2017. június 29., csütörtök

YAMAHA WXAD-10, megvan a Squeezebox utóda?

Tavaly októberi bejegyzésemben elemeztem a hálózati lejátszókat. Akkor megállapítottam, hogy a Logitech miután megvásárolta a Slimdevices nevű amerikai céget, amely a Squeezebox nevű készülékével világsikert aratott nagy hibát vétett, amikor leállította a gyártást. Később megjelent a Google Chromecast Audio nevű kisméretű digitális analóg adaptere, amely nagyon olcsó (ma már 10 ezer Ft. körül megvásárolható). Ez egy ár érték arányban meglepően jó eszköz, de az audiofil vásárlók igényeit azért aligha tudja kielégíteni, annak ellenére hogy tud 24bit/96kHz-es nagy felbontású fájlokat is lejátszani és bizonyos multiroom funkciókra is képes.
Az árban következő többszobás ("multiroom") rendszer a Sonos, amelynek a hálózati központja 100 ezer forintba kerül. A SONOS-ról eddig azért nem írtam a bejegyzéseimben, mert bár évekig egyeduralkodó volt többszobás rendszerként, talán épp ezért nem igazán fejlesztettek, és amikor a nagy felbontású digitális zenei trend bejött, akkor más gyártók (pl. Bluesound) korszerűbb és jobb minőségű készülékcsaláddal jöttek ki, igaz a Bluesound hálózati központja (Node 2) mostanság kb. 160 ezerbe kerül.
Látható tehát, hogy a Chromecast Audio és a Sonos között egy jelentős űr tátongott.
Mind minőségben, mind árban betöltené ezt az űrt a Squeezebox, ha ma is létezne. 2007-ben 40 ezer forintért vettem egyet és sok évig élveztem a hangminőségét, igaz később feljavítottam a hangját egy Cambridge Audio Dacmagic hozzáadásával.
Bevallom nem nagyon hittem abban, hogy ezt az űrt bármely gyártó idén betölti, de ez az örömteli esemény mégis megtörtént.
Az Ipad-en előfizetek több HIFI magazinra (What HIFI, HIFI News, HIFI World). 
Ezek közül a leginkább anglofil a What HIFI, akiknél azért számítanak a szponzorok is (mily meglepő). A HIFI News inkább a gazdag sznobok érdeklődését elégíti ki, a legtöbb tesztelt készülék 5000 fontnál drágább, viszont remek zenei ajánlások vannak benne. A három magazin közül talán a leginkább elfogulatlan a HIFI World.

A HIFI World júliusi számában jelent meg egy teszt a YAMAHA WXAD-10 készülékről, amely most került a piacra. Előbb elolvastam a tesztet, amely csupa jót ír, 5*-osnak minősítette, és kiemelte a nagyon egyszerű telepíthetőséget, és a remek hangminőséget. Csak a teszt elolvasása után néztem rá a készülék árára, és bizony megdöbbentem amikor megláttam, hogy Angliában 150 Font az ára. A német Amazonon csak 150 euró az eszköz ára!
Ekkor kezdett el igazán érdekelni ez a készülék.
Mivel egy barátom nemrég vásárolt egy Yamaha MusicCast rendszerű készüléket és nagyon dicsérte, és mivel épp a napokban jelentették be, hogy a korábban elérhetővé tett távzene szolgáltatók (pl. Spotify, QOBUZ) után a TIDAL-t és a DEEZER-t is integrálják a rendszerbe így kíváncsi voltam hogy beszélhetünk-e ebben az esetben audiofil eszközről?
Eddig egy Yamaha készülékem volt, egy DVD játszó, amely korrekt készülék volt, de valahogy én eddig nem azonosítottam a Yamaha márkát az audiofil márka fogalomkörével. Lehet, hogy hiba volt 😌
Pár napja a Home Cinema Choice is tesztelte a Yamahát (hogy ők miért azt nem igazán értem, mert ez inkább zenehallgató eszköz, mint házimozi kütyü), és 4,5/5 értkelést kapott. Hogy ez mit jelent arról csak annyit, hogy ugyanebben a számban tesztelték az LG 2017. évi OLED csúcstelevízióját is, amelyet a valaha volt legjobb tv-ként emlegetett a cikk, de az is "csak" 4,5/5 értékelést kapott!
Alaposabban utána néztem az eddig megjelent teszteknek, és jó volt látni, hogy egybehangzóan dicsérik ezt a kis készüléket:


Yamaha WXAD-10
Ára külföldön 46 ezer Ft, itthon 50 ezer Ft.

