2016. december 7., szerda

Aki jó DAC-ot akar venni, sokat kell annak olvasni 2. rész



B. Digitális analóg átalakító = DAC
2. RÉSZ


1. Bluesound Node 2

           Bluesound Node 2, véleményem szerint az egyik legjobb ár/érték arányú
hálózati lejátszó/távzene lejátszó, ára 150 ezer Ft. (külföldről)

Néhány hete a lehető legjobb minőségben tudom élvezni a Bluesound Node 2 kivételes hangját 👍
Lásd Innováció című bejegyzésemet, ahol leírom miért...
Már több bejegyzésben méltattam a Bluesound kanadai mérnökeit. Ma már ez a készülék bejáratás után, és jó minőségű hálózati csatlakoztatással sokkal jobban szól, mint a boltban.
Nagy előnye, hogy a vezérlő szoftver (minden rendszerhez letölthető applikáció, még Windowsos pc-re és MAC-re is) ma már kifinomult, viszonylag könnyű benne megtalálni a zenei tartalmakat, akár a világ másik felén lévő szerveren, akár a saját hálózatba csatolt tárolón is vannak azok.
Vezeték nélkül lejátssza a nagy felbontású zenéket (Hi-Res) és az MQA kódolású fájlokat is, és alapból szinte minden távzene (streaming) szolgáltatás be van építve a rendszerbe. Tudom, hogy van olyan ember, aki még egy villanyoszlopba is képes belekötni, de valljuk meg nehéz hibát találni a Bluesound Node 2-ben (talán a DSD hiánya ilyen, akinek ez fontos), különös tekintettel a szerintem nagyon kedvező 150 ezer Ft-os árára (sajnos a hazai forgalmazónál 179 ezret kérnek érte) . Ezért az árért kapunk egy első osztályú távzene vevőt + egy kíváló minőségű DAC-ot + egy a HEED Canalot szintjével összemérhető fejhallgató erősítőt! Nekem aki 10 éve HEED erősítőkkel hallgat zenét, külön öröm, hogy a Bluesound hangja nagyon is azt a zenei világot képviseli, mint a HEED.
Sokat gondolkodtam, hogy a DAC szekcióban megadjam-e a Node 2-nek az ajánlott vétel (Best Buy) minősítést, de végül úgy döntöttem, hogy egyértelműen megérdemli. Ha megnézzük a konkurencia DAC készülékeit, akkor a Chord Mojo, ugyan hangminőségben jobb, mint a Bluesound, de azonos pénzért nincs benne távzene vevő, mint ahogy a Schiit Modi Multibit-ben sincs (abban még fejhallgató erősítőt sem találunk), igaz annak az ára majdnem fele a Bluesound-énak. Amint módom lesz össze fogom vetni őket, és beszámolok az eredményről. Az sem véletlen, hogy a kanadaiak többszobás (multiroom) rendszere lett az Év terméke a What HIFI magazin idei díjkiosztóján.


2. HEED DA

      HEED DA, ára kb. 300 ezer Ft. 
AP Klub tagoknak kedvezményes áron!

Amikor a DA-val való találkozásomat írom le, kicsit messzebbről közelítem meg a témát:
Hosszas vívódás után úgy döntöttem, hogy CD játszóként a Rega Saturn-t választom, elsősorban azért, mert semmit nem tesz hozzá és semmit nem vesz el a zenéből. Természetesen szól.
Amikor megvettem sokat hallgattam, és élveztem a hangját. Ekkortájt Huszti Zsolték (HEED Audio) szerveztek egy zenei szeánszot, ahol bemutatták az akkor új DT CD futóművet és a DA DAC-ot.
Amikor ezt a kombót meghallottam muzsikálni nagyon megdöbbentem. Addig soha nem hallottam digitális forrásról ennyire tökéletesen muzikális hangzást. Amikor megtudtam, hogy a két készülék együtt kb. 600 ezer Ft-ba kerül, akkor azért elgondolkodtam. Igaz ugyan, hogy a DT - DA kombó sokkal jobban szólt mint a Saturn, de ugye majdnem 3-szoros áron.
A DA-ról beszélni anélkül, hogy annak tervezőjét Oláh Attilát meg sem említjük, tiszteletlenség lenne. Nagyon jó érzés fogott el, amikor tavaly decemberben a Luton-i repülőtér újságosánál belenéztem a HIFI Choice tesztjébe a HEED Elixír integrált erősítőről, amely 4,5 *-ot és sok sok dicséretet kapott.
Az Elixír legújabb elismerése, a legfontosabb francia éves díj elnyerése, immáron hatodik alkalommal (HEED erősítők):
A teszt melletti hasábon megpillantottam Attila képét, akivel az újságíró riportot készített. Nagyon ritka a HIFI világában, hogy valaki ilyen rövid idő alatt ilyen fiatalon világhírű legyen, de Attila tehetsége és szorgalma nagy jövőt sejtet...
A DA egyébként 24 bit 192 kHz felbontásra képes, és egy Wolfson digitális analóg átalakító van benne


Ezek az adatok azonban nem sokat mondanak, meg kell hallgatni, mert zseniális hangja van!



