2016. október 12., szerda

Hogyan hallgassunk távzene szolgáltatókat mobiltelefon nélkül?

A legtöbb ember  aki Spotifyt, Deezert, vagy TIDAL-t hallgat azt a mobilján teszi.
Ez valóban a legegyszerűbb, hisz letöltesz egy applikációt és máris hallgathatod a zenét.
Amit kevesen tudnak, az egy sajnálatos tény: a világon kapható mobiltelefonok 95%-ába nagyon gyenge DAC-ot (digitális-analóg átalakítót) építenek be, és ezáltal ha bedugjuk a fülhallgatónkat/fejhallgatónkat a 3,5"-os aljzatba (kivéve ha Iphone 7-esünk van, mert abba már be sem dughatjuk...), akkor legjobb esetben is csak éppen hallgatható hangminőséget kapunk.
Van néhány gyártó, aki odafigyel a minőségre, például:
HTC 10
Vivo X5 Play 
LG V10, V20
Nubia Z11
Ezekbe a telefonokba minőségi DAC-okat építettek, és sokkal jobban is szólnak az átlagnál.

De mit tegyünk ha jó minőségben akarunk távzene (streaming) szolgáltatást élvezni?
Akkor fel kell építenünk egy minőségi hangot reprodukáló rendszert, egy, vagy több készülékkel.

Nézzük a lehetőségeket:

A. Távzene vevő:

1. Google Chromecast Audio

            
Chromecast audio, ára 11 ezer Ft. (ebayről)

A legegyszerűbb megoldás venni egy Google Chromecast Audio-t. Ez egy púderdoboz nagyságú készülék, ami nem azt jelenti, hogy hordozható, hisz állandó áramellátásra van szüksége.
A Chromecast audio egy korrekt produktum, van benne távzene vevő, DAC és fejhallgató erősítő is, tehát egy készülékben lényegében azokat a funkciókat építették be, amit a Bluesound Node 2-be.
C S A K H O G Y
A Node 2-vel összevetve igen nagy a minőségi különbség. Ez nem jelenti azt, hogy a Chromecast audio DAC-ja ne lenne sokkal jobb, mint a legtöbb mobiltelefonba szerelt, de itt audiofil minőségről nem beszélhetünk. Azt viszont tudnunk kell, hogy a Chromecastba a fülhallgató csatlakozó egyben (mini) optikai kimenet is, tehát kiadhatjuk a hangot digitális formában még a DAC előtt egy minőségi DAC-ra kötve. Nos ezt megtettem. Összekötöttem a Chromecast audio optikai kimenetét a Node 2 optikai bemenetével, így csak a Chromecast távzene vevőjét használva, de a rossz hírem az, hogy a Node 2 saját vevője más minőségi osztályba tartozik, nagy a különbség.
Akinek viszont nincs sok pénze arra, hogy feljavítsa a hangzást a mobiljához képest, annak jó szívvel ajánlható a Chromecast audio, ennyi pénzért a legjobb hangminőséget nyújtja.

2. Slimdevices (később Logitech) Squeezebox

               

                           Squeezebox Classic                                     Squeezebox Touch
                   Ár ebay-en kb. 30-50  ezer Ft.                    Ár ebay-en kb. 50-100  ezer Ft.

2007-ben ott voltam a Bristol-i HIFI Show-n, ahol egy digitális lejátszó még nagy újdonságnak számíitott. Az amerikai Slimdevices cég szobájában egy Transporter nevű asztali lejátszó volt hallható, amely remekül szólt. A polcon ott volt egy kisméretű készülék Squeezebox felirattal. A Transporter 1200 dollárba került, a Squeezebox pedig 200 dollárba. Természetesen élénken érdeklődtem az olcsóbb készülék iránt, de azt csak nem akarták bekötni a rendszerbe. Csak akkor tették meg, amikor a kiállítást már bezárták, és egy hét könyörgés után bekötötték a Squeezeboxot a kedvemért. Nos nagyon mellbevágó volt amit hallottam. A hatod annyiba kerülő kis doboz hangminőségben kb. 80%-os szinten hozta a nagy doboz minőségét. Akkor értettem meg miért nem akarták előbb bekötni.
Hazatérésem után azonnal rendeltem egy ilyet, és nagy élvezettel hallgattam sok éven át, lényegében a Node 2 megvásárlásáig ezen hallgattam a saját zenéimet és a TIDAL-t is. Miután a Logitech megvette a Slimdevices céget, a Squeezebox úgy működött/működik, hogy le kell tölteni a windows-on beül egy LMS (Logitech Media Server) programot, azon belül korábban telepíteni kellett a TIDAL hallgatásához egy Ickstream plugint, nemrég óta van TIDAL plugin is.
Nyilván csodálkoztok, hogy miért beszélek egy 9 éves termékről, aminek a gyártását a Logitech évekkel ezelőtt leállította, ami szerintem egy óriási hiba volt, mert 2016-ig az eredetileg 40 ezer Ft-ba kerülő Squeezebox minőségéhez fogható, hasonló árú hálózati zenelejátszó nem volt kapható.
Ez a készülék még ma is űrt tölt be. Minden Node 2 teszt megemlíti, hogy ez a készülék végre hangminőségben felülmúlja a Squeezeboxot. Ma már csak ebay-en lehet fellelni (egyes készülékek drágábbak, mint új korában!), de aki a Chromecast audionál egy minőségi osztállyal magasabb hangot keres, bátran vegye meg. Önmagában is jól szól, de egy minőségi DAC-al nagyon élvezetes hang csalható ki belőle. 4 féle létezik (Classic, Duet, Touch, Radio), de a hangjuk nagyon hasonló.


3. Bluesound Node 2

Ára: 150 ezer Ft.

Korábbi bejegyzéseimben mindent megírtam róla. Elképesztő hangminőség, egy dobozos megoldás, nagy felbontású zenék lejátszása, és MQA dekódolás. Fejhallgatóhoz az egyik legjobb készülék.



4. Cambridge audio CXN

Cambridge CXN Ára: 300 ezer Ft.

Kiváló minőségű hálózati zenelejátszó. Az egyik legjobb hangminőségű....D E...
Fejhallgató nem csatlakoztatható hozzá, méretét sem igazán úgy tervezték, hogy fejhallgatóval hallgassák, inkább egy otthoni HIFI rendszer részeként. Ma még nem tudja az MQA zenéket lejátszani. Tudja viszont a nagy felbontású zenéket (Hi-Res). Sajnos az ára nem olcsó, de ezt a minőséget sajnos meg kell fizetni.


5. AURELIC Aries


AURELIC Aries   Ára: 500 ezer Ft.

Nem törekszem a hazai újgazdagok hírekkel való ellátására, de nem lehet nem megemlíteni napjaink egyik legkiválóbb hálózati zenevevőjét az AURELIC Ariest. Magam még nem hallottam, de a hazai forgalmazó szerint elképesztő hangminőségű készülék, de félmillió leszurkolását követően még csak egy kiváló szobadíszünk van, mert se DAC nincs benne, se fejhallgató erősítő.
Nos ki ki döntse el érdemes-e erről a kínai álomkészülékről álmodni, én magam inkább maradnék a földön...


A fenti ábra a teljesen szubjektív véleményem alapján készült, ami jól látható, hogy a Squeezebox hangminősége közelebb áll a Node 2-höz, mint a Chromecast audio-hoz, ami jól mutatja, hogy ha még gyártanák akkor bátran kijelenthetnénk, hogy még ma is legjobb vételnek minősíthetjük.

Következő bejegyzésemben a távzene vevőkhöz kapcsolható DAC-okról írok majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése