2020. szeptember 29., kedd

Zorloo Ztella - a világ legkisebb MQA képes mobil audió adaptere. A zene szabaddá tesz!

Érdekesen indult a kommunikációnk Andy Ho-val, aki a Hong Kongban található Zorloo cég egyik tulajdonosa. Írtam neki április elején néhány kérdést feltéve, például, hogy hol lehet a Ztella adaptert Európában megvásárolni, és hogy mikorra várható annak a változatnak a megjelenése, amely az MQA kibontási képesség (rendering) mellett szimmetrikus erősítővel lesz ellátva.
Megküldtem neki a blogom linkjét is, jelezve, hogy audio blogger (is) vagyok.

A Zorloo Ztella-ról először a Kickstarter kampányoldalon olvastam, ahol a cég pénzügyi támogatókat keresett a végső árnál jóval kedvezőbb bevezető árért cserébe.

Minden képnél klikk a képre a jobb képminőség érdekében

Miniatürizálás 2020


Ez a készülék jó példa arra, hogy soha ne "prejudikáljunk", azaz kellő információ és személyes kipróbálás nélkül ne minősítsünk egy audió készüléket.

Ezt azért mondom, mert először nagyon megtetszett az MQA kibontó (rendering) képesség egy ilyen kisméretű audió adapteren, de amikor megláttam, hogy 3,5 mm-es asszimetrikus kimenettel szerelték fel az első véleményem az volt, hogy ezért 99 $-t kiadni nem biztos, hogy olyan jó vétel, mint a szimmetrikus kimenettel szerelt, 53 $-ért vásárolt Ibasso DC01 audió adapterért, amelyet tavaly az év legjobb mobil audió lejátszójának választottam.


Jól látható, hogy a Ztella DAC része még a
DC01 DAC részénél (alul) is jóval kisebb



Amikor viszont arról olvastam, hogy a Ztella-nak lesz egy szimmetrikus kimenettel ellátott verziója is, na akkor már igencsak felkeltette az érdeklődésemet.

Visszatérve Andy Ho-ra, a válaszában leírta, hogy igen a hír igaz, lesz MQA képes és szimmetrikus kimenettel ellátott Ztella verzió is, de csak a 4. negyedévben. Majd hozzátette, amint elkészül az új készülék küld egyet nekem tesztelésre. Ez volt az első eset, hogy ilyet ígértek nekem külföldről.
Úgy tűnik a világjárványnak (pandemic) a sok rossz oldala mellett van egy pozitív hatása is (lehet, hogy ide nem a pozitív szót kellett volna írnom 😞).

Visszakérdeztem, hogy addig esetleg meg tudnám-e hallgatni a már kapható MQA képes Ztella-t.
Azonnal jelezte, hogy postára adott egyet és csak annyit kért, hogy az elkészült tesztemet (review) küldjem meg neki. Ezúton hálás köszönetet mondok a Zorloo cégnek a nálam példa nélküli együttműködésért, de ahogy a nagy tesztelő oldalakon szokás jelzem, hogy az a tény, hogy térítésmentesen bocsátották a rendelkezésemre a készüléket nem befolyásol majd a pártatlan értékítéletemben.

Amit még tudni kell a Zorloo cégről, hogy szoros partneri kapcsolatot ápolnak egy másik Hong Kong-i céggel a nemzetközi viszonylatban a Zorloo-nál ismertebb Helm Audio-val, amely több innovációs díjat kapott már a Las Vegas-i CES-en. Ők is gyártanak a Ztella-hoz hasonló - de nem annyira kis méretű - audió adaptert, szintén 99 $-os áron, amelyet egyébként a Zorloo tervezett. Nekik van egy a THX céggel (nem az Aston Martinnal 😄) közösen kifejlesztett DB12 nevű meglepően kisméretű hordozható erősítőjük.

Már több bejegyzésemben utaltam a THX kiváló erősítőire (ilyen található a nagyszerű Fiio M11 Pro-ban is). Meg is kérdeztem Andy-t, hogy a szimmetrikus erősítőt a THX-el közösen fejlesztik-e, de nemleges volt a válasz.

Sajnos a repülővel történő szállítás a COVID pandémia (pandemic) miatt nagyon lelassult, így hozzám a Ztella csak július közepén jutott el. 

Költségcsökkentési okból a készülék egy egyszerű átlátszó műanyag tokban érkezett meg, állítólag ez a szokásos kivitel, de adnak hozzá egy USB C - USB A átalakítót a számítógépes használathoz.

Hogy a készülék extrém kis méretét érzékeltessem megmutatom hogy néz ki a Ztella a korábban tesztelt iFi ZEN DAC asztali készüléken:


Mindkét készülék képes MQA kibontásra, de a Ztella csak asszimetrikus 
kimenetű, míg az iFi ZEN DAC-on van mindkét típusú kimenet

A Zorloo Ztella ránézésre úgy néz ki, mintha azt egy kínai mobiltelefon mellé adták volna, amelyikről már az általános trendnek megfelelően lehagyták a 3,5 mm-es audió kimenetet és ezzel az adapterrel tették volna képessé a telefont zenehallgatásra.
Ilyet ad az Apple is az újabb mobiltelefonjaihoz, de annak és a Ztella-nak a hangminősége között fényévnyi (!) a különbség. Félreértések elkerülése végett leírom, hogy nem az Apple a jobbik!!!

Az adapter 11 cm hosszú és a súlya 5 gramm (!!!)

Meglepettségemet követően az első kérdés amit feltettem magamnak az volt, hogy ebben a készülékben hová helyezték el a DAC-ot (digitális analóg átalakítót)?

Nos utána olvastam és megtudtam, hogy 2019 év elején az ESS Technology cég piacra dobott egy mobil eszközökhöz tervezett MQA kibontásra képes DAC-ot (ES9281Pro). Ez a DAC tulajdonképpen egybe van építve egy USB C csatlakozóval, így már érthető, hogyan fért bele egy DAC egy egyszerű USB C csatlakozónak tűnő egységbe.

Kérdés csak az, hogy 2020-ban a minatürizálás korszakában hogyan képes megszólalni egy ennyire hihetetlenül kisméretű készülék?

Az audió adapter paraméterei kiválóak:

Jel-zaj viszony: 120 dB
Harmonikus torzítás: 0,0006%

Amivel más hordozható készüléknél még soha nem találkoztam az a fejhallgató impedanciájához automatikusan igazodó kimeneti jelszint. 150 Ω alatti fejhallgatók csatlakoztatásakor a Ztella 1V kimeneti jelszintet állít be, míg 150 Ω feletti fejhallgatók esetén 2V-ra vált.

Ezt a speciális képességet akár egy klasszikus vonali (line) kimenetként is használhatjuk, ha a Ztella-t összekapcsoljuk egy otthoni erősítővel. Ekkor közbe kell iktatnunk egy olyan kábelt, amelynek az egyik végén 3,5 mm-es asszimetrikus jack dugó, a másik végén két RCA csatlakozó található.
Ebben az esetben a Ztella automatikusan a magasabb kimeneti jelszintre vált. "How clever", azaz milyen okos mondja erre a művelt angol.

Az nyilvánvaló, hogy ma már van könnyebben kezelhető vezérlés is annál, minthogy a mobiltelefonunkba bedugunk egy USB-s audió adaptert, amit egy 3,5 mm jack - 2 RCA kábellel csatlakoztatunk az erősítőnkre, majd a mobilunkról elindítjuk egy felvétel lejátszását, a fotelünkhöz sétálunk és a hangfalainkon hallgatjuk a zenét.
Ennek ellenére ki fogom próbálni hogyan szól a Zorloo Ztella az otthoni rendszerembe illesztve.

Még bejáratás előtt kipróbáltam hogyan szól a Ztella és bizony már az első benyomásaim nagyon kedvezőek voltak.
Őszintén bevallom, hogy a fülbejátszó (TWS) tesztet követően, mint enyhén maximalista 😏 audiofilnek kifejezett felüdülés volt egy ilyen hangminőségű készüléket hallgatni a még gyerekcipőben járó fülbejátszó-k (TWS devices) után.

Az meg, hogy egy USB C csatlakozónak tűnő eszközre még háromszínű LED is fel tudott kerülni, az már hab a tortán:

Kék szín = alapműködés + CD minőségű lejátszás
Piros szín = nagy felbontású zenék lejátszása
Bíbor szín = MQA felvételek lejátszása




A Zorloo Ztella úgynevezett MQA kibontó (rendering) készülék, amely az alábbi ábrán feltüntetett rendszer részeként működik:





A most következő teszt felvételeket a Meze 99 Classics fejhallgatómmal hallgattam meg, váltogatva az alap (3,5 mm-es aszimmetrikus csatlakozóval ellátott) kábelt az új (2,5 mm-es csatlakozóval szerelt) szimmetrikus kábellel.

Az összehasonlító teszthez a Schiit Magni 2 (DAC nélküli) fejhallgató erősítőt a korábban már több teszt készüléket rendelkezésemre bocsátó HR-től kaptam kölcsön, amiért hálás köszönetet mondok.
A Schiit céget két amerikai audió "guru" Jason Stoddard és Mike Moffat alapították 2010-ben azzal a céllal, hogy megfizethető árért minőségi készülékeket kínáljanak a vásárlóknak. Minden készülék Kaliforniában készül! A Schiit volt az első cégek egyike amelyik támadta a Bob Stuart (Meridian) és egy kollégája által megalkotott MQA technológiát, és azóta sem gyártanak MQA képes készülékeket.
Ettől függetlenül az elmúlt évtizedben számos díjat és lelkendező tesztet kaptak a készülékeik, tehát a Schiit a piac egyik fontos szereplőjévé vált.




A Schiit Magni 2-t az iFi ZEN DAC-hoz egy Van den Hul - The Name nevű analóg összekötő kábellel kötöttem össze, amely árban jobban illeszkedik a rendszerhez, mint mondjuk egy Nordost Heimdall. 






A kifinomultság felsőfoka ez a felvétel,
egyfajta etalon mind nagybőgőre, 
mind fúvós hangszerre



Aszimmetrikus kimenetű eszközök:


Ztella, ZEN DAC + Magni 2:

A Magni 2 muzikálisabb, valamivel jobb magashangok, természetesebb megszólalás, de a Ztella is nagyon jó, remek mély hangok, jó fúvós, habár a Magni 2-n a fúvós hangok jobban szólnak.
Minden fejhallgató erősítőnek így kellene szólnia, mint a Schiit Magni 2!
A Magni 2 a gyártó európai webáruházában már nem kapható, mert már leváltotta a Magni 3.


Szimmetrikus kimenetű eszközök:


ZEN DAC: alacsonyabb zaj, kellemesebb magas hangok, mint a Ztella esetében, DE kicsit harsányabb élénkebb a hangzása, mint a Magni 2-nek. A Magni 2 "lenyugtatja" a zenét.
Aki a harsányabb hangzást kedveli, annak a ZEN DAC jön majd be.

DC01: Nem olyan kifinomultak a mély hangok, mint akár a Magni 2-n, akár a ZEN DAC-on, de ennek ellenére nagyon kellemes hangzás, jó magas hangok. Az alacsonyabb zaj egyik nagy előnye, hogy finomabban képes visszaadni az olyan magas hangokat, mint például a cinnek (cymbals).
Jó transzparencia, jó fúvósok.

A DC01 után (kábelcserét követően) újra meghallgattam a felvételt a Ztella-val, amely mosolyt csalt az arcomra. Ez a miniatűr DAC elképesztően muzikálisan zenél!
Annak ellenére, hogy az asszimetrikus kimenet nagyon kicsit zajosabb a szimmetrikusnál, a teljes MQA kibontás révén (szoftver + hardver) kissé kifinomultabb hangzás hallható, mint a DC01-ről.
Jobbak a mélyek, kicsivel jobb a transzparencia, nagyon muzikális a hangzás, annyira zenei, hogy ilyen méretű eszközről ilyen hangminőséget eddig bizony soha nem hallottam!
Gyönyörű fúvós hangzás. Le a kalappal a fejlesztők előtt!
Korábban azt írtam, a szimmetrikus erősítés nagyobb jelentőségű, mint a teljes MQA kibontás, de a Zorloo Ztella hatására bizony be kell valljam elbizonytalanodtam ebbéli meggyőződésemben.








Remek tesztfelvétel: van benne férfi, női, gyerek kórus.
 A hangmérnök elengedte a fantáziáját, tett bele mindenből,
 elektronikus effektek, szubbasszus hangok, beszéd, jó térhatás


Aszimmetrikus kimenetű eszközök:


Ztella: nagyon élvezetes, de kicsit beszűkültebb térhatás, mint a ZEN DAC + Magni 2 páros esetében.
Ott jobb a transzparencia, az effektek jobban érvényesülnek.
4:20-nál van egy már-már kellemetlenül szúrós magas hang, na az jó teszt, hogy melyik rendszeren kellemetlen és melyiken elviselhetőbb. Nos az asztali rendszeren kevésbé "fogcsikorgató".
Ennek ellenére a Ztella produkcióját kiválónak lehet minősíteni. Remek teljesítmény egy ilyen kis készüléktől.


Szimmetrikus kimenetű eszközök:

Ibasso DC01: a szubbasszus hangok nem olyan mélyek és természetesek, mint az MQA kibontó Ztella-n. A térhatás és az elektronikus effektek kicsit jobban szólnak, mint a Ztella-n, de a hangzás kicsit magasba húz.

Összességében a ZEN DAC + Magni 2 páros zenélt a legszebben, a hordozható eszközök (DC01, Ztella) döntetlenre végeztek egymással.




Egy élő koncert felvételénél nagyon fontos
az ottlét érzet. Ez a remek világzenei felvétel 
egyenesen a koncertre repít minket


Ennél a felvételnél a Ztella mögé beiktattam a Vorzüge Pure II+ ("Püré") hordozható erősítőmet próbaképpen. Ez volt ugyanis az első eset, hogy MQA kibontó eszközhöz úgy tudtam csatlakoztatni Püré-t, hogy a korrekt jelszint révén minőségi hangot kaptam.

Ztella + Vorzüge szemben a ZEN DAC + Magni 2-vel

Ztella + Vorzüge: Kellemes, természetes hangzás, jó térhatás. Az élő felvételnél jó térérzet.

A ZEN DAC + Magni 2 élénkebb hangzást nyújt (néha kicsit túl élénk).
Jobb a magas hangok megjelenítése, mint a Ztella + Vorzüge rendszeren.
Összességében ennél a felvételnél a kevesebb többnek bizonyult.
A visszafogottabb Ztella + Vorzüge kellemesebb összhatást eredményezett.





Ibasso DC01: Kellemes, kicsit élénk, jó térérzet, összességében nagyon jó.

Ztella: Meglepően jól szól (tekintve, hogy a felvétel nem MQA "csak" CD minőségű).
Nagyon jó  az arány a természetesség és a hallható részletek között, egyik sem uralkodik el a másik felett. Kiváló hangzás!

Azt kell, hogy mondjam ennél a felvételnél a zenehallgató (listener) zenei ízlésvilága dönti el, melyikkel szimpatizál jobban. Aki az élénkebb, "dögösebb" hangzást preferálja, annak a ZEN DAC + Magni 2 rendszer jön be jobban, akik a visszafogottabb, letisztultabb hangzásra vevők, azok a Ztella + Vorzüge rendszert részesítik előnyben.

A DC01 és a Ztella összevetésében a nem MQA felvételnél közelebb volt a hangzás egymáshoz, mint az MQA felvételeknél, ahol a Ztella valamivel jobban szólt, mint a DC01.




Nagyszerű zene, nagyszerű felvétel,
minden frekvenciasáv tesztelésére 


Aszimmetrikus kimenetű eszközök:


Ztella: Kellemes minőség, jó mélyek, jó fúvósók, de nem kiemelkedően jók.

ZEN DAC + Magni 2: Felnőttesebb hangzás, azaz jobb tranziensek, az énekesnő és a hangszerek több rétegének megszólaltatása. Érdekes módon mindkét rendszeren intim hangzást élvezhetünk, azaz ennél a felvételnél nem túl nagy a tér, a zene a fejünkön belülről szól, leszámítva a kiváló szaxofon szólót, amelyet kissé előbbről hallhatunk az asztali készülék párost hallgatva.


Szimmetrikus kimenetű eszközök:

ZEN DAC: 
Sokkal jobb a térhatás (meglepő módon), mint a Magni 2-vel hallgatva, pedig ugyanaz a DAC szólt ott is! Ugyanakkor Gardot hangja a Magni 2-n kicsivel természetesebb volt.

Összességében ezen a felvételen a ZEN DAC (a szimmetrikus kimeneten) szolgáltatja a legjobb minőséget a négy opció közül. A szaxofon szóló egészen különlegesen élvezetes.

DC01: Nagyszerű transzparencia, remek hangzás. Gardot hangja gyönyörűen szólal meg.
A mélyek és a fúvós hangszer azonban jobban szólal meg a ZEN DAC-ról.

Ezen a felvételen a DC01 kicsivel jobban szólt, mint a Ztella annak ellenére, hogy MQA felvételt hallgattam.




Otthon ragadt lelkünknek nagyon jót tesz egy ilyen zene,
amely (átmenetileg) rózsaszín felhők közé repít 😍


Szimmetrikus kimenetű eszközök:

DC01: Korrekt, kellemes hangzás, jó dinamikai váltásokkal. Az énekesnő hangja kifejezetten kellemes.

ZEN DAC: Kissé lekerekíti a DC01 néha kissé durvább éleit (elsősorban a magas hangoknál tapasztalható ez a szúrós hangzás), abszolút élvezetes, egyértelműen jobb a DC01-nél.


Aszimmetrikus kimenetű eszközök:

Magni 2: Ennél a felvételnél ez a legjobb hangzás, mint a Michelin csillagos étterem séfje minden alkotó elemből épp a megfelelő mennyiséget szolgáltatja (van dinamika, érzelem, tiszta hangzás) és a végeredmény kifogástalan.

Ztella: Ha a többit nem hallottam volna, azt mondanám maga a tökély! Csakhogy az a kifinomultság, amit a ZEN DAC + Magni 2 páros nyújt, azt azért ez a miniatűr eszköz nem képes hozni, de amit hoz, az a méretéhez és az árához képest finoman szólva is meglepően jó.





A tesztjeimből szinte kihagyhatatlan felvétel,
elképesztő hangmérnöki munka, 
aki meghallgatja megérti miért


Aszimmetrikus kimenetű eszközök:


Ztella + Vorzüge

Nagyon sok részlet, elképesztő mélyhangok, nagyon "finom", természetes magas hangok, remek dob és a cinnek tökéletes visszaadása, jó transzparencia.
Ez a felvétel jól példázza, hogy egy elsőrangú hangmérnöki teljesítmény esetén nem hiányzik a legújabb nagy felbontású technológia (MQA) alkalmazása sem.

Ztella: Újfent elképedek, hogy ez az apró audió adapter mire képes.
Amit a Vorzüge hozzáadott a hangzáshoz az a kifinomultabb mélyhangok, de azt leszámítva, mind a transzparencia, mind az alacsony zaj terén a Ztella önmagában is nagyon magas színvonalat képvisel.
A dinamika is elképesztően jó egy ekkora eszközt használva és ne feledjük ez a felvétel nem MQA, "csak" CD minőség, tehát a Ztella MQA dekódoló képességét itt nem is használjuk, mégis nagyszerűen szól.

ZEN DAC + Magni 2

Egyértelműen jobb térhatás, mint a Ztella-ról hallgatva (a dob és a cinnek - cymbals hátrébbről szólalnak meg).
A különbség a Ztella + Vorzüge pároshoz hasonlítva viszont nem mondható jelentősnek.
Azért azt ne feledjük, hogy a Magni 2 használtan manapság már 80 dollár körüli áron kapható, ami 25 ezer Forint mai árfolyamon. Ezt hozzáadva a teszthez használt 80 ezer Forintos összárú ZEN DAC-hoz (iFi ZEN DAC + egy iFi iPower tápegység és egy Wireworld Ultraviolet USB kábel) még ha beleszámítjuk a 25 ezer Forintért kapható The Name analóg kábelt is, a rendszer teljes ára így is "csak" 130 ezer Forint, ami lényegesen alatta marad a Ztella + Vorzüge rendszer picivel több, mint 200 ezer Forintos árának.
Természetesen ki kell jelentenem, hogy a Ztella-t egy mobiltelefonnal, vagy egy számítógéppel való használatra tervezték, nem high end hordozható erősítőkkel való kiegészítésre!


Szimmetrikus kimenetű eszközök:

ZEN DAC: Érezhetően kisebb zaj, mint az asszimetrikus eszközöknél, nagyszerű levegős hangzás, remek dinamika.
Ez a felvétel kihoz mindent a szimmetrikus erősítés előnyeiből!

DC01: Annak ellenére, hogy a ZEN DAC érzékelhetően kifinomultabban, jobban szól a DC01-nél, mégis igazi szenzáció, hogy egy ma 17 ezer Ft.-ért megvehető kisméretű audió adapter milyen hangminőségre képes! 
Úgy tűnik, hogy a legjobb minőségű, nem MQA felvételeknél a szimmetrikus erősítés előnyei kidomborodnak, viszont az MQA felvételek esetében a több lépcsős MQA kibontás, ezáltal a mesterfelvétel felbontásának visszaállítása nagyon sokat segít leküzdeni az asszimetrikus erősítés hátrányait a szimmetrikus erősítéssel szemben.


Kipróbáltam a Ztella-t az otthoni lejátszó rendszerembe illesztve. A Bluesound Node 2-t kikötöttem és helyére a mobiltelefonomhoz csatlakoztatott Ztella-t kapcsoltam össze egy Audioquest Cinnamon 3,5 mm jack - 2 RCA összekötő kábellel a Feliks Echo csöves erősítőmhöz illesztve.
Ahogy fent említettem a Ztella automatikusan a magasabb kimeneti jelszintre vált az otthoni rendszerbe illesztve, mégis a jelszint nem igazán volt elegendő. az Echo hangerőszabályozóját 2 óra állásba állítva volt elegendően hangos a rendszer (alapból 12 órán áll).
Ennek ellenére a Ztella az otthoni rendszerbe illesztve is szépen, kulturáltan zenélt, ami alapján akár egy régi (digitális analóg átalakító nélküli) HIFI készülékhez is hozzáilleszthetjük, feltéve ha van neki két RCA analóg bemenete.



Összefoglalás

Az elmúlt időszakban mint egy vallás megszállott hívője hirdettem a szimmetrikus erősítés egyértelmű fölényét az asszimetrikus erősítéssel szemben.
Nos ez a mostani teszt megtanított arra, hogy a legújabb audió készülékeknél bizony ne keressünk általános, minden készülékre egyformán alkalmazható törvényszerűségeket, igazságokat.

Minden készüléket magában és más hasonló kategóriájú készülékkel összevetve kell megvizsgálni és csak ezt követően lehet levonni tanulságokat.

Hogy ebből a tesztből milyen tanulságokat tudtam levonni? Megpróbálom összefoglalni:
  • A tesztben összesen öt készüléket használtam, ezek árai emelkedő sorrendben:
          • Ibasso DC01        =   17 ezer Forint
          • Zorloo Ztella         =   31 ezer Forint
          • Schiit Magni 2      =   45 ezer Forint*
          • iFi ZEN DAC        =   51 ezer Forint
          • Vorzüge Pure II+  = 173 ezer Forint
* ez a Magni 3 ára, a Magni 2 már csak használtan kapható
  • Az öt készülék közül csak az iFi ZEN DAC van itthon kereskedelmi forgalomban, de itthon az ár kicsit magasabb a fenti külföldi beszerzési árnál,
  • Amit nagy biztonsággal kijelenthetek, hogy mind az öt fenti készülék nagyon minőségi, csak ugye mivel a legolcsóbb és a legdrágább között 10-szeres különbség van, nagyon is számít, hogy mennyiért kapjuk meg azt a minőséget, amire elvárásaink és pénztárcánk pillanatnyi állapota alapján éppen vágyunk,
  • Általánosan nem jelenthető ki, hogy a szimmetrikus erősítés magasabb rendű, mint az asszimetrikus, a tapasztalat felvételről-felvételre más és más. Ugyanakkor az jól látszik, hogy a teljes MQA kibontási képesség egy jó minőségű szimmetrikus erősítővel párosítva egészen kivételes hangminőséget képes produkálni.
  • Ami a Zorloo Ztella-t illeti le a kalappal a fejlesztők előtt, mind a Zorloo, mind az ESS Technology fejlesztőinek teljesítménye lenyűgöző!
  • Az USB-C csatlakozóval egybeépített ESS DAC méretéhez képest hihetetlenül jó hangminőséget produkál.


