2020. április 5., vasárnap

iFi ZEN DAC a GTO szűrővel és egyéb tapasztalatok

Amikor az ember az otthonához van kötve nem olyan egyszerű új készülékeket kipróbálni, de azért igyekszem a tapasztalataimról beszámolni, és reméljük hamarosan visszatér az életünk a normál kerékvágásba, ami ugyan nem lesz ugyanaz mint eddig, de biztosan jobb lesz annál, amilyen most.


Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében
iFi ZEN DAC nagyszerű hangminőség 
(februárban még) 50 ezer Forintért



Az árához képest elképesztően zenei hangot adó iFi ZEN DAC-ról február végén közzétett tesztem végén azt ígértem, hogy beszámolok az iFi cég által kifejlesztett GTO (Gibbs Transient Optimised) szűrő telepítése után szerzett tapasztalataimról.

Tudományos alapossággal inkább nem mennék bele ennek a szűrőnek az elméletébe, akit ez érdekel olvassa el ezt a részletes leírást. A GTO szűrőt az iFi a legdrágább (2500 eurós, ami sajnos ma már több, mint 900 ezer Forintnak megfelelő összeg) Pro iDSD asztali DAC/fejhallgató erősítőjéhez fejlesztette ki, de később az elérhetőbb árú készülékeihez is hozzáférhetővé tette.

A Head-fi ZEN DAC fórumon eléggé megoszlottak a vélemények, hogy a dobozából kivett készüléken alapból található Burr-Brown szűrővel szól-e jobban, vagy a firmware (készülékszoftver) frissítéssel telepíthető GTO szűrővel.


Szakemberek számára bemutatom a GTO szűrőre jellemző ábrát

Kíváncsian vártam, hogy hogyan viszonyul az 5.3c firmware frissítéssel elérhető GTO szűrő hangja az eredetihez. Óvatosságból rákérdeztem a fórumon, hogy ha telepítem az 5.3c firmware-t, akkor a folyamat visszafordítható-e, amennyiben mégis a gyári szűrővel szólna szebben a ZEN DAC.

Egy kedves japán úriember megírta, hogy nyugodjak meg bármikor telepíthetem az eggyel korábbi (5.3 számú) firmware-t, amely visszaállítja az alap állapotot.

Az 5.3c firmware telepítése ez alapján a leírás alapján gond nélkül sikerült.
A siker kulcsa, hogy akár felismeri a Windows a ZEN DAC-ot, mint audió lejátszót, akár nem, először telepítsük az imént megadott oldal felső részén található USB 2.0 Windows drivert.

Ez után ugyanis az Installation Instruction fejezet leírásában megadott mappában lévő fájllal tudjuk telepíteni az 5.3c firmware-t. Ezt követően látnunk kell a "Firmware upgrade finished successfully" (firmware frissítés sikeresen megtörtént) feliratot. Habár a leírás szerint néha kétszer is el kell végeznünk a műveletet nekem elsőre sikerült telepítenem.

A legegyértelműbb jele a sikeres telepítésnek, hogy a számítógépünkhöz, vagy a telefonunkhoz csatlakoztatott ZEN DAC hangerő szabályozója mögött nem a korábban CD minőségű zenei fájlok lejátszásakor látott zöld szín jelenik meg, hanem sárgás hátteret látunk.





iFi ZEN DAC az alapból gyárilag rajta lévő Burr-Brown szűrővel






Ha ilyen színt látunk az előlapon, akkor települt a GTO szűrő



Amikor a TIDAL Masters segítségével az MQA technológia használatával előállított FLAC formátumban interneten lesugárzott nagy felbontású zenei fájlt játszunk le, akkor a szín bíborra vált (magenta). 

Az eredeti dobozból kivett ZEN DAC az alapból rajta lévő gyári szűrővel a fent említett tesztben megadott ötféle színnel jelzi a zenei jel típusát (PCM frekvencia sávok, illetve DSD). Ezt az igen látványos funkciót a GTO filter telepítését követően elveszítjük, mert minden MQA-tól eltérő fájl lejátszásakor sárga szín jelenik meg, csak az MQA fájlok mutatnak eltérő színt (bíbor).

Ezzel azért még együtt lehet élni, feltéve, ha a GTO szűrővel jobb hangminőséget kapunk a gyárinál.

