2016. december 27., kedd

A legújabb DAC-ok, amelyek szintén befutók lehetnek

Nemrég foglaltam össze a legjobb ár/érték arányú, vételre javasolt DAC-okat, ámde a fejlesztések nem állnak meg, úgyhogy a Tisztelt olvasóimat folyamatosan tájékoztatom a legújabb és legígéretesebb készülékekről.

Ennek keretében most két készüléket mutatok be:

1. IfI Micro iDSD "Black Label"


      Ára 600 USD 

Az eggyel korábbi bejegyzésemben már írtam az eredeti Micro iDSD DAC/fejhallgató erősítőről, kiemelve, hogy a hordozható kivitelő készülékek közül ez funkcionalitásban az egyik legjobb.
Nos érdekes történetet olvastam a minap. Az eredeti Micro iDSD egyes fontos alkatrészeit a Sanyo cég gyártotta, de ezt az üzletágat felvásárolta a Panasonic. Eleinte sokkal gyengébb alkatrészeket kezdtek el gyártani, majd gondoltak egyet és jelentősen javítottak a minőségen, csak sokkal drágábban adták el ezeket. Az iFi cég úgy döntött, hogy ezt a tényt és az egyéb alkatrészgyártók által kínált minőségjavulást alapul véve kihoznak egy Micro iDSD "Black Label" (mint a Johnnie Walker whiskynél, reméljük nekik nem kell ezért jogdíjat fizetni 😉) változatot fekete színben, arany feliratokkal és állítólag a korábbinál lényegesen jobb hangminőséggel, de az árat mindössze 10%-al felemelve! 
Mivel ez a készülék november végén jelent meg, így majd csak jövőre tudhatjuk meg, hogy itt egy igazi Mojo- ölővel van dolgunk, vagy csak a fent leírt kényszer szülte marketing fogással...


2. Schiit Fulla 2



 Schiit Fulla 2, ára 125 EUR + 20 EUR szállítás
(39 ezer Ft. + 6 ezer Ft. szállítás) (európai webáruházból)

Egyre több szó esik a Schiit Audio termékeiről. Ennek nyilván az az oka, hogy ők megfizethető áron jó minőséget kínálnak azoknak is, akik nem akarnak több száz ezer forintot költeni egy DAC-ra, vagy egy erősítőre. Vannak azért nekik is drága gépeik, de azok is kíváló ár/érték arányúak. Már írtam az idei év egyik remek abszolút megfizethető DAC-járól, a Schiit Modi Multibitről (279 Euró), de ahhoz még kell egy fejhallgató erősítő is. Decemberben került a Schiit webáruházaiba a Fulla 2 DAC/fejhallgató erősítő, amelyért (szállítással együtt) 45 ezer Ft-nak megfelelő eurót kell leszurkolnunk.
Eddig a headfi.org fórumon sokan írtak róla, szinte kizárólag elismerő hangon.
A kisméretű, és ezáltal hordozható készülékbe építettek egy AKM AK4490-es DAC-ot, amely 24bit/96kHz-es maximális felbontásra képes. Ez önmagában nem baj, hisz a korábban már bemutatott Dragonfly Red is ezt a felbontást tudja. Nem véletlenül említem a Red-et, mert a Fulla 2 vele fog versenybe szállni, igaz a Fulla 2 nem olyan kis méretű, mint a Red. A Fulla 2-ben nincs akkumulátor, de csatlakoztatható hozzá egy a mobilokhoz gyártott akku. A fórumozók szerint ha a Fulla 2-t egy ún. OTG kábellel összekötjük egy Androidos telefonnal, akkor a telefon akkujáról is működik a készülék!
Alapvetően ez egy kisméretű asztali eszköz, amelyben van tápegység (a dobozon belül), és Micro USB-s csatlakozón keresztül tudjuk a hálózathoz csatakoztatni.
Használható erősítőként (a forrást az előoldali jack aljzathoz csatlakoztatva), előerősítőként (a hátoldali, változtatható jelszintű kimenethez pl. egy aktív hangfalat csatlakoztatva), DAC-ként (a 2V-os fix, vagy a változtatható jelszintű kimenetet pl. egy előerősítőre kötve).
A gyártó szerint bármely fejhallgatóval működni fog, de a fórumozók a könnyebben meghajtható fejhallgatókhoz ajánlják csak.
Eddig ugye még semmi különös, ami a meglepőbb, az az, hogy a hangminőségét a fórumozók a Schiit két dobozba épített készülékeihez, a Modi 2/ Magni 2 kombó minőségéhez hasonlítják, amely kettős 250 euróba kerül, tehát kétszer annyiba, mint a Fulla 2! Sőt még volt olyan is, aki azt állította, hogy a Modi 2 Uber/Magni 2 Uber kombó-val is összemérhető a hangja, amely viszont már 358 euró, tehát egy teljesen más árkategória.
Olvastam olyan véleményt, hogy a Fulla 2 jobban szól a Dragonfly Red-nél, de olyat is, hogy kicsit rosszabbul. Ez viszont arra utal, hogy a Red és a Fulla 2 azonos minőségi osztályba tartozik, miközben a Fulla 2 ára csak 2/3-a a Dragonfly Red-nek (Amerikában fele!), kivéve ha Black Friday idején vesszük, mert akkor a Red ára 37 ezer Ft. volt.
Pont ez az 50 ezer Ft. alatti árkategória, ahol ugyan nagyon sok készüléket lehet találni, de közülük nagyon kevés szól igazán jól.
Nem azért írok a Schiit Fulla 2-ről, mert valami óriásölő DAC/fejhallgató erősítőről van szó, hanem azért, mert azok, akik eddig a pc, vagy notebook hangkártyájáról, vagy egy átlagos hangú mobiltelefonról közvetlenül hallgattak zenét, azok számára jelentős ugrás lehet a minőségi zenehallgatás irányába.
Visszatérő probléma, hogy csak weben árulják, és így itthon nem lehet meghallgatni. A magyar vásárló még nem rendel meg úgy egy ilyen eszközt, mint az amerikai, ahol a netes kereskedésnek szigorú szabályai vannak, ha meghallgatom, és nem tetszik a hangja, máris küldöm vissza és kapom a pénzt vissza. Megnéztem az európai webáruházban is 14 napos visszavásárlási garancia van, de nagyon alaposan el kell olvasni a feltételeket.
Látható tehát, hogy a Schiit Fulla 2 egy azonnali megoldás, korrekt hanggal, főleg számítógépes zenehallgatáshoz, és 45 ezerért nagyon kevés konkurens termék található, tehát ajánlott vétel, ahogy ezt a már a blogomban többször említett John Darko is jelzi egy cikkben, ahol összefoglalja a legfontosabb 2016-os trendeket, és jelzi, hogy 100 dollár alatt eddig nem lehetett minőségi DAC/fejhallgatót venni, és szerinte a Fulla 2 éppen ezért nagy "durranás" (igaz, hogy ez az ár az amerikaiakra igaz, ránk nem).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése