2021. december 28., kedd

Bluetooth vezeték nélküli eszközök csoporttesztje 2021 végén: Hiby WH2 fülbejátszó, iFi GO blu és Fiio BTR5-2021 légzene játszók

 2021 nyara és ősze végre elhozta a várva várt fejleményt: két gyártó (SONY és Hiby) is piacra dobott egy-egy LDAC Bluetooth kodeket fogadó fülbejátszót (TWS). Hogy melyik volt az első azt nehéz megmondani, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a technikai fejlődés végre eljutott oda, hogy a fülbejátszók hangminősége megközelíthesse az úgynevezett légzene játszókét, azaz Bluetooth vezeték nélküli hordozható lejátszókét.

A fülbejátszók (TWSs) első generációja ugyanis sajnos csak SBC, AAC, illetve egy részük aptX Bluetooth kodekeket tudtak fogadni, amelyeknek a bitrátája, ezáltal a hangminősége is lényegesen alacsonyabb, mint a SONY által kifejlesztett LDAC-é.

A Bluetooth alapú zenelejátszóknál egészen idén szeptember elejéig alapvetés volt, hogy azok csak veszteséges (lossy) digitális fájlátvitelre képesek, amelyek nem teszik lehetővé, hogy hasonlóan jól szóljanak, mint a vezetékes zenelejátszók.

Szeptemberben azonban a Qualcomm bejelentette a legújabb "aptX lossless" technológiáját, amelynek segítségével - várhatóan 2022-től - lehetővé válik ami korábban elképzelhetetlen volt, hogy a telefonunkról vezeték nélkül átsugárzott fájlokat a zenelejátszónk veszteségmentes (lossless) módon lejátsza. Az eljárás alapját az úgynevezett aptx Adaptive technológia képezi, amely a vezeték nélküli zenelejátszás történetében először teszi lehetővé 16 bit - 44 kHz-es felbontású, CD minőségű zeneszámok veszteségmentes meghallgatását! 😍

Ennek az új technológiának az élvezetére minden valószínűség szerint egy új mobiltelefonra és egy kompatibilis vezeték nélküli zenelejátszóra lesz majd szükségünk, na és olyan helyen fog csak működni, ahol nem lesz nagyon sok rádiófrekvenciás zavar a közelben, tehát ne gondoljuk, hogy egy nagy pláza éttermi részén is CD minőségben hallgathatunk a vezeték nélküli lejátszónkról zenét.

Az új technológia ugyanis képes 1 Mb/s fájlátvitelre, de "zsúfolt" (értsd sok rádiófrekvenciás jellel zavart) környezetben az átvitel sebessége a folyamatos zenelejátszás érdekében le lesz "butítva" 140kb/s-ra, amellyel a vezeték nélküli lejátszónk értelemszerűen a CD minőségnél gyengébb hangminőségre lesz csak képes.

Mindenesetre ez izgalmasan hangzik, hiszen eddig ilyen minőségre egyik Bluetooth techológia sem volt képes.

Az Apple hívőknek rossz hír, hogy a Qualcomm új technológiáját ők nem fogják tudni élvezni, mivel eddig az Apple csak a saját fejlesztésű AAC Bluetooth kodeket építette be az iPhone-okba és iPad-ekbe. Az pedig csak 250 kbps bitrátára képes, szemben például a SONY LDAC maximális 990 kbps bitrátájával.

Az Apple idén bevezette a Lossless, Hi-Res Lossless és Spatial Audio (ez utóbbi a Dolby Atmos-nak a marketingesek által kitalált új neve) szolgáltatásokat, amellyel csatlakozott a legalább CD minőségben sugárzó távzene (streaming) szolgáltatókhoz, mint a TIDAL, QOBUZ és AMAZON Music HD (ez utóbbi Magyarországon még nem elérhető).

Egy későbbi bejegyzésben ezeket az Apple szolgáltatásokat fogom összehasonlítani a TIDAL HIFI és Masters szolgáltatásokkal.

Nagyon furcsa, hogy az Apple úgy hozta ki az új veszteségmentes és nagy felbontású szolgáltatásait, hogy azok nem élvezhetők a ma nagyon divatos Apple Airpods Pro fülbejátszókon és az Airpods Max fejhallgatón. Szerintem "lassan" eljön az ideje annak, hogy az Apple hozzájáruljon egy korszerűbb vezeték nélküli fájlátvitelt lehetővé tevő technológiához a gépein és azokat beépítse a hordozható zenehallgató eszközeibe is.  

Visszatérve a fülbejátszók (TWSs) új generációjára a SONY is nyáron dobta piacra a Hiby-nál sokkal nagyobb hullámokat gerjesztő WF-1000X M4 szintén LDAC képes fülbejátszóját (TWS), amely az előzetes hírekkel ellentétben képes a teljes (990 kbps) bitrátát átvinni a telefon és a lejátszó között.