Mielőtt a telepítést elvégeztem figyelmesen meghallgattam a kedvenc teszt zenéimet:





A GTO szűrőt telepítő firmware frissítést követően újra hallgattam a zenéket és bevallom egy fikarsznyi kétség sem maradt bennem arról, hogy a GTO szűrővel az iFi ZEN DAC egyértelműen jobban, élvezetesebben szól, mint a gyári szűrővel. 😍

Nézzük meg szubjektív ítéletem szerint milyen területeken jelent előrelépést a GTO szűrő telepítése:


Előnyök

- Megnövelt térélmény,
- Jobb transzparencia,
- Természetesebb mély hangok,
- Egyértelműen jobb szubbasszus,
- Szebb énekhangok a jobb közép tartomány miatt,
- Több finom részlet és finomabb leképezés, 
a jobb magas hangok miatt,
- Természetesebb, levegősebb, analógosabb hangzás.


Hátrány

A hangerő szabályozó mögött csak sárga,
illetve bíbor színek jelennek meg, így
például nem jelzi vissza a készülék, hogy épp
DSD fájlformátumú zene szól.



Ahogy a ZEN DAC tesztben említettem a készülék nem az 50 ezer Forintos kategóriára jellemző hangminőséget produkálja, hanem inkább egy 200 ezer Forintos készülék hangjára emlékeztet.

Bár akkor nem mondtam ki de arra gondoltam, hogy az iFi ZEN DAC hangminősége valahová a Fiio M11 és a Fiio M11 Pro közé esik. Bizony a GTO szűrő telepítését követően a hangminőség közelebb került a Pro verzió minőségéhez, mint az alap M11-hez.

Itt azért világossá kell tennem, hogy nem az alap ZEN DAC-ot hallgattam meg, hanem az iFi iPower hálózati tápegységgel és a Wireworld Ultraviolet USB kábellel feljavított ZEN DAC-ot, amely már nem 50 ezer Forintba került, hanem 80 ezerbe (februárban).

Ez az ár-érték arány finoman szólva is a megdöbbentően jó 😘.

Azért a teljes igazsághoz el kell mondanom, hogy a Fiio említett készülékei igazán hordozható készülékek, azaz bárhova magunkkal vihetjük, persze figyelemmel a kijárási korlátozásokra😎, míg az iFi ZEN DAC-ot mérete és fél kg-os súlya sem teszi klasszikus értelemben hordozhatóvá.

Ennek ellenére március elején velem volt az egyébként csodásan sikerült (vírusmentes) Ausztriai síelésünkön is és a sízés után kicsit fáradtan is élveztem az iFi ZEN DAC kifogástalan hangját a Meze 99 Classics fejhallgatómmal a Meze új és szenzációs szimmetrikus kábelét és egy Fiio 2,5 mm - 4,4 mm szimmetrikus átalakító kábelt használva.


Egy szép kép azokból a napokból, amikor
Európa még abban reménykedett, hogy
itt nem jelenik meg a járvány (pandemic)...




iFi iPower X audiofileknek szánt tápegység


Az új iFi iPower X tápegység, (pillanatnyi) ára: 36 ezer Ft. 

Időközben az iFi piacra dobta a nagy sikerű iPower tápegység (ára 15 ezer Forint, kérdés meddig marad ennyi) feljavított utódát az iPower X-et.

A szemmel látható dizájn változásokon túlmenően nagy kérdés, hogy az eredeti iPower-hez képest kétszeres (!) ár vajon a hangzásban megtérül-e.

Ez a gyártó által közzétett ábra sokat mondó:

Az ábra a különböző tápegységek zajszintjét hasonlítja össze.
Az SMPS megjelölés az audió készülékgyártók (tisztelet a kivételnek)
által a készülék mellé csomagolt jellemzően nagyon egyszerű tápegységet
jelöli, míg a Linear PS az alap tápegységnél jobb minőségű termékre utal.

Látható, hogy még a gyártó szerint se várjunk a két iFi termék között világmegváltó csodát a zaj csökkentése terén.

Személyes véleményem: aki átlag feletti anyagi forrásokkal rendelkezik (sajnos a vírusjárvány hatására egyre kevesebb ilyen honfitársunk lesz), ő próbálja ki az új iPower X-et, a többiek viszont teljesen meg lesznek elégedve az eredeti iPower-rel. Én a ZEN DAC-hoz nap mint nap használom, és mondhatom remek darab.



