2017. január 17., kedd

Kipróbáltam a Chord Mojo-t + 2017-ben érkező igazi sláger termékek (Chord Poly, Mytek Clef)



Komoly minőségű fejhallgatóhoz aki DAC/fejhallgató erősítő kombinációt keres, azok számára érdekes lehet:

Múlt héten Brüsszelben jártam és elmentem abba a boltba, ahol a Bluesound Node 2-met vettem, és végre meg tudtam hallgatni egy Chord Mojo-t, először a Meze 99 Classics fejhallgatómmal, utána pedig egy Rega Elex erősítő és Harbeth hangfalak segítségével.


Balról jobbra: Bluesound Node 2, Chord Mojo, Chord 2Qute,
és alattuk a Meze 99 Classics fejhallgató


Nos röviden és velősen szenzációs hangja van. Összehasonlítottam a Bluesound Node 2-vel, mind TIDAL HIFI-n (CD minőség), mind TIDAL Masters-en (High-Res minőség). A Mojo-val még a CD minőségű zenék is mosolyt csaltak az arcomra, de érdekes módon az MQA zenéken nagyobb különbség volt a Node 2 és a Mojo hangja között a Mojo javára. A Node 2 volt mindkét esetben a távzene vevő, és a két készüléket a kereskedő egy spéci optikai kábellel kötötte össze. A Node 2 hangja inkább visszafogottabb, de nagyon kellemes, míg a Mojo inkább élénk, aki az ilyen hangkaraktert keresi, az könnyen rá tud kattanni, mert hihetetlenül zenei élményt nyújt.

Ami számomra és a kereskedő számára is furcsa és nehezen magyarázható volt, az az, hogy eddig mindketten úgy tudtuk, hogy az MQA fájlok "kicsomagolását" az MQA kompatibilis DAC végzi, Amíg a Node 2 DAC-ja már MQA kompatibilis, addig a MOJO-é nem az. Mégis a Mojon lévő szines gömb szinte minden MQA számnál más színre váltott. Láttunk sárga színt (88kHz), zöldet (96 kHz), és a CD minőségű számoknál pedig pirosat (44 kHz). Néhány napja jelent meg az általam nagyon kedvelt stílusú szakíró John H. Darko vonatkozó cikke

Ebből megtudhatjuk, hogy az MQA fájlok kicsomagolása több lépcsőben történik, és úgy tűnik, hogy a Bluesound Node 2 az első kicsomagolást elvégezve adja tovább a már High-Res formátumú zenét a Mojo-nak. Ezt a Bluesound támogatás is megerősítette, jelezvén, hogy a Node 2 minden kimenetre kiadja a dekódolt (első "kicsomagolás") nagy felbontású zenei fáljt, így az optikai kimenetre is. Ez azért jó hír, mert mindenki attól félt, hogy csak MQA képes DAC-kal lehet majd ezt a minőséget hallgatni. Ez ugyan nem áll fenn, de az igaz, hogy a teljes "kicsomagolást" csak egy MQA képes DAC tudja elvégezni. Ekkor akár 32bit/384kHz-es fájlokat is élvezhetünk.

Egy biztos óriási élvezet volt hallgatni ezt a hangminőséget már a CD minőségű tesztszámoknál is (Dire Straits Private investigation, Nigel Kennedy New four seasons Autumn 11), nem beszélve az MQA minőségről (Engegard Quartett Haydn vonósnégyes, Eric Clapton - BB King Come rain or come shine, Avishai Cohen trio Abie, Edgar Meyer, Chris Thile Tarnation, hogy csak a legszenzációsabbakat említsem)

A kereskedő elmondta és meg is hallgattuk, hogy sajnos a Chord Mojo ilyen szenzációsan csak a fejhallgatókkal szól, mert ugyan tud vonali szintű kimenetet is, de csak a fejhallgató kimenetről és egyszerűen nem tudja azt a minőséget hozni az erősítő-hangfal rendszeren, mint fejhallgatóval.