A készülék főbb jellemzői:
  • Ez a készülék képes a legújabb távzene vevők szolgáltatásainak és az otthoni tárolókon tárolt digitális zenei fájloknak az eljuttatására egy régebbi, ilyen funkciókkal még nem ellátott audio eszközhöz (erősítő, házimozi erősítő, mini hifi, aktív hangfal), ezáltal lehetővé téve a legújabb technológiák használatát egyszerű és megfizethető módon.
  • 130 x 45 x 106 mm-es méret, 226 g-os súly, alig több, mint egy phablet súlya,
  • A készülék képes vezeték nélküli hangátvitelre (AirPlay, Apt-X Bluetooth, WIFI), és ellentétben a Bluesound Node 2-vel, amelynél csak egy mobil készülékről lehet egy irányban átküldeni Bluetooth hangot, itt akár egy Bluetooth fejhallgatóval is hallgathatunk zenét, amelyet a Yamaha küld át,
  • A dlna kompatibilitás révén felfedez valamennyi a hálózathoz csatolt eszközön található digitális zenei fájlt és képes azok lejátszására,
  • 24bit/192kHz-es Burr-Brown PCM5121 DAC (milyen érdekes, hogy az egykori Squeezeboxban is ennek a gyártónak a DAC-ja volt), a fájlokat az eszköz vezeték nélkül is képes fogadni, illetve továbbítani más többszobás eszközhöz (pl. Yamaha vezeték nélküli hangszórói),
  • Valamennyi ma használatos hangfájl formátum lejátszása,
  • MusicCast, amely egy kiérlelt Androidos, vagy IOS-es eszközről irányítható rendszer, amellyel a házban/lakásban lévő bármely MusicCast kompatibilis eszköz távvezérelhető, az egyik szobában a távzene szolgáltatók, vagy internet rádiók által kínált zenék lejátszása történhet, míg pl. a hálószobában egy saját letöltött zenei fájlt hallgathat meg egy másik családtag. Természetesen ha csak a WXAD-10-es MusicCast eszközünk van, akkor a régebbi audio rendszerünkön szólaltathatjuk meg a digitális zenéket,
  • Audiofil hálózati megoldást tartalmaz ("high precision low-jitter clock").
Amit nem tud a Yamaha hálózati lejátszója az a DSD, és nincs rajta Coax, ill. Toslink (optikai) digitális csatlakozó, csak RCA analóg csatlakozók,  valamint értelemszerűen egy hálózati ethernet csatlakozó és egy 3,5 collos jack aljzat, amivel akár egy Yamaha zongorához is csatlakoztathatjuk az eszközt, ami bizarr ugyan, de oktatási célra is tudják így alkalmazni a kis kütyüt. Szerintem 45-50 ezer Ft-os eszköztől nem várható el, hogy tudjon DSD fájlokat lejátszani.
Van ugyan két USB csatlakozó a hátlapon, de az egyik a hálózati tápegységhez, a másik pedig szervizeléshez használható, tehát pendrive-ot, vagy merevlemezt nem csatlakoztathatunk hozzá, de ez nem is feltétlenül szükséges, mivel akár vezetékes akár vezeték nélküli formában is átvihetünk az eszközre még nagy felbontású zenei fájlokat is.
Amit még nem tud az eszköz az a mobil applikáció általi hangerő szabályozás, de manapság már az erősítők többsége távvezérelhető, így ez talán nem olyan nagy probléma.
Nyilván jó lenne egy digitális csatlakozási lehetőség, mert akkor a kis és nem drága eszközt lehetne csak távzene/hálózati vevőként használni, csatlakoztatva hozzá egy még minőségibb DAC-ot. Ami érdekes, hogy ezt a funkciót a jó öreg Squeezebox tudta.
Ha már telhetetlenek vagyunk, akkor jó lenne benne egy akkumulátor is és egy fejhallgató erősítő, de ha ezeket mind beépítik, akkor már a SONOS árkategóriájánál járnánk.
Azért remélem ha ez az eszköz sikeres lesz, amire jó esély van, akkor a Yamaha elgondolkodik azon, hogy piacra dobjon egy ilyen méretű hordozható hálózati/távzene vevő/DAC/fejhallgató erősítőt is, mondjuk 80 ezer Ft. körüli áron, mert arra különösen nagy igény lenne.