3. Resonessence Labs Concero HP/HD
           



       Concero HP, ára 850 USD                                      Concero HD, ára 850 USD 

A már a Herusnál említett kanadai cég kisméretű, de asztali (nem akkuról működő) két készülékéről rosszat még nem olvastam, sőt volt olyan amelyik egyenesen azt állítja, hogy ebben az árkategóriában ezek a legjobb készülékek. 
A Concero HD egy klasszikus DAC, amelyen van analóg RCA kimenet, de nincs fejhallgató erősítő benne, míg a HP egy klasszikus DAC/fejhallgató erősítő, amelyen van fejhallgató aljzat, de nincs a hátán analóg kimenet. Őszinte leszek, én a kettőből csinálnék egy harmadikat, amely minden funkciót és kimenetet tartalmaz, de nyilván üzleti megfontolások miatt döntöttek úgy, hogy (ellentétben a jóval olcsóbb Bluesound Node 2-vel) "lespórolják" az analóg kimeneteket a Concero HP-ről.
Más "negatív" dolgot aligha lehet róluk elmondani. Ahogy az előlapon is látszik lejátsszák a DSD64/DSD128 és DXD fájlokat és a nagy felbontású zenéket (High-Res) max. 24 bit 352 kHz felbontással, és ami egyedi, van egy 32 bit-es különleges "volume control" (talán hang-szint szabályozónak fordíthatnánk). 
Mindkét gépben egy ESS9018 Sabre DAC chip teljesít szolgálatot, ami nem véletlen, hisz az ESS korábbi vezetője alapította a céget. (Ugyanez a chip található az Audiolab M-dac-ban is)
A Concero HP-nek 32 ohm-on 270 mW a kimenő teljesítménye, és ez kellő hangerőt ígér szinte minden fejhallgatóval.
Látható tehát, hogy a Concero HP csak fejhallgatóhoz használható, míg a HD-t rá lehet kötni az otthoni rendszerünkre is. Mindkettőhöz be kell még szereznünk egy hálózati/távzene vevőt, mint zenei forrás készüléket, ha nem akarjuk szégyenszemre a mobilunkat rájuk kötni.
Itt igazából a kiemelkedő hangminőség a lényeg, amit szinte minden tesztelő elismer.


4. IfI Micro iDSD

           
Ifi Micro iDSD, ára 175 ezer Ft. 

Ha valakinek számít az, hogy milyen formatervezésű kütyüt vásárol, és nem csak annak a hangja, akkor szerintem az iFi cég termékei ebből a szempontból talán a legszebbek. Persze ez is szubjektív, ahogy egy nőről sem jelenthetjük ki, hogy ő a legszebb, mert van akinek más tetszik.
Ami a funkcionalitást illeti ez a készülék ezen a téren is nagyon sokat nyújt:
  • Dual core Burr Brown DSD/PCM chipset, DSD 512, DXD, PCM 768 kHz,
  • Mindenféle fejhallgatóhoz megfelelő kimenő teljesítmény,
  • Beépített iPurifier, amely az USB zajszintjét csökkenti, egyértelmű hangminőség javítást okozva,
  • Mobiltelefonok akkumulátorának töltése (!),
  • Közvetlenül csatlakoztatható végerősítőhöz,
  • Akkumulátoros üzemmód, hordozható kivitel,
  • X-Bass és 3D Holographic módok (ezektől azért soha ne essünk hasra),
  • Sok tartozék a dobozban, még OTG kábelt is adnak hozzá.
Akik tesztelték, szinte kivétel nélkül dicsérték kulturált, muzikális hangját, remek zenei reprodukcióját, kiváló basszusát és jó terét.
Habár kicsivel gyengébb a hangja, mint a Chord Mojo-nak és a Resonessence Labs Concero HP-nek, ahogy ez a teszt állítja, azért ez a készülék ár érték arányban a legjobbak közé tartozik. Ezért az árért pedig funkcionalitásban verhetetlen.

