2017. október 25., szerda

Meze 99 Neo: Kényelem, letisztult formavilág, nagyszerű minőség

Aki olvassa a blogomat már biztosan kialakított egy képet rólam. Ez a kép azt mutathatja, hogy habár mérnökként elég racionálisan gondolkodom, de néha elragadnak az érzelmek, főleg ha nekem nagyon tetsző hangokat hallok. A Meze 99 Classics fejhallgató 2016-ban néhány hónap leforgása alatt világsiker lett, ma már az audiofil zenekedvelők többsége hallott róla. Én voltam a Meze 99 Classics első hivatalos (hazai kereskedőtől) vásárlója. Nos a Meze 99 Classics szerelem lett első hallásra. A ma 95 ezer Ft-ért megvehető fejhallgató olyan értékeket hordoz magában, amely még egy sok eszközt hallgató, sokat tapasztalt brüsszeli audio kereskedőből is ezt a mondatot váltotta ki: "This headphones is crazy for this price!!!" (ez a fejhallgató hihetetlenül szól az árához képest). Nos ez valóban így van. A Classics hangja tele van érzelmekkel, hihetetlenül muzikális, nagyon szépen szólaltatja meg a hangszerek hangját és az emberi énekhangot. Elég dús a basszus amit én nagyon szeretek, de nem mindenki ízlésvilágával találkozik, volt aki emiatt visszaadta a kipróbálás után, mert számára túl sok volt a mély hang a hangzásában. Én már egy éve hallgatom és a vonzalmam mit sem csökkent iránta.

Néhány hete a Meze kihozta a fabetétes Classics kistestvérét a 99 Neo-t, amelynél a fabetéteket (kompozit) műanyag betétek váltották fel, és amely kb. 20%-kal olcsóbb a világhírűvé vált testvérénél.
A Neo nagyon könnyen meghajtható (impedancia: 26 Ohm, érzékenység: 103 dB) bármilyen hordozható eszközről (mobiltelefon, USB DAC, digitális audió lejátszó - DAP) megszólaltatva.

Íme a két füles:

Balra a Neo jobbra a Classics

Az új Neo-t ehhez a teszthez a Nomono tulajdonosától kaptam kölcsön, akit nagyon korrekt kereskedőként ismertem meg, köszönet a lehetőségért. Olyannyira korrekt, hogy az itt található linken olvasható árhoz képest a blogom olvasóit is megjutalmazza egy kedvezőbb árral. A teendő csak annyi, hogy a kosárban a kedvezménykódhoz be kell írni: "audiofil" és az ár 70 ezer Ft-ra mérséklődik.

Design, komfort

Amikor a Neot először a kezembe vettem azonnal láttam, hogy a Classics kicsit hivalkodó, eklektikus formavilágával szemben a Neo letisztultabb, fiatalosabb, puritánabb. Önmagában a Neo - a Classicsot nem ismerők számára - egy tökéletesen szép, újszerű designnal rendelkező füles.

Meze 99 Neo

Amikor először feltettem a fejemre azonnal megállapítottam, hogy ez a legkényelmesebb fejhallgató, ami valaha a fejemen volt, pedig párat már próbáltam. A műanyag betét nyilván könnyebb a fánál, és ezen túlmenően is nagyon jó a fejhallgató súlyelosztása, kisebb erővel nyomódik a fejre, és picit nagyobb a párnája, mint a Classicshoz ajánlott nagyobb párna, teljesen körülvéve a fülemet, zárt fejhallgatóként szinte teljesen kizárva a külvilág zajait.
Amikor a Classicsot használom néhányszor meg kell azt mozgatnom, mire eltalálom a tökéletes helyzetet. A Neot ha felraktam órákig tudtam zenét hallgatni rajta, anélkül, hogy hozzányúlnék.
Tehát design és komfort szempontjából a Neo szinte tökéletes, le a kalappal a tervezői előtt.

Megcélzott közönség

Az a tény, hogy a Neot egy rövid kábellel adják (amely a Classics-hoz hasonlóan mikrofonos, tehát telefonálni is tudunk vele anélkül, hogy levennénk a fülünkről) arra utal, hogy ezt bizony mobil eszközökhöz szánják, nem adnak hozzá 3 m-es, otthoni berendezésről zenehallgatást lehetővé tévő hosszú kábelt (mint a Classics esetében). A Neo-t a román cég szerintem a fiatalabb korosztálynak szánta, akik nem elégszenek meg a mobiljukhoz adott fülhallgató hangminőségével, de akiknek a Classics picit drága és a fa - arany kombinációjú fülessel nem biztos, hogy nyilvános helyen megjelennének, mert kevésbé tudnak azonosulni azzal a designnal.
Ez persze nem zárja ki azt, hogy idősebbek is használják, de ők talán kevésbé a design-ja miatt, hanem a visszafogott, neutrális hangkaraktere miatt választják majd.




Érzelmi viszonyulás a Neo-hoz

Addig amíg a Classics, ahogy említettem szerelem volt első hallásra, a Neo első meghallgatásakor volt egy kis hiányérzetem. A Classics ugyanis a neutrális hangzástól kismértékben az élénk hangzás felé húz, és nagyon markánsak a mély hangjai. Ez után a nagyon érzelmes, lelkesítő hang után a Neo picit sótlannak, kicsit szégyenlősnek tűnt, mint egy rák jegyű egy skorpió után.
Vannak olyan emberek akik azt vallják, hogy akit azonnal, első látásra megszeretünk, vele a kapcsolat nem lesz tartós, csak azzal, akit fokozatosan, egyre jobban megismerve megkedvelünk, majd megszeretünk. Nos a Neo-val pont így voltam, a kezdeti hiányérzetem minél többet hallgattam, annál inkább eltűnt és egy idő után nagyon is képes voltam azonosulni a tervezők filozófiájával.
Ők ugyanis azokat célozták meg a Neo-val akik a teljesen neutrális, a zenét eredeti állapotában kedvelő zenehallgatók, akiket előző bejegyzésemben "puristának" neveztem.
Minél többet hallgattam, annál jobban megtetszett a Neo hangja. Ez őszintén szólva nem jelenti azt, hogy a Classics fejhallgatómat most le fogom cserélni egy Neo-ra, mert nekem a Classics karaktere közelebb áll a személyiségemhez (hisz skorpió vagyok 😏), nagyobb érzelmeket vált ki belőlem, mint a Neo. Ettől függetlenül sokan lesznek olyanok, akik a Neo visszafogott karakterét részesítik majd előnyben.
Talán ellentmondásnak tűnhet, hogy szerintem a gyártó a Neo-val a fiatalabb fogyasztókat célozta meg, miközben ők több elektronikus és sok-sok csitt-csat, züm-züm-el megáldott popzenét (például DJ-k) hallgatnak, amire talán a fent vázoltak alapján a Classics tűnik alkalmasnak, de ha jobban belegondolunk mégsem, hisz a nagyon élénk zenék egy élénk karakterű fejhallgatón hallgatva már fárasztóak lehetnek, míg a Neo hosszabb távon is elviselhetőbben közvetíti ezeket a zenei műfajokat.

A Neo-hoz jár egy minőségi hordozó táska, tartozék tartóval,
1,2 m mikrofonos kábel, 3,5" - 6,3 " átalakító


Meze 99 Neo - az első igazi MQA fejhallgató?