Aki tehát megveszi a Yamaha eszközt, azt később nem tudja feljavítani, maximum egy jó hálózati adapterrel, és analóg összekötő kábellel.
Az eddig megjelent tesztek:
Techradar, avforums angolul, és av-online magyarul.

A hangminőségénél kiemelik, hogy ilyen árú készüléktől meglepő térérzet, természetes hangzás és kifejezetten kellemes összkép hallható, valamint a mélyei is igen jók.

Nem mindig adódik lehetőség egy készülék kipróbálására, de ezúttal szerencsére sikerült szereznem egy teszt készüléket, köszönet érte a netdepo.hu-nak.
Ennek a készüléknek az üzembe helyezése rendkívül egyszerű, az alján kell egy csatlakozó gombot megnyomni 5 másodpercig, majd az Androidos telefonomra a Google Play-ből letöltött MusicCast CONTROLLER applikációban be kell írni a WIFI jelszót, és a készülék előlapján lévő ledsor világít, jelezve a térerőt. Azonnal jelezte az app, hogy van új firmware frissítés, amely kb. 3 perc alatt letelepült. Nagy örömmel láttam, hogy a nemrég bejelentett TIDAL és Deezer integráció máris megjelent a MusicCast rendszerben. Csak a TIDAL belépési adatokat kellett beadni, és máris üzemkész volt a rendszer, miután nevet adtam annak a helységnek, ahol zenét hallgatok.
A MusicCast app-ban lévő Server menüpontban azonnal el tudtam érni az otthoni NAS tárolón lévő valamennyi zenei fájlomat.
Svédországban élt nagynénémnek a családban elhíresült mondása jut eszembe, aki a fényképezőgépe egyszerű használatát úgy érzékeltette, hogy ez a gép bizony "idiotproof" ("ostobabiztos") 😉
Magáról a MusicCast Android appról csak annyit, hogy teljesen rendben van, én csak két dolgot változtatnék rajta, a Mute (némítás) "gomb" a bal alsó sarokban van, és amikor felkaptam a mobilomat az asztalról többször megnyomtam a mute-ot. A másik hiányosság, hogy nem lehet beletekerni a zeneszámokba, ami tesztelésnél hasznos funkció, és a Bluesound BlueOS tudja.

