec-ek közül:Az Apple telefon tulajdonosoknak rossz hír, hogy ők csak az AAC codec-et tudják használni, amely jól láthatóan a legalacsonyabb bitrátájú Bluetooth codec. Ezen nagyon ne is lepődjünk meg, hiszen, ahogy korábbi bejegyzéseimben már jeleztem az Apple Music bitrátája is a legalacsonyabb a mára teret nyert távzene szolgáltatók között. Az Apple a videofilek felé már nyitott (az új Apple TV 4k kompatibilis, és az iTunes-on egyre kedvezőbb árért érhetők el a 4K felbontású filmek), reméljük hamarosan nyitni fog az audiofilek felé is, de erre egyelőre semmilyen jel nem utal.

Emlékeztetőül az egyes zenei formátumok, beleértve a távzene szolgáltatások
 hangminőségének összehasonlítása:A SONY által kifejlesztett, vezeték nélküli átvitellel ma a legjobb hangminőségre képes LDAC esetében három értéket tudunk beállítani:
 • 330 kb/s  a vezeték nélküli kommunikáció stabilitására optimalizált bitráta,
 • 990 kb/s a legjobb hangminőségre optimalizált bitráta,
 • 660 kb/s a fenti kettő optimális kombinációja.
Darko is kiemeli mennyivel jobban szól az Oreo frissítést követően a MI A1-en már használható LDAC codec-el a SONY WH1000 M2, mint akár AAC codec-el egy iPhone 6S Plus, vagy a XIAOMI MI A1 az AAC-vel, még az Oreo frissítés előtt.

Új, minőségi zenehallgatást lehetővé tévő Bluetooth codec-et fogadni képes fejhallgatók:

               

SONY WH1000 M2 LDAC képes Bluetooth fejhallgató zajcsökkentő funkcióval
Ára: 299 euró, akkumulátor idő: 30 óra (zajcsökkentő bekapcsolva)
Frekvencia átvitel: 4 - 40 000 Hz (kábellel), 20 - 40 000 Hz (LDAC 96 kHz)

             
 Bowers & Wilkins PX a ma legjobb hangúnak tartott, aptX (HD) képes fejhallgató
Ára: 360 euró, akkumulátor idő: 22 óra (zajcsökkentő bekapcsolva)
Frekvencia átvitel: 10 - 20 000 Hz, minden bejövő digitális jelet felkonvertál 768 kHz-re

Ami némileg meglepő, hogy Darko nem volt képes a B & W PX-et megszólaltatni az aptx (HD) codec használatával a MI A1-ről az Oreo frissítést követően sem. Ez viszont lehetőséget adott számára arra, hogy kipróbálja a PX-et előbb a 3,5 mm-es jack aljzat használatával, majd a PX-hez adott USB C-s kábellel, később pedig egy OTG kábel és egy Audioquest Dragonfly Red ("piros szitakötő") közbeiktatásával, és megállapítsa, hogy egy veszteségmentes zene lejátszásakor a B & W PX lenyűgöző hangminőségre képes. A MI A1 aptX (HD) átviteli problémáját pedig a XIAOMI és a Qualcomm együtt meg fogja oldani.
Egy másik tesztben viszont kiemelték, hogy a PX hangja egy Astell & Kern hordozható zenelejátszóval aptx (HD) codec-et használva megközelíti a vezetékes hangzást.

      Igazából a vezetékes teszt után állapítja meg Darko miért is tartja a MI A1-et ékszernek:                                                                                     SONY NW-ZX2 DAP                                  XIAOMI MI A1 mobil AQ DFR-el:
                (digitális audió lejátszó):                              
    A SONY DAP árának feléért
          Ára kétszerese a MI A1/AQ DFR                           azonos funkcionalitást kínál,  
                      együttes árának.                                      beleértve az LDAC képességet,
                                                                                  jobb kezelőfelülettel, és képernyővel.

Az Android Oreo-ba beépített korszerű audio megoldások a Google egyértelmű elkötelezettségét tükrözik a zenekedvelők minőségi hang iránti elvárásainak teljesítése irányában. Bárcsak Cupertino környékén is így gondolkoznának...

Az igazi áttörést azonban szerintem az jelentheti, ha a fejlesztők képesek lesznek a távzene ("streaming") vevő funkciót egy apró chip-re integrálni. Már csak ez a lépés hiányzik ahhoz, hogy a fejhallgató gyártók olyan, a maiaknál nem lényegesen súlyosabb fejhallgatókat dobjanak piacra, amelyekbe képesek lesznek beépíteni a távzene vevő - DAC - fejhallgató erősítő funkciókat, és a mobilunkról elindíthatjuk a zenelejátszást, és WIFI, vagy mobil hotspot jelenléte esetén a bejegyzésem elején bemutatott mobil zenehallgató rendszeremhez nagyon hasonló hangminőséget hallunk majd a távzene fejhallgató használatával. Egy ilyen eszköz az aptX (HD) és LDAC codec-eknél is nagyobb felbontásra (pl. 32 bit / 768 kHz), és akár DSD fájlok lejátszására lehet majd képes.
Ami a távzene fejhallgató egyéb komponenseit illeti a HTC 10 bebizonyította, hogy ma már kis méretben is képesek nagyszerű hangú DAC-ot előállítani, míg a Vorzüge fejhallgató erősítők egy cigarettás doboz méretben megdöbbentő teljesítményre képesek.
A hangsugárzóknál már érezhető ez a vezeték nélküli, mobil eszközökről irányítható lejátszási trend, amelynek egyik legjobb készüléke a KEF LS50, amely nagyszerű hangot és funkcionalitást kínál, igaz egyelőre igen magas áron.

KEF LS50 vezeték nélküli hangszóró (sztereo pár)
2 x 230 W teljesítmény
24 bit / 192 kHz nagy felbontású zenék vezeték nélküli lejátszása
digitális jelfolyam a teljes jelúton
802.11 ac WIFI, Bluetooth 4.0 aptX 


Következik: ARCAM rHead fejhallgató erősítő teszt...

2 megjegyzés:

 1. Kedves András!

  Sajnos nem tiszta számomra hogy az A1 esetében az APTX kodek kiválasztása az konstans probléma-e vagy sem.Ilyen mobilt használok Tidal Premium Hifi előfizetésem van egy KLIPSCH THE SIXES készülékkel párosítottam BT kapcsolaton a telómat és nem sikerült átállítanom semmilyen más Bluetooth hangkodekre csak az alapértelmezett Streamelés: SBC megy :( Esetleg csak memória kártyán tárolt tartalmaknál állítható? Javaslatodat előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megnéztem a gyártó oldalán a hangszóró specifikációját:
   http://assets.klipsch.com/product-specsheets/The-Sixes-Spec-Sheet-v01.pdf
   A rossz hírem az, hogy ez a sztereó hangfalpár nem tud aptX Bluetooth codecet fogadni. Úgy tűnik tehát, hogy ez nem az A1 hibája. Amúgy a Qualcomm által közzétett aptx.com oldalon sem található meg a Sixes sem az aptX képes, sem az aptX (HD) képes eszközök között.

   Törlés