Zorloo Ztella audió adapter



Ami tetszett

Mérete és súlya alapján ennél hordozhatóbb audió eszköz aligha létezik,
Az általam ismert legkisebb méretű DAC elképesztő hangminőségre képes,
Az MQA kibontási funkció ilyen árú és méretű készüléken eddig nem volt hozzáférhető,
Nem csak MQA felvételeken képes természetesen, neutrálisan megszólalni,
hanem CD minőségű felvételeken is nagyszerű hangzást produkál,
Egy ilyen méretű eszköztől nagyszerű teljesítmény, hogy PCM - 384 kHz,
és DSD- 5.6M felbontást képes megjeleníteni,
Remek mély hangok, jó középtartomány kiváló énekhangokkal párosítva,
Nincsenek szúrós (sibilant), kellemetlen magas hangok,
Jó transzparencia és jó felbontás, kifinomult hangzás,
A lejátszott felvétel felbontását megmutató kis LED remek,
PC-hez, vagy notebookhoz csatlakoztatva az eszközt nincs szükség
semmilyen illesztőprogramra, a Windows azonnal felismeri a Ztella-t,
Korábban mindig olyan mobiltelefont akartam venni, amelyikbe kiváló minőségű
DAC-ot építettek bele, a Ztella viszont teljesen megoldja ezt, hiszen mindegy
milyen mobiltelefont veszünk a kis audió adapter audiofil hangzást nyújt a mobilunknak.


Ami nem tetszett

Az asszimetrikus kimenete miatt egész kicsivel magasabb zaj hallható, 
mint a szimmetrikus kimenettel ellátott eszközökről,
Nem a fejlesztő tehet róla, de az Android telefonomon a hangerőt 
az általam ideálisnak tartott soklépcsős, finom állítás helyett durvább
lépésekben tudom csak szabályozni. Az Ibasso ezt úgy oldotta meg, hogy 
a Google Play áruházból letölthető UAC nevű hangerő szabályzó app 
segítségével (finom)szabályozhatjuk a hangerőt, de sajnos az a Ztella-val nem működik.



Felhívom az Apple készülékek tulajdonosainak figyelmét a Zorloo cég webshop-jára, amelyben az MQA kibontásra képes Ztella egy Lightning - USB C átalakító kábellel együtt csak (!) 109 $, ami azt jelenti, hogy az ugyanott külön 15 $-ért kapható átalakítót csomagban mindössze 10 $-ért megkaphatjuk.
Tekintve az Apple készülékekhez kapható átalakítók szokásos árát, ez az ár már-már viccesnek mondható!!!

A Zorloo a webshopban kínál még egy nem MQA képes (ESS 9270C DAC-al szerelt) audió adaptert is 65 $-ért.

Az MQA képes Zorloo Ztella elsőrangú készülék így jelenlegi formájában is, de nagyon kíváncsian várom, hogy a cég kihozza a Ztella szimmetrikus erősítős változatát, amitől nem várok kevesebbet, minthogy forradalmasítsa a mobiltelefonhoz csatlakoztatható eszközről élvezhető zenehallgatást.
Vajon mennyibe kerül majd a szimmetrikus változat?
Nem vagyok jós, de józan ésszel most 120 $-os árat tartanék reálisnak. Ez mai árfolyamon 37 ezer Forintnak felel meg. Igaz ugyan, hogy ez már egy Fiio BTR5 árkategóriájához közelít, azaz igen komoly konkurenciával kell a szimmetrikus Ztella-nak megküzdenie, de hallva az asszimetrikus változatot most azt mondom, bárkinek jó szívvel ajánlanék egy szimmetrikus kimenettel ellátott Ztella-t ennyi pénzért!


Kiegészítés 2020. november 21-én

Sokan kérdezitek tőlem, hogy autóban milyen eszközön lehet élvezni az MQA előnyeit.
Azt korábban is jeleztem, hogy még az LDAC Bluetooth kodek sem képes vezeték nélkül "átvinni" a légzene játszóra az MQA technológiával "becsomagolt" digitális zenei fájlokat, így ez a megoldás egyelőre felejtős.
Viszont nagyon érdekelt, hogy hogyan szól a Zorloo Ztella MQA az autómban. Az autós mobil tartómba betettem a Xiaomi MI8 telefonomat és csatlakoztattam hozzá a Ztella-t az UAPP Androidos alkalmazást használva. Elővettem a pár éve vásárolt Inakustik Premium jack - jack kábelt, amely nagyon jó minőségű és azt csatlakoztattam az autóm 3,5 mm-es AUX csatlakozójához......és lássunk csodát ilyen jó zenei hangot még nem hallottam az autómban!
Amikor jó minőségű a forráskészülék azt onnan lehet észrevenni, hogy az ember önkéntelenül is lejjebb veszi a basszus kiemelést és a szubbasszust is, mert a lejátszó eleve szép mély hangokat szólaltat meg.
Összehasonlítottam az eddig használt Fiio BTR3 - Fiio LA-U1 (táp-tisztító) páros hangzásával, amely ugyan nagyon szépen szól, de kicsit természetellenesen öblös a hang, nyilván a Bluetooth technológia korlátai miatt. A Ztellaval az autóm hangrendszere sokkal dinamikusabban szólt, jobb sztereó képet jelenített meg, tisztább, természetesebb volt a hangzás, élettel teli énekhangokkal.
Szóval akinek az autójában van AUX csatlakozó jó szívvel ajánlom, hogy kösse össze a Ztellaval, remekül fog szólni mind a Masters (MQA) felvételeken, mind a CD minőségű számoknál.