Már az első meghallgatásnál érezni lehetett, hogy a méretéhez, és a valljuk be kissé túl egyszerű kialakításához képest ez a kütyü később jól fog szólni.
2 napos folyamatos bejáratást követően meg is jött az a hang, amelyet a fent említett tesztek is említettek.
Kifejezetten kulturált, kellemes hangú készülék, amelynek hangminősége váratlan az árcédula és a doboz láttán.
Andra Day Rise Up című felvételén a kitűnő énekesnő hangja jó energiákkal kerül közvetítésre és a térérzet is meglepően jó.
Egyik kedvenc felvételem B.B. King és Eric Clapton Come Rain or Come Shine hasonlóan kellemes érzetet kelt bennem, mint amikor a Bluesound Node 2 lejátszómon hallgatom.
A jó minőségű jazz felvételeken jó a hangszerek szétválasztása, és a térérzet.
Miután épp most tesztelem a HEED új Abacus DAC-ját (ezért Huszti Zsolt-nak mondok hálás köszönetet), természetesen összehasonlítottam azzal is a Bluesound Node 2-t használva távzene vevőként.
Nos a Bluesound Abacus rendszer mélyei, az emberi énekhangok, a hangszerek megszólalása sokkal természetesebb volt, mint a  Yamaha-é, de ne feledjük itt egy 45 ezer Ft-os készülék került szembe egy kb. 450 ezer Ft-os készülékpárral, tehát ők nem egy ligában játszanak.
A Blue Note Patricia Barber Norwegian Wood felvétele komplex zene, a zongora a dobok (főleg a cinek) a basszusgitár és az emberi énekhang nagyon kellemes elegye, amely próbára tesz minden zenelejátszót. A Yamaha jelesre vizsgázott ezen a felvételen is. Természetes hangzás, a térleképezés remek, élmény hallgatni.
Pumeza Matshikiza Dél-afrikai operaénekesnőt nemrég hallgattam a Zeneakadémián, így volt összehasonlítási alapom. A Bohémélet ária nagyszerű természetességgel szólalt meg a Yamaha-n, és a végén a dinamikai váltást élmény volt hallgatni.
Ami a nagy felbontású zenéket illeti, a legnagyobb élmény Charles Lloyd How Can I Tell You című szerzeménye (24 bit/44,1 kHz, amiből látszik, hogy a hangmérnöki munka számít, nem pedig a felbontás), ahol a szaxofon mintha a szobámban szólna, a cinek természetessége magával ragadó.
Robert Len Brasilia felvétele (24 bit/96 kHz) a szakírók kedvenc tesztzenéje. Amikor ezt hallgattam hátradőltem a székemben és élveztem a zenét mosollyal az arcomon. Ez mindent elmond egy zenelejátszóról, itt már nem fontosak a hangzás részletei.
Arnesen Magnificat kórusműve (24 bit/96 kHz) a TrondheimSolistene előadásában nagyszerűen szólalt meg, az énekhang a térérzet mind remek.
Jan Gunnar Hoff Living (24 bit/192 kHz) zongorafelvétele nagyon szépen, természetesen szólalt meg a Yamaha tolmácsolásában.
Itt fontos megemlítenem, hogy habár a Yamaha-tól 10 cm-re volt egy ethernet kábel, soha nem kellett azt bedugnom, mert akadás mentesen közvetítette a nagy felbontású zenéket a NAS szerverről a zenerendszeremre WIFI-n.
Azt, hogy a Yamaha WXAD-10 hogyan szerepel a Squeezebox Classic-al összehasonlítva, az nemsokára elolvasható a blogomon, amikor a "megfizethető" árú hálózati/távzene lejátszók (Google Chromecast Audio, Yamaha WXAD-10, Squeezebox Classic, Bluesound Node 2) össehasonlító tesztjét teszem majd közre.

A kínai piacokon kapható készülékekre emlékeztető formavilág nem szabad, hogy megtévesszen bennünket. Azt gondolom, hogy kijelenthetjük a YAMAHA most egy Squeezebox utódot dobott piacra, hasonló áron. Akinek volt Squeezeboxa, az tudja milyen nehéz volt például a TIDAL (Ickstream) Plug-In-t telepíteni a Windows-os LMS programon belül, úgyhogy ehhez képest a MusicCast egy kiérlelt, sőt bevált rendszer, és nem kell egyetemi diplomát szerezni annak, aki ezt a készüléket akarja sokoldalúan használni. Azt azért a korrektség érdekében hozzá kell tennem, hogy az LMS egy nyitott rendszer volt, sokan fejlesztettek hozzá Plug-In-eket és meglepő hírek jöttek, hogy ezáltal mi mindenre lehet alkalmassá tenni a Squeezebox-ot. Hazai fórumokon ma is sokan arról számolnak be, hogy még a Squeezeboxot használják LMS-el és nagyon szeretik, amit meg tudok érteni, én is rajongtam érte, egész addig, amíg haza nem vittem a Bluesound Node 2-t.
A Yamaha WXAD-10 hálózati/távzene lejátszó egy az árához képest meglepően jó hangú készülék, mindenkinek ajánlom, akinek régebbi erősítője van, amelyhez egy jó minőségű analóg összekötő kábellel (RCA) hozzákötve a Yamaha dobozt máris kitárul előttünk a lehetőségek tárháza és akár nagy felbontású zenéket is hallgathatunk rajta nagyon jó minőségben. Kicsit pátoszosan fogalmazva a XX. század eszközeit ezzel a kütyüvel képessé tehetjük a XXI. század technikájának fogadására. Vitán felül ajánlott vétel.