Na érzem, hogy ezzel az alcímmel sokaknál kiverem a biztosítékot.
Amikor hazai fórumon (AVX) először jelentettem ki, hogy az MQA technológiával előállított zenei fájlok jobban szólnak a veszteségmentes CD minőségű felvételeknél, akkor tücsköt-bogarat szórtak a fejemre. Volt aki egyszerűen közölte, hogy ő kazettás magnón hallgat zenét, hagyjuk őt békén ezekkel az új marhaságokkal, másoknál éreztem egyfajta ős kövületet, azaz a fejükben kialakított Status Quo-n semmi esetre sem akartak változtatni, nem elfogadva azt, hogy a technikák, így a digitális zenét átalakító technológiák és a távzene sugárzás is fejlődik, átalakul. Mára már kicsit csitultak az indulatok, talán azért, mert a néha akcióban 24 ezerért kapható Audioquest Dragonfly Black (továbbiakban fekete szitakötő), és nagyobb, néha 50 ezerért kínált testvére a Red (továbbiakban piros szitakötő) révén ma már elérhető áron tudjuk élvezni a TIDAL Masters távzene szolgáltatás által lesugárzott mára már kb. 3 ezer albumra bővült nagy felbontású zenekínálatot, és egyre többen megállapíthatják, hogy ezek az albumok bizony piszok jól szólnak! Kivéve azok, amelyeknél a hangmérnöki munka pocsékul sikerült, de ez a nyilvánvaló kisebbség.
Hogy mi köze a Neo-nak az MQA-hoz? Nézzük csak: a notebookomról a piros szitakötő segítségével, amely TIDAL asztali applikáció (Windows, MAC), vagy az Audirvana szoftver (MAC) segítségével az úgynevezett "mag" szintre (24 bit / 88.2, vagy 96 kHz) kibontott fájlokat, mint "kibontó" (angol nevén renderer) képes az eredeti mesterszalag felbontásáig tovább bontani (akár 24 bit / 384 kHz-ig).

Emlékeztetőül egy korábban már közzétett ábra:



Namármost ha én csatlakoztatom a Neo kábelét a piros szitakötőhöz, akkor a TIDAL Masters-ről nagy felbontású albumokat élvezhetek.
Az MQA technológia segítségével a felvételek sokkal természetesebben, analógosabban szólnak, és a hangszerek hangjának sok-sok rétege is megfigyelhető, nem beszélve a zene dinamikájában mutatkozó jelentős javulásról (jó példa erre Sir Simon Rattle Pictures at an Exhibition: II: Gnomus felvétel Masters változatának hatalmas dinamikája, amelyhez közelit sem tud produkálni a CD változat). 
Ha valaki egy MP3 zenén, vagy egy CD minőségű (például FLAC formátumú) felvételen kicsit hiányolta a fűszereket a Neo hangjából, sótlannak ítélve azt, a TIDAL Masters-ről érkező zenék esetében (amikor a Red-en a szitakötőt lila színben látva tudjuk, hogy az MQA változatot halljuk) a Neo szinte megtáltosodik, pontosan azokat a színeket, érzelmi töltetet megkapva, amelyek a korábbi technikai szintet tükröző fájlokat hallgatva nem jöttek elő ezen a szinten.
Ezért mondom azt, hogy a Neo igazán az MQA technológia felhasználásával lesugárzott, vagy letöltött (egyre több MQA album vásárolható meg a neten) zenék megszólaltatásakor hozza a legjobb formáját és nyújt olyan zenei élményt, amely megkockáztatom a 70 ezer Forintos fejhallgató kategóriában példátlan.
Ugyanakkor meg kell említenem, hogy ez a fejhallgató nagyon érzékeny a fájl minőségére. Kisebb bitrátájú MP3 felvételek elég érdektelenül szólnak rajta, viszont a legjobb minőséget nagyságrendekkel jobban adja vissza. A Classics ilyen szempontból megbocsátóbb a gyengébb minőségű formátumokkal.