Fiio LA-UA1 USB zajszűrő


Fiio LA-UA1 USB zajszűrő, ára 7000 Forint

Amikor a hazai Fiio képviselettől kipróbálásra megkaptam ezt az új eszközt, akkor nagyon lelkes voltam, mert azt hittem, hogy az általam is használt Audioquest Jitterbug USB zajszűrő árának feléért, és a Jitterbug-nál (állítólag) sokkal jobb hangminőségre képes iFi iPurifier 3 árának kb. 1/7-ért kapható esztétikus kivitelű kis kütyü sokat javít majd a hangminőségen, amikor egy PC-ről, vagy Notebook-ról akarunk zenét hallgatni.

Sajnos hamar csalódnom kellett, mert itt és most nem arról van szó, hogy a kínaiak piacra dobtak egy az amerikai (AQ), illetve angol (iFi) cégek által gyártotthoz hasonló funkciót és minőséget kínáló eszközt sokkal olcsóbb áron, hanem ez a készülék másra lett kitalálva.

Ez alatt azt kell értenünk, hogy amikor beiktattam az új Fiio szűrőt a Lenovo notebook - Wireworld Ultraviolet USB kábel - iFi ZEN DAC rendszerbe az USB kábel és a notebook közé, semmilyen zenét nem hallottam!

Gyorsan írtam a Head-fi fórumon igen aktív Fiio képviselőnek, aki megerősített a sejtésemben, hogy ez az eszköz nem visz át audió jelet, ergó nem is csökkenti annak zaját. Ez az eszköz csak arra szolgál, hogy ha egy audió eszközt akarunk csatlakoztatni például egy USB elosztóhoz, vagy az autónkban található USB csatlakozóhoz, akkor az LA-UA1 kiszűri az USB csatlakozó alapból zajos kimenetét és javít a hangzás minőségén.

Bevallom csalódásomban vissza akartam adni a készüléket, de azért gondoltam egyet és az autómban bekötöttem az LA-UA1-et a szivargyújtós USB elosztóm és az autómban használt Fiio BTR3 légzene (Bluetooth) lejátszóm közé, hogy kipróbáljam érzékelhető-e bármilyen hangminőség javulás.

Egy viszonylag hosszabb Budapesten belüli autózás során próbáltam ki és bevallom igencsak kikerekedtek a szemeim, mert a Fiio új kütyüje nagyon jelentősen feljavította a hangminőséget!

Alapból nem a legideálisabb az a tény, hogy a BTR3 analóg kimenetét az autóm 3,5 mm-es "AUX" bemenetéhez csatlakoztatva hallgatok zenét a TIDAL-ről, mert néha ez a rendszer hajlamos zajokat felvenni, amikor a jack dugó nem érintkezik tökéletesen.


Fiio LA-UA1 USB zajszűrő az autóban

 Itt ne nüansznyi kis változásra gondoljunk a hangminőség terén, hanem elég komoly javulásra. Sokat csökkent a zaj, jobb lett a térérzet, tisztábban, természetesebben szólaltak meg a zenék. Őszintén megmondom első felindulásomban a Head-fi fórumon azt írtam, hogy ennek az eszköznek a piacra dobása teljesen értelmetlen volt, de az autómban rádöbbenve az eszköz szerepére teljes mértékben felülvizsgáltam a véleményemet.

Elég volt kb. 3 percig zenét hallgatni a Fiio zajszűrő beiktatásával ahhoz, hogy gyors döntést hozzak, én bizony ezt a kütyüt nem viszem vissza annak akitől kaptam, hanem ezt megveszem és ott marad az autómban, mert egy 25 ezer Forintért vásárolt légzene játszó (Fiio BTR3) árához képest egy 7 ezer Forintos kiegészítő még abszolút tolerálható, ha ilyen mértékű hangminőség javulást okoz.