5. Chord Mojo

           

Chord Mojo ("Módzsó"), ára 140 ezer Ft. (külföldről)

Azon lehet vitatkozni, hogy Cristiano Ronaldo, vagy Lionell Messi a világ legjobb futballistája, de 2016-ban van egy nehezen vitatható, sokak által megerősített tény: A Chord Mojo ma a legjobb DAC 1000 dollár alatt. Hogy ez miért ilyen evidens?

Nos:
  • Hordozható, kisméretű alumínium test, 4 órás töltés után 10 órányi akku idővel, mégis a legtöbb asztali DAC-nál jobb, életszerűbb a hangja,
  • Nem más DAC chip gyártóktól vásárolnak, hanem saját fejlesztésű a műszaki tartalom!
  • 32 bit 768 kHz felbontás, quad DSD, amely a normál adatsebesség négyszeresére képes,
  • Van benne fejhallgató erősítő, két 3,5"-os aljzat fül/fejhallgató csatlakoztatásához. A kimeneti szint fejhallgatókhoz 0,6 V, de ha a fenti képen látható jobb oldali két gömböt egyszerre lenyomjuk, akkor a készüléket vonali kimenetre állítjuk át (a gömbök, amelyek alapból hangerő szabályozóként funkcionálnak, ilyenkor kék színnel jelzik az új üzemmódot). Ekkor a kimeneti jelszint már 2V-ra változik amely megfelel a CD-nek, tehát bármely erősítőhöz használhatjuk otthoni rendszerünkbe is, 
  • Mivel a Mojo nem túl nagy testébe még előerősítőt is beépítettek, így közvetlenül csatlakoztathatjuk egy végfokhoz!,
  • Sőt a Mojo még arra is képes, hogy egyből egy hangfalat meghajtson, habár egy tesztelő szerint ez inkább egy "parti trükk", amivel kérkedhetünk, de tartósan nem igazán használhatjuk így,
  • A bal oldali gömb a bekapcsoló gomb és az aktuális felbontásnak megfelelő színt mutatja,
  • A Mojo minden zenei jelet eredeti felbontásának megfelelően játszik le, és nincs szükség ehhez semmilyen állításra.


Ami a csatlakozókat illeti, első látásra elég szerények, D E ....valójában mindenre alkalmasak, de csak vezetékkel, a Mojo nem tud vezeték nélküli jeltovábbítást és fogadást.
Van rajta két micro USB csatlakozó, az egyik a töltőhöz, a másik adatok fogadására (pendrive, PC, notebook, vagy külső tároló, megfelelő kábellel összekötve). Van optikai bemenet elvileg 192 kHz-ig, de vigyázzunk, mert a Toslink csatlakozó nem mindig tudja biztosan átvinni a 192 kHz-et, ellentétben a coax digitális  csatlakozóval. Ebből a Chord-on egy szokatlan 3.5"-os változatot találunk (nem a szokásos RCA), és nincs hagyományos analóg RCA (bal, jobb) kimenet sem. Tehát ha otthoni rendszerünkhöz akarjuk csatlakoztatni, akkor be kell szereznünk egy 3,5" jack - 2 RCA összekötő kábelt!
A szokatlan be/kimenetek ellenére a Chord szinte mindent tud, amit egy hordozható DAC-nak tudnia kell, ráadásul a hangja sokak szerint verhetetlen. Az ára pedig abszolút elfogadható, tekintve, hogy nálánál sokkal drágább gépeknél is sokkal jobban  szól.
A What HIFI magazin idén egymást követő második évben választotta az év termékévé, és az indoklásában azt írja, hogy idén sok jó DAC jött ki a piacra, de a Mojo hangminőségét még csak meg sem tudták közelíteni. (!) Ez a készülék egy etalon!
A Chord a közelmúltban kiadott egy kábel és csatlakozó csomagot a Mojo tulajdonosok legnagyobb örömére.
Ennél a készüléknék a legjobb vétel (Best Buy) minősítés egy pillanatig nem kétséges.
December 23-i kiegészítés:
Érdekes még megemlíteni azt a tesztet, amelyik ugyan a Schiit új "középkategóriás" fejhallgató erősítőjét, a Jotunheim-et teszteli (amelyikhez lehet rendelni, egy beépíthető DAC modult is), de a tesztelő összehasonlítja a Chord Mojo-t és a Schiit Modi Multibitet ( ő Mimby-nek becézi, ami a Schiit rajongók fura "mániája"), és arra a megállapításra jut, hogy nagyon hasonló a hangminőségük egy HIFIMAN HE400i fejhallgatóval hallgatva), ami igen hízelgő a jóval olcsóbb Schiit-re nézve.