Az alábbi értékelés még jobban érzékelteti hogyan teljesít a Neo és a Classics a különböző digitális zenei formátumok esetén (a minősítést jó minőségű felvételek piros szitakötő beiktatásával történő meghallgatása után adtam):

                    MP3                  WAV / FLAC                    Hi-Res                  TIDAL Masters (MQA)
                                            (CD minőség)
                (320kbps)          (16 bit / 44 kHz)      (24 bit / 44 - 384 kHz)       (24 bit / 44 - 384 kHz)

Neo            sótlan                  nagyon jó                      nagyon jó                        tökéletes

Classics  megfelelő              nagyon jó                       tökéletes                   tökéletes, de néha
                                                                                                                  túláradó a lelkesedése


Hangminőség

Ahogy említettem a gyártó a rövidebb kábellel már jelezte, hogy ezt a fejhallgatót elsősorban mobil eszközökhöz tervezték. Természetesen kipróbáltam a Neo-t a korábbi bejegyzésemben magasztalt Vorzüge hordozható fejhallgató erősítővel is, de a tesztszámok többségénél a Neo-t egyszerűen bedugtam a HTC 10 mobilom 3,5"-os csatlakozójába (milyen jó, hogy ezen még van ilyen), vagy a piros szitakötőbe. Ez a közvetlen csatlakoztatás még jót is tett neki, hiszen a kisméretű USB DAC-ok és a mobilok fejhallgató erősítői nem olyan kifinomultak, mint a Vorzüge, és adnak a hanghoz egy kis sót, borsot, hogy a korábbi hasonlatnál maradjunk. Ez jót tesz a hangzásnak, mert a Neo nagyon neutrális hangkarakterét kicsit színesíti, de nem annyira, hogy színezett hangzásról beszéljünk.

Nézzük hogyan boldogult a Neo a különböző műfajú és minőségű zenékkel:

 
Charles Lloyd: How Can I tell You
(24 bit / 44 kHz)

Kellemesen szól, tiszta zenei hangzás, a mély hangok kevésbé természetesek és a szaxofon hangja kevésbé csillogó, mint a Classics-on. Általában megállapítható, hogy a Neo-n kevésbé zengenek a hangszerek, mint a Classics-on.

Robert Len - Brazilia
TIDAL HIFI (16 bit / 44 kHz)

Az egyik kedvenc smooth jazz felvételem a Neo-n remekül szólalt meg. Aki a kevésbé zengő, visszafogottabb hangzást kedveli, a Neo-t nagyon fogja élvezni. Nagyszerű hangszer leképezés és tér jellemzi a hangzást.

 
Herbie Hancock - River: the Joni Letters
TIDAL Masters (24 bit / 96 kHz)

Az album utolsó felvételén (The Jungle Line) Leonard Cohen hangja hátborzongatóan élethű, az egész felvétel olyan, mintha a koncerten ülnénk.
 A Meze 99 Neo az MQA felvételek élethű visszaadására termett.

Getz / Gilberto
TIDAL HIFI (16 bit / 44 kHz)

Ennél az albumnál teljesen kiestem a szerepemből, nem a tesztelésre gondoltam, hanem élveztem a zenét végighallgatva az albumot. A brazil zene nagyjai emlékezeteset alkottak ezzel az albummal, és nehéz elképzelni, hogy ezt a zenét sokkal tökéletesebben lehet közvetíteni, mint a Neo által. Na jó, elfogadom, hogy egy félmilliós, vagy még drágább Sennheiser,  Audeze, vagy MrSpeakers fejhallgatón ez az album sokkal jobban fog szólni, mint a Neo-n, de nem hiszem, hogy a Neo árkategóriájában találunk olyan fülest amelyik felülmúlja ezt a hangzást.

Led Zeppelin - Babe I'm Gonna Leave You
TIDAL Masters (24bit / 96 KHZ)

A szám kezdő, lassú részénél Plant hangja tökéletes, ahogy a kísérő gitár is. A gyors részeknél egy picit hiányzik a Classics kiterjesztett szubbasszus képessége, de a felvétel maga sem nagyon erős a mély hangok tekintetében. Abszolút élvezhető minőség a Neo-n, nagyon természetes hangzás, jó dinamikai váltásokkal. A Classics-on meghallgatva kicsit minden csengőbb, melegebb hangzású, de a Neo teljesítménye itt közel kerül a Classics-al hallottakhoz.


Bartók - A kékszakállú herceg vára
TIDAL Masters (24 bit / 96 kHz)

Ez a zene távol áll attól, hogy populárisnak nevezzük, de ezen a DECCA által rögzített felvételen az énekhangok, a beszéd példaértékűen tisztán és természetesen szólal meg, öregbítve a Budapesti Fesztiválzenekar és opera énekeseink nemzetközi hírét.




Martha Argerich & Friends - Live from Lugano 2016
TIDAL Masters (24 bit / 44 kHz)

Ez a nemrég megjelent album számomra az új komolyzenei etalon. Argerich nagyszerű zongorajátéka elképesztő minőségben szólal meg, és az albumon nagyzenekari művek is találhatók, amelyeknél kiváló a térérzet, minden nagyon természetesen szól. Ha a hallgató behunyja a szemét teljes mértékben a koncerten érezheti magát.
A Neo a zongora szinte minden leütésénél más és más hangszínű hangot nagyszerű természetességgel szólaltatja meg. Ez a felvétel is bizonyítja, hogy a Neo nem hogy nem sótlan, hanem a jó minőségű felvételeken igazi szárnyalásra képes. Az MQA felvételen néhány éve még digitális zenei formában elképzelhetetlen dinamikával szólal meg a zongora és a zenekar hangja.


Amennyiben valaki még ebben a pillanatban is kételkedik a Neo képességeiben, akkor azt ajánlom, hogy hallgassa meg az egyik szitakötő közbeiktatásával ezt a zeneszámot:

If I Should Lose You - Milt Jacksonnal
TIDAL Masters 24 bit / 48 kHz

Már a felkonferálásnál is azt érezzük te jó ég, mintha a szobánkban lenne a műsorvezető, majd megszólal a zene és minden részletét tökéletesen természetesnek és életszerűnek érezzük a Neo tolmácsolásában. Rendkívüli zenei élmény!


Ami tetszett

Tökéletes komfort

Ritmika és dinamika

Nagyszerű transzparencia

A hangszerek térbeli elhelyezése

Nem emeli ki egyik frekvenciát sem

MQA felvételeknél kiemelkedő minőség

Minőségi élő felvételen remek ottlét érzet

Komolyzenén nagyon jó tér és természetesség

A hangszerek és az emberi énekhang minőségi tolmácsolása

Ami nem tetszett

A Classics-nál érzékenyebb a zenei fájl minőségére

Szubbasszus visszafogott
(lesznek olyanok, akiknél ez inkább előny)