A SONY csúcsminőségű fülbejátszója jelenleg 80 ezer Forintba kerül, tehát olcsónak semmiképpen nem nevezhető.

Ezzel szemben a Hiby készüléke jelenleg (külföldről behozva) 109 $-ba kerül (erre sajnos még rájön a  VÁM és az ÁFA!), de a támogatás gyűjtő Kickstarter oldalon nekem még sikerült megvennem    99 $-ért, azaz 30 ezer Forintért. Azoknak akik érdeklődnek a kínai Hiby cég termékei iránt jó hír, hogy már van magyar forgalmazója is a márkának és néhány napja már a WH2 is kapható!


Hiby WH2


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
A WH2 nagyon kis méretű, kis súlyú (2 x 4,5 gr),
a töltő-tok (charger case) is kicsi, de annak azért van súlya (83,5 gr)

Korábbi bejegyzésemben már említettem milyen nagy jelentősége van egy fülbejátszónál (TWS) annak, hogy milyen szilikon füldugóval használjuk. Olyan ez, mintha egy Ferrari-ra valaki képes lenne feltetetni no-name kopott gumikat. Azzal a teljesítménye töredékét képes átvinni az aszfaltra.

A készülék legjobb formáját kihozni képes szilikon füldugóval általában a gyári füldugónál (earfit) nagyságrendekkel jobban szól egy fülbejátszó (TWS). Egy fent említett árkategóriájú fülbejátszó-nál azért már megfontolhatták volna egy minőségi szilikon füldugó dobozba tételét, ahogy ezt a Fiio belső füleseinél már láthattuk (igaz azok sokkal többe kerülnek).

Már többször leírtam, hogy az én favoritom a JVC Spiral Dot szilikon füldugó, ezt használtam a meglévő fülbejátszóimhoz is (FIIL T1X és KZ S2). Ebből három pár kb. 4 ezer Forintba kerül, tehát abszolút megfizethető.

Rendeltem is néhányat a Hiby WH2-höz, DE amikor feltettem a JVC füldugót, akkor kiderült, hogy azzal a WH2 ugyan befér a töltő-tokba, amelynek a teteje rugalmasan alkalmazkodik a fülbejátszó tetejéhez, de sajnos a kínai tervezők nagyon kis helyet "vájtak" ki ezért amikor a JVC füldugóval beteszem a WH2-t a tokba, akkor az nem érintkezik a töltő-tok csatlakozóival. Ez azért baj, mert ilyenkor a mobiltelefon és a lejátszó közötti Bluetooth kapcsolatot nem bontja, és nem is tölti a fülbejátszókat. Praktikusan ezzel a füldugóval nem lehet rendeltetés szerűen használni a WH2-t!

Mivel a JVC-vel nagyon jól szólt a WH2 ezért egy ideig azt csináltam, hogy amikor abbahagytam a zenehallgatást, lekaptam a füldugókat az eszközről és a fülbejátszót (TWS) visszahelyezve a tokba, a mellé betettem a füldugót is. Ez azért távol van az ideális használattól. 😀 

Később rákerestem a head-fi.org fórumon, és többen is panaszkodtak erre a tényre, javasolva különböző szilikon füldugót. Rendeltem is kétfélét: SPINFIT CP1025, amelyet az Apple Airpods Pro-hoz terveztek és a koreai AZLA SednaEarfit Crystal for TWS szintén átlátszó, de a SpinFit-nél egész kicsivel vastagabb és kicsivel magasabb szilikon füldugót.

Nos a SpinFit kényelem szempontjából szinte verhetetlen, de mivel nem elég magas, így nem szigetel eléggé és alig hallani mély hangokat (bass). Ez tehát nem igazán vált be.

Az AZLA már más történet. Vele a WH2 majdnem olyan teljesítményre képes, mint a JVC füldugókkal.
Nagyon tiszta hangzás, transzparens megszólalás, jó hangszer szétválasztás jellemzi. Az
L méretű AZLA úgy beletapad a fülbe, hogy még akkor is, amikor úgy megráztam a fejemet, mint amikor úszás után kirázzuk a fülünkből a vizet, akkor is a helyén maradt. Tökéletesen használható tehát futáshoz, vagy egyéb sporttevékenységhez. Talán csak a mélyhangoknál éreztem egy nagyon kicsi hiányt, de a kitűnő Hiby Blue Androidos alkalmazásban némi mélyhangkiemeléssel a WH2 + AZLA képes volt a JVC-vel hallható hangzást produkálni.


Mindössze ennyi mélyhangkiemeléssel az AZLA
füldugóval a Hiby WH2 remekül szólalt meg
(képernyőkép a Hiby Blue alkalmazásról)


Nézzük a kipróbált füldugókkal elérhető hangminőséget és komfortot összehasonlító táblázatot:
For those reading this article in English:
A Hiby WH2 LDAC lejátszási képességét annak fényében is érdemes kiemelni, hogy a fülbejátszó (TWS) őrület a világban oda vezetett, hogy olyan High End készülékgyártók is, mint a nagyon drága, de nagyon jó hangfalairól híres angol KEF, vagy a gömbölyded készülékeivel világhírnevet szerzett francia Devialet is TWS-t dobott piacra.


Felül KEF, alul DEVIALET fülbejátszók (TWSs),
230 és 300 $-os áruk ellenére sem tudnak
LDAC kodeket lejátszani.Fiio BTR5 2021


Az eredeti BTR5-t 2019 év végén teszteltem és nagyon lelkes voltam, mert vezeték nélküli audió lejátszóról ilyen jó minőségű hangot még nem hallottam korábban. Egyedül a készülék viszonylag nagy méretével volt gondom, ami nem segítette a sport közbeni használatot.

2021-ben vártuk, hogy a Fiio piacra dobja az új BTR7-es készüléket (Kínában nem igazán szeretik a páros számokat), de végül "csak" egy "ráncfelvarrott" (facelifted) készülék érkezett meg, az is csak jókora késéssel az Ázsiából Európába történő szállítmányozás COVID következményeként előállt jelentős lassulása miatt. A készüléket a magyar Fiio képviselettől kaptam meg tesztelésre, amelyért ezúton hálás köszönetet mondok.


Az összehasonlító táblázatból látható, hogy nagyon sok minden
nem változott. Új a két DAC (digitális-analóg átalakító) chip típusa 
és az új modell vezetékes módban képes MQA kibontóként (renderer) működni


Látható tehát, hogy nem egy teljesen új fejlesztésről beszélhetünk, hanem a korábbi készülék "felspécizéséről". Valószínűleg a Fiio azért döntött így, mert korábban megjelent a konkurens Shanling UP5 légzene játszó, amely már tudta az MQA kibontást (rendering) vezetékes módban, tehát funkcionálisan kellett a BTR5-t felzárkóztatni, nehogy piaci részesedést veszítsen.
iFi GO blu

Az általam már sokszor dicsért angol iFi cég már piacra dobott számos nagysikerű hordozható készüléket, de közülük még a kisebbek is jóval nagyobb méretűek voltak, mint a Fiio BTR5 és elsősorban vezetékes módban lehetett őket használni. Még ha egyik másikukba építettek is Bluetooth vevőt, az inkább csak kiegészítő funkció volt, és nem voltak ezek a készülékek alkalmasak például sportolás közbeni zenehallgatásra.
Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy 2021 őszén az iFi meglepte a világot azzal, hogy piacra dobta első légzene játszóját (Bluetooth vezeték nélküli lejátszóját) a GO blu-t.
A tesztkészüléket az iFi központjából, Angliából kaptam kölcsön, amelyet ezúton nagyon köszönök nekik.Az öngyújtóra emlékeztető, de életben nagyon esztétikus lejátszó elképesztően 
kis súlyú (26 gramm, amely 40%-al kevesebb, mint a BTR5 2021 súlya)


Az utóbbi időben az iFi üzleti filozófiáját az jellemzi, hogy nem akarnak egy készülékbe minden létező funkciót beépíteni, hanem úgynevezett célgépeket terveznek. Ilyen a GO blu is, amelyet elsődlegesen vezeték nélküli lejátszásra terveztek. Ezért a Qualcomm új QCC5100 típusú Bluetooth vevőjének segítségével valamennyi ma használatos Bluetooth kodek vételére képes, beleértve az audió szempontból legjobb minőséget produkáló aptX HD, LHDC és LDAC kodekeket. Amit fontos még megemlíteni, hogy a GO blu-ba épített Bluetooth vevő később OTA (Over-the-Air, azaz vezeték nélküli) módon tovább fejleszthető! Nagy kérdés, hogy vonatkozik-e ez a Qualcomm nemrég bejelentett aptX Lossless kodekjére, vagy nem.


Ez a kép jól szemlélteti, mennyire kicsi a GO blu, amely 
a 4,4 mm-es szimmetrikus kimenetéről 240 mW jelszintet
kiadva simán meg tudja hajtani a fejhallgatók többségét


A GO blu-n található egy 3,5 mm-es aszimmetrikus (single ended) és egy 4,4 mm-es szimmetrikus (balanced) kimenet is. Még a 3,5 mmm-es "hagyományos" kimenetet használva is élvezhetjük az iFi úgynevezett S-balanced technológiáját, amely felére csökkenti az úgynevezett "áthallást" (crosstalk) és a torzítást. 
Az azért elképesztő, hogy milyen komoly technikát építettek be egy ilyen miniatűr készülékbe az angol fejlesztők. Igaz meg is kérik az árát, 199 €-t, amely  (a mai eléggé tragikus EUR-HUF árfolyamon számítva) 74 ezer Forint. Ez a Fiio BTR5 2021 52 ezer Forintos árát tekintve azért nem kevés pénz.

A GO blu DAC-ja az iFi-nél szokásos Burr-Brown helyett ezúttal egy 32 bites Cirrus Logic. Egyre több gyártó választja a Cirrus Logic DAC-jait az utóbbi időben (például Hiby R5 Saber).

Ami a GO blu vezetékes funkcióit illeti a beépített USB-C csatlakozón keresztül elérhető maximális felbontás 24 bit / 96kHz, amely messze elmarad a BTR5 2021 32 bit / 384 kHz-es felbontásától, és nem tud MQA kibontást (rendering) sem.

Papíron tehát a BTR5 2021 komolyabb specifikációval rendelkezik, de vajon melyik szól jobban?
A két új légzene játszót a már említett Hiby WH2 fülbejátszóval és az általam használt vezetékes USB lejátszóval, a szerb EarMen Sparrow-val hasonlítottam össze.

A tesztben tehát három vezeték nélküli és egy USB-s (vezetékes)
készüléket hasonlítok majd össze.
A légzene játszókat előbb a KZ ZAX belső fülessel (IEM)
(csatornánként 1 DD dinamikus és 7 BA lengőnyelves hangkeltő elemmel),
majd a MEZE 99 Classics fejhallgatómmal fogom tesztelni.KZ ZAX kínai belső füles

Meze 99 Classics román fejhallgató

 Mivel ma már egyre általánosabb az a trend, hogy a készülékgyártók a szimmetrikus kimenettel ellátott eszközeikre 4,4 mm-es csatlakozót szerelnek, de nekem egyelőre csak 2,5 mm-es csatlakozós szimmetrikus kábeleim vannak, így az iFi GO Blu-t egy 4,4 mm - 2,5 mm (lengő) Fiio gyártmányú átalakítóval hallgattam meg.  Tesztzenék

Mielőtt részletesen belemennék az egyes tesztszámok hallgatásába fontos megemlítenem, hogy egy légzene játszó, mint amilyen a BTR5 2021 és a GO Blu is a digitális zenei jel kezelésének és átalakításának minden egyes lépésénél a készülék külön eszközt / részegységet használ a zenei jel tökéletesítésére, olyanokat mint a digitális - analóg átalakító (DAC) chip(ek), a külön Bluetooth vevő chip, az  USB jel javító (XMOS) chip, órajelet felügyelő, jittert csökkentő chip (FPGA). Egy fülbejátszó (TWS) esetében ma még egyszerűen képtelenség ezeket a részegységeket külön-külön behelyezni egy ilyen kis méretű készülékbe, ezért azok egy részének alkalmazása szóba sem kerülhet, amelyek pedig szükségesek (Bluetooth vevő, DAC, erősítő), azokat rendszerint egyetlen chip-re integrálják. Ez tehát egy olyan 100 m-es futóversenyre hasonlító küzdelem, ahol a légzene játszók kb. 30 m-es előnnyel indulnak a fülbejátszókhoz képest.Az Adele 30 az év egyik legjobb albuma.
Egy érett, de még mindig fiatal nő fájdalmasan szép vallomása
szerelemről, elválásról. Meghallgatása teljes figyelmet érdemel,
de az élmény így lesz teljes és maradandó.

BTR5 2021 + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Kellemes hangzás, de a mélyhangok kicsit hiányoznak. Adele hangja természetes.
Kényelmi szempontból össze nem lehet hasonlítani a Hiby WH2 kényelmével.


iFi GO blu + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Ami azonnal feltűnt, hogy az iFi weboldalán egy svájci órák koronájához hasonlított, többfunkciós hangerőszabályozó nagyon finom szabályozást tesz lehetővé, ami a mobiltelefonokon tapasztalt "szenvedés" után már-már felüdülés 😍.
Nagyon kellemes hangzás, több színt jelenít meg Adele hangjában, mint a BTR5 2021.
Bluetooth alapú lejátszótól szokatlanul "vezetékes" hangzás.Hiby WH2

Meglepően tiszta, szép hangzás, egészen jó mélyekkel.
Adele hangja élettel teli. Rendkívüli kényelem és zenei élvezet együtt.
Meglepő, hogy hova jutott 2021-ben a vezeték nélküli zenehallgatás 😊BTR5 2021 + Meze 99 Classics