A MusicCast rendszer egyszerűen vezérelhető, intuitív megoldás

A korábbi távzene vevőkről írt bejegyzésem végén található ábrát aktualizáltam, és kiegészítettem a nyilvánvalóan legjobb vételnek minősíthető YAMAHA WXD-10 készülékkel és a Lumin D1-essel is. Ez utóbbinak az ára összemérhető az Aurelic Aries készülékkel, amelyben nem található DAC, csak távzene vevő, míg a Lumin DAC-ot is tartalmaz, tehát egy teljes megoldást ad a digitális zenei fájlok lejátszására, kiváló minőségben, tehát függetlenül attól, hogy hamarosan képes lesz MQA fájlok lejátszására is helye van a legjobb távzene vevők ábráján.








23 megjegyzés:

  1. "Amit még nem tud az eszköz az a mobil applikáció általi hangerő szabályozás, de manapság már az erősítők többsége távvezérelhető, így ez talán nem olyan nagy probléma."

    Ez ebben a formában nem igaz. RCA bemenetről valóban nem tudja, de 3,5mm jack csatlakozással lehet hangerőt állítani az applikációból is!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kiegészítést.
    Mivel a HEED erősítőmön csak RCA bemeneti aljzatok vannak, így valóban nem tudtam kipróbálni, de biztosan úgy van, ahogy mondod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves András! Jack-rca kábel a megoldás ;) nagyon tetszik a teszt és tényleg nagyon szuper kis lejátszó!

      Törlés
  3. Igen megerősítem, hogy ha jack - RCA kábelt használok, akkor a mobil applikáción megjelenik egy hangerő beállító, és a fizikai hangerő gombokkal is lehet a hangerőt szabályozni.

    VálaszTörlés
  4. Kérdezném, hogy a telefon vagy tablet, wifi-vel csatlakozik a Yamaha lejátszóhoz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ugyanazon a hálózaton kell lennie a mobil eszköznek és a Yamaha-nak. Le kell tölteni a MusicCast alkalmazást, és egy távzene szolgáltatás igénybe vételéhez be kell lépni a jelszóval. Az otthoni tárolókon lévő zenék viszont gond nélkül elérhetők.

      Törlés
  5. Kedves András!
    Szeretném veled megosztani a saját tapasztalataimat a Yamaha WXD-10 készülékkel. Az elmúlt évben egy ChromeCast Audio-t használtam zene hallgatásra, amit digitálisan kötöttem rá az otthoni H/K MAS 100-as erősítőmre. Hangfalak: Tannoy M2-k. A DAC-ot a H/K szolgáltatta (nem tudom, milyen DAC chip van benne). Két hét tesztelgetés, hallgatózás után az a véleményem alakult ki, hogy a ChromeCast Audio analóg kimeneten szinte használhatatlan. A hang lapos, kásás, élvezhetetlen. Viszont a H/K MAS DAC-jával megtáltosodik az “oreo” és bár kicsit nyugtalanabb, digitálisabb hangja van, mint a Yamahának, annál részletezőbb, tisztább az összkép. A Yamahát hallgatva a zene vidámabb, melegebb, de az énekesek és a zenészek hangját egy finom fátyol fedi. Az “ottlét” érzet eltűnik. Még próbálkozok igényesebb rca kábelt beszerezni, ( bár fogalmam sincs milyet kéne), hátha kicsit javíthatok az összképen, mert a Yamaha egy minimális tuninggal azért jobban hallgatható lenne. Üdv, Péter

    VálaszTörlés
  6. Kedves Péter,
    Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat.
    Érdekes amit írsz, mert amikor én teszteltem, tény, hogy egy külső DAC-al feljavítva a Chromecast Audio kicsit közelebb került a Yamaha-hoz, de azért nem érte el annak zeneiségét.
    Ami az RCA kábelt illeti:
    Nagyon jók a svéd Supra termékei és megfizethetők is, valamint pl. a Chord Company C-line kábele hasonló árkategóriában.

    VálaszTörlés
  7. Kedves András,

    Erősen fontolgatom egy Yamaha WXAD-10 vásárlását, ám van egy aggályom, amire a magyarországi forgalmazó (illetve az a forgalmazó, akivel én beszéltem) nem tudott megnyugtató választ adni: az eszköz önállóan streameli-e pl. a Tidal stream-et, vagy a telefon közreműködésével (azon keresztül).