Összefoglaló vélemény

A Neo-val a Meze újfent nagyszerű fejhallgatót alkotott. Gyártási minőségben és kényelemben ebben az árkategóriában nehéz találni hasonlót. Hangkaraktere érthető módon erősen hasonlít a világsikert aratott Meze 99 Classics-hoz, de mégis kicsit más. Lehet, hogy a fa és műanyag betétek közötti különbség, de lehet, hogy a finomhangolás miatt a Neo visszafogottabb, kevésbé élénk és érzelmes hangot produkál, mint a Classics, de minél jobb minőségű felvételt hallgatunk annál nyilvánvalóbbá válik, hogy ha nem is első hallásra, de bele lehet szeretni ebbe az ár-érték arányban a legjobbak között lévő fülesbe. A legnagyobb előnyének a tökéletes transzparenciát érzem (a zenét rendkívül precíz részletekkel, nagy térrel és remek hangszer leképezéssel szólaltatja meg), a mély hang visszaadása is nagyon jó. Élő felvételeken a nézői füttyöket, bekiabálásokat, sikolyokat szinte egyenként képes megjeleníteni, és a zene levegősen szól, nagyszerű ottlét érzést keltve a hallgatóban.
Volt olyan komolyzenei felvétel (Berlioz Fantasztikus szimfónia), ahol bizony a Neo hangzása jobban tetszett, mint a Classics-é! Ugyanakkor a Green Day American Idiot felvételén az elementáris rockzenét a Classics sokkal hatékonyabban juttatja a véráramba, mint a Neo.
Csak ezt a tesztet olvastam el nem sokkal a Neo meghallgatása előtt (vigyázat, Amerikában több tartozék jár!), tehát nem befolyásolt mások értékítélete. Amikor viszont befejeztem a Neo tesztelését megnéztem néhány tesztet, és megállapítottam, hogy egy 10-es skálán a Neo-t 8-9 pontosra értékelik, ami figyelemre méltó siker.
Érdekes Neo tesztek: itt, és ott. Az előbbi szerint a Neo szubbasszusa jobb a Classics-énál, de a közép tartományt a Classics sokkal jobban adja vissza. Úgy tűnik mintha mi nem azonos tesztkészülékeket hallgattunk volna meg 😮. Ebből látszik, hogy a zenei eszközök tesztelése mennyire szubjektív műfaj. A második tesztben a tesztelő kijelenti, hogy a Bowers & Wilkins P7 és a Bang & Olufsen H6 fejhallgatók hosszabb meghallgatást követően alulmaradtak a Meze 99 Neo-val szemben!
A szakírók egy része tehát azt állította, hogy a Neo hangja inkább mélyhang orientált. Lehet, hogy ez a kategória más fejhallgatóihoz képest (például Oppo PM3, vagy Denon AH-MM400) igaz, de a Meze 99 Classics-al összevetve biztosan nem.
Akinek 100 ezer forintos kerete van fejhallgató vásárlásra, annak azt javaslom, hogy mindenképpen próbálja ki - más opciók mellett - a saját zenelejátszó eszközeivel mind a Neo-t, mind a Classics-ot. 
Jó esély van rá, hogy a végén e kettő közül választ majd és az esztétikára, a kedvenc zenei műfajok hangzására alapozva hozza meg döntését, de biztosan lesznek olyanok, akik az áruk közötti különbséget is figyelembe veszik majd.


És még valami....

A négy digitális forráskészüléket összehasonlító tesztem végén ajánlottam egy elérhető árú fejhallgatós összeállítást: Yamaha WXAD-10 (digitális vevő/lejátszó) - ARCAM rHead asztali fejhallgató erősítő - Meze 99 Neo fejhallgató. Akkor a háromból még csak a Yamaha-t tudtam meghallgatni.
Most már szerencsére módom volt meghallgatni a háromból kettőt, és az ARCAM hiányában a Vorzüge hordozható fejhallgató erősítőt kötöttem be a rendszerbe.

Yamaha WXAD-10 (45-50 ezer Ft.) - 
Vorzüge VorzAMPpure II + (160 ezer Ft.) -
 Meze 99 Neo (70 ezer Ft.)

Érdekes módon a nagyon neutrális hangú piros szitakötővel visszafogott hangzást produkáló Neo a kifejezetten élénk hangzásvilágú Yamaha-val hallgatva érzelmes, élénk hangzást produkált, tehát a Yamaha kissé a Classics hangzásvilágának irányába tolja a Neo-t. 
Mivel a Yamaha még nem csatlakozott az MQA táborba, így a tesztszámokat TIDAL HIFI
(16 bit / 44 kHz),  TIDAL Masters (24 bit / 44 kHz), otthoni WAV, illetve FLAC formátumban beolvasott CD-k, valamint nagy felbontású, otthoni NAS szerveren tárolt zenék képezték.
Szinte minden zeneszám mosolyt csalt az arcomra a Yamaha - Vorzüge - Neo hármas tolmácsolásában, de ezek közül is kiemelkedtek az alábbi, szinte tökéletesen megszólaló zenék:


 

                                                                                                  Bennie Wallace
                                       So What                                     It's The Talk Of The Town



                                  David Axelrod
                             Song Of Innocence                        Short Tales of the Black Forest



                
                                   Dire Straits                                           Presser Gábor
                             Private Investigation                              Valaki mondja meg

Egyre izgatottabban várom annak lehetőségét, hogy a korábban ajánlott (Yamaha - Arcam - Meze 99 Neo) hármast végre együtt meghallgathassam. Az ajánlásomat továbbra is fenntartom, mivel a Yamaha - Vorzüge - Neo hármas ugyan nagyszerűen zenélt, de néha kicsit a kelleténél több fűszert tett az "ételek"-be. Meggyőződésem, hogy a Vorzüge-nél visszafogottabb, neutrálisabb hangzásvilágú Arcam rHead beiktatásával a hármas még tökéletesebb zenei élményt nyújt aktuálisan 190 ezer forintos áron (a Vorzüge maga 160 ezer forint).