Összehasonlítottuk a Mojo hangját a hangfalakra kiadva a 2Qute hangjával szintén a hangfalakkal. A kereskedő szerint a 2Qute klasszissal jobban szól így, de én azért ekkora különbséget nem hallottam. Ha választanom kéne a kettő közül, nem biztos, hogy a kétszeres árú 2Qute-ra szavaznék, hisz az se nem hordozható, se nincs benne akkumulátor, se nincs benne fejhallgató erősítő és bemenet. De tény a hangfalakon a legszebb hangot a Bluesound Node 2-ről jövő TIDAL zene szolgáltatta a 2Qute DAC-al.

Kipróbáltam egy épp ott lévő Aurelic Vega-t is, amelyről a blogomban már írtam. Nos ez a gép ugyan mindent tud (távzene vevő/DAC/fejhallgató erősítő), és meg kell hagyni, hogy kellemes, kulturált hangja van, de a Bluesound, mint távzene vevő és a Chord Mojo, mint DAC/fejhallgató erősítő együtt sokkal nagyobb durranás! Ami az árakat illeti, az Aurelic Vega 2000 euróba kerül, a Node 2 és a Mojo együtt "csak" 1000 euró.

Felül a 8000 eurós Chord DSX 1000 távzene/hálózati vevő/DAC, fejhallgató erősítő
középen a 2000 eurós Aurelic Vega távzene/hálózati vevő/DAC, fejhallgató erősítő


Szóval a nagyon élvezetes szeánsz tanulsága ez volt: a kb. 300 ezerért beszerezhető korszerű zenelejátszó(k) hangja megveri a 600 ezres készülékét.

Ez azért nem rossz hír 😊

Jó tudom, sokan nem tudnak kifizetni egy digitális zenelejátszóra 300 ezret, de sokan rászánnának ennyit, de eszükbe sem jut egy Bluesound - Chord kombináció, pedig ennél jobbat eddig csak ugyanebben a boltban hallottam egy Bluesound - Chord 2Qute - HEED Elixir rendszeren, de az így együtt kb. 750 ezer forint. 


A legújabb hírek szerint a Chord bejelentette, hogy hamarosan piacra dobja a Poly nevű készülékét:



A Chord Mojo már így is a piac egyik sztár készüléke, de a Poly hozzáadásával egy távzene és bármely saját zenénk (beleértve bármely Apple készülékről történő lejátszást Airplay segítségével, WIFI és Bluetooth kapcsolatot) lejátszására alkalmas, hordozható készülék, amely a Mojo-val együtt 8 órán keresztül használható (önmagában 9 óra). Specifikációja lenyűgöző, különösen a nagyon kis méretét tekintve:
  • SD kártya olvasó, végtelen kapacitású (!) micro SD kártya fogadására,
  • PCM (zenei) fájlok fogadása 768 kHz-ig,
  • DSD64 - DSD512 fájlok fogadása (ez utóbbiak már olyan nagy méretűek, hogy kell is hozzájuk a nagy kapacitású micro SD kártya)
  • Nincs szükség többé semmilyen vezeték csatlakoztatására a Mojohoz.
Arról még nincsenek hírek, hogy alapból integrálják-e a távzene szolgáltatókat (elsősorban a TIDAL integráció lesz izgalmas), vagy pedig valamilyen tükrözéses módszerrel küldhetjük át a zenéket a Poly-n keresztül, hogy azután a Mojo végezze el a digitális - analóg átalakítást, és annak fejhallgató erősítőjével, vagy vonali szintű kimenetével élvezzük a zenét.
Állítólag a Chord tulajdonosa kijelentette, hogy semmi sem gátolja meg őket abban, hogy a készülékeiket MQA képessé tegyék. Ha ez megtörténik, akkor a konkurenciának fel lesz adva a feladat, hogy ennél jobb hangot produkáljanak, és ne csak olajsejkek számára, hanem a "tömegeknek" is.