6. Chord 2Qute

           

Chord 2Qute, ára 370 ezer Ft. (külföldről)

Erről a készülékről itt már beszámoltam jelezve, hogy a Bluesound Node 2 - Chord 2 Qute - HEED Elixir hármas hangja mennyire lenyűgözött. Abban a Brüsszeli HIFI boltban a tulajt kérdeztem, miért nem árulja a What HIFI magazin által évek óta istenített Chord Hugo-t? Ő csak mosolygott és annyit mondott, amióta kijött a 2Qute (995 Ł) azóta senki nem akar Hugo-t (1.400 Ł) venni, mert a 2Qute sokkal jobban szól miközben jóval olcsóbb! Ez tehát már a második olyan DAC (a Mojo mellett), amellyel a Chord árban rendesen alávágott a HUGO-nak, de ugye ez legyen az ő problémájuk...
Bevallom a Chord DAC-k közül nekem ennek tetszik legkevésbé a formaterve, de ugye aki DAC-ot vásárol, nem feltétlenül a nappali közepére akarja azt helyezni. Egy ilyen kütyüt el lehet rejteni az erősítőnk mögé is :)
A hangja viszont egészen zseniális ezt tapasztalatból mondom.
Aki szereti a színekkel információt kijelző csillivilli készülékeket, annak számára itt a színkód:

Jó kis memóriajáték ezt mind megjegyezni 😉

Jellemzői:

  • 32-bit/384 kHz felbontásig nagy felbontású zenék lejátszása,
  • 24-bit/192 kHz-ig működő optikai bemenet,
  • 26k "tap" digitális szűrő (ha valaki el akar mélyedni a Chord szerint a hangminőségre legnagyobb hatást gyakorló technikai megoldás részleteiben és tud angolul, akkor itt tájékozódhat)
  • Coax, és USB-B bemenetek, amelyek képesek lejátszani a DSD128 típusú fájlokat 
    (az optikai csak DSD64-re képes),
  • Plug- and-play (bedugod oszt működik) USB bemenet IOS és Android készülékekhez,
Látható, hogy az adatok nem olyan látványosak, mint az Ifi Micro iDSD, vagy a Chord Mojo esetében, de ez senkit ne tévesszen meg, egy DAC hangminőségét nem feltétlenül csak a paraméterek határozzák meg.
Ez a teszt a zenék hihetetlenül precíz részletező reprodukálását, és azt emeli ki, hogy a 2Qute semmit nem tesz hozzá a felvételhez, hanem igyekszik azt tökéletesen semlegesen megszólaltatni, ehhez én még hozzáteszem, hogy a 2Qute révén kitágul a tér, szinte egy koncertteremben érezhetjük magunkat.
Azt ki merem jelenteni, hogy a földi halandók számára még (talán) megfizethető DAC kategóriában ez a készülék etalon. Nem véletlen ez az elismerés sem.



7. Chord Dave

           

Chord Dave, ára 3 millió Ft. (külföldről)

Minden bizonnyal a világ jelenlegi egyik legjobb digitális analóg átalakítója. Nekem kifejezetten bejön a futurisztikus, az AVATAR-ba illő dizájn. A világ egyik legjobb DAC tervezője Rob Watts 2016 elején bejelentett dédelgetett kedvence, azaz amit egy DAC-ba bele lehet "pakolni", azt ebbe beletették.
Erről a készülékről a tesztek a legnagyobb elragadtatással írnak, még olyant is állítva, hogy ezzel a DAC-al hallgatva a zenét az pont olyan jól szól, mint akár a legdrágább analóg rendszer.
Na ilyet semmilyen más DAC-ra nem állított senki.
Nagyon kedves az a része a tesztnek, ahol a tesztelő "könnyek között" írja le, hogy habár a nem éppen audiofil érdeklődésű felesége, Paula (mint Mézga Gézáé 😊) szerint is a valaha hallott legjobb minőségű zene szólt az alatt az idő alatt, amíg náluk volt a Dave, mégsem tudta meggyőzni az asszonyt arról, hogy kifizesse az árát, így amikor vissza kellett adni a készüléket, akkor egy hatalmas űr maradt utána a rendszerében, és úgy fejezi be, hogy viszlát Dave a következő találkozásunk reményében. Lám lám micsoda érzelmeket vált ki egy férfiemberből egy kivételes képességű készülék által előállított zene 😍.
Aki hajlandó kifizetni egy városi kisautó árát ezért a technikai csodáért (az állványért fizetendő 800 ezer Ft. már nem is tűnik olyan soknak a készülék árához viszonyítva 😉) annak számára tehát megnyílik a zenei mennyország kapuja.