    Egyrészt amiatt kérdezem, mert a Tidal telefonos applikációjában tudtommal nem érhetőek el a Masters minőségű tartalmak. Azt viszont tudom, hogy a WXAD-10-en csak telefonról lehet elindítani a lejátszást (igaz, nem - csak - a Tidal hivatalos alkalmazásából, hanem a Yamaha alkalmazásból is - ez utóbbi listázza a Masters tartalmakat?)

    Másrészt azt is furcsállom, hogy a Tidal oldalán a hivatalosan támogatott eszközök felsorolásban (https://support.tidal.com/hc/en-us/sections/200680222-Home-Audio-Players) a Yamaha még gyártóként sem szerepel, nem beszélve a konkrét típusról.

    Az aggaszt, hogy ha a streamelés kizárólag a telefon aktív közreműködésével (azon keresztül) történhet, akkor az nem okoz-e minőségromlást?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    László

    VálaszTörlés
  8. Kedves László
    A Yamaha WXAD-10-es a Yamaha MusicCast rendszerét használja.Le kell tölteni a MusicCast applikációt a telefonra, abba be van építve egy TIDAL "csempe". Arra ráklikkelve meg kell adni a TIDAL felhasználónevet és jelszót, és minden saját tartalom megjelenik, és lejátszható. Ez azt jelenti, hogy a telefont csak távvezérlőként használod, a zenei tartalmak nem arról mennek át a Yahamha-ra, hanem a WXAD-10 az internetről tölti le azokat. Fontos, hogy a lejátszó és a telefon ugyanazon a WIFI hálózaton legyen! Sajnos a TIDAL applikációhoz hasonlóan ma még a MusicCast sem jeleníti meg, hogy melyek a Masters (nagy felbontású) albumok, pedig azok jobban szólnak még a nem MQA képes Yamaha-n is. A megoldás: le kell tölteni az USB Audio Player PRO applikációt (8 USD), amely a legjobb audio lejátszó program mobiltelefonokra. Abban megjelenik egy Hi-Res AUDIO matrica minden Masters albumon és felvételen. Ott meg kell nézni melyik a Masters változat és azt kell elindítani a MusicCast-on. Remélem hamarosan egy frissítéssel már látni lehet, hogy melyek a Masters albumok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves András!
      Elnézést, hogy csak most írok - köszönöm válaszát, azóta én is boldog és elégedett WXAD-10 tulajdonos lettem.

      Törlés
  9. Üdv András!
    Lassan egy éve használom ezt a kis Yamahát, a zenehallgatásom 90%-át ezen keresztül, tökéletes szerkezet. Spotify volt az elsődleges, most próbálgatom a Tidalt is. Sajnos a Tidal kezelése sokkal nehézkesebb az mobil alakalmazásban (persze hallhatóan jobb a tömörítetlen zenékkel), míg a Spotify önálló programként is fut és sokkal jobb a kezelhetősége, bármiről irányítható. PC-ről (win7), hálózatban viszont nem látja a FLAC fájljaimat, kizárólag az MP3-akat. Nem tudom lehet ezen állítani. Esetleg, ha valaki tud rá megoldást, megköszönném.
    Zoli

    VálaszTörlés
  10. Nagyon örülök, hogy elégedett vagy vele. Én NAS szerverről simán elérem a Flac fájlokat. Ami a PC-t illeti remélem valaki tud majd segíteni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, megoldódott. Nem a MusicCast appjából indítom a lejátszást. PC-ről, egy tetszőleges lejátszóval (pl. Winamp) és egy UPnP/DLNA streamelő progval bármit át lehet küldeni a Yamahára. :)

      Törlés
  11. Kedves András,

    Ma megérkezett WXAD-10 és a sikeres telepítés és frissítés után gyönyörűen muzsikál a a YAMAHA Pianocraft rendszeremen. Ipad Pro és Huawei P20 lite jelentik a vezérlést. Spotifyt és Tidalt hallgatok, és ez utóbbira vonatkozna kérdésem. Se nem látom, se nem érzékelem, hogy a FLAC-on kívül lejátszaná a Master lemezeket. Én vagyok a fogó, vagy ez a szint még továbbra is várat magára?
    Nagyon köszönök minden segítséget,
    Péter