14 megjegyzés:

  1. Kedves András!
    Két és fél után ismét jelentkezem. Akkor, az iMac-emet javaslatodra egy ProJect Pre Box S2 Digital DAC-al egészítettem ki, amit a mai napig is (közel) elégedetten használok. A ‘közel’ jelző a DSD képességeire vonatkozik, amit sajnos nem tudok élvezni, mert az osztrák gyártó elhanyagolta firmware-ekkel követni a a Mac OS X változásokat. De minden másban kiváló a hangja.
    Most is tanácsot szeretnék kérni Tőled. Az autómban - ami iPodra van optimalizálva - iPhone-ról hallgatok zenéket, mert így átviszi a metainformációkat is a zenéről és a kijelzőn tudom válogatni a zenéket. Mint tudod, a telefonok zenei képessége többnyire nem audiophil, az iPhone sem kivétel. Olvastam az utolsó blogbejegyzésedet a Zorloo Stella-ról, ami optimális megoldás lenne nekem, ha a kimenete nem 3,5-es mini jack anya lenne, hanem USB-A. De nem az. Tudnál esetleg valami hasonlót ajánlani, ahol ez a probléma nem áll fent?
    Barátsággal üdvözöllek,
    Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Péter,
      Az iPhone sajnos hátrányos audiofil szempontból.
      Én az autómban egy Fiio BTR3-at használok, amit egy AUX csatlakozóra kötök. Ilyen 3,5 mm-es AUX csatlakozó nincs az autódban? Az Androidos telefonomról LDAC Bluetooth kodekkel nagyon szép hang hallható. De ugye az iPhone csak AAC-vel tud megszólalni, ami nem ugyanaz a minőség. Én a helyedben megfontolnám, hogy veszek egy olcsó Androidos telefont (Pl. Xiaomi Redmi, a lényeg, hogy Oreo, vagy Pie legyen rajta) csak azért, hogy az autóban tudjam használni az LDAC kodeket és egy ma már nagyon olcsó (Kínából 17 ezer Ft.) BTR3 lejátszóval egy autóban tökéletes hangminőség érhető el.
      Ha megírod, hogy pontosan milyen bemenet van az autódon próbálok más tanácsokat is adni majd.

      Törlés
  2. Kedves András,
    kösz a választ. Kíváncsian várom a tanácsaidat.
    Engedd meg, hogy megosszam Veled a saját dilemmáimat.
    1. Az iPhone-hoz azért igyekeztem ragaszkodni, mert praktikusabb lenne, ha az autóban egy eszközről működne a telefonálás, a navigáció (Vaze) és a zenehallgatás. De mivel fontos számomra a zene minősége, ezért a telefon gyengébb DAC-ját szerettem volna feljavítani egy külső eszközzel.
    2. Van 3,5 mm mini jack Aux csatlakozó az autómban. Eddig azért kerültem, mert szerettem volna a zenével együtt a meta-információkat is átvinni, hogy az autó képernyőjéről tudjam csoportosítani és válogatni a lejátszandó zenéket. Az AUX-on keresztűl ez nem megy.
    3. Az iPhone-ra ma már vannak olyan zenelejátszó app-ok, amelyek ki tudják kerülni az Apple zenei formátumok használatának a kényszerű kizárólagosságát. Pl. a VOX ilyen, ami képes lejátszani más tipusú hi-res zenéket, 24/48, 24/96, vagy éppen 24/192 flac fájlokat, de DSF fájlokat is.
    4. Természetesen ‘B’ verzióként már gondolkodtam azon is, hogy veszek egy Androidos telefont az autóba, de lehet, hogy ha már csak a zenének dedikált megoldást alkalmazok, akkor ennél jobb megoldás lenne egy digitális zenelejátszó (DAP) beszerzése.
    5. Keresgéltem ez ügyben az Interneten, találtam néhány kifejezetten jó paraméterű és ár/érték arányú kinai DAP-ot, de ahogy látom, ezeknek a leggyengébb része az eszközt működtető és zene-szervező szoftver, ami többnyire saját fejlesztésű és a kommentek nagy része erről panaszkodik.
    6. Generális probléma a digitális tárolókapacitás kérdése akár telefonvásárlás, akár DAP esetében. A DAP-ok csak micro sd kártyával működnek, a nagy felbontású zenei fájlok mérete miatt a már elérhető árú 512 GB-ban lenne értelmes gondolkodni, de ez is rögtön duplázza a bekerülési kötséget.
    Szóval nagyjából ezeket gondoltam.
    Üdv.
    Péter

    VálaszTörlés
  3. Kedves András!

    Esetleg a HiBy R2-ről is várható teszt?

    Üdv:Dombi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel az R2-n nincs szimmetrikus kimenet, míg az R3 Pro Saber-en van ezért az utóbbit szeretném kipróbálni.