Annak ellenére, hogy a BTR5 2021 simán meghajtja a 32Ω-os (ohm) Meze fejhallgatót,
ez a hangzás mégsem magával ragadó, valami hiányzik belőle.
Semmi nem rossz, de mégsem igazán szól jól.iFi GO blu + Meze 99 Classics

Egyértelműen természetesebben, jobban szól, mint a BTR5 2021-el.
Adele hangja életszerűbb, jobbak a mélyhangok, a zongora hangja.
 Nagyon kellemes, magával ragadó az összhatás.Vezetékes meghallgatásAz EarMen Sparrow-t legegyszerűbb az iPad-el meghallgatni,
a TIDAL IOS alkalmazással, amely révén képes MQA kibontásra


EarMen Sparrow + Meze 99 Classics

Nagyon tiszta hangzás, alacsony zajjal, Adele hangja nagyon természetes.


BTR5 2021 + Meze 99 Classics

Mivel a Windows 10 PC-men csak kattogó zajokkal tudtam zenét hallgatni vezetékes módban, ezért úgy döntöttem, hogy a Xiaomi MI8 mobiltelefonommal kötöm össze a BTR5 2021-t. Ekkor Adele dalát hallgatva MQA felirat jelent meg a kijelzőn,
tehát működött így a vezetékes mód.
A Sparrow valamivel jobban szól. A BTR5 2021 kicsit zajosabb,
Adele hangja kevésbé természetes, mint a Sparrow-ról hallgatva.
 Nem sokkal szól jobban az MQA kibontási funkciót használva
(amely vezeték nélküli módban nem működik), mint LDAC kodekkel vezeték nélkül hallgatva!


iFi GO blu + Meze 99 Classics

Előbb telepítettem a Windows 10 PC-re az iFi weboldaláról a v5.12-es Windows USB drivert, majd megállapítottam, hogy az eddig használt audió eszközökkel ellentétben itt nem szabad a TIDAL alkalmazásban bekapcsolni a Use Exclusive Mode funkciót,
mert csak így szabályozható finoman a GO blu saját hangerőszabályozójával a hangerő.
Vezetékes módban egy nagyon halk sziszegés hallatszik, de amikor megszólal a zene,
akkor már ezt szerencsére nem hallani.
A hangzás nagyon hasonló a vezeték nélküli hangzáshoz, talán egy egész kicsivel azért jobb.
Számomra egyértelmű, hogy az iFi nem vezetékes használatra fejlesztette ki a GO blue-t.Az új felvételek közül ez most az egyik kedvencem, remek tesztszám,
mivel szép férfi és női énekhang is van és jó mély hangok is.
Ami szintén nem mellékes, hogy zeneileg is nagyon jó.


BTR5 2021 + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

A KZ ZAX-ban lévő dinamikus hangkeltő elem kicsit gyengébb, mint a WH2-be szerelt, a mélyhangok nem olyan jók. Az énekhangok viszont nagyon jók. Itt a háttérzene is jobban hallatszik, részben a BTR5 jobb transzparenciájának, részben a KZ ZAX hibrid belső füles-ben található számos lengőnyelves (BA) hangkeltő elemnek köszönhetően. Összességében mégis csak kevéssel szól jobban a BTR5, mint a WH2.


Hiby WH2

Nagyon jó mélyhangok, kellemes összhatás. Az énekesnő hangja remek, nagyon karakteres.
Egyedül azt a térhatást hiányolom, amelyet ennél a felvételnél a Meze 99 Classics fejhallgatómmal hallottam. Szélességben még rendben is van,
csak nem nagyon van mélysége.
Azért egy strandra, vagy egy futógépre ez a minőség bőven elegendő 😘


iFi GO blu + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Néhány éve ilyen hangminőséget asztali készülékeken lehetett csak elérni. Remek dinamika, szép énekhangok, jó mélyhangok. Egyértelműen szebben szól, mint a BTR5 2021.
Ennél a felvételnél kipróbáltam az XBass (mélyhangkiemelő) és XSpace (térhatás növelő) funkciókat. Nos az XBass valóban hallhatóan hangsúlyosabbá tette a mélyhangokat. Ezt főleg basszus szegény felvételeknél ajánlatos használni. Az iFi ZEN CAN-nél nagyon hatásos (ott 3D-nek nevezett) térhatás növelő funkció a GO Blu-nál kevésbé észrevehető, ami nem lep meg, tekintettel arra a tényre, hogy sokkal kisebb hely állt a fejlesztők rendelkezésére a GO Blu esetében.Vezetékes meghallgatás


EarMen Sparrow + Meze 99 Classics

Sokkal jobban szól, mint vezeték nélküli módban hallgatva a két tesztkészüléket.
Alacsonyabb a zaj, szebbek az énekhangok, jobb a dinamika és a térhatás.


BTR5 2021 + Meze 99 Classics

Nem rossz, nem rossz, de a Sparrow jobban szól, tisztábban, dinamikusabban.
Úgy tűnik, hogy az MQA kibontás funkció a Fiio-nál inkább vevő csalogató volt,
nem sikerült vele nagyot dobni. Persze azért jobb, hogy van, mintha nem lenne.


iFi GO blu + Meze 99 Classics

Remekül szól vezetékes módban is. Az énekhangok különösen szépek. A mélyek is nagyon rendben vannak. Azért állapítsuk meg, hogy a GO blu elsősorban vezeték nélküli lejátszó.
Ennél a hangzásnál az USB-s lejátszók kategóriájában hasonló pénzért lehet jobbat kapni.
Az új Coldplay album szerencsére ha nem is teljesen,
de részben visszatér az együttes kezdeti stílusához,
eltávolodva a nagyon pop-os, nekem kevésbé tetsző zenei stílustól.
Ez a felvétel az album egyik legjobbja.

BTR5 2021 + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Kicsit jobb dinamika, kicsit jobb térhatás mint a WH2-ről, de a különbség nem számottevő.
Az énekhangok a két készülékről hallgatva nagyon hasonlóak.


Hiby WH2

Nagyszerű élmény hallgatni 😍, remek énekhangok, alacsony zaj, jó dinamika, jó térhatás.
Különösen az énekesnő hangja nagyon természetes

A WH2 a miniatürizálás egyik csodája, elképesztő hogy a hangminősége ennyire
közel tud kerülni egy korszerű technikákkal telepakolt légzene játszóhoz!


iFi GO blu + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Chris Martin hangja nagyon természetes. Az összhatás kitűnő, még a térhatás is jól hallható, habár azt a Meze fejhallgató sokkal jobban képes megmutatni.


Vezetékes meghallgatás


EarMen Sparrow + Meze 99 Classics

Jobb transzparencia jellemzi, mint a vezeték nélküli zenehallgatást.
Azért a különbség meglepő módon nem olyan nagy, mint hinnénk.
Különös tekintettel arra, hogy a Sparrow 199 €-ba kerül,
ami közel a Hiby WH2 kétszerese (de ez nem itthoni forrásból értendő).


BTR5 2021 + Meze 99 Classics

Annak ellenére, hogy a legjobb mobil zenelejátszó alkalmazást (UAPP) használtam, amelynek segítségével elérhető az MQA kibontás funkció, ez a hangzás hagy maga után kívánni valót. iFi GO blu +  Meze 99 Classics

Nagyon jó hangzás, tiszta szép énekhangokkal. A térhatás azért eléggé limitált,
 inkább intimnek nevezném a megszólalást. 
A mélyek (bass) ennél a felvételnél kicsit digitálisnak hallatszanak.

Az általam eddig hallott egyik legjobb koncert felvétel,
pedig a 80-as években készült. Remek térhatás és dinamika.


Hiby WH2

Az LDAC kodeknél gyengébb Bluetooth kodekeket fogadni képes fülbejátszók (TWSs) jellemzője, hogy az élő koncert felvételek hangjait összemossa, kevés részletet képes megmutatni. Velük ellentétben a WH2 azon túl, hogy remek énekhang és gitárhang visszaadásra és nagyon jó dinamikai váltásokra képes, sok finom részletet tud megmutatni, beleértve a közönség bekiabálásait és tapsait is. Nagyon élvezetes hangzás. 
Amikor az audió technika ilyen szintre jutott egy vezeték nélküli fülbejátszónál (TWS) 
bizony az ember elgondolkodik, hogy érdemes-e vesződni a jövőben a vezetékes belső fülesekkel (IEMs).iFi GO blu + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Nagyon jó dinamikával szólal meg, a gitár hangja természetesen fémes.
A robbanásszerű részt remekül jeleníti meg. 
A közönség reakciói is jól hallhatók.


BTR5 2021 + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

A dinamika egészen jó. Kicsit fémes gitárhangot hallunk. A "robbanós" résznél kicsit digitálisan szólal meg, de ez azért inkább a belső fülesnek tudható be.