    VálaszTörlés
  12. Szia Péter,

    Kérlek olvasd el ezt a bejegyzésemet:
    https://audiofilblog.blogspot.com/2017/02/a-legujabb-mqa-digitalis-zenek.html

    Amint látod egy nem MQA képes DAC (ilyen a Yamaha is) csak az ún. mag szintig tud kibontani zenei fájlokat a TIDAL Masters-ről.
    A Flac az helyes, ahogy az ábrán is feltüntettem a TIDAL Flac formátumban küldi át a digitális zenei információt a lejátszódba.
    Sajnos a Yamaha MusiCast rendszere nem képes megjeleníteni a nagy felbontású (mag szintre kicsomagolt) fájlokat, de hidd el, hogy amit hallgatsz az vagy 24 bit / 44.1 kHz, vagy 24 bit /48 kHz nagy felbontású fájl és érzékelhetően jobb minőség, mint a TIDAL HIFI CD minőségű fájljai.

    Javaslom, hogy vedd meg a UAPP (USB Audio Player Pro) remek Android-os app-ot a Huawei telefonodra és ott pontosan láthatod milyen a fájl felbontása, melyik Hi-Res (Hi-Res emblémát látsz a kép jobb alsó sarkában), és mekkora az adott fájl bitrátája.

    Jó zenehallgatást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia András,

      Nagyon köszönöm a választ, a szakmai magyarázatot és az app-ra tett javaslatot. Egyébként a Yamaha appjában is beállítható a lejátszó ablakban, a "Sound Settings" alatt az "Audio information" bekapcsolásáva, hogy mutassa a fájl ípusát és mintavételezés értékét. Ez nálam "FLAC-44.1 kHz" a legjobb esetben. Ha jól értem, akkor ez a maximum, ami a Yamahából kihozható.

      Üdvözlettel,
      Péter

      Törlés
  13. Mind minőségben, mind árban betöltené ezt az űrt a Squeezebox, ha ma is létezne. 2007-ben 40 ezer forintért vettem egyet és sok évig élveztem a hangminőségét, igaz később feljavítottam a hangját egy Cambridge Audio Dacmagic hozzáadásával.
    gta 5 apk

    VálaszTörlés
  14. Én pontosan így tettem, mint Te :)
    Valóban jól szólt a Squeezebox a Dacmagic-el, DE...ma már a DAC-ok minőségében nagyon jelentős fejlődést tapasztalni.
    Sajnos az általam távzene vevőnek nevezett streamer-ek kínálata eléggé korlátozott, főleg az elérhető árú kategóriában...

    VálaszTörlés
  15. Kedves András,

    Arra szeretnék rákérdezni, hogy ha pl. laptopon youtubeon zenét hallgatok, akkor azt ki tudom tenni a Yamahára? Ha igen, akkor valyon bluetoothon, vagy wifin megy át?

    Köszönöm, Ákos

    VálaszTörlés
  16. szia Ákos
    Rossz hírem van, a Yamaha nem alkalmas Youtube-ról történő zenehallgatásra.
    Ennek az az oka, hogy nem tudod USB-n összekötni a notebook-oddal és a Musiccast rendszer nem tartalmaz YouTube-ot. Amit Te szeretnél azt legegyszerűbben az ifi ZEN DAC-al tudod elérni akár fejhallgatón, akár hangszórón hallgatsz zenét (utóbbihoz kell egy erősítő is).

    VálaszTörlés
  17. Szia András,

    Arról esetleg nem tudsz-e valamit, hogy tervezik-e esetleg az Apple Music natív támogatását WXAD-10-en, a Spotify, Tidal stb.-hez hasonlóan? Június 1.-től lossless-re váltanak, szóval most különösen aktuális lenne.

    Köszi, Imre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Imre,
      A Yamaha MusicCast leírásánál nem szerepel az Apple Music mint opció, csak az Apple AirPlay, csak ugye az nem azonos minőség azzal, mintha magába az applikációba beépítenék a natív Apple Music támogatást. Szerintem miután elindul az Apple Music magasabb minőségű távzene szolgáltatása, jó eséllyel azt be fogja a Yamaha építeni a MusicCast rendszerébe.

      Törlés