A Mojo-Poly kettős véleményem szerint a digitális zenéket kiemelkedő minőségben lejátszani vágyók számára, mind hordozható, mind otthoni rendszerbe illeszthető, teljes funkcionalitást adó készülékpár lesz, és nem nehéz megjósolni, hogy nagy számban fogják eladni.
Majdnem ugyanezt a funkcionalitást tudja a Bluesound Node 2 is (DSD, Airplay kivételével), ma kb. 170 ezerért, míg a Mojo ára ma 400 Ł (az angol Font mélyrepülésének idején) kb. 140 ezer Ft., míg a Poly 500 Ł lesz (mai árfolyamon 175 ezer Ft.), tehát együtt kb. 315 ezer Ft.
Meggyőződésem, hogy ennyiért ilyen tudású, és ilyen hangminőségű teljes funkcionalitást kínáló megoldás nincs ma a piacon. Szerintem a Mojo - Poly kettős az audiofilek, főleg a fejhallgatóval zenét hallgatók leginkább vágyott készülékei lesznek idén.

Persze a helyzet gyorsan változik, hisz a DAC gyártók az MQA megjelenésével (TIDAL Masters) bizonyára elérkezettnek látják az időt, hogy új készülékeket dobjanak piacra.

Ugyancsak sláger termék lehet idén a New York-i Mytek cég Clef hordozható készüléke, amely alapból tudja az MQA dekódolást, a 24bit/192kHz-es nagy felbontású zenei fájlok és DSD128 fájlok fogadását ESS Sabre 9018 chip (amely a korábbi több bejegyzésemben említett kiváló asztali DAC-okban is megtalálható), és mindezt 300 dollárért (!). Az általam csak "butykos"-nak nevezett készülék az idei év második negyedévében érkezik a piacra:



Úgy tűnik 2017 nagyon izgalmas év lesz az audiofilek számára 😃

10 megjegyzés:

  1. Kedves András !

    Vincent SV-237mk elé vennék egy a beépítettnél jobb DAC-ot, aminek van optikai bemenete, a DAC előtt van egy Behringer digitális equalizer (optikai digitális in/out) a szoba hatás kiküszöbölésére ez elé pedig kellene egy optikai kimenettel rendelkező zene forrás.

    Gondolokozom a Mojo-n, mint DAC az erősítő elé és a forrás eszköznek pedig talán iBasso Dx80, mert annak van optikai kimenete. Mi erről a véleményed ?

    Mit tanácsolsz, "olcsón", de jó minőségben, jó időzítéses, esetleg hálózati pl Android rádiók, TIDAL -hoz is használható optikai kimenetes forrás eszköznek, amit kényelmes használni ? Csak mint forrás eszköz DAC funkció lényegtelen. Egy Cayin N5ii-m van, de a Behringer equalizert digitálisan érdems bekötni és az egyébként szép hangú Cayin-t így el fogom adni, az iBasso Dx80 viszont azt hiszem streamingben nem túl erős.

    Illetve erősítő elé DAC-nak Mojo árban, vagy olcsóbban van esetleg tipped ?

    Segítséged köszönöm !

    István

    VálaszTörlés
  2. Kedves István

    A Chord Mojo ma 500 euróba kerül. Otthoni rendszerbe nem ezt ajánlom, hanem egy Bluesound Node2i-t. Ezt a készüléket múlt héten jelentették be. Nekem az elődje a Node 2 van, szerintem ezért az árért a létező legjobb zenelejátszó! Nagyon jó DAC van benne, lehet, hogy ha az analóg kimenetét kötöd be az erősítődbe, akkor úgy fogod találni, hogy jobb, mint az abban lévő DAC. Ha a jelenleginél jobb DAC-ot keresel, akkor ne az optikai kimenetet használd, mert akkor a mostani DAC fog továbbra is működni, hanem az új eszköz DAC-ját használd. Állítólag a Node 2i még a Node 2-nél is lényegesen jobban szól, ha ez igaz, akkor ez az egyértelműen legjobb megoldás. Fontos, hogy olvasd el a hálózati eszközökre vonatkozó bejegyzésemet, amely révén jelentős minőségjavulást érhetsz el.