Vezetékes meghallgatás


EarMen Sparrow + Meze 99 Classics

A kisméretű Sparrow ennél a felvételnél bizony
érzékelhetően megveri a vezeték nélküli lejátszókat.
Nagyon természetes hangszer és énekhangok, hatalmas dinamika, sok finom részlet.
Itt lehet azon elgondolkodni, hogy vajon mekkora előnyt jelent a vezeték nélküli lejátszás
a mobil eszközünkről történő vezetékes lejátszáshoz képest. Egy szállodában ez a lejátszó 
rendszer gond nélkül működik, de a futópályára azért nem ajánlanám 😉


BTR5 2021 + Meze 99 Classics

Alapvetően rendben van a hangzás, csak kicsivel mindenben gyengébb,
mint az EarMen Sparrow.iFi GO blu + Meze 99 Classics

Nagyon kellemes, élvezhető hangzás, jó transzparencia, jó mélyhangok, sok-sok részlet.
Jobban szól, mint a BTR5 2021 vezetékes módban.
Az első számú komolyzenei tesztszámom minden kérdésre választ ad: finom részletek,
mély hangok, transzparencia, térhatás, dobok és nagybőgő természetességeHiby WH2

Végre egy fülbejátszó (TWS) amelyikre ha nem is mondhatjuk, hogy audiofil hangzásra képes, de a mobiltelefonok világából vett kifejezéssel azt már igen,
hogy ez bizony "audiofil lite" hangzás! 😊
Egy éve ez még számomra elképzelhetetlen volt.
Nyilvánvalóan nem éri el egy asztali berendezés (például iFi ZEN DAC + ZEN CAN), pláne nem az otthoni fejhallgatós rendszer (Bluesound Node 2 + Feliks Echo) hangzását, de abszolút élvezhető, transzparens, jó mélyhangokkal, sok finom részlettel.
Le a kalappal a Hiby fejlesztői előtt!


iFi GO blu + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Nagyon jó dinamikával szólal meg, a gitár hangja természetesen fémes.
A robbanásszerű részt remekül jeleníti meg. 
A közönség reakciói is jól hallhatók.


BTR5 2021 + KZ ZAX szimmetrikus kimenetről

Szép mélyhangok, jó transzparencia és térhatás, jó dob hangok.
A BTR5 2021 eddigi legjobb teljesíténye.Vezetékes meghallgatás


EarMen Sparrow + Meze 99 Classics

Nagyon élvezetes hangminőség. Remek transzparencia, nagyon jó térhatás. 
Elképesztően jó mély hangok. Hihetetlen hangminőség egy ilyen miniatűr lejátszóról! 
Ilyen természetes dob hangokat a vezeték nélküli lejátszók nem képesek megszólaltatni.BTR5 2021 + Meze 99 Classics

Semmit nem csinál rosszul, de semmit nem csinál kiemelkedően. 
Amennyiben csak ezt hallgatnám, azt mondanám, hogy kellemes hangzás,
csakhogy van két másik vetélytársa (iFi GO blue és EarMan Sparrow), 
amelyeknél azért gyengébben szól a BTR5 2021
iFi GO blu + Meze 99 Classics

Egyértelműen a GO Blu legjobb vezetékes produkciója,
nagyon szép hangzás, sok finom részlettel.
Jó dinamika és remek mély hangok.
Egyértelműen jobban szól, mint a BTR5 2021 vezetékes módban.


ÖSSZEFOGLALÁS

Ami tetszett

Kisméretű kis súlyú, nagyon kényelmes, akár órákig hallgatható eszköz,
Teljesen korrekt, LDAC-al használva kb. 4 órás üzemidő, 
amely a töltő-tok használatával jelentősen kibővíthető,
A telefonhívások minősége meglepően jó,
a kiváló minőségű két beépített  mikrofon segítségével,
Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy fülbejátszó ilyen hangminőségre legyen képes,
Kiváló mélyhangok, nagyon sok finom részlet megjelenítése, remek térleképezés,
Szép ének és hangszer hangok megjelenítése, nagyon jó dinamika,
Kényelem szempontjából szinte verhetetlen, erősen elgondolkodtatja a használóját,
hogy kell-e neki a jövőben bármely légzene játszóval, és ahhoz csatlakoztatott
kábeles belső fülessel kísérleteznie, amelyek kényelmi szempontból más szinten vannak,
Nem hittem volna, hogy az év egyik legjobb audió készüléke épp egy fülbejátszó lesz 😃

Ami nem tetszett

A töltő-tok belsejét úgy kellett volna kialakítani, hogy a piacon kapható legjobb 
szilikon füldugókkal is beleférjen, és használható legyen a WH2,
Az első párosítás nem túl egyszerű, egy fórumon kellett utánanéznem, hogyan tudom
mindkét fülbejátszót párosítani a mobiltelefonomhoz (a töltő-tokon belül mindkét fülbejátszón
három-három klikk, majd kivéve a tokból ezt még egyszer meg kell ismételni),
A gyári dobozban található szilikon füldugókkal hallgatva a készülék tulajdonosa alig hiszi el, amiket ebben a tesztben a fülbejátszó dicséreteként leírtam,
azokat a füldugókat sürgősen le kell cserélni.