      Törlés
  4. Péter ha veszel egy Androidos telefont, akkor egy Fiio BTR3 - LA-UA1 (USB szűrő) páros hangban remek megoldást jelent az AUX csatlakozón keresztül. Ezt egy mobiltelefon képernyőjéről tudod vezérelni.
    Egy DAP használatával kiiktatod a minőséget némileg lerontó Bluetooth kapcsolatot, de - főleg vezetés közben - nehezebb a kezelése. Ha mégis ebben gondolkodsz, akkor nagyon ajánlom a nemrég piacra dobott HiBy R3 PRO SABER készüléket, amely a gyártó weboldaláról rendelhető (novembertől) 207 $- ért. Ezért az árért elképesztő funkcionalitást nyújt (2 db ES9218P DAC, MQA kibontás, DSD, szimmetrikus erősítés, amit viszont az autóban nem tudsz használni). Szeretném majd ezt a készüléket is tesztelni.

    VálaszTörlés
  5. Szia András!

    Még májusban egy korábbi írásodban figyeltem fel a Zorloo Ztella MQA audió adapterre. Meg is rendeltem egyet. Használtam, kifejezetten elégedett is voltam a képességeivel, nekem tökéletesen megfelelt. Október elején tapasztaltam, hogy mozgásra megszakad a kapcsolat, valamilyen kontakt hibára gyanakodtam. Írtam a supportra, hogy mi a teendő, küldjem vissza az adaptert, kicserélik-e, stb. A legnagyobb meglepetésemre másnap jött a válasz, hogy elnézést kérnek a kellemetlenségért, postáztak egy új darabot, remélik, hogy megelégedéssel tudom majd használni. Teszteljem és küldjek majd róla véleményt a részükre. Ma meg is érkezett a szokásos kis csomagban, ehhez a darabhoz érthetően nem csomagoltak USB A adaptert, csak magát a Zorloo Ztella MQA audió adaptert.
    Azért gondoltam ezt közzé tenni egyrészt, mert valóban nagyon jó kis készülék (igaz még a hifi rendszeremmel nem próbáltam ki, de az is meglesz), másrészt a cég pozitív hozzáállása miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen nagyon korrektek. Az ilyen hozzáállású cégek tudnak hosszú távon a felszínen maradni. A Ztella tényleg nagyon jó, kíváncsian várom a szimmetrikus erősítővel szerelt változatot.

      Törlés
  6. Kedves András

    Autóban szeretném élvezni a Tidal Masters nyújtotta hangminőséget.
    Az autóban Burmeister hangrendszer van, a telefon android 10-es, usb-c kimenettel, a mobilt az autóval usb A-usb C (egyelőre alap) kábellel kötöm össze Android Auto-n keresztül. Más csatlakozás szerintem nincs a kocsiban, Bluetooth-t nem használnék.
    A hang minőségével nem vagyok megelégedve. A tesztedben leírt DAC jó megoldás lenne, de nincs megfelelő kimenete az autómhoz.
    Szerinted milyen módszerekkel tudok a hang minőségén javítani?

    Btw. nem tervezel autós audiofil teszteket írni hangjavító biszbasz:) kütyük vonatkozásában?

    Köszönöm a választ
    Péter

    VálaszTörlés
  7. Kedves Péter,
    Sokan kérdezitek ezt tőlem. A baj az, hogy az én autómban nincs USB-s audió csatlakozás, tehát ezeket a megoldásokat nem igazán tudom kipróbálni. Van viszont AUX 3,5 mm-es audió bemenet és ahogy már más kérdésére válaszoltam nem kell megijedni a vezeték nélküli megoldástól. Az én autómban egy Fiio BTR3 (ma már 45 euróért megvehető), vagy a még jobb BTR3K (ma kb. 60 euró) kiegészítve egy LA-U1 USB "táp-tisztító"-val elképesztően jól szól.
    Szerény véleményem szerint az MQA-t nem az autóban, hanem otthon, vagy máshol egy hordozható készülékkel lehet igazán élvezni.

    VálaszTörlés
  8. Tisztelt András!
    Egy kérdés az iBasso UAC alkalmazásról.
    Két helyről kétféle véleményt hallottam az iBasso UAC alkalmazásról: a hivatalos magyar forgalmazó azt állítja, hogy azt használva az iBasso DC03-om DAC-ját használja az összes program ami hangot ad ki, viszont a hivatalos gyártó azt mondja, hogy nem és az csak hangerő szabályzó. Most melyikőjüknek higyjek? Ez a hit csak azért érdekel mert sokkal inkább használnám a hivatalos androidos Tidal+Qobuz-t mint az USB Audio Player Pro-t mert sokkal jobb és tartalommal gazdagabb a Tidal+Qobuz felülete mint az UAPP-é amiből hiámyzonak funkciók amik nekem tetszenek a hivatalos androidos alkalmazásaikból.
    Köszönöm előre is válaszát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, hogy a TIDAL alkalmazás és az Ibasso összekötése nem az UAC-n múlik. Sajnos nálam nem működik a TIDAL-el a DC01. Ez úgy tudom telefon függő is. Ha az Ön telefonjával megy, akkor használja azt.
      Ami az UAC-t illeti ki akartam próbálni és folyton lefagy. Felmentem a Google Play Store-ba és ott már nincs fent az UAC. Lehet, hogy már nem is működik (?)

      Törlés