Jellemzői:
  • Saját fejlesztésű DAC chip,
  • 768 kHz felbontásig nagy felbontású zenék lejátszása, USB-n keresztül
  • 192 kHz-ig működő optikai bemenet,
  • 4 db 384 kHz-ig működő koax digitális bemenet,
  • 164k "tap" digitális szűrő (ha valaki el akar mélyedni a Chord szerint a hangminőségre legnagyobb hatást gyakorló technikai megoldás részleteiben és tud angolul, akkor itt tájékozódhat)
  • Quad DSD, DXD,
  • 2 nagy sebességű 768 kHz-ig működő koax bemenet jövőben bejelentendő Chord készülékek számára (!)


Ha már a pénz nem számít kategóriánál vagyunk, 
akkor még megemlítek három általánosan nagyra tartott készüléket:




Schiit Yggdrasil, ára 2.500 Euró


Aurelic Vega, ára 3.500 USD

A DAC ajánlók lezárásaként megállapíthatjuk, hogy minden igényszinthez, és pénztárcához található jó minőségű DAC. 
Aki a blogom korábbi bejegyzéseit is olvasta, tudja, hogy mennyire nagy érdeklődéssel várom az MQA formátum térhódítását. Az új formátumú digitális zenei fájlokat (reméljük hamarosan) távzene szolgáltatók képesek lesznek sugározni (1,5 Mb/s internet sávszélesség elegendő lesz, amely ma már majdnem mindenhol rendelkezésre áll). Várhatóan az MQA formátumú, DAC-ok, vagy mobil eszközök által dekódolt zene közelíti majd meg legjobban a hanglemez minőségét, és ezáltal forradalmasíthatja a digitális zenehallgatást. Ezért meg kell említenem, hogy jelenleg csak néhány DAC képes dekódolni az MQA formátumot (pl. Meridian, Pioneer, Onkyo, NAD, Bluesound, Mytek), de várhatóan ezek száma idővel jelentősen nőni fog.




Az ábrán látható alábbi ikont ott tüntettem fel, ahol a DAC tartalmaz fejhallgató erősítőt és így értelemszerűen fejhallgató csatlakoztatási lehetőséget is.

4 megjegyzés:

  1. Helló,

    HRT MSII+ dac-ot hova lehet besorolni? Valamint szerinted mi lenne a következő lépcső? Hangfalakhoz használom.

    Üdv,
    Máté

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Máté,
      Ez már egy elég régi eszköz. A DAC-oknál évről évre nagy ütemű a fejlődés. A következő lépcső, ha fejhallgatózásban is gondolkodsz szerintem a 99 ezer Ft.-os Audioquest Dragonfly Cobalt (otthoni rendszerbe kevésbé ideális), vagy a 137 ezerért kapható iFi xDSD amely hordozható és otthonra is jó, és ne felejtkezzünk el a régóta sláger Chord Mojo-ról sem, amely 145 ezer-be kerül.

      Törlés
    2. Kedves András!
      A pioneer n50ae - est hallgattad már, ha igen, az milyen hangminőségben.
      Mondjuk egyenlőre olcsóbb alternatívában gondolkozom, a mojo laptoppal, vagy a node 2i-t választanád, tidal-on gondolkodom, de jelenleg spotify előfitésem van (kocsiba tökéletes). Melyik lenne fontosabb, az mqa, vagy a dsd?
      A terv az, hogy talán nem is szeretnék előfokot, csak végfokot, de még minden képlékeny.
      Segítségedet előre is köszönöm
      Szilárd

      Törlés
    3. Kedves Szilárd,
      Nem hallottam a Pioneer-t még.
      Nagyon ajánlom a Bluesound Node2i-t, remek lejátszó.
      Én a DSD-vel többször próbálkoztam, kétségtelenül jól szól, de nagyon macerás, rádásul csomó pénzt költhetsz rá....szerintem a TIDAL Masters révén elérhető MQA albumok élvezete sokkal egyszerűbb. Egy csöves előfok pedig csodákra képes!

      Törlés