A járvány (pandemic) miatti világméretű "karantén" helyzet előtti síelés során feleségem autójába telepítettem az én autómban használt rendszert az új Fiio zajszűrővel együtt és bizony nagyon élveztük a kiváló hangminőséget és a sok-sok remek zenét. 😍




Következik: türelem, önfegyelem, (zenehallgatás előtt is) kéz fertőtlenítés, szabálykövetés, reménykedés....és őszintén remélem, hogy belátható időn belül audiofil tesztek is 😘

Ez ugyan egy audiofil blog, de kötelességem tájékoztatni olvasóimat a vírusfertőzést megakadályozó bármely hírről. Eléggé hihetetlen, de annál a webáruháznál, amelytől tavaly az Ibasso DC01 audió adaptert vettem (ami akkor 9 nap alatt érkezett meg Kínából) most bármely olyan audió termék vásárlása esetén, amelyet a DHL szállít ki (ma már nem minden országba szállítanak!) az ezen az oldalon bejelölt opció esetén havonta személyenként 25 maszkot szállítanak ki ingyen!!!
Na ezek azok a módszerek, amelyeket korábban egyetlen marketing képzésen sem tanítottak, de megemelem a kalapom a kezdeményezőknek. 👌



Még egy tipp: Zorloo Ztella MQA képes kábeles audió adapter 99 USD-ért.
Az általam a 2019-es év legjobb hordozható audió lejátszójának választott Ibasso DC01-hez hasonló kábeles audió adapter ugyan a DC01 kétszeresébe kerül, de képes MQA fájlok kibontására, azaz a TIDAL Masters segítségével nagy felbontású zenéket hallgathatunk az ESS Sabre 9281CPRO DAC-al ellátott, 11 cm hosszú és 5g súlyú (!!!) eszközzel.
Állítólag hamarosan kapható lesz a szimmetrikus kimenettel ellátott Ztella is!


Zorloo Ztella az egyik legolcsóbb MQA képes audió adapter,
az eddigi tesztek szerint kiemelkedő hangminőségre képes

4 megjegyzés:

  1. Kedves András!

    Örülök, hogy megtaláltam a blogodat és egyúttal gratulálok hozzá!
    Elnézést, ha hosszú lesz, de leírom, hogy miért:
    Főiskolás koromban HiFi-ztem utoljára (26 évvel ezelőtt). Amikor gyermekem született az akkori HiFi berendezésem betettem egy zsákszatyorba és ott pihent egy negyedszázadot. Most, hogy a lányom kirepült és tavaly egy betegség miatt én is itthon maradtam egy hosszabb ideig, elővettem ami maradt a berendezésemből: Rega Brio 1, Mission 760i (a Yamaha CD-t közben eladtam) és elkezdtem zenét hallgatni mobiltelefonnal Spotify-ról. Nem szólt úgy, mint a régi CD lejátszóm, ezért elkezdtem keresni az új lehetőségeket: olvastam fórumokat hálózati lejátszókról, modern DAC-okról, de nem tudtam dönteni. Hálózati lejátszó, NAS, a hálózat kiépítése... sok pénzbe kerül. Eközben találtam rá a blogodra, amit végigolvastam, majd megrendeltem egy Tidal HiFi előfizetést, egy iFi ZEN DAC-ot és egy Meze 99 Classic fejhallgatót. Ezekkel az eszközökkel újra élvezem a zenehallgatást! Ezt köszönöm Neked!
    A további írásaidat már nem fogom olvasni, mert eddig is kb. 200000 Ft-ba került!
    Influencer lettél! :)

    Üdvözlettel:
    Ferenc

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ferenc,
      Bevallom boldoggá tett a véleményed :)
      Pont ezért indítottam a blogomat, hogy másokkal is megosszam az örömteli pillanataimat.
      Nagyon kellemes zenehallgatást, azért javaslom, hogy később is olvad el a blogomat, mert sok jó zenét is megosztok rajta.
      Az, hogy influencer-nek nevezel, azt én "bók"-nak veszem, habár látva a YouTube influenszerek bénázását, akár sértésnek is vehetném :) Na jó értem én, arra utalsz, hogy véleményformáló lett a blogom, aminek nagyon örülök!

      Törlés
  2. Szia András,

    Hallható a különbség, ha a Jitterbug USB zajszűrő és a DAC közé olcsó vagy jobb minőségű USB kábelt teszel?

    Köszi,
    jocó

    VálaszTörlés
  3. Az eredeti iFi ZEN DAC tesztemben részletesen írok erről:
    Egy jobb USB kábellel a hangminőség is jelentősen feljavul.

    VálaszTörlés