A még hiányzó láncszem:

Arcam rHead fejhallgató erősítő
aktuális ára: 73 ezer Ft. 
(angol Amazon-ról)

Friss infó: 2017 év végén megjelent a HIFI News Ultimate HIFI 2017 című kiadványa, amely az év legjobb készülékeit mutatja be. Ebben az összeállításban az Arcam rHead mint "Outstanding Product" szerepel, azaz kiemelkedő termék. Azt írják, hogy egy korrekt áron egy High End szintet, és "csodálatra méltó" hangminőséget nyújt. A korrekt árnak a 395 Font-ot tüntetik fel, pedig ma már az ára 199 Font! Véleményem szerint ez az idei ősz legkedvezőbb ár/érték arányú audiofil készüléke.




9 megjegyzés:

  1. Profi blog, abszolút naprakész, minden elismerésem...

    VálaszTörlés
  2. Hálásan köszönöm az elismerő szavakat :)

    VálaszTörlés
  3. Hol lehet meghallgatni, illetve kipróbálni a Neo-t?
    Jelenleg egy AKG K550 MKII fejhallgatóm van, nagyon szeretem, de a cikk erősen elgondolkodtatott... Véleményed szerint érdemes lenne a csere?

    VálaszTörlés
  4. A bejegyzés elején található hazai kereskedőtől kifejezésre kattintva látod azt, hogy hol lehet kipróbálni a Neo-t. Az AKG-t még nem hallottam, de szerintem csak a saját fülednek higyj, és az alapján dönts.

    VálaszTörlés
  5. A bejegyzés alapján vásároltam meg ezt a fejhallgatót, azért ezt választottam, mert a naturális hangzást szeretem. A Zorloo Ztella fejhallgató erősítővel használom UAPP-al. Nagyon jó hangzást biztosít ez a hármas, azzal együtt, hogy alig több mint százezer forint így az összköltség.
    Nagyon sokat segített ez a blog, hogy megtaláljam ezeket az eszközöket, és élvezhessem a zenét, ahogy én szeretem.
    Köszönöm András!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök kedves Gyula!
      Élvezd a zene örömét.
      Én 5 év után sem gondolkodok új fejhallgató vásárláson...

      Törlés
    2. Köszönöm!

      Azt hiszem még egy jó darabig fog működni ez a rendszer. Igaz kipróbálnám egy "komoly" rendszeren is a fejhallgatót. Lehet, hogy beruházok egy ifi zen dac2-re, ami kibontja az mqa flac fájljaimat, talán egy asszimetrikus kábelre is.
      Csak legyen határ :) Költségekben.
      Komolyra fordítva szót. Rock és Jazz rajongóként egy szinte tökéletes összeállítás ami van. Ez egy nagyon jó fejhallgató és egy nagyon jó erősítő mobil rendszerhez.

      Törlés
    3. A ZEN DAC V2 remek választás, szerintem az a Ztella után egy minőségi ugrás lenne. A Neo-t még nem próbáltam szimmetrikus kábellel, de fontos tudnod, hogy most jelent meg a Meze Audio webáruházában az új (alap) szimmetrikus kábel, "mindösssze" 59 €-ért! Erre már 4,4 mm-es csatlakozót szereltek, amellyel adapter nélkül csatlakoztathatod a fejhallgatódat a ZEN DAC-ra :)

      Törlés
  6. Köszönöm a tippet! Megnézem, mert szimmetrikus kábelra gondoltam, csak elírtam.

    VálaszTörlés