    VálaszTörlés
  3. Kedves András,

    Köszönöm, megnézem valahol élőben, a leírása alapján ígéretes streamer eszköz. Szemezek még a yamaha np s303-al. Csak mint streamer, D/A nélkül.

    Kicsit szétszórva írtam a kérdésem, nálam a következő lenne a végső rendszer:

    erősítő - külső dac - hangprocesszor - streamer

    A régi erősítő + streamerDAC egyszerű struktúrát borította fel a hangprocesszor beiktatása.

    Külső DAC-ból is keresek jobbat, mint a belépített és egy streamert is. Mivel a kettő közé be van iktatva egy eszköz, (aminek jelentős a javító hatása), így a DAC és a streamer két külön egység, a külső DAC-nak nem is kell semmilyen streamer funkció, egy új Mojo és egy használt Hugo 1 között vacilálok, vagy bármi más szóba jöhet amit javasol, "csak" optikai digitálisról, analóg RCA-ra konverzió a feladata. Ha jól értem, akkor a Mojo nem lesz megfelelő a csak DAC funkcióra ? A Hugo 1-es jobb lehet ?

    A streamernél pedig nincs szükség jó D/A konverterre, csak megfelelő minőségben, jó időzítéssel adja tovább optikán az adatot és azt is terveztem, hogy a lehető legkevesebből találok egy jó eszközt :), figyelembe véve, mire kell.

    Köszönöm, átolvasom a blog többi részét, hasznos lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István,
      Még nem volt hangprocesszorom, de azt tudom, hogy a Bluesound Node 2 a HEED elektronikákkal szuperül zenél.
      Ha csak DAC kell ma már a Mojo-nál inkább ajánlom az iFi xDSD-t. Általános vélemény szerint nagyon jó DAC, és MQA képes! Picit olcsóbb is, mint a Mojo. Csak streamer ez nehéz kérdés, mert általában a gyártók egy DAC-ot is beleépítenek, de ha jól értem az ott nem kellene. Szerintem a Yamaha WXAD-10 streamer-nek is kitűnő lehetne, de nincs optikai kimenete, viszont a nagyobb testvérének a WXC 50-nek van. Ma külföldön 320 euró az ára, itthon 120 ezer Ft. Streamer-nek (MusicCast rendszer) szerintem remek.

      Törlés
    2. Kedves András,

      Köszönöm a tanácsokat és a nagyon hasznos blogot.

      Végül egy Chord QuTest DAC felé sodródtam :), jórészt a Qute élményeid alapján. Nem bántam meg, a QuTest egy csoda, (ahol vettem, ott még a Heed-ről hallottam hogy hasonlóan természetes a hangja).

      QuTest vásárlás közben említették nekem streamernek az Allo DigiOne Signature Player-t. A napokban megérkezett, beüzemeltem és ajánlom figyelmedbe. Elhelyezni nem tudom a streamer palettán, mert kevés az öszehasonlítási alapom, de eddig hasonló dinamikát, feszes időzítést én még nem hallottam. Egy Raspberry PI alapú apróság, de hatalmas "hanggal", ránézésre nem látszik rajta milyen fenevad.

      Törlés
    3. A Qutest-et később én is szeretném tesztelni. Az Allo DigiOne-ról kedvenc szakíróm John F. Darko is áradozik:
      https://darko.audio/2017/08/allos-digione-pulls-five-star-sound-quality-from-the-raspberry-pi/
      Jó zenehallgatást :)

      Törlés
  4. Sziasztok!
    Node2i mellé szükség van DAC-ra? Analog retro erősíőt + hangfalak verzió esetében.

    Köszi
    Zoli

    VálaszTörlés
  5. Nincs szükség, a Node 2-ben egy nagyon jó DAC található, abból analóg RCA kábelpárral rá lehet vinni a jelet az erősítődre...

    VálaszTörlés
  6. Kedves András! Elárulod-e, hogy melyik ez a bolt Brüsszelben, és ha valaki arra jár, ajánlod-e, hogy felkeresse? Üdv: Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen: a neve Pink Noise és igen ajánlom, mert igényes a választék és kedves, segítőkész a tulaj.

      Törlés