Fiio BTR5 2021


Ami tetszett

Funkciókat tekintve a tesztkészülékek közül a legtöbbre képes, mint magas kimeneti jelszint,
vezetékes módban MQA (16x) kibontás funkció, szimmetrikus (2,5 mm-es) kimenet,
USB kábel csatlakoztatásakor intelligens módon megkülönbözteti a töltést,
 az audió jel beviteltől,
Nagyon stabil és viszonylag nagy területen működő Bluetooth kapcsolat.
Kulturált, kellemes hangzás.

Ami nem tetszett

Eddig minden Fiio készülék jobban teljesített, mint az elődje, most először éreztem azt, hogy az eredeti BTR5 jobban szólt, mint a 2021. évi változat. 
Ez viszont jó hír azoknak, akik az eredetit vették meg 😉 
A hordozhatóság szempontjából nem jó hír, hogy ugyanakkora méretű, mint az elődje, azaz kicsit nagy ahhoz, hogy sport tevékenység során kényelmesen használhassuk.
iFi GO Blu

Ami tetszett

Az eddigi legmuzikálisabb légzene játszó, LDAC kodekkel mind belső fülessel (IEM), mind fejhallgatóval hallgatva a vezetékes eszközöket megközelítő 
remek hangminőség élvezhető általa,
A készülék hangszíne addiktív lehet a hallgató számára, annyira kellemesen természetes,
Remek dinamika és transzparencia, természetes énekhangok, kiváló mély hangok,
Nagyon kis méretű és súlyú, ami igazi hordozható készülékké teszi, de azok is gond nélkül használhatják, akik nehezen meghajtható fejhallgatóhoz keresnek kisméretű,
 vezeték nélküli lejátszót,
Nagyon stabil és viszonylag nagy területen működő Bluetooth kapcsolat,
A hangerőszabályzó alatti gomb minden egyes megnyomásakor új üzemmódot választhatunk ki (kikapcsolt állapot > XBass mélykiemelés > XSpace térhatás növelő > XBass + XSpace funkciók együtt) és az egyes üzemmódokról a kimeneti aljzatok melletti LED színe tájékoztat, ami remek megoldás. 
Ötletes megoldás, hogy a bekapcsológombot kétszer megnyomva egy kellemes női hang kimondja, hogy milyen Bluetooth kodeket használunk, még a telefonunkra sem kell ránéznünk,
Szinte hihetetlenül hosszú üzemidő 
(bejáratáskor egész éjszaka ment a GO Blu, mégsem merült le!).
 


Ami nem tetszett

Nem adnak hozzá olyan a készülékre felpattintható (például műanyag) csíptetőt,
amellyel sportoláskor GO Blu-t a ruhánkra csíptethetnénk.
A fent leírtakból jól kivehető, hogy a teszt során a legnagyobb meglepetés a Hiby WH2 hanginősége volt, amely bizony elgondolkodtatott azon, hogy a jövőben mennyi energiát szánjak belső fülesek tesztelésére...A WH2 annyira jó, hogy karácsonyra vettem egyet a fiamnak és feleségének (kiegészítve a fent említett koreai szilikon füldugóval).

Az iFi eddig tesztelt készülékei szinte kivétel nélkül lenyűgöztek. Ez alól a GO Blu sem kivétel.
Aki egy készülékkel akarja megoldani minden hordozható audió eszközzel szembeni igényét, az ne ezt vegye, mert nem tud MQA kibontást és vezetékes módban elég alacsony a felbontása.
Aki viszont egy akár high-end fejhallgatót is meghajtani képes nagyon kisméretű vezeték nélküli, igazán hordozható készüléket keres, ő bátran vegye meg az iFi GO Blu-t, mert nagyon fogja élvezni annak hangzását.

Könnyen kiolvasható, hogy a Fiio BTR5 2021 számomra csalódást keltő készülék volt.
Amennyire imádtam az eredeti BTR5 hangminőségét, annyira átlagos volt az idei modell. 
Nem tudom elhallgatni, hogy a Fiio-t bizony megzavarta egyrészt az AKM DAC chip gyártónál történt tűzeset, amely miatt néhány hónapon belül ki kellett fejleszteniük új, ESS DAC chippel szerelt készülékeket, másrészt a világméretű pandémia, amely a szállítmányozásban okozott jelentős fennakadásokat. Szerintem egy kicsit elhamarkodott döntés volt piacra dobni a nem eléggé kiforrott BTR5 2021 modellt.


Végül mivel most van ideje olvasóimnak zenét hallgatni, ezért most írom le,
hogy mely albumokat tartottam az év legjobbjainak:


2021 legjobb pop zenei albuma

Adele 30


2021 legjobb jazz albuma


Sons Of Kemet - Black To The Future2021 legjobb hazai albuma


Csík zenekar és az LGT tagok - A dal a miénk


Mindenkinek jó zenehallgatást